餐廳: 翠亨邨 (新世界大廈)
資訊:

2024-02-05 783 瀏覽
昨午去吃 Lunch, 見有花膠蛇羹,滿心高興,以為翠亨邨跟國金軒同是美麗華集團,出品一定有保證,便叫了4人份量的蛇羹(HKD 1,080)。誰知一大湯碗蛇羹(不是一窩),正名應該是陳皮金菇筍絲羹,陳皮多到似飲苦茶,全份蛇羹,切功很到家蛇肉鴨肉絲,花膠絲都是幼幼幼幼條,金菇和筍絲最多,味道很似素蛇羹。這種陳皮苦蛇羹,真的不懂欣賞,HKD1080, 是否值得此價錢?而豉油雞和燒鵝,仍能保持水準。
而豉油雞和燒鵝,仍能保持水準。

2024-01-31
極有問題的酒樓,作為中環的高尚餐廳貼錢買難受的店在星期五中午一點到翠亨村飲茶,我們點了蝦蛟,雪山叉烧包,叉烧酥,薑醋,蟹肉伊面,老板炒钣,清炒時蔬等食物。 我地在1點就交點心紙比待應生,但在相隔15分鐘後仲要分段地比告知所點的點心沒有。 第一個知會的是雪山叉烧包,再隔10分鍾就知會鵝肝天鵝酥沒有,隨後再分別告知叉烧酥沒有。 好離譜擠牙膏式被告知很多點心沒有,我地同待應生反映什麼都賣曬, 佢就怪我們下單遲。 😡有無攪錯中午一點正價飲茶都比怪責下單遲,最後我地被迫中午飲茶改成點小菜 及炒飯。 請問管理層怎樣培訓員工?正午飲茶就沒有點心供應是否快要結業,最後埋單都要千幾蚊。
極有問題的酒樓,作為中環的高尚餐廳貼錢買難受的店
2023-11-17
2023-11-04 1777 瀏覽
上網睇到餐牌落訂,$900一位,寫住兩隻蟹,7:30去到,一行七個人,餐牌係同上網完全唔一樣。7:30準時去到吹足一個鐘,四五個阿叔阿姐講過話跟,過咗一個鐘一碟菜都冇上到嚟,跟到一個鐘都未上到一隻蟹,飲一個鐘嘅茶,蒸一隻蟹究竟需要幾耐?喺翠亨村中環呢度係要一個鐘,60分鐘。一個鐘之後攞啲涼菜上嚟,啲涼菜其實係之前整好咗個喎,可能見我哋一行後生,周圍全部阿叔阿伯就出咗俾佢哋先。上菜嗰陣個侍應阿叔開始講說話,叫我哋有得食好食。上菜嗰陣時態度極差,大大力抌落嚟, 垃圾餐廳,唔識開餐廳,唔該去返庇護工場入筷子。唔想做咪唔好接囉。有錢想晒又想受氣就去試吓,全部侍應係唔會有服務係,唔會同你講唔好意思,從來未試過食到咁樣,簡直真係香港服務業代表。
一樣。

2023-11-03
  • 垃圾
  • 上菜上一個鐘
  • 全香港最差
2023-09-12 1905 瀏覽
一坐低見啲杯杯碟碟已經好污糟,叫左佢換過。點心味道非常一般,叫個沙薑雞咸到不得了,完全食唔到,未食過咁咸以前碟叉燒都唔錯,今次去都覺得差左好多,大不如前,叫左兩碟上湯浸菜心,來既時候可以係兩種做法,一碟有蒜頭,有放酒,另一碟係靜上湯,點解可以咁奇怪🤔️🤔🤔我哋人多,分兩台,分兩張點心紙叫,各有各寫,啲嘢食來既時候可以上錯哂枱冷氣又焗,又熱,叫左佢較低啲,都係一樣,我一路食,一路流汗。完全唔值呢個價錢
一坐低見啲杯杯碟碟已經好污糟,叫左佢換過。
點心味道非常一般,
叫個沙薑雞咸到不得了,完全食唔到,未食過咁咸

以前碟叉燒都唔錯,今次去都覺得差左好多,大不如前,

完全唔值呢個價錢
2023-09-10
2023-07-21 2310 瀏覽
虾饺较差; 其他点心和普通餐厅一样,偏贵些。卤水拼盘不错,太贵288。其他食物都是份量小偏贵。主要是方便中环一带的客户。没翻台率,所以偏贵。虽说送了餐劵,应该不会再来。人多服务员少。
2023-06-07 2289 瀏覽
幫襯咗呢間翠亨邨好多年,差唔多個個星期都嚟,呢兩年佢哋嘅點心質素,真係每況越下,今次真係有啲離譜,個炸鯪魚球一啲都唔似用魚做,完全唔彈牙,冇味,好似食緊一舊粉狀嘅物體,唔知食緊乜。個山竹牛肉仲恐怖,個牛肉球係扁嘅,仲要入口即溶,同樣冇味,好似食緊豆腐咁,非常之奇怪。嚟咗咁多年都係因為佢地點環境服務都唔錯,以前都覺得佢嘅點心小菜其實真係唔錯,但係呢兩年唔知係唔係廚房師傅有變,質素好唔穩定,不斷走下坡,真係係時候要說再見了⋯⋯
2023-06-03
2023-04-20 2121 瀏覽
boss give us coupon so we come to eat the expensive dim-sum here. very dissapointing.my mum used to be a healthy eater. everything put in her mouth, she will complaint that too salty and too oily and too much seasoning and too strong. she will swear to us our kidney will failure in a future time if keeping eat outside instead of eating at home........ ha... traditional mum here.but this three dim-sum , she said. same as my feel. why the hell they taste nothing . shirmp is fresh meat is fresh ing

but this three dim-sum , she said. same as my feel. why the hell they taste nothing . shirmp is fresh meat is fresh ingredients are all good but no taste. holy jesus they must forget seasoning🤧🤧🤧。 such low level mistake.

sorry had to give low stars.
the rest food are fine.
environment is good.

2023-04-16
  • 炒米
2023-03-16 2291 瀏覽
點心好味😋👍也order左招牌炒米粉,可惜廚房一齊炒2碟,分配得不均勻,我哋6人俾咗細碟好多,隔離枱得4人就大大碟食唔晒!這個廚房要注意‼️另外,可能樓底比較矮,所以環境十分嘈吵,傾偈越講越大聲📣📣📣除了食物質素好,地點方便也十分重要,因為得僅餘的時間吃飯,要加埋行路時間,所以就腳很緊要,最近也多了很多食客👍香煎蓮藕餅招牌炒米粉蟹籽鮮肉燒賣筍尖鮮蝦餃野菌上素粉果油皮蒸排骨黑椒蒸鳳爪脆皮雪山包香麻叉燒酥鴨肝荔茸天鵝酥薑汁紅棗榚

香煎蓮藕餅
2023-03-16
  • 柚子排骨
  • 海皇炒鴛鴦米
2023-03-13 554 瀏覽
我哋一共10人,點心好食😋👍也有吃兩面黃肉絲炒麵,可惜個麵包size細.另外炒米粉也十分好吃👅💦👍👍👍今次與overseas visitor 一起吃,他喜歡吃芋角,所以order鴨肝麗茸天鵝酥,他說很好吃👍👍👍鬼馬咕嚕肉~食到尾才知道原來有油炸鬼包住蝦及豬肉的咕嚕肉兩種一齊.平均大致上點心,吃炒粉麵好有水準.也曾經吃北京片皮鴨也不錯🦆👍👍👍鬼馬咕嚕肉燒味拼盤蝦餃燒賣上素餃鴨肝荔茸天鵝酥脆皮雪山包叉燒酥鹹水角蘿蔔糕春卷海皇炒鴛鴦米銀芽肉絲兩面黃炒麵蒜蓉炒豆苗食到超級飽,每人都係$220到

我哋一共10人,點心好食😋👍
也有吃兩面黃肉絲炒麵,可惜個麵包size細.
另外炒米粉也十分好吃👅💦👍👍👍

平均大致上點心,吃炒粉麵好有水準.
也曾經吃北京片皮鴨也不錯🦆👍👍👍
食到超級飽,每人都係$220到
2023-03-09
  • 海皇炒鴛鴦米
2023-03-08 1856 瀏覽
生日飯之選🥢乾隆一品拼 - 招牌前菜拼盤,包括明爐蜜汁叉燒、紅燒乳豬、佐酒一流的燒泡魚乾、以及爽口清怡的海蜇和拍青瓜🥢焗釀蟹蓋 - 蟹蓋焗至金黃香脆,除釀入新鮮蟹肉外,還加入其他配料增添口感🥢焗釀響螺 - 爽滑彈牙的響螺肉粒加入了半肥瘦豬肉,啖啖鮮味🥢百花炸釀蟹鉗 - 蟹鉗香脆可口,蝦蟹肉夠鮮甜味🥢XO醬薑蔥桶蠔煲 - 桶蠔好大隻飽滿爆汁,但略嫌不太夠XO醬味🥢桂花蟹肉炒銀絲 - 炒得乾身,味道恰好🥢翠亨村靚一雞 - 做得入味,雞皮和雞肉都好嫩滑🥢蝦子薑蔥撈粗麵 - 算是比較差,炒得太濕,粗麵好大鹼水味
生日飯之選

🥢百花炸釀蟹鉗 - 蟹鉗香脆可口,蝦蟹肉夠鮮甜味

🥢桂花蟹肉炒銀絲 - 炒得乾身,味道恰好

🥢翠亨村靚一雞 - 做得入味,雞皮和雞肉都好嫩滑

🥢蝦子薑蔥撈粗麵 - 算是比較差,炒得太濕,粗麵好大鹼水味

Ms
2023-02-10 1633 瀏覽
用OR訂好枱1點鐘,去到一片混亂,勁多人等位而個帶位姐姐成日閃咗人。結果成班人等到1點半先有得入座。入到去部分點心小菜甜品已經賣晒。環境/服務/食物非常一般,冇下次!

2023-01-31
2022-10-15 3462 瀏覽
今日去中環翠亨邨飲茶,之前睇咗OpenRice啲人嘅富平,諗住百年老店唔會咁差掛。點知我飲完之後發現係成世人飲過最難飲嘅茶,啲點心好難食好鹹,好油,食完個胃好唔舒服個口好鞋。真係冇諗過翠亨邨啲質素可以搞成咁。入咗我黑名單以後唔會去。我哋叫咗普通點心仲有魚湯泡飯,啲蝦餃個皮好厚,鳳爪咸得好緊要,個春卷油到嚇死人呀。諗住普通點心姐,點可以做到咁難食。真係普通嗰啲點心外賣店都好食過佢。係個叉燒同魚湯泡飯好啲。

一年一度大閘蟹季節, 丫女話要把握時機食多幾餐大閘蟹, 今晚佢就帶我到中環翠亨邨食咗呢個限定set --珍味大閘蟹宴套餐。供應期至到下個月13號咋!從長樓梯行上去, 就係翠亨邨, 地方唔算好大, 但環境舒適清靜, 坐得舒服。套餐以每位計算, 每位可以獨食兩隻大閘蟹, 大部份菜式均以蟹粉入饌,同時亦品嚐到翠亨邨招牌菜燒乳鴿, 滿足又飽肚~蟹肉文思豆腐羹:豆腐羹足料好杰, 豆腐切得超幼細, 令口感滑得近乎入口即化, 夾集一梳梳蟹肉, 每啖都很鮮甜。清蒸大閘蟹 (每隻約4両):大閘蟹蟹膏甘甜creamy, 蟹肉鮮甜, 可以食夠兩隻, 滋味又滿足。食完大閘蟹再送上薑茶暖暖胃。脆皮燒乳鴿 (每位一隻)乳鴿皮酥脆唔油, 肉質細嫩juicy, 份量竟然係每位一隻, 盡顯足料。蟹粉玉簪蝦球、蟹粉扒時蔬:蝦球好爽, 至於莧菜甘甘地, 同樣配上有如剛才第一道食嘅羹嘅調味(相比只係冇咗豆腐絲), 食出蟹嘅鮮味。蟹粉炒飯:炒飯都幾有穫氣, 炒得粒粒分明, 蟹粉味唔多突出, 反而加入了梳梳蟹肉, 細味都食到鮮甜。甜品有薑茶芝麻湯丸。凡惠顧套餐,  即可以優惠價每杯$68*升級品嚐精選古越龍山廿年陳花雕酒, 同時

同時亦品嚐到翠亨邨招牌菜燒乳鴿, 滿足又飽肚~

蟹肉文思豆腐羹:

清蒸大閘蟹 (每隻約4両):

脆皮燒乳鴿 (每位一隻)

蟹粉玉簪蝦球、蟹粉扒時蔬:

蟹粉炒飯:

甜品有薑茶芝麻湯丸。

凡惠顧套餐,  即可以優惠價每杯$68*升級品嚐精選古越龍山廿年陳花雕酒, 同時品嚐大閘蟹, 昇華滋味。
星期一至四優惠價每位$588*
星期五、六、日及公眾假期每位$688*
*另設加一服務費及茶芥
題外話/補充資料: 兩位起, 需提一天前預訂 經Mira eShop訂購即享免加一茶芥
2022-10-13
2022-09-09 2500 瀏覽
中秋節講個恐怖體驗比大家聽吓:下個月我就享中西區返夠13年工呢13年歷史以嚟我都未試過做節食到咁垃圾既餐廳垃圾到不可思議、匪夷所思大家唔駛同我講低處未算低因為我係根據以下三個條件benchmark:1)位於新世界大廈2)美麗華集團旗下餐廳3)$200-400/人均呢間 — 翠亨邨令我同埋一眾同事極之唔開心我唔開心到要冒住比人話西客既風險第一次在openrice貼文去宣洩我既不滿情緒《入座篇》享商場入口搭扶手電梯之前見到有隻大烏蠅飛過當時我望向左手邊幾個餐廳LOGO得餅店、café同埋翠亨邨冇理由西餅店同café有烏蠅卦?唔通翠亨邨飛出嚟? 唔會既, 應該馬路邊飛入去既遮…去到餐廳知客比完張飛我我行咗反方向一大段個知客先同我講行錯帶枱個男人去到張枱度好粗魯咁一路圍住枱行一路拉開D凳張凳爭D撞到我個索女同事OK, 中秋節就快開始忙服務差D我預咗問有冇口罩套, 餐廳本身冇落單前想問清楚D都未講完D問題個阿姐就走咗《上菜篇》一個字: 快!節日忙所以次序亂, 見怪不怪快D食完翻多張枱吖嘛張好細既枱極速就堆滿嘢阿姐仲想上埋個湯“阿姐! 我哋真係好迫啊! 冇位啦”阿姐夾硬推晒D嘢上枱我諗起以前去過灣
中秋節講個恐怖體驗比大家聽吓:
下個月我就享中西區返夠13年工
呢13年歷史以嚟
我都未試過做節食到咁垃圾既餐廳
垃圾到不可思議、匪夷所思
大家唔駛同我講低處未算低

《入座篇》
享商場入口搭扶手電梯之前
見到有隻大烏蠅飛過
當時我望向左手邊幾個餐廳LOGO
得餅店、café同埋翠亨邨
冇理由西餅店同café有烏蠅卦?
唔通翠亨邨飛出嚟?
唔會既, 應該馬路邊飛入去既遮…
去到餐廳知客比完張飛我
我行咗反方向一大段個知客先同我講行錯
帶枱個男人去到張枱度好粗魯咁
一路圍住枱行一路拉開D凳
張凳爭D撞到我個索女同事
OK, 中秋節就快開始忙
服務差D我預咗
問有冇口罩套, 餐廳本身冇
落單前想問清楚D
都未講完D問題個阿姐就走咗

《上菜篇》
一個字: 快!
節日忙所以次序亂, 見怪不怪
快D食完翻多張枱吖嘛
張好細既枱極速就堆滿嘢
阿姐仲想上埋個湯
“阿姐! 我哋真係好迫啊! 冇位啦”
阿姐夾硬推晒D嘢上枱
我諗起以前去過灣仔春園街一間好逼既茶餐廳
當時同地盤佬們臂貼臂肩並肩膝撞膝咁食飯
D碟係逼到好似地震帶咁
地面板塊既邊沿係疊住, 冇辦法平放
依家又未至於逼到要打斜D碟
但個速度簡直係要你下一秒食完就躪既程度
(我唔記得咗享最逼嗰陣影咗相
冇得share呢個壯觀場面)

《環境篇》
裝修殘殘舊舊, 樓底好矮
D枱好細, 放得勁密
於是D聲好似環迴立體聲咁
隔離枱幾把雞仔聲十級嘈
我哋完全傾唔到偈
我本人又唔係真係好介意環境呢樣嘢
不過如果間餐廳好難食又貴既話
起碼環境好D你都仲可以安慰吓自己
咁, 唯有寄望D嘢食唔好太差啦

《劣食篇》
可惜我冇估錯, 真係好難食
唔係我吹大咗, 係有相為證
大家應該憑照片都睇得大部份嘢係難食
請原諒我依然要長篇大論咁寫佢點難食
索女同事: 「嘩, 你睇吓! D叉燒靭到咁既!?」
佢用筷子夾起咬咗一啖既叉燒橫切面比我睇
我望望碟燒味拼盤, 有叉燒、乳豬、燒腩仔
內心懷疑D豬係咪比人虐待搞到營養不良
平時通常都係嫌月巴得滯
有幾可會見到瘦過索女同事
你哋睇吓嗰塊蝦餅
唔知點解又係好靭
仲扁到好似得3mm厚度
好似菲籍姐姐煎扒咁
咁高難度到底係點做到?
金磚豆腐一夾就散
真係好勁, 豬冇豬味魚湯冇魚味
招牌炒米粉冇味, D蝦粒又臭臭哋
個牛肋骨上嚟係攤凍咗既溫度
我索性取消咗碟嘢
黑松露蟹肉炒蛋, 我淨係知自己食咗個松露醬
裡面嗰D到底係咩嚟?
佢連蛋都可以難食嗰吓真係無出其右
個海底椰響螺燉瘦肉湯得味精味

《埋單篇》
實在太難食, 我唔敢試個甜品, 驚一啖即棄
隔離嗰枱又太興奮太高音
成餐飯都好辛苦, 不如取消埋個甜品埋單
嗱嗱聲走唔好浪費食物
叫完取消, 等咗一陣佢哋攞嗰4碗燉奶過嚟
我話取消, 嗰4碗嘢出現第二轉
我重申我要取消, 然後侍應轉身隊咗4碗嘢比隔離枱
之後再有個貌似經理既物體又享廚房拎4碗燉奶過嚟講
me「我已經叫咗兩次取消三次埋單等咗成四個字」
我塊面已經燶過佢碟春卷
個經理享我再講嘢之前:「得嘞得嘞!」
做埋手勢制止我講落去
去到呢個地步我只係希望張單冇錯
我可以順利埋單走人
正當眾人乸埋口面等埋單既期間
一隻小烏蠅享我哋面前盤旋降落
似乎, 我享商場入口遇到既烏蠅真係享呢度飛出嚟
最終6個人HK$1,917.3埋單

《總結》
最初見店名時覺得讀落去有D似公屋村
其實幫襯落都店如其名
呢個價位既食店, 附近有紫玉蘭、力寶軒、蘇浙滬、夜上海…
不能盡錄, 千祈唔好8卦嚟呢間
如果你睇完呢篇文都仲過嚟
而又真係中伏既話, 我只能講句抵你死
想食平D, 去統一名都、中信海都、灣仔東海仲開心
要再食貴D? Landmark唐人館同附近有一堆酒店中菜館
睇佢個款, 原本設計menu個人應該有D心思
可惜無論食物、環境、服務、執行、管理都一敗塗地
我唔會話呢間餐廳應該執咗佢
因為我直頭覺得有人炸爛咗間餐廳都唔抵可憐
金粟花枝餅
乳豬燒味拼盤
黑松露蟹肉菊花蛋
牛勒骨
2022-09-09
2022-08-11 2087 瀏覽
屹立不倒的中環翠亨村, 很久沒有來臨這間酒樓,今午來到這裏選擇了:鹵水豬腳仔~惹味可口,爽口彈牙; 鮮蝦荷葉飯~荷葉炒飯清香,蝦肉新鮮;紅炆斑頭腩煲~ 炸了的班頭腩仍然新鮮香口,豆腐嫩滑,也不乏以往的風味。