2016-12-20 1338 瀏覽
前排好姊妹介紹我嚟呢間順記酸辣粉食,話拍得住譚仔個重慶湯底喎,我心諗有無咁堅啊,點知呢間原來係重好食過譚仔嘅,佢地個湯底酸辣媽都跌宕有致,極有層次,諗住譚仔都食到中辣就喺呢度都嗌番個中辣啦,但係辣到我要揀番啲辣椒出嚟,下次都係嗌返小辣好喇,另外個鹵豆腐極其入味,又夠大舊,真係好正啊。
2016-12-19 710 瀏覽
酸辣粉喺第二度食得多,試下其他新野先。豬骨濃湯配幼薯粉,再加墨丸同辣腩肉~個濃湯望落無乜味咁,其實好濃味下架,肉碎同薯粉煮得好入味,就咁食粉都覺得幾好味,反而啲餸破壞左咁和諧嘅感覺😂因為墨丸同腩肉都係一般般。之後再泥食,叫左個沙爹濃湯配幼薯粉。本身無叫過肥牛,唔知係咪送架呢~薯粉一樣煙韌,個沙爹湯好香,越飲越甜,最後甜到好似有啲粟米濃湯味😂跟麵加左個豬扒做餸,豬扒都ok,炸得香脆,腌得入味,尚算鬆軟。下次試埋個酸辣粉先~
下次試埋個酸辣粉先~
2016-11-26 401 瀏覽
自從冇出現喺屯門醫院之後, 就再冇食過順記嘅胡椒豬骨湯底米線, 猶記得胡椒豬骨湯底胡椒味相當突出, 口感辛辣, 令人一試難忘。 難得經過屯門, 就介紹呢間我認為可以媲美譚仔嘅米線俾 K先生。呢度嘅胡椒湯底豬骨米線,配料有粟米、豬頸肉、同生菜, 如果唔貪心, 其實食一碗已經夠飽, 不過今次就叫埋招牌嘅求其豬扒。胡椒豬骨湯底質素keep到,胡椒味依然香濃。 配料粟米同豬頸肉嘅份量亦唔少, 豬頸肉唔會太肥。至於求其豬扒即叫即炸, 食辣熱辣辣, 夠曬香脆,不過就嫌鬆肉粉落得太多, 食得出有梳打粉味。K先生食過後都大讚, 如果食酸辣米線食得厭厭地, 胡椒豬骨湯底絕對係第2選擇。
2016-10-12 350 瀏覽
這家店之前吃過外賣,漏了配料然後就沒有再吃過了。選擇算不少,價錢普遍不貴。是次叫了麻辣撈,紅薯粉,腩肉,蘿蔔$34料多份量足,比起麻辣更像酸辣,對不太喜歡酸辣的本人來說還算不錯,醬的肉碎蠻香的。紅薯幼身,不會吸太多醬剛剛好,花生也是脆的。腩肉比想像的好,厚切的肥瘦相間,而且不鞋,滿足。蘿蔔又漏了,只好跟店員說,後來加回給我們。蘿蔔夠淋,但沒甜味配合酸辣味道怪異,不會再叫。豬骨湯米線腐皮$28便宜大碗,湯不濃加上芫茜等味道剛好,米線軟硬做得比三哥好,可以一吃。豆漿$7廠家拎貨,沒豆香,還好沒太多糖,本地製造,不貴,支持一下。店家的服務說好,會見漏水幫換位置,說不好的是常漏菜,又不是任吃也會漏這點還人猜想廚房是不是由任吃壽司店轉來的。
這家店之前吃過外賣,漏了配料然後就沒有再吃過了。
選擇算不少,價錢普遍不貴。
麻辣撈,紅薯,腩肉,蘿蔔
是次叫了麻辣撈,紅薯粉,腩肉,蘿蔔$34

豬骨湯米線腐皮
豬骨湯米線腐皮$28

豆漿
豆漿$7

廠家拎貨,沒豆香,還好沒太多糖,本地製造,不貴,支持一下。

2016-10-09
豬骨湯米線腐皮
2016-06-30 567 瀏覽
前晚心血來潮,特意在屯門盈豐花園附近尋找美食,穿過這短短的小街,發現了這地方一共有五間食酸辣米缐嘅食店,花多眼亂之下便隨便找間小店坐下~ I 這小店雖小,食物種類頗多,就連我最愛吃的胡椒豬骨湯底也有,就來一個吧~跟餐多加$10有一碟菜,一人份量剛好,汁料係豉油酥炸雞扒($13) - 雞皮炸得脆,雞肉嫩有肉汁,份量也足,不太油,多吃也不膩胡椒豬骨湯底($31) - 絕對好香胡椒味,配料也足有皮蛋呢,十分香而不太辣,豬骨味濃,湯底跟蔥粒很配很清新,多喝也不嗆喉,豬腩肉肥瘦剛好,不膩... 味道也豐富,有花椒八角味很出,一共有六片,超值屋邨裏也能做出色香味俱全的美食也難找了,價錢也相對地平,下次一定要再來試其他小食
跟餐多加$10有一碟菜,一人份量剛好,汁料係豉油

2016-06-27
  • 胡椒豬骨湯底
2016-05-29 317 瀏覽
雖附近有不少類似雲南米線連鎖店,唯仍不及其他小店的特色,由以這間最吸引本人。確實,這間餐廳價錢不是最便宜,但本人認為性價比最高,例如今天本人點了腩肉娃娃菜雲吞酸辣上海麵,不到數分鐘便上菜,湯底酸辣分明,不會一種味道太重而蓋過另一味道,麵底軟硬適中,娃娃菜伙候剛好,而腩肉也十分入味,唯雲吞皮爛了帶點美中不足。但凡事總有瑕疵,以整碗麵的價格來說沒99分也有90分,這種價錢能吃到這麼高質的麵在出面可沒見過。另值得一提此店設有水吧,奶茶等算不錯。通常放假日子,時間許可下也會到此店吃一碗米線底麵作午餐,除了食物外,小店獨有的佈置和店員們跟顧客的人情味,可不是連鎖店能比擬的。願眼前一切不會隨所謂香港發展而消失

另值得一提此店設有水吧,奶茶等算不錯。

願眼前一切不會隨所謂香港發展而消失
  • 酸辣/麻辣米線
  • 豬骨湯米線
2012-10-21 478 瀏覽
之前,我告訴媽咪屋企附近有間大碗夾抵食的粉麵小店 <順記>!有次星期日,她說到不想煮飯,不如落街食! 況且,食完我不用洗碗,方便大家!媽咪也支持街坊小店! 我的選擇:炸醬紅薯撈粉 $17紅薯粉被滿滿的炸醬配料掩蓋著!包括:肉碎、蔥花、芫茜、花生、芽菜、韮菜、...等。忍不住要起筷了! 紅薯粉晶瑩剔透、口感煙韌! 仍是熱到出煙!跟多款配料一起撈至均勻,增添食味!份量充足!食完已經好飽! 媽咪的選擇:豬骨濃湯紅薯粉 $18 紅薯粉放湯同樣美味出色! 豬骨濃湯熱辣辣! 更是對媽咪胃口!她至喜歡食熱辣辣的食物!平均每人不用 $20,無謂煮飯咁麻煩嘞!

有次星期日,她說到不想煮飯,不如落街食!
況且,食完我不用洗碗,方便大家!

媽咪也支持街坊小店!

我的選擇:炸醬紅薯撈粉 $17
炸醬紅薯撈粉
媽咪的選擇:豬骨濃湯紅薯粉 $18
紅薯粉放湯同樣美味出色!
豬骨濃湯熱辣辣!
更是對媽咪胃口!她至喜歡食熱辣辣的食物!
豬骨濃湯紅薯粉
平均每人不用 $20,無謂煮飯咁麻煩嘞!

$17.5 (午餐)
炸醬紅薯撈粉
豬骨濃湯紅薯粉
2012-05-07 236 瀏覽
做了無帶飯開工一族,有時都會叫外賣食 ,公司附近有幾間同類型的雲貴粉店 .我都試叫過外賣 .最令我們感動的一次是天在下雨 ,某間粉店的外賣金額突加至一百元才送貨 . 幾經張羅才由其他同事手中得到另一間的粉店即順記的餐單 .這是我第一次叫順記的外賣 .她的紅薯粉和豬骨湯分開兩碗上 ,不怕放得耐索乾了 ,材料ok 好入味 .最好係講明四十元送貨不會臨時加價 ,下大雨也送來 ,服務態度十分好 .現在每次返夜班可以的話我們都愛叫她的外賣 .紅薯粉車仔麵是必吃 .就算返早班下午收工都會行去食碗粉才回家 ,此店已成我們同事的賣飛佛

幾經張羅才由其他同事手中得到另一間的粉店即順記的餐單 .

就算返早班下午收工都會行去食碗粉才回家 ,
此店已成我們同事的賣飛佛
20 分鐘 (外賣送餐)
黎過好多次,好鍾意佢地整的酸辣湯底,好惹味。而我喜歡吃這間店子的幼紅薯粉,做得很煙靭彈牙。湯裡加的花生也出奇的很脆,不是淋滋滋的。而湯裡肉碎也多。所店的食物都OK,但嫌份量比較少。另吃了店子的鹵水拼盤,各樣餸菜也很入味,份量每件2-3夠。其實價錢與一般米線的店子無異,尚算滿意,因為價錢與份量都成正比。可讚賞之處,就真的是它的湯底及紅薯粉,非常惹味。
黎過好多次,好鍾意佢地整的酸辣湯底,好惹味
。而我喜歡吃這間店子的幼紅薯粉,做得很煙靭彈牙
。湯裡加的花生也出奇的很脆,不是淋滋滋的。

而湯裡肉碎也多。所店的食物都OK,但嫌份量比較少

另吃了店子的鹵水拼盤,各樣餸菜也很入味,份量每件2-3夠。

可讚賞之處,就真的是它的湯底及紅薯粉,非常惹味。
2012-03-31
2011-09-29 127 瀏覽
我爸爸媽咪去大陸玩 3 日,即係無飯開!放工又要返屋企做家務,開咗洗衣機之後,即刻走落嚟食碗麵!之前,我試過紅薯粉及米線,今次想試吓紅薯寬粉! 因為,紅薯粉及紅薯寬粉都係自家製,值得一試!況且又咁平!雖然,睇餐牌紅薯粉加價 $1,但係,配料唔同咗! 豬骨濃湯紅薯寬粉 $18 + 鹵水豆腐 $4 + 雲吞 $4 ( 唔辣 ) : $26 豬骨濃湯湯底比之前濃一點!無咁咸!配料包括:腩肉、炸醬、花生、生菜、芫茜、蔥花。 十分豐富!完全舖滿面! 腩肉 - 瘦多過肥,勝在夠入味! 炸醬 - 即係肉碎,肥美惹味! 花生 - 變壞有油益味! 生菜 - 係唐生菜,沒有特別! 鹵水豆腐 - 我見到老闆取出一件鹵水豆腐切片,然後上碗;幾入味! 豆腐質素一般!好多孔! 雲吞 - 只得兩粒!做得馬虎,賣相一般! 皮厚包得鬆,入哂湯!有韮菜、木耳、豬肉、冬菇做餡,夠好味! 紅薯寬粉 - 呈半透明,比較河粉闊身,實在太滑關係,幾難夾起,必定要匙羮輔助。質感爽滑彈牙,每條長度參差不齊!份量充足!食完已經好飽!轉咗兩位阿姐,雖然多嘢講,但係她們都幾好!幫食客催老闆快啲手! 費時食客等得太耐!

之前,我試過紅薯粉及米線,今次想試吓紅薯寬粉!
因為,紅薯粉及紅薯寬粉都係自家製,值得一試!況且又咁平!

雖然,睇餐牌紅薯粉加價 $1,但係,配料唔同咗!
睇餐牌紅薯粉加價 $1,但係,配料唔同咗!
十分豐富!完全舖滿面!
腩肉 - 瘦多過肥,勝在夠入味!
炸醬 - 即係肉碎,肥美惹味!
花生 - 變壞有油益味!
生菜 - 係唐生菜,沒有特別!
豆腐質素一般!好多孔!
雲吞 - 只得兩粒!做得馬虎,賣相一般!
皮厚包得鬆,入哂湯!有韮菜、木耳、豬肉、冬菇做餡,夠好味!
豬骨濃湯紅薯寬粉 + 鹵水豆腐 + 雲吞
雲吞 - 有韮菜、木耳、豬肉、冬菇做餡,夠好味!
紅薯寬粉 - 比較河粉闊身,質感爽滑彈牙!
費時食客等得太耐!

2011-09-22
豬骨濃湯紅薯寬粉 + 鹵水豆腐 + 雲吞
睇餐牌紅薯粉加價 $1,但係,配料唔同咗!
雲吞 - 有韮菜、木耳、豬肉、冬菇做餡,夠好味!
紅薯寬粉 - 比較河粉闊身,質感爽滑彈牙!
  • 豬骨濃湯紅薯寬粉
2011-07-30 104 瀏覽
前兩日見呢間舖新開,冇時間試!!難得今日放假~特登行過去試試!其實舖頭位都ok既~ 因為租埋隔離舖~多d坐位,唔洗成日外賣!!去到舖頭~ 入面得一個客! 可能新舖關係(冇映相,sorry)入到去~門口姐姐派單張!! 不過唔得閒睇~因為入面都有得睇放入袋口~ 就求其搵個位坐底!!坐底睇餐牌...比以前既店舖多左幾款小食~ 叫外賣就唔洗特登叫兩碗或多d送 夠40蚊先送外賣!! 叫左濃湯米線~唔辣!! 自問食米線首先一定要試下店舖既湯底!! 如果湯底唔得~ 跟本就唔會有人幫親!餸方面~ 叫左羅白,腩肉 同 時菜!! 飲品方面本來想叫罐裝橙汁飲...後尾靚女極力推薦支裝豆漿~又話冇防腐劑 又話新鮮製造...即管試試!!豆漿黎到...開左個蓋...發現仲有銀紙封頂!! 好難開!店舖職員話冇防腐劑係難開d~ 不如我搵野幫你開....其實店舖職員點解唔可以開左先拎過黎呢? 其後拎支飲筒比我....我成支飲筒放入豆漿後....唔夠1秒支飲筒入哂落豆漿度支豆漿仲大過支飲筒~ 其實店舖職員有冇諗過呢個問題?難道次次飲果時都伸隻手指入樽口位【挖】返支飲筒出黎??碗野黎度,白色湯底!! 一睇就知豬骨湯底!!
前兩日見呢間舖新開,冇時間試!!
難得今日放假~特登行過去試試!

入到去~門口姐姐派單張!! 不過唔得閒睇~因為入面都有得睇
放入袋口~ 就求其搵個位坐底!!

餸方面~ 叫左羅白,腩肉 同 時菜!!

豆漿黎到...開左個蓋...發現仲有銀紙封頂!! 好難開!
店舖職員話冇防腐劑係難開d~ 不如我搵野幫你開....
其實店舖職員點解唔可以開左先拎過黎呢?
支豆漿仲大過支飲筒~ 其實店舖職員有冇諗過呢個問題?
難道次次飲果時都伸隻手指入樽口位【挖】返支飲筒出黎??

碗野黎度,白色湯底!! 一睇就知豬骨湯底!! 有花生 酸菜等等!!
但我食慣米線~ 第一件事 就即刻搵下d餸菜齊唔齊!!
結果冇比到羅白我.....

同店舖職員講左~ 都比返d羅白我!! 所以各位會員小心!!

先飲左湯底...我覺得都清清地..有少少咸.. 唔算係正宗四川湯底
立刻叫職員幫我加中辣同麻辣!!
職員都好樂意 同 我加!!

加完之後~ 碗野既味道都叫中上~ 因為中辣同麻辣 真係四川既辣椒黎,食慣左就知!!

餸菜方面:
羅白: 雖然後期先黎~ 但好軟身~好好咬口! 唔知點解後期追,一比比左五舊我...3蚊黎講算滿意

時菜: 比左生菜我~ 兩大條...價值3蚊....我覺得我去食紫菜 5毫子一包果d都冇咁嬲

腩肉: 唔係我鐘意食開果隻剩肉既腩肉...上面有皮有肥肉,難d腩肉好平...又係得兩舊,扣分!
...仲話係老水腩肉...但成舊肉都係白色...完全唔知邊忽有老水過...下次一定唔食 !

食完之後~再飲埋支價值8蚊既激氣豆漿...總數35蚊~真係冇癮...
如果同舊舖黎講...差十條街......

但係我覺得冇野食都可以一食...
始終附近米線舖黎講~ 呢間叫做最ok既一間....
但我如果再食~ 我一定會出返紅橋食.....

呢間野既評語係: 唔算難食,可以一試!!
叫餸時叫越少越好...一個餸就夠~ 因為真係唔抵食!!
2011-07-30
2011-07-19 120 瀏覽
最近,返工時,見到屋企附近開咗一間小店 <順記> ,招牌以白色底色配紅色字,十分搶眼! 隔雜正是地產舖,其實都好易搵! 店子細小,只有 5 張枱及 18 座位。兩位女店員,分別負責樓面及派傳單,她們面帶笑容真有禮!老闆則負責廚房,真係親力親為!呢度主打酸辣米線,據女店員稱,米線係來自雲南,聽起嚟真夠正宗! 此外,有自家製紅薯粉,相當夠特色! 我一向鍾意特色食物! 最吸引我莫過於自製紅薯粉; 酸辣湯底米線及豬骨濃湯底米線,同價 $17 ,完全街坊價,估唔到咁抵!辣度:唔辣 / 少辣 / 中辣 / 大辣 / 麻少辣 / 麻中辣 / 麻大辣 配料:由 $3 ~ $4 ;$3 配料共16 款包括:貢丸、雞翼尖、生菜、鹵水蛋、豬舌、雲耳、蘿蔔..... ;$4 配料共12 款包括:鹵水豆腐、鹵水雞翼、豬大腸、豬耳、豬頸肉......款式不太多!另外,特色小食由 $12 ~ $28 ;有辣及原味:手拍青瓜、口水雞、瑞士雞翼、泰式鳳爪...... 總算抵食!豬骨濃湯紅薯粉 $17 + 雞翼尖 $3 ( 唔辣 ) : $20等了大約 5 分鐘,一大碗紅薯粉送到! 豬骨濃湯-飲一啖
隔雜正是地產舖,其實都好易搵!
<順記> 招牌以白色底色配紅色字,十分搶眼!
此外,有自家製紅薯粉,相當夠特色!
我一向鍾意特色食物!
最吸引我莫過於自製紅薯粉;

等了大約 5 分鐘,一大碗紅薯粉送到!
豬骨濃湯-飲一啖,似乎咸咗一點!
豬骨濃湯配料包括:炸醬、芫茜、芽菜、酸菜、花生、蔥花。雖然
雞翼尖又瘦又細隻,但係有成 6 隻咁多!
$3 真係好抵!
呢度嘅
紅薯粉原來呈半透明,略似米線粗度,一樣夠滑;紅薯粉比米線咬感截然不同;紅薯粉爽滑彈牙,每條都好長!
而且,份量勁多!食極都食唔完!非常超值!

紅薯粉跟另一款紅薯寬粉的分別在於不同形狀,紅薯粉外型像米線,紅薯寬粉是扁身!

令我想起屯門另一間食米線嘅 <雲桂香米線專門店>,當中薯仔 QQ 寬粉及薯仔 QQ 麵甚有特色!

豬骨濃湯紅薯粉+雞翼尖
紅薯粉原來呈半透明,略似米線粗度
招牌炸醬米線 + 生菜 $3 + 豬舌 $3 + 鹵水腩肉 $4 ( 唔辣 ) : $27
配料包括:炸醬、芫茜、芽菜、酸菜、花生、蔥花。
既然
米線係來自雲南,必定要試吓!
米線粗幼適中!滑不留口!最緊要係帶點煙韌口感!
正呀!令人愛不釋手!
份量同樣不少!
炸醬即係爆過嘅肉碎,炸醬米線應是舖滿肉碎,比預期少!
加埋腩肉,湯底肯定油,想不到並非好油!
湯底味清帶酸,好開胃!始終與米線最匹配!
腩肉有4 片,半肥瘦豬肉,驟眼睇唔似鹵水腩肉,顏色偏白,食落又夠味!
豬舌有4 片,切得十分薄,以鹽醃過,夠咸又夠腍!生菜係唐生菜,唔係咁靚有點黑。
招牌炸醬米線+生菜+豬舌+鹵水腩肉
米線係來自雲南,聽起嚟真夠正宗!
腩肉有4 片,半肥瘦豬肉;豬舌有4 片,切得十分薄!
飲品方面,只有汽水供應 $5 罐。
2011-07-19
豬骨濃湯紅薯粉+雞翼尖
紅薯粉原來呈半透明,略似米線粗度
招牌炸醬米線+生菜+豬舌+鹵水腩肉
米線係來自雲南,聽起嚟真夠正宗!
腩肉有4 片,半肥瘦豬肉;豬舌有4 片,切得十分薄!
  • 豬骨濃湯雞翼尖紅薯粉
  • 招牌炸醬米線