仍要一讚
2013-01-31
近年香港人興起食馬卡窿,店舖亦開到成行成市,去到旺區梗有一間在左近。不過roll的馬卡窿做得不錯。雖然這裡的價錢略貴,不過味道都算不錯。馬卡窿味道種類多,其中的櫻桃味馬卡窿的桃味香濃,吃起來香中帶有滑流感,不會太甜,坊間有些做得太甜,影響馬卡窿的甜中有味的感覺。

不過roll的馬卡窿做得不錯。 雖然這裡的價錢略貴,不過味道都算不錯。

HK$60
卷蛋專家?!
2012-12-16
知道Roll存在好耐, 想試好耐, 奈何價錢實在趕客...終於等到出團購, 立即買來試試.團購項目只得一款口味: 日式竹炭芝麻卷蛋(原條), 原價$180, 團購價$98.店內其他卷蛋外層均有花紋, 這個竹炭芝麻卷蛋外層都算有少少花紋, 賣相OK.是次標榜黑芝麻由專人炒製,故卷蛋的芝麻味十分濃郁, 值得一讚.其他食評提到部份口味蛋糕外層太乾, 這次竹炭芝麻食落無問題, 鬆軟度OK. (但個人覺得若要比較九龍城的Ceres日式卷蛋, Roll的蛋糕外層仍差一點點)據介紹內層是法國入口忌廉, 食落有奶香,亦不會太甜.一件超級迷你裝要$10/件, 而普通一般西餅size竟要$26/件; 一試無妨, 不值去到這個價錢, 未到必食地步, 只給予中評.惟有再等下次團購.另外順道一試yogurt, $33大杯附兩種toppings. Yogurt味道偏酸,質地夠滑, 奶味不重, 個人覺得僅屬OK, 惟Yogurt好食與否睇個人口味.
知道Roll存在好耐, 想試好耐, 奈何價錢實在趕客...

終於等到出團購, 立即買來試試.

據介紹內層是法國入口忌廉, 食落有奶香,亦不會太甜.

惟有再等下次團購.

外賣自取
HK$98 (其他)
入門食家
唔開心, 要食甜品行開尖沙咀, 記得有間想試好耐的ROLL, 買了兩件回家竹炭芝麻味卷蛋 ($26):本身幾鐘意東海堂那款, 所以都幾其待這個的但食落無咩特別, 蛋糕唔够軟呢個價錢, 我會選東海堂藍莓檸檬芝士卷($26):反而呢個有驚喜!蛋糕有好香蛋味, 軟熟cream cheese層好清爽, 又唔太甜似乎以原味蛋糕做的卷蛋較出色見到有曲奇和蝴蝶餅, 幾靚下次再來試其他款和曲奇
唔開心, 要食甜品
行開尖沙咀, 記得有間想試好耐的ROLL, 買了兩件回家

竹炭芝麻味卷蛋 ($26):
本身幾鐘意東海堂那款, 所以都幾其待這個的
但食落無咩特別, 蛋糕唔够軟
呢個價錢, 我會選東海堂

藍莓檸檬芝士卷($26):
反而呢個有驚喜!
蛋糕有好香蛋味, 軟熟
cream cheese層好清爽, 又唔太甜
似乎以原味蛋糕做的卷蛋較出色

見到有曲奇和蝴蝶餅, 幾靚
下次再來試其他款和曲奇
新晉食家
久聞Roll之大名,故專程來試(順便跟Ceres的Roll Cake來個比較)。先來個大合照。喜歡這裡的Roll Cake提供Mini size選擇,讓貪心的我可以試盡所有口味! 栗子味卷蛋蛋糕是鬆軟的,但偏乾,不夠濕潤,還是Ceres的Roll Cake較好啦。栗子味忌廉幼滑,淡淡的也不錯。藍莓檸檬芝士卷蛋糕存在同樣問題。檸檬味很淡,藍莓只有一小部分(如圖中的一小角);忌廉由cream cheese(忌廉芝士)取代,沒有難吃的理由。雞蛋布丁卷蛋這個蛋糕的蛋味較濃,加上布丁和忌廉,比較好吃。芒果布丁卷蛋只是在卷蛋加入芒果布甸。味道也一樣。焦糖味卷蛋最不濟的一款。糕身最乾。焦糖味太淡。黑芝麻卷蛋黑芝麻味夠濃,最愛這款。竹炭綠茶味卷蛋蛋糕有淡淡的竹炭味,綠茶cream沒有死甜,嚐得出自然的綠茶甘味,這個配搭好吃啊。而且我發現竹炭口味的蛋糕質地較別的濕潤可口,有口感。總結這兒的Roll Cake基本功弱(蛋糕質感),但勝在口味眾多創新,而且忌廉也不錯,輕軟不過甜。普通,一試無妨。有新口味推出也可吃吃看。

先來個大合照。 喜歡這裡的Roll Cake提供Mini size選擇,讓貪心的我可以試盡所有口味!

栗子味卷蛋 蛋糕是鬆軟的,但偏乾,不夠濕潤,還是Ceres的Roll Cake較好啦。
栗子味忌廉幼滑,淡淡的也不錯。

藍莓檸檬芝士卷 蛋糕存在同樣問題。
檸檬味很淡,藍莓只有一小部分(如圖中的一小角);

雞蛋布丁卷蛋 這個蛋糕的蛋味較濃,加上布丁和忌廉,比較好吃。

芒果布丁卷蛋 只是在卷蛋加入芒果布甸。味道也一樣。

焦糖味卷蛋 最不濟的一款。糕身最乾。焦糖味太淡。

黑芝麻卷蛋 黑芝麻味夠濃,最愛這款。

竹炭綠茶味卷蛋 蛋糕有淡淡的竹炭味,綠茶cream沒有死甜,嚐得出自然的綠茶甘味,這個配搭好吃啊。
而且我發現竹炭口味的蛋糕質地較別的濕潤可口,有口感。

普通,一試無妨。
有新口味推出也可吃吃看。
見習食家
鬆滑蛋卷
2012-11-30
呢間野開咗2年有冇?我成日經過入一入去望兩望就出返嚟~haaaa總覺得佢d卷蛋邊值呢個價!點知,近排見友人買了粒非常可愛macaroon,就觸起我想試試呢間野!一入去,一眼就看見成櫃卷蛋!有大有細!大($26) , 細($10)仲賣macaroon , 拿破崙 , brownie , frozen yogurt etc店裏仲有橱房,服務員都幾好笑容!我真係心諗試吓就算! 就叫了細($10) 竹炭綠茶味卷蛋!本人是朱古力狂熱者,但見佢舊朱古力味卷蛋咁淺色,又好似好普通,真係唔係幾想叫呢個!● 竹炭綠茶味卷蛋 - 細就真係好細!一張八達通咁大!覺得自己揀正自己喜歡的味!竹炭同綠茶味都幾夾!但食落都好容易分出兩邊的味道!竹炭嗰邊真係幾竹炭味!但不會苦味!綠茶嗰邊真係幾綠茶味!haaaa 但係就係有綠茶味,但又唔係好濃味!點都冇腥 or 苦味!!整個卷蛋都是鬆軟的,,是剛剛好的濕度!!也不會太甜 or 太淡, 是它們各所屬的正常味道!!cream也是的smooth的,滑滑的!但有點點奇怪,就是食食下有小小微細的沙!我想應該是砂糖!
呢間野開咗2年有冇?
我成日經過入一入去望兩望就出返嚟~haaaa

總覺得佢d卷蛋邊值呢個價!

一入去,一眼就看見成櫃卷蛋!有大有細!
大($26) , 細($10)
店裏仲有橱房,服務員都幾好笑容!

我真係心諗試吓就算! 就叫了細($10) 竹炭綠茶味卷蛋!
本人是朱古力狂熱者,但見佢舊朱古力味卷蛋咁淺色,又好似好普通,真係唔係幾想叫呢個! ● 竹炭綠茶味卷蛋 - 細就真係好細!一張八達通咁大!
覺得自己揀正自己喜歡的味!
竹炭同綠茶味都幾夾!但食落都好容易分出兩邊的味道!
竹炭嗰邊真係幾竹炭味!但不會苦味!

cream也是的smooth的,滑滑的!
但有點點奇怪,就是食食下有小小微細的沙!我想應該是砂糖!
2012-11-29
HK$10 (下午茶)
  • 竹炭綠茶味蛋卷
  • 竹炭綠茶味卷蛋
入門食家
一直都好鍾意食Roll嘅rolls同Macarons,今次終於上來寫食評喇hahah~~女仔都鍾意kawaii少少嘅Macarons嘅其實,所以今次又揀佐動物仔嘅Macarons,15HKD/each,少少貴,無辦法,Macarons都係咁嘅喇...熊仔係朱古力味,豬仔係草莓味,雞仔係檸檬味...不過如果想試吓多種風味嘅話,都幾推薦試下其他味道,黑芝麻味無論係rolls定係Macarons,都好好味,算係呢間店嘅特色口味之一另外就係rolls啦!26HKD/regular,一般都係食呢個~最鍾意嘅都係黑芝麻味,D芝麻味真嘅好濃,加埋Dcream都唔會好滯,因爲感覺到Dcream都幾light,唔會好甜。而且冰冰凍凍食起身真係好似虎皮卷咁,但又比虎皮卷好食好多!另外有個草莓cheese之類嘅口味我哋都share佐嚟食,都好好味,推薦呢兩個味道,不過感覺呢個嘅cheese味唔係好突出,唔似黑芝麻味咁。最後好飽喇,就一起試佐份frozen yogurt,感覺係average上少少咯,無咩太特別。鍾意食yogurt嘅朋友會鍾意嘅,但佢就唔rolls同Macarons咁值得推薦。

另外有個草莓cheese之類嘅口味我哋都share佐嚟食,都好好味,推薦呢兩個味道,不過感覺呢個嘅cheese味唔係好突出,唔似黑芝麻味咁。 最後好飽喇,就一起試佐份frozen yogurt,感覺係average上少少咯,無咩太特別。鍾意食yogurt嘅朋友會鍾意嘅,但佢就唔rolls同Macarons咁值得推薦。
2012-10-16
HK$50
  • 竹炭芝麻味卷蛋
  • Macarons
見習食家
非常可愛
2012-10-21
roll咁多種甜品之中, 我最鍾意就係macaron, 呢度既macaron動物造型非常可愛, 不過價錢呢, 就比較貴一點了呢幾款之中, 最好味就係熊仔(朱古力味), 不過雖然外型係好可愛, 但係其實味道就一般, 因為太甜了, 都食唔出佢講既味道, 個餅都唔夠鬆脆 外型係100分, 但味道我只會俾70分, 呢個價錢仲有更好既選擇.
入門食家
系尖沙咀行街行到有啲餓又未到食飯時候就入咗去買個roll食之前試過朱古力草莓覺得個蛋糕朱古力味好濃好正cream就ok啦今次要咗個竹炭綠茶卷我本身勁鍾意綠茶味所以覺得個cream好味但系淡咗啲濃啲就好啦但系個蛋糕個味就好濃好香總之我都系會再黎捧場試埋其他個啲味
系尖沙咀行街
但系個蛋糕個味就好濃好香
總之我都系會再黎捧場
試埋其他個啲味
入門食家
同友人行街行足4小時(non-stop), 行到好累…跟住走左入就近既Roll試件cake先之前成日經過呢間Roll都冇晒位既, 所以冇試到!!! (拎走食比較麻煩啊)今次終於搵到位喇 (可能係Week day晏晝時間冇乜人)嘩…… 好多味揀!!! 隻隻味都好似好吸引我同友人每人order左一件黎share食竹炭綠茶卷 如果唔係食d cream真係完全食唔到有任何味好失望!!!! 因為green tea係我至愛啊~~~~藍莓檸檬芝士卷有d Surprise喎!!!!食落去個口感幾fresh, 不過檸檬味重過藍莓味如果味道相反會比較好一d
同友人行街行足4小時(non-stop), 行到好累…
跟住走左入就近既Roll試件cake先

今次終於搵到位喇 (可能係Week day晏晝時間冇乜人)

嘩…… 好多味揀!!! 隻隻味都好似好吸引
我同友人每人order左一件黎share食
竹炭綠茶卷
如果唔係食d cream真係完全食唔到有任何味
好失望!!!!
因為green tea係我至愛啊~~~~

藍莓檸檬芝士卷
有d Surprise喎!!!!

食落去個口感幾fresh,
不過檸檬味重過藍莓味
如果味道相反會比較好一d

2012-10-08
HK$30 (下午茶)
卷進甜蜜
2012-10-10
這晚閒逛經過,突然想來點小吃...就到這裡吃杯健康的Yogurt吧。 進去後看到那一櫃的Pastel色卷蛋,那種柔和的冰淇淋色調好不誘人... 結果「小吃」變了小杯Yogurt($28)加Blueberry Lemon Cream Cheese迷你卷蛋($10),幸好本小姐不是麻雀胃女生 Froyo甜度適中,酸味倒不太夠,但吃起來口感相當柔滑細緻,加上我最愛的Granola,小小的一杯已教人相當滿足! 鬆軟的蛋糕包著滿滿的Cream Cheese,淡淡的芝士味,少量的酸甜藍莓,就連蛋糕本身的味道也相當輕爽。雖說滿口的忌廉,但感覺一點也不膩,連著蛋糕吃也感覺滑軟順口,或許味道不夠其他口味濃郁,這清新的配搭也別有一番風味。 在店內一邊吃一邊忍受著那這排餅乾架的誘惑... 卷進了甜蜜,真的很難逃脫呢

2012-09-14
HK$38 (其他)
  • 小杯Yogurt (w/ Granola)
  • Blueberry Lemon Cream Cheese
  • frozen yogurt
甜酸在心
2012-09-24
早於年多兩年前, 忽然興起一股乳酪風潮, 接著開起店來, 不同形式的都有, 本以為這風不會維持很久, 沒料到至今仍然深受歡迎, 當然我也是其中一位小粉絲。 嚐過這麼多家, 總會有心水之選, 如crumbs、roll和yomama, 還有近期的新寵兒red mango。 有時侯真不明白自己肚子為何裝得下這麼多, 明明吃至十成飽, 卻又心思思要再甜, 這時自然想到甜乳酪。 Roll由初初純賣蛋糕卷, 至後期加入乳酪, 絕對是各愛甜之士的恩物。店家會不定期推出原味以外的味道, 之前嚐過草莓味, 但始終原味更為出色。 小杯$28, 已包一種配料。 多加$5份量變大之外還多包一款配料, 貪吃如我自然投向後者的懷抱。 愛這家的乳酪挺實, 不會過水, 比雪糕多份黏性, 不會有碎冰粒在其中, 來得順滑自然, 乳酸味非常突出, 酸稍多於甜, 清新不膩。 已非首次光顧, 對配料的種類跟質素早已有些意見, 乾料的話很多時都偏愛餅乾或是granola之類, oreo磨得很夠幼細, 鬆脆可口, 充斥在其中, 但吃時慎防太大力去吸, 不然很容易涸喉。綠茶mochi同樣甜美, 份量慷慨, 質感更值得一讚, 柔軟不失

有時侯真不明白自己肚子為何裝得下這麼多, 明明吃至十成飽, 卻又心思思要再甜, 這時自然想到甜乳酪。 Roll由初初純賣蛋糕卷, 至後期加入乳酪, 絕對是各愛甜之士的恩物。 店家會不定期推出原味以外的味道, 之前嚐過草莓味, 但始終原味更為出色。 小杯$28, 已包一種配料。 多加$5份量變大之外還多包一款配料, 貪吃如我自然投向後者的懷抱。 愛這家的乳酪挺實, 不會過水, 比雪糕多份黏性, 不會有碎冰粒在其中, 來得順滑自然, 乳酸味非常突出
, 酸稍多於甜, 清新不膩。

綠茶mochi同樣甜美, 份量慷慨, 質感更值得一讚, 柔軟不失煙韌, 曾吃過別店黏口得像嚼口香糖一樣, 這家優勝很多呢! 茶香實在不單一, 甜度很輕。

得知近來增設了意粉跟all day breakfast, 但心水清的我還是著眼於甜食身上, 始終是信心的保証吧!
新晉食家
機緣巧合之下,獲得了一張roll 的froyo 買一送一優惠券,小妹本身對froyo 興趣不大 (怕乳酪的酸味),最後於優惠限期最後一天到訪此店。曾品嘗過Roll 的卷蛋及朱古力飲品,而froyo這是第一次!星期日晚上約9時到達,剛好客人不多,只有一兩位客人坐於bar位享受美食。店內地方不算大,只有5-6張高身椅置於一角讓食客坐下品嘗,但不會十分擠迫,遇上人多時企8-10人也不大問題。店內除供應上面提及的froyo、卷蛋、飲品外,亦有macaroon 出售,可算是一間小型甜品專門店!froyo 除大杯$33及細杯$28之外,亦提供少有的脆皮冰菓乳酪選擇,$33 ~~ 甜筒裝froyo,於froyo頂淋上朱古力醬,因froyo溫度低而使朱古力醬成為脆皮的效果。雖然脆皮冰菓乳酪似乎幾吸引,但因少了配料關係最後沒有選上。於大杯及細杯中作出選擇,分別除了在於杯的size 不同之外,在可選的toppings 數量上亦不一樣!大的任選2款;而小的只有1款topping 可以選擇。由於只相差$5,當然選大杯感覺較抵啦!此店的froyo是由店員代勞斟出,所以整杯froyo的份量多寡就較欠缺彈性;而且遇
(怕乳酪的酸味),最後於優惠限期最後一天到訪此店。曾品嘗過Roll 的卷蛋及朱古力飲品,而froyo這是第一次! 星期日晚上約9時到達,剛好客人不多,只有一兩位客人坐於bar位享受美食。店內地方不算大,只有5-6張高身椅置於一角讓食客坐下品嘗,但不會十分擠迫,遇上人多時企8-10人也不大問題。 店內除供應上面提及的froyo、卷蛋、飲品外,亦有macaroon 出售,可算是一間小型甜品專門店!
雖然脆皮冰菓乳酪似乎幾吸引,但因少了配料關係最後沒有選上。於大杯及細杯中作出選擇,分別除了在於杯的size 不同之外,在可選的toppings 數量上亦不一樣!大的任選2款;而小的只有1款topping 可以選擇。由於只相差$5,當然選大杯感覺較抵啦! 此店的froyo是由店員代勞斟出,所以整杯froyo的份量多寡就較欠缺彈性;而且遇著店員較輕手時,就會相比外邊一般以重量計價的顯得有點蝕底呢
!froyo 味道就只有原味,但配料則有二三十款,大多放於收銀前的獨立玻璃圓罐內,衛生得來亦富型格。同時亦有其他如生果類及brownie等因要冷藏的關係而沒有放出來。由於不想諗的關係,配料就找男友代勞去揀要那幾款。一杯要了綠茶mochi 加oreo 碎,而另一杯則要了milo cereal ball 及麥提莎碎。大頭蝦的男友忘記了評價不俗的brownie 呢
綠茶mochi 加oreo 碎froyo
先說男友的一杯,份量不少,有8-9成滿,但相對我的一杯較遜! froyo 本身,第一啖入口夠酸,乳酪味不俗,但感覺並不滑溜,有點粗糙。綠茶mochi 則軟身偏林,沒有糯米糍應有的嚼頭,可幸的是mochi 的綠茶味道適中,沒有偏淡亦沒有過苦,微微的綠茶味為froyo 帶來一點清香,不致於完全失望的地步!而oreo 碎是男友至愛,oreo 粉末打得相當幼細,味道依舊美味之餘,更能夠輕易撈進froyo 內一同進食,搖身一變成為oreo味 froyo,可算是四款點了的配料中最為出色的一款
!而oreo跟綠茶mochi 味道亦夾,兩者味道不會互搶,是個不錯的配搭! milo cereal ball 及麥提莎碎froyo
說回我的一杯,froyo 份量其實差不多,但感覺配料較多,美祿ball 沿住杯邊而放,滿滿的一杯相當滿足
!當中麥提莎碎就相比失色,可說是:唔講唔知係麥提莎!因為麥提莎本身內裡是香脆的麥芽脆心,將之磨成粉末的時候,獨特口感盡失,吃到的就只有麥芽粉了!如果能將每一粒的麥提莎切成小粒狀的話,效果定必更佳。現在的就只能跟oreo碎般撈勻來吃,但由於味道相對較淡,效果未見突出。而美祿ball 香脆沒有受損,美祿味道香濃,而且大細適中,一啖froyo配一粒美祿ball 剛好
整體味道中上,吃到中間時就見到中間的空心情況,但問題不算十分嚴重。
店員服務一般,遇上有客人進鋪時亦未見有作任何介紹或推介,較為被動!
2012-08-17
HK$17 (宵夜)
其他
  • 黑色門面
  • 店內環境
  • froyo 機及一個個獨立樽位的toppings!
  • 店內牆身充滿roll 的logo
  • 正!oreo 碎及綠茶mochi!
  • 正!美祿波及麥提莎碎!
  • froyo 中間空心位不算太大呢!讚!
  • 兩大杯froyo,份量ok!
  • oreo 碎
殿堂食家
記得兩年前佢啱啱開張既時候,已經黎左呢度試一試佢既卷蛋,有好多口味,栗子,竹炭,綠茶,士多啤梨...今次食既係係竹炭綠茶卷,堂食,係吧檯度坐蛋糕既部分係黑色,竹炭味,綠茶味既cream有啲失望既係個綠茶cream食落溶溶地,唔係太新鮮,但竹炭卷蛋係ok既呢個並唔係我對一間有超過150個笑臉既餐廳既期望呢相信佢唔係唔好食,而係冇保持水準吧
記得兩年前佢啱啱開張既時候,已經黎左呢度試一試佢既卷蛋,

有好多口味,栗子,竹炭,綠茶,士多啤梨...

今次食既係係竹炭綠茶卷,堂食,

係吧檯度坐

蛋糕既部分係黑色,竹炭味,綠茶味既cream

有啲失望既係個綠茶cream食落溶溶地,

唔係太新鮮,但竹炭卷蛋係ok既 呢個並唔係我對一間有超過150個笑臉既餐廳既期望呢

相信佢唔係唔好食,而係冇保持水準吧
2012-06-15
HK$26
入門食家
日式卷蛋專門店Roll在港開業兩年多,以往我亦曾光顧過好幾遍,先後試過它的Frozen Yogurt、竹炭芝麻卷蛋和Brownie,水準屬中上。前晚為補祝豹紋Die Hard Fans好友的生日,故特預早兩天致電店舖預留一條豹紋卷蛋,好讓我能「以豹會友」。卷蛋,說到底就是瑞士卷,而我從小到大對它亦不是十分鐘愛,總覺得那海綿蛋糕又硬又實,裡面包著的忌廉亦只是「得個甜字」。記得第一次品嚐Roll最著名的竹炭芝麻卷蛋時,亦未能令我對瑞士卷的感覺有太大改變。一年之後,再次品嚐Roll的卷蛋,不知是否因為個人一向對焦糖味的食物情有獨鐘,或是人大了口味亦變了,前晚吃罷這「穿著豹皮的Roll」後,至今仍回味無窮。贈給好友的豹紋蛋糕其實是杏仁香蕉卷蛋的36cm版,杏仁味卷蛋極鬆軟並帶有濃濃的杏仁香氣,蛋糕質感亦不像東海堂的「600% 楽しい」般實,口感輕軟又富彈性。至於由焦糖漿攪成的忌廉則十分幼滑,當中還有粒粒杏仁碎和焦糖碎,軟綿綿之餘亦令蛋卷變得有咬口。原本以為夾在卷蛋中心的香蕉應該會很難吃 (皆因單憑香蕉的外表看起來很不新鮮),怎料香蕉與焦糖忌廉又出奇地合拍,吃下去亦甚為香甜,好友還稱讚它「睇得又
日式卷蛋專門店Roll在港開業兩年多,以往我亦曾光顧過好幾遍,先後試過它的Frozen Yogurt、竹炭芝麻卷蛋和Brownie,水準屬中上。前晚為補祝豹紋Die Hard Fans好友的生日,故特預早兩天致電店舖預留一條豹紋卷蛋,好讓我能「以豹會友」。 卷蛋,說到底就是瑞士卷,而我從小到大對它亦不是十分鐘愛,總覺得那海綿蛋糕又硬又實,裡面包著的忌廉亦只是「得個甜字」。記得第一次品嚐Roll最著名的竹炭芝麻卷蛋時,亦未能令我對瑞士卷的感覺有太大改變。一年之後,再次品嚐Roll的卷蛋,不知是否因為個人一向對焦糖味的食物情有獨鐘,或是人大了口味亦變了,前晚吃罷這「穿著豹皮的Roll」後,至今仍回味無窮。 贈給好友的豹紋蛋糕其實是杏仁香蕉卷蛋的36cm版,杏仁味卷蛋極鬆軟並帶有濃濃的杏仁香氣,蛋糕質感亦不像東海堂的「600% 楽しい」般實,口感輕軟又富彈性。至於由焦糖漿攪成的忌廉則十分幼滑,當中還有粒粒杏仁碎和焦糖碎,軟綿綿之餘亦令蛋卷變得有咬口。原本以為夾在卷蛋中心的香蕉應該會很難吃 (皆因單憑香蕉的外表看起來很不新鮮),怎料香蕉與焦糖忌廉又出奇地合拍,吃下去亦甚為香甜,好友還稱讚它「睇得又食得」,說想不到這卷蛋有外表之餘味道亦很好。不過,購買時店員跟我說蛋卷面層有微微的咖啡味,但吃罷完全察覺不到咖啡味的存在,大概是給濃郁的杏仁和焦糖香蓋過了吧?

最後,雖然遲了一個月才跟好友補祝生日,希望這個Roll豹能為她帶來一點驚喜吧: )
2012-06-22
HK$180
入門食家
呢間蛋卷真係慕openrice 之名黎食...見佢咁高分叫左4種味既細卷..因為我想試多幾隻味食..好貪心呀哈哈叫左我最愛既抹茶味, 黑芝麻, 栗子, 焦糖味...抹茶味俾面頭果d黑色蛋糕姐左入面d抹茶..你只係食入面d抹茶cream先食左抹茶味..如果你成舊咁食就食唔到抹茶..下次可以唔洗試..黑芝麻真係正!!!好濃芝麻味..好少有d咁特別既味,,可以再試栗子都有味..但普通唔太特別..焦糖可以話同黑芝麻有得揮..一樣咁好味...好濃厚既焦糖有d似咖啡味咁..但係唔係喎..好特別...真係大愛!!!再試啊!!!另外有yogart食..但係冇虐到...我見都好多人試yogart..下次可以試下
呢間蛋卷真係慕openrice 之名黎食...見佢咁高分

叫左4種味既細卷..因為我想試多幾隻味食..好貪心呀哈哈
叫左我最愛既抹茶味, 黑芝麻, 栗子, 焦糖味...
抹茶味俾面頭果d黑色蛋糕姐左入面d抹茶..
你只係食入面d抹茶cream先食左抹茶味..
如果你成舊咁食就食唔到抹茶..下次可以唔洗試..

栗子都有味..但普通唔太特別..
焦糖可以話同黑芝麻有得揮..一樣咁好味...
好濃厚既焦糖有d似咖啡味咁..但係唔係喎..
好特別...真係大愛!!!再試啊!!!
下次可以試下
2012-06-13
HK$40 (下午茶)