以前勁鍾意食麻薯波波可以朝早買一袋收工後又買一袋就算夜晚黑收工買咗唔新鮮但係都覺得好好食 不過我就淨係鍾意食朱古力味其他芝麻芝士味草莓味我就麻麻差唔多隔咗成年幾冇食今日去咗上環嘅分店買咗佢嘅朱古力麻薯波波收得比較後加上佢係一盤過可能因為疫情關係啦以前我喺沙田分店買係一隻味係一個籃價錢21蚊5個a1嘅日本麵粉質素嚟講算係合理咬咗第一啖就發覺個煙韌程度冇以前咁好食同埋偏向比較濕有一粒我揀咗忌廉芝士蛋糕我用手指碰一碰佢嘅上層經甩咗出嚟蛋糕非常之薄身下半部分入面基本上係食空氣咁濟加上無乜忌廉芝士嘅味道食埋今次就少咗一個令我食甜野嘅機會
以前勁鍾意食麻薯波波
下半部分入面基本上係食空氣咁濟
加上無乜忌廉芝士嘅味道
食埋今次就少咗一個令我食甜野嘅機會
2021-10-08 622 瀏覽
在1個多月前的8月中,跟兩位好姊妹,一起到荃灣汀瀾居 Staycation 兩日一夜,渡過輕鬆愉快的炎熱週末!她們好客氣,各自送上禮物給我!其中一位很客氣,送上 A1-Bakery 雪糕月餅劵! 多謝她的心意!由於,領取月餅有指定有效日期及指定日期前可到任何分店領取,當我記得時,當日已經是9月16日的晚上,正是任何分店領取的最後一天!我想到較方便,還是走到公司附近,上環西港城地下的 Das Gute 領取吧!雪糕月餅包裝精美,有個密封拉鍊的冷凍袋,並放入乾冰包,我先把乾冰包及雪糕月餅放入公司冰箱,怎料乾冰包的乾冰消失了! 剩下一個膠袋!A1-Bakery 雪糕月餅有9個,有3款口味各3個,白色、粉紅色及綠色!首選:綠色抹茶柚子雪糕月餅清香帶微甘,奶味濃重!次選:白色日本蜜瓜及乳酪雪糕月餅表面是白朱古力,奶味濃重的乳酪帶出微酸! 中間是甜美的日本蜜瓜雪糕,口味層次不同!最後選擇:粉紅色北海道牛奶及士多啤梨雪糕月餅士多啤梨朱古力脆皮混合糖粒,入口有一種沙沙的口感! 北海道牛奶及士多啤梨雪糕,前者香甜,後者酸甜!

多謝她的心意!

剩下一個膠袋!
A1-Bakery 雪糕月餅
首選:綠色
抹茶柚子雪糕月餅
清香帶微甘,奶味濃重!

次選:白色
日本蜜瓜及乳酪雪糕月餅
表面是白朱古力,奶味濃重的乳酪帶出微酸!
 中間是甜美的日本蜜瓜雪糕,口味層次不同!

日本蜜瓜及乳酪雪糕月餅
最後選擇:粉紅色
北海道牛奶及士多啤梨雪糕月餅
士多啤梨朱古力脆皮混合糖粒,入口有一種沙沙的口感!
 北海道牛奶及士多啤梨雪糕,前者香甜,後者酸甜!
北海道牛奶及士多啤梨雪糕月餅
2021-09-23
宵夜
A1-Bakery 雪糕月餅
2021-04-23 928 瀏覽
Chocolate Mochi Bread Balls😍❤️🤤.One of my childhood memories (well... I always begged Mom to buy me ten mochi bread balls whenever I walked past A-1 bakeries on my way back home from school ) How could I not love the chewy and sweet mochi bread🍞 when it is fresh from the oven???!!!.📍Das Gute BakeryAll branches in Hong Kong
朱古力麻糬波波球
📍Das Gute Bakery
All branches in Hong Kong
2021-03-23 613 瀏覽
經過見到 Gute 今期做緊「抹茶祭」身為超級抹茶控嘅我又點會錯過。以前有得返鄉下對抹茶冇咁多渴求,現在大部分的抹茶甜品都係網購,水準一定有參差。「抹茶祭」選擇不算太多,有麵包、東甩、草餅等,價錢也十大大衆化,全部$20 以下。宇治抹茶紅豆包$14打開膠袋已經聞到一陣陣茶香, 一口咬下去已feel 到抹茶濃香;包質感十分軟熟,配上香甜粉糯紅豆溶,好味!北海渡直送的甜品「北海道艾草大福」$13口感煙靭軟滑,紅豆餡夠多,成個草餅漲卜卜,好飽滿入口滲出淡淡的香草味,味道凊新。食完甜野都要試吓咸味包「香濃芝士咖哩包」$15包身同樣軟熟,咖喱香氣十足,如日本咖喱般不辣,但咸度over 小小,如果芝士可以再多啲就更好。
經過見到 Gute 今期做緊「抹茶祭」
身為超級抹茶控嘅我又點會錯過。

宇治抹茶紅豆包$14

北海渡直送的甜品「北海道艾草大福」$13

口感煙靭軟滑,紅豆餡夠多,成個草餅漲卜卜,好飽滿
入口滲出淡淡的香草味,味道凊新。

食完甜野都要試吓咸味包
「香濃芝士咖哩包」$15

2020-01-13 1983 瀏覽
DAS GUTE跟A1是同一集團餅店香港各區各有分店,分別係蛋糕比較做得精緻充滿法式風情,至於麵包口感更豐富有嚼勁,款式種類較多有法式和日式。地點在中環德輔道中323號西港城地下,小型麵包店裝修簡單時尚,有種歐式的風情。照燒雞扒包雞扒夾在麵包中間,煎至表面微黃,醃製入味嫩滑,口味清淡,一大塊雞扒啖啖肉,麵包口感軟綿綿的入口鹹鹹哋 ,包面黑白芝麻增添香氣特別香香脆脆。個人覺得照燒雞扒還是配飯好食啲,下次一定會再試其他不同的口味。

2019-03-05 2202 瀏覽
I was surprised to see that Das Gute cafe are serving the Godiva series so tried the hot chocolate for HKD38.It is significantly cheaper compared to the hot chocolate at the GODIVA stores.Obviously, the cup is small and when you take off the lid there isn't much inside.The taste was quite nice but a bit too sweet.Also had the Earl Grey Tea which quenched my thirst.A nice joint that isn't too busy but the staff were not that nice.
曾經在日本福岡Lawson買過Lawson x Godiva冬日超濃朱古力卷蛋,在7度賽冷的天氣下,入去暖乎乎的便利店買甜品,那次真的是一試難忘!估不到香港竟然有得賣,得悉後十分驚喜,馬上去買一件試試,並跟日本的卷蛋比拼一番。從包裝紙看起來,與日本的很相似,令人十分期待。拆開後一看,簡直一模一樣。上面是一塊微黑朱古力,香甜濃郁,吃一口便馬上融化,好像雪花一樣。外層是朱古力戚風蛋糕,鬆軟綿滑。中間是朱古力慕絲,清涼幼滑,差不多不用咀嚼,直入喉嚨。內層是朱古力心太軟和脆米,脆軟交融,味道豐富,層次鮮明,陶醉其中,差點以為自己仍在日本呢,吃完後,朱古力味齒頰留香,有一種幸福的感覺!

2018-11-07
  • 超濃朱古力卷蛋
2018-10-26 1551 瀏覽
香港嘅西餅業近年來發展得好快,由本來得美心東海堂系嘅餅卡店,發展到依家有cova,老佛爺、lady m 等過江龍,可謂百花齊放。對於食家黎講當然係好事,加上市場競爭大咗,本土餅店都要自強不息,否則不進則退。今日有同事升職請食餅,見到一款特別靚仔既,以為係名店出品。問過先知,原来係A1旗下das gute 嘅出品。鮮艷嘅黃色外皮做到反晒光嘅質地,加埋少少幾何美感嘅朱古力,成件嘢好似藝術品咁。入面係清新嘅芒果mousse 同蛋糕,酸甜合度,有水準。

今日有同事升職請食餅,見到一款特別靚仔既,以為係名店出品。

外賣送餐
2018-09-12 1463 瀏覽
甚少寫食評,但呢間餐廳嘅所有嘢都令人唔舒服。由有waiter serve 落單變到全自助形式,唔緊要。地方唔係咁乾淨都算。改到要自助,自助買,拎餐,食完仲要自己執,但食物質素仲差過茶餐廳嘅午餐要收$98一位都唔緊要。因為係你情我願但當所有人都希望為環保出少少力,佢竟然將所有餐具都用哂即棄物料就真係點都接受唔到。係所有餐具!杯碟刀叉,錫紙焗盤外仲要加多個紙盤!做到咁,不如做外賣就算啦。極力呼籲抵制呢間餐廳。
甚少寫食評,但呢間餐廳嘅所有嘢都令人唔舒服。

由有waiter serve 落單變到全自助形式,唔緊要。

地方唔係咁乾淨都算。

極力呼籲抵制呢間餐廳。
2018-08-28 1285 瀏覽
之前黎過Das Gute買早餐都已經覺得麵包唔錯,某次經過凍櫃發現原來仲有預先整好嘅盒裝意粉賣喎!(其實門口都有告示牌)呢一日無帶飯又唔想走咁遠買外賣,於是靈機一觸諗到黎呢度買佢啲粉試下大概12點黎嘅時候竟然已經得返1/3櫃嘅食物諗住一陣決定試下最穩陣嘅肉醬螺絲粉,再揀咗碗忌廉蘑菇湯個人覺得蘑菇湯仲好味過個粉蘑菇湯十分濃蘑菇味入面好多蘑菇茸同埋都食到幾粒蘑菇,而且不會太咸,推介之選而螺絲粉份量都算多,即使雪凍過再翻熱都唔會好硬,肉醬如果再多少少就可以令螺絲粉更入味。
(其實門口都有告示牌

大概12點黎嘅時候竟然已經得返1/3櫃嘅食物
諗住一陣決定試下最穩陣嘅肉醬螺絲粉,再揀咗碗忌廉蘑菇湯

個人覺得蘑菇湯仲好味過個粉
蘑菇湯十分濃蘑菇味
入面好多蘑菇茸同埋都食到幾粒蘑菇,而且不會太咸,推介之選

2018-08-27
  • 忌廉蘑菇湯
2018-08-08 832 瀏覽
這間係我其中一個返工地方附近嘅麵包店再加西式餐廳 。幫襯佢買麵包就已經幫襯過唔少次,今次朝頭早心情好早左出門口,就一於試吓佢地嘅早餐。英式早餐佢嘅英式全日早餐唔好睇佢好似$38咁平,其實乜嘢都齊有 蛋 煙肉 腸 茄汁豆 蘑菇等等,當然唔少得配佢嘅冷熱餐飲啦。食品方面不過不失,食得出係即煮嘅,絕對唔會有隔夜。佢嘅咖啡不嬲出晒名遠近馳名入口香濃,而我今次試嘅檸檬茶,茶味都好香好清爽,值得推介。希望有下一次一早起身再來hea既一天!
這間係我其中一個返工地方附近嘅麵包店再加西式餐廳 。

英式早餐

食品方面不過不失,食得出係即煮嘅,絕對唔會有隔夜。

希望有下一次一早起身再來hea既一天!
2018-07-10
$40 (早餐)
2018-06-15 1137 瀏覽
去左上環西環呢頭唸住行下街影下相,行到一陣有d攰又有d餓就入左嚟食。價錢唔算平,份量亦都唔多,不過個肉丸就幾好食既。仲有叫左杯普通咖啡仲期待過應該會唔錯,可惜唔好飲。環境幾安靜,都冇乜客,可以同friend坐下傾下計就唔錯既。Staff都nice。如果平時搵Cafe / 餐廳應該都唔會再揀呢道,可以搵d特別d既地方。
仲有叫左杯普通咖啡仲期待過應該會唔錯,可惜唔好飲。
Staff都nice。
2018-06-08 754 瀏覽
琴日去左位於上環既Das Gute (A-1 Bakery brand) 同朋友食dinner. 兩個人叫左幾樣野. 其中有幾值得講講.首先係個lobster soup with puff pastry, 酥皮外面有少少脆, 入面好鬆軟. 個湯味道唔錯但偏salty. 鍾意重味既朋友應該會喜歡.然後就係重點推介既公司三文治, 大大舊, 入面有雞肉,tomato, salad sauce, 菜, 蛋, 仲有牛餐肉/火腿係入面, 多料得黎仲要好夾, 個包亦係本身就有D甜味既甜包, 果然係做bakery. Ordered bakery related products was a wise move. \但係個他他雞飯就真係好一般, 雞有D tough, taste is a little bland and not flavorful. To make a conclusion, it is a restaurant worth a visit.

• 公司三明治
2018-05-21 775 瀏覽
餐廳環境都算尚可啦! 價錢都可以接受嘅,但午飯嘅時候個餐廳好少人。。。。。。裝修一般。沙律太凍, 湯唔夠熱。好多小龍蝦仔,但係唔新鮮嘅,有雪味,芝士味都幾濃,但食完之後好飽好滯。薯條過咗氣 ,牛肉一般。菇係炸過嘅, 但係個汁太鹹喇! 店員仲話你要同廚師講唔好落咁多鹽, 試問第一次食又點會知廚師落得咁多鹽吖?麵包都幾脆,多提子,不過牛油咁樣畀法好浪費。 檸水苦嘅,檸檬冇味。食物要好,環境要好,服務好係最........重要。

裝修一般。

沙律太凍, 湯唔夠熱。

薯條過咗氣 ,牛肉一般。

菇係炸過嘅, 但係個汁太鹹喇!

麵包都幾脆,多提子,不過牛油咁樣畀法好浪費。
檸水苦嘅,檸檬冇味。

食物要好,環境要好,服務好係最........重要。
2018-05-10
約左朋友食lunch、傾計,之前行過呢間餐廳,覺得幾清靜、食物都幾靚,於是訂位試吓。餐廳一部份在商場內走廊兩傍,加點想像好似在歐洲街頭餐廳。我地唔想俾人睇到我地嘅食相,選擇餐廳內部嘅座位。午餐嘅選擇都唔少,categories 有salad & bread, pasta, rice 同扒類。餐先上麵包、salad /湯。麵包係軟屬嘅提子包,ok。我個人覺得唔揸牛油比較好。湯係菜湯,清清地,少油,ok。Main course 我地選左 : Crispy Parma Ham Carbonara ~ 意粉配埋個汁都幾好食、幾惹味。軟殼蟹番茄意粉 ~ 軟殼蟹係我至愛,好開心有呢個意粉供選擇。茄汁都ok好味。餐飲 :熱咖啡 ok香滑不滿事項:餐廳冇清水提供,我係要飲好多水嘅人,有d唔開心

餐廳一部份在商場內走廊兩傍,加點想像好似在歐洲街頭餐廳。

我地唔想俾人睇到我地嘅食相,選擇餐廳內部嘅座位。

餐先上麵包、salad /湯。

麵包係軟屬嘅提子包,ok。我個人覺得唔揸牛油比較好。

湯係菜湯,清清地,少油,ok。

Main course 我地選左 :

餐飲 :
熱咖啡 ok香滑

不滿事項:
餐廳冇清水提供,我係要飲好多水嘅人,有d唔開心

2018-05-15