2020-01-28 2222 瀏覽
新春團拜到了上環的好彩酒樓,喜歡傳統酒樓的廚房師傅仍然保留一些昔日的點心風味,同時亦不忘適應現代社會對食物賣相的要求。煎釀茄子,一枱五個人同時贊好吃,一碟四件故要再點多一碟以滿足各人。臘腸卷,新型賣相未吃已吸引了眼球,傳統懷舊口味。叉燒包,包皮做得極好,軟熟不會黐口。煎藕餅,又是吃回傳統味道,蓮藕嚼口。炸雲吞,皮炸成像薄脆,入口鬆化,再沾上酸甜醬吃,非常出色。蒸叉燒腸粉,腸粉薄柔軟得來滑口,叉燒餡味適中。

臘腸卷,新型賣相未吃已吸引了眼球,傳統懷舊口味。

叉燒包,包皮做得極好,軟熟不會黐口。

煎藕餅,又是吃回傳統味道,蓮藕嚼口。

炸雲吞,皮炸成像薄脆,入口鬆化,再沾上酸甜醬吃,非常出色。

蒸叉燒腸粉,腸粉薄柔軟得來滑口,叉燒餡味適中。
2019-12-12 1452 瀏覽
This is very local restaurant. Most of customers and servers are local people. So it's little bit hard to order your food but they are very kind. They can help you to order.I order fried noodles and fried rice and some dim sum. The food are average. The fried rice and noodles are good.
2019-10-26 1388 瀏覽
星期六嘅早上梗係去飲茶啦🤤🤤揀咗喺好彩飲茶☕️☕️好耐冇嚟過啦好掛住呢度嘅嘢食🤪🤪點心就不在話下啦🤤🤤仲有好多小食❤️例牌叉燒❤️ 叉燒所用的是新鮮脢頭,為一隻豬最靚嘅部分,所以肉質鬆軟🤩🤩肉香不俗😋 ❤️ 牛腱 ❤️ 口感軟嫩中帶有嚼口,保持牛肉的口感,好鐘意食🤤🤤 ❤️ 紅燒乳鴿❤️ 每隻炸到皮脆肉嫩,是值得點的💓💓而且肉質爽口,即嗌即炸,真係好好食🤩🤩❤️苦瓜炒蛋 ❤️ 超好食💓💓💓勁有驚喜,本身麻麻苦瓜,但係哩嗰苦瓜真係炒得好甘甜,啲蛋又真係幾嫩滑,真心炒得好好,啲蛋真心好食,我可以食哂成碟再嗌多碟🤤

2019-10-26
  • 苦瓜炒蛋
2018-07-25 7597 瀏覽
👉🏻上湯龍蝦配米線餅💲700(大約🤣)冇諗過咁好食😭超多龍蝦肉❤️仲要好多都唔洗點拆殻好易食🤤第一次唔係配伊麵以為會troll 點知仲好食😆炸脆左嘅米線一半比汁冧係耐好似食緊有湯嘅米粉咁😙而冇比汁冧到個部分就好似食緊米餅咁👍🏻唔同效果都咁好食🤣
👉🏻上湯龍蝦配米線餅💲700(大約🤣)
2017-01-28 12897 瀏覽
1月16號好彩酒樓再一次致電給我問我今天是否book咗食飯,點解仲未黎,原來佢將我嘅Booking 落咗一個月之後,真相大白,完全不知所謂,但仍然毫無歉意。佢哋完全冇諗過一家大細、大時大節,爭啲冇枱食飯嘅感覺。
2016-12-16 5152 瀏覽
人生第一次寫食評竟然是一間老牌酒樓,事源是今日book咗枱同屋企人做冬,最後去到的時候佢哋同我講無我嘅Booking,佢地完全冇諗過係自己餐廳miss咗我既booking,跟住我拎出好多嘅證據,例如幾點book、中間嘅對話內容、通話紀錄。佢哋都覺得係完全無問題,態度極之惡劣。好似覺得我專登講大話為咗食佢間酒樓咁樣,完全冇人理我,跟住換咗另一位男經理過嚟,仲要同你講,我哋今晚冇枱都幫唔到你,現在都係口同鼻拗,我話你冇book枱都得,冇聽過你電話都得,咁嘅服務態度真係無明火起,仲要搵三個經理圍住你。最後因為有一張大枱取消booking 就好似施捨俾我噤,如果唔係同屋企人有長輩喺度,真係唔會繼續喺度食,嘢食再好都冇用啦!

2016-12-16
2016-11-27 8456 瀏覽
今日下午我們去咗上環嘅「好彩海鮮酒家」飲下午茶!我們叫咗花生眉豆豬骨粥嘅粥底煲得好綿,材料都幾豐富!家鄉咸水角嘅外層好香脆,入面嘅餡料亦好惹味!鮮蝦餃皇嘅餃皮好煙煙韌韌,蝦肉嘅肉質都幾爽甜!山竹牛肉球嘅肉質好軟腍腍,味道好鮮味!臘味蒸蘿蔔糕嘅蘿蔔味道好清甜,臘腸嘅味道好甘香!
今日下午我們去咗上環嘅「好彩海鮮酒家」飲下午茶!
我們叫咗花生眉豆豬骨粥嘅粥底煲得好綿,材料都幾豐富!
家鄉咸水角嘅外層好香脆,
入面嘅餡料亦好惹味!
鮮蝦餃皇嘅餃皮好煙煙韌韌,蝦肉嘅肉質都幾爽甜!
山竹牛肉球嘅肉質好軟腍腍,味道好鮮味!
臘味蒸蘿蔔糕嘅蘿蔔味道好清甜,
臘腸嘅味道好甘香!
花生眉豆豬骨粥
鮮蝦餃皇
山竹牛肉球
臘味蒸蘿蔔糕
2016-08-28 7615 瀏覽
這間酒樓在上環已經很多年,一直默默在二樓,門口在橫街,很低調。今天想在附近行街,所以選擇了這間酒樓,這間酒樓下午茶時段沒太多特價點心,只有一些炒飯、炒麵,但其實都唔平,反之平時很貴的點心,例如:蝦餃、燒賣就里就很平了,我們都點了,試後都可以。如果唔係怕食唔唒就真係想再點。今次想講的是酒樓里下午茶的燒味麵,送到來的時候,賣相勁差,那個米粉好像沒有湯一滿樣,那些叉燒黑得好像變壞了。我簡直想退貨,當然我最後都抱著一個嘗試一下的心態,試一試唔好搞到那些員工。試後又發覺那些叉燒唔差,半肥瘦,叉燒汁都剛剛好,但表面真係燒得太濃,浪費了那麼好的食材,份量方面都可以。雖然真係唔太夠湯,但因為米粉的份量唔太大,所以其實都合格。
叉燒湯米
2016-08-15
2014-09-15 10522 瀏覽
XO仔身患食物敏感症,由細到大都唔多食海鮮,不過長輩請食飯,無論係素菜或海鮮宴,小弟有空必定賞面出席 。今次Auntie N所揀選o既「好彩海鮮酒家」,以海鮮聞名,感覺亦較舊,起初都有少少驚自己會唔慣,勢估唔到海鮮宴中亦有多款菜式啱小肥口味,食完餐飯仲足足重咗一公斤 !上環「好彩」地點都幾就腳,乜車都到,唯一問題係放工時候路面頗為擠塞,所以最方便都係搭附近都有站o既地鐡同電車。酒樓樓面低,裝修唔算係好陳舊,不過室內有幾件較潮o既擺設就好似有少少格格不入咁。此外,盡管當晚只有兩、三枱散客,一出升降機已經覺得幾嘈,好在Auntie N係熟客,請客一早安排咗間廂房,我地一圍十二人都坐得好鬆動舒適。「好彩」o既餐具款式其實有少少過時,當中雖然未有崩裂碗碟,但就開始有退色現象,同新淨金黃o既餐巾好似唔多夾,所以輕輕扣咗分衛生分。房入面有位叔叔負責分餸,不時亦有位姐姐為客人加添茶水,斟酒方面就稍為慢咗少少啦,好多時都要我地自己黎。經理哥哥都有入過黎跟進食物,問及auntie對各方面o既滿意程度,當XO仔要求印出菜單,佢都好有效率地辦妥,態度友善認真 。 堂剪乳豬全體:「好彩」貴為海鮮酒家,

堂剪乳豬全體:「好彩」貴為海鮮酒家,居然能夠燒出如此鬆化脆嫩o既乳豬,小肥真係愕咗然
!意料之外o既仲有伴豬o既麵包,可以話係細佬食過最鬆軟熱辣、最香甜美味o既一家,難怪當晚碟乳豬同麵包一出,短短十五分鐘就已經掃清,一件都冇得剩
堂剪乳豬全體之超級鬆軟麵包
堂剪乳豬全體
白灼游水蝦:游水蝦新鮮爽口,簡單白灼已經好夠鮮甜,果然真材實料!
白灼游水蝦
杏汁燉白肺:白肺湯好足料,白雪雪、滑嘟嘟o既豬肺洗得又夠乾淨,加咗杏汁一啲都唔粉,飲落清甜潤口,舒暢暖胃。
杏汁燉白肺
酥炸美國蠔:嘩,啲蠔真係好巨型,上枱時已經夠震撼,入埋口簡直係不得了!蠔本身肥美,師傅酥炸時間掌握得好,所以做出黎層炸皮薄脆o既同時,蠔o既質感仍能保持嫩滑,效果非常好
酥炸美國蠔
蒜茸粉絲蒸元貝:帶子連殼原隻上,每人一隻,好有睇頭!大大隻o既帶子好厚肉,有少少嚡亦屬正常,不過最美味o既就係底層入哂蒜茸味o既粉絲。
蒜茸粉絲蒸元貝
上湯焗龍蝦伊麵:據經理哥哥所講,龍蝦從澳洲入口,味道比波士頓龍蝦更為濃郁清甜,肉質豐厚得黎亦較為爽口,XO仔唔係好識比較
,不過都覺得當晚個味龍蝦真係幾香甜爽脆,咁唔知價錢又係咪相對地比波士頓龍蝦貴呢
?!
上湯焗龍蝦伊麵
粥水浸蕃薯葉:蕃薯就見得多,小肥真係唔知蕃薯啲葉都可以煮黎食,仲要用米湯煮浸,真係好特別!蕃薯葉貌似莧菜,食落就似菠菜,口感軟腍,食完條脷又唔會嚡,比起莧菜及菠菜略勝一籌。
粥水浸蕃薯葉
環球鮮果盆:唔知同Auntie N係熟客有冇關係呢
,啲菠蘿同西瓜都超甜。
環球鮮果盆
美點雙輝之芝麻糕:新鮮滾熱辣蒸出黎o既芝麻糕屬微甜,清滑煙韌,幾得意。
美點雙輝之芝麻糕
雙皮奶:食完咁多味餸菜及甜點大家都已經飽到攬住個肚,點知auntie居然仲有一款壓軸甜品「雙皮奶」,一人一大碗,勁量級過勁量級
!雙皮奶香嫩幼滑,甜度恰到好處,auntie真係冇介紹錯,嘻嘻,小肥亦老實不客氣,食埋媽咪嗰碗
雙皮奶
今次真係非常感激Auntie N安排咗依頓豐富o既「七彩海鮮宴」,令XO仔認識到出名食海鮮o既「好彩」,環境雖然並不出眾,但卻原來燒得一手好乳豬,師傅用材上盛,就連配菜o既麵包及甜品o既雙皮奶都同樣高質美味,實屬驚喜
!當晚始終係auntie請客,小弟亦不好意思詳問價錢,所以對是否抵食一項,不能作出評論,還望大家見諒。
2014-07-25
環球鮮果盆
美點雙輝之芝麻糕
雙皮奶
2013-02-17 5283 瀏覽
年初八,三叔一家來拜年,我提議一家人到上環好彩海鮮酒家。這天我們被安排在三樓,三樓全層均是間隔,私隱度高。我們點了很多點心,其中一款是腸粉,皮很厚,幸好叉燒夠味又不會太老。再來是馬拉糕,好香好鬆軟,好味!農曆新年必叫的'橫財就手' (豬手)。我不愛吃豬手,所以沒有品嚐,親戚說不夠入味。雞腳,中規中矩。鮑魚雞粒炒飯,想不到雖然只是 $88 但味道相當不錯。其他還有流沙包、叉燒包。流沙包能夠做到真正流沙效果,但反而招牌叉燒包包底太厚身、叉燒太少、汁也不太足夠。有一事一定要提出是,今天差不多所有人的碗都很污穢,上手留下的飯物污穢仍未清除,有點恐怖。

再來是馬拉糕,好香好鬆軟,好味!
雞腳,中規中矩。
鮑魚雞粒炒飯,想不到雖然只是 $88 但味道相當不錯。

2013-02-17
2012-04-20 2629 瀏覽
4人晚飯叫野個陣個員工俾我地睇D海鮮都真係好細吃到有點沙粉絲多點會更好太細小了再煎金黃D會好好吃菜5夠熱這個很好吃服務很好我們吃到很晚last table 佢地都冇吹我地走
2012-04-18
蒜茸粉絲蒸象拔蚌
芝士龍蝦伊麵
蔥花帶子炒蛋
2011-07-14 1479 瀏覽
因為以前去開尖東和灣仔飲, 覺得OK, 所以如果茶樓, 一般都選擇好彩今朝去這間上環好彩飲茶, 真系非常 disappointed! 首先我們兩個人去的時間是早上11:30, 他們亦是剛開門, 入去時得三張卓的人, 帶位安排我們坐4人卓, 之後有個女待應很無禮貌喝我們: "你們得兩個人, 過去坐2人卓啦,"一D都唔客氣, 之後我們叫左D 腸粉, 燒賣, 菜心, 粉果和蜜汁燒膳, 2人買單$180, 所有點心水準好差, 腸粉皮太淋太厚, 燒賣內的豬肉無豬肉味, 實在太令人失望!
2011-07-14
2011-03-02 1285 瀏覽
2011年一月二十九日一家人,難得坐下來一起吃餐飯,本應是開開心心的;但,如果親戚之間只有仇恨,老的一輩也其身不正,不能成為一個值得尊重的長者,這個家,還成不成家?這餐所謂的團年飯,還有沒有吃的意義?是晚又到好彩吃晚飯, 已經點了菜,我們只是等食.其間所謂的親戚大講荒謬說話,也不知是可悲還是可笑. 豉油王大蝦: 煎得外殼也是脆的,也入味,但可以不用那麼咸. 粉絲蒸扇貝: 超咸,是豉油下得太多了吧;粉絲也吸收了油,所以非常油膩,難以入口.;( 大龍躉二吃: 先是清炒, 肉質粗糙,也非常油膩. 大龍躉二吃:再來'者者魚腩煲':還是太咸,不過這樣處理這太大條的粗肉魚會比清炒合適. 羅漢齌煲: 可以的,調味恰好,起碼可以入口,也未會煮得過老. 咕嚕肉:不是一般的肥膩,入口完全是肥膏和肥膏,痴線,汁也太杰太甜,失敗. 羊肉煲: 其實每一味菜都分量驚人,吃到這裡已無力繼續,但有人因自己想吃,就強行再叫,瘋狂! 甜品有馬豆糕和蛋散, 都太甜,也用料足,所以非常飽肚,無力再吃. 蛋散也太甜太膩,最終還是難逃被'打包'回家的命運. 這一餐吃得勉強又辛苦, 也因親戚間的關係不好,吃得也不會開心. 這
2011年一月二十九日

是晚又到好彩吃晚飯, 已經點了菜,我們只是等食.

其間所謂的親戚大講荒謬說話,也不知是可悲還是可笑.
豉油王大蝦: 煎得外殼也是脆的,也入味,但可以不用那麼咸.
好咸
得個多肉,質地粗糙到不得了
大龍躉二吃: 先是清炒, 肉質粗糙,也非常油膩.
熱氣得很
羅漢齌
超級肥膩咕嚕肉
羊肉煲:沒心情再吃
太多的甜品
甜品馬豆糕蛋散, 都太甜,也用料足,所以非常飽肚,無力再吃.
名符其實地與蛋散吃了一餐飯
蛋散也太甜太膩,最終還是難逃被'打包'回家的命運.

這一餐吃得勉強又辛苦, 也因親戚間的關係不好,吃得也不會開心. 這也許對味覺真的有點影響吧-
這兒的食物不是那麼不好吃的,但都有太油膩的通病,如果調味可以輕一點會好些.

2011-01-29
團年飯
羅漢齌
羊肉煲:沒心情再吃
1K
2010-06-30 908 瀏覽
老豆約了d舊行家, 6人上了來此茶樓.個牌在電車路, 入口卻在橫街, 第一次o黎的我中計了上了樓上, 叫了幾款點心, 腸粉, 及一個炒飯等;另口痕叫了多個雞絲粉皮.點心如蝦餃燒賣都是很正常, 很標準的質素;腸粉是即整的, 食得出也不錯;炒飯都略細碟, 但味道ok, 唔太油也足料.但個雞絲粉皮卻累事,個碟都是凍的; 少雞絲, 粉皮又雪到乾晒硬晒... d 醬又冇任何花生味...服務ok, 很快手.埋單一睇, 嘩都唔平呢.
老豆約了d舊行家, 6人上了來此茶樓.
個牌在電車路, 入口卻在橫街, 第一次o黎的我中計了

上了樓上, 叫了幾款點心, 腸粉, 及一個炒飯等;
另口痕叫了多個雞絲粉皮.
點心如蝦餃燒賣都是很正常, 很標準的質素;
腸粉是即整的, 食得出也不錯;
炒飯都略細碟, 但味道ok, 唔太油也足料.
但個雞絲粉皮卻累事,

服務ok, 很快手.
埋單一睇, 嘩都唔平呢.
雞絲少, 粉皮硬
2010-05-16 769 瀏覽
是日要上深圳開會之餘, 另有一個重要任務. 所以, 一大清早便來到中環. 10點30分先要準備, 我9點鐘到達了, 又不用回公司, 找個地方打發一下. 一個多小時, 最好去飲茶.就找一個就腳而且未去過的. 行行下, 來到上環, 就近, 就經濟, 上來好彩, 一個人, 飲早茶. 感受一下老中環的早晨生活.早上, 最重要原因是過了九點. 大多中環老白領早已回到公司多勞多得. 而係呢個時段, 來的是一批更老的退休老中環. 或是一些彈性上班時間的老闆級中環老頭. 頓時, 覺得呢個時段黎飲茶, 好奢華. 早晨, 一盅兩件, 慢慢食, 嘆下報紙最實際. 叫下一盅鳳爪排骨飯, 一籠份量減半的燒賣同一籠叉燒包.先食傳統茶樓早餐必食的盅頭飯. 這裡的份量是小的, mini版. 細細份的鳳爪排骨飯. 鳳爪兩隻, 味道未算最美, 排骨未蒸到肉離骨, 還帶點韌, 不過飯是生米蒸飯, 算是可取之物.燒賣, 早晨時段特價$9.8兩隻, 叫完先覺得自己笨. $9.8兩隻, 係第2度, 有齊一籠四隻啦. 味道是否甚好食. 唔覺, 都是普通的一粒燒賣, 而且只是用綠豆架上面.....笨人笨吃.叉燒包, 味道清甜的, 3

叉燒包, 味道清甜的, 3個點心中, 質素最高的就是這個包. 叉燒餡有肉既咬口, 醬汁夠香甜味美. 而且包夠腍. 放到最後嘆報紙時, 才一隻一隻食, 包雖開始凍但依然是腍腍易入口的.

慢慢的Hea了一小時, 環境算是好. 同朋友說我今早去了上環好彩飲茶. 他們奇怪地問, 為何不去蓮香等等等等. 蓮香忙忙碌碌, 不太適合一個人hea. 呢D茶樓, 一個人食又唔駛搭檯. 感覺幾好. 而且, 我新增了一個宗旨, 食野, 不一定要找好食. 周圍試是我的飲食人生.

最後說服務, 基本功夫做足. 不過我叫茶時, 叫的是鐵觀音, 卻來了普洱....不去改了, 什麼茶都啱飲, 只感覺, 有失細心.
$35 (早餐)