餐廳: 都會自助餐廳
資訊:

抵食的自助午餐 焦點食評
4天前
好耐冇食過自助餐啦~~上黎opENRICE搵下有咩好介紹...見做PRINT COUPON就有折..埋單唔洗200蚊一個..即刻心思思好想食..一去到門口未夠鐘..已經見到有好多人係門口等啦~不過未夠鐘就放我地入去,,,等左都唔夠2分鐘...BOOKING應該好FULL...我地坐近門口位...坐抵冇耐....WAITRESS姐姐送上2杯橙汁~~有果肉ge....唔會太甜...應該冇落好多糖掛...跟手就即刻去食我最想食ge野,...生蠔!!!唔算話太肥美...不過都幾鮮..個輪轉都好快...一冇就會fill...食極都會有...~撞岩手神仲會拎到肥蠔添~生蠔旁邊就係食sushi bar...d魚生好肥呀熱食我冇食好多呀~不過飲左個中湯..都幾足料~冇咩味精味~有咖哩食..~友人話咖喱牛係腩黎~仲好入味~我就淨係食左咖哩菜姐~之後就食甜品啦~呢個真係有少少失望...冇咩野揀,,,而且味道一舨...最好味係朱古力蛋糕..~~又食返個重點雪糕~~~總括黎講,...係好抵食!!!希望之下再有discount啦~~~~會再食架!

一去到門口未夠鐘..已經見到有好多人係門口等啦~

不過未夠鐘就放我地入去,,,等左都唔夠2分鐘...

BOOKING應該好FULL...我地坐近門口位...
坐抵冇耐....WAITRESS姐姐送上2杯橙汁~~

有果肉ge....
唔會太甜...應該冇落好多糖掛...

跟手就即刻去食我最想食ge野,...生蠔!!!
唔算話太肥美...不過都幾鮮..

個輪轉都好快...一冇就會fill...

食極都會有...~撞岩手神仲會拎到肥蠔添~
生蠔旁邊就係食sushi bar...

d魚生好肥呀
熱食我冇食好多呀~

不過飲左個中湯..都幾足料~

冇咩味精味~

有咖哩食..~友人話咖喱牛係腩黎~

仲好入味~

我就淨係食左咖哩菜姐~

之後就食甜品啦~
呢個真係有少少失望...

冇咩野揀,,,而且味道一舨...

最好味係朱古力蛋糕..~~
又食返個重點雪糕~~~

總括黎講,...係好抵食!!!

希望之下再有discount啦~~~~

會再食架!
2016-08-19
HK$180 (午餐)
2016-08-11
今個夏天寧舍熱, 因為朋友既一句戲言, 我地一於豁豁出去, BBQ一下見到OPENRICE有65折, 計埋都係300幾, 仲要係酒店, 就試試佢喇!WAO~一入到去真係好似入左熱帶雨林咁, 好多顏色哈哈食物係分2個AREA既, 一邊室內--梗係有冷氣既~一邊就係BBQ喇!!!拿300幾蚊點可以冇海鮮先! 見到有肉蟹有大大粒東風螺青口同蝦, 頭輪都夠滿足既~沙律部分不過不失, 都可以話好新鮮同多野揀~ 0係室內過完冷河梗係要衝出去擁抱熱浪~去到室外既巴西嘉年華燒烤檔!!!個玩法係你揀左想要既野同廚師講, 佢就會0係你前面即!刻!燒!!! 確保夠新鮮喇~真係要試下個牛肉, 一路望住佢燒一路只有興奮同期待, 都唔記得左熱呢個字~牛肉好夠爽, 用呢個巴西爐(?)燒完仲有一條條紋, 真係外脆內軟仲有D腸仔望落乾乾地, 但係燒完原來入面都好JUICY架!!唔少得燒粟米喇~雖然耐少少, 但係值得等!!好似我呢D自己燒粟米只有燒燶OR直接跌落爐度既人黎講..有人燒埋仲要粒粒金黃真係幾感動始終我自己對肉類都唔係幾夠戰鬥力, 所以好快已經打到去甜品回合係MOVENPICK! MOVENPICK! MOVE

WAO~一入到去真係好似入左熱帶雨林咁, 好多顏色哈哈

沙律部分不過不失, 都可以話好新鮮同多野揀~
0係室內過完冷河梗係要衝出去擁抱熱浪~
去到室外既巴西嘉年華燒烤檔!!!

係MOVENPICK! MOVENPICK! MOVENPICK!真係要講3次咁重要既!!!
目測都有過10款雪糕同20款toppings, 好彩我地勝在人多! 每人拎幾款冇咁尷尬~
哈哈不過咁多款我都係最鐘意VANILLA味, 放0係自製WAFFLE頂加埋朱古力碎同士多啤梨醬, 出面都要起碼40蚊喇~
但係lemon & lime都係我杯茶~因為可以食完再開胃消滯再拆過
不過因為食得太多雪糕..戰鬥力都急速下降....惟有揀幾款甜品試下當參與左~哈哈不過都覺得值回票價既!!!!!

2016-08-07
HK$350
殿堂食家
2016-08-03
曼谷之旅中,也繼續補記暑期一家人的開心點滴:上週四,甜魔家第2年參加了寰宇希望活動,之後一家人到 Metro Buffet & Grill 用餐。 說起來幾年沒來了。很喜歡室外位的高樓底及青翠環境,而這「環球自助午餐」週一至週五收費不過成人 $218 / 小童 $158,還有 OpenRice 6折以果汁任飲優惠,價錢已有生蠔、小龍蝦、刺生、Movenpick 雪糕,超級抵食!自助餐陣容後再寫,其實吃散點的話,兒童餐也很超值,才$58/位就有果汁/汽水 + 自選主菜 + 雪糕。而且兒童餐單也是可愛的畫紙,侍者會附上彩色畫筆,非常適合愛畫畫兩兄妹!囝囝已有閱讀 (英文) 餐單的能力,指明要吃漢堡,就給他點一份,同時也為妹妹點了一份炸魚薯條,免得兩隻爭吃。然後,趁他們醉心畫畫中,就去拍 Buffet 食物了!Metro Buffet & Grill 自助餐線不算長,但以此價位內容算是不俗,其中生蠔絕對是最抵食的回本位,不設限制關係,不少客人都整打拿回去,慢慢嘆!生蠔旁邊有火腿、凍肉、煙三文魚;午市沒有獨立芝士,但有芝士/吞拿魚醬麵包,這天也吃了一個芝士包。刺身也是大受歡迎的食物,午市選擇有

刺身也是大受歡迎的食物,午市選擇有三文魚、鯛魚及八爪魚,這天也吃了三文魚還算新鮮。刺身櫃上也有4-5款壽司、卷物,又是小兄妹的至愛!
另一邊有更多的凍海鮮及沙律,海鮮選擇有小龍蝦、藍貝、青口;沙律則有肉碎粉絲沙律、青蘋果BB菠菜沙律、蕃茄雞絲沙律、火箭菜士多啤梨合桃沙律、粟米紅腰豆三色椒牛油果沙律等等,選擇多元化而且內容頗為健康。

另一邊還有配料豐富的自助沙律吧,不用想我當然又去製作了凱撒沙律來吃!
去到熱盤區,麵包個別放置保溫櫃內,以保持熱暖,其中最吸引是香脆牛角包,吃起來還十分清脆、索索有聲的!

熱盤的選擇相當多,不同國家的菜式也有,首先是印度雜菜咖哩、印度牛肉咖哩、提子及三色椒黃薑飯,還有椰菜花忌廉湯,以及忘了名的中式老火湯。
轉角則是西式熱盤,先是小兄妹挺愛的野菌焗三色螺絲粉,接著是Matthew很喜歡的茄汁香煎龍脷柳、菠蘿香酥鴨胸等等。
繼續更多西式熱盤前,又有材料豐富的粉麵檔,其中最吸引是喇沙湯底的選擇!不過這天吃太飽了沒能品嚐。
粉麵部前方還有香煎豬扒、雞肉腸、燒火腿,以及中式粥並多款配料等以供選擇。
繼續前走又回到更多熱盤,包括很少見而香口好吃的芝士焗香芋、黑椒雞扒、清炒四季豆、洋蔥豬扒、豉油皇炒麵、蕃茄香草醬煎鱸魚等等,選擇算是不俗。
最後是甜品區,先有西瓜、菠蘿及哈密瓜三款水果,然後有一個糖果吧,以及熱食的焗麵包布甸。
然後是相當繽紛的花式甜品區,有朱古力布朗尼、芒果慕絲蛋糕、士多啤梨果凍、芒果布甸、雜莓撻、芝士蛋糕、海綿蛋糕、青蘋果慕絲蛋糕等等,選擇也不少。
其中最值得留肚的是 Movenpick 雪糕櫃,當日提供最愛的 Swiss Chocolate 及 Vanilla Dream 兩款口味,當吃完酒店會換上別的口味,不用擔心沒得吃!
另外還有自製綠茶 waffle,那粉醬已經調好,大家放進 waffle 架內焗起就成,成品香脆又鬆軟,配搭雪糕尤其美味,甜魔不能錯過呢!
兩兄妹的主食未到,首先取來一碟沙律,連同給小兄妹的兩款卷物,拍照後要好好醫肚了!

之後再為他們取了麵包、野菌螺絲粉及蕃茄汁龍脷柳(囝囝特別喜歡龍脷柳)作為頭盤,就讓他們安靜等主菜好了。

呵呵呵,是時堆併兩口子的頭盤:水果、生蠔、小龍蝦、青口、刺身、壽司,再加上新鮮的沙律,這個頭盤豐富得來既清新又健康,在這盛夏作為開胃前菜很一流!
吃著吃著,兩兄妹的主菜也上檯了;要讚妹妹的 Fish & Chips 好好好吃!炸魚外脆肉嫩兼多汁,配上他他汁吃,太美妙了!粗又長的薯條亦香脆有薯味,淨食或點蕃茄醬都令人回味。
囝囝的迷你漢堡個子不算大,但中間的牛肉份量很足,外層煎得香口、裡面則仍柔嫩帶肉汁,又是十分好吃。由於薯條太吸引,忍不住騙了他們一兜薯條來,兩口子分著吃!

至於兩口子的主食,東併併西併併,再加上小兄妹的薯條,吃到七成左右就要停止。因為,要留肚給美味的 Movenpick 及更多甜品嘛!
還記得兒童餐本來就包了兩杯雪糕嗎?另外爸媽每人也額外取兩球雪糕,一家四口加起來都有優質美味的 Movenpick 雪糕嘆,太幸福了~ 再說,其他的甜品水準也不錯的。
最後再來一杯咖啡,連同自製綠茶 waffle 連雪糕,當然一點不剩的吃光(我們還記得去年「咪做大嘥鬼」的教導的)了。就這樣,結束美好又飽足的一頓午餐!

最後,據知餐廳本週會推出「巴西嘉年華主題自助晚餐」來迎接奧運,除有巴西女郎表演,又會有多款主題美食,愛吃的大家別錯過了~
2016-07-28
2016-08-15
慶祝pre birthday dinner, 揀左呢間buffet同屋企人食,因為有生蠔同movenpick雪糕!紐西蘭生蠔幾生鮮, keep住有人refill, 唔洗驚比人攞曬, 蝦同蟹都幾甜魚生選擇唔多, 好似得4款, 但係三文魚都幾肥, 立魚都好鮮, 唔腥仲有冰鎮鮑魚每人一份,印度咖哩配薄餅, 唔錯, 有驚喜, 印尼炒飯仲有提子乾巴西燒烤係戶外, 出去睇住即場燒, 份量好多, 要share 食先得幾round生蠔之後, 到甜品啦, 有好多隻味, 我最鐘意都係Chocolate and Coconut ice cream同espresso coffee仲有好多toppings任你加creme brulee 都幾滑, 偏甜souffle 都係偏甜, 但texture 幾好1800食到2130 夠曬時間食呀. 種類唔算多, 不過環境好舒服, $400 係酒店食到生蠔buffet唔錯呀
仲有冰鎮鮑魚每人一份,
印度咖哩配薄餅, 唔錯, 有驚喜, 印尼炒飯仲有提子乾
巴西燒烤係戶外, 出去睇住即場燒,
份量好多, 要share 食先得

幾round生蠔之後, 到甜品啦,
仲有好多toppings任你加
creme brulee 都幾滑, 偏甜
souffle 都係偏甜, 但texture 幾好

HK$400
入門食家
係逸東食午餐自助餐已有多次,但還是首次嘗試晚餐,今次open rice推出優惠卷,星期五晚餐有65折。晚上630到餐廳,未見太多人,可選心儀桌,同行4人,被安排到近拎食物既桌首次食冷盤,是晚係紐西蘭生蠔,供應多,唔怕搶到沒既情況,但口感較為Creamy,有少量沙,不是本人喜愛既口味,食多兩隻會比較"溜"。生蠔隔離有刺身,款式有三文魚,八爪魚,鱆紅魚,吞拿魚,味道及新鮮度尚可。之後轉攻熱食,多樣好推介,例如全條蒸魚,咖哩薯仔,菇炒四季豆,啲菇好入味到左最後甜品時間,當然唔少得自製窩夫,係綠茶味,加埋雪糕係上面,我的最愛雪糕則有兩隻味可選,分別係朱古力及雲呢拿,牌子係Movenpick,再加一分,呢隻雪糕口感較滑。仲有,晚餐會有梳乎厘,每次師傅會整三個,好香焦糖味,一定要快手拎,必食最後4人都食得開心埋餐,全單加一後約$1400,食物種類雖然不是太多,但勝在每樣食物質素都算中上,refill食物快,如是有優惠絕對可一試。

2016-07-22
  • 梳乎厘
見習食家
難得趁家姐生日、細佬搵到份好工叫家中两佬一齊出街食飯同時慶祝下卻令兩老同大家如此失望。見有6折,早已book咗6位,打算等2老食餐豐富的、好的。點知早4日再打電話加位,話full晒要坐門口沙發位。咁唔緊要啦,最緊要可以坐埋一齊開開心心食返餐啫。咪照加照去lor去到先知,頂!俾4張圓枱,仲要隔開的俾我地。我們8個大人加1個bb,完全唔似係一齊去食飯,個感覺好差! 中間有大枱寧願分開俾其他客人,都唔俾我們。坐門口都算啦,仲要分開真是好過份!但去到,唔通叫一家大細走咩。咪照坐低食囉。入到去食物枱,唔係吖,細成咁,食物種類少到喊!d生豪細隻有沙,3文魚、吞那魚ok. 八爪魚唔掂。沙律正常!中途有侍應送上每人一隻冰震鮑魚仔,冇咩特別。我見其他枱再有一人用一個匙羹裝住嘅嘢,我們就冇。唔知點解!熟食~冇野好食!行咗成圈,攞2舊豬頸肉返去。甜品種類亦唔多,一d都唔吸引,有棉花糖嗰d,但冇朱古力噴泉,唔通壞咗!結果食生果,同整咗個窩夫,呢2樣都ok。本身都想影多d相,但真係影唔落手。唉,好後悔揀咗呢間,呢個價錢比佢好的多的是

去到先知,頂!
但去到,唔通叫一家大細走咩。咪照坐低食囉。
入到去食物枱,唔係吖,細成咁,食物種類少到喊!
d生豪細隻有沙,3文魚、吞那魚ok. 八爪魚唔掂。
沙律正常!
熟食~冇野好食!行咗成圈,攞2舊豬頸肉返去。
2016-07-20
2016-06-13
04.06.16跟媽媽慶生 第一次帶爸媽享用自助餐 見到有生蠔 而且有7折優惠 當然要試試主打當然是冷盤冷盤salad veggies 煙三文魚都好味贈送的迷你冰鎮鮑魚一般然後我就一直挑肥美的紐西蘭生蠔跟爸媽share(大部分都是我吃)拎左約第4轉生蠔那位女師傅就向我呼喝“隻隻都一樣架!"真係呆左唔識反應 唔通你比錢食自左餐會專登揀唔令既食?!梗係揀肥美既比父母食!加上我只是用眼睛去screen 也沒有妨礙別人 她見我猶豫 係度揀緊 就燥底 唔明點解比錢仲要受氣當然我沒有出聲 就返埋位。。。話返轉頭淨吃生蠔和三文魚腩刺身都夠可惜那位女師傅服務態度欠佳 大打折扣😧坦白講 熟食很一般 而且種類很少甜品方面 最特別是self-made waffle 提供部機比食客自己夾綠茶窩夫 有埋指示 好好玩而且還有超香濃榴槤慕絲同movenpack雪糕!本來準備了小驚喜 中間有小插曲 就係好早比單我地埋 仲要係媽面前提計埋生日牌既錢😱😱😲無晒驚喜 之後先發現張單係隔離枱而且差點讓媽媽先發制人比左錢 😤本身想寫字係碟 原來得牌😩但效果還不錯吧haha溫馨提示:用餐時間是6點半 較多人 如果想坐
04.06.16
跟媽媽慶生 第一次帶爸媽享用自助餐
見到有生蠔 而且有7折優惠 當然要試試
主打當然是冷盤
冷盤salad veggies 煙三文魚都好味
贈送的迷你冰鎮鮑魚一般
拎左約第4轉生蠔
那位女師傅就向我呼喝“隻隻都一樣架!"

唔明點解比錢仲要受氣

當然我沒有出聲 就返埋位。。。

話返轉頭淨吃生蠔和三文魚腩刺身都夠
可惜那位女師傅服務態度欠佳 大打折扣😧
坦白講 熟食很一般 而且種類很少
而且還有超香濃榴槤慕絲同movenpack雪糕!
本來準備了小驚喜 中間有小插曲
之後先發現張單係隔離枱
而且差點讓媽媽先發制人比左錢 😤
本身想寫字係碟 原來得牌😩
但效果還不錯吧haha

溫馨提示:用餐時間是6點半 較多人 如果想坐較佳位置 建議提早半小時入座

2016-06-04
  • 三文魚腩刺身
  • 生蠔
新晉食家
身為一個食物黑洞,最開心莫過於用平價食到滿足既自助餐,見到團購成日都有呢間自助餐,就決定黎試下佢!12點開始既自助餐,大概12:15分黎到,由於book左位,所以都即刻有得坐,但職員就話果日好滿所以只可以坐門口,不過有得食就無所謂啦哈哈!一入到去我就即刻食甜品先XD 無計,身為甜品狂迷無論去邊都係要食甜品先架! 甜品既選擇都比想像中多,有最愛既藍莓芝士蛋糕,唔同口味既慕斯蛋糕,泡夫,奶涷,面包布丁等等,以百幾蚊既自助餐黎講算係咁啦!最開心係有窩夫機可以自己整窩夫!貪心既我就即刻每件都拎黎試,睇下過唔過到我呢個整開甜品既人先XD芝士蛋糕:芝士味唔係話好濃,但都係算唔錯既!鮮果撻:呢個個吉士味好味喎!我覺得係咁多款甜品最好食既!窩夫:我一共整左5次窩夫!!!黑洞表示雖然唔脆但熱辣辣無得輸啦哈哈雪糕:有咩開心得過一件窩夫可以配3球雪糕,仲要係movenpick!!!!!掛住講甜品興奮得濟添哈哈!講返大家中意食既刺生魚生啦,呢到刺生有三文魚,吞拿魚,仲有蝦,青口,蠓添!我個人淨係中意三文魚同蠔,三文魚係職員切既都我叫佢一次過比幾份我都無問題,食落都係新鮮同厚切.收貨收貨!至於蠔,就相對幾細隻啦

芝士蛋糕:芝士味唔係話好濃,但都係算唔錯既!
鮮果撻:呢個個吉士味好味喎!我覺得係咁多款甜品最好食既!
掛住講甜品興奮得濟添哈哈!講返大家中意食既刺生魚生啦,呢到刺生有三文魚,吞拿魚,仲有蝦,青口,蠓添!我個人淨係中意三文魚同蠔,三文魚係職員切既都我叫佢一次過比幾份我都無問題,食落都係新鮮同厚切.收貨收貨!至於蠔,就相對幾細隻啦,食落無咩癮囉所以我食左幾隻就無食喇,尚算新鮮既。

至於其他熟食我就係咁食indian咖哩同埋薄餅!塊薄餅唔係好好食但有咖哩都幾野味,可以中和下係咁食甜品既漏囉XD熟食其實都係唔太多,十款左右,我另外食得多既係魚同埋糖排骨,味道全部都OK但無話咩特別咁啦,見佢有粥檔都好多人食,可能啲人中意清淡啦,我咩都試所以都食左碗,都幾棉同埋最正係佢有好多配料任落,我就狂加花生!
另外,要推介下佢個沙律吧!因為都有好多款沙律,無論係菜,配料果啲,定係撈好既沙律都唔錯,我尤其中意食佢個紅菜頭吞拿魚沙律!(食得多熱氣野,扮哂健康心理平衡返啲XDDD)
百六蚊食足兩個半鐘無停口,滿足一整天!!!!
HK$160
  • 甜品
  • 雪糕
  • 沙律
見習食家
三月時周末諗住即興打電話去book第二日既lunch buffet,點知冇位 =3=今次早啲訂,終於食到啦! Yeah~今日只係4-5成滿, 人唔多拎野食(尤其係魚生)都唔洗排隊食物方面冷盤:海鮮 like 蠔, 青口, 藍青口 都算新鮮魚生  選擇唔算多, 得三文魚,鯖魚同八爪魚.. 不過師父切三文魚切到成1 CM厚, 都算係咁啦~沙律都有幾款...caesar salad 最受歡迎熱盤:肉食就一般啦~ 普通質素有中式,仲有印式咖喱值得一讚既係有自選喇沙, 師父落粉麵陣時都會就住唔落咁多粉但料都好足甜品:芝士蛋糕超濃芝士味!  其他甜品都唔錯仲有chocolate fountain~~終於黎到重點: movenpick 雪糕 (果日既2款係chocolate and strawberry)!  同埋自製waffle機! 忍唔住整左4個迷你waffle加movenpick 雪糕放係面.再加啲彩色朱古力maple syrup..嘩, 望落色彩繽紛, 一放入口又熱又凍咁... 完全係現覺同味覺既享受~總結, 呢個價錢值得一試!
今次早啲訂,終於食到啦! Yeah~
今日只係4-5成滿, 人唔多拎野食(尤其係魚生)都唔洗排隊

食物方面
冷盤:
海鮮 like 蠔, 青口, 藍青口 都算新鮮
魚生
沙律都有幾款...caesar salad 最受歡迎

熱盤:
肉食就一般啦~ 普通質素
有中式,仲有印式咖喱
甜品:
芝士蛋糕超濃芝士味!
 其他甜品都唔錯
仲有chocolate fountain~~
 同埋自製waffle機!

自製 waffle + Movenpick 雪糕
總結, 呢個價錢值得一試!
2016-04-02
HK$220 (午餐)
  • 自製 waffle + Movenpick 雪糕
新晉食家
Coming on a normal weekday through online coupons. Food choice is not much, including typical salad bar, oyster (one kind), sashimi (2-3 kinds), some hot dishes, noodles bar and dessert. Oyster is fair, while i like the salmon sashimi there more. Hot dishes are ok, and i think particularly the indian / pakistan curry is adorable. Dessert meets standard, and we like the self serve waffle machine a lot. There are numerous toppings which marks a wonderful ending of our lunch.

新晉食家
舊年初一食過唔錯 今年尋回味.......用信用卡有7折 逸東酒店 侍應有禮貌 招呼好好 但安排嘅座位窄 動彈不得 背後食物位 人來人去 危熱葷~ 應節中式菜 蠔汁發財大脷 夠冧入味 ~ 蒸班 好受歡迎 有客成條起肉攞 refill都快 肉滑~ 蒜茸粉絲蒸元貝 有啲過火微硬 反而蒜味粉絲好入味露天燒烤 因落雨無咗   扒爐 ~ 有羊鞍 腸 冬菇 菠蘿都好香口 但A幾牛扒就全熟 無攞 之後再出就好正粉紅心每位送 冰鎮鮑魚仔 白晒晒 無乜味 沙律位 有龍虾仔 煙三文魚 涼瓜片...... 好多選擇 惡夢嘅 魚生生蠔檔魚生 ~ 預早切定三文魚 女廚師用手撥來撥去 有啲怪怪生蠔 ~ 唔新鮮 仲有大壳藏在蠔中 刺到口損              另外食一隻仲有異味 失晒信心中湯 ~ 蓮藕大脷湯 夠火喉 母親味道咖喱牛肉 雜菜~ 有印度味 正中 仲有薄餅配
舊年初一食過唔錯 今年尋回味.......
用信用卡有7折

另外食一隻仲有異味 失晒信心

中湯 ~ 蓮藕大脷湯 夠火喉 母親味道

咖喱牛肉 雜菜~ 有印度味 正中 仲有薄餅配
2016-02-08
HK$370 (晚餐)
信用卡優惠
卓越食家
2016-02-06
以團購價買了下午茶餐,可以相約朋友一起一邊吃一邊閒談。最好之處是,最少買2人,可以再加人數,不需要2的倍數,所以今次訂了3人份量。都會自助餐廳的食物味道一向的出名有水準,坐在酒店大堂的餐廳吃食物,環境一定是很清優,服務也不錯。開開心心的和朋友過了一個下午,享受了美食之外,還能好好閒談一番。 ********************下午茶餐每人有一杯飲品,我要了凍檸茶。都會自助餐廳的凍檸茶茶味很清,不像我們一般茶餐廳所飲的紅茶濃味,所以感覺很清新好飲。 以團購價所訂的下午茶餐,終於送上來,雖然沒有3層,但2層的的食物都已經很吸引。 第一層,以麵包為主題的食物。第2層,就是甜品。巴馬火腿多士,配上哈蜜瓜一起吃,巴馬火腿的咸香味給哈蜜瓜中和了,甜甜地又咸咸地確實好吃。巴馬火腿多士,配上哈蜜瓜一起吃,巴馬火腿的咸香味給哈蜜瓜中和了,甜甜地又咸咸地確實好吃。沙侓蛋三文醬,味道都幾香蛋味,麵包也很軟綿。 提子鬆餅,很香牛油味,外脆內軟,都幾好味。 合桃蛋糕,這個蛋糕沒什麼味道,較為普通一點。泡芺,入口都幾泡的口感,內裏的忌廉一起吃口感不錯。奶凍,細細樽,看以很普通,入口口感滑溜,奶味香

********************

下午茶餐每人有一杯飲品,我要了凍檸茶。
第一層,以麵包為主題的食物。
第2層,就是甜品。
沙侓蛋三文醬,味道都幾香蛋味,麵包也很軟綿。
提子鬆餅,很香牛油味,外脆內軟,都幾好味。
合桃蛋糕,這個蛋糕沒什麼味道,較為普通一點。
泡芺,入口都幾泡的口感,內裏的忌廉一起吃口感不錯。
奶凍,細細樽,看以很普通,入口口感滑溜,奶味香濃,真的好味。
朱古力蛋糕,朱古力味都幾香,蛋糕都幾軟綿,配上紅桑子酸酸地都幾match。
最後,每人送一個Movenpick雪糕球,味道只有草莓,雲尼拿味。
我選擇了草莓味,因為Movenpick雪糕會加入草莓肉粒,入口很香濃草莓味道,雪糕也軟滑,又不會很重奶味,吃完整個下午茶餐也很滿足。
卓越食家
團購平日中午自助餐, 每人$168另加一服務費. 有生蠔 (雖然比較細隻), 有龍蝦仔(雖然也很細隻, 要花很多功夫才能吃丁點兒肉, 但尚算甜), 有青口兩種 (都幾甜, 也多肉), 有煙三文魚. 日式方面也有三文魚刺生, 壽司(無人問津).這個價錢有這麼多海鮮提供, 算很抵吃了. 而且平日也有供應. 難怪Full晒. (不過龍蝦仔好像就沒有再refill了)雪糕是Movipick的, 只有兩種口味: 朱古力和雲哩拿. 甜品也有芝士餅, 栗子蛋糕, 朱古力餅等. 比較好玩的是夾餅機. 焗出來效果很好, 不會貼底, 很完整的成個圓形出晒來. 地方很整潔. 夾餅也很脆, 只是汁比較少選擇, 所以我自行加個雪糕球當汁.有咖啡機弄咖啡焦限添飲. 味道還不差. 另外要提的是服務很好. 因為當日是訂滿座位的. 我原本訂4位. 職員說OK. 後來我又加至5位, 職員說沒辦法加枱了,可能要坐逼一點, 我說OK. 再到當日, 家人忽然說要來, 就已經到了餐廳樓下了, 我又硬著頭皮加至6位. 職員很辛苦幫我處理到, 可以坐6人的枱, 真的十分謝謝!
團購平日中午自助餐, 每人$168另加一服務費.
有咖啡機弄咖啡焦限添飲. 味道還不差.

2016-02-03
HK$185 (午餐)
入門食家
嘩!!!好多蠔呀~~~沒錯,這就是逸東酒店都會自助餐的"蠔宴"!!不用慢慢排隊,每次拿兩三隻~一次給你滿滿的一盤!!!(好像有一打耶...)愛蠔者必試呀~而且,海倫去過很多不同酒店的自助餐~他們的生蠔都有怪味...不知是雪味還是腥味甚麼的......完全吃不進去...就算只是吃了一隻,回家還是會拉肚子...但是這次的蠔很好吃~雖然不算特別濃味~但鹹鮮味仍是一流~而且...完全沒有拉肚子!!!好啦~來炫過大盤蠔後~海倫很喜歡這裏的麵包~特別是比較白那個小豬包~不過,湯就一般般囉~大量的沙律菜~還有凍肉片跟海鮮~就併湊成海倫的前菜囉~主食種類很多~但是並不太吸引海倫~只拿了一些菜跟烤魚~對於食自助餐≡食甜品自助餐的海倫而言~重點是琳琅滿目的甜品~不過逸東的甜品款式略嫌不夠呀...連一款朱古力主打的甜品也沒有...不過,這裏卻有爆谷~跟刨冰補數~當然,還有重點的Mövenpick雪糕囉!!!雖然只有雲哩拿,朱古力及士多啤梨味~但海倫就是最愛他的朱古力雪糕呀!!!要杯裝或筒裝都可以~另外,這裏也有機器讓你做冬甩~不過,可能大家都太懶~好像沒見到有幾個人用過...
嘩!!!好多蠔呀~~~
沒錯,這就是逸東酒店都會自助餐的"蠔宴"!!
不用慢慢排隊,每次拿兩三隻~
一次給你滿滿的一盤!!!(好像有一打耶...)
愛蠔者必試呀~
生蠔
而且,海倫去過很多不同酒店的自助餐~
他們的生蠔都有怪味...
不知是雪味還是腥味甚麼的......
完全吃不進去...
就算只是吃了一隻,回家還是會拉肚子...
但是這次的蠔很好吃~
雖然不算特別濃味~
但鹹鮮味仍是一流~
而且...完全沒有拉肚子!!!
好啦~
來炫過大盤蠔後~
海倫很喜歡這裏的麵包~
特別是比較白那個小豬包~
不過,湯就一般般囉~
湯&包
大量的沙律菜~
沙律吧
還有凍肉片跟海鮮~
肉片&海鮮
就併湊成海倫的前菜囉~
前菜
主食種類很多~
但是並不太吸引海倫~
只拿了一些菜跟烤魚~
對於食自助餐≡食甜品自助餐的海倫而言~
重點是琳琅滿目的甜品~
不過逸東的甜品款式略嫌不夠呀...
連一款朱古力主打的甜品也沒有...
甜品
不過,這裏卻有爆谷~
爆谷
跟刨冰補數~
刨冰
當然,還有重點的Mövenpick雪糕囉!!!
雖然只有雲哩拿,朱古力及士多啤梨味~
但海倫就是最愛他的朱古力雪糕呀!!!
要杯裝或筒裝都可以~
雪糕
另外,這裏也有機器讓你做冬甩~
不過,可能大家都太懶~
好像沒見到有幾個人用過...
冬甩
2015-11-07
HK$200 (午餐)
  • 生蠔
  • 沙律吧
  • 肉片&海鮮
  • 前菜
  • 雪糕
  • 海鮮
見習食家
諗住母親生曰來這裏嘗試一下,點知一肚氣,安排坐位差, 安排坐係出面,入去好多次都攞唔到生蠔,為了母親決定係道等结果被人白眼,有生蠔的時候諗攞多兩隻,後面排隊的人嘩嘩聲,祇攞了四隻,黑面的廚師決定派比後面的人,每人8至9隻,跟着還要寸着說,擺一兩落盤啦,唔係比人投訴啦!一心諗住攞比母親想唔到換來如此對代!(>_<)今時今日咁嘅態度簡直不知所謂。 這天晚上除了生蠔,其他食物質素亦偏差,印度薄餅未熟透,一咬下去成口粉 ,炒飯係生米 ,另外甜品款式不多,士多啤梨奶凍勁似藥水味 ,試一口已很足夠了,另外梳乎厘超甜。整晚的食物質根本不值這個價錢,一定不會再來。

,炒飯係生米 ,
另外甜品款式不多,士多啤梨奶凍勁似藥水味
,試一口已很足夠了,另外梳乎厘超甜。

整晚的食物質根本不值這個價錢,一定不會再來。
2015-10-20
HK$367 (晚餐)