2024-04-01 161 瀏覽
今日一家大細去食 見到外面寫住1小時15分 用膳 OK入去坐低食 啲餸都嚟得快 亦收得很快 員工不斷喺張枱附近行嚟行去 又望吓手錶 拎住我張單 又話我得返20分鐘 冇幾耐有另外一個員工 又話我得返15分鐘 真係想坐多一陣都唔可以 見你張枱俾人收晒啲嘢就想你哋即刻走 以後冇下次 所以啲人上大陸消費係有原因
手上有張1號飛都要等一大爛餐,再加埋侍應無禮貌都算,十位要逼響三張雙人枱,旁邊有多張枱都唔畀我,要我再三要求,食物上埋枱至畀多張枱拍埋來十人坐四張雙人枱,如此虐待食客,無下次。
點了其中雲吞拉麵,該麵偏硬、咬落去亦冇麵味十分淡而無味,炸醬拌麵份量少得可憐,餐紙可以選擇的款式已不多,本想選擇流心流沙包、壽桃等,但有好幾款食品又沒有供應。拿了5人飛,結果給了4人枱,十分擠迫,整個用餐體驗十分差。使錢使得值沒所謂,但使錢換來這樣體驗,一定沒有下次!!
2024-02-13
2024-02-06 486 瀏覽
週末去沙田行街,好耐未食過小籠包,一於去食返個下午茶先! 呢間鼎泰豐名聲好大,去到都要排隊等位,一開始比門口位我地,要問佢可吾可以坐入d先有得坐入面,其實入面勁大好多位 吾明點解一開始要比個甘差既位我🫨🫨講返食物先,我叫左個招牌小籠包同個排骨蛋炒飯,記得以前食過尖沙咀果間分店好正,心諗一定無問題啦~⭐️招牌小籠包正常味道,無咩大驚喜,豬肉味濃,有湯汁,略嚴皮太薄,有一隻小籠包一夾就穿底。。。漏曬d汁出來。。。🥲🥲⭐️排骨蛋炒飯呢個賣相好好,成塊排骨好似張被甘蓋響炒飯上面,但蛋炒飯超多油,好似蛋同飯分開炒甘,吾係好夾味。。。

⭐️招牌小籠包

⭐️排骨蛋炒飯

2024-02-04
2024-01-26 488 瀏覽
鼎泰豐以小籠包聞名於世,皮薄多汁,內餡鮮美全部手工製作。除小籠包亦會提供傳統上海及台灣菜,每道都匠心烹調,味道獨特。🌃- 小籠包6個 HK$70 🥟皮薄軟滑,肉餡鮮美多汁,每隻小籠包都充滿一匙羹湯汁,入口爆汁鮮味,令人回味無窮!!- 紹興酒醉雞 HK$82 🐥雞肉嫩滑,紹興酒香氣融入整件雞肉,香氣氛芳。- 台式四季豆 HK$64 🫛蝦米惹味香口,肉碎味道濃郁,四季豆油香十足。- 炸豬排蛋炒飯 HK$92 🐷🍚豬排份量十足,炸得酥脆香口。炒飯粒粒分明,口感彈牙且帶有米香。- 台式擔擔撈麵 HK$60 🍜肉醬味道濃郁,麻醬的味道恰到好處,麵條選用陽春麵,飽肚感十足。- 荔芋小籠包6個 HK$58 🥟少見上海甜品,用小籠包皮包裹住芋泥,皮薄彈牙,芋泥香濃可口,非常驚艷!!

小籠包6個

- 小籠包6個 HK$70 🥟

紹興酒醉雞

- 紹興酒醉雞 HK$82 🐥
雞肉嫩滑,紹興酒香氣融入整件雞肉,香氣氛芳。

台式四季豆

- 台式四季豆 HK$64 🫛
蝦米惹味香口,肉碎味道濃郁,四季豆油香十足。

炸豬排蛋炒飯

炸豬排蛋炒飯
台式擔擔撈麵
荔芋小籠包6個
  • 小籠包
呢一次行過鼎泰豐,心諗:食過咁多次,呢次又會唔會畀我新鮮感呢?一入到,鼎泰豐招牌小籠包呼喚住我,熱辣辣送入口,「啪」咁一聲咬落去,滿口唔係湯汁噢,係幸福架!每粒小籠包都該有個🏅金牌!再來個油豆腐粉絲湯,溫暖喺胃裡嘟嚕嚕開,豆腐細膩得滑噏過水,粉絲Q彈得跳出個high note。炒油麥菜爽口得嚟帶啲微微嘅蒜香,清新得好似春風一樣。又點了個菜肉餛飩湯,餛飩皮靚身子好充實,飽滿嘅肉感完美結合鮮甜嘅湯底,真係食完一碗想再嚟多碗🍲。最後,紅燒牛肉湯麵真係亮瞎眼晒!湯底濃郁,牛肉同牛筋嘅搭配激發出無限滋味,啲麵條自己都知自己咋舞得掂,每條都彈牙Q滑。想食啲正宗台灣味,鼎泰豐絕對係罪惡啲滋味嘅天堂!無論幾多次嚟,每次都新鮮過噴火山🌋。食指大動之餘,心頭都暖笠笠。啱哂想食得健康少油,又想口感滿足嘅朋友!

本人極不高興叫號碼個位先生...當晚有4大1個2歲小朋友,因為冇得自取票,要行去同佢講幾位,我同佢我有4個大1個小朋友要BB櫈,佢講咁計5人,好啦,等左1個半鍾,其間不段叫B號碼,好終於到我地,佢話比張卡位我,但又吾可以放BB櫈,我話個張卡位4人坐,但你叫我拎5人,咁BB坐邊,我拎票同你講左有小朋友,如果咁我拎4人票吾洗等咁奈啦,你不停淨叫B號碼,等咁奈就比張4人枱,你都傻,最後都快比枱我但係最攪笑,我地隔離枱同我地一樣,但...點解隔籬佢可以坐4人,張枱坐6人佢坐4人,編排座位超混亂,最後行出門口見有啲枱,咁大張枱(四人)得兩個人坐😂
本人極不高興叫號碼個位先生...
2023-12-31 385 瀏覽
啱啱去咗鼎泰豐試吓,感受下佢哋嘅人氣小籠包🥟。皮薄得黎摺花又靚,咬一啖肉汁四濺,鮮滋滋嘅好味道真係唔講得盡!紅油抄手就又辣又麻又過癮,層次感十足,冚唪唥就係哩個味!台式擔擔撈麵都幾正點,麵身啱啱好嘅口感,加埋特制嘅花生醬,濃郁到令人一碗接一碗!至於迷你荔芋包,外皮Q彈,裡頭嘅芋泥香甜軟糯得滋滋咁,真係甜到心頭去!其他嘢都有驚喜,蘿蔔絲拌海蜇皮嘅口感好對碟,爽口得嚟清甜;而四季豆嘅爽脆肉碎咬口,都啱晒我哋香港人嘅口味。炸醬拌麵用咗肉碎和蕃茄,意料之外嘅美味組合,單吃肉碎就覺得飽肚到不得了👍。蝦仁燒賣嘅肉汁豐富,蝦仁爽脆,就算皮啲厚,味道都算得上係得意;紹興酒醉雞嘅香濃,都令人倒灶!而排骨蛋炒飯,排骨鬆化、飯香嘅組合簡直無敵。食到尾,我只想話,來過必定會回味無窮啊!🍽️🤤👌

2023-12-25 316 瀏覽
突然想起台灣美食,媽媽提議不如去食「鼎泰豐」。餐廳很廣闊,潔淨,餐枱及桌子以木系為主。餐廳裡店員數目蠻多,很容易找到店員幫忙下單。😋是日選擇:蘿蔔絲拌海蜇脆爽的蘿蔔絲,彈牙的海蜇,口感豐富,令人開胃的小食。香菇素包熱辣辣,餡料滿滿,香菇的香氣,味道鮮美。台式酸辣湯湯汁酸辣開胃,豆腐嫩滑,木耳爽脆,筍有嚼勁。菜肉餛飩湯餛飩皮薄,內餡鮮嫩多汁,湯汁清淡,讓餛飩的味道更突出。春菜肉絲湯麵面條彈牙,春菜的脆嫩為湯麵增添了清爽的氣息。
突然想起台灣美食,媽媽提議不如去食「鼎泰豐」。

😋是日選擇:

蘿蔔絲拌海蜇

脆爽的蘿蔔絲,彈牙的海蜇,口感豐富,令人開胃的小食。

香菇素包

熱辣辣,餡料滿滿,香菇的香氣,味道鮮美。

台式酸辣湯

湯汁酸辣開胃,豆腐嫩滑,木耳爽脆,筍有嚼勁。

菜肉餛飩湯

餛飩皮薄,內餡鮮嫩多汁,湯汁清淡,讓餛飩的味道更突出。

春菜肉絲湯麵

面條彈牙,春菜的脆嫩為湯麵增添了清爽的氣息。
2023-12-24
2023-11-29 340 瀏覽
星期日下午肚餓,忍唔住走去食咗一碟嘅排骨蛋炒飯,永遠都唔會令我失望。 排骨脆嫩多汁,啲肉啱啱好入味,每一口都似係在嘴巴開個狂歡派對。排骨熱熱地出晒煙,好香好香,炸到啱啱夠香脆,一啖就係一陣滿足感。 啲蛋粒炒到啱啱夠蓬鬆,又唔會太乾。佢哋係炒飯入面真係一對黃金拍檔,入口即化,啲蛋嘅香氣就同啲排骨啲鹹香互相搭配,真係好鮮味。 炒飯一粒一粒都保持住獨立個性,唔會黏糊糊,令我每一啖都係個小驚喜。加啲香嘅蔥花同埋少許嘅胡椒,就咁一點一滴地增添風味,啲調味嘅功夫係恰到好處。 鼎泰豐果然係米芝蓮餐廳,將簡單嘅食材變成一碟美味又滿足嘅排骨蛋炒飯。食嘅時候唔單止啲味蕾開心,仲會係心情上添一份滿足感。好味到差D再添多碟添!
好味到差D再添多碟添!
排骨蛋炒飯
2023-11-26
排骨蛋炒飯
2023-11-17 405 瀏覽
鼎泰豐裝修簡潔沉實,服務真誠有效率,令人滿意!⭐️小籠包($70)外皮薄而多摺花紋,餡肉紮實而豐有肉汁!果然係經典!⭐️菜肉紅油抄手($70)每次都會點的!麻香辣有齊,但不太辛辣,一般人都接受到!菜肉餡料比例剛剛好,用薄而煙韌外皮包裹,真是恰到好處,深得我心!❤️⭐️台式擔擔撈麵($60)撈麵醬汁香濃撲鼻,麵質煙韌彈牙,軟硬合適,掛上特制花生醬🥜配上花生碎,經典又美味!⭐️迷你荔芋包($40)小籠包外皮,內裡芋泥非常濃郁,質感細緻軟糯,香甜的滋味令人回味無窮!
鼎泰豐裝修簡潔沉實,服務真誠有效率,令人滿意!

⭐️小籠包($70)
外皮薄而多摺花紋,餡肉紮實而豐有肉汁!果然係經典!

⭐️菜肉紅油抄手($70)

⭐️台式擔擔撈麵($60)

⭐️迷你荔芋包($40)
2023-10-30 457 瀏覽
🇭🇰|鼎太豐 📍 沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓166號舖——————————————-想念小籠包了 好耐無食上海野 今次去左食鼎太豐 坐得舒服 食物水準依然一流🥰 🔖招牌小籠包 HKD70名不虛傳嘅小籠包,皮薄多汁,咬開後吸一啖都係滿滿蔇湯汁。而小籠包好有鮮味,一啖食,湯汁同肉饀係口中融和嘅感覺同味道非常之好🤓🔖高湯蒜蓉菠菜苗 HKD78 雖然呢道菜其樣不揚,但都幾好味。高湯同蒜蓉為味道清淡嘅菠菜苗調味,食落有蒜香/上湯嘅鮮味😆🔖台式香蔥拌麵 HKD60不過不失,香蔥非常惹味,連埋麵一齊食,香味衝擊口腔。但拌麵本身就一般,如不夾同蔥一齊食,味道會比較淡👍
🇭🇰|鼎太豐
📍 沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓166號舖
——————————————-

🔖招牌小籠包 HKD70

🔖高湯蒜蓉菠菜苗 HKD78

🔖台式香蔥拌麵 HKD60
2023-09-10 271 瀏覽
好慘呀,啱啱寫咗篇食評撳錯咗放棄而家重新寫過!星期六一點之後要排隊!而家簡單寫一篇海事咁遲大條左粗啲青燉牛腱湯朋友第一次食話冇介紹錯,請得來又好豐富嘅口感好滿足,而且冇味精不過佢就鍾意紅燒牛肉嘅牛腱多啲,都係好肯定咁樣三嚿牛腱答一條細小咗嘅牛筋清晨牛腱湯就通常三舊牛腱疊一舊好細嘅肉仔白灼菠菜今次係得呢個新嘢要講多少少,平時冇嗌過,蝦仁白菜小籠包!好清新,唔似傳統小籠包咁嘅味,因為完全肉汁集,暗中而清淡嘅人食所以你睇吓你嗰日想唔想食清淡啲邪惡就得!
而家簡單寫一篇
海事咁遲大條左粗啲

清晨牛腱湯就通常三舊牛腱疊一舊好細嘅肉仔
白灼菠菜
所以你睇吓你嗰日想唔想食清淡啲邪惡就得!
2023-09-05 812 瀏覽
源於台灣,現已有超過60 年曆史和140多間分店,是近期我們經常回訪的餐廳!主打小籠包和麵點,與「港式飲茶」的模式相似,基本每台一籠小籠包及炒飯 / 麵條;作爲碳水愛好者我們也不例外,同時也點了3款菜式,人均 $300 小籠包 $70/6個 皮薄餡多,經典豬肉餡滑嫩多汁,吃在嘴裏一點都不膩口 餐廳還有創新款小籠包,有預算的話可以試試看黑松露口味 $190/6個,黑松露醬馥郁芬芳,表現不俗唯性價比不高 蒜香粉皮肉 $66 帶濃郁的蒜香味,粉皮墊在最底,整道菜有點像蒜泥白肉但味道更溫和 蝦肉紅油抄手 $72 特製的紅油抄手醬香甜濃香,辣味不重;每一顆抄手都包著一隻蝦,飽滿Q彈 炸豬扒蛋炒飯 $92 蛋炒飯是必點!粒粒分明的米飯卻不會油膩,伴隨蛋香及葱花香;豬扒的口感比較乾身 黃金流沙包 $45/3個 受歡迎程度MAX,建議人多直接點兩籠 (每次想加單時都售罄) ;外皮十分鬆軟,手作包點真的很不錯,另外上次也發現芝麻包也值得一試

小籠包 $70/6個
皮薄餡多,經典豬肉餡滑嫩多汁,吃在嘴裏一點都不膩口

蒜香粉皮肉 $66

蒜香粉皮肉
蝦肉紅油抄手
炸豬扒蛋炒飯
2023-08-29 654 瀏覽
星期日係沙田整完野就係新城市廣場搵下有咩食,屋企人就話想食試下鼎泰豐,餐廳都幾大,我地等左大約3個字就可以入座。環境:座位都舒適同闊落,環境都乾淨。服務態度:因為屋企人唔食辣,我地問可唔可以少辣,waiter就即刻提議擔擔麵同紅油抄手既汁另上,服務態度好好,完全冇唔耐煩。食物:我地3個人總共叫左6樣野,都唔係話好飽,因為食物既份量偏少,而且味道一般,性價比略低。1. 台式擔擔撈麵 - 花生味重,仲有花生粒,撈麵黎講都算幾多汁,即使冇加辣但味道都好香濃2. 蝦肉紅油抄手 - 每粒都好係兩個5蚊銀既大細,但佢個汁幾特別幾香同甜甜地但一啲都唔辣,之後仲用佢黎點小籠包都唔錯3. 原味小籠包、雞肉小籠包、絲瓜蝦仁小籠包 (每籠6隻)- 全部小籠包皮薄多汁👍🏻咁多隻黎講原味比較好,肉味濃。雞肉果隻就肉比較實;絲瓜蝦仁就冇咩特別,一定要點醋食至有味。4. 荔芋小籠包 - 雖然有少少甜,但芋蓉好香滑,係其他地方亦食唔到呢款小籠包,所以值得一試。 總括而言,呢間可試一次就夠,食物質素都可以,但略嫌份量有啲細,呢個價錢黎講唔太值。

環境:座位都舒適同闊落,環境都乾淨。

台式擔擔撈面

荔芋籠包