2024-03-28 462 瀏覽
想再講年中果時都去左鏞記話晒香港好多燒鵝名店都算係佢地分支官網話佢地1942年創立都有81年歷史鏞記個名聽就聽得多咁就同朋友去左試一次地址就係中環威靈頓街即係海言果條街鏞記樓高四層而且仲係自家物業所以武肺果時就應該未驚過仲將餐廳再翻新埋亦都係好多年前既米芝蓮一星餐廳不過自從2013年之後就無再入選過而家全香港兩間一星米芝蓮燒味其中一間甘牌燒鵝就係由孫仔甘崇轅主理睇過史堤芬娘就話而家地下格局似茶餐廳可能係比散客坐掛我地book左五位就上左二樓樓底唔高不過裝修都有d格調成個場基本上就聽唔到廣東話格離仲有一人鬼佬毒自食燒鵝估計我自己去獨遊人地都係咁樣睇我張圓檯坐五個人就岩岩好擺盤正常仲有一邊係梳化位咁侍應耐唔耐都會斟下茶不過就唔係太密通常就fill左茶果時先會咁做餐牌唔多頁數價錢就係大圍小館再之上茶錢三十蚊位完全就係五星酒店中菜廳價位聽聞皮蛋幾出名所以叫左四份廿蚊份但每份就只得半隻個黃係比較黑食落除左啫喱口感係完全無特別既今次一樣都係叫做叉燒燒鵝呢兩份一樣都係最先上既呢度一份叉燒份量都唔算少每件有厚度未去到大圍小館咁厚又無人人和平咁薄我覺得咁樣先係適中既size有燶邊望落去都靚仔不過食落都係
想再講年中果時都去左鏞記

即係佢而家真係全心去做水遊客既生意
真心笑左
咁就緊係狗都唔再食系列啦
2023-08-11
$409.2 (晚餐)
瑤柱鬆福建炒飯
順德大良炒鮮奶
2天前 0 瀏覽
眾所周知,鏞記一直都係以燒鵝聞名天下,燒鵝作為佢哋嘅招牌菜,出品一直都好穩定嘅,個人感覺除咗貴咗啲之外就真係搵唔到缺點,但係今次俾我發現佢哋嘅濕炒河粉都係唔錯嘅,大家可以試下!
4天前 0 瀏覽
曾經為燒鵝一哥嘅鏞記,已經淪為遊客樂園,燒鵝和叉燒水準不再,服務相當麻麻,連最基本嘅茶都沖唔好。當然,有些點心仍然是相當不錯,例如銀絲雙蝦脆春卷、黑鬃鵝絲焗酥盒,都是頂級。反而相當不便宜的蝦餃和燒賣則很普通。想起當年在VIP房吃的驚艷菜式、頂級紅酒,真的是差天共地。

想起當年在VIP房吃的驚艷菜式、頂級紅酒,真的是差天共地。
  • 松花皮蛋配酸薑
2024-04-09 0 瀏覽
這家燒鴨餐廳真是太正了!他們的燒鴨皮脆肉嫩,味道濃郁。其他的菜品也一樣美味。服務一流,價格稍高但物超所值,絕對是享受高級中餐的好去處。如果對吃燒鴨有些要求的話,不妨來試試!
2024-03-27 188 瀏覽
係中環附近行街,嚟到威靈頓街都已經下午2點幾,正好可以品嘗下鼎鼎大名嘅鏞記燒鵝。呢間餐廳年代感十足,裝修特別有質感同埋韻味。前菜係酸姜皮蛋,好開胃,燒鵝外皮特別酥脆,肉好香,入口肥而不膩。特別推薦兩到菜,芝麻化皮脆乳豬同埋米皇櫻蝦鶴藪芯,乳豬香脆入口好香嘅燒豬味,鶴藪芯好爽脆!
2024-03-04 747 瀏覽
坐低問返部長先知,原來鏞記已經不知不覺開咗有60年,可以話係OG中嘅OG啦!XO 醬蜜豆帶子:鑊氣好夠,但係一啲都唔會影響到帶子嫩滑嘅口感,每一隻都好大隻,尺寸啱啱好雲腿北菇蒸滑雞:越係簡單嘅菜式越係體現水準,啲汁攞嚟撈飯真係超開胃上湯金銀蛋白菜:湯底好濃郁,唔會好鹹,菜夠新鮮鳳眼餃:齋係造型已經滿分,用料好足,一個人真係食唔晒,好彩有人share

上湯金銀蛋白菜:湯底好濃郁,唔會好鹹,菜夠新鮮

2024-02-28 589 瀏覽
好耐都冇食鏞記,諗返起上次嚟鏞記食飯已經係疫情之前啦,咁啱有朋友話請食飯打咗電話問正好有位,就book咗今晚嘅晚餐!嚟到依然係必點叉燒同埋燒鵝,仲有其他代表菜,仲係咁好食,不愧為燒鵝界嘅天花板
2024-02-12 622 瀏覽
半隻正宗炭燒黑鬃鵝 終於下了決心買半隻!燒鵝皮雖然頗脆,但仍然有彈性,要點加用力才可撕開,還略帶輕微的炭燒味(但稍不及新桂香的炭香)。平常的鵝肉是乾身。不過,這鵝肉不僅有彈性,肉汁還在口中滲出!他日如果鏞記結業,我們也曾嚐過香港最美味的燒鵝,留下一個回憶。
半隻正宗炭燒黑鬃鵝
終於下了決心買半隻!

外賣自取
  • 正宗炭燒黑鬃鵝
2024-02-04 580 瀏覽
難得週末休息,一早就係鏞記book定位同爸爸媽媽出嚟飲茶,可能出門遲咗少少,嚟到都差唔多十一點啦,第一批燒鵝已經賣晒,部長建議我哋點返個雙拼,咁樣又可以品嘗到鏞記燒鵝又可以試埋其他。點心方面都幾滿意,咸水角炸得好脆,餡料分量好足,燒賣皮薄,肉質爽,叉燒包就冇乜特別,本來想叫多份糯米雞,不過怕食唔晒就冇叫
由1942年開業到依家,絕對係老字號之中嘅老字號,每位工作人員服務態度都好nice好貼心周到。櫻花蝦翠塘豆腐,豆腐好滑,芡汁香濃,口感層次好爽。黑椒蒜片牛柳粒,高端嘅食材只需要簡單嘅烹飪,牛粒入口即刻融化,慢慢嘅牛油脂係口中散發生折拆雞絲扒豆苗,肉同菜配搭得啱啱好,唔會覺得油膩秘製咖喱牛崧飯,咖喱味好香,有少少甜口桂花蟹肉炒津絲,標準嘅傳統手工菜,宜家市面已經少
櫻花蝦翠塘豆腐,豆腐好滑,芡汁香濃,口感層次好爽。

生折拆雞絲扒豆苗,肉同菜配搭得啱啱好,唔會覺得油膩

秘製咖喱牛崧飯,咖喱味好香,有少少甜口

桂花蟹肉炒津絲,標準嘅傳統手工菜,宜家市面已經少
2024-01-23 346 瀏覽
今次去鏞記食飯,真係食到掂手掂腳!先嚟強推個燒鵝,皮脆得嚟唔油,肉嫩滑又多汁,若港有個詞叫做「靚」,嗰皮真係足夠靚到出晒火花✨。再有個露笋百合炒斑球,斑球彈牙得嚟唔腥,白酒香味輕輕揮發,簡直係爽口得來又清新。肥燶叉燒?咬落去啖啖肉,燶味好足,真係肥美惹味到嚟到去💥。講到尾道鍋貼龍蝦尾,外皮焦脆,內裡鮮嫩,似乎講住話老細,我下次一定要再黎!滿足晒,真心話,這頓飯係為腸胃開嘅一場宴會😋。
2024-01-17 391 瀏覽
作為歷史悠久嘅老牌粵菜,唔提早book定位點得,成間餐廳主打就係一個富麗堂皇!飛天燒鵝係必點嘅,呢度嘅燒鵝基本係享譽全港,每一隻出品都做到外脆內嫩多汁,最值得推薦嘅!另外都係必試嘅就係呢個酸姜皮蛋,口感好正!溫馨提示,要嚟鏞記記得一定要提前book位!
溫馨提示,要嚟鏞記記得一定要提前book位!
2024-01-10 423 瀏覽
來到這家餐廳,周圍的裝潢就已經不錯,好有「花樣年華」嘅復古味道,仲有一股濃郁嘅香港味,即刻心情大好。先講講皮蛋,酸薑嫩口,雖然唔係自家製嘅,但味道正!食一啖紥蹄,海量蝦籽香到爆炸,入口即化,感覺好滿足。蝦餃啲筍尖粒又香脆,加分!望住啲燒鵝,真係等唔切要嗌聲加飯🍚,肉味甜甜哋,又唔會柴,但皮就欠啲脆。食幾啖蔬菜,平平無奇,不過啲柚皮咬落意外嘅惹味,居然係個驚喜。荷葉飯唔太濕笠,啱哂唔鍾意飯太油嘅朋友。碗豆糕做得幾精緻,輕輕甜味,同以前嘅馬豆糕截然唔同。個人最鍾意炸芋角,外皮鬆化,口感嘅層次非常豐富,每一啖都喺味蕾上迸發出芋頭原始嘅香濃。簡單咁來講,這餐吃到嘅唔單止係食物,仲有滿滿嘅文化同傳統味道,真係正到飛起,每一道菜都彷彿喺話你,呢度係香港🇭🇰!

2024-01-04 424 瀏覽
燒鵝好好味,唔會太老也都唔會太嫩,肉質軟硬啱啱好,絕對係值得一試再試。大良炒鮮奶炒得好乾淨,冇乜雜質,應該用嘅係傳統水牛奶嚟炒,清香嫩滑。牛肉粒入口就可以感受滿滿嘅油脂係口中爆發,如果覺得肥膩可以配搭蒜片嚟食,栗子燜雞好香,最啱就係攞嚟餸飯,芥藍經過精心挑選後上台,每一條都爽脆。
2023-12-28 446 瀏覽
呢度位置都唔錯,交通便利,就算係閒日基本都係要等位嘅,所以嚟之前最好都係提早book位。食過咁多叉燒,鏞記嘅叉燒的確可以當招牌菜咁,肥而不膩,甜味同埋鹹味配搭得啱啱好,天氣凍梗係要食臘味,呢度嘅炒臘味口感同味道都係一流,南乳香酥骨好夠鑊氣,上菜果時陣味已經令人垂涎欲滴。