2015-05-10 2361 瀏覽
食母親節套餐,$2380 6位- 勁唔夠冷氣,家人熱出面油(幫襯兩次都係咁)- 所謂原隻飽魚,好韌,冇刀差,叫三次至搵俾你- 豆苗變莧菜- 松露煮菜,食完至醒起有松露,即係完全冇味- 乳豬唔脆,肉冇味,奶奶想要番豬頭,問都唔問就攞走左- 食完三味餸就問我地菜到齊未,好趕咩?- 未食荷菜隻就上壽包,個包仲要係凍的總括:食物服務皆差!不再回頭

食母親節套餐,$2380 6位

- 勁唔夠冷氣,家人熱出面油(幫襯兩次都係咁)
- 所謂原隻飽魚,好韌,冇刀差,叫三次至搵俾你
- 豆苗變莧菜
- 松露煮菜,食完至醒起有松露,即係完全冇味
- 乳豬唔脆,肉冇味,奶奶想要番豬頭,問都唔問就攞走左
- 食完三味餸就問我地菜到齊未,好趕咩?
- 未食荷菜隻就上壽包,個包仲要係凍的

總括:食物服務皆差!不再回頭
2014-08-26 3603 瀏覽
椰絲小白兔是一款傳統點心,由蛋白、砂糖、水、魚膠粉及士多啤梨果醬(眼睛部份)冷藏做成的,入口好像一陣風的感覺,中間很鬆軟的口感。$8 便可擁有一隻外型可愛的小兔,因此不多猶豫便買了!味道很香甜,令人回味!買來給小孩都是不錯之選!
椰絲小白兔 ($8)

味道很香甜,令人回味!買來給小孩都是不錯之選!

2014-08-08
1 分鐘 (外賣自取)
椰絲小白兔 ($8)
好耐無一家人黎飲茶。就近近地去左上環陶源酒家試一試。星期日都唔洗等位。正!重諗住應該點都有十幾個人等位。。囉左位。啲侍應超好禮貌。推介我地食呢度出名嘅燒鵝。我呢個愛食燒味嘅家庭就點左半隻試一試。真係脆皮。又唔肥膩。重有點左好特色點心。飲左個湯。埋單都係一千蚊到。之後有個經理過黎同我地講。黎緊六月。星期六,日,同埋公眾假期。大中小點都係$18。抵食!!重有呀。原來營業時間係星期一至日開8點架!!!!openrice打錯!
好耐無一家人黎飲茶。就近近地去左上環陶源酒家試一試。

星期日都唔洗等位。正!重諗住應該點都有十幾個人等位。。

重有呀。原來營業時間係星期一至日開8點架!!!!
openrice打錯!
2013-05-26
2013-03-08 3095 瀏覽
星期日,與老公及他的家人一起午飯,通常都是飲茶,由於沒有訂位,而且已經是下午一點的黃金高峰期,所以決定去中上環區;一來容易搵位,二來估計有優惠價格。老公話已有幾年沒有去上環陶源,所以決定試試。 一如所料,週日人流不多,即刻有位。打開點心紙,沒有標價。其實,一直認為中式酒樓應該在點心紙寫上頂特大中小點的價錢,一目了然,免卻麻煩;但有些酒樓仍然分開寫在枱面上的推介。我認為不太從客人角度考慮,未夠貼心。 老公從推介牌上面看看價錢,發現是正常的週一至週五的價位,問問侍應生是否有週日特價。回覆是沒有。原來並非所有中上環的酒樓都會在週日的少客人日子做特價茶市。總共叫了8款點心。差不多食完之前,再加一碟鮑汁黑豚肉炆米線。茶介$10/位小點 $20, 中點 $27, 大點 $ 32, 特點 $37, 頂點 $40鮑汁叉燒包 (中)餡料有汁,並非槳糊狀;優質叉燒包的示範。而且餡料味道有別於一般的酒樓。莫非真的是鮑汁?講真,食唔出任何鮑魚味。其實我也知道,所謂鮑汁只是酒樓炆鮑魚的汁。陶源是一間以鮑魚聞名的酒樓,應該不會用巿面的所謂鮑汁現貨,反正廚房應該有真正的炆鮑魚汁。蒜香蒸鮮魷 (頂)鮮魷爽口,蒸的火候

茶介$10/位
鮑汁叉燒包 (中)

蒜香蒸鮮魷 (頂)
鮮魷爽口,蒸的火候剛剛好。但是頂點未免太貴。

荳苖餃 (大)
筍尖原隻鮮蝦餃 (特)
質素一般,我最喜愛的蝦餃味道不夠濃。

翡翠牛肉球 (小)
古法蒸牛肉球,用西洋菜而不用支竹,較為健康。

魚湯浸魚肚
魚湯味道好,厚身魚肚吸收了湯的味道,正!

春風得意脆蝦腸 (特)
其實即是用腸粉包著炸春卷,只可惜春卷不夠脆、餡料一般。

奶皇千層糕 (小)
做得不錯,層層分明,味道不會太甜

野菌黑豚肉炆米線 $88
炆得好夠味,黑豚肉味道的確比一般大陸豬肉優勝,米線淋滑,老公食了三分一。份量略少

味道幾好
環境一般,同普通的酒樓差不多,嘈及迫。
服務一般,添茶慢,侍應似遊雲。
星期六日的中環似沒有白領或變成外傭天下,因此好多酒家都會有六日優惠。
2013-02-24
  • 魚湯浸魚肚
2012-11-24 2288 瀏覽
鮑魚作為四大海味「鮑、參、翅、肚」之首,可見其地位之重要,也是做不少高級菜餚不可少的食材。最近賣了部「艾風5」,就找個藉口吃吃鮑魚吧。每當想吃鮑魚,總不其然想起「陶源」,每次來都沒有令人失望,而且價錢也很大眾化。剛好最近信用卡在做優惠,小菜可低至五折 (以下價錢乃折後的價錢),偶一為之來吃吃鮑魚,也是頓花費得來的豪氣。「一哥叉燒拼煙鴨胸」$88「一哥叉燒」一向是這裡的極力推介,可惜今日的肉質過硬,向經理反映後換了笫二碟才較對辦。叉燒半肥瘦,蜜味夠,邊位帶燶,合格。「煙鴨胸」則像是現成來貨,沒有太多好評論啦。「古法扣南非五頭鮑魚」$118 / 每位照慣例,上鮑魚前每位客人會先送上一小杯檸檬汁清清味蕾,夠細心。用南非鮮鮑加上蠔油鮑汁和鵝掌配西蘭花,賣相已很吸引,而全部都好好吃,鮮甜濃稠的鮑汁應記一功!鮑魚炆得香軟入味,烹調時間控制得剛剛好,質感亦很有彈性。肥美肉厚的鵝掌亦炆得入哂味,入口「妹下妹下」即化。鮮鮑魚當然未覺會有糖心,不過以此折後的價錢來說我覺得仍是相當抵吃的。「紅燒花膠豆腐」$68上枱熱辣辣,很足料。本來對花膠有點期望,可惜煮得不夠時間,口感仍很硬,反而豆腐紅燒後是又香又滑,成

「一哥叉燒拼煙鴨胸」$88

「古法扣南非五頭鮑魚」$118 / 每位

「紅燒花膠豆腐」$68
上枱熱辣辣,很足料。本來對花膠有點期望,可惜煮得不夠時間,口感仍很硬,反而豆腐紅燒後是又香又滑,成為了搶手貨。

「上湯浸豆苗」$98
份量大得是足夠四人吃,嫩綠豆苗用魚湯浸熟,上湯味道我最欣賞,可以把它喝得光光。
「陶源」貴是不算很貴,小菜卻頗不錯吃,以大型連鎖酒家來說,也算是個不錯的選擇。
2012-11-09
用餐優惠
信用卡優惠
  • 古法扣南非五頭鮑魚
2012-02-18 1497 瀏覽
鲍鱼鹅掌(原价198/位,团购价48/位):超划算,鲍鱼是鲜鲍鱼,应该是32头的,味道煮的非常稔,而且很入味, 完全没有一般店里鲍鱼的那种干涩. 鹅掌我贡献给老爸吃了( 爸妈都赞誉有加,说味道媲美鲍鱼, 我不吃各种掌翼). 黄金蒜香鸡:推荐菜 :鸡不会很肥,煎烤后在撒上蒜末,香味四溢,鸡肉鲜嫩。 雪影虾球: 有一道推荐菜: 虾球超大,新鲜弹牙,配上蟹子和菠萝,开胃的选择.鲜味什菜煲:用上很多新鲜的蔬菜,芥兰,西兰花,金针菇,竹笙,猪骨汤高汤煲后,非常鲜,却不油腻。海蜇熏蹄:一般寿桃包:非常巨大,里面是莲蓉和整个咸蛋黄。 环境是酒楼格局,不过生意不太好(经济不好,吃鲍鱼的也少了),反而显得很安静,宽敞。服务也算热情周到。他家的鲍鱼价格差异很到,最贵的鲍鱼6千多一个,估计也就商务宴请了。
海蜇熏蹄:一般
寿桃包:非常巨大,里面是莲蓉和整个咸蛋黄。

服务也算热情周到。

2012-02-15
生日
用餐優惠
團購
2011-10-15 1175 瀏覽
最近,路過 <陶源酒家> 見到抵食甜品! 甜品有:芒果布丁、藍莓奶凍、兔仔棉花糖..... 由 $6 起有交易!今日,買完飯盒順道買埋甜品!藍莓奶凍 $10估唔到 $10咁平! 藍莓奶凍層次分明!賣相吸引!忌廉雖然唔算滑,但係食落唔係好甜!可以接受! 藍莓混入 jelly ,微酸!奶凍有椰香味!滑溜溜! 整體不錯!夠哂抵食!
最近,路過 <陶源酒家> 見到抵食甜品
甜品有:芒果布丁、藍莓奶凍、兔仔棉花糖.....

由 $6 起有交易!
陶源酒家
今日,買完飯盒順道買埋甜品

藍莓奶凍 $10
估唔到 $10咁平!
藍莓混入 jelly ,微酸!奶凍有椰香味!滑溜溜!
整體不錯!夠哂抵食!
藍莓奶凍
外賣自取
陶源酒家
藍莓奶凍
2011-02-19 923 瀏覽
小白兔...小白兔.......小小的大白兔.......係陶源外賣部買回來既大白兔, 見到佢都唔捨得食.......不過佢軟綿綿既身體, 實在太吸引啦.... 我要食你啦.......... 嘩 , 一入口就溶左.... 好好味, 不過就甜左少少....... 需然要5蚊一隻, 但以個 size 同好味度都叫值得
小白兔...小白兔.......小小的大白兔.......

係陶源外賣部買回來既大白兔, 見到佢都唔捨得食......
需然要5蚊一隻, 但以個 size 同好味度都叫值得

好軟綿綿既大白兔
2010-12-18
外賣自取
$5 (其他)
好軟綿綿既大白兔
Skip church today , when for Dim sum. choose Sportful Garden Restaurant 陶源酒家 . second time here 2 people , think we were the youngest.order a lot of food, They had dim sum sheet , but the special one don't have English anyway .,the staff help out . had Steamed shrimp dumpling.. baked abalone and chicken pie . pan fired turnip cake .pan fred rice flour rolls withe dried shrimp Steamed egg yolk bun ... .... ..... THE BEST steamed egg yolk bun I ever had. the outside is thin and rich inside

THE BEST steamed egg yolk bun I ever had. the outside is thin and rich inside!
the thing I don't like form there is the Pan fried rice flour rolls white dried shrimp .. to greasy , and taste like it is DEEP fired not pan fried

We go back again to try other dish..

good value
2011-01-16
$110 (早餐)
母親節
  • steamed egg yolk bun
2010-11-10 587 瀏覽
尋找了不少的地方來慶祝生日,在網上、在雜誌中都找不到心儀的地方,突然想起來中國特色的鮑魚,朝著這個方向就到達了鮑魚專門店- 陶源酒家。查實我對鮑魚有多少偏愛,乾鮑比起濕鮑更加好吃因為味道比較濃,很有膠口之感覺。該晚食物有吉品鮑:還有其他菜式如荷葉飯和荷塘彩色牛柳粒不用多說最稱心的款式是糖心吉品鮑,味道不濃不淡,糖心軟綿綿,賣相吸引有油光,但略嫌份量比較少;總括來說,食品質素為佳,相對地價錢尚貴。

賜名吉品鮑-誰都喜歡你

還有其他菜式如荷葉飯和荷塘彩色牛柳粒
荷塘彩色牛柳粒- 色彩繽紛,但味道要吃過才知道好不好!

2009-10-23
生日
賜名吉品鮑-誰都喜歡你
荷塘彩色牛柳粒- 色彩繽紛,但味道要吃過才知道好不好!
2010-08-03 505 瀏覽
Spotful Garden Restaurant陶源酒家went there with my BF for dinner , got there around 6: 30 pm on a weekday night had a set dinner 8 courses . have veg + bbq pork chop , bird nest dish abalone --- is not bad fish dish -- tasty King prawns pasta --- would wish to have more, taste good ,pretty fresh red bean dessert -- Love it fruits 8 courses , very full , all the staff are very very friendly make me feel comfortable will go back with more friends
Spotful Garden Restaurant陶源酒家
had a set dinner 8 courses .
have veg + bbq pork chop ,
bird nest dish
8 courses , very full ,
make me feel comfortable

• king prawns pasta
2010-07-10 182 瀏覽
今日中午難得朋友放假帶同她的小朋友一同到上環找我, 於是就選擇到了這間很久沒去過的酒家與友人聚聚, 一共7大2小, 叫了9個點心, 1個炒飯及1個炒麵.點心有:叉燒包x2 - 味道Ok煎腐皮卷 - 本人沒有試過, 但朋友話OK炸蛋散 - 唔同平時食嗰D, 皮很薄, 朋友覺得OK, 話很脆, 但我就不大喜歡, 因皮太薄牛肉x2 - 好滑, 味道都可以腸粉 - 好滑, 味道幾好馬拉糕 - 普普通通, 唔太鬆軟小籠包 - 唔Juicy, 不太好味另外還叫了:瑤柱蛋白炒飯 - 好味, 炒得好乾身金菇銀芽伊麵 - 好多銀芽, 濕濕地, 幾好味雖然這餐廳D食物都OK, 唔差, 但都比以前無咁好味, 唯獨衛生就唔多好啦, 好多"蚊滋仔"飛來飛去, 仲空降落我哋個叉燒包處, 於是我哋就同服務員講, 佢什麼都沒有說便把籠食剩1個的包拿走, 不久回來就跟我們說會給我們一籠新的. 之後仍不停有"蚊滋仔"飛來飛去, 今次佢降落咗個茶壺處比我朋友一手打死咗, 於是又同服務員講, 佢仍然什麼都沒說就去換一壺新的茶來, 唔係朋友話算數, 最多以後唔好選這間店啦, 真的很想同經理投訴.無得投訴, 唯有在這裡宣洩下啦.

點心有:
叉燒包x2 - 味道Ok
煎腐皮卷 - 本人沒有試過, 但朋友話OK
牛肉x2 - 好滑, 味道都可以
腸粉 - 好滑, 味道幾好
馬拉糕 - 普普通通, 唔太鬆軟
小籠包 - 唔Juicy, 不太好味

另外還叫了:
瑤柱蛋白炒飯 - 好味, 炒得好乾身
金菇銀芽伊麵 - 好多銀芽, 濕濕地, 幾好味

無得投訴, 唯有在這裡宣洩下啦.

2010-07-06
2010-07-05 36 瀏覽
為歡送離職同事,選了在此吃午飯。十二人,叫了十多款點心及小食、兩碟灼菜及一碟炒飯。我有試的:鮑汁花生:是鮑汁鳳爪中的花生。花生煮得夠焾,「索」了鮑汁,味道不錯。鴛鴦奶皇包:餡料雖不流沙,但甜度適中,不會太膩。鮮蝦腸粉:餡料除了蝦還有翠玉瓜。蝦新鮮,配搭翠玉瓜,很特別。腸粉算滑。叉燒腸粉:叉燒多瘦少肥,腸粉算滑。好味。蝦餃:皮薄,蝦新鮮,好味。豆苗餃:皮薄,豆苗很多,好味。雲南野菌餃:主要是菇、粟米、紅蘿蔔粒等。味道ok。帶子餃:餡料有些白色的東西,應該是蛋白,另有青豆及紅蘿蔔粒等。味道很淡,也吃不到帶子。脆豆腐:豆腐味道ok,半炸焗的外皮頗香脆而不油膩。海蜇:夠爽口,味道正常。灼菜心:可能不是當造,所以不夠焾甜,但尚算ok。灼生菜:很爽,不錯。廚皇炒飯:有蛋白、炸的東西(不知是什麼)、瑤柱、葱等等。用料普通,但炒得乾身不油膩。我沒試的:鮑汁鳳爪、叉燒包、炸両腸粉、小籠包、馬拉糕、腊味蘿蔔糕、燒腩仔、芋蓉炸春卷、皮蛋埋單大約$1090,即平均每人$93,以這酒樓的名聲及所位處的這個區來說,價錢合理。食物味道不錯,而且在獨立房間,環境尚算舒適。〔因為是次出公司數,所以不用付錢啊!~) 不過
為歡送離職同事,選了在此吃午飯。

十二人,叫了十多款點心及小食、兩碟灼菜及一碟炒飯。

我有試的:
鴛鴦奶皇包:餡料雖不流沙,但甜度適中,不會太膩。

叉燒腸粉:叉燒多瘦少肥,腸粉算滑。好味。

蝦餃:皮薄,蝦新鮮,好味。

豆苗餃:皮薄,豆苗很多,好味。

雲南野菌餃:主要是菇、粟米、紅蘿蔔粒等。味道ok。

脆豆腐:豆腐味道ok,半炸焗的外皮頗香脆而不油膩。
海蜇:夠爽口,味道正常。
灼菜心:可能不是當造,所以不夠焾甜,但尚算ok。
灼生菜:很爽,不錯。

不過,上菜速度略慢,那碟炒飯追了兩次單,而兩籠蝦餃只來了一籠,第二籠是我們吃完所有食物差不多要離去時才送來。

最不滿的是,那名疑似部長 / 經理的職員,態度很差。我們去到見只有十個座位,要求換旁邊那張較大的桌,但他很不客氣地說「那張已有人訂,而且是大枱來的,不能換......」。我們說這張桌實在不夠十二人坐,他又用很不友善的態度說「這張桌是坐十二人的,加兩張椅給你們囉......」

有名氣的食肆,但職員的服務態度及效率如果不佳的話,客人也是不願來的。希望職員改善一下他們的服務態度。

2010-06-08
  • 鴛鴦奶皇包、腸粉、蝦餃、豆苗餃
2010-02-11 29 瀏覽
年近歲晚,真係忙到爆炸~ 仲要遇到個爆人,難免令人更加火爆~ 因為之後d同事開始一個一個放年假,因此,我o地就提早食團年飯,本來想去試新o野,但俾同事反對,唯有試一d有保證o既新o野~何謂有保證? 就係試過,試過又點可以叫新o野? 冇話唔得,只需要試過同集團,而又未試過間分店,就可以做到有保證o既新o野,上次收炸彈時,食過灣仔間陶源,質素唔差,所以今次試下上環~煎腸粉一行11人,點心又唔係件件都有份食... 不過最吸引我o既係煎腸粉,接近炸o既程度,好香口,好好味~豆苗餃皮好薄,仲好易爛,上樓隻隻都爛,唔靚仔,但味道ok~奶皇包有古古力o向面,入面有奶皇,流質,幾好味~唔知咩炒飯炒得乾身,但好硬,我e d軟飯王最唔鍾意食硬飯~唔知咩炒麵好油好滯服務差,係一般酒樓o既通病,冇人理,亦係一般酒樓o既通病,如你覺得冇問題,而又唔介意佢比其他酒樓再差少少... 其實... 冇咩問題...後記︰之後有小二打電話o黎話我o地張檯留o左張credit card,又冇簽就走o左... 我講o左好多次唔係,最後要我講我o地簽card o既card holder名,佢仲要問我幾次先收線。我相信留底張卡o既

煎腸粉

豆苗餃
皮好薄,仲好易爛,上樓隻隻都爛,唔靚仔,但味道ok~

奶皇包

有古古力o向面,入面有奶皇,流質,幾好味~

唔知咩炒飯

炒得乾身,但好硬,我e d軟飯王最唔鍾意食硬飯~

唔知咩炒麵

好油好滯

後記︰之後有小二打電話o黎話我o地張檯留o左張credit card,又冇簽就走o左... 我講o左好多次唔係,最後要我講我o地簽card o既card holder名,佢仲要問我幾次先收線。我相信留底張卡o既人仲緊張過你啦~ 信下人啦~ 香港人~

2010-02-09
團年飯
  • 煎腸粉
  • 奶皇包
話說尋日同同事突然好想食酒樓ge點心,,於是佢今朝就去買陶源ge外賣點心返黎啦,,點知佢係嗰度等左好耐都不特止,,拎到返黎d野食已經凍曬(由嗰度返上公司只不過係5分鐘姐)d野食ge份量仲要係激激激激少囉!!!我地只係買左7樣點心咁就$161啦!!!勁唔抵!!!最離譜係蒸排骨居然得5粒?!?有無搞錯!!其次係山竹牛肉!!「淋」ge!!其他不過不失啦,,最似返d樣ge咪係燒賣囉!!不過佢d款式真係得好少,,連鳳爪排骨飯都無?!?唔係掛?仲要明明梅菜肉片飯寫住係$5.8嫁嘛!點知拎走就變左$18.8?!?嘩!無嫁啦!!我諗我地以後都唔會再去幫襯嫁啦!!
話說尋日同同事突然好想食酒樓ge點心,,
於是佢今朝就去買陶源ge外賣點心返黎啦,,
點知佢係嗰度等左好耐都不特止,,
拎到返黎d野食已經凍曬(由嗰度返上公司只不過係5分鐘姐)
d野食ge份量仲要係激激激激少囉!!!
我地只係買左7樣點心咁就$161啦!!!勁唔抵!!!
最離譜係蒸排骨居然得5粒?!?有無搞錯!!
其次係山竹牛肉!!「淋」ge!!
其他不過不失啦,,最似返d樣ge咪係燒賣囉!!
不過佢d款式真係得好少,,連鳳爪排骨飯都無?!?唔係掛?
無嫁啦!!我諗我地以後都唔會再去幫襯嫁啦!!
得5粒仔?!?仲要凍冰冰!!!
鳳爪
千層馬拉糕
鮑魚燒賣
叉燒包
春卷
山竹牛肉
2009-11-28
$80.5 (早餐)
鮑魚燒賣
叉燒包
  • 仲要推介?!?唔好啦!