2018-02-04 2247 瀏覽
蘿蔔糕簡單搭配醬油,非常好吃綿密,而且吃得到蘿蔔絲,大推!艇仔粥的米雖然綿密入口即化、豬皮雖然煮的軟爛,但有腥味,影響了整碗粥的口味。非常可惜想吃的炸兩跟芝麻球都賣完了。
蘿蔔糕簡單搭配醬油,非常好吃綿密,而且吃得到蘿蔔絲,大推!
非常可惜想吃的炸兩跟芝麻球都賣完了。
2018-02-02
  • 蘿蔔糕
2017-12-26 1828 瀏覽
一早七点钟,被冷的哆嗦,就在近兰芳园,那条街都是大排档,在盛记大排档对面,点了一碗牛肉艇仔粥,粥水比较粘稠,里边材料蛮多,有猪皮(比较爽口)、花生,一口下去,全身暖晒
2017-10-09 1839 瀏覽
今朝有啲喉嚨痛,記得朋友講過呢度白粥正所以過黎食粥,店舗比較舊式,鋪面幾大,朝早8點幾人唔算多,由於要戒蛋同牛肉,所以揀咗魚片粥,粥好快送上,第一感覺魚片夠多。先試粥底,估唔到幾綿同鮮甜,要讚魚片係一整片,唔會太碎,同咬落去得一片有骨,食完亦唔會口渴,下次會再幫襯。

2017-10-09
$20 (早餐)
2017-02-01 3300 瀏覽
想起要吃白粥,必然來這裡。粥綿綿而米香飄飄。用傳統藍白碗盛著,如用米通碗更理想。推薦吃油條,比深圳丹桂軒更佳。但宜星期日上午約9時來,有剛炸好的。門前是碩果僅存的大牌檔,後轉上斜坡是嘉咸街街市,很有風味。
想起要吃白粥,必然來這裡。粥綿綿而米香飄飄
。用傳統藍白碗盛著,如用米通碗更理想。
推薦吃油條,比深圳丹桂軒更佳
。但宜星期日上午約9時來,有剛炸好的。
門前是碩果僅存的大牌檔,後轉上斜坡是嘉咸街街市,很有風味。
2017-01-17 2285 瀏覽
間中見到有人用膠袋裝住炒麵油炸鬼外賣,終於比我發現原來出自呢間舊式粥店!今日2人堂食,一點黎到唔使等位,一點三已經開始排長龍。二人點了皮蛋瘦肉粥,碎牛魚肉粥,炸兩,牛脷酥!粥底滑,似打左生粉芡,有少量瘦肉同皮蛋,$19合理。炸兩$11整定一碟碟響廚房,turnover好高幾乎每檯都有叫,腸粉質地較黏。牛脷酥$9香脆甜甜地,有懷舊的味道!每人盛惠$28,好抵食!

皮蛋瘦肉粥
粥底滑,似打左生粉芡,有少量瘦肉同皮蛋,$19合理。
炸兩  牛脷酥

每人盛惠$28,好抵食!
2016-11-26 1851 瀏覽
近日冬意漸濃 中午時間跟好友到威記食粥還未踏進鋪裹已見一條人龍在外 鋪裡更是人頭湧湧 全場坐滿食客我點了牛肉艇仔粥($25)及牛脷酥($8)!假如想慳錢 威記絕對是選擇之一!粥裡有大量牛肉碎 魷魚鬚及少許豬皮 簡單但好味
近日冬意漸濃 中午時間跟好友到威記食粥

2016-10-24 1830 瀏覽
放假三天,大吃大喝,結果獲利回吐。要清清腸胃,午餐吃粥就最好不過。一到lunch time, 想也不用多想就直接來到威記。已經來過數次,吃過不少粥品,水準都能保持。眾多選擇中最喜歡的還是這裡的白粥。岀色的白粥,粥底綿是基本。這裡的機乎找不到米粒。哄前聞一下,有啖啖米香☺️隨意加少許鹽巴,吃下一口,不會太熱太凍,温度、味度剛好。少許不足之處是白粥分量比其他粥類的少。兩碗又會太多,如果多加三幾元能加大一點分量便完美。白粥$9一碗,加一件蘿蔔糕($6), 埋單一共$15。這個價錢和品質,在這個地段,吃完帶著微笑慢慢步回office。Encore 度 8/10。
放假三天,大吃大喝,
結果獲利回吐。
要清清腸胃,午餐吃粥就最好不過。
一到lunch time, 想也不用多想就直接來到威記。

白粥(前)
岀色的白粥,粥底綿是基本。
這裡的機乎找不到米粒。

哄前聞一下,有啖啖米香☺️
隨意加少許鹽巴,
吃下一口,不會太熱太凍,温度、味度剛好。

白粥$9一碗,加一件蘿蔔糕($6), 埋單一共$15。

Encore 度 8/10。

2016-10-24
白粥(前)
2016-03-18 3571 瀏覽
原先約了朋友飯聚,但時間尚早,肚皮又開始不爭氣,太飽了又影響之後的飯局,吃碗粥剛剛好。威記位處士丹利街,門前就是以往在中環上班時常去的盛記,但自從出名之後,水準大幅下滑,近幾年只光顧過一兩次。六點左右,店內只有自己一個客,有點滄涼的感覺。碎牛肉粥用湯匙把牛肉撥散,好讓粥底的熱力將碎牛肉焗熟,粥底是廣東式的開花粥,總算有水準。牛肉腸粉並非即叫即蒸,一早蒸好放入保溫爐內,腸粉軟綿綿的了無生氣,吃到一口粉的,牛肉份量少又無味道,差得可以。雖然真的不夠水準,但價錢又確實幾抵,總有生存的理由。
六點左右,店內只有自己一個客,有點滄涼的感覺。
碎牛肉粥
牛肉腸粉
雖然真的不夠水準,但價錢又確實幾抵,總有生存的理由。

2015-12-20 2438 瀏覽
今朝晨早上左山頂, 點零落番山. 係中環搵食. 食咩好呢? 朋友帶左我黎士丹利街呢堆大排檔搵食. 我係天橋望得多呢堆大排檔, 但係未試過係度食. 朋友話呢度有間粥鋪問我有冇興趣, 其實對於我黎講唔辣唔太熱氣就得.入左威記. 叫左個艇仔粥同埋咸肉粽. 呢度同阿姐落單, 不消幾秒, 食品就送到. 先講下個艇仔粥. 碗粥唔算好大, 但十分足料, 除左有牛肉外, 重有尤魚, 每一口都有料. 重熱辣辣, 呢d咁凍的天氣真係0岩晒.一碗粥當然唔夠我, 所以叫左隻咸肉粽. 隻粽都係熱辣辣. 好正, 食埋佢就啱啱夠. 但係食完晒成隻先發現...e .. d咸肉呢? 點解好似無料到咁0既? 呢個年代食飯都上四五十元, 呢餐食到飽飽先$32, 十分之低. 只要你唔怕坐位好迫兼阿姐係你後面撞黎撞去的話. 絕對係一個不錯的選擇.

艇仔粥
咸肉粽
2015-12-19
艇仔粥
咸肉粽
2014-11-28 3797 瀏覽
番到公司打完卡之後,通常都會去附近間威記買碗「下火」($18.5)歎番個靚早餐。入面真係夠足料,師傅將大量既皮蛋瘦肉放係底,在倒上新鮮滾熱辣既粥,粥煮得好軟綿,好正!
番到公司打完卡之後,通常都會去附近間威記買碗
「下火」($18.5)歎番個靚早餐。
皮蛋瘦肉粥($18.5)
入面真係夠足料,師傅將大量既皮蛋瘦肉放係底,
在倒上新鮮滾熱辣既粥,粥煮得好軟綿,好正!

2014-11-28
2 分鐘 (外賣自取)
$18.5 (早餐)
皮蛋瘦肉粥($18.5)
昨晚一夜未眠,很精神,於是決定...佔領中環...的美食作早餐!!第一站是威記粥店,它7:00am已營業。舖頭出面是一列大排檔,但由於太早,均未營業。7:30am來到,店裏除了我以外只有另一枱客。我叫了蘿蔔糕及淨腸粉。蘿蔔糕熱的,充滿蘿蔔絲,軟林林,沒有一點臘肉,只是用豉油調味,是喜愛素食的我那杯茶。這簡單樸素的蘿蔔糕,無論口感及味道,均令我回想起小時候媽媽蒸的蘿蔔糕,很有感觸。腸粉一早已做好,微暖,有點硬,口感不佳。

蘿蔔糕
腸粉一早已做好,微暖,有點硬,口感不佳。

2014-09-05
$22 (早餐)
蘿蔔糕
2014-06-26 3186 瀏覽
朝早番工前去買粥食, 呢頭叫完果頭就拎神速既外賣-V-"買左免治牛肉粥外賣$16.5, 堂食好似$16粥煲得好綿好滑由於我呢幾日腸胃炎, 食清淡既粥就岩曬吞得好舒服-V-"好岩病人,,,,或者...懶人XD至於免治牛肉, 其實我覺得間間都差不多, 只係份量多少既問題呢間落得勁多...啖啖粥都有D係入面完全唔洗就住慳住咁食,驚食到尾剩係粥會寡=P位置係上蘇豪條電梯附近好方便就腳總括而言, 呢間性價比很高-V-又平又抵食, 會再黎既!
朝早番工前去買粥食,
呢頭叫完果頭就拎
神速既外賣-V-"
買左免治牛肉粥
外賣$16.5, 堂食好似$16
粥煲得好綿好滑
由於我呢幾日腸胃炎,
食清淡既粥就岩曬
吞得好舒服-V-"
好岩病人,,,,或者...懶人XD
至於免治牛肉,
其實我覺得間間都差不多,
只係份量多少既問題
呢間落得勁多...
啖啖粥都有D係入面
完全唔洗就住慳住咁食,
驚食到尾剩係粥會寡=P
位置係上蘇豪條電梯附近
好方便就腳
總括而言,
呢間性價比很高-V-
又平又抵食, 會再黎既!
2014-06-26
外賣自取
$16.5 (早餐)
  • 免治牛肉粥
What was tried today for afternoon tea:Fish congee- standard size bowl for fish congee - great taste, not too salty and didn't feel thirsty afterwards- great texture- tasty fish slices with hardly any bones  - decent value in CentralPlain rice roll- disappointing as it was not very fresh - almost cold and quite hard in texture- portion was also much smaller than what you normally get at other congee eateries - only soy and sweet sauces provided at every table - fortunately they had a bottle of s

Fish congee

- great texture
- decent value in Central

Plain rice roll

- fortunately they had a bottle of sesame seeds to sprinkle on top but you still need to share this bottle with diners at the other tables!😜

Environment

- tired and not very clean
- toilet was dirty and smelly
2014-04-29
  • Fish congee
2014-04-18 2836 瀏覽
D粥夠味道,但又唔會太咸,唔會感覺有好多味精,而且佢材料算落得好足,魷魚,牛肉,豬皮,花生數量都唔少,D粥仲煮得好夠綿,口感不俗,能夠係中環呢頭用呢個抵既價錢食到咁嘅質素同水準,感覺勁抵!!!不過怇D炸兩稍嫌比較乾身,D腸粉皮痴住哂係D紙度,可能因為豉油唔夠多啦,但係我下次一定會再返黎試其他野食~~
牛肉艇仔粥 炸兩
2014-04-18
外賣自取
$27.5 (下午茶)
2014-01-26 2716 瀏覽
平時我唔會點食粥的呢日因為有D發燒, 所以諗住食埋個lunch就返屋企中環要食粥, 就諗起之前openrice有見過威記算平的~皮蛋瘦肉粥, ok的好想食炸腸但係好失望..因為個炸腸係凍架係預先整定你叫的話就拎俾你..入面是"林"架...唔好味 米粉就ok啦蘿蔔糕係好"林"的, 一夾就好易散, 都幾重蘿蔔味, ok啦都係牛肉腸粉都係oko係度食野又係好似其他中環老字號咁都幾chur, 同埋都唔好expect有咩service....不過就真係抵食gei
平時我唔會點食粥的
呢日因為有D發燒, 所以諗住食埋個lunch就返屋企
中環要食粥, 就諗起之前openrice有見過威記
2011 瀏覽
算平的~
皮蛋瘦肉粥, ok的
好想食炸腸
但係好失望..因為個炸腸係凍架
係預先整定
你叫的話就拎俾你..
入面是"林"架...唔好味

米粉就ok啦