跟朋友打算到中環小聚一番,就帶了我到一間whisky酒吧。地方有點隱蔽,但街口都見到一個黑板。內裡雖然細,但擺放了一套音樂器材,格調跟其他酒吧有點不同,而且還是Live JAZZ,特別有氣氛。比起只有播音樂,跟朋友一邊聊天,一邊欣賞表演者,跟朋友都多了一個話題。我不認識Whisky,店員就跟我介紹了他們跟其他Whisky酒吧的分別,因為他們是Independent Bottle Whisky.於是我說了我的口味喜好,她就介紹我一隻whisky.朋友點了海鹽味重的whisky,聞上去,味道比較清.而我的就是Highland journey.帶點桃味,聞的時候是比較果甜的,飲了一啖,真的有點烈,但可以加幾滴水,每加一次,味道都有點不同。after taste 在喉嚨中唯持好一段時間.真的見識過了勉強是接受到,但如果接受不到就點Ginger ale,  加入whisky,味道淡了,只會喝到1點兒whisky. 當晚是一對挑婦表演,聽的很入神。喜歡音樂就會很享受了,唱著唱著,有台顧客突然起舞
跟朋友打算到中環小聚一番,就帶了我到一間whisky酒吧。
地方有點隱蔽,但街口都見到一個黑板。
內裡雖然細,但擺放了一套音樂器材,格調跟其他酒吧有點不同,
而且還是Live JAZZ,特別有氣氛。比起只有播音樂,
跟朋友一邊聊天,一邊欣賞表演者,跟朋友都多了一個話題。
於是我說了我的口味喜好,她就介紹我一隻whisky.
朋友點了海鹽味重的whisky,聞上去,味道比較清.
而我的就是Highland journey.
帶點桃味,聞的時候是比較果甜的,
味道淡了,只會喝到1點兒whisky.
當晚是一對挑婦表演,聽的很入神。
喜歡音樂就會很享受了,唱著唱著,有台顧客突然起舞
2016-02-18
$170 (其他)
2016-03-12 2381 瀏覽
I've been to Gecko a couple of times, a very chillax bar, they never disappointed me with their whiskey selection (mostly limited edition), their cocktails and their jazz live band! Very friendly staff, great music, very nice cocktails, great vibes, definately worth going back!
White  Sangria  and  Whiskey  Sour

其他
2016-03-11 1781 瀏覽
昨晚同幾個女仔朋友喺中環食完飯諗住搵個地方飲嘢,但又唔想去 LKF 咁嘈,所以去荷里活道附近搵間靜靜地的酒吧,經過石板街時見到有條巷,見到有個燈箱寫住 IB Whisky & Live Jazz,我們當時就諗住入去八下,去到時只係得一個琴師彈琴,仲以為有我最愛的 Saxophone 添。不過間嘢入面唔多人,只係得幾個鬼佬,貪佢靜靜地就入去坐低。反正我地都只係想飲下嘢傾下計,又有人彈琴都幾好丫,坐低後個 Waitress 都幾有禮貌,我問佢有咩介紹,佢就問我地飲唔飲 Whisky ,當時心諗...乜都「哽」呀,同佢講未試過架喎,然後佢打開個 Menu 好細心咁同我們解釋同分享。哈哈哈..... 乜飲酒都要上堂架咩~ 咩叫 IB Whisky 真係未聽過。小妹真係大鄉里出城,不過由於唔想浪費人地一番好意,我們就試下啦,反正又唔係貴,只係百幾蚊一杯。無幾耐他們拿了幾個杯來,一杯係水,一杯係冰,一杯係Whisky,仲有杯西芹添。心諗,我叫一杯點解來了四杯,仲有西芹添,咁攪笑? 點知個 Waitress 話,水係比我們自己用來溝,冰係如果想加冰飲就將啲酒倒落去,而杯西芹就係比我們清下個口頭先食完

小妹真係大鄉里出城,不過由於唔想浪費人地一番好意,我們就試下啦,反正又唔係貴,只係百幾蚊一杯。無幾耐他們拿了幾個杯來,一杯係水,一杯係冰,一杯係Whisky,仲有杯西芹添。心諗,我叫一杯點解來了四杯,仲有西芹添,咁攪笑? 點知個 Waitress 話,水係比我們自己用來溝,冰係如果想加冰飲就將啲酒倒落去,而杯西芹就係比我們清下個口頭先食完飯啲味道,噢....好細心呀。
Whisky
雖然今次係第一次飲 Whisky ,始終都唔係太習慣,但係都無我想像咁難入口,唔怪得近排咁多朋友都飲啦,我們坐到 11點半度就走了,臨走時個 Waitress 仲話星期二至六都有 Jazz Band,每晚都唔同人, Saxophone 就要星期六先有。今次冇得聽,算係唯一美中不足既位啦。
題外話/補充資料: 第一次聽飲酒之前要用西芹清下個口啲味,幾有趣
2016-03-01
$150 (宵夜)
Whisky
2016-03-04 1280 瀏覽
早幾晚同朋友諗住飲杯野吹下水, 行過中環閣麟街, 行人電梯下面見到塊黑板寫住有 LIVE JAZZ, 諗住橫掂都想飲野, 有埋 LIVE BAND 仲有 mood, 就行左入去睇下.入到去都多多地人, 個waitress介紹左杯叫 Herbal Sour 既 cocktail, 唔算太濃酒味, 好易入口. 但飲飲下都已經唔係好理杯野, 因為隊band真係好勁, 完全帶到氣氛, 初初以為會靜靜地咁聽下歌, 點知佢地一埋位就著哂火咁, 基本上俾佢地D音樂牽動起哂個情緒, 最估你唔到就係全場都企哂起身跳舞. 平時以為係clubbing d人先會跳, 完全冇諗過玩 jazz 都俾佢引到企哂起身, 呢個真係有驚喜.因為去到都夜夜地, 跳左陣飲左一杯就走人, 埋單平均百五蚊, 唔算平, 但有咁既氣氛, 都算值既.
Herbal Sour

題外話/補充資料: 聽佢隊 band 就知有料到, 唔係求奇搵D人黎玩下樂器就算, 抵讚!
2016-02-28
$150 (其他)
Herbal Sour