2016-07-13
並肩作戰八年嘅好同事要離職,大家都好唔捨得,所以喺佢last day嗰日就同佢搞咗個farewell lunch。我哋決定豪啲,所以揀咗大家最鍾意嘅鏞記酒家,加上我都好掛住佢哋嘅燒鵝,實在太好喇!十個人浩浩蕩蕩出發! 嚟到鏞記除咗食燒鵝,酸薑皮蛋都係必食之選,非常醒胃! 最先上枱嘅係燒鵝,可以仲食到用傳統炭爐燒嘅燒鵝嘅地方已經所餘無幾,鏞記係其中一間。就今日所見,唔少人專程嚟食燒鵝,證明佢地忠心粉絲都唔少,而且仲要係識食之人。因為坊間好多店舖都係用好重香料醃鵝,變咗得個鹹字,食唔到鵝香。反而依度嘅燒鵝唔會過鹹,皮香肉嫩,令人食唔停口! 我地叫咗好多款點心,有荀尖鮮蝦餃、蜂巢炸芋角、薑蔥牛柏葉、雞絲炸春卷、蘑菇翡翠餃、沙嗲金錢肚等。 蝦餃:一睇就知係傳統做法,每粒大小適中、大概有10-13摺,晶瑩皮薄,掂! 芋角:酥脆之餘,芋蓉仲非常香軟好味。 牛柏葉:每塊牛柏葉都夠厚,而且葉數多,明顯係有揀過,蒸得入味,仲好爽口。 雞絲春卷:皮脆,雞絲嫩滑,冇任何油膩感。 蘑菇翡翠餃:口味清新,有淡淡蘑菇香,係素食人仕必選之一。 最令人回味嘅係沙嗲金錢肚,香濃嘅沙嗲完全滲入咗金錢肚,一口咬落去,金錢肚

嚟到鏞記除咗食燒鵝,酸薑皮蛋都係必食之選,非常醒胃!
芋角:酥脆之餘,芋蓉仲非常香軟好味。
雞絲春卷:皮脆,雞絲嫩滑,冇任何油膩感。
蘑菇翡翠餃:口味清新,有淡淡蘑菇香,係素食人仕必選之一。
最令人回味嘅係沙嗲金錢肚,香濃嘅沙嗲完全滲入咗金錢肚,一口咬落去,金錢肚柔滑中又帶點煙韌,加埋濃濃嘅沙嗲汁,實在太好味喇!雖然只係平凡嘅點心,但可以做到咁出色,實在難得。
接住係清炒豆苗,我本身係食肉獸,所以對菜唔係特別喜好,試咗一啖,豆苗非常新鮮細嫩,好清甜,女同事們唔洗五分鐘就清晒成碟菜😂
最後係生炒臘味糯米飯同乾炒牛河。除咗炭燒燒鵝,鏞記臘味都算係數一數二。用臘腸、鵝肝腸、臘肉、蝦米等炒成嘅糯米飯,香而不膩,唔係要留肚食跟住嘅乾炒牛河,一定會食多兩碗。
唔好以為乾炒牛河無乜特別,依度嘅乾炒牛河夠鑊氣,唔油膩,河粉香滑,而牛肉肉質依然好嫩同牛味十足,出色。
食完豐富嘅午餐,喺度嘆番杯普洱茶,講下大家將來大計都係賞心樂事,八年一起奮鬥嘅好同事,就係歡樂和超美味嘅午餐中完滿結束,大家繼續為將來努力吧!
2016-07-03
入門食家
「試下我地啲得獎菜 : 玉龍披金沙,冬林結善緣?」 經理洋洋得意地介紹菜式。「 嘩,乜啲名咁武俠片feel,好似睇緊金庸小說,玉龍雪山,金沙江,天龍八部咩!」「唔同, 嗰個係"金庸",呢度係"甘鏞", 此甘非彼金,此鏞非彼庸。」經理神回一句,我O嘴。「咁經理, 來一套"天龍八部"食住先,如何?」「冇問題, 即係叫我先做八個前菜,畀你哋飲下酒慢慢食,收到」。經理果然有料到,服哂!禮雲子粉果, 蟛蜞夠油,粉皮夠薄,味道夠鮮,服哂!懐舊札豬蹄,手功翻幾云, 鹵水煮幾云,好食過西人(啲Ham),服哂!蜜汁燒雞肝, 燒得靚,夠火喉,好軟熟,冇硬身,服哂!鹵水鵝紅,鏞記鵝紅,獨步天下,點形容呢?就好似牙買加博特跑二百米,衝線前收步再影過selfie,都贏你成條街咁囉,服哂!蝦子柚皮,鹽燒田雞腿,薑蔥豬心蒂, 服哂!( 講得多就噚氣,哈哈)玉龍披金紗出場了, 鮮蝦為玉龍,腐皮為金沙,咁簡單配搭,卻炸出非凡効果,非凡味道,服哂!冬林結善緣又點? 原來係一大塊冬瓜肉,覆蓋著各類雜齋菜,冬瓜好甜, 齋料新鮮,最重要是嗰片冬瓜肉產生一種仙氣, 猶如置身竹林一般,視覺上清新脱俗,服哂!鵝,唔食燒鵝,食鹵水鵝,

「咁經理, 來一套"天龍八部"食住先,如何?」

禮雲子粉果, 蟛蜞夠油,粉皮夠薄,味道夠鮮,服哂!

蜜汁燒雞肝, 燒得靚,夠火喉,好軟熟,冇硬身,服哂!

鵝,唔食燒鵝,食鹵水鵝,仲要淨係鵝背肉,連埋鵝肝,鵝腎,鹵水蛋一齊食,都係咁好味,服哂!

鏞記除咗廚房功夫了得, 連經理的功夫都係咁了得,話說上星期有一醉酒漢,從鏞記廚房拿了一把菜刀,衝左去蘭桂坊和差佬對峙。 最後, 鏞記湯經理和警員合力制服他,湯經理安全取回菜刀,冇人受傷。 湯經理有勇有謀,機智過人,仲食過夜粥, 經此一役,他已被上上下下同事封為男神,服未?

鏞記,我服哂!😉😉👍👍
2016-08-19
2016-07-24
真刁鑽!鏞記最出名係咩?咪鵝囉。全鵝宴中,有一味鵝腦凍,今晚玩吓變奏,改用鵝肝制凍,做前菜清清味蕾,賣相又靚十足宮廷美點,好!夠刁!食招牌燒鵝?變吓啦!今晚食一品鵝,連鵝紅鵝雜一煲上,真係成隻鵝由頭到尾、由外到內食哂。鵝紅滑過豆腐,鵝肉鵝雜入哂味,個汁水靚到忍唔住當湯飲,仲唔夠,再攞啲米粉加落去做一品鵝湯米,全煲清哂,咁樣食鵝,好!夠刁!做人就好似食鵝,即係要夠刁定係畀人刁?唔係呀,要識變化,識變通, 咁就長食長有,長做長有。刁唔刁?😂😂
真刁鑽!

2016-07-22
  • 一品鵝煲
  • 鵝肝凍
2016-06-30
上一次嚟鏞記已經無曬印象喇,宜家再一次舊店重遊,希望可以搵翻記憶中嘅味道同回憶,真系好期待。記憶中嘅燒鵝一直都系有小小嚡嘴嘅,雖然唔會話好滑好軟,不過我一直都覺得嚡嘴、柴口嘅先至系真正好味嘅燒鵝,鏞記嘅燒鵝依舊如此,嚡嘴都令人好有感覺,味道足,絕對無系經過各種加工嘅“完美“燒鵝、琵琶蝦,煎炸酥脆,好香,入口爽脆,易上火,數量不多,所以就無會好熱氣,蝦味保留得非常完整、食完飯就是個芒果布丁,芒果好好食,哩個時候食芒果好岩,涼涼啲,入口清涼,透明質地,彈彈啲、
2016-05-27
HK$400 (午餐)
2016-06-03
Please note that their half a goose is very small and equivalent to one quarter of a roast duck. The skin is not crispy very oily and soggyIt's highly overrated. No wonder you don't need a reservation and when I went for lunch it's hardly full.

2016-06-01
前一日嚟食陸羽茶室嘅時候路過發現鏞記嚟佢都幾近,唔到10米就到啦~~~,第二日就系中環站出嚟直接過嚟食lunch。大概11點左右就嚟到,所以都唔洗排隊就直接安排上二樓坐.. 餐牌上面嘅野食價錢唔算貴,性價比高!!! 鏞記燒鵝:三個人嚟嘅一例,份量啱啱好。拿上嚟嘅時候服務員會系碟到淋一圈醬汁,燒鵝一啲都唔肥,特別系燒鵝皮,好脆好入味! 冬瓜盅:落單嘅時候見到隔離檯食緊,好似好正咁,個湯好鮮甜,而且有好多好味,好新鮮。最特別嘅系將燒鵝切丁然後放落去一齊煲~~~ 不過湯有少少咸,可能系我口味比較清淡~~XO醬煎腸粉:實在太好味!!! 味道濃郁,腸粉入味。蝦餃唔錯,啲蝦特別新鮮。
餐牌上面嘅野食價錢唔算貴,性價比高!!!
不過湯有少少咸,可能系我口味比較清淡~~
XO醬煎腸粉:實在太好味!!!
味道濃郁,腸粉入味。
蝦餃唔錯,啲蝦特別新鮮。
2016-05-08
HK$360 (午餐)
2016-05-31
落雨天時雖然好多時候會令人覺得十分之不爽,不過其實我都幾中意下落大雨嘎,畢竟其實系大自然嘅另外一種形式,落雨大,水浸街,最岩系一起坐低慢慢傾,慢慢食個喇。正宗粵菜,咁多年都系一路默默支持佢,好鐘意食佢地店嘅燒鵝,燒鵝絕對系肥瘦比例岩岩好,咬一啖就系肥瘦都有,肥不覺膩,瘦不覺嚡,加上鏞記嘅醬汁就簡直系滿十分喇。蒸絲瓜,都系好好食,系哩種時候我比較上火,就系應該食下絲瓜、苦瓜之類嘅,蒸絲瓜好甜味,本身絲瓜食材就好新鮮,所以蒸出來就系小小蒜蓉都覺得好嫩滑,熱辣辣,食完好清爽。鮑魚成色好正,入口也是出乎意料好食,絕對系回頭客。
2016-05-15
HK$400
2016-04-25
之前參加左朋友囡囡嘅一歲生日派對,小朋友生日party通常都係麥記攪,係鏞記攪我就真係第一次見。第一次黎鏞記貴賓廳,印象唔錯喎!地方高雅寬敞,仲放到backdrop同氣球做影相區!生日宴菜單上第一道菜前,先黎一碟溏心皮蛋同自家製酸薑,作為開胃菜一流!第一道菜係炭燒家鄉雛鵝乸,表面睇係隻炭燒燒鵝,但其實係有香菇釀左入燒鵝裡面,充滿炭香同香菇味,皮香肉嫩,侍應話呢個菜式係需要預訂先有得食!主人家果然豪爽,呢個鍋仔花膠燒排翅,一人一鍋,感覺好矜貴。排翅份量足,一夾起個個都「嘩嘩」聲,花膠仲又厚又嫩滑,而且湯底濃郁,真係無得輸呀!蝦子冬筍明蝦球,蝦球大大粒而且爽口彈牙,至於冬筍我就唔食嘅,不過旁邊親友都大讚冬筍味道清新,最後成碟清哂,我估應該都唔錯。原條清蒸大紅東星斑,咁大條魚蒸到啱啱好,魚鮮肉滑,師傅掌握火候嘅功夫真係好掂!荔芋鮮明帶子盒,外層酥脆,芋泥中間包住大大粒帶子,香口得黎唔會太滯,係好考功夫嘅傳統手工菜之一。食完煎炸嘢,黎個清清地嘅銀杏三耳(黃耳、榆耳及木耳)扒豆苗,簡單菜色,味道清新,而且炒得夠火喉。八寶紅鱘,最初以為紅鱘係魚配糯米飯,原來係膏蟹,呢隻紅鱘單係蟹蓋已經大過我隻手掌
生日宴菜單
八寶紅鱘,最初以為紅鱘係魚配糯米飯,原來係膏蟹,呢隻紅鱘單係蟹蓋已經大過我隻手掌,蟹蓋同肉身都充滿蟹膏,好甘香!肉質亦結實飽滿👍🏻。同佢一齊整嘅糯米飯吸盡蟹嘅精華,超好味!
個麻婆炆米認真夠壯觀,似足個巨型雪花冰,全枱人即刻比相機食先☺,呢度菜好講究,點食法?侍應要好有技巧同心機咁將麻婆豆腐汁同米粉攪勻,唔可以燶底、動作要快、時間要準,整體味道都好ichiban!
美鵝相輝係煎堆同埋鵝做型嘅兩款點心,做得好精緻。 唔講唔知,原來鵝型點心就係蘿蔔絲酥餅,好味道。
你睇下對鵝幾cute!

呢個煎堆皮薄餡靚,外面炸得香脆,裡面包住熱辣辣嘅奶皇餡,咬落煙韌,甜度適中,正!

最後黎一碗合桃露湯圓,應該係用生磨合桃,所以合桃味好濃,食落好滑又唔係好甜,啱晒我口味。

好耐冇食過咁豐富同好味高水準酒席,大滿足!下次屋企人有party 都一定會諗起黎鏞記!
2016-04-10
2016-04-12
金牌豆腐。冷菜豆腐表皮薄薄的偏酥脆,內心去絲滑如凍,旁邊配水焯黃豆芽,口感及味道都搭配的很好。燒鵝不愧為當家菜,鵝皮燒製的如宣傳紙一樣薄,如酥皮一樣脆,香而不膩,肉嫩細膩,
HK$400 (午餐)
見習食家
揚州炒飯有點油 低cp值燒鴨肉很好吃味道好 可惜皮不脆花椒羹不推五季素炒是最好吃的一道皮蛋的薑很好吃整體cp值過低 不會再來兩個人吃了868 有點貴
揚州炒飯有點油 低cp值

兩個人吃了868 有點貴
  • 酸薑皮蛋
  • 五秀素炒
新晉食家
今晚約好朋友去鏞記,落咗班之後就啦啦霖非撲過去喇,去到其實都唔會好多人啫,一入到門口侍應就很熱情招呼我們。落單喇,嚟到一場就霖住食燒鵝喇,但系老友又話唔想齋食燒鵝,於是我們點了乳豬拼燒鵝。燒鵝是在乳豬覆蓋之下,燒鵝味道果然是招牌吖,烤的火候真的是太準確了,不會過於脆而失去燒鵝原本的味道,也不會過於保留原汁原味而沒有烤嘅香味,口感一流,皮脆肉質嫩,分量也是很多。再來說說乳豬,我個人就覺得沒有燒鵝做的還那麼好食,乳豬入口較肥膩,豬皮就是很脆,不過唔系好岩我胃口,當然,好似薑皮蛋、滑蛋蝦仁都唔錯嘅。
當然,好似薑皮蛋、滑蛋蝦仁都唔錯嘅。
2016-01-17
HK$420 (晚餐)
2016-01-11
Was really excited to try since it's a trendy tourist spot. Ordered a roast goose and bbq pork noodle soup. The noodles barely had any soup although the meats were okay. probably would not go again since there are better places for a cheaper price.
Roast  goose and bbq  pork  rice noodle  soup
HK$100
Where's  my  soup
HK$100
HK$110 (下午茶)
資深食家
上星期去中環途中,瀏覽手機即時新聞 app,【鏞記酒家】的爭產、清盤案件再次成為新聞頭條。又再想起這一家曾經是米芝蓮一星的老字號酒樓,早幾年因為爭產風波,被摘星之餘,更引致兄弟拆夥。大哥的兒子們另起爐灶,分別開了【甘牌燒鵝】及【甘飯館】,這兩家餐廳都已經分別品嚐,至於【鏞記】則已經多年未有光顧,本來想即興等位,但實在太多人了,被逼放棄。第二天再嘗試,情況一樣。但卻發現一個現象,很多客人都是國內遊客,證明名氣依然存在。為了試一下到底質素有否下降,特意提前一天訂座……終於可以在聖誕日的午餐來到用饍。面向威靈頓街大門口的當眼位置,有一幅大玻璃,可以清楚看見酒樓內的燒味部,掛了很多隻燒鵝、油雞、十多條叉燒,同時又掛了許多顆粗大的生葱作為裝飾用途,據了解,這是幾十年前的明爐燒味大牌檔的傳統,但到底有何用意,則不得而知了。最當眼的位置,當然是一隻隻肥大的燒鵝。其中一角則掛了許多個燒鵝頭,以茲證明燒鵝的銷售量實在非常之高。侍應安排我們坐在三樓,最引人注意的肯定是其中一幅牆上那個古色古香的浮雕丹頂鶴裝飾,極其相信,自【鏞記】 開業之初已經一直保存到現在。如果講小菜,【鏞記】的價錢確實絕不便宜,最普通的
上星期去中環途中,瀏覽手機即時新聞 app,【鏞記酒家】的爭產、清盤案件再次成為新聞頭條。又再想起這一家曾經是米芝蓮一星的老字號酒樓,早幾年因為爭產風波,被摘星之餘,更引致兄弟拆夥。大哥的兒子們另起爐灶,分別開了【甘牌燒鵝】【甘飯館】,這兩家餐廳都已經分別品嚐,至於【鏞記】則已經多年未有光顧,本來想即興等位,但實在太多人了,被逼放棄。第二天再嘗試,情況一樣。但卻發現一個現象,很多客人都是國內遊客,證明名氣依然存在。為了試一下到底質素有否下降,特意提前一天訂座……終於可以在聖誕日的午餐來到用饍。

如果講小菜,【鏞記】的價錢確實絕不便宜,最普通的家常小菜也差不多要二百元起跳,絕對是酒店級中菜廳的價錢,質素如何,不得而之,因為最出名始終是燒味,甚少品嚐她的小菜。今天來的目的也主要是為了燒鵝及午市點心。
先來一客皮蛋酸薑($12/位)此乃【鏞記】馳名小吃,只叫一份的原因是只有一個人食皮蛋。雖然我不食皮蛋,但也知道靚皮蛋必需要溏心,又以產自中國湖南的最優質。皮蛋由鴨蛋醃製,也不知道是什麼化學原理,竟然可以將一隻鴨蛋醃制成灰黑色,難怪在老外眼中,皮蛋是最難接受的中國食品之一。所謂糖心皮蛋,蛋白部份必須晶瑩剔透、蛋黄呈半固體半液體狀態。【鏞記】的皮蛋最優勝之處,就是保證溏心。
皮蛋酸薑
HK$12
至於酸薑,據了解由【鏞記】自家醃製,都是採用坊間最普遍的做法,切成薄片、顏色粉紅。這幾片酸薑外觀對辦了,可惜太細片,也不夠爽口;而且偏甜,不是我喜歡的口味。媽媽家裏每年到了子薑當造季節,也會自家醃制大量酸薑,味道較酸,而且喜歡切成一塊塊,並非一片片,咀嚼起來更為爽脆。但不知道為什麼坊間找不到現成的塊狀酸薑,酸薑切片最大好處是賣相佳、方便進食,但實際不及切成小塊好吃。

點心選擇款式並不太多,而且供應時間有限。週一至週六,祗在兩點之後;週日及公眾假期則由上午11:30開始。非常明顯,在上班日的午市只招呼消費高的商務客人,放棄茶市。另外,在星期六、日及公眾假期,又添加了一些特色的星期美點。有點意外地,點心檔次及價錢定位較小菜低,也較中環其他高級酒樓如【陸羽】【波士廳】【新同樂】便宜。
鹵汁豬腳仔($60)雖然不算便宜,但份量相當多,總算值回票價。豬腳仔的鹵水相當入味,而且豬皮夠腍滑、又充滿膠質,並非一般鹵制時間不夠,豬皮又乾又硬的低劣貨色。
鹵汁豬腳仔
HK$60
豬腳仔很明顯是揀手貨色,並不是只有單純的一塊豬皮,在腳趾骨和腳趾骨之間,還有一些炆煮得很軟身的豬軟骨;至於在小小的一段豬腳骨上,更加黏有不少軟軟的豬腳肉,引得在座各人忍不住啜完一塊又一塊。這種質感及味道,與講求爽脆、帶有酒香的滬式醉豬腳仔,是兩種截然不同的口味,各擅勝場、各有千秋。
鵝紅魚片粥($50)是一個意料之外的驚喜,一般來說,酒樓的粥品質素一定及不上傳統的粥店,但這碗粥的粥底相當綿滑,既有米香、味道也相當鮮甜,最難得的是粥料也十分出色。
鵝紅魚片粥
HK$50
鯇魚片切得極薄,真的可以直接用滾粥已經可以淥熟,所以十分嫩滑。
至於那幾塊鵝紅,就更加是出奇的煙韌、滑嘟嘟,已記不起多久沒有食過鵝紅了!上一次已經可能是在禽流感肆虐香港之前,仍然有活鵝活鴨供港,當時的潮州滷水鵝專門店,一定會兼買滷水鵝紅、鵝腎、鵝腸。雖然也不知這碗粥的鵝紅孰真孰假 ,但作為一間知名酒家,應該不會騙我吧?

北菇雞燒賣($36)
是一道傳統的點心,雖然炮製方法並不太過複雜,但現在也沒有太多酒樓供應。冬菇夠大隻、軟滑,雞肉味道也相當鮮甜、並不似急凍雪藏雞髀肉;但這一大隻中國產冬菇以及一大片鮮雞肉並不是重點所在,賣點在於那兩塊燒賣。
北菇雞燒賣
HK$36
有別於時下最普遍的乾蒸燒賣,傳統古法燒賣雖然都是一塊蝦肉混合免治刴豬肉的肉球,但卻沒有了那一塊燒賣皮,肉汁較多、肉質較鬆軟、肉球也較大粒,質感有一點點似蒸肉餅。總之,與乾蒸燒賣是兩種不同的口味。這兩塊古法燒賣已經完全符合規格,如果可以像【陸羽】,再弄得傳統一點,配合豬潤、豬肚做成豬潤及豬肚燒賣,將會更佳。
單看名字,上料蘿蔔糕($45)就已經很傳統。須知道幾十年前,香港經濟尚未起飛,一家大細上酒樓一盅兩件飲茶,已是一個既重要又高消費的家庭樂節目,當時的茶樓也不會有什麼鵝肝燒賣、黑毛豬叉燒包高價(不代表高級或優質!)fusion點心,普通蘿蔔糕就只有蘿蔔絲及少少幾粒臘肉,話明「上料」則代表落重了臘肉、蝦米、臘腸、瑤柱絲。
上料蘿蔔糕
HK$45
名字夠傳統是一回事,實際質素又是另一回事。雖然每件蘿蔔糕表面煎得夠焦香,但蘿蔔絲份量不夠多,蘿蔔糕太硬,不夠濕潤、也不夠滑,又並非真的「上料」,材料不算豐富;唯一值得一讚的,是採用了【余均益】辣椒醬作為佐料,如果想要海鮮醬(甜醬),記得提醒侍應,不會另行收費。

【鏞記】是全港碩果僅存的幾家老字號,持有香港政府認可的炭爐牌照,並用以炮製真真正正明爐炭火廣東燒味的食肆,早在三十、四十年前,已經以「飛天燒鵝」馳名。據說,當年很多移民美國的老客人,每次回港探親,臨上飛機之前必定先去【鏞記】買燒鵝作外賣,以便在飛機上面品嚐。孰真孰假,無從知曉,但肯定的事實是:燒鵝長時間放進盒子之中,溫度放涼了、鵝皮變腍了,也不會好食到哪裡去。所以「飛天燒鵝」即使是事實,相信那些客人也只是聊以嚐心願吧!

廣東燒鵝有兩種派系:脆皮style。或鵝皮表面現皺紋、入味、略為軟身(但絕不是「腍patpat」)的 style。【鏞記】屬於後者的表表者。正宗炭燒燒鵝(例牌$200)份量大約有四分之一隻,價錢不可謂不貴(全隻要600元,較抵);如果指明要髀要下庄,就要俾多60元。燒鵝上碟時仍然可以保持微暖,有兩大原因。第一,不停烤制、不停斬件上枱,食燒鵝的重點是烤好後盡快斬件上碟,放涼後很難保持美味,祗有以燒鵝為重點推介的餐廳才能做到這一點,所以【鏞記】在此基礎上已經勝人一籌。第二,【鏞記】燒鵝另一個特色,就是所有秘制燒鵝汁都是在燒鵝上桌後,才在客人席前淋上,目的當然是避免燒鵝皮變腍。這種安排,在另一家燒鵝名店【深井裕記】做不到,因為兩家餐廳定位不同。
正宗炭燒燒鵝
HK$200
例牌份量雖然只有四分之一隻,但選用了較大隻的鵝,所以份量相當之多。師傳斬燒鵝的技巧也相當出眾,先將連著鵝胸骨的一小部份燒鵝片出,所以舖在表面一層的是無骨胸肉,至於鵝背、鵝胸骨則放在墊碟底位置……整體賣相勝人一籌。

每件燒鵝斬件後厚薄均一,最重要是沒有厚厚一大件;由於鵝肉始終不及雞肉纖維幼細,如果斬件太厚,放入口中咀嚼的感覺可能會較嚡口。
正宗炭燒燒鵝
HK$200
夾起一件燒鵝,完全沒有皮肉分離,同時,燒鵝皮肉之間夾着一層薄薄的鵝脂(選擇上庄不揀下庄,就是不太接受薄鵝脂變成厚鵝膏,始終下庄太肥膩,不是每個人皆能夠接受的);賣相既佳,也是上乘燒鵝的首要條件。
放入口中,鵝脂的油香、鵝皮的脆香、鵝肉的膻香三者在舌尖游走,實乃廣東燒味的至臻無上境界,白切雞、豉油雞、蜜汁义燒、乳豬、燒腩等根本無可媲美,燒鴨與之相比,更加如正貨與A貨的對比。最最吸引的,就是那一陣獨特的、淡淡的炭燒香味!這種炭香絕對不是任何一間採用太空電烤爐所燒烤出來的燒鵝所能媲美、模仿!燒鵝汁味道濃郁、帶有鵝脂膻香,不愧是香港燒鵝第一名店。

雞絲炸春卷($36)的外觀一般,太大條、不夠精緻。雖然上碟時已經細心地分成兩半,但外皮剪得鬆散,並不完整。
雞絲炸春卷
HK$36
春卷皮還算鬆脆,但餡料只見到雞絲,缺少了冬菇絲及筍絲,所以味道較為單調,既欠缺了筍絲的爽脆,又沒有冬菇絲的菇香。與蘿蔔糕一樣,都是非常一般的點心。
迷你蛋撻仔($42)用的是酥皮,味道沒有什麼特別,但價錢卻非常之貴,沒有辦法,酒樓點心價錢,預咗啦!最不能接受到的,反而是蛋撻的溫度不夠熱,中間的蛋漿甚至乎已經開始放涼了!食蛋撻最緊要新鮮熱辣,以剛剛從焗爐新鮮出爐的為上品,所以,在酒樓不應該揀蛋撻作為點心,寧可在一些傳統港式茶餐廳或者傳統港式麵包店,等一個新鮮出爐的幾蚊雞蛋撻,絕對會更好食。
迷你蛋撻仔
HK$42
【鏞記】始終不是以點心馳名,所以質素比較參差,但總不會太差勁。作為高級知名食肆,當然也有一些極其出名的小菜,例如禮雲子(即是鹹水蟹子)、蛇羹,以及一些需要預定的特色宴會菜,找次機會,一定要品嚐一下。
至於其招牌廣東燒味,燒鵝的質素雖然仍然高於同行,但印象中,比起多年前已差了一些。鵝皮雖然依然充滿炭香,但也好像做不到那種皺皮而不腍、又入味的境界;肉質也稍稍硬了一點。這也難怪,自從【鏞記】分家之後,據聞有些老師傅都已經跟從大哥的兩位兒子散落在【甘飯館】【甘牌燒鵝】,品質自然好難統一。假使【鏞記】真的清盤,將會連殺手鐧炭爐燒鵝也丢失,同時也代表香港的一道美食的消失,實在十分可惜。希望這件清盤事件最終可以和平解決吧!

2015-12-25
HK$200 (午餐)
  • 皮蛋酸薑
  • 鹵汁豬腳仔
  • 鵝紅魚片粥
  • 北菇雞燒賣
  • 正宗炭燒燒鵝
見習食家
兩個人點咗四樣嘢,燒鵝例牌、皮蛋酸姜、姜汁芥蘭同埋生炒骨。皮蛋酸姜廿幾蚊一份,開嚇胃,都ok,好難整得難食。燒鵝皮脆肉都算嫩,200蚊份例牌都唔算過份,但係其實最好食係埋喺鵝肉下面嘅黃豆,吸收曬鵝肉嘅味,加上本身嘅豆香,真係好滋味。個芥蘭都炒得好出色,睇得出每條都經人工批過,只保留嫩莖,贊!生炒骨無其他餐廳嘅嗱喉酸甜味,個汁應該係用咗啲比較天然嘅材料調出嚟嘅,量又大,四個人食就差唔多。埋單700有找,咁嘅水準個人覺得唔算天價。不過要食就要俾多啲耐性,晚市無定位要等起碼半個鐘。
兩個人點咗四樣嘢,燒鵝例牌、皮蛋酸姜、姜汁芥蘭同埋生炒骨。

皮蛋酸姜廿幾蚊一份,開嚇胃,都ok,好難整得難食。

2015-11-28
HK$350 (晚餐)
  • 燒鵝
  • 薑汁芥蘭
入門食家
好耐無同屋企人嚟鏞記食飯,今次我地要求坐地廳,睇吓個新裝修,好好彩有卡位比我地,阿爸阿媽仲響度話當年,話佢地以前拍拖都成日嚟坐卡位。 一坐低梗係要食酸薑皮蛋啦,呢度啲皮蛋隻隻溏心,食完即時胃口大增。 再嚟係炭燒燒鵝拼叉燒,叉燒夠juicy,燒鵝皮香肉嫩,充滿炭燒香味,同出面食嘅好唔同! 其實坊間都好多羊腩煲,價錢差距都幾大,今次即管試吓鏞記個古法蝴蝶羊腩煲,睇下佢有幾巴閉!蝴蝶腩果然比普通羊腩肥美嫩滑,加埋啲入晒味嘅枝竹、冬菇同馬蹄等配菜,絕對係大滿足! 我最鍾意食脆口嘢,於是叫咗個椒鹽吊片,吊片炸得幾香口,食落又唔會太油立立,正! 羊腩煲已經好補,所以我地打消咗叫蛇羹嘅念頭,叫咗個沙參玉竹燉大斑濃湯,個湯用料十足,非常鮮甜,我地連湯料都食得乾乾淨淨。 呢碟生炒糯米飯,除咗臘味香濃,啲糯米仲炒到粒粒分明,口感同味道都好like。 最後只係叫咗一碗紅豆沙同芝麻糊share,因為實在太飽了。紅豆沙同芝麻糊嘅水準唔錯,而家已經好少地方食到咁靚嘅中式甜品。  成餐飯最開心嘅竟然係阿爸阿媽,因為佢地一邊食飯一邊回味「那些年」。

酸薑皮蛋
炭燒燒鵝拼叉燒
古法蝴蝶羊腩煲
椒鹽吊片
沙參玉竹燉大斑濃湯
生炒糯米飯
紅豆沙,芝麻糊

2015-12-28
HK$450 (晚餐)
  • 炭燒燒鵝拼叉燒
  • 古法蝴蝶羊腩煲
  • 椒鹽吊片
  • 沙參玉竹燉大斑濃湯
  • 酸薑皮蛋
  • 古法蝴蝶羊腩煲,
  • 沙參玉竹燉大斑濃湯,
  • 生炒糯米飯