2020-01-15 494 瀏覽
威仕頓餐廳 Western Pa Pa,位於上環德輔道中304-306號地下(上環地鐵站B出口行2分鐘左右到。門外餐廳殘殘舊舊完全不起眼,入內沒有什麼裝潢普普通通,古舊的梳化卡位,地方稍為大,座位都滿多,但都有點逼夾。打開午餐餐牌有13款中日西套餐選擇,價錢來講都合理,套餐包括主菜、湯和飲品,湯有紅、白兩款選擇,凍飲就要加多三蚊。套餐F沙嗲豬軟骨湯烏冬+羅宋湯+凍檸檬茶HK66元羅宋湯略帶酸了點增加食慾,材料好足。豬軟骨吸曬沙嗲汁好入味,豬軟骨同肉融為一體,入口即溶,每啖感覺都係滿滿嘅骨膠原。手打烏冬口感煙韌彈凍檸檬茶冲得非常之好飲酸甜適中,茶味不太濃,飲落去沒有苦澀味道,薄切檸檬有四片,飲到好新鮮檸檬自然酸味。

套餐F沙嗲豬軟骨湯烏冬+羅宋湯+凍檸檬茶HK66元
羅宋湯略帶酸了點增加食慾,材料好足。
羅宋湯

手打烏冬口感煙韌彈
沙嗲豬骨湯烏冬

凍檸檬茶
羅宋湯
沙嗲豬骨湯烏冬
凍檸檬茶
  • 凍檸茶
個菠蘿汁 無味 仲有陣水喉水味 極難飲其實無誠意無素質唔好硬推特別飲品啦大熱天 差唔多30度天氣 你杯野甘難飲我咪飲水 問你拎多杯你話已經比過作為飲食業水都唔肯比多杯人你搵鬼幫襯啦野食方面 熱度唔夠 豬軟骨烏冬 豬軟骨太「鞋」,烏冬太硬身 呢60幾蚊食埋d衰過茶記既野...服務態度又差唔會再去囉!
個菠蘿汁 無味 仲有陣水喉水味 極難飲
其實無誠意無素質唔好硬推特別飲品啦
大熱天 差唔多30度天氣 你杯野甘難飲
我咪飲水 問你拎多杯你話已經比過
作為飲食業水都唔肯比多杯人
你搵鬼幫襯啦

野食方面 熱度唔夠 豬軟骨烏冬
豬軟骨太「鞋」,烏冬太硬身

呢60幾蚊食埋d衰過茶記既野...
服務態度又差
唔會再去囉!
2019-07-18 903 瀏覽
由門面睇落去,呢間只不過係一間普普通通嘅西餐廳,價錢平均大約喺$70-$90左右,佢d野都好食嘅,不過又未去到驚為天人啦($70-$90驚為天人嘅西餐廳都真係要非常驚為天人先可以驚為天人),但係真係諗都無諗過,呢間西餐廳嘅凍檸檬茶可以做到咁驚為天人!當然,你可以話,一杯凍檸茶真係可以曉飛咩?係唔係只係你自己嘅口味比較奇特呀?的確,口味嘅野真係主觀得好緊要,不過我自問亦好有求真之心,試過幾次同唔同嘅朋友去會一會佢杯凍檸茶,一個二個試完之後,都異口同聲咁樣話佢杯凍檸茶好好飲,如果你地去開上環(近西港城),不妨自己去試佢一試,睇下個味道如何。講返佢d野食,我覺得招牌咖哩可以不理,牛扒真心普普通通,但係佢個廚師煮嘅意粉類又確係唔錯,尤其是佢嘅炒意粉,值得一試。
2019-07-14 609 瀏覽
今日lunch黎到上環一間$60幾左右嘅餐廳 仲要佢係冇加一嘅 咁都唔錯 唔駛加一係門口望下個餐牌先價錢都算合理嘅望到入面都算唔錯咁咁就入咗去啦有個餐湯忌廉湯味道ok唔算話溝好多水 搞到稀晒咁加拿大牛扒配紅酒汁 $66比我想像中好味呀塊扒$66呢個價錢都算幾抵得仲有餐湯嘢飲只係六十九蚊都仲算合理嘅因為塊扒算唔錯最後跟住餐飲凍檸茶一般般啦叫ok嘅餐廳坐得都舒服嘅衛生都乾淨嘅午餐質素可以唔係話特別出色但都算唔錯嘅
今日lunch黎到上環一間$60幾左右嘅餐廳

但都算唔錯嘅
2018-11-09
加拿大牛扒配紅酒汁
2019-07-09 417 瀏覽
今日好多野做,遲左食飯。咁岩同 同事一齊去食飯,佢帶我去左一間環境唔錯既茶餐廳。叫一個tea set,焗飯加野飲,都係40幾蚊左右。仲要佢係即場叫即場焗。雖然份量唔算太多,但食落去都幾好食,下次會再黎!👍🏻
今日好多野做,遲左食飯。
咁岩同 同事一齊去食飯,佢帶我去左一間環境唔錯既茶餐廳。

叫一個tea set,焗飯加野飲,都係40幾蚊左右。
仲要佢係即場叫即場焗。
雖然份量唔算太多,但食落去都幾好食,下次會再黎!👍🏻

2019-03-20 842 瀏覽
餐湯有南瓜忌廉湯及雜菜湯可供選擇。南瓜都煮成了南瓜蓉,有濃厚南瓜味,再配一塊茸蓉法包,非常醒胃。主菜炸豬手配黑椒汁意粉,豬手是德國做法,外皮炸得很脆,肉質保持軟度,不會變了豬肉乾。最後還有餐飲,$82可以有一個set,價錢便宜,質素好。建議想吃西餐卻不想付100幾,200幾元的大家,可以試試Western Papa。

2019-03-20
2019-03-01 529 瀏覽
今天選擇了一間平民西餐廳作午餐途經見餐廳門外沒太多人等候,我們大約等了十分鐘即可入座👏🏻.餐牌上選擇不少,點了一個加拿大牛扒配黑椒汁配薯菜和菠蘿特飲。牛扒煎得約7-8成熟剛剛好,入口嫩滑又能鎖著肉汁,黑椒汁又不會掩蓋肉的鮮味👍🏻。菠蘿特飲中規中距,微熱的菠蘿汁加上冰塊,感覺有點不配。.同行朋友亦點了個米蘭菠蘿焗豬扒飯,此焗飯有驚喜,豬扒香滑, 飯外層的芝士亦份量十足,但製作需時,平均等候約10-15分鐘。.西餐廳食物份量多,價格中等,實屬平民之選。
今天選擇了一間平民西餐廳作午餐
途經見餐廳門外沒太多人等候,我們大約等了十分鐘即可入座👏🏻

西餐廳食物份量多,價格中等,實屬平民之選。
2019-03-01
2019-02-03 426 瀏覽
星期六中午係中上環行咗好耐,又諗唔到食咩,經過見到呢間舊式嘅西餐廳,lunch menu選擇多而且60幾蚊又包湯同飲品,就入去一試點咗lunch menu上第一個(好似係西冷牛排加蒜蓉汁,配薯菜),份量大小符合相對嘅價錢,牛扒方面唔會太乾或者太難咬蒜蓉汁帶點小酸,同牛扒嘅口感都幾夾,建議配白飯另外友人點了炸魚薯條,魚柳偏油但十分香脆環境方面當然不能同出面貴價西餐廳比,但比普通港式茶餐廳安靜,如週末帶小朋友或家庭小聚餐都會推薦,性價比高

蒜蓉汁帶點小酸,同牛扒嘅口感都幾夾,建議配白飯

另外友人點了炸魚薯條,魚柳偏油但十分香脆

2018-09-07 1049 瀏覽
今天去信德中心買完澳門船隻之後, 便在附近搵食! 因此小弟來到此享用下午茶餐!!!環境雖然比較暗, 但都算舒服, 亦可以比人坐下休閒聊天! 至於食物, 只能說是很一般!! 味道不是很差, 亦算食得入口, 但一定不算好食!!另外, 小弟十分喜歡飲奶茶, 對奶茶亦有一定要求!! 真心平論, 杯奶茶幸好不是難飲, 但只屬一般普通水平!!對要求高的人而言, 這裡不會是好選擇! 但此店在上環區而言, 算是不貴!! 若要求不高, 只求飽肚, 都可以一去!!

2018-09-06
2018-07-16 855 瀏覽
Breakfast $33 is a typical hk style one. Egg, toast with butter, soup noodleCold drink extra $3 no I have order iced teaThe soup noodle only have some ham...and the soup taste like water I tried to found some seasoning but I salt no spicy oil provided , too bad. Chick steak was a lit oily , the toast is average and I like a lot of butter

2018-05-13 946 瀏覽
上星期去上環見客, 途經威仕頓餐廳, 見個餐牌都幾吸引, 價錢又便宜, 所以入去一試。餐廳位於上環電車路大街, 近地鐵站, 交通方便, 環境算不錯, 夠寬敞, 裝修都算有特色。點了個加拿大牛扒配紅酒燒汁跟薯菜。塊牛扒都算厚身, 食落唔靭又好 juicy, 配埋個紅酒燒汁, 十分美味, 薯條唔太油膩。忌廉湯夠濃滑又 creamy, 如果唔想要湯, 可以揀蒜蓉包。熱奶茶夠港式, 十分濃。成個套餐份量剛剛好, 都係 $66, 在上環商業區嚟講, 確係抵食之選。

點了個加拿大牛扒配紅酒燒汁跟薯菜。

熱奶茶夠港式, 十分濃。
2018-02-17 1083 瀏覽
係中上環搵野食真係唔係咁易,要搵到平靚正既餐廳就更加難。偶然行過呢間western restaurant就令我喜出望外。今次尼到係食下午茶既。全間餐廳既牆上面都貼左好唔同特色既牆紙,好有情調,適合情侶同一家人尼呢到食野。 食物既價錢非常相宜,四五十蚊一個意粉或飯,係附近係好難搵到既。我地就叫左一個白咖哩豬扒飯同埋蒜香牛油雞翼拉麵,加多少少錢就可以跟埋湯同蒜蓉包。湯同蒜蓉包冇咩特別,算係不過不失。白咖哩豬扒飯一尼到就聞到好香既咖哩味! 豬扒炸得好脆,食落好野味! 白咖哩唔會太辣,甜甜地,咸咸地,岩哂我呢d唔食得太辣既人。蒜香牛油雞翼拉麵就要分開兩樣尼講。蒜香牛油雞翼烤得好香,非常推介!不過拉麵就麻麻地,同自己屋企煮既差不多,有d失望,湯底都冇咩特別。下次再尼試過午餐同晚餐啦!

今次尼到係食下午茶既。
湯同蒜蓉包冇咩特別,算係不過不失。

白咖哩唔會太辣,甜甜地,咸咸地,岩哂我呢d唔食得太辣既人。

下次再尼試過午餐同晚餐啦!
2017-12-09 1073 瀏覽
午餐來說,在這一帶算是比較經濟的選擇。 最便宜的可能五十多元就有交易(沙律之類),當然係有些是七、八十元的。 芝士煙韌香濃,配上三文魚和菠菜很搭。看起來少少一碟,可是吃起來很飽足。 咖哩香而不辣, 牛腩很軟。ーーーーーーーーーー服務屬茶餐廳級數,環境也不算太整潔。座位較窄,不算舒適,有時侍應走過,會一直踫到食客的椅子,造成滋擾。而且午餐只能選餐包或餐湯,不是兩樣都有,這個有點奇怪。最近再去,沒有芝士菠菜三文魚意粉或白咖哩牛腩,可能是轉了餐單,或是我看漏眼吧。

焗芝士菠菜三文魚意粉

白咖哩牛腩
咖哩香而不辣, 牛腩很軟。

ーーーーーーーーーー

焗芝士菠菜三文魚意粉
白咖哩牛腩
2017-11-21 696 瀏覽
依間港式懷舊西餐廳每逢午飯時間都逼滿人,門口仲有345個人要排隊等位,令我好奇心起去試一試,就明白啲人點解要排隊啦,原來質素真係唔錯先睇餐牌,食物種類都好多元化,價錢方面平均一個餐60蚊左右,包埋湯及飲品,算係咁啦。我就叫咗個葡汁雞扒焗飯,算係港式餐廳常點既菜式之一餐湯方面有紅有白,我揀咗羅宋湯,賣相其實普通,但飲落其實好唔錯有少少微辣。個重點係焗飯,賣相好有懷舊味道,一望都知用咗大量芝士,雞扒有舊,雖然係切開一件件,但每件都幾大塊,唔使驚食食吓飯冇餸而且真係新鮮滾熱辣焗好,會買香濃嘅葡汁,成個飯味道真係唔錯睇下可以「拉芝」架餐茶方面我叫左熱奶茶,味道就正常,不過我見人地叫熱咖啡賣相好好,而且咖啡味好香濃,坐係旁邊都聞到下次應該要叫咖啡先係。我見其他人點嘅餐牌上其他食物樣子都好好,其中都幾多人鍾意叫塊牛扒食,都幾靚架,下次要食餐廳食物質素不錯,難怪咁多人排隊都要食,但預咗坐得迫啲架啦。
有少少微辣。
葡汁雞扒焗飯
而且真係新鮮滾熱辣焗好,會買香濃嘅葡汁,成個飯味道真係唔錯
睇下
可以「拉芝」架

下次應該要叫咖啡先係。

葡汁雞扒焗飯
2017-11-19 500 瀏覽
有日黎上環行街又到食飯時間好多餐廳都滿位但呢間餐廳仲有好多位一開始以為今中伏入左去先見到原來都有數個客間餐廳好大我就揀左坐卡位坐得好舒服而且燈光好舒服見到個dinner menu 都好多選擇如果唔跟餐叫都只係50-70蚊dinner黎講都算平了最後叫左個黑松露蘑菇帆立貝炒長通粉($79)Set dinner 包括是日餐湯及蒜茸牛油厚多士餐湯同多士好快就上 餐湯味道好淡無咩味似飲水多過白湯仲有個多士好硬而且蒜茸味好唔均勻不過主菜有驚喜有三粒大大帆立貝好入味而且通粉炒得好平均唔會一d有味一d無味食落都食到黑松露味蘑菇份量亦好足讚 餐飲就揀左菠蘿汁好甜都有陣陣菠蘿味
有日黎上環行街

而且燈光好舒服

見到個dinner menu 都好多選擇
如果唔跟餐叫都只係50-70蚊
dinner黎講都算平了
最後叫左個黑松露蘑菇帆立貝炒長通粉($79)
Set dinner 包括是日餐湯及蒜茸牛油厚多士
餐湯同多士好快就上