2016-07-15
等了一年,麥當勞終於出返<<菠蘿滋味蝦堡 >>喇。知道左之後馬上去試。今期包裝都幾靚,以Hello Kitty來吸客。開左盒,原來今期改用了足球狀的芝麻包。除左有菠蘿及大蝦扒,仲有生菜,沙律醬,看落有D似麥香雞。但入口層次豐富,菠蘿的清新把大蝦扒的油膩感除去。食起上來,個人覺得比對家的同類形產品好吃。跟餐的薯條免費轉做粟米,相對健康。仲有仲有,等到頸都長的手篤凍檸茶強勢回歸,有茶味跟檸檬味才叫做檸檸茶架嘛。

今期包裝都幾靚,以Hello Kitty來吸客。
開左盒,原來今期改用了足球狀的芝麻包。
跟餐的薯條免費轉做粟米,相對健康。
2016-07-12
HK$37 (午餐)
  • 菠蘿滋味蝦堡套餐
2016-07-23
綠茶味雪糕係近近地的麥當勞消暑佳品綠茶雪糕和云尼那雪糕做的流紋新地,配有紅豆,好喜歡軟雪糕好軟好滑,綠茶味都幾濃郁,和云尼那互配,突出了綠茶味香紅豆幾林但沒有爛,紅豆個汁好甜,跟緑茶一起吃,口感十足,味蕾享受
綠茶味雪糕係近近地的麥當勞消暑佳品

綠茶雪糕和云尼那雪糕做的流紋新地,配有紅豆,好喜歡

2016-06-11
蘋果批加朱古力醬其實先幾年出依隻批加新地雪糕果陣,覺得好核突,好無美感不過食過之後,果種童年回憶又即刻返曬黎蘋果批味道唔錯,個味好出,個批當然脆嫁啦,好好食朱古力醬加埋雲妮拿新地,味道唔特別但係好穩陣配出黎成個感覺都唔錯
蘋果批加朱古力醬

其實先幾年出依隻批加新地雪糕果陣,覺得好核突,好無美感

不過食過之後,果種童年回憶又即刻返曬黎

蘋果批味道唔錯,個味好出,個批當然脆嫁啦,好好食

朱古力醬加埋雲妮拿新地,味道唔特別但係好穩陣

配出黎成個感覺都唔錯
新晉食家
朱古力, SOY MILK, 早餐必備良品朱古力甜甜地又香濃好味過平時自己買返屋企沖個啲早餐有時可以選擇xx粉但是今日想食乾身少少嘅嘢就叫左呢個餐熱香餅, 豬柳扒熱香餅夠晒熱辣辣重要啲點樣比左好多牛油及蜜糖我哋甜到朝早超飽但係嗰個漢堡扒就好咸如果漢堡扒換成第二樣甜甜地嘅嘢就好味啲
朱古力, SOY MILK, 早餐必備良品

朱古力甜甜地又香濃

好味過平時自己買返屋企沖個啲

早餐有時可以選擇xx粉

但是今日想食乾身少少嘅嘢

就叫左呢個餐熱香餅, 豬柳扒

熱香餅夠晒熱辣辣

重要啲點樣比左好多牛油及蜜糖我哋

甜到朝早超飽

但係嗰個漢堡扒就好咸

如果漢堡扒換成第二樣甜甜地嘅嘢就好味啲
新晉食家
M記之前出左阿華田,綠茶味,個d都唔錯前個排個個朋友都叫我去食紫薯味,$5.5 有個甜筒,仲可以兩溝 但我當然唔兩溝啦,個顏色已經好鬼靚,竟然冇中伏 好有食緊日本紫心蕃薯既感覺,好似隱約食到d粒粒薯,好滑身,甜味又唔係死甜,好香而且個味道唔假雖然好Q冷,食完都幾有溫暖的感覺! 老麥d創新野又高質左wor
M記之前出左阿華田,綠茶味,個d都唔錯
但我當然唔兩溝啦,個顏色已經好鬼靚,竟然冇中伏

好有食緊日本紫心蕃薯既感覺,好似隱約食到d粒粒薯,
好滑身,甜味又唔係死甜,好香而且個味道唔假
雖然好Q冷,食完都幾有溫暖的感覺!
老麥d創新野又高質左wor
新晉食家
放咗工,急需甜品補充能量,但是又唔想食咁飽,仲要食晚餐嘛,於是去麥記買杯新地,仲要係雙重孖裝添。原來孖裝係可以揀2種味道㗎,我揀咗朱古力和士多啤梨,呢個組合簡直係冇得輸啦。士多啤梨酸甜適中,稍甜小小,朱古力醬好濃,味道唔苦,相信朱古力嘅濃度唔高,小小甜,麥記嘅軟雪糕,雖然雲尼拿味較弱,但都不失軟滑; 士多啤梨嘅甜,加上朱古力嘅濃味,配合埋軟雪糕,每口都可同時品嚐這3種不同口感,甜味嘅士多啤梨醬被淡味軟雪糕混和,甜中帶淡,再埋朱古力,淡中又帶濃,3種味道同時享受,仲要係大大杯,即刻叉番哂電,去見朋友食晚飯lu。
2016-04-07
5 分鐘 (外賣自取)
新晉食家
2月15號起,買超值套餐可以將中薯仔免費轉為粒粒栗米杯,我知道以往轉一直都要比錢,想食健康D但唔太抵,搞到粟米價值好似好高咁。Lunch好多人,要等勁耐。終於有機會試個粟米了!熱騰騰的,份量不算多,是新地雪糕杯的size. 無咩味咁叫左個double cheese burger 餐$23.芝士的温度令到芝士微溶,質感很不錯。可是,牛肉有D失我望seems燒焦左咁,要我捉D夾係包的牛肉啡黑色出來。有一段時間無食m記超值餐,原來已經加到23蚊
2月15號起,
買超值套餐可以將中薯仔免費轉為粒粒栗米杯,
我知道以往轉一直都要比錢,
想食健康D但唔太抵,
搞到粟米價值好似好高咁。
Lunch好多人,要等勁耐。
終於有機會試個粟米了!

熱騰騰的,份量不算多,
是新地雪糕杯的size. 無咩味咁

叫左個double cheese burger 餐$23.
芝士的温度令到芝士微溶,質感很不錯。
可是,牛肉有D失我望

seems燒焦左咁,要我捉D夾係包的牛肉啡黑色出來。
有一段時間無食m記超值餐,
原來已經加到23蚊
HK$23 (午餐)
新晉食家
依排睇見麥當勞推出左一系列棉花糖甜品,一向鐘意食棉花糖嘅我緊係唔執輸,趁推出嘅第一日就去食啦....點知都真係有啲失望呀~其實睇佢張POSTER都好吸引呀,啲棉花糖甜品都好靚,我都諗左好耐先決定到食邊款呀~ 先嚟一杯凍棉花糖朱古力先~ 其實就係一杯普通嘅朱古力,係上面加一層忌廉同啲細粒粒棉花糖,個外觀都真係幾靚呀~ 不過,飲幾啖就已經可以KO晒一整杯,杯就看似好大杯,但其實有三分二都係冰。我都明白冰飲係要有冰,但...洗唔洗咁多呢~ 棉花糖窩夫,其實個外表都真係幾靚呀~ 不過......我係旁邊睇住個職員整,原來啲窩夫係現成咁拎入個微波爐叮熱,之後再加上棉花糖及士多啤梨漿再拎去焗~ 唔係即製嘅窩夫都已經有點失望,不過估唔到焗完出嚟仲係凍冰冰。再加上個士多啤梨漿個甜度真係有點甜得"確"喉,飲完真係要不停飲水,喉嚨先可以舒服啲呀!原本都想搵日試埋其他款,不過經過今次,都係算啦....去麥當勞都係食返麥樂雞餐啦!

先嚟一杯凍棉花糖朱古力先~

棉花糖窩夫,其實個外表都真係幾靚呀~

2016-03-03
2016-02-12
我的最愛,就係麥當勞魚柳包,對我黎講魚柳包係最美味嘅食物包包脹卜卜好夠熱,魚柳夠熱度又香又肉滑,芝士係半溶芝士,比預期更出色,好好味。雖然平但係真係又好味又夠吸引力,餐餐食都唔會厭。
我的最愛,就係麥當勞魚柳包,對我黎講魚柳包係最美味嘅食物

雖然平但係真係又好味又夠吸引力,餐餐食都唔會厭。
魚柳包
  • 魚柳包
2016-02-01
小時候沒那麼多美食,M記已是我們少年時的最愛,那像兀尬1的年輕人可以壽司韓燒那麼高興所以偶然回到我們最衫的起點,份外有感覺公司放什飯,一個人的午餐吃M記,一定吃最時令最便宜的21蚊餐雙層芝士漢堡餐,包皮永遠香脆,咬口一流芝士十分香豔,配上牛肉扒是絕配薯條也是香脆的,十分可口只是可樂太多冰了,很快便融掉,不好喝

所以偶然回到我們最衫的起點,份外有感覺
公司放什飯,一個人的午餐

吃M記,一定吃最時令最便宜的21蚊餐

雙層芝士漢堡餐,包皮永遠香脆,咬口一流

芝士十分香豔,配上牛肉扒是絕配

薯條也是香脆的,十分可口

只是可樂太多冰了,很快便融掉,不好喝
HK$21 (午餐)
卓越食家
我的至愛~下午茶唔想太飽又想食野,最好不過星巴克~今日我又點了個聖誕果仁蛋糕鮮奶咖啡HKD42貪其奶味香滑,觸感柔滑味道香甜,就像在吃一杯流質蛋糕而且有一點果仁粒粒係咖啡度入口幼滑,甜度適中由於外賣關係,表面奶泡已消失發覺原來咖啡份量不是太足另外個人認為咖啡味不夠濃郁反而奶味更重另外仲點了個wheat toast HKD11呢個toast好抵麥味十足而且烘得好香脆味道有少少鹹味食落有少許麥片粒粒如配上附送的牛油或果醬味道更不同價錢唔貴,又可充當下午茶確不錯
我的至愛~

下午茶唔想太飽又想食野,最好不過星巴克~
今日我又點了個聖誕果仁蛋糕鮮奶咖啡HKD42

貪其奶味香滑,觸感柔滑

味道香甜,就像在吃一杯流質蛋糕

而且有一點果仁粒粒係咖啡度

入口幼滑,甜度適中

由於外賣關係,表面奶泡已消失

發覺原來咖啡份量不是太足

而且烘得好香脆

味道有少少鹹味

食落有少許麥片粒粒

如配上附送的牛油或果醬味道更不同

價錢唔貴,又可充當下午茶確不錯

2016-01-04
10 分鐘 (外賣自取)
HK$53 (下午茶)
2015-11-22
粟米批($7)每次去泰國都必食嘅粟米批,不過係香港係期間限定,之前出過一次不過好快無咗。最近又出返司令最愛嘅粟米批,勁驚佢又突然消失即刻去買個黎食🌽,粟米味好香甜,配埋佢嘅白汁同批皮,好食過甜批!如果M記一直都有就好啦!

粟米批($7)

卓越食家
乘着強的廣告,來試試這新口味的漢堡:瑞士芝味足三両。盒的設計不錯,有經典風。味道呢?都可以,整個漢堡的用料都算豐富。牛肉厚得來,又不會很硬。而當中的磨菇白汁味道配得很好,很惹味,與牛肉及芝士配合得很好。很難得今次的新口味可以這麼成功,不錯。
乘着強的廣告,來試試這新口味的漢堡:瑞士芝味足三両
瑞士芝味足三両
盒的設計不錯,有經典風。
瑞士芝味足三両

很難得今次的新口味可以這麼成功,不錯。
2015-11-06
  • 瑞士芝味足三両
2015-10-22
終於嘗到南瓜批,包裝很可愛。以為會很甜,其實不是,比香蕉批好吃太多了。批皮保持一貫水準,南瓜味不胶,吃到底有南瓜塊,竟然有中國南瓜的味道,喜歡南瓜的人應該會喜歡的。
殿堂食家
2015-10-15
McDonald’s have launched a pumpkin pie for Halloween.Inside the pie it was filled with vibrant orange custard like filling.The pumpkin filling did not taste bad and it had pieces of pumpkin in it but they were a bit too hard with a slight raw taste.I wish they added cinnamon to the filling and then it would taste more like American pumpkin pies.For burgers, there was the pineapple cajun burger but in Chinese it was called Pineapple black pepper burger.Anyway, you could see lots of black pepper o

Anyway, you could see lots of black pepper on the chicken but luckily the coating was heavily coated in cajun powder.
The initial taste was really good because it tastes like southern style chicken was cajun flavouring but the black pepper really spoils it.