今日難得去到上環做野,作為上海菜粉絲嘅我晏晝路經呢間「醋娘子」已經見好吸引,上網睇發現係良心小店,就決定今晚晚飯就喺到食啦💛 食完係絕對會想翻兜嘅店🤣🤣💗店內環境唔大,我諗平時應該做午市多,佢都好多午市套餐,晚飯時間店唔算多客,反而靜靜地坐得好舒服😌Menu都好多選擇,咩都想食嘅小朋友就問員工有咩好推介,佢哋推薦干鍋系列,所以就揀咗個干鍋雞配小辣第一次食干鍋嘅我哋發現好惹味!用熱鍋上,仲有用火熱住炸雞塊好多,又有大量洋蔥,正之後再嗌咗大路野,麻辣牛𦟌配海蜇都好香!牛𦟌全部大大舊不過海蜇反而無乜味,主要靠個汁~小籠包同上海炒年糕就係我必食嘅兩樣都做得出色!小籠包皮唔算勁薄,但都夠肉汁有咬口炒年糕都好正,量夠又惹味,重點係個年糕煮得剛好,煙韌有口感,最怕啲餐廳煮到爛哂總括嚟講係好出色又抵食嘅上海菜,menu入面有好多菜我都好想試!下次再戰💛

第一次食干鍋嘅我哋發現好惹味!用熱鍋上,仲有用火熱住
炸雞塊好多,又有大量洋蔥,正
干鍋雞

之後再嗌咗大路野,麻辣牛𦟌配海蜇都好香!牛𦟌全部大大舊
不過海蜇反而無乜味,主要靠個汁~

小籠包同上海炒年糕就係我必食嘅
兩樣都做得出色!小籠包皮唔算勁薄,但都夠肉汁有咬口

干鍋雞
2021-07-27 536 瀏覽
叫左個酸辣湯麵,唔知食緊咩,難食到嘔酸味又唔夠辣又唔夠,好心就唔好擺上menu坤9人,雖然係良心小店但係都要搞搞啲食物質數….隔離仲有三個呀姐話好食個譚仔,宜家啲人既味覺真心有問題
叫左個酸辣湯麵,唔知食緊咩,難食到嘔

隔離仲有三個呀姐話好食個譚仔,宜家啲人既味覺真心有問題
2021-07-26 405 瀏覽
-點樣食推介✨💛良心上海菜💛💛上環黃店💛醋娘子 地址:上環永樂街139號地下B舖🍖四川擔擔麵 $49 (7/10)我就冇咩食擔擔麵嘅經驗,見本身佢上碟冇咩色水以為流料,男朋友教路話要撈勻佢先,佢又真係冇呃我,成碟野即刻變左橙紅色,咁食落口麵質都ok嘅,但湯底真係好鹹好鹹,我食左一啖就放棄左,男朋友話接受到,依7分係佢比嘅🍖鎮江小排骨薯粉 $53 (6.5/10)冇點試過上海野,對鎮江骨好好奇,上到碟原來係炸左嘅排骨淋上一堆茨汁,個醬對我黎講有d重口,有陣我接受唔到嘅酸味,應該係我個人口味嘅問題🙈個湯方面真係得好清好清嘅味精鹹味,我會話係似媽咪麵包味粉,食完真係幾口渴下🍖小籠包 兩隻 $9 (6.8/10)小籠包嘅皮好厚好厚,外皮好乾,裏面冇咩肉汁,不過9蚊我又真係唔可以要求佢咁多,但唔建議試🍖豆漿 $3 (7.1/10)成餐最好味就係杯豆漿🙈跟餐好抵嗌回頭指數: 🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)其實佢價錢真係好抵食,地點又方便,我諗食佢嘅酸辣粉同酸辣米線應該會好好多,但店家落味精真係落得太多😣,希望佢地可
點樣食推介✨

💛良心上海菜💛
💛上環黃店💛

醋娘子
地址:上環永樂街139號地下B舖

🍖四川擔擔麵 $49 (7/10)

🍖鎮江小排骨薯粉 $53 (6.5/10)

🍖小籠包 兩隻 $9 (6.8/10)

🍖豆漿 $3 (7.1/10)
成餐最好味就係杯豆漿🙈跟餐好抵嗌

回頭指數: 🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

其實佢價錢真係好抵食,地點又方便,我諗食佢嘅酸辣粉同酸辣米線應該會好好多,但店家落味精真係落得太多😣,希望佢地可以繼續進步
2021-07-14 556 瀏覽
上星期六有事去上環,順便買外賣,搵食評見咁多人寫好評,所以想試下,點知俾的食評誤導。真的未食過咁難食的上海店,叫了3樣食物,只有鍋貼是比較正常味道。菜肉雲吞完全無味,個湯底味道又差。青菜煨麵仲超級難食,個湯底不知什麼味,勁差,通常青菜煨麵湯底好好味的,完全唔係其他上海店舖青菜煨麵的湯底,超難食,我加了辣椒油,勉強食,我一半都食唔到扔了。我一定不會再幫襯。我從來無寫個食評,今次因為真是太難食,所以忍唔住要寫食評。
我一定不會再幫襯。
我從來無寫個食評,今次因為真是太難食,所以忍唔住要寫食評。
2021-07-10
30 分鐘 (外賣自取)
2021-06-18 900 瀏覽
在openrice12:11pm落單,12:42出現"可取歺"訊號,跟著入店內2次,去詢問出單狀況,同佢地講出現"可取歺",男職員不埋會,兩次都回答末出歺,最後過了1:00pm我再說已等了超過50分鐘,他們才回答轉頭,最後過了1:00pm才取食物。目測,不只一個外賣客摇頭,堂食客因坐位安排混亂,他們即刻轉身走人。第一要成個鐘至攞到外賣,一來不合理地耐,二來出現可取歺來欺騙人,就算再好味,都令人一肚氣。
在openrice12:11pm落單,12:42
2021-06-18
2021-05-12 1174 瀏覽
🌟 呢餐係:「平凡地好味 」嘅一餐黃金週第四彈!近排成日喺上環出沒🤣 難得有上海/川菜黃店,冇理由唔try try佢🤩 食晏時間去,等咗一陣就入得!星期一至六都有lunch menu可以嗌。小菜就二四六一個list,一三五另一個list🐷 流心豬扒麵 $57(+$8 轉擔擔麵)流心豬扒炸得好脆!芝士冇得拉絲, 但係熱辣辣嘅時候芝士流出,所以一定要趁熱食😋 豬扒薄薄地,夾埋啲芝士真係好正!👍🏻🐟酸菜魚飯 $57去食嘅時候係星期五,但係星期一三五就冇酸菜魚飯🥴 老闆好好人俾我嗌酸菜魚麵,轉飯😅 所以其實唔係太清楚啲小菜點解會分星期幾有咩小菜🧐 魚超級大件又厚身,冇咩魚味但係都好滑!味道濃郁,夠曬酸🤩 但係個人覺得可以再辣啲!好多芹菜,如果大家唔鍾意芹菜嘅話就記得要走青🤢 🥢小籠包 (4隻) $18小籠包黎到熱辣辣🥰 皮薄多汁💦 細細粒,但係餡份量都夠,汁都夠曬味👍🏻 推薦!🤩環境質素:🌕🌕🌕🌑🌑食物質素:🌕🌕🌕🌖🌑CP值:🌕🌕🌕🌕🌑回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌑好耐冇食過啲好味嘅黃店啦!雖然都偏普通,但係個人覺得幾好味。包熱飲,凍飲+$3。經過都可以試下!😋
🌟 呢餐係:「平凡地好味 」嘅一餐

🐷 流心豬扒麵 $57(+$8 轉擔擔麵)

🐟酸菜魚飯 $57

回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌑

酸菜魚配白飯
小籠包(4隻)
流心炸豬扒麵
擔擔麵(+$8轉)
2021-05-07
小籠包(4隻)
流心炸豬扒麵
  • 小籠包
  • 流心豬扒
2021-04-25 793 瀏覽
每次經過都見到有人排隊等拎外賣,今次係open rice見到佢外賣有85折,試下佢個醉雞冷麵。醉雞我嫌佢有啲大太舊,見到舊舊雞都咁大舊,有啲唔係太開胃,鍾意食雞既人可會鍾意佢啖啖肉,而佢啲冷麵太乾身,我揀左花生醬,醬唔夠多,啲麵無醬都唔太食得落。
外賣自取
2021-01-13 2603 瀏覽
去到上環附近有嘢搞,喺嗰度搵吓嘢食,心血來潮想食上海野,就試一試你👆🏻銀絲卷😼都算做到傳統銀絲卷,外面算係香脆,入邊一條條軟身銀絲👆🏻重慶酸辣薯粉😼同坊間嘅酸辣薯粉冇太大分別,不過可能有名你叫醋娘子,酸味比較重同特別,薯粉都係蛋呀加埋花生都可以👆🏻口水雞😻呢個來講相對比較有趣,佢係去咗骨,加埋重花生同蒜香,唔似出邊坊間全部都係辣油,都幾值得一試👆🏻小籠包😿皮比較厚,入邊又冇飽滿肉汁,仲好似蒸乾左水,可以不試

👆🏻銀絲卷😼
都算做到傳統銀絲卷,外面算係香脆,入邊一條條軟身銀絲

👆🏻重慶酸辣薯粉😼

👆🏻口水雞😻

👆🏻小籠包😿
皮比較厚,入邊又冇飽滿肉汁,仲好似蒸乾左水,可以不試
返工呢區平時都唔會食呢度,只不過今日真係想試食啲酸辣野,所以一試。點知服務態度超級差,正垃圾,落單時呢個職員Debbie完全冇問我要咩辣,咁只不過啱啱落單一秒之差,我問佢可唔可以微辣,佢就話已經禁咗,冇得轉,下次早啲講,我心諗:嘩、超級差嘅服務,你落咗只不過啱啱一秒前禁,你個廚房咁近,同埋根本就餐廳都冇人食咁得閒嘅時候,你去廚房講一講聲有咩問題。跟住拎完嘅外賣上去office食,仲嬲明明講咗俾佢聽要走蔥,點知冇走蔥,我一定有好清楚講因為我對蔥敏感,所以去邊度食嘢買嘢,我都會講走蔥,所以冇可能冇講到,但係最後冇就蔥。咁我就打電話去問嗰個Debbie小姐,點知佢非常之態度惡劣,佢就話「退返錢俾你囉,咁不滿」cut我缐。咁cut咗我線超嬲,所以我再打去第二次問佢「你最後個句咁不滿」係咩意思呀?我咁不滿係因為你服務態度差,跟住點知第二次呢個電話佢再cut線,跟住就唔再聽電話,超級嬲未試過食飯食到一肚氣,一個鐘lunchtime休息時間咁受氣法早知食杯麵算。 唔係錢嘅問題,我not bother落去退錢,服務態度超級差,好似唔憂做,又唔好食,冇必要出錢買難受,出錢買難受lunchtime食飯休息

唔係錢嘅問題,我not bother落去退錢,服務態度超級差,好似唔憂做,又唔好食,冇必要出錢買難受,出錢買難受lunchtime食飯休息都要受氣。
2020-10-08
15 分鐘 (外賣自取)
2020-10-01 1766 瀏覽
食午餐,口水雞麻醬麵油淋淋難以下嚥,小籠包竟然是那種超市賣的速凍貨,難以置信咁都夠膽賣28蚊一份。不理解咁嘅質素的鋪頭點解可以存活。唯一優點可能是48蚊一份午餐一杯豆漿價錢OK。
2020-07-30 2972 瀏覽
好少上海嘢係黃店,終於可以滿足下飲酸辣湯同食上海雲吞嘅心癮!•原價係嘅$52,但外賣自取可以有85折,所以只要$44就有交易酸辣湯好多料,豆腐、豬紅、筍啖啖都有,個湯微酸唔辣;雲吞有4-5粒,皮厚薄適中,如果個餡多少少調味就更好(淨係影左嘢食大合照,無影人)【後記】➡️餐牌上有酸辣湯麵,有淨雲吞或者紅油抄手,但無寫酸辣湯雲吞,問左店員其實係有,不過無寫,好彩問下啫➡️平日兩點左右黎,應該啱啱過繁忙時間,只有兩位堂食同兩個號碼喺前面,等左7分鐘左右就有得拎嘢食

酸辣湯雲吞

(淨係影左嘢食大合照,無影人)

【後記】
2020-07-28
7 分鐘 (外賣自取)
2020-07-28 2234 瀏覽
上環的黃店中,較少出現傳統中菜,而醋娘子就是其中一間性價比高的小店。菜肉雲吞雞滿滿的一鍋,裏面應該有一隻雞髀以及五隻以上的雲吞,份量簡直爆燈!上湯中的雞肉精華全融入湯中,配以白菜的淡淡清菜香,能一解油膩,可以直接喝下上湯。麻辣海蜇- 永遠不會失手的小菜。由於同行朋友不能吃辣,所以店員特意另上辣椒油,以滿足各位食客的需要,服務非常彈性化手撕包菜,新鮮美味,可惜有點太油。小籠包有四粒,小籠包的薄皮仍能鎖住肉汁,非常美味最後以香炸小饅頭配煉奶作為甜點,非常好吃,下次再來必點!

菜肉雲吞雞
上湯中的雞肉精華全融入湯中,配以白菜的淡淡清
菜香,能一解油膩,可以直接喝下上湯。

麻辣海蜇

手撕包菜

手撕包菜,新鮮美味,可惜有點太油。

小籠包

小籠包有四粒,小籠包的薄皮仍能鎖住肉汁,非常美味

小饅頭

最後以香炸小饅頭配煉奶作為甜點,非常好吃,下次再來必點!

手撕包菜
小饅頭
2020-07-27 1085 瀏覽
I’ve been in Asia for over 7 years. I am not kidding, I don’t write bad reviews everywhere I go. This is easily the most tasteless meal I’ve had, period. It’s just that plain and simple. They throw the ingredients in a box, sprinkle some salty sauce that they dare call “Sichuan” on top of it and that’s it.We ordered 6 dishes. They were all bad.
外賣送餐
2020-07-14 876 瀏覽
💛醋娘子·依家開始發掘下上環嘅餐廳😍😍我發現呢一區好多餐廳都勁早收 夜晚你想食嘢其實冇乜選擇🙊😂·重慶酸辣薯粉$48呢個都幾好食😋佢個質感真係好好 煮到啱啱好 而且都幾惹味 我哋嗌咗BB辣 所以一開始係酸同麻多啲 但係食到尾就開始辣啦😂😂但係我係唔係好食得辣嘅 所以大家可以挑戰下佢啲小中大辣😈同埋佢入邊有好多肉碎啊炸蒜嗰啲 超有口感🤤·上海小籠包 $28呢個就一般 佢個皮係比較厚嗰種 同埋入面冇太多湯 所以唔係太juicy😭😭都係酸辣粉好食啲😌·📍上環永樂街139號地下B舖
💛醋娘子
重慶酸辣薯粉$48
重慶酸辣薯粉

上海小籠包 $28
上海小籠包

📍上環永樂街139號地下B舖

重慶酸辣薯粉
2020-07-02 904 瀏覽
前幾日lunch time天氣好好,行遠少少買外賣呢間差唔多行到去上環街市既四川餐廳,大部分menu上既都係辣既,不過都有唔辣既選擇💡依家外賣自取仲有85折!*糖醋魚塊配菜飯 豆漿 $46 (85折後)魚塊大大塊有好多舊,酸甜度適中,唔會太酸菜飯普通跟餐包野飲,可以㨂豆漿大熱天飲杯凍豆漿幾舒服,而且隻凍唔係加冰果隻,女仔都岩飲!======================#foodreview_junjunjunko#hkworklunch_central#junjunscore8/10#黃店 #黃色經濟圈 #hkfoodie #foodie #hkfood #foodpond
前幾日lunch time天氣好好,行遠少少買外賣
💡依家外賣自取仲有85折!
糖醋魚塊

糖醋魚塊配菜飯 豆漿 $46 (85折後)
魚塊大大塊有好多舊,酸甜度適中,唔會太酸
菜飯普通
跟餐包野飲,可以㨂豆漿
大熱天飲杯凍豆漿幾舒服,而且隻凍唔係加冰果隻,女仔都岩飲!

======================
#foodreview_junjunjunko