2024-03-08 28 瀏覽
很久沒有來九龍城,想不到這間皇室甜品還在,以前十幾年前經常在這裏吃甜品🤣這間甜品店,相比起附近幾間糖水舖,價錢會略為便宜一點。咁多年冇食。質素依然可以,兩個糖水吃了80多元,性價比還是可以的。這個宇治金時,整體味道是可以的,不過略嫌這些綿綿冰不夠抹茶味🍵如果可以濃郁啲就好啦👍🏼但因為這間店已經很耐,整個環境開始感覺有點舊,無論裝修傢俬擺設等等。希望環境方便可以翻新一下就更好啦👍🏼👍🏼

2024-03-07
  • 宇治金時
朋友上嚟食宵夜,四個人每人叫左一碗糖水,分別係芒果雙丸、熱開心果糊加湯圓、芒果紫米露同埋原盅椰皇燉蛋白。芒果雙丸芒果冰沙算棉滑而且唔酸,有清香的芒果甜味,亦都唔係假甜。表面仲鋪左大概七至八粒嘅芒草果,配上煙韌小丸子和芋丸,算是不過不失的搭配。開心果糊加湯圓朋友叫左熱嘅開心果糊,加左芝麻湯圓。試左一啖覺得有少少奇怪,開心果味唔太出,有啲似杏仁糊味。不過好彩啲湯圓係正常味道,都叫可以接受,但我同朋友們下次應該唔會再叫。芒果紫米露另外一個朋友叫左涷食嘅芒果紫米露。同芒果雙丸一樣鋪左大概七至八粒嘅芒果粒,芒果粒食落算甜,唔同嘅係上面仲有少少芒果果蓉,而果蓉就有少少酸,而且撈埋啲紫米露,味道變得有啲奇怪。另外,呢間啲紫米露比較稀,太過流質好似溝淡左咁。原盅椰皇燉蛋白最後一個朋友叫左呢個甜品,外賣拎走都係原盅椰皇咁上,入面係椰子味嘅燉蛋白,呢款係我哋叫左四碗入面覺得比較好食嘅一碗。有好大陣椰香味,蛋白都好滑,而且食比係椰子嘅清甜,所以碗糖水唔算太甜,適合一啲唔鐘意食太甜嘅朋友仔,惟有不足嘅地方就係同上一碗糖水一樣有啲太稀,唔夠固體,亦都可能外賣關係溶左少少。

芒果雙丸

開心果糊加湯圓

芒果紫米露

原盅椰皇燉蛋白
2024-02-28
15 分鐘 (外賣自取)
$60 (宵夜)
  • 原盅椰皇燉蛋白
2024-02-25 12 瀏覽
[📍九龍城|皇室甜品]呢間甜品店係九龍城非常出名佢地既心太軟很不錯 朱古力味非常濃郁而且唔會過份地甜 不過如果再流心 咁就perfect啦另外 佢地既窩夫亦都好不錯 即叫即整 熱辣辣而且整到好脆口 又唔會過分地厚咬落仲有淡淡既麵粉香 值得再食~
[📍九龍城|皇室甜品
呢間甜品店係九龍城非常出名
佢地既心太軟很不錯 朱古力味非常濃郁
而且唔會過份地甜 不過如果再流心 咁就perfect啦
另外 佢地既窩夫亦都好不錯 即叫即整 熱辣辣
而且整到好脆口 又唔會過分地厚
咬落仲有淡淡既麵粉香 值得再食~
2024-02-22
芋圓,這是一道讓人感到困惑的美食。它的質地又黏又膩,咀嚼起來像在吃橡膠。不僅如此,它的味道也相當平淡,缺乏令人驚艷的口感。無論是混合其他配料還是單獨食用,芋圓都無法散發出令人垂涎欲滴的香氣。總的來說,芋圓對我來說是一種挑戰,它並不是我會再次選擇的食物。

2023-02-15 322 瀏覽
📍皇室甜品 (九龍城)無意中去咗試呢間宋王臺站附近嘅甜品店✨選擇都好多 新式同傳統嘅甜品都有.#宇治金時 $45一上枱就見到個份量比餐牌圖片仲大份😍紅豆軟硬度適中 仲有少少紅豆沙嘅感覺抹茶雪糕奶味偏重 抹茶味偏淡~.#榴槤公主 $52主要有榴槤果肉同埋奶凍榴槤味非常重 同奶凍味道好match🤤啫喱果凍細細粒幾有咬口.#皇室甜品📌九龍城城南道15號
📍皇室甜品 (九龍城)
無意中去咗試呢間宋王臺站附近嘅甜品店✨
選擇都好多 新式同傳統嘅甜品都有
#宇治金時 $45
一上枱就見到個份量比餐牌圖片仲大份😍
紅豆軟硬度適中 仲有少少紅豆沙嘅感覺
抹茶雪糕奶味偏重 抹茶味偏淡~
#榴槤公主 $52
主要有榴槤果肉同埋奶凍
榴槤味非常重 同奶凍味道好match🤤
啫喱果凍細細粒幾有咬口
#皇室甜品
📌九龍城城南道15號
2023-02-15
$50 (宵夜)
食完泰國菜緊係要食埋甜品先走啦😜附近剛好有間糖水鋪見冇咩人就唔洗諗咁多直接衝入去🤣Menu都好多選擇有選擇困難真係要d時間先諗到🤣最後一上枱,4樣都勁足料😍味道仲唔錯添wo特別個宇治金時,勁香濃加埋d小丸子,煙煙韌韌 😍😍😍價錢又合理性價比很高的糖水鋪👍🏻下次去開九龍城一定會再幫襯🥰
食完泰國菜

有選擇困難真係要d時間先諗到🤣

最後一上枱,4樣都勁足料😍
味道仲唔錯添wo

特別個宇治金時,
勁香濃加埋d小丸子,煙煙韌韌 😍😍😍

價錢又合理
性價比很高的糖水鋪👍🏻

下次去開九龍城一定會再幫襯🥰
2022-09-01 263 瀏覽
係九龍城打完邊爐, 食完濃味野一定食番甜品;係附近都多甜品舖,最終都揀咗哩間皇室🤣 點解?因為見門口menu 有很多款式選擇, 有我想食仙草囉😋朋友揀了星空有西米、芒果、龍眼龍眼好清甜,芒果唔酸我揀了紅豆相思有 仙草凍、紅豆、芋丸、 西米露、雲呢拿椰汁整體唔算好甜,啱我口味

朋友揀了星空
有西米、芒果、龍眼
龍眼好清甜,芒果唔酸

我揀了紅豆相思
有 仙草凍、紅豆、芋丸、 西米露、雲呢拿椰汁
整體唔算好甜,啱我口味

2022-08-31
  • 星空
  • 紅豆相思
2022-08-02 197 瀏覽
進食半小時期間,員工在食客面前來回拖拉垃圾桶 5-6 次,情況令人反胃。個人認為垃圾應該由後門出,又或者關門後才倒垃圾。另外,枱上有上一手食客的啫喱,應該冇抹枱。唔會再幫襯。

2022-07-07 177 瀏覽
難得打風朋友都嚟搵我玩🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️梗係要請佢食糖水慰勞佢啦☺就快掛八號風球餐廳都話唔會提早收舖🧡地方闊落可以坐低慢慢品嚐🥰抵讚👍🏻👍🏻白雪黃金卷🥭🌯白色嘅外皮食落好QQ😍口感嫰滑清爽唔痴牙!!包住大大舊清甜無渣嘅芒果🥭🥭真係一個好好嘅配搭係上面仲淋咗好多芒果冰沙🍧冰沙係清新微甜嘅芒果味食落完全無負擔🐷紅棗雪蓮子燉桃膠🍯食完生冷嘢梗係食返暖嘅傳統糖水平衡下啦😛雪蓮子同桃膠加埋差唔多有大半碗😍😍食落真係好滿足🙌🏻糖水飲落亦都好香甜搞到兩個人真係要鬥快筆嘢食呀🤣少少建議係紅棗除核會更方便食用🙉評分味道: 4.5/5環境: 4/5價錢: 3/5推薦: 😋😋😋😋
難得打風朋友都嚟搵我玩🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
梗係要請佢食糖水慰勞佢啦☺
就快掛八號風球餐廳都話唔會提早收舖🧡
地方闊落可以坐低慢慢品嚐🥰抵讚👍🏻👍🏻

白雪黃金卷🥭🌯
白色嘅外皮食落好QQ😍
口感嫰滑清爽唔痴牙!!
包住大大舊清甜無渣嘅芒果🥭🥭

價錢: 3/5
推薦: 😋😋😋😋
  • 白雪黃金卷
2022-05-26 118 瀏覽
📍[九龍城|皇室甜品]去開九龍城食完晚餐就要食甜品,九龍城附近都有好多間甜品店但係皇室甜品係比較出色嘅一間。先講佢個窩夫新鮮即正暖暖地要趁熱食先好食雪糕又揀咗士多啤梨味都唔錯。椰皇燉蛋白就足料,有好多蛋白,不過如果想食糖水就未必適合。最後清湖影月就最正,有芒果,芒果雪糕,花奶,紅豆,椰果。佢個紅豆同個芒果好夾,芒果好清甜配埋花奶太正,下次嚟我都已經決定好再食多次。🧇比利時士多啤梨窩夫配雪糕(四件) $58🍧清湖映月 $33🥥原盅椰皇燉蛋白 $50
📍[九龍城|皇室甜品

🧇比利時士多啤梨窩夫配雪糕(四件) $58

🍧清湖映月 $33

🥥原盅椰皇燉蛋白 $50
2022-05-23
2022-01-19 146 瀏覽
最近爸爸成日買糖水返嚟俾我哋食搞到本身唔太好甜嘢嘅我都有啲心動添爸爸話係因為放工條路會經過見我地食得咁開心所以就成日買俾我地食啦我最最最欣賞就係個紅棗桂圓糖水雖然做法看似好簡單但係真係好好食個糖水超足料啲桃膠入味又夠軟而且仲有種獨特嘅清香有時簡單嘢先考功夫爸爸媽媽就最鐘意食呢個榴槤西米露貪佢夠曬香滑不過我本第就唔係榴槤fans都係食返其他嘢好啲呢個椰皇燉奶係第一次試嘅入口就食到椰子味不過last得唔耐相反奶味較重如果椰子味可以重啲就perfect啦
最近爸爸成日買糖水返嚟俾我哋食

相反奶味較重
如果椰子味可以重啲就perfect啦
外賣自取
2022-01-07 119 瀏覽
甜品價錢公道合理, 一行六人試匀創新款式,傳統燉奶, 合桃糊,雞蛋仔窩夫🥚,西式甜品心太软也做得好吃👍😋紅豆燉蛋白: 红荳偏甜了一點,蛋白夠滑夠香。難得在九龍城找到不錯的甜品店,可惜晚市堂食又暫停,希望遲啲有機會再來~
心太軟
这家店两周去了两次,跟几个朋友一起,朋友们认为这是九龙城最好吃的糖水,如果想去九龙城吃夜宵,选他错不了,他家糖水种类超级超级多,完全可以每次来尝试不同的糖水,我两次来,分别吃了花样年华草莓系和香蕉船配雪糕都非常赞,朋友点的这些甜品,也都是可以推荐的。
2021-12-04
2021-09-30 156 瀏覽
中秋節無去玩,不如叫個甜品慶祝,外賣自取都幾方便下。一貫鐘意食呢度既宇治金時淡淡的綠茶冰沙加上甜甜的紅豆同有咬口的丸子,係我最鐘意的搭配平時會點綠茶雪糕,今次試左個朱古力雪糕,有滴太甜啦。一睇個榴蓮銷魂,賣相無咩食慾甘,但係其實裡面真係有榴蓮的,而且好好味。不過可能堂食賣相會好滴?其實價錢同味道,個人覺得係比較合理的
中秋節無去玩,不如叫個甜品慶祝,
外賣自取都幾方便下。一貫鐘意食呢度既宇治金時
平時會點綠茶雪糕,今次試左個朱古力雪糕,有滴太甜啦

其實價錢同味道,個人覺得係比較合理的
2021-08-24 126 瀏覽
第一次來食系因為同一班朋友食完飯,路過見到店鋪門面裝修好似几高檔,於是入去食個甜品。點左先發覺甜品顏值可以哦,看著就很想吃。我本身食甜品就五中意太甜,就點左宇治金時,想著綠茶應該五會太甜。後來食落又真係OK喔 滴芋丸比較有咬口同有少少甜味,配上綠茶冰沙,多重口感,好食到我五識形容。從此我就愛上左皇室的宇治金時,圖中就係半夜都要打包翻屋企食既證據。黃色的是芒果撈河,朋友話好好食
點左先發覺甜品顏值可以哦,看著就很想吃