2017-12-15 389 瀏覽
自選三餸酸辣米線 $38我選了豬頸肉、蘿蔔和酸菜。米線份量比較少,餸反而比較多,可惜食不飽。豬頸肉約4-5片,味道不錯。蘿蔔約4舊,清甜無渣。酸菜份量較多,十分開胃。要注意: 酸辣湯可以自選辣度,小辣也很辣。跟餐送飲品,我選了紅豆冰,紅豆冰的紅豆比較硬,不過味道不錯。$38有紅豆冰送,超值。
自選三餸酸辣米線 $38
我選了豬頸肉、蘿蔔和酸菜。
米線份量比較少,餸反而比較多,可惜食不飽。

自選三餸米線
2017-12-11
自選三餸米線
2015-05-24 977 瀏覽
連續多天下雨,週末也不能倖免。留在家中,不作遠行。最近,同家人申請了每逄週末也不做飯,輕易地批准了。本想吃火鍋,但家人胃部不適,沒有胃口,選擇了到鴻發吃米線。約七時多,食客約七成,找了店子最入的位置坐下。一行三人點了:豬扒米線$27--炸豬扒一整件,已斬件,醃肉入味,有肉汁,不會乾。豬潤米線$27--刀功仔細,豬潤切得很薄,入口軟滑,不"鞋"口。魚腐米線$27--本人其實不愛吃魚腐,因為愛魚蛋爽口彈牙,魚腐本身是淋"patpat"的,不過家人胃部不適,比較易消化。魚腐不腥,每碗有四顆。蒜泥腩肉$28--放上桌子時,看到腩肉就像是從雪櫃拿出來的冰片一樣,蒜泥是放一旁的,沒有加辣的,吃一件,果然温度是冰涼涼的,真是想講一句:中伏了。唯一好處,小朋友也可吃。熱好立克--$3(跟餐價)小朋友沒說甚麼,用好立克粉開出來的,一般吧。凍檸茶--$4(跟餐價),有3片檸檬,沒特別。只能說,餐飲跟餐,價錢實惠。米線軟硬度也算恰度好處,但份量不多,胃納大的人,可能要好快吃下一餐了。整體不差,但就被蒜泥腩肉拖低了分數。埋單共$116,因環境很窄,也沒有卡位,吃罷快快走了。一邊吃,一邊想著我的米線開飯飯堂,如

一行三人點了:

一邊吃,一邊想著我的米線開飯飯堂,如果係粉嶺區也有一間分店就好了,不過,上水開了分店也不算遠了。

2015-05-23
$38.6 (晚餐)
2015-05-20 495 瀏覽
已經好耐冇食過依間野啦!~每次食佢都係嗌外賣以前冇甘貴既時候會成日食 岩岩開鋪個陣只需18蚊一碗但係依家加價加到要成30蚊一碗 份量有減冇增 好唔抵食:@送到黎既時候 一打開已經見到d配料如蔥丫芽菜同菜已經少左好多食落去米線太琳 唔知係煮太耐定係焗係個外賣盒太耐湯底變得比以前清 搵唔番個種猛火煮成既感覺嗌大辣 辣度仍然唔夠 所用既辣汁亦唔夠香但唯一冇變既係佢塊豬排一d都唔un 都要好嫩口 好多汁 煎得岩岩好~本野飲就冇咩特別 都係茶餐廳d質素~想特別d可以試下椰汁紅豆冰/涼粉冰 唔洗加錢嫁!
已經好耐冇食過依間野啦!~

每次食佢都係嗌外賣

以前冇甘貴既時候會成日食 岩岩開鋪個陣只需18蚊一碗

但係依家加價加到要成30蚊一碗 份量有減冇增 好唔抵食:@

食落去米線太琳 唔知係煮太耐定係焗係個外賣盒太耐

湯底變得比以前清 搵唔番個種猛火煮成既感覺

嗌大辣 辣度仍然唔夠 所用既辣汁亦唔夠香

但唯一冇變既係佢塊豬排

一d都唔un 都要好嫩口 好多汁 煎得岩岩好~

本野飲就冇咩特別 都係茶餐廳d質素~

想特別d可以試下椰汁紅豆冰/涼粉冰 唔洗加錢嫁!
2015-05-14
15 分鐘 (外賣自取)
以前學校在附近已經常常來這裡食午飯,必點豬扒米線加小辣,並叫一杯涼粉紅豆冰,畢業後,也久不久特意去吃,味道依然,只是已經沒有賣涼粉紅豆冰,轉叫凍菊蜜,也不錯~ 真心覺得這裡的豬扒很好吃,湯米線也好好吃,小辣不會太辣,加了更好吃,我的朋友就喜歡這裡的魚腐米線~ 單叫豬扒米線$27,熱飲加$2,凍飲加$3,環境一般,以前覺得他們的杯子都不乾淨,有一層東西在外面,還好已經全換掉了。

• 豬扒米線
  • 魚腐米線
2011-06-27 202 瀏覽
五次經過見間嘢坐立,個名咁有霸氣,就入去睇睇叫咗個拉麵,囗感如公仔麵,比我媽將京都拉麵煮成奶油麵一樣咁有前途叫咗個凍檸茶少雪少甜,雪不溶,唔洗謒佢會唔甜但唔會太難飲,都接受到,但要改善下=_____=
五次經過見間嘢坐立,個名咁有霸氣,就入去睇睇
叫咗個拉麵,
囗感如公仔麵,
比我媽將京都拉麵煮成奶油麵一樣咁有前途

叫咗個凍檸茶少雪少甜,雪不溶,唔洗謒佢會唔甜
但唔會太難飲,都接受到,
但要改善下=_____=
2011-06-12
2011-01-07 116 瀏覽
由佢開店至今..都係我外賣既首選!佢地啲豬排的確好味!我次次叫外賣都一定會叫!佢開店果陣啲魚腐的確唔錯!但係依家食反就非常失色!佢地辣醬/辣油亦都非常吸引!另外個女侍應都幾靚女!
由佢開店至今..都係我外賣既首選!

佢地啲豬排的確好味!
我次次叫外賣都一定會叫!
佢開店果陣啲魚腐的確唔錯!
但係依家食反就非常失色!

佢地辣醬/辣油亦都非常吸引!
另外個女侍應都幾靚女!
13 分鐘 (外賣送餐)
  • 豬排
  • 大中小辣
2009-06-16 58 瀏覽
呢間環境麻麻, 無服務可言, 睇完兩個食評都贊同佢地既講法.D腩肉確實係幾攞命..係呢度食米線, 我會建議食豬扒+豬腸.. 一定要加辣.小辣或中辣...如果唔係就完全無咪.小弟覺得年幾前20蚊,一碗兩餸米線+飲品係好抵食.但係而家要26lu就貴左少少.....不過附近最平的依然係佢. 所以我都會繼續食.
D腩肉確實係幾攞命..
2009-04-14 54 瀏覽
:因為想食米線, 又唔想出去譚仔, 所以就去左鴻發, 真係好失望我叫左碗腐皮腩肉米線個湯底肯定落左味精, 仲好重手下, 食完超口渴腩肉超肥得黎, d肉竟然超鞋, 好厲害, 點做到!!!服務方便當然就無服務可言, 但個收銀姐姐個樣還好

我叫左碗腐皮腩肉米線

個湯底肯定落左味精, 仲好重手下, 食完超口渴
腩肉超肥得黎, d肉竟然超鞋, 好厲害, 點做到!!!

服務方便當然就無服務可言, 但個收銀姐姐個樣還好
2009-04-11
2008-08-05 36 瀏覽
星期日朋友受浸,所以走左入粉嶺... 崇拜完後想食米線,個朋友就帶左我入去鴻發了。 我朋友叫左雞翼腐竹米線 (唔辣):佢話個湯幾淡,雞翼一般。 我叫左腩肉腐竹米線 (少辣):可能食慣雲貴川的腩肉,「仍」住會好好味,點知一黎到後.. 就唔對路了. 是一塊塊的腩肉,肥肉多過乜,最後只係食左 d 稍為瘦少少既肉算了;而佢少辣既意思係落炸醬.. 勁咯,食得出個炸醬係瘦肉加豆板醬,係好鹹囉。不如我自己加辣醬咪仲好﹗不過,佢既米線尚算煙 'un',同埋係自己期望太高,比喊面就有少少殘忍.. 所以比個 ok 佢啦﹗

我朋友叫左雞翼腐竹米線 (唔辣):佢話個湯幾淡,雞翼一般。

雞翼腐竹米線
差 ~ 腩肉好肥呀﹗救命