2013-07-08 1056 瀏覽
石豚屋是一間較接近平民能負擔的日本餐廳,waiter 態度超好!!食物質素雖然不及高級日本餐廳,但以平均每人$40計算,是間不錯的餐廳!一共四人用膳,我們分別點了三文魚炒飯、豬扒飯(不記得全名了)、炸雞拉麵以及燒汁牛肉石頭鍋,另外還有配菜!($40抵到呢!)本人食石頭鍋飯,飯加上燒汁牛肉粒再上洋蔥等等味道不錯,只要牛肉粒有點不夠味...我們四人也沒有一個能全部食完,因此注意,一個飯能足夠一個半人食!

2013-07-08
  • 燒汁牛肉石頭鍋飯
作為一個住係上水既人,其實我就好少主動搵野食,但係有見於最後睇到有人寫舊墟既石豚屋,而我又未試過,所以今日放Lunch Break既時候去左試試。首先可能今日我地放lunch既時間比較早,無咩學生黎,所以入到店面都有幾個空位,我同友人就快快被安排入座。呢碗係我地一坐底就送上黎既味噌湯,暖暖地,睇到個湯都幾濃,入面有d豆腐粒,食得出應該係百x個隻滑豆腐,不過就鹹左少少。對於一個有選擇困難症既人黎講,我決定友人要咩set我就跟!(因為佢有成差唔多20個組合,好難簡!)於是兩個人就要左三文魚蟹籽飯+炸雞軟骨既餐。趣事:餐飲我要左凍奶茶少甜,友人個杯係凍檸水,不過唔知點解送黎個陣友人個杯插住左兩支飲管。友人表示:哇?情侶杯呀?最先送上黎既係呢碟炸雞軟骨,份量都幾多,唔錯。送上黎既時候聞左下,無個陣令人討厭既油"憶"味,而且感覺到有熱氣,相信應該係即炸既!雞軟骨炸得唔錯,咬落口會有脆脆既聲音,好香口,入面既雞軟骨好脆,有d仲會帶肉。側邊既醬係普通沙律醬,無咩特別,而且軟骨下面唔知點解墊左幾條好零碎既菜絲,又唔係多,有d奇怪。食食下雞軟骨差唔多食左一半既時候,個飯終於到左。不過本人其實唔食Wasa
作為一個住係上水既人,其實我就好少主動搵野食,
但係有見於最後睇到有人寫舊墟既石豚屋,

首先可能今日我地放lunch既時間比較早,無咩學生黎,
所以入到店面都有幾個空位,我同友人就快快被安排入座。
呢碗係我地一坐底就送上黎既味噌湯,暖暖地,睇到個湯都幾濃,

於是兩個人就要左三文魚蟹籽飯+炸雞軟骨既餐。
趣事:

友人表示:哇?情侶杯呀?
最先送上黎既係呢碟炸雞軟骨,份量都幾多,唔錯。

雞軟骨炸得唔錯,咬落口會有脆脆既聲音,好香口,
入面既雞軟骨好脆,有d仲會帶肉。
又唔係多,有d奇怪。
食食下雞軟骨差唔多食左一半既時候,個飯終於到左。
不過本人其實唔食Wasabi,但係店方就自動放左舊wasabi係上面,對於我黎講有d唔方便。
所以最後我將個舊wasabi比埋友人,因為佢中意嘛!

不過唔知點解友人個碗飯無蟹籽!

我叫友人換過,不過好脾氣既佢表示:唔洗啦是旦啦。

成碗飯其實都幾大碗下,
而飯上面有d"蟹籽"類既物體、青瓜絲、玉子同幾塊都幾大下既三文魚。
"蟹籽"類物體:食落居然係無味既!?

青瓜絲:爽口,同三文魚一齊食幾好
玉子:太甜,而且太濕
三文魚:size不錯,幾軟滑,而且最重要係唔似得某間板x壽司既三文魚咁有筋,食落幾香魚油味。
飯:太粘,就算落左醬油都"攪"得有點吃力(因為本人習慣將所有野攪埋一齊食)

總結:埋單既時候係收$38,其實好平,以一間日式食店黎講,而且我覺得物超所值,
比起d連鎖壽司店,經常重速度重數量就偏忽視質量黎講,
石豚屋提供左低價、款式多、質量有返咁上下既食物比大家,
所以絕對值得大家去試下。
p.s.一向細食既友人都覺得個飯好食,一口氣食晒^^
2013-06-03
2013-05-26 647 瀏覽
阿媽一路都話佢抵食,終於得閒去試吓餐廳門口已經有午餐既餐牌佢一至五系$38免加一,六日就$42,有日本野揀,算系咁!主菜阿媽叫咗個三文魚併蟹子飯,我就要咗個壽司定食,小食我地都系要三文魚壽司。D野食都幾快送黎先講壽司定食,三文魚都算鮮甜,食得出幾新鮮其他野都唔錯,話晒$42個餐,一定唔會同成百蚊果D咁大舊同肥美三文魚併蟹子飯方面,蟹子有少少咸,同三文魚加飯一齊食,好夾,麵豉湯系即沖果D,不過佢加咗少少有咬口D日本腐皮,唔錯!咁多野,埋單都系$84,抵食啦!
阿媽一路都話佢抵食,終於得閒去試吓
餐廳門口已經有午餐既餐牌
佢一至五系$38免加一,六日就$42,有日本野揀,算系咁!

主菜阿媽叫咗個三文魚併蟹子飯,我就要咗個壽司定食,
小食我地都系要三文魚壽司

D野食都幾快送黎
先講壽司定食,
三文魚都算鮮甜,食得出幾新鮮
其他野都唔錯,話晒$42個餐,
一定唔會同成百蚊果D咁大舊同肥美

三文魚併蟹子飯方面,蟹子有少少咸,
同三文魚加飯一齊食,好夾,

麵豉湯系即沖果D,不過佢加咗少少有咬口D日本腐皮,
唔錯!

咁多野,埋單都系$84,抵食啦!
2013-05-25
2013-05-19 501 瀏覽
因為覺得食物種類多、新鮮、份量ok,所以今次已經係第3次光顧,豈料今次是一個不愉快的經歷。因放題限時2小時,所以一入座就馬上寫紙落單,豈料呆等45分鐘,第一碟食物-刺身才施施然送來,而且只有三文魚及鮑片,我們叫的其他刺身,如章紅魚等,一概失蹤!刺身切得又薄又細,每片才1吋×1吋不到!而且是暖的!沒錯,刺身是暖的!比起前2次光顧差了很多,失望!接著我們馬上追單,怎料廚房回覆,他們才「剛剛」收到order!對!是我們入座兼落單45分鐘後,廚房才剛收到order!有無攪錯!?再等15分鐘才有第2碟食物送上,即入座1小時才有2碟食物!這次是金菇肥牛卷,好像一般成年女性的食指的粗幼,味道還可以,不算油膩。緊接著送來一大堆我們從來沒有落單叫過的食物,如天婦羅南瓜、京葱牛肉等。天婦羅南瓜是涼的,因為涼了,所以天婦羅那層皮好硬。不過京葱牛肉挺惹味,味道不錯,牛肉有彈性,感覺很新鮮,蠻驚喜!值得再order!可惜我們落單叫的食物,如天婦羅炸蝦等,三催四請十幾次後才有,但情況比天婦羅南瓜好,炸蝦是暖的,味道還好,蝦肉挺彈牙。但我們叫了12隻,6個人分,每人分2隻,但最後只有6隻,而且已經last orde
可惜我們落單叫的食物,如天婦羅炸蝦等,三催四請十幾次後才有,但情況比天婦羅南瓜好,炸蝦是暖的,味道還好,蝦肉挺彈牙。但我們叫了12隻,6個人分,每人分2隻,但最後只有6隻,而且已經last order,想再叫也不行。
說真的,由頭到尾,食到一肚氣!食物比起前2次光顧,味道差了,size小了很多。最最重要是服務差,限時放題2小時,但要入座計時45分鐘後才有食物,落單的食物不來,但沒有叫的就不停送上來!
還有,我們坐樓上,但分體冷氣不停滴水,真接滴在食物上,很骯髒!
2013-05-16
2013-02-20 444 瀏覽
第一次係上水放題,都唔錯!本來叫我地上閣樓,但由於友人先前在閣樓有不愉快經歷,所以決定等位!點知一等就等左半個鐘!入到去,即刻叫左刺身食^_^一上刺身,我同友人顯然十分驚訝,因為刺身係用個好細既白色碟上 都唔理啦 照食啦!三文魚ok啦,不過真係厚左啲!甜蝦本來我以為佢無比我,點知仔細一看先搵到,可能甜蝦真係太迷你!其他刺身就無試到,因為我唔食!壽司都唔錯,特別係風味船,真有風味!但係味付螺肉壽司十分可愛,因為佢只係包含一粒螺肉,一塊紫菜同一粒飯。。可以加多啲螺肉嗎?其他真係唔錯,起碼無之前其他人所提及的灰色火炙三文魚壽司!石豚屋最大特色之一係中菜,好難係其他放題搵到咁多中菜!不得不介紹既就係蒜片牛柳粒,火候好足,食個時仲好熱,不過等哩味菜等左接近45分鐘!椒盬鮮尤好明顯是番炸的,不過味道不錯馬拉盞炒油麥菜真係一流,馬拉盞調教得好有水準,但係啲菜老左小小口水雞好正,真係有麻辣既感覺!香茅豬扒好夠味,值得一試。燒物係重災區,不堪入目!串燒美國牛肉仲有血,好恐怖!燒青魚係煎既,麻麻地燒金菇牛肉卷小得可憐。。尤魚鬚係一啲味都無,連調味都無,好似食左橡根多春魚係爛既,個頭呢????炸物都唔錯!特
第一次係上水放題,都唔錯!
入到去,即刻叫左刺身食^_^
三文魚ok啦,不過真係厚左啲!
其他刺身就無試到,因為我唔食!

壽司都唔錯,特別係風味船,真有風味!
其他真係唔錯,起碼無之前其他人所提及的灰色火炙三文魚壽司

石豚屋最大特色之一係中菜,好難係其他放題搵到咁多中菜!
椒盬鮮尤好明顯是番炸的,不過味道不錯
口水雞好正,真係有麻辣既感覺!
香茅豬扒好夠味,值得一試。

燒物係重災區,不堪入目!
串燒美國牛肉仲有血,好恐怖!
燒青魚係煎既,麻麻地
燒金菇牛肉卷小得可憐。。
尤魚鬚係一啲味都無,連調味都無,好似食左橡根
多春魚係爛既,個頭呢????

炸物都唔錯!特別天婦羅,炸粉唔會太多,讚!

服務方面,店内一位發音微有不正的女人(應該係經理)不斷催我地走,但明明兩個鐘都未夠!last call都上唔齊,我追左日式炸豆腐足足五次,但那女人只說有單。。然後催促我地埋單!
不過其他待應態度也十分好,很親切很和藹,値得一讚,要keep住!
不得不提的是,壽司部的師傅也十分親切,我搵唔到厠所佢好親切咁教我去,周不時對我相視而笑,態度良好!

總括黎講,除左燒物同個位強國女經理之外,都真係唔錯!
  • 蒜片牛柳粒
2012-11-23 344 瀏覽
如果要喺上水食放題,相信冇人會唔識呢間舖頭~百几蚊兩個鐘,真係唔夠時間又食又傾~! 呢到D野食物款色好多,中日泰都有,兩個鐘真係唔夠食~!當中以熟食居多,如果朋友們中意食日本刺身類,呢到5,6款的確食得唔痛快!而且壽司既選擇唔多!未必會係好選擇! 三文魚刺身-質素唔差,一分錢一分貨嘛~ 甜蝦 細隻得可憐,要5,6隻一齊食先有快感 其他薄刺身味道一般,唔會有太大要求 喇沙海鮮河粉:好夠味道,好大碗粉!海鮮就少少。燒牛油粟米:好好味,D粟米又甜又有汁!咕咾肉:好有茶餐廳感覺,粉多多,肉少少~天婦羅: 料係細舊左D, 不過味道算係OK, 粉亦唔會太厚皮蛋豆腐:超好味,可能唔洗技技術可言~!燒雞翼:味道唔錯,而且熱住上枱,點都唔似放左好耐~!雞軟骨串:一般唔會太乾,少少咸多多脆,唔錯!賽螃蟹:唔錯~夠滑!而且食到有粒粒滑滑既蛋白,有口感,口水雞翼:夠辣味~不過唔夠麻,唔知邊個地方特色~多春魚:麻麻地,好似燒完放左好耐先拎出黎,而姐好乾身總括夠講,可以同小朋友黎食下飯,要求唔好太高就可以!
如果要喺上水食放題,相信冇人會唔識呢間舖頭~
百几蚊兩個鐘,真係唔夠時間又食又傾~!

未必會係好選擇!

三文魚刺身-質素唔差,一分錢一分貨嘛~

甜蝦 細隻得可憐,要5,6隻一齊食先有快感

其他薄刺身味道一般,唔會有太大要求

喇沙海鮮河粉:好夠味道,好大碗粉!海鮮就少少。
燒牛油粟米:好好味,D粟米又甜又有汁!
咕咾肉:好有茶餐廳感覺,粉多多,肉少少~
天婦羅: 料係細舊左D, 不過味道算係OK, 粉亦唔會太厚
皮蛋豆腐:超好味,可能唔洗技技術可言~!

燒雞翼:味道唔錯,而且熱住上枱,點都唔似放左好耐~!
雞軟骨串:一般唔會太乾,少少咸多多脆,唔錯!
賽螃蟹:唔錯~夠滑!而且食到有粒粒滑滑既蛋白,有口感,
口水雞翼:夠辣味~不過唔夠麻,唔知邊個地方特色~
多春魚:麻麻地,好似燒完放左好耐先拎出黎,而姐好乾身

總括夠講,可以同小朋友黎食下飯,要求唔好太高就可以!

題外話/補充資料: 我估食店老闆係鼓勵青少年就業,所以成間舖都係後生仔女居多, 佢地既禮貌同服務都好熱情,而且上菜同清枱都好快! 有時我地仲未食完,佢可能覺得我地已經唔要,所以想清理左佢~! 舖頭有自設洗手間,途中雖然有舖防滑墊,但係都防唔到好多~一定要注意地面濕滑! (冇乜人成日抺~) 時間過得好快,唔經唔覺已經夠鐘,侍應差唔多臨尾30分鐘會同我地講last order, 之後就會不斷提醒住我地叫甜品或問我地仲有冇其他ORDER未到..噢~放過我地吧~ 最後夠鐘,佢地會立刻同我地講時間到,又話有人BOOK左所以叫我地走.. 我覺得呢PART令我地唔係咁舒服,因為明明門口都冇人等位. 其實可以比我地坐位先都唔過份,總好過而家好似為左趕客而趕客..
2012-09-25
紀念日
2012-09-08 246 瀏覽
同朋友係上水小聚一下,順便試試呢間開左好耐,食評OK既餐廳~食物:刺身: 百幾蚊預左唔會好好, 但各種刺身都叫做勉強合格, 甜蝦好細, 鮑魚片好似係即食罐頭?壽司: 我冇食, 我朋友話一般, 我睇個樣就配料好薄, 飯好散天婦羅: 料係細舊左D, 不過味道算係OK, 粉亦唔會太厚燒物: 雞翼太乾, 雞軟骨夾左好多雞肉係度, 太乾, 粟米有D硬, 菠羅其貌不揚但味道幾好, ??豬頸肉: 叫左太多, 唔知咩名@@ 用稀花生醬調味, 味道OK牛油雞翼: 呢個好好食, 熱辣辣調味出色, 只係雞翼應該放左一段時間, 味道不算太新鮮中菜: 腐乳唐生菜: 茶樓質素, 味道唔錯, 個汁冇太稀, 亦不太辣, 菜螃蟹上面居然有蟹子, 味道一般, 太淡泰菜: 呢個好慷慨, 炒貴刁極大碟, 雖然幾好食但搞到我食唔到其他野辣椒膏炒豬頸肉, 唔夠辣, 但勝在切得薄, 易入口其餘都係一樣大大份辣味: 叫回窩肉比左個豬頸肉我, 但都唔錯, 不過豬頸肉菜色也太多了吧...口水雞翼有辣中帶麻既感覺, 雖然唔係非常出色, 但已經合格有餘甜品: 雪糕係普通貨色, 冇評語, 木糠布甸明明係雪櫃, 但完全唔夠凍, 可能太多木糠?
同朋友係上水小聚一下,
順便試試呢間開左好耐,
食評OK既餐廳~

食物:

天婦羅: 料係細舊左D, 不過味道算係OK, 粉亦唔會太厚

燒物: 雞翼太乾, 雞軟骨夾左好多雞肉係度, 太乾,
粟米有D硬, 菠羅其貌不揚但味道幾好,

菜螃蟹上面居然有蟹子, 味道一般, 太淡

辣椒膏炒豬頸肉, 唔夠辣, 但勝在切得薄, 易入口
其餘都係一樣大大份

甜品: 雪糕係普通貨色, 冇評語, 木糠布甸明明係雪櫃, 但完全唔夠凍, 可能太多木糠? 味道OK

總體黎講, 中泰菜等熱葷味道幾好, 不過太大碟,
日式食物包括刺身好勉強, 雖然唔可以同出面相比, 但一早預左
題外話/補充資料: 侍應態度良好亦係我估唔到既, 男女都好, 雖然有D雞手鴨腳, 但夠誠懇呢點, 出面唔係間間做得好, 尤其貌似老闆既男人, 係上水有此服務質素, 實在難得 仲有就係上菜幾快, 快到我地2個大胃王都追唔上佢地上菜既速度
2012-09-07
2012-07-11 199 瀏覽
First time eat in this restaurant. Location is little far from train station. Food is unexpectable good and even better than those in MK or TST, especially hot food. Sashimi is little below average. But overall food are delicious. There are over 10 pages of food selection, i guess it could have 150 types of food. BBQ food is excellent - crispy and tasty, i tried corn, chicken wing, chicken soft bones. All spicy food is attractive. Service is good, all waiters have immediate response.
Spicy food selection
2012-06-30
Spicy food selection
2012-07-10 153 瀏覽
中西日泰越都有ge放題店,好盞鬼。而且係橫街小巷,以為質素只會普通貨色,只為食餐便飯,原來都so far so good。讚的地方1.上菜好快..一落單不用一會就上飲品,過一陣就有刺身食..2.之後有漏單情況.. 但服務員態度很好.. 特別是店中的男人(應該是老闆?!)3.檯好細,但執碟快4.任食小菜味道唔差, 熱辣辣是即炒貨色.. 串燒和泰菜也不錯..改善之處1. 壽司質素參差, 火灸三文魚絕對嚇人……..灰色的,用上連皮的部位.. 食落多筋…… 雖然是放題, 也不至於吧……….2. 串燒如雞翼等是很好, 但一到淡味D食物好似菇就無味了…粟米是甜..但燶得過份3. 最後order的食物……..和頭1 round叫的味道有分別…………好似冬蔭公湯…第一round很香很惹味, 好驚喜,臨尾再叫,已經溝淡了水,味道已帶稀……4. 甜品方面,木康布甸只有cream的感覺, 沒香味, 唔好食!希望改善。

讚的地方

3.檯好細,但執碟快

改善之處

希望改善。

灰色的三文魚壽司
粟米很燶
凱撒沙律...一點都不凱撒
木康布甸, 要改善!
放題黎計, 第一ROUND的, 好香好飲!
2012-07-07
放題黎計, 第一ROUND的, 好香好飲!
2012-03-09 110 瀏覽
放工後,感到很疲累,所以與友人吃放題。餐廳位置較偏僻,花了二十分鐘才到達上址。甫坐下,便點了三文魚、馬刀貝、吞拿魚和玻璃蝦刺身。不消五分鐘,第一盤刺身上桌,刺身新鮮爽脆,且備有冰底,令人頗有驚喜。惜第二盤上桌時,已變成木碟,隨後更是膠碟。而刺身的質素亦愈見平庸。令人失望。
2012-03-06
2012-02-27 9 瀏覽
閒逛到上水, 平時食開的幾間日本菜餐廳都食悶, 之前第一次見到這間放題便進去試試了, 剛好不用等位。這次是第二次到這間放題, 等9點半較平的時段, 等了約10分鍾左右.內部幾多枱, 不過不算窄, 地方幾好. 不過見侍應著"權八"圍群, 可能有關係? ?__?去得放題, 自然食魚生啦. 魚生比普遍放題切得較薄, 較易入口又無咁滯, 唔錯 : )另外呢間放題主打中日泰菜式, 點左個蒜片牛柳粒, 金'姑"肥牛卷等幾碟小食,平時食開既放題, 呢D小食俾我感覺成日好似翻叮咁(都可能我之前食既比較差...),但係呢間真係唔錯, 雖然比唔上正式餐館, 但係都夠熱氣, 夠味, 肥牛卷真係即煎 : )仲有個吉烈生蠔即刻炸, 夠晒熱!野飲就每位送一杯特飲, 汽水任叫.甜品我就只係試左個木糠布丁, 剛剛好最後兩個 xd不過賣相就麻麻... 雪糕球既形狀, 一只"spoon"插落中間... 好唔令...同埋食落去感覺太軟.甜品另外仲有泡芙同埋杯裝NESTLE雪糕, 都係任叫.放題好似限2個小時, 臨尾會CALL人, 不過我食得快無俾人CALL, 只係見其他枱有LAST CALL 0.0總之, 呢個價錢係上水粉

仲有個吉烈生蠔即刻炸, 夠晒熱!

野飲就每位送一杯特飲, 汽水任叫.

甜品我就只係試左個木糠布丁, 剛剛好最後兩個 xd
同埋食落去感覺太軟.
甜品另外仲有泡芙同埋杯裝NESTLE雪糕, 都係任叫.

總之, 呢個價錢係上水粉嶺呢頭黎講, 算係唔錯既放題選擇 : )
題外話/補充資料: 其實我唔記得左係$138, $168定$178每位... (好似有分時段) 另有加一
2012-02-23
2012-02-21 15 瀏覽
由於訂了台,不用等位之外,仲3個人坐6人卡位,真舒適!食物品種很多,中日泰越都有每位送特飲一杯,其實都不是什麼值錢的東西,不過只限一杯,不過汽水是任飲的餐具是上一手店的,上一手的權八,不知是換了老闆還是什麼…刺身師傅的衫仲係寫住權八的…我們對刺身的要求不是太高,沒腥沒冰沒雪味就ok料理好大碟,人少的會吃不完…天婦羅未熟的……甜品那個泡芙中間有忌廉的,不過是冰來的=.=布丁不錯
由於訂了台,不用等位之外,仲3個人坐6人卡位,真舒適!
食物品種很多,中日泰越都有

餐具是上一手店的,上一手的權八,不知是換了老闆還是什麼…
刺身師傅的衫仲係寫住權八的…
我們對刺身的要求不是太高,沒腥沒冰沒雪味就ok
太大碟了吧…
料理好大碟,人少的會吃不完…
冬菇是未熟的…
天婦羅未熟的……
木糠布丁ok
甜品那個泡芙中間有忌廉的,不過是冰來的=.=
布丁不錯
木糠布丁ok