2023-12-18 52 瀏覽
嚟到這間餐廳,就係要試吓啲地道東歐菜!一落坐,就覺得東歐港食的溫馨招呼我。第一輪,係俄國雜錦沙律,顏色繽紛,好似彩虹咁,各種配料錯落有致,視覺同味覺都好滿足。沙律醬酸香開胃,啲蔬菜好新鮮,啱晒愛清爽食法嘅你!跟住,來咗碗俄國牛羊肉湯,喺寒冷嘅日子裡啱晒暖笠笠。湯底酸酸地,帶咗啲異域風情,牛羊肉大塊來料,傾心製作嘅感覺真係嚟咗!肉質腍滑,啖啖有嚼勁。點嗰牛肝餃子,真係開眼界!仿佛一滴都唔想浪費嘅滿滿餃子,Q彈嘅外皮包住鮮味嘅牛肝餡料,食落比較乾,但沾上酸忌廉就話晒曲線救國,滋味層次分明。最瞓底卡嘅就係招牌芝士牛脷盅,芝士拉絲滿滿,入口就感受到濃郁奶香,令人忍唔住一口接一口。每次都好似一啖幸福嘅美味,既滿足又齋舒服。食完呢餐,心情都好似去咗一轉東歐咁,實在難忘!🍽️🌍🎉

食完呢餐,心情都好似去咗一轉東歐咁,實在難忘!🍽️🌍🎉
2016-10-07 7743 瀏覽
計一計, 原來, 已有八年沒有到這餐廳了. 時光飛逝, 八年前的事, 就好像是上個月發生似的.有幾個月沒見好姊妹, 於是這晚又一起搵一些特別的餐廳吃飯, 就到了這間既熟悉, 又陌生的地方, 吃一頓異國菜的晚餐.陳設裝潢沒有太大的改變, 仍然是燈光微暗, 仍然是充滿東歐氣氛的擺設, 仍然是同一個店主, 唯一不同的是, 我現在的心境, 和八年前的心境, 已經大大不同了.飲品我揀了Traditional Ukrainian fruit drink ($58), 橙紅色的凍飲, 是以多種水果的汁液混合而成, 有士多啤李, 桃, 蘋果等等, 充滿著水果的天然甜酸味道, 滿有果肉碎, 很豐富哩. 紅菜頭魚柳沙律 [Salad with beetroot, herring fish and potato carrot ($75)]的造型好像一件圓形蛋糕.「蛋糕」部份是由青魚柳碎粒及薯蓉組成. 上面鋪滿著紅菜頭粒及紅蘿蔔粒, 再加以魚子和兩片檸檬置於頂部, 然後唧上沙律醬. 事實上,我們也不知道如何吃, 是切開後伴勻吃, 還是切開一片片吃? 我們選擇了前者, 因我倆也覺得沙律醬應該要伴勻東西來吃嘛.

紅菜頭魚柳沙律 [Salad with beetroot, herring fish and potato carrot ($75)]的造型好像一件圓形蛋糕.「蛋糕」部份是由青魚柳碎粒及薯蓉組成. 上面鋪滿著紅菜頭粒及紅蘿蔔粒, 再加以魚子和兩片檸檬置於頂部, 然後唧上沙律醬. 事實上,我們也不知道如何吃, 是切開後伴勻吃, 還是切開一片片吃? 我們選擇了前者, 因我倆也覺得沙律醬應該要伴勻東西來吃嘛. 結果也是不錯的. 白色的沙律醬有一貫甜甜酸酸的味道, 但原來, 這樣子的味道, 和嫩滑的青魚柳碎粒很匹配. 很讚的沙律!
東歐地道牛羊炒飯 [Traditional tangy rice pilaf with lamb and beef ($138)]是一道香料味極濃的炒飯. 炒飯內的羊肉及牛肉都已全熟, 尤幸質地亦不太韌. 羊肉粒的羊膻味是頗濃的,  但混合著牛肉粒一起吃, 卻產生了一種奇妙的中和作用, 讓人容易接受. 而由於飯粒吸收了香料味及肉味, 導致飯粒異常惹味誘人.
焙三文魚扒 [Skewers of salmon with avocado sauce ($168)], 即是三文魚扒串燒, 更有洋蔥及黃瓜片相間著. 正方體的三文魚扒是出奇地厚肉, 被燒過後, 外層是微脆, 但意想不到的是, 咬一啖, 竟然是肉質緊緻嫩滑, 更有肉汁四溢, 還有魚油滲出, 的確帶給我們驚喜. 不過, 要注意三文魚扒內有少許細骨, 吃的時候要小心點哦.
最後, 老闆帶領我們進入酒窖參觀, 又幫我們拍照. 很貼心的服務哩.
如此特別的環境, 如此特別的食物, 將來必定再來.
2016-07-10 4680 瀏覽
團購二人餐價錢唔平,食係食呢度氣氛同菜式,佢既湯,主菜同甜品都特別既,係出面少食到朋友推介牛舌,但個人唔食得落,所以無嗌,主菜叫左蘋果鴨胸送份量較少,鴨同蘋果係好夾,味道亦不錯幾中意個薯蓉,夠creamy辣腸湯,似羅送湯,一啲都唔辣,不過料好多前菜沙律,pancake中間有沙律醬同菜,成碟幾清新甜品係蘋果蛋糕,幾中意食,蘋果一片片,隔住蛋糕,面頭係果醬,唔會太甜,凍食好正服務麻麻,問多兩句個叔叔就會唔耐煩,唔想答甘呢度有間雪房放酒既,客人可以入去飲酒,我個fd上次都有入去,可能我唔係熟客又係團購消費少掛,無介紹酒同邀請去凍房飲酒,我地特登企係凍房門口望佢都無招呼服務認真要改!
團購二人餐

朋友推介牛舌,但個人唔食得落,所以無嗌,主菜叫左蘋果鴨胸
送份量較少,鴨同蘋果係好夾,味道亦不錯
幾中意個薯蓉,夠creamy
辣腸湯,似羅送湯,一啲都唔辣,不過料好多
前菜沙律,pancake中間有沙律醬同菜,成碟幾清新
服務麻麻,問多兩句個叔叔就會唔耐煩,唔想答甘

服務認真要改!
2016-06-22 2761 瀏覽
朋友介紹黎呢度食,見到有團購就試下餐湯:排骨薯仔湯好多料,可能係啲胡椒,有啲辣,唔食辣既我有啲辛苦前菜:家鄉沙律菜沙律無咩特別,個薄餅入面夾住芝士醬同菜,上面有幾粒魚籽,配搭幾好又唔會太“流”,前菜剛剛好主菜:香辣牛腩相反,呢個叫香辣既一啲都唔辣,有啲似中式既炆牛腩,不過太咸,又唔夠淋伴碟既係薯蓉,味道ok,不過食到好濟甜品:士多啤梨班戟份量少,果醬太多,中間無涵,得兩粒超細既士多啤梨總括而言,正價去太貴,團購價都可以去試下,食環境個男職員態度麻麻,問多兩句都唔想答甘要問先有水,服務一般
朋友介紹黎呢度食,見到有團購就試下
餐湯:排骨薯仔湯
好多料,可能係啲胡椒,有啲辣,唔食辣既我有啲辛苦
前菜:家鄉沙律
主菜:香辣牛腩
伴碟既係薯蓉,味道ok,不過食到好濟
甜品:士多啤梨班戟
份量少,果醬太多,中間無涵,得兩粒超細既士多啤梨
總括而言,正價去太貴,團購價都可以去試下,食環境
個男職員態度麻麻,問多兩句都唔想答甘
要問先有水,服務一般
2016-06-19 1982 瀏覽
之前呢間餐廳出團購,就藉呢次機會試下特別嘅東歐菜。餐廳嘅位置都幾隱蔽,如果唔係專登去都唔會留意到佢。一坐低就好興奮,因為餐廳嘅裝修真係好有異國風情,睇得出店主喺佈置落左一番心機。 團購menu,每人包前菜(兩款),餐湯,主菜一款同甜品。首先係湯,我哋揀左烏克蘭排骨湯同家鄉煙肉馬豆湯。烏克蘭排骨湯好足料,但比較咸。煙肉豆湯同樣足料,好濃郁嘅豆味同埋好香嘅煙肉味,而且佢雖然味濃但唔咸,我地都鍾意呢款湯多啲。跟住到前菜,我地都揀左魚子醬pancake做鐵膽,跟住各揀左一款沙律。魚子醬pancake嘅餅皮煎得軟棉棉,餅皮帶少少甜味,有蛋香,配搭pancake內淡淡嘅沙律餡,加上pancake上咸香嘅三文魚子醬,真係好好味。兩款沙律都好清新,而且沙律菜都好新鮮。前菜已經咁正,令我地有啲期待主菜。主菜我地揀左羊肩同埋牛腩,份量都幾多,但賣相一般。味道同樣都係一般,羊唔夠騷,牛腩有啲韌,兩款菜都偏咸,味道比較單一,冇咩調味技巧咁。主菜質素一般,比餐廳碟頭飯高啲啦。最後到左甜品,可以揀雪糕或者俄國士多啤梨pancake,食過pancake返尋味嘅我地當然揀後者。Pancake皮依然好味,入面嘅果醬有原
之前呢間餐廳出團購,就藉呢次機會試下特別嘅東歐菜
。餐廳嘅位置都幾隱蔽,如果唔係專登去都唔會留意到佢。
餐具同裝飾品都花左一番心思
團購餐牌
一坐低就好興奮,因為餐廳嘅裝修真係好有異國風情
家鄉煙肉馬豆湯
烏克蘭排骨湯
三文魚子醬+沙律
跟住到前菜,我地都揀左魚子醬pancake做鐵膽
。兩款沙律都好清新,而且沙律菜都好新鮮。
羊肩
牛腩
前菜已經咁正,令我地有啲期待主菜
士多啤梨薄餅
士多啤梨薄餅
最後到左甜品,可以揀雪糕或者俄國士多啤梨pancake,食過pancake返尋味嘅我地當然揀後者。Pancake皮依然好味,入面嘅果醬有原粒士多啤梨,仲要數目唔少
。可惜嘅係果醬太甜,有少少膩,加多球雲呢拿味雪糕一定會令呢道甜品更出色。

用餐優惠
團購
家鄉煙肉馬豆湯
  • 三文魚子醬
我好中意同朋友去試新餐廳, 因為朋友之前去左波蘭EXCHANGE, 番到黎香港就開始好掛住波蘭既味道, 所以佢就搵左呢間東歐餐廳, 既有俄羅斯風情, 又有烏克蘭既感覺, 睇到食評同D相都已經好期待 因為我地兩個都係超級路痴, GOOGLE MAP話既8分鐘, 結果搵左成半個鐘, HAHA  真心係幾難搵, 特別係對我地黎講, 係中環既斜路既小巷入面, 行過幾次都MISS左  雖然搵左好耐路, 但都覺得好值得, 真心推呢間咁有誠意既餐廳 上面2張相都係餐廳入面既裝潢同好有氣氛既燈光+充滿東歐熱情風韻既音樂  坐左係餐廳, 成個環境都好有東歐色彩, 有如置身於當地一樣, 讓人放鬆, 好似剛剛由繁忙既中環大街, 走入左另一個國度 好有FEEL~~~呢個係間餐廳既一D小燈罩, 每張枱都會放一個, 到晚上就會點著佢, 增加唔少效果~~~而呢2張相,都係餐廳入面既一D小心思, 老板買左唔少東歐既擺設, 將餐廳成個環都呈現出東歐既味道!! 好贊呀 黎到講番佢既食物: 呢個雞肉蘑菇卷真係冇得輸~ 因為朋友就係太掛住呢個, 所以先會特登搵間的從未食過既東歐餐廳黎試~

好有FEEL~~~
雞肉蘑菇卷
黎到講番佢既食物: 呢個雞肉蘑菇卷真係冇得輸~ 因為朋友就係太掛住呢個, 所以先會特登搵間的從未食過既東歐餐廳黎試~ 的確!!!! 呢個卷真心好味~ 外皮香.脆.酥, 而入面既雞蛋同蘑菇用左類似白汁, 但比一舨白汁香濃好多, 雞肉又滑, 蘑菇又多汁~ 個酥皮卷再配上充滿香草味既汁, 簡直停唔到口, 一啖接一啖咁食, HAHA
俄國香草燒春雞
而呢個俄國香草燒春雞都好好味~~~~ 佢一上呢隻雞, 真係會好有驚喜-一來佢既色澤燒得剛好, 外皮金黃, 隻雞又肥美, 配上綠色既香草同紅色既特製醬, 已經好吸引
 而且香氣撲鼻, 切落去D肉汁即刻'標'出, 老板話隻雞係用左7種唔同既香草烤成既, 唔怪得味道咁香咁特別~~~ 再點上甜甜酸酸既特製醬 (有少少似蕃茄醬), 超配
烏克蘭芝士餃子
最後呢個烏克蘭芝士餃子, 我同朋友都覺得比起以上2個遜色了一點點~~ 不過都算唔差既菜式!! 隻餃子入面全部都係芝士同香草, 好濃郁, 好RICH~~~ 不過層皮就略為厚左少少, 可能東歐D餃子係咁?! 開頸食一兩隻都覺得好好味, 但食多隻就覺得有點太膩了~ 始終咁多芝士~~~

總結: 超級推薦呢間超有成誠意既東歐餐廳呀~真心!!!! 食物好味又有驚喜, 環境特別又有心思, 老板仲好中意幫客人影相, 好NICE~~~
2016-05-04
雞肉蘑菇卷
俄國香草燒春雞
2016-05-30 2862 瀏覽
俄羅斯菜是怎樣呢?心中沒有概念,那天老公選了這店,便很期待要去試試。可能認識這店的人不多,所以晚上不算多人。這裡燈光昏暗,加上暗紅的裝修,置身其中有點特別,完全有別於一般香港餐廳的模樣,的確有點像去了外國。來這裡店,當然要點正宗烏克蘭羅送湯,紅菜頭的鮮紅和甜美,很好味!必試,這完全不是香港的羅送湯。而俄國雜菜清湯則很清,算好飲的但不知怎形容。俄國雜菜沙律有點普通,不過不失,就像最普通的茶餐廳雞脾沙律的沙律。海鮮磨菇卷,我本身不太鍾意炸物,所以一開始見它炸得很燶便感不吸引,但食落海鮮好味又嫩滑,一定要蘸醬,算好味。而另一個菜基輔炸雞扒,我卻不懂欣賞,有點鞋,沒味道.....這裡很多菜式也加SOUR CREAM這東西,原來幾好味!我們點了立陶宛手工啤酒和罐裝的士多啤梨啤酒,我鍾意士多啤梨啤酒,甜甜地很好味。不過,這裡的清潔度好像一般般,可能它想營造俄羅斯風情,但它的枱布和陳設也很舊,更有種久久沒清洗的感覺,用餐時總有點被小昆蟲咬的不自在...可能是我多心吧。
而俄國雜菜清湯則很清,算好飲的但不知怎形容。
這裡很多菜式也加SOUR CREAM這東西,原來幾好味!
炸雞扒
啤酒
沙律
羅送湯及清湯
SIDE DISH 薯蓉
海鮮卷
2016-05-24
2016-05-20 670 瀏覽
間餐廳環境好有氣氛,啲畫好同裝飾都好靚。個老闆仲好鐘意幫人影相,係咁叫你擺姿勢比佢影😂😂酥皮燴牛仔肉 $168個人有少少驚食兔仔肉同鹿肉,所以叫咗牛仔肉試下。個湯好清,啲牛都好淋,但係個上面個個酥皮就好硬,好難切黎食。個湯入面超級足料丫!好多肉,菇同蔬菜,食完飲埋啲湯絕對係飽但又唔會滯。正宗烏克蘭羅宋湯 $55呢個羅宋湯同平時飲個啲好唔同,佢冇好大陣酸味,內面有好多蕃茄定紅菜頭(因為唔太酸),雖然我覺得平時個啲好飲啲,但呢個清清甜甜都係值得一試👍薯餅幾特別,應該入面加咗啲面粉,切個時唔會散哂。至於個醬,本身以為係沙律醬,但原來係酸忌廉黎,冇咩味。佢都算幾脆,但有舊煎燶咗少少😯😯海鮮磨菇卷 $72入面啲海鮮一切就瀉出黎,好多料,個醬都好好食!唔太咸又有啲creamy。杯cocktail我嫌佢太甜,所以同咗frd交換咗飲啤酒佢有好多款工啤酒揀,唔太甜,幾好總括總講呢間餐廳都唔錯,啲野食唔會黎得好慢,個價錢有少少偏貴但係個環境真係好靚!!食落都好味啲😂😂
酥皮燴牛仔肉 $168

正宗烏克蘭羅宋湯 $55

薯餅

海鮮磨菇卷 $72

杯cocktail我嫌佢太甜,所以同咗frd交換咗飲啤酒

佢有好多款工啤酒揀,唔太甜,幾好

2016-05-19 532 瀏覽
雖然沒去過歐洲,不過就系因為有咗各個地方嘅唔同嘅人嘅噶唔同嘅店,等我哋都可以體會不一樣嘅東歐風情。之前系中環經過見到呢間店裝修風格好特別,認唔住都望多兩眼,但係一直都無機會穩朋友一起去,因為有好野當然都系想有朋友一起分享。終於朋友早前得閒陪我去拉。裡面好旺人,都有唔少外國人。我地當時已經吃完飯就唔點好多野食,就系想飲下野,聊下天。啤酒,俄羅斯人大多數人都系飲啤酒嘅,大家都是以呢種為放鬆生活方式,啤酒同普通我哋飲嘅啤酒差唔多,麥芽味重了點。蘋果汁,朋友點咗菠蘿汁,進口口味,特別酸甜,衣家有D熱,飲呢個就系生津止喝,蘋果汁幫助消化,冰涼透心,對身體都好好~~煨香辣牛腩,呢個牛腩真系有特色,因為唔同我哋平時嘅五香牛腩,都系好有嚼頭,香辣爽口,特別醬汁好似系距哋秘製出來,時間剛剛好,唔會好腍。我食得辣,我覺得系好唔錯。芝士焗牛脷盅,呢個盅做得好精緻,一般我地都好少呢種食法,芝士味好濃,香噴噴,牛脷系盅下面。牛脷又唔會好腍,但係又系有嚼口得來又軟口。真系覺得好滿足。
2016-04-20
$250 (宵夜)
2016-05-17 459 瀏覽
東歐餐廳系中環呢間店唔系好易搵,不過其實佢就系老蘭附近,因為系天橋下面唔覺眼,我地幾個人行咗好耐,終於忍唔住打咗呢間餐廳嘅電話,接電話嘅系老細,好耐心咁話俾我地聽餐廳嘅位置,好nice!! 一入餐廳,入面嘅格調我真係好鐘意,入面嘅擺設、裝飾都好有東歐風情,相信啲食物都會一樣出色! 聽講呢度系由烏克蘭嘅廚師掌廚,味道正宗,餐牌上邊仲有好多好有特色嘅餃子,好有烏克蘭風味。 點咗一份羅宋湯,$55蚊,一上菜,我好like佢啲餐具!!!再加上呢份羅宋湯好大一碗,味道香濃微辣。 傳統咖汁會魚柳,呢度每樣菜色都好特別,都係我之前未試過嘅,魚柳都好大,醬汁嘅味道濃郁,而且滲曬入去魚柳入邊俄國豬肉意粉,就好似平時食嘅肉醬意粉咁,不過份量真係好大,兩個人都食唔完,而且意粉比較粗。 口感一流...食咁多樣野,點可以少得嚟翻兩杯飲品呢~~小朋友呢可以飲橙汁,新鮮榨嘅,味道酸甜開胃。我呢就飲啤酒,嚟慶祝自己食到咁多美食!!·
口感一流...
2016-04-20
$325 (宵夜)
2016-05-16 2233 瀏覽
為食 Bel Bel 想試新嘢,咁岩朋友剛去完東歐,話那裡的食物很好吃,攪到我即使無得去東歐玩,都好想去食東歐菜。咁我就約埋朋友一齊去中環「東歐餐廳 Ivan The Kozak」食東歐菜去,沿著中環半山電梯,經過威靈頓街,然後落樓梯就搵到啦。餐廳位於半山電梯隔離的小巷裡,仲要落幾級樓梯才到,感覺有點神秘隱密啊。餐廳裡的光線較為暗沉,而牆上有許多畫,亦充滿中世紀歐洲風格,但在幽暗的燈光下,這些佈置及畫,再給我神秘的感覺。(只是我的相機把ISO推高,拍出來便比較亮)雖然這是位於中環 Soho 區的餐廳,但難得有懂得廣東話的店員服務,而且餐牌亦有中文說明,英文不好的客人都不怕叫錯食物呢。餐牌菜式的選擇亦較多,我們兩人在眾多食物當中,終於揀到幾款想試的。前菜「烏克蘭香煎薯餅」。份量好多哦~ 雖然有點油膩,但口感稔身鬆軟,都幾香幾好味。但兩個人要 KO 共一呎長的薯餅實在有點吃力。另一款前菜「俄國焗蘑菇」,跟蘑菇混在一起的香草忌廉汁很 creamy,而蘑菇忌廉汁的份量亦很多,原來跟剛才叫的烏克蘭香煎薯餅一起吃,薯餅的油膩感又可以減少些,變得較開胃易入口。而附上的煎餅,感覺很像薄薄的多士麵包,外

烏克蘭香煎薯餅
俄國焗蘑菇
而附上的煎餅,感覺很像薄薄的多士麵包,外面炸到金黃色,都幾香口,裡面軟軟而有彈性,都幾好味哦~
俄國焗蘑菇
南瓜忌廉湯。湯的色澤呈金黃色,跟坊間的南瓜忌廉湯相若,而加入大大粒魚子亦是特色。可是覺得湯的味道實在太濃太鹹,尤其再咬下魚子,變成鹹上加鹹,失去了原本南瓜忌廉湯應有的清甜味道。
南瓜忌廉湯
南瓜忌廉湯
焗蘋果鴨胸。賣相很像酥皮湯,麵包蓋把碗裡的鴨胸裝住,感覺都幾神秘。
焗蘋果鴨胸
麵包蓋質感很堅實,所以碗裡怎麼熱,麵包都不會塌下,但咬下去卻覺得有點硬,如果剛才未把餐湯飲完便好,或者浸在湯裡後待變軟才吃,會較容易入口...
焗蘋果鴨胸
其實侍應把鴨胸送來的時候,已經主動把麵包蓋打開 (只是頑皮如我才把麵包蓋歸位),方便我們食用,服務實在細心。
焗蘋果鴨胸
雖然鴨胸件件厚肉,還以為會很好吃很滿足,可是,鴨胸吃下去覺得比較酥和鞋,而且有點油膩,裡面的蘋果和洋葱亦沒有好好發揮其甜香味而減膩,而且之前的前菜已經讓我們吃得太飽,所以吃了一半便無奈放棄了。
焗蘋果鴨胸
有汽蘋果汁,味道跟外面的蘋果汁差不多,有著蘋果的香甜,有汽的亦很好喝,而且玻璃瓶子及玻璃杯的造型亦很優雅高貴,跟餐廳的氣氛相當合襯。
有汽草苺汁,這是朋友叫的,據說都有士多啤梨味,甜甜的亦幾好飲。
今次可以食到東歐菜,雖然有些失望,可能是東歐的口味跟香港人相差太遠吧,但總算滿足到我的好奇心。而且餐廳的環境亦算不錯,坐久了都不會催人埋單,我覺得都幾岩帶鬼佬朋友和同事一起聚餐聊聊天。
2016-04-18
2016-05-16 440 瀏覽
呢度嘅環境唔錯,牆上面嘅畫都是好有外國feel,異國情懷十足,系約友嘅好去處。我地點咗份3 starters plus 1 main course,內容特別豐富,色彩豐富,什麼味道都有,應有盡有。海鮮蘑菇卷,外面是脆脆的麵粉做出的薄皮卷,裡面的餡料特別多,海鮮超多,特別鮮甜,外面的汁好像忌廉汁的感覺,特別濃稠,加上這個海鮮蘑菇卷,真是不錯。石榴汁是鮮榨的,十分有機,感覺對皮膚都做了一個滿滿的面膜。烏克蘭燘豬肋骨是用煲裝著的,服務員捧過來的時候還是滿滿的蒸汽,加上豬肋骨的香味,真系口水直流啊。香煎鱈魚柳特別香,鱈魚的肉質鮮嫩,咬下去,滿口鱈魚肉,滿足死啦!芝士焗釀茄子都真心推薦,芝士滿滿,加上我最愛吃的茄子,人間美味啊!
石榴汁是鮮榨的,十分有機,感覺對皮膚都做了一個滿滿的面膜。
2016-03-30
難得今日我的好友有空來吃飯, 今日就在她公司附近找間有特色的東歐餐廳吃吧~一入到去已經好似進入咗幾十年前的東歐前蘇聯國家一樣, 好有前蘇聯古老民族的色彩, 加上其民族傳統的音樂, 我同我朋友整個人都立即心情奔放起來呢`最近友人因為遇上租霸的問題非常心煩, 所以當然要飲返杯Voka 來舒解一下近來鬱結的心情, 店員就Recommend 我們飲Honey Pepper (HKD 55 per shot) 及Privet (HKD55 per shot) , Privet 就是較original voka, 但不至於太多酒精, 而我們更喜愛Honey Pepper 這個帶點蜜糖及香草的清香呢~俄國豬肉卷(HKD88), 用卷蛋煎成, 包住豬肉肉醬 (我覺得一點像吃漢堡扒) , 加上有蕃茄汁及白汁, 其實有點像啦~所以我們還是叫了平時沒有機會吃的菜~ 俄國宮廷焙鹿肉 (HKD198), 烤過的鹿肉再去焗煮, 肉質像牛腩加羊腩的混合體, 而味道就徧向羊羶味, 但整體的肉味濃郁之如都腍身, 加上用了蕃茄茹類等煲成的飯, 多汁之餘都非常野味呢~俄國焗兔肉 (HKD178) 配上意粉白汁等煲焗而成,
俄國焗兔肉 (HKD178) 配上意粉白汁等煲焗而成, 今次這個兔肉就像雞肉及豬肉的混合體, 比較滑嫩之餘都沒有剛才的濃烈羶味的說.

一邊飲Voka , 一邊食鹿肉兔肉, 差我倆不是著毛皮呢~ 不過今晚與友一把酒言歡, 暫時忘記平日的煩事吧~

2016-04-14
  • 俄國宮廷焙鹿肉
2016-05-08 419 瀏覽
今日一直系公司宿舍度住,因為岩岩嚟嘅,所以同另外一個同事不是很熟悉,所以都無可能話約佢地一起去邊度玩,就毫無目標咁出去外面逛下,不知不覺之間就行到咗一間東歐餐廳 Ivan The Kozak,位於中環嘅,認真系夠特別嘅,口渴就先上咗蘋果汁,蘋果汁都唔錯下,味道好純噶,飲咗幾啖之後就越發覺得蘋果汁好好飲,拉拉聲嗌咗佢地嘅招牌芝士焗牛脷盅,好一多位蘑菇咁嘅形狀,一揭開盅蓋,芝士味道就撲鼻而上,最上面系芝士,覆蓋得滿滿的,而牛脷則是擺係中下層,所以食牛脷嘅時候就可以將牛脷同芝士一起入口,咁樣嘅味道真系最特別嘅,既有芝士嘅濃香又有牛脷嘅入口觸感。俄國焗兔肉,我認為焗飯系比較健康嘅,兔肉味道俾我預想之中嘅要好食,肉質相對比較嫩,唔會嚡,好入味。俄國雜錦沙律,比較重口嘅感覺,但系就別具一番風味,口感好滑。至於俄國嘅牛羊肉湯,我認為系最重口噶,平時飲開靚湯,哩啲重口野接觸比較少,裡面嘅牛羊肉粒好多,撈曬啲肉食,都唔錯喇。
2016-04-05
2016-05-06 489 瀏覽
今年過年嘅時候,同好朋友去咗一次莫斯科同圣彼得堡玩,俾圣伊撒基耶夫大教堂同各種古堡都superised到了。平時見得多電梯高樓,覺得咁樣先系大都市感覺,但係來到俄羅斯先真系體會到乜叫歐洲悠閒風格。每個街道都好似畫一樣。今個月,之前一齊去嘅朋友大家寫旅遊日誌嘅時候,睇翻D相都覺得好懷念,然後大家上web睇睇不如穩間俄羅斯美食來懷念下,朋友穩到呢間Ivan The Kozak。環境好好,都系好有俄羅斯FEEL適合拍照嘅。Cooktail- Cinderella。Order嘅時候,就系俾名吸引嘅,Cinderella,邊個女仔唔想做呢?無酒味,裡面有檸檬汁,橙汁,菠蘿汁,應該仲有紅石榴汁,男仔來講會淡D,女來講,酸酸甜甜,都好符合Cinderella嘅命運。Cooktail- Black Russian。Nee杯飲落就系知道有VODKA,但係入口都系好好味,一啖裡面,有D濃烈有點醇香,顏色好特別,有點黑。我覺得好特別囖,而且好好飲,唔同普通cooktail.Minced Lamb Shish Kebab。呢個烤羊肉串賣相好正,其實系俄羅斯我都唔食過羊肉串,反而系NEE度食到。仲配番茄,洋蔥絲
Minced Lamb Shish Kebab。呢個烤羊肉串賣相好正,其實系俄羅斯我都唔食過羊肉串,反而系NEE度食到。仲配番茄,洋蔥絲,比醬汁比你蘸,好細心。而且羊肉好嫩,加D洋蔥味好香,烤得剛剛好。
Potato harsh brown。呢個黃金炸薯仔,好好味啊。裡面軟,外面脆,而且上來嘅時候都仲系熱嘅喔。炸得金黃金黃,睇住就好想食,裡面薯仔好香軟。好入味,又有嚼口。
Roasted Skewers of pork。我地仲點咗個烤豬肉串,呢個都系配番茄,我覺得豬肉平時自己炒菜,我都系唔多食,因為肥膩,但係呢個烤呢,覺得好有風味,唔會好干,而且配嘅醬都好好味。賣相同烤羊肉串差不多。鐘意鐘意~~一邊食一邊傾翻一起去Moscow嘅趣事。
2016-04-06