2017-07-23 1548 瀏覽
放工後誤打誤撞來到「川善茶居」。除了見到久違了的店主外,還有緣品嚐到新推出的蛋糕,蛋糕未名。但充滿仙氣巳經令人心醉了。用上是可食用花兒和合時的香桃。口感軟棉濕潤的綠茶crush cake 是此蛋糕的重心,蛋糕上薄薄的一層味道濃厚的綠茶cream, 甜度適中不會令人吃膩。吃一口蛋糕,喝一口濃郁的香滑 soya milk latte, 令綠茶控回味一整天。「川善茶居」永遠是我心目中的綠茶皇者。
放工後誤打誤撞來到「川善茶居」。

除了見到久違了的店主外,還有緣品嚐到新推出的

蛋糕,蛋糕未名。但充滿仙氣巳經令人心醉了。

用上是可食用花兒和合時的香桃。

口感軟棉濕潤的綠茶crush cake 是此蛋糕的重

心,蛋糕上薄薄的一層味道濃厚的綠茶cream, 甜

度適中不會令人吃膩。

「川善茶居」永遠是我心目中的綠茶皇者。
2017-07-21 816 瀏覽
在上環與朋友吃完午飯,別過之後,走過川善茶居,當小人還盤算著下次與朋友來飲茶的時候,竟發覺是吃抹茶甜品的,心生好奇,就在此吃個甜品吧。打開餐牌一看,不管是鹹食或是甜點盡皆抹茶口味,就決定點來一客抹茶心太軟配抹菜雪糕,一於抹茶抹到盡。抹茶心太軟的蛋糕柔軟細棉,切開時望著抹茶流心慢慢的流出來,杰度掌握得好。吃下果然有著甘甘濃濃的抹茶香,但又不覺得苦,較之其他一些地方掛名的抹茶食品高幾個呢,抹茶界的高高手。至於雪糕更是錦上添花,甜度適中,香滑細膩。見識過後,下次不會約朋友到此飲茶,是吃飯後甜品首選之處。

Matcha Snow Cake
見識過後,下次不會約朋友到此飲茶,是吃飯後甜品首選之處。
下午茶
Matcha Snow Cake
  • MatchaSnowCake
2017-07-17 512 瀏覽
川善茶居是我從openrice得知此茶居,亦是今天最大雨的時候可以去品嚐,因為知道此茶居假日非常擠擁可能要等多久才可以嚐到,今天去品嚐令我可以跟中川藤吉、抺茶館和Via Tokyo可以作出比較,最後我選擇中川藤吉是自己首選因為中川茶味比較重,而川善茶居則略帶甜,另外抹茶館和Via Tokyo 則跌出我再次去食的範圍內
2017-07-17
2017-07-16 434 瀏覽
落雨濕濕最好去 cafe hea 吓。男友搵到間樓上鋪 cafe,專食綠茶味嘅嘢。上到去都幾雅緻,有好多中國茶舍的擺設、中式家私,架上面又放左好多中式茶餅,但係放住西式音,又有少少西式擺設同水吧,中西合璧的感覺好強烈Menu 九成都係綠茶味的嘢,最啱綠茶控的港女!我要左杯 Green Tea Ying Yang (綠茶+咖啡+煉奶),少甜,但係嚟到都係太甜,佢地都肯整過杯走甜比我,因為有煉奶的關係,都係會甜甜地。Green Tea Latte,綠茶味好濃郁,奶味好香滑,但都係偏甜。Matcha Tea Cake,係戚風蛋糕,個樣好靚,反而個蛋糕本身冇咁甜,啱啱好,想甜D就食多D上面的 cream地方舒服,又有懶洋洋的貓仔🐈陪住你,輕輕鬆鬆又過左個 weekend 的下午。

2017-06-25 497 瀏覽
睇食評見到呢到幾特別又有貓貓,而且仲係專食我最中意嘅matcha,就拉左朋友陪我,分別叫左matcha brownie,matcha soul 同matcha cheese cake, 個brownie賣相好靚,雪糕比例岩岩好,好食matcha soul就覺得苦左少少,cheesecake 驚喜不大。呢到隻貓貓周圍爬高爬低,唔驚人,好可愛
2017-06-13 263 瀏覽
作為一個抹茶控,一早聽聞川善茶居既大名,既然Happy Friday,一於book枱食lunch試下!餐廳既空間不大,室內環境佈置得古色古香,仲有個茶櫃同屏風做裝飾,另有一番風味;另外仲有個露台比人可以外出抖氣。商討一輪,好多甜品都想試,最後兩個人點左:鹹點 x2,甜點 x21. Mushroom burger - 芝士同磨菇本身都好夾,可惜包唔熱,感覺普通2. Matcha waffle with smoked salmon - 有抹茶味既窩夫配煙三文魚同蛋沙律,不過不失3. Sizzling matcha brownie - 以鐵板形式送上抹茶brownie,自行倒入抹茶醬,雲尼拿雪糕瞬間同brownie融為一體 ,完全係視覺上既享受!4. Matcha lava cake - 抹茶心太軟都不錯!食完呢一餐,始終覺得甜點比鹹點出色,而抹茶控亦表示好滿足! 希望有機會可以試下呢度既 Afternoon Tea Set,應該都不錯喔~

食完呢一餐,始終覺得甜點比鹹點出色,而抹茶控亦表示好滿足!

2017-06-02
  • Sizzling matcha brownie
2017-06-05 1094 瀏覽
位於上環的川善茶居 Sinmei Tea,是一間很出名的抹茶餐廳。今天和好友吃完點心大餐後,和另一好友來到上環吃甜品。川善茶居 Sinmei Tea長居Openrice第一名多年,我和好友都是抹茶控,對它們甜品充滿期待。Matcha Mousse Cake$48服務員姐姐推介的慕斯蛋糕,我和抹茶控朋友也覺得不太好吃呢。本來在抹茶芝士蛋糕和慕斯蛋糕中周旋,不知選那個好,服務員指慕斯蛋糕是甜品中最濃最受歡迎,我們就點一份。慕斯蛋糕呈上時,抹茶蛋糕的部份底部餅底不見了,即時失望了。抹茶慕斯稠密,用叉子切下有完整切口,但抹茶不濃且完全不特出,可以稱上沒味,只有抹茶的苦味。底部餅底濕且沒味,不太好吃呢。Sizzling Matcha Browine $78一個蛋糕失望呢,希望另一個布朗尼會好吃吧。基本上鐵版,蛋糕,抹茶醬,雪糕,四者組合的甜品通常總不會伏的。鐵版淋上抹茶醬時沒有炸炸聲響,雪糕是雲尼拉味,屬偏甜滑溜。抹茶布朗尼內藏果仁,甜度為主,淋上抹茶醬後,抹茶甘甜味特出,較上一個甜品好吃。餐廳的冷氣太瓶了,炎炎夏日裡,好像一個大焗爐,軟服務員也穿著吊帶衫,我和朋友吃光便即走了。

今天和好友吃完點心大餐後,和另一好友來到上環吃甜品

Matcha Mousse Cake$48

慕斯蛋糕呈上時,抹茶蛋糕的部份底部餅底不見了,

Sizzling Matcha Browine $78

一個蛋糕失望呢,希望另一個布朗尼會好吃吧。

餐廳的冷氣太瓶了,炎炎夏日裡,好像一個大焗爐
,軟服務員也穿著吊帶衫,我和朋友吃光便即走了。
2017-06-03
2017-05-18 347 瀏覽
🍴Sizzling Matcha Brownie 🍴$78川善brownie好特別,放熱鍋上面,好似鐵版餐咁HaHa, 自己拎起綠茶慢慢倒落個brownie果陣,會有好似食扒餐沙沙聲,好治癒😍入落去外面熱入面凍,仲要有杏仁粒好有口感最緊要茶居入面座位好少好舒服,氣氛寧靜,仲要有隻得意貓仔🐱有時間不妨入去Chill 下😋 不過冷氣好弱😅幸福指數:7.5/10餐廳:川善茶居地址:上環永樂街50號昌盛大廈5樓.
🍴Sizzling Matcha Brownie 🍴$78
入落去外面熱入面凍,仲要有杏仁粒好有口感
最緊要茶居入面座位好少好舒服,氣氛寧靜,仲要有隻得意貓仔🐱
有時間不妨入去Chill 下😋 不過冷氣好弱😅

幸福指數:7.5/10
餐廳:川善茶居
地址:上環永樂街50號昌盛大廈5樓
Vanilla Matcha latte
題外話/補充資料: #foodahoolic上環 #抺茶 #foodahoolic.hk#hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#hkfoodblog#hkfoodblogger#foodahoolic#nomnom#yum#foodbloghk#instadaily#instafood#instalove#delicious#food#相機食先#食好西#吃貨#coffeelover #mocha 刪除回應
2017-05-02
  • sizzling Matcha Brownie
2017-05-13 365 瀏覽
自從到過台灣的春水堂之後就喜歡上了喫茶文化. 拿一本喜歡的書, 喝一杯茶, 消磨一整個下午,多麼寫意. 只是我們太習慣忙碌,忘了如何去放鬆,去享受生活. 看到雜誌介紹上環這家茶居, 便提議朋友午飯時間前來一試. 結果一試愛上了!我們到達的時候大概12點30分, 幸好不用等位. 到了一點已經差不多滿座了. 這茶居的環境佈置得很古色古香,有一種優雅的感覺. 第一次來所以點了最受歡迎的抺茶飲品. Matcha Snow White 加上了雪糕的凍抺茶~ Matcha Soul 豆奶抹茶加上了蜜糖和杏仁片~ 兩杯飲品都不太甜,很合我的口味,喜歡 =)我們點了蕃茄芝士奄列,本來仲擔心不夠吃,想不到吃完之後都幾飽~ 素食十分健康(不過不適合不吃雞蛋&芝士的素食者)~ 除了這個之外,它還有提供all day breakfast, club sandwiches等等. 想不到這店子外表中式,menu的食物卻很西化~
自從到過台灣的春水堂之後就喜歡上了喫茶文化.
拿一本喜歡的書, 喝一杯茶, 消磨一整個下午,多麼寫意.
只是我們太習慣忙碌,忘了如何去放鬆,去享受生活.
看到雜誌介紹上環這家茶居, 便提議朋友午飯時間前來一試.
結果一試愛上了!
這茶居的環境佈置得很古色古香,有一種優雅的感覺.
第一次來所以點了最受歡迎的抺茶飲品.
Matcha Snow White 加上了雪糕的凍抺茶~

Matcha Soul 豆奶抹茶加上了蜜糖和杏仁片~

兩杯飲品都不太甜,很合我的口味,喜歡 =)

素食十分健康(不過不適合不吃雞蛋&芝士的素食者)~

想不到這店子外表中式,menu的食物卻很西化~
2017-05-01
2017-03-28 1499 瀏覽
鍾意matcha系列。一直係openrice見到川善茶居都好想試。仲要見到啲食評咁好。心諗點都要試試。點知。。其實冇下次因為佢收7:30。所以只可以假日日頭黎呢入到黎佢枱唔多。有露台不過行過出去覺得感覺同入面好大反差。所以都係選擇坐入面。但入面有幾個座位係奇奇怪怪的。要坐到好低。。。唔知係咪坐得舒服。我眼望就見人地坐得好辛苦咁入面個風格我唔係好識形容。又中國。又西西地咁。係咪fusion?我唔識。。不過我唔好識融入。。。。ok我話晒係黎試matcha甜品。講番食物先因為未食早餐。所以先食熱野。同男友叫左2個dish + 2杯飲品好。。問題來了1)其實出餐都真係幾慢。。。我諗應該等左成15-20分鐘先黎野食。好。。我當你小店野食係會耐啲。咁飲品呢?。。噢。仲遲過野食黎。叫左成4.5個字喇噃。。。講番quality. umm...唔係差。但冇乜特別。即係食落口果下冇好surprised的感覺。但呢個價錢得磨菇。菜。蕃茄。少許牛油果醬又好似。。。唔太抵。仲要唔包飲品個蛋沙律都ok既。waffle都不差。係個份量就咁就$98話晒呢間野出名matcha。好。我期待不過。。我失望黑色果杯唔係好熱。
因為佢收7:30。所以只可以假日日頭黎呢

ok我話晒係黎試matcha甜品。講番食物先

好。。問題來了
Mushroom Burger
Matcha Waffle with Smoked Salmon
個蛋沙律都ok既。waffle都不差。係個份量就咁就$98
Matcha Soul (左)& Matcha Genmaicha Marone(右)
話晒呢間野出名matcha。好。我期待
不過。。我失望
黑色果杯唔係好熱。係咪故意既呢?但總括而言我同男友都覺得兩杯味道上沒有大分別。。。。。係咪我地味蕾問題?

2)搞笑既係。。送餐既女仔就咁放低2杯飲品冇介紹就走左。拿。我都唔係怪佢冇介紹。我地叫住佢問邊杯打邊杯呀?邊杯係matcha soul呀?但佢既回覆係.."等我問問先"
好shocked.諗住matcha soul係最多人叫。。店員應該熟悉自己的產品卦? 雖然佢係後生妹妹。不過要反省既係川善茶居負責人呢。。要做檔次高的餐廳客人應該expect高啲。所以service應該要相對高啲呢

跟住最後食甜品
熱鍋上的brownie
好彩呢個甜品幫呢間店挽回一點分數
自己倒綠茶落個brownie度。會有好似食鐵板餐的saaa...saaa..聲。好爽
凍凍既雪糕半溶中配仲熱既brownie. 好有衝擊
而brownie入面又有啲杏仁粒。好有口感呀!
total埋單$380幾蚊。總括對呢間餐廳本人黎講對綠茶飲品係失望既。其他食物冇特別。而綠茶甜品好彩食番個brownie唔錯。但應該唔會再黎了
2017-03-20 1170 瀏覽
這間茶居一路都很想試一試,終於安排了一個星期 日去一趟。這茶居位於一大廈樓上鋪,當踏入茶居一刻,感覺店內佈置很優雅。入正題,雖然餐牌食物沒太多選擇,但飲品種類多,有日式緑茶、中式茶品。當天,就是想喝點緑茶和甜品。當天點了緑茶和日式蛋糕沒有時間限制,悠閒地嘆著緑茶,吃著甜點。足可消磨一個下午。其實,店內還有中國茶品嚐,看著另一邊有一家人閒話家常,一邊品茶,樂也!有機會一定再次到訪,試試其他蛋糕和品嚐其余的茶品。
這間茶居一路都很想試一試,終於安排了一個星期

當天,就是想喝點緑茶和甜品
當天點了緑茶和日式蛋糕
Matcha  latte
Matcha  snow  white
Matcha  mousse cake
沒有時間限制,悠閒地嘆著緑茶,吃著甜點。足可消磨一個下午。

有機會一定再次到訪,試試其他蛋糕和品嚐其余的茶品。
2017-02-13
Matcha  latte
Matcha  snow  white
Matcha  mousse cake
  • MATCHA SNOW WHITE
  • matcha latte
2017-03-19 806 瀏覽
星期六去到上環唔知食乜,後尾唸起想試呢間好耐,但平日只係開到7點半,放工趕唔切黎,今日終於可以試下。12點左右去到,好彩仲有位,仲要有隻肥貓瞓咗喺其中一張櫈唔明餐牌點解只有英文,又第一次黎,所以最簡單就係叫afternoon tea set,無錯,個tea set中午已經有得食因為想試多款食物,叫侍應介紹,佢建議我地叫tea rice ,所以姑且試下身為綠茶迷叫咗兩款綠茶飲品,Matcha Soul 同Matcha Genmaicha MaroneTea rice 身賣相唔錯,有飯加壺湯,有啲似日本茶漬飯,埋有豆腐同菜,感覺好健康,撈埋個咸嘅茶醬同冬菜幾好味,唔太滯個tea set 份量幾大,因為有個雪糕,所以先食綠茶waffle、個waffle冇乜綠茶味,要加綠茶醬,個醬幾濃,我鍾意佢帶少少苦。另外個雪芳蛋糕幾鬆軟啲咸點,例如綠茶芝士同呑拿魚pizza都唔錯,但個scone 差啲,太實,配另一款甜綠茶醬或士多啤梨醬食兩款飲品都ok,同埋都有啲碎碎𡁻下,當中matcha soul 較甜綠茶迷可以一試

12點左右去到,好彩仲有位,仲要有隻肥貓瞓咗喺其中一張櫈

綠茶迷可以一試
2017-03-18
  • matcha soul
  • Afternoon  tea  set
2017-03-04 1139 瀏覽
覺得佢既野食及飲品一向都唔錯,最重要係一個安靜舒服既環境,態度都一如以往既好,以前覺得價錢有點偏貴,但最近推出既套餐算抵食,尼度不時推出新款式,仍會經常再黎!!
覺得佢既野食及飲品一向都唔錯,
最重要係一個安靜舒服既環境,
態度都一如以往既好,
以前覺得價錢有點偏貴,
但最近推出既套餐算抵食,
尼度不時推出新款式,
仍會經常再黎!!
2017-02-26
下午茶
  • matcha soul
  • MATCHA SNOW WHITE
  • 抹茶心太軟
2017-02-27 860 瀏覽
有時 weekend 瞓到好晏會想食下 brunch 又食下甜品好多時啲 cake shop 真係得 cake...轉場會覺得好麻煩 😂川善茶居滿足哂懶人嘅要求 😂鹹食選擇唔係話好多,但味道唔錯omelette 正常啦~ 個 burger 都幾好食 🍔 望落份量唔多,不過食埋甜品就會好飽個綠茶蛋糕係有啲失望嘅好實的的,我就唔係咁鍾意但係呢個 greentea brownie 我就勁鍾意!首先佢「吱吱聲」真係勁過癮而家個 brownie 好濃郁,仲有不停有汁點 😂加埋個雪糕真係好好味所有嘢都係綠茶 🍵
有時 weekend 瞓到好晏
會想食下 brunch 又食下甜品
好多時啲 cake shop 真係得 cake...
轉場會覺得好麻煩 😂
川善茶居滿足哂懶人嘅要求 😂
鹹食選擇唔係話好多,但味道唔錯

omelette 正常啦~ 個 burger 都幾好食 🍔
望落份量唔多,不過食埋甜品就會好飽
個綠茶蛋糕係有啲失望嘅
好實的的,我就唔係咁鍾意
但係呢個 greentea brownie 我就勁鍾意!
首先佢「吱吱聲」真係勁過癮
而家個 brownie 好濃郁,仲有不停有汁點 😂
加埋個雪糕真係好好味
所有嘢都係綠茶 🍵
  • matcha sizzling brownie
今日因為早收工嘅關係,又同友人來到川善茶居, 今次已經係我第三次到訪, 作為抹茶控嘅我,一直對呢度嘅抹茶甜品念念不忘, 但 由於weekend實在太多人, 一般都係平日嘅時間先會過嚟食。 今次嚟到,見到menu有少少唔同外,仲多咗隻貓, 懶洋洋咁瞓喺張櫈度。之前黎過呢度食抹茶芝士蛋糕同埋抹茶心太軟, 一直印像都唔錯, 今次就叫咗個抹茶窩夫。 睇相都見到, 除咗抹茶窩夫外,仲有蛋沙律,煙三文魚同埋菜沙律。首先,擺設黎講算係唔錯, 佢將幾片煙三文魚放到好似朵玫瑰咁, 不過我本人就對呢份窩夫有啲失望。 首先成個餐有一半都係菜沙律, 窩夫其實只有兩片, 好似分唔清楚邊樣嘢先係主角。而家佢將蛋沙律同窩夫放埋一齊, 蛋沙律一般味道比較濃, 同窩夫一齊食完全唔搭,甚至遮蓋埋窩夫嘅抹茶味。 如果單食窩夫嘅話都尚算係脆卜卜, 但係成個餐夾配搭我就覺得一般囉。我地另外order咗兩杯野飲,綠色果杯係有抹茶,soybean milk,chestnut,味道不錯。而啡色果杯係焙茶加白朱古力,仲有棉花糖, 成個配搭都好創新, 兩杯於比較起黎味道都十分好,但本人就會鍾意啡色嗰杯多啲,創意加咗唔少分數。總結嚟講,呢

抹茶窩夫
總結嚟講,呢度嘅飲品真係加咗唔少分, 但我認為既然呢度係主打抹茶嘅甜品, 加上我對呢間餐廳有一定嘅expectation, 今次嘅評分都不能夠太高了。