2011-07-16 241 瀏覽
新開了一段時間,今天才有機跟「堂家姐」o黎試一試先前看食評都知有o的item 唔係焗,但自己叫時都不慎以為係焗,真係咁先入為主?好一個日式燒汁牛油金菇豬頸肉飯,吃下去就是food court quality 的飯品乙個,絕無特別之處。雖有熱飲乙杯,但索價$36 實在不公道中伏了嗎?對面的鴛鴦汁豬扒焗飯好像也不怎麼樣……
新開了一段時間,今天才有機跟「堂家姐」o黎試一試

雖有熱飲乙杯,但索價$36 實在不公道

中伏了嗎?對面的鴛鴦汁豬扒焗飯好像也不怎麼樣……
2011-01-07
It was pouring rain at lunch, so my colleague and I did not want to go too far from the office for lunch. Luckily for us, we walked right across the street to Baked Culture, with no wait for a table. I mistakenly thought Baked Culture was a bakery--but I was certainly wrong! (Though they do sell some baked goods in the front.) Baked Culture actually refers to baked rice dishes. At lunch, Baked Culture offers a set menu for around $30-40, which includes a baked rice, drink, and mochi ice cream
Seafood with creamy tomato sauce over rice

I mistakenly thought Baked Culture was a bakery--but I was certainly wrong! (Though they do sell some baked goods in the front.) Baked Culture actually refers to baked rice dishes. At lunch, Baked Culture offers a set menu for around $30-40, which includes a baked rice, drink, and mochi ice cream for dessert.

I opted for the mixed seafood rice with creamy tomato sauce. I thought the combination would be a bit odd, but I actually enjoyed the dish. The sauce was flavorful and just the right amount of creaminess, which complimented the seafood nicely. The milk tea that came with the set was average at best, while the mochi ice cream was a sweet treat to end the meal with.

All in all, a good value for lunch, especially if you need something quick, easy, and filling.
2011-06-15
2011-05-30 48 瀏覽
之前上網買左$28套餐優惠, 咁岩又順到去上環, 所以就用埋佢啦~~黎之前已經睇定d食評, 所以都有左心理準備, 唔會抱太大既期望去到d人已經好醒目咁問我係咪團購, 睇黎佢地既客多數都買左團購一坐低就叫左個藍芝士焗魚柳, 飯未上, 先上沙律同藍莓芝士蛋糕, 沙律有d蟹籽, 同埋唔係罐頭式既沙律, 有粟米, 蘿蔔, 唔會好hea, 自己就覺得唔錯。而芝士蛋糕個份量雖然細件, 不過因為仲有沙律, 飯, 同奶茶, 所以我覺覺個份量係OK既, 但個味道就一般啦, 芝士味唔夠, 同有D乾, 不過係接受到既。之後就係焗飯喇, 芝士太少喇, 成個飯得中間一撻有芝士, 然後D飯又太濕, 成件事, 唔似焗飯而魚柳方面都可以既, 係冇鮮味, 同個胡椒粉味再輕少少就好D喇... ...不過總括黎講, $28食呢SET LUNCH, 係值得既, 唔會失望, 同埋餐廳入面有電視, 可以一路睇一路慢慢食^^10分滿分, 我會俾7.5分 =P
同埋餐廳入面有電視, 可以一路睇一路慢慢食^^
10分滿分, 我會俾7.5分 =P
2011-05-28
Coupon $28 for $4x? Worth of 沙律+精選焗飯+Cheese Cake+即磨咖啡.$25 Main: only 4 choices of baked rice/pasta? Fortunately 3 sound interesting, seafood, fish chicken blue cheese, or red wine thin beef.Red wine thin beef: Usual red wine brown sauce, not very salty, acceptable. Beef cutlet is a precut lean ham with black peper as from imported gormet shops. It's quite sturdy lean red meat, and salty. Generous pieces. Some random veggies. A pathetic tiny patch of well baked cheese. At least that's real cheese

Red wine thin beef: Usual red wine brown sauce, not very salty, acceptable. Beef cutlet is a precut lean ham with black peper as from imported gormet shops. It's quite sturdy lean red meat, and salty. Generous pieces. Some random veggies. A pathetic tiny patch of well baked cheese. At least that's real cheese instead of many stores that use aweful cream for baked rice.
lots of beef, but tiny cheese
Salad: Lettuce, corn and lots of pineapple. Best of all there's no potato fillers. Very generous with crispy roe. Probably the best side salad I've seen in cheaper HK stores.
$6 Blueberry cheesecake: half slice (1/12 a cake?), 80% shorter and thicker bottom crust than Bonjour Bakery a block away. But for a chatsanting, the quality/price is quite good. Enough real blueberry in jam, not sour. Moist dense cream cheese, dryer on outer rim so maybe over a day old but still good. Soggy crust bland & unacceptable. Overall cheesy enough, but for better quality and more cheese nearby bakeries are equally cheap.
Drink: Ice coffee less ice. Really less ice, and thick enough flavor, no dry/sour tastes.

Server helpful explaining in detail menu options, saying beef is the hotel quality cutlet. Though the bake rice is so so, the beef was good indeed.
Their cheese is too weak for good baked rice, but other things have quality and price worth trying (discounts after 2pm).
  • salad
  • ice coffee
2011-04-23 32 瀏覽
頭一次寫食評..有錯字唔好見怪...小弟先前在綱上買了焗藝坊的食物卷....老實說真係好低~~因為佢11點至2點.午餐係$36跟1飲品+一粒雪米池(勁細)到了2點同一個午餐不過只賣25.不過就冇左粒雪米池......d飯ok好食..好重芝土味..怕肥可以走芝土...咖啡好香~~如果你地頭一次食.唔g食咩好?不如叫個咖哩焗飯.香到不得了..其實我見好多人都係食咖哩的...好野當然好多人識因賞..(勁平同好食)..我諗上環區真係唔會有好多間~.~
2011-04-20
團年飯
  • 咖哩
  • 咖啡
之前從beecrazy網購了2張$28焗藝坊沙律+精選焗飯+cheese cake+即磨咖啡 特設中上環外賣送餐服務....今次第一次吃~終於昨天訂了今天的外賣速遞...我見網購卷寫要1點半後才可享用...故明明自己的lunch hour是12-1都訂1點半...但當時接電話的問我可否1點到...咁當然得啦...結果, 12點半便到呢~ 那外賣的不斷講不好意思...不過, 反正, 我其實想早吃...因此何樂而不為~我訂的是 卡邦尼芝士焗海鮮飯賣相一般, 汁少... 吃得有點乾口...但料都ok~之後 沙拉是有蟹籽的, 都ok...cheese cake是blueberries cheesecake, 較少件, 大約等於兩隻手指的面積size...有點乾奶茶不過不失不過, 有那麼多東西, 都只是$28, 還想怎樣呀?因此我都給它ok只不過, 我再吃完另外一張$28卷後...應該都不會再吃的...
之前從beecrazy網購了2張

今次第一次吃~

終於昨天訂了今天的外賣速遞...
我見網購卷寫要1點半後才可享用...
故明明自己的lunch hour是12-1
都訂1點半...
但當時接電話的問我可否1點到...咁當然得啦...

結果, 12點半便到呢~
那外賣的不斷講不好意思...
不過, 反正, 我其實想早吃...因此何樂而不為~

我訂的是 卡邦尼芝士焗海鮮飯

賣相一般, 汁少... 吃得有點乾口...
但料都ok~

之後 沙拉是有蟹籽的, 都ok...

較少件, 大約等於兩隻手指的面積size...
有點乾

奶茶不過不失

不過, 有那麼多東西, 都只是$28, 還想怎樣呀?

因此我都給它ok

2011-04-12
外賣送餐
2011-03-04 8 瀏覽
此店要先談環境!環境:天氣已經轉涼,但不知何故此店竟然這樣焗翳。冷氣開得勁少,但空氣不流通。服務:不太好。一位女侍應生不斷用手指指著食客(每個食客入來都是這樣):「你坐這兒!你坐這兒!」好像小學生分配座位似的。另一位應該是老闆娘,不能說她態度差,不過就是嗓子太大,而且喜歡大大聲聲的叫其他伙記做嘢。但難為坐近水吧的我及其他幾名食客,開頭不知就裡,給她嚇到縮一縮膊頭。服務生另一不太掂的問題是傳菜時是在人家的頭上過。好危險喎,全部都係湯麵、熱飲。其實係檯中間傳也是一樣吧。衛生:一般,沒有特別問題。食品:任配任搭兩送湯粉麵。叫了豬扒、珍寶腸我叫的咖啡在下單後一分鐘內送上,可惜已經不熱了。咖啡仍有餘香,但已失色,畢竟凍了的咖啡味道就會變酸。雖然我只會在講究時才講究,要嘆咖啡我也不會一廂情願的在普通茶餐廳裡找。搭檯的食客同我同一時間下單,她的咖啡卻遲了約五分鐘才送上,我看著她那杯滾熱的咖啡,我估計我那杯已經是前一批貨的水尾了,不過奇怪為何他們沒有恒溫的咖啡壼來保持溫度。本來是想悠閒的嘆一下咖啡,看看香港早晨。可惜此店位子太逼,而服務較差,食品只屬不過不失類別。最後值得一提,送的份量不平衡的。叫沙甸
此店要先談環境!

衛生:一般,沒有特別問題。

食品:任配任搭兩送湯粉麵。

叫了豬扒、珍寶腸
味香,可惜不熱了
激肥合體!紅圈裡全為肥膏,要用口咬處理掉才可以吃。(沒有餐刀)
百搭湯麵,珍寶腸只有三小件

最後值得一提,送的份量不平衡的。叫沙甸魚、豬扒最抵,因為俾份量較大。叫五香肉丁、珍寶腸份量極少。我見搭檯個位食客看著五香肉丁只有幾粒仔,她望一望我那碗笑了笑,我也笑了一笑。真係估唔到現在五香肉丁咁值錢。

整體而然,環境令人卻步。服務、食品、價錢亦無令食客容忍環境差之處,應該不會有下次了。
2011-03-04
$22 (早餐)
今日下午去了焗藝坊開餐..點了咖哩雞焗飯..嘩!!!好味道啊可能我係出面食的..都只係咖哩雞飯..但e到d咖哩係焗+芝士..味道同出面圓全唔同..雞冇骨啖啖肉...咖哩+芝士mix得光光好..+上去真係好低食...午餐$36..但係你如果1點30分後去...價錢$25...冇錯係$25..一樣有飲品送~~不過咖啡要+3蚊..可能即磨吧...仲有就係...門口o個位女侍應好令令囉e間餐廳我會畀8分...因為好似話新開的..仲有2分係畀佢進步的~~~~~~~~ps冇相係因為真係好多人等...門口都企晒人...+上間餐廳唔係話好大間...所以我都係拿拿林品嚐完就畀位人了
2011-03-03
生日
  • 咖哩雞焗飯
2010-11-05 4 瀏覽
九月下旬.有雨近來每天早上也找不同餐廳的餐包,是日忽然連天大雨,不能再行前了,就來這裡坐下,吃件餅。這裡以賣各式焗餅為主,都是迷你份量,十元三件,非常便宜,就要了提子士干、丹麥酥及雞肉酥餅。這裡的酥餅的好處是油不多,吃起來不會太膩。提子士干幾乾身,我喜歡吃提子干,所以覺得味道不錯的;丹麥酥也是乾,吃起上來十分脆,不過就不是酥化,只是脆;雞肉酥餅是三個之中最好吃的,幾香,份量小小的,剛剛好。即磨咖啡也不錯,幾香濃。下雨天,加上凍凍的,非常討厭!
九月下旬.有雨

即磨咖啡也不錯,幾香濃。

下雨天,加上凍凍的,非常討厭

十元三件,抵食
幾乾身的士干
咖啡是香濃的
$22 (早餐)
十元三件,抵食
咖啡是香濃的
  • 雞肉酥餅,咖啡
2010-10-25 14 瀏覽
原價$12/3件,特價$10/3件士多啤梨慕士:上層是士多啤梨慕士,粉紅色很漂亮,但無士多啤梨味,而且不幼滑。下層是普通蛋糕,很鬆,沒什麼特別。反而插在上面的朱古力片挺好吃。整件慕士是不太好吃,幸好不太甜。芒果布甸:看見顏色是奶白色,已覺得奇怪,但因為想試不同類的甜品,故且試試。質感是淋淋的,奶味重,像奶凍多於布甸,而且完全沒有芒果味。最底部有一層啫喱,淡黃色,但也是無芒果味。整體吃起來,味道怪怪的。提子士干:很鬆,有不少提子干,味道OK。雖不是十分特別,但已是三款食品中較好的。甜品的味道真的不行,但這個價錢算是抵食,而且職員非常熱情,服務態度良好,因此我還是給了 "OK"。希望日後會嘗到較好的出品。
原價$12/3件,特價$10/3件

士多啤梨慕士
芒果布甸
提子士干
2010-10-15
1 分鐘 (外賣自取)
$10 (其他)
最近,郵差派咗"焗藝坊" 嘅單張去我公司。除了"竺堅"有焗飯之外,呢度係第二個選擇!單張註明:外賣自取優惠價 $30 ( 比較堂食平 $6,只係無咗棉花冰。都好合理!)我預先打電話問,阿姐話焗飯要等 15 分鐘,所以 12:40 打電話落單!1:00 後落去攞。我叫咗 #115:卡邦尼芝士焗什菌吞拿魚飯+蘑菇忌廉湯 $30同事叫咗 #104:日式燒汁豬頸肉牛油金菇飯+蘑菇忌廉湯 $30去到攞嘅時候發現張單打錯咗另外一個飯! 俾錯咗:忌廉藍芝士龍脷柳珍寶腸飯+蘑菇忌廉湯我見到張單打錯咗另外一個飯,我問收銀阿姐,你哋係咪攪錯咗?我明明叫#115:卡邦尼芝士焗什菌吞拿魚飯。佢問返我:「咁呢個啱唔啱食呀?」( 頓時我覺得好委屈! 係你攪錯咗又迫人要!) 我當然要據理力爭! 我叫收銀阿姐不如打開個飯盒,睇吓係咪俾錯?佢話唔使打開睇,張單打錯咗,就做錯果個飯。( 唔知佢係咪心虛?佢驚萬一俾我見到唔係焗飯,可能會退錢?)突然外賣電話打斷了話柄,之後,佢話不如換個啱嘅俾我,又要我等多15分鐘?我話唔等嘞!唯有焗住食啦! 龍脷柳重胡椒粉味、咸咗少少 飯 - 有飯味,不過乾咗少少,顯得有點硬! 芝士汁 -

去到攞嘅時候發現張單打錯咗另外一個飯!

俾錯咗:忌廉藍芝士龍脷柳珍寶腸飯+蘑菇忌廉湯
係你攪錯咗又迫人要!) 我當然要據理力爭!

龍脷柳重胡椒粉味、咸咗少少
飯 - 有飯味,不過乾咗少少,顯得有點硬!
芝士汁 - 杰,有珍寶腸斜砌片、炸薯仔 - 腍咗
蘑菇忌廉湯 - 好味過 Pizza Hut、濃度適中、咸味適中;多蘑菇片。

同事個飯:日式燒汁豬頸肉牛油金菇飯+蘑菇忌廉湯
佢話汁杰到好似"痰"! ( 聽起嚟都有啲反胃!)

唔係食緊豬頸肉,而係食緊韌韌地嘅豬扒!總之唔好食啦!

事後發現叫焗飯唔係俾焗飯,但我明明落單之前問定:「焗飯要幾耐?」如果,無賣焗飯,阿姐應該話俾我知!第二日,再睇吓單張,打電話問阿姐係咪所有飯都係焗架?佢話單張有註明「焗」字係焗飯,無「焗」字係燴飯。根本焗飯同燴飯寫埋一齊,令人誤會及混淆!( 嘩!好取巧!

< 單張取巧,小心!小心!>

我唔知我唔好彩定呢度唔好彩?第一次幫襯已經攪成咁,我只係如實話俾大家知!你覺得我仲會唔會再幫襯呢?!

日式燒汁豬頸肉牛油金菇飯
俾錯咗:忌廉藍芝士龍脷柳珍寶腸飯
單張有註明「焗」字係焗飯,無「焗」字係燴飯。好取巧!
外賣自取優惠價$30 (綿花冰只限堂食)
2010-08-18
1 分鐘 (外賣自取)
單張有註明「焗」字係焗飯,無「焗」字係燴飯。好取巧!
外賣自取優惠價$30 (綿花冰只限堂食)
  • 蘑菇忌廉湯
2010-08-07 13 瀏覽
今早和公司的同事說起前幾天經過蘇杭街,見那裏開了間焗品專門店,而且堂食午餐還另送綿花冰一份,公司幾位猛男都認為擇日不如撞日,提議今午就到這裡試試。我們到達時約中午十二時四十五分,店舖門口已塞滿等位和等外賣的食客。其實這店頗有典形茶餐室 feel,門外設置了兩個裝滿西式餅食和麵包的大玻璃櫃。店內陳設非常簡單,桌椅以木製為主,全店估計約可容納三十幾位顧客。坐下時已約下午一時,我們都急不及待點選午餐。其實根據店內的外賣紙,午市套餐有 17 款選擇,不過店員說他們每天只會從餐單內抽取其中五、六款作當日午餐,如所點的套餐是這幾款以外就需等候較久,由於午膳時間有限,大家都怱忙點餐等吃。這裡的午餐均奉送餐湯或餐茶,價錢就只有 $36 和 $38 兩款,外賣自取則只需 $30。西蘭花蘑菇忌廉湯 (跟餐) -- 由於每份餐已包綿花冰一份,所以大家都不約而同地選了餐湯。其實我頗喜愛吃西蘭花,因據稱西蘭花有抗癌功效,而且含有大量鈣質和纖維,用來做湯相信也不錯。不過這個在三催四請之下才出場的忌廉湯,一放上檯時已知唔對辦,這樣子怎麽可能是西蘭花忌廉湯呢? 先喝一口,忌廉湯比一般的稀身,完全咬不到一粒粒的西

西蘭花蘑菇忌廉湯 (跟餐) -- 由於每份餐已包綿花冰一份,所以大家都不約而同地選了餐湯。其實我頗喜愛吃西蘭花,因據稱西蘭花有抗癌功效,而且含有大量鈣質和纖維,用來做湯相信也不錯。不過這個在三催四請之下才出場的忌廉湯,一放上檯時已知唔對辦,這樣子怎麽可能是西蘭花忌廉湯呢? 先喝一口,忌廉湯比一般的稀身,完全咬不到一粒粒的西蘭花或甚至西蘭花蓉,質感絕對稱不上滑溜,濃度不足,味道偏淡,更沒有濃濃的蘑菇香及厚厚的忌廉口感,而且碗湯大概已放了一段時間才奉客,所以一點熱力也沒有,的確非常馬虎,亳無誠意可言。

芝士焗菠蘿海鮮飯 ($36) -- 這個飯用錫盆盛載,外觀感覺像外賣飯盒模樣。其實這個焗菠蘿海鮮飯,材料非常粗疏,除菠蘿和蘑菇外,就只有寥寥可數的蟹柳、帶子和魷魚。其實講真才三十幾塊錢都預咗是用普通的雪藏海鮮,但芝士真的下得太少,焗完出來放在面前都沒有香噴噴的感覺,更沒有我預期芝士溶化後,滲透飯菜之中,creamy 但不膩,軟腍滑溜的口感,相信如廚子能加多少少 Mozzarella 芝士落去焗,食味會有所提升。至於汁料就用上白汁,用匙羹插進飯內撥開,發覺飯粒非常濕潤,感覺像小童吃的爛飯仔,看來這新店仍未能好好掌握焗飯的時間,以至飯粒過軟過濕而顯得稠爛。

秘制咖喱牛腩飯 ($36) -- 其實說起吃咖喱牛腩,我始終鍾情於那綜合了咖喱的濃味、香茅的清香、椰汁的油滑與牛腩的堅韌,帶點熱帶風情的南洋咖喱。至於這道甚麼秘制咖喱牛腩飯,倒是幾款套餐之中較為對路的一個,咖喱牛腩和飯分開器皿盛載,咖喱汁望落顏色深深。用羹舀起汁液來試試,雖然未至於濃稠,但也不覺偏稀,不嗆不過辣,味道溫馴,頗為大眾化。牛腩雖然未算豐腴鬆化,肉味濃郁,但因帶少許筋,入口有點嚼勁,質感不錯,而且也不覺肥膩,加上炆得夠腍亦頗為入味,已算不錯。至於洋蔥其實可以做得更腍身一點的,不過總括來說,這味咖喱,唔算太差,送得到飯。

日式燒汁豬扒牛油金菇飯 ($36) -- 心目中的照燒汁應味道帶甜,帶點薑的清新香味,如能加些芝麻就更顯特色。但這飯的所謂燒汁,沒半點日式風味,不似用上日本醬油、味醂和黃糖等做成,完全像開稀的蠔油豆粉獻汁,但又不甜不鹹,味道還怪怪的,可能這店的日式燒汁並非指照燒汁吧。至於豬扒味道平庸,勝在有吃肉的質感,肉身做得夠腍,不會過硬,而且不易「痴牙」,雖稱不上肥美,但連骨的肉也帶點油脂的豐膩。至於碟旁椰菜下面的金菇,是否有用牛油炒過就不得而知,不過份量其實也不算少,雖不至於菇味芳香,但入口煙煙韌韌,配以腍中帶韌的豬扒和味道清甜的椰菜,也算合適。

綿花冰 -- 這次來這裡吃飯,對我最大的吸引力要算是隨餐附送的綿花冰。其實做綿花冰成本低、利潤高,只要用菓汁、牛奶等飲料製成冰塊,再用特製的機器刨成薄薄的一片片,堆成好看得像件現代的藝術品,加上不同味道的糖漿和配料,一碟綿花冰便完成了。至於這款綿花冰,原來是菠蘿味,綿花冰入口即溶,口感輕軟,但溶得非常快,幸好這冰不會令喉嚨感覺太冰凍,更不會像吃沙冰般令喉嚨涷到想咳,總算合格。

其實整體來說,這店食物質素未算突出,但服務水平、員工溝通和默契仍需大幅改善,才能吸引客人光顧,就像今次我和同事一行五人來這裡用膳,點餐後等上十五分鐘,同事追問店員才知原來他們把我地幾個點的餐當作外賣包好,到再點餐時仍有遺漏,要客人一再追問,甚至到結帳時竟遺失了我們的帳單,更要重新入數,簡直烏龍百出,未知這是否與店舖仍新,需時適應的原因,不過顧客始終沒耐性讓你慢慢改善,看來暫沒有再回頭的必要。

門外玻璃櫃
玻璃櫃內西式餅食