2017-10-03 2882 瀏覽
酒吧,去得多。日本的酒吧,也在日本去過。在香港,就試過去日式的威士忌吧,飲日本威士忌,食日式的佐酒美食,好貴,但感覺幾過癮。是日,約了兄長來一個小小而且難得的 Happy Hour,我們就一就另一位在中環工作的朋友,結果選中了這一間專賣《Suntory》啤酒的《Master House》酒吧,摸下杯底。 門面,就是一間平平無奇的酒吧,若不是頭頂上的燈箱招牌,絕對不會知道這兒賣的,主要是《Suntory》品牌的啤酒。 一入去,未知樓上有雅座,於是,我先坐在樓下,樓梯旁的高檯。感覺上,其實同普通的酒吧沒有太大的分別。 吧檯後,有不少日本的威士忌,喜歡飲日威的朋友,這兒的確是一個不容錯過的地方。這兒,最基本的有兩種啤,黑啤同普通的啤酒。之不過,這兒可以加一些奇奇怪怪的東西落啤酒度,近來有抹茶,而長期配搭就有鮮奶。之不過,我對鮮奶溝酒精類的飲品有少少陰影,所以,我都係正正常常飲一杯算了。 吃得苦中苦,方為人上人。我很喜歡飲黑啤。其實黑啤並不苦,黑色是苦,只是當年某愛爾蘭大品牌的宣傳手法。《Suntory》的黑啤都好 creamy,論 smooth 既程度,當然比不上那愛爾蘭的大品牌啦,但都好好

吃得苦中苦,方為人上人。我很喜歡飲黑啤。其實黑啤並不苦,黑色是苦,只是當年某愛爾蘭大品牌的宣傳手法。《Suntory》的黑啤都好 creamy,論 smooth 既程度,當然比不上那愛爾蘭的大品牌啦,但都好好架啦。

我哥同佢既朋友都來到,他們看見溝鮮奶的啤酒都怕了一怕。所以我們的 second round,大家都叫了普通的啤酒。味道比較清淡,入口不澀,反而有點清甜的味道,冰凍的啤酒放入肚,很爽。

朋友事忙,飲左一杯,幫我處理好事就趕下場了。我同阿哥就另外叫一份片串燒雞。吃得出其實是是鹽酥雞。味道並不突出,但用來佐酒,算是夠香口,夠惹味的。

雖沒有試他們的特式啤酒,但都感覺到三得利的啤酒,是高品質的啤酒。好的,的確是味道好;cons, 就是選擇少。
$100 (其他)
2017-07-30 1444 瀏覽
好耐冇同男朋友chill! 所以今晚就諗住出中環飲下嘢 傾下計咁 之前聽過朋友介紹蘭桂坊有間bar好有特色 有綠茶,芒果,朱古力 等等味嘅啤酒,我男朋友好鐘意飲綠茶 我又鐘意朱古力,所以一於就去試下啦! 我哋去嗰晚咁啱係星期三 原來有買一送一!咁啱朱古力($100)同綠茶($80)都有得買一送一!好抵呀!!啤酒唔算大杯,係premium malts 嚟,聞落好香朱古力同綠茶味,不過飲落都係一般啤酒味。有機會嘅話,星期三會再返嚟飲
我哋去嗰晚咁啱係星期三 原來有買一送一!
有機會嘅話,星期三會再返嚟飲

2017-07-26
$50 (宵夜)
  • 朱古力啤酒
2017-05-12 1241 瀏覽
比較少去蘭桂坊尋寶嘅我,盲舂舂比我搵到,呢間傳說中嘅"Master House"👑點解我會話係傳說中🌟?之唔係因為呢到嘅啤酒,係來自日本"SUNTORY"三得利威士忌酒廠🥃嘅啤酒🍻,呢到有部生啤機,可以即沖啤酒,令啤酒嘅泡泡更加綿密🍺,飲起上嚟更加smooth🤤連平時少飲啤酒嘅我都覺得好易入口👅最令我驚喜嘅係,估唔到啤酒都可以有唔同口味,呢到嘅啤酒有朱古力味🍫、有抺茶味🍵,亦都有最新嘅---芒果味💛夏日炎炎,我梗係會點翻杯夏令口味嘅芒果啤酒啦💁🏻一開頭以為係啲啅頭嘢🤗啊!又真係估你唔到喎!飲落去又真係有芒果香甜味嘅味道,啤酒原本就係消暑聖品,而家加埋芒果,簡直就係冇得彈啊!飲一啖即刻上癮 🤤齋飲啤酒,又未免單調,好彩呢到又有啲下酒小食提供,絕對唔係啲傳統嘅花生,本人幾鍾意食辣🌶,咁啱又見到個辣味炸雞槌🍗🍗,就叫咗嚟試下,呢到啲小食都幾創新兼和風,就好似和風芝士麻糬🍡同日式海鮮芝士豆腐咁,同呢到嘅日本啤酒🍻好配合,抵讚👍
夏日炎炎,我梗係會點翻杯夏令口味嘅芒果啤酒啦💁🏻
一開頭以為係啲啅頭嘢🤗

2017-05-09
宵夜
  • 芒果啤酒
  • 日式炸雞
2017-05-11 809 瀏覽
平時都比較少喝啤酒,但試了這裹的生黑啤之後就愛上了,常常都來大喝幾杯。這裹的黑啤非常順滑,不像平時喝的那種很苦。而且還在這裹試了人生第一個喝啤酒喝到angel ring 超開心,除了有啤酒,還可以喝很多不同的調酒,平時同姐妹一齊呢度飲酒好relax,有時候仲可以坐佢出面既台邊食雪茄邊飲酒,超享受。
2017-05-10 601 瀏覽
繼綠茶啤酒,朱古力啤酒之後,呢間野又出杯芒果啤酒。我呢個蘭桂芳小喇叭當然要先睹而後快啦。一入去又係果位未夠秤小妹妹經理,招呼果然到哂位,唔怪得佢上哂D乜周物周做封面女神。講番杯酒先,上次果杯綠茶有綠茶味,朱古力有朱古力味。今次呢杯芒果竟然無芒果味唔通我小喇叭失左味覺呢杯芒果啤酒,溝左好清香既Aroma ,唔係杯酒無芒果味,係我發覺我好似食緊芒果咁估唔到2樣野溝埋係咁夾加埋佢果D炸雞小食,梗直無那得輸
繼綠茶啤酒,朱古力啤酒之後,呢間野又出杯芒果啤酒。
我呢個蘭桂芳小喇叭
當然要先睹而後快啦。一入去又係果位未夠秤小妹妹
經理,招呼果然到哂位,唔怪得佢上哂D乜周物周做封面女神
唔通我小喇叭失左味覺
估唔到2樣野溝埋係咁夾
加埋佢果D炸雞小食,梗直無那得輸
上次在此與友人台北R,喝過抹茶啤,相隔兩個多月,我們重臨舊地。(上次杯抹茶啤,差點被人在網上批鬥呀!不過,又幾好飲,先逃過一劫。)我如是地說。(今次飲朱古力啤呀!)台北R回應。甚麼?朱古力啤?精釀啤酒之中,你可以找到Chocolate Stout,但是台北R強調,這是真正朱古力啤!其實是三得利啤酒,混合頂級朱古力粉而成,$80一杯,歡樂時光沒有特價,老實說,不便宜也。朱古力粉的甘甜,中和了啤酒的苦,喝得容易,尤其是對平日不常喝酒的人,稍一不慎,便墮進深不見底的啤酒漩渦。調淡了啤酒本身味道,朱古力的味道越喝越濃,喝到後半部,濃到化不開。見大家有點餓,點了玉子豆腐淺嚐,外脆內嫩之餘,還有點像魚餅的彈牙感,佐酒佳品。所以,我不客氣再要多一杯Masters Dream,蓋此杯啤酒是全場最貴。啤酒泡仍殘留在咀角,我的焦點轉移在威士忌櫃,赫見山崎的東京Whisky Live 2013,以Mizunara水楢桶熟成的珍品,坊間難尋,皆因早已落入收藏家/炒家之手中。坐在吧檯前,小心翼翼品嚐此酒,清新的蘋果甜與輕柔的木桶味交叉感染,此時此刻已忘記喝了五百多元。。。。。一杯威士忌!雖然我剛生日,也不用出手

(今次飲朱古力啤呀!)台北R回應。

甚麼?朱古力啤?

雖然我剛生日,也不用出手太過闊綽吧,多謝R請客。
2017-01-19 1014 瀏覽
友人知我愛抹茶,見到文章介紹中環有間吧賣抹茶啤酒,立即tag 我。 今日有約,就先去呢到試下味。一坐,即點抹茶啤。來到見到啤酒的色澤好靚,真係好似平日飲抹茶個種綠色。飲落口,要dap 真個D, 係個 after taste 到先會飲到輕淡的抹茶,整體來話不錯,唔飲啤酒的人都應該飲到呢杯抹茶啤。 :-)

今日有約,就先去呢到試下味。

抹茶啤酒
2017-01-19
抹茶啤酒
2016-09-14 1997 瀏覽
Passed by LKF in the evening. I ordered their new released beer -- Black Milk. The smooth and delicate beer foam brings out the a dark chocolate (also coffee) flavour. Really amazing! Love it~
Black Milk
2016-09-13
Black Milk
2016-07-30 2014 瀏覽
酒鬼🍻‪#‎TGIF‬ 蘭桂芳依家開左Suntory頂級啤酒酒吧☺-除左有premium malt,仲有首次launch香港嘅Master Dream同ale🍺master dream味道較重,麥香苦甜都明顯啲😋Ale就清淡fruity啲😎仲有黑啤都唔會好苦,仲有啲似咖啡嘅after taste😌milk係用左ale,泡沫好smooth好香呢
除左有premium malt,
仲有首次launch香港嘅Master Dream
同ale🍺
仲有黑啤都唔會好苦,仲有啲似咖啡嘅after taste😌
milk係用左ale,泡沫好smooth好香呢