2016-04-17 1025 瀏覽
為食豬喺團購見到呢間餐廳嘅窩夫餐幾抵食,就買左兩張試下佢。餐廳位於the one 8樓,呢個商場啲好難等,唯有搭扶手電梯一層層慢慢上。餐廳冇明顯嘅reception位,現場得3個忙到踢晒腳嘅樓面侍應,等左一陣侍應終於得閒理我地喇。餐廳內部裝修幾有格調,靠窗位置仲可以睇到街景。枱同枱之間嘅距離亦唔會太近。餐牌選擇都唔算少,有甜品有咸點仲有all day breakfast。我地嘅團購券只可以揀窩夫餐,於是我地就揀左一咸一甜,分別係綠茶窩夫同窩夫三明治。餐包括餐湯/沙律,主菜同一杯飲品。餐湯-洋蔥湯: 碗湯一上枱個樣十分樸素,自己加左啲黑椒吊一吊味。味道方面,洋蔥味唔算太濃郁,一般般啦。綠茶窩夫: 賣相精美,分量適中,綠茶窩夫伴以紅豆雪糕,忌廉同紅豆。窩夫外層雖然唔算脆,但做到內部鬆軟少少濕潤唔會太乾。配搭嘅紅豆雪糕頗有牛奶味,而且食到紅豆粒。忌廉唔夠香,打得唔夠挺身。紅豆大大粒而且煮得夠粉。配料整體合格,窩夫質感唔錯可惜嘅係綠茶嘅味道人工,係香精味而冇綠茶香味,當然亦冇綠茶嘅甘味。總括黎講有一般甜品店水準。窩夫三明治: 份量比較細,女仔食應該都足夠,但男仔就一定唔夠啦。三文治有兩層,每
為食豬喺團購見到呢間餐廳嘅窩夫餐幾抵食,就買左兩張試下佢。
洋蔥湯
綠茶窩夫
窩夫外層雖然唔算脆,但做到內部鬆軟少少濕潤唔會太乾
。配搭嘅紅豆雪糕頗有牛奶味,而且食到紅豆粒
窩夫三明治
三文治有兩層,每層有芝士,生菜,火雞肉同蕃茄,但就唔多覺有餐牌上寫嘅洋蔥。
切開窩夫時已經感覺到較綠茶窩夫難切,食落窩夫嘅質感比較乾,表皮亦有啲硬,比綠茶窩夫遜色得多。三文治整體偏乾,入面冇加任何醬汁,芝士亦冇溶,建議加埋附上嘅千島醬食。呢個咸窩夫做得一般,份量細又比綠茶窩夫貴,如果唔係買左團購,性價比唔太高。
咖啡
跟餐咖啡: 呢杯咖啡等足成餐,催左半個鐘以上
。睇黎餐廳人手不足係一大問題,但員工值得一讚,依然保持應有禮貌。
咖啡大大杯,聞落咖啡味濃郁。冇飲開咖啡嘅應該會覺得太過濃有點苦,但飲開咖啡嘅應該會覺得幾香濃。
用餐優惠
團購
綠茶窩夫
2016-04-04 932 瀏覽
聽講呢間餐廳就搬,所以馬上再黎食一次。今次有四個人,可以叫多啲唔同主食。 先黎個南瓜湯,仍然保持質素,香濃得黎又唔膩。 然後黎個蝦沙律,隻蝦又大又新鮮!海膽意大利飯,呢個配搭都幾新鮮,當你細細咀嚼飯粒既時候會感受到一絲絲海膽香味。無食過黑鱈魚,相比銀鱈魚,似乎更鮮味,肉質更結實。廚師將魚煎得啱啱好,表皮香脆,同時保持內裏肉質鮮嫩。牛其實不過不失,反而伴碟薯蓉做得好出色,應該加左啲忌廉,吃完一啖又想食另一啖。春雞好香脆,廚師仲好貼心咁幫我地分好晒件,食起上黎就好方便。 呢間西餐啲甜品好高質,當然價錢比普通甜品舖貴少少。今次我地叫左呢個 蘋果金寶,表層好鬆,味道啱啱好,唔會太甜,熱辣辣既蘋果金寶配上雪糕食更加係一流。窩夫都做得唔錯,仲好大份!其實個雪糕都好好食。
聽講呢間餐廳就搬,所以馬上再黎食一次。

今次有四個人,可以叫多啲唔同主食。
南瓜湯

先黎個南瓜湯,仍然保持質素,香濃得黎又唔膩。
蝦沙律

然後黎個蝦沙律,隻蝦又大又新鮮!
海膽意大利飯
香煎黑鱈魚
西冷配薯泥
雜菌燒春雞
蘋果金寶

原味窩夫
窩夫都做得唔錯,仲好大份!其實個雪糕都好好食。
2016-03-09
蘋果金寶
原味窩夫
  • 黑鱈魚
2016-04-03 498 瀏覽
放假行街行到攰, 就搵個地方補充體力, 呢間西餐環境幾舒服, 人唔多可以直入.All day brunch要左個"煙三文魚炒蛋+自製窩夫"$118窩夫唔夠熱, 得微暖, 不過都鬆軟, 唔會太硬, 但得牛油搽就比較淡, 如果多少少醬會更好.三文魚新鮮唔算太咸, 炒蛋夠滑有蛋味.份量偏少, 而價錢都唔平, 應該無下次.
三文魚新鮮唔算太咸, 炒蛋夠滑有蛋味.
份量偏少, 而價錢都唔平, 應該無下次.
2016-03-08 1015 瀏覽
今晚趁比較休閒就打算食好啲,同事介紹黎呢間隱世西餐。餐廳喺the one商場最頂層,家品店後面。窗邊有私隱度比較高既二人位,景色都應該唔錯,可惜我地到既時候已經無晒窗口位。入正題,晚市有dinner set,價錢都相宜。 每個set都可以配湯或者沙律,我地今次揀左湯,個湯調味啱啱好,好滑,又唔會太稀。 主菜係黑毛豬意大利粉,好足料,意粉軟硬適中。仲有煎帶子意大利飯,帶子好新鮮,又juicy,意大利飯都好有口感。 呢度仲有花茶,淡淡花香,配上少少蜂蜜,可以平衡番之前濃味既主菜。呢度甜品真係令我喜出望外,本身唔算好鍾意食慕絲既我都秒完呢道甜品。佢係雪涷既慕絲波波沾上Oreo餅碎,食時點上香蕉汁。食落好似雪糕,配上香蕉汁,有朱古力既香味,但一點啲都唔膩。呢間餐廳無論食物質素,環境同服務都好好,價錢又相宜,絕對會再試!

入正題,晚市有dinner set,價錢都相宜。
餐湯

黑毛豬意大利面

主菜係黑毛豬意大利粉,好足料,意粉軟硬適中。
煎帶子意大利飯
仲有煎帶子意大利飯,帶子好新鮮,又juicy
,意大利飯都好有口感。
玫瑰花茶

玫瑰花茶
朱古力慕絲陪香蕉汁
  • 朱古力慕絲配香蕉汁
2016-02-21 1138 瀏覽
放假去睇戲, 睇之前食D野, 見戲院隔離呢間唔洗等位, 而且環境企理, 一於快快手手食完入場.坐位其實唔錯, 居高臨下有景睇, 輕輕鬆鬆嘆個下午茶.睇下餐牌, all day brunch由$58到$158都有, 主要都以輕食類型.要左個"英式早餐"($128)豬肉腸 - 細細粒不過煎到香口, 簡單調味還可以. 煙肉 - 煎到唔會過左火, 所以保留肉汁, 幾嫩滑煙韌.雞蛋 - 幾滑, 唔會太稀, 不過味道就較淡.窩夫 - 焗得唔太熱, 唔夠軟熟, 有D乾. 炒雜菌 - 炒完幾惹味. 焗豆, 蕃茄 - 味道算正常野, 夠清新.餐飲要左熱咖啡, 咖啡味濃郁, 幾提神, 亦夠滑, 好易入口.
坐位其實唔錯, 居高臨下有景睇, 輕輕鬆鬆嘆個下午茶.
要左個"英式早餐"($128)
豬肉腸 - 細細粒不過煎到香口, 簡單調味還可以.
煙肉 - 煎到唔會過左火, 所以保留肉汁, 幾嫩滑煙韌.
雞蛋 - 幾滑, 唔會太稀, 不過味道就較淡.
窩夫 - 焗得唔太熱, 唔夠軟熟, 有D乾.
2015-12-25 2142 瀏覽
趁著聖誕來個下午茶,來到THE ONE準備看電影前,先跟一口花茶吧 French Rose Honey Tea有淡淡嘅玫瑰花香味 .加上峰蜜有小量甜味,不會太甜,茶味亦相當香濃,份量方面,看似很負,但熱飲來說差不多了,太多的話是喝不完便會凍了,那樣便會影響味道價錢方面,在大商場內一定不會便宜的,但$38也可以一試愉快的下午!!!

French Rose Honey Tea

價錢方面,在大商場內一定不會便宜的,但$38也可以一試

愉快的下午!!!
2015-12-12 2263 瀏覽
星期五晚約朋友食飯要搵地方真係好難,搵左好耐先搵到呢間booking仲未full,book左7點去到仲有好多吉位,一去到就入得,唔使等位。之前已經上openrice做左功課,知道set dinner大約要二三百蚊,不過今次去到發現menu唔同左,多左好多唔同價格嘅主菜選擇,最平嘅$88都有,加$35就可以有set,包salad/soup同drink(之前係salad同soup兩樣都有,依家價錢平左就變左二選一,而且將貨就價,冇左黑松露蘑菇湯,見人地食沙律都係得撮菜)不過飲品就多左好多選擇,可以喺coffee同tea入面任揀(凍飲或tropical drinks就要再加錢) dessert係唔包的我揀左是日嘅tomato cream soup,份量唔多,入口幾濃稠,飲到碗湯係用左好多番茄打成,好似仲加左啲洋蔥?不過就唔夠creamy,而且對我嚟講酸左少少,但作為appetizer都幾開胃主菜我揀左sea urchin risotto w/ cod roe & zucchini原本幻想個risotto用海膽煮之餘,仲會有幾片海膽放係上面,結果嚟到證明我諗多左,只係有一堆蟹籽係個risott
book左7點去到仲有好多吉位,一去到就入得,唔使等位。

加$35就可以有set,包salad/soup同drink
而且將貨就價,冇左黑松露蘑菇湯,見人地食沙律都係得撮菜)
不過飲品就多左好多選擇,可以喺coffee同tea入面任揀
我揀左是日嘅tomato cream soup,份量唔多,
入口幾濃稠,飲到碗湯係用左好多番茄打成,好似仲加左啲洋蔥?
結果嚟到證明我諗多左,只係有一堆蟹籽係個risotto上面 XDDD
個risotto顏色好深好啡,唔知究竟用左幾多"真海膽"去煮呢?
入口個味道真係好有海膽味海水味!!不過太濃味了,愈食愈鹹...
食到後期我已經唔記得咩係海膽味,只記得鹹味....
好彩佢鹹得嚟唔係好重味精嗰種鹹,所以唔會話好口渴,
而且有啲比較清新嘅翠肉瓜粒同黃色一條條應該係醃蘿蔔絲中和一吓個味道
加埋脆卜卜嘅蟹籽,食落口感豐富
不過我嫌個risotto太軟,冇左煙煙韌韌又帶點硬度嘅口感
飲品我揀左french rose honey tea
飲花茶一向俾人好elegant同relaxing嘅感覺,
不過呢度用嘅杯同茶隔都走型格路線,同杯入面飄住嘅幾朵玫瑰形成有趣嘅對比
蜜糖味比較淡,玫瑰味就慢慢滲出嚟
都好,因為我好怕啲太甜嘅飲品或者蜜糖,甜到你飲完杯野仲要再飲返幾啖水過口,
依家呢杯個甜度就剛剛好
連埋加一,我個set要$190,
星期五晚尖沙咀食西餐dinner要呢個價算合理,
不過食物份量偏小,質素亦一般,
如果包一個細細地嘅甜品,或者叫set可以優惠價加正常size甜品就更好
(佢地依家唔包甜品,但會留低一個menu係檯,提你可以叫甜品)
講真,尖沙咀周圍咁多野食,要食甜品大把選擇,點解食完個set dinner仲要再幫襯你?
所以結果我地都係冇叫甜品就埋單走人了

整體嚟講,環境唔錯,不過食物質素普通,未必會有下次
2015-12-11
2015-10-11 3681 瀏覽
當天我和朋友本想到尖沙咀另一間cafe食WAFFLE的可是摸門釘了!於是我們上網趕快找可以食WAFFLE的餐廳。找到了這間FULL/half就狗衝去了哈哈位於the ONE的這間餐廳當時五時多餐廳內只有五位之內的客人十分靜的環境下午茶還到好像六點多才完,我們坐下後都叫了綠茶WAFFLE配紅豆雪糕因為除了紅豆和VANILLA和香蕉雪糕,就沒有其他味道的呢,我十分十分想食巧克力的味道,我就要求我的WAFFLE用巧克力醬了隨餐附上的是任何的熱飲,這點是十分好的。而且飲品的質素相當高,我點的MOCHA十分香而不膩。朋友的冷巧克力要加兩塊錢,都是沒有偷工減料,濃郁香甜。可以主菜WAFFLE卻叫人失望!WAFFLE一點都不脆,雪糕剛來時冰得刀都切不開!只能用分量和討好的賣相搭夠吧!
當天我和朋友本想到尖沙咀另一間cafe食WAFFLE的
可是摸門釘了!
於是我們上網趕快找可以食WAFFLE的餐廳。

找到了這間FULL/half
就狗衝去了哈哈
位於the ONE的這間餐廳
當時五時多餐廳內只有五位之內的客人
十分靜的環境
下午茶還到好像六點多才完,
我們坐下後都叫了綠茶WAFFLE配紅豆雪糕

綠茶窩夫配紅豆雪糕
隨餐附上的是任何的熱飲,這點是十分好的。
而且飲品的質素相當高,我點的MOCHA十分香而不膩。
朋友的冷巧克力要加兩塊錢,都是沒有偷工減料,濃郁香甜。
可以主菜WAFFLE卻叫人失望!
WAFFLE一點都不脆,雪糕剛來時冰得刀都切不開!

只能用分量和討好的賣相搭夠吧!

題外話/補充資料: 需加一
2015-10-08
2015-08-22 4424 瀏覽
先要說的是由點餐至送餐,中間我地等左45分鐘!!!!! 店內已經不是full house,都可以做得咁慢!!! 本來唔餓都等到餓 等左咁耐,終於送到,窩夫一啲都唔香,仲一啲味道都冇,只感到應該有好多油,因為連底下的紙都有油印!! 因等到太餓,最後都食曬 友人的意粉,很一般,意粉煮的太耐,好淋,醬汁是一般的蕃茄醬,沒什麼好提

因等到太餓,最後都食曬
窩夫三文治

肉丸意粉
2015-08-14 4200 瀏覽
一直都覺得這𥚃的裝修很別緻,很想來~ 跟朋友瘋狂購物後,便與友人在此歇一歇。前菜選了沙律。沙律菜頗新鮮、不苦,西柚不過酸。墨汁意大利飯不鮮甜......帶子過熟,還有點乾...窩夫也不好吃...沒蛋香、不鬆軟...與煙三文魚及炒蛋毫不搭調... 幸好,三文魚和炒蛋獨立吃,還可以的。全餐最理想是杯餐飲~蜂蜜檸檬薑茶!......

柚子沙律

前菜選了沙律。
沙律菜頗新鮮、不苦,西柚不過酸。

帶子墨魚汁意大利飯

墨汁意大利飯不鮮甜......帶子過熟,還有點乾...

煙三文魚炒蛋窩夫

幸好,三文魚和炒蛋獨立吃,還可以的。

全餐最理想是杯餐飲~蜂蜜檸檬薑茶!......
2015-06-13
柚子沙律
2015-08-13 3456 瀏覽
來到The One,原本是為了吃近期大熱的中村藤吉。到達時看到只有十多人在等位,滿心歡喜,一問,原來飛已經全部派出,即是連等位的機會也沒有,只好放棄,隨意找一間餐廳吃個飯好了。Mexican Beef Tortilla with Avocado dip & tomato salsa ($88)朋友吃了一口便說味道不錯,使我也忍不住試了一口。外皮非常煙韌,而中間的餡料幾近滿瀉,吃的時候要小心翼翼。配上的牛油果醬和蕃茄醬吃得出非常新鮮,是這道菜的亮點。Organic scallops risotto with ink sauce ($118)這個有機墨魚汁帶子意大利飯味道一流。$118的價錢便有四粒肥美飽滿的帶子,可見店家非常大方。帶子煎得金黃色,吃下去依然鮮嫩彈牙,而且非常鮮甜。意大利飯煮得非常creamy,是我最愛的黏度。飯粒質感軟稔,墨汁味十分濃郁,確是上品之作。不知何時開始,愛上了烏卒卒的墨汁。每次看到對方吃得滿嘴烏黑,便不自覺笑了出來。

2015-08-10 3298 瀏覽
I love the atmosphere of the restaurant. It is very rustic and industrial, which matches their store Lost&Found. I've ordered their tea set ($55+10% service) Cappuccino and NY Cheesecake. The cappucino is better than most average places in HK; at least there are foam on top. However, the cake was not as good as it could be. The taste is quite good, but the texture was very liquidy. I believe they have not let it chill to become firm enough before they served. NY cheesecake is suppose to be firm, not almost liquified.

As for the service, if you charge 10%, please at least give me a cup of water after I've sat down for 10mins. I saw the more senior server is very busy, but the more junior ones are just walking around aimlessly.
Cappuccino and NY Cheesecake
cappuccino & NY cheesecake
2015-08-09
2015-07-28 3176 瀏覽
第一次來THE ONE 看戲,影院位於中層,樓上樓下滿是食物館。距離看戲時間尚早,想找地方吃晚飯,才發現在高層的有中式酒家、Fine Dining 西餐廳、人氣和式綠茶甜品店,下層則有特色咖啡館、韓式中式小食店。這間位於8/f 的FULL/half 似乎被遺忘!位於商場中層其中一個影院隔鄰,餐廳樓上樓下都是電影院,想睇戲之前或者之後食東西,又不想排隊等𨋢上落 (THE ONE 出名要等很久才有𨋢),FULL/half 是個好地方!被安排坐卡位近窗,座位比較窄,但是有privacy,四道菜set dinner (頭盤,餐湯,主菜和飲品),由$195 至$285,選擇頗多。頭盤有兩款,我和友人各擇一一起分享,有機嫰菠菜沙律三文魚和手撕雞沙拉配芝麻汁,普通沙拉菜,沒有什麼特別,但是份量十足,尤其有大片三文魚,芝麻醬汁可口,夏日炎炎消暑首選!餐湯有驚喜,黑松露菌湯,味道香濃,䶢淡適中,是日例湯是薯仔蓉湯,口感佳,如果可以creamy 點味道更好。友人揀了安格斯西冷配香辣車紅茄($285 set) ,order 了medium,醬汁蓋過了牛肉鮮味,反而配菜的車紅茄酸酸的,省胃可口。澳洲鱸魚配洋蔥

soup
手撕雞沙拉配芝麻汁
有機嫰菠菜沙律三文魚

安格斯西冷配香辣車紅茄
澳洲鱸魚配洋蔥茴香鮮魚湯

澳洲鱸魚配洋蔥茴香鮮魚湯($285 set),融合了中式料理方式,從未吃過西餐的魚湯浸魚,先説份量,有兩大塊鱸魚,質地幼滑,茴香魚湯鮮甜,味覺清新,值得推薦!
同行的好朋友精於設計,愛留意餐廳的細節,徝得一讚的是餐巾和餐桌紙,前者似量杯,不過容量單位被食物有關的單字代替,後者是弄製Tiramisu 圖解,我和友人在等待食物的同時,不忘拍照留念,我還想取一份回家當recipe.

整頓飯最吸引我的是餐廳名字 FULL/half,如果應用在生命價值上,我認為人生是完滿抑或半滿,視乎我們怎樣對待和重視生命!暫且不再思考生命真諦,我只覺得肚子是滿滿的!
2015-07-25
有機嫰菠菜沙律三文魚
安格斯西冷配香辣車紅茄
澳洲鱸魚配洋蔥茴香鮮魚湯
  • Set Dinner
2015-07-18 3080 瀏覽
今天約了朋友去尖沙咀逛街,行過the one高層有點累時,發現一間裝修特別的餐廳,看見下午茶的價錢不算太貴,便進去吃點東西,休息一下😀坐到裡面的窗口位,看著窗外的風景,格外休閒舒適,這裡的食物比較特別和新㯋,很多選擇😋最後和朋友點了一份原味窩夫及牛肉餅,味道不錯,服務員亦很細心,知道我和朋友share,為我們把甜點後上,服務態度亦很好👍下次一定再光顧!
2015-07-16
  • 窩夫
2015-07-12 2969 瀏覽
今天和珊珊在the One看迷你兵團,真的超好看!在場的觀眾大笑不己,而且故事的角色Bob真的很得意,我和珊珊都看得很開心出來時我們感覺有點口喝,我們到Full/Half Cafe 坐下來,服務生很好,她馬上安排了窗口的卡位給我們,看到餐牌,我們看到tea set 才55元,真抵食,而且有8款Dessert 可選,我們点了New York Cheese Cake and Blueberry Hill, 我的芝士蛋糕很香芝士味很濃, 珊珊的藍莓不止好看,而且果味很重,接着我們点了lenon.Ginger and Rose Tea, 飲品很淡,味道不夠,真的有點失色! 但服務態度很好,而且環境很舒服,我和珊珊聊聊天,又過了一個輕鬆的下午 !
Rose tea
Blueberry Hill