2021-10-13 768 瀏覽
中午唔想煮飯,所以早早預訂咗PHD。PHD多寶-叫咗芝心批,來到仲係熱辣辣,可以好輕易拉絲。正Dip Dip薯條加日式章魚丸-好仲意食呢款粗薯條,比較有薯仔味;章魚丸味道一般。脆香雞-表面脆皮有少少辣,肉質好滑。
中午唔想煮飯,所以早早預訂咗PHD。
PHD多寶-叫咗芝心批,來到仲係熱辣辣,可以好輕易拉絲。正
脆香雞-表面脆皮有少少辣,肉質好滑。
2021-10-11
2020-08-23 2432 瀏覽
美孚區有Pizza Hut,亦有PHD,兩家都喺外賣店,無堂食,有訂開呢兩家薄餅都知,兩家同屬一個集團,大致上質素差唔多,不過後者就平啲,有時優惠又多啲。星期日晚,老婆想休息吓唔想煮,小弟行完山亦唔夠時間準備,所以,是晚就過嚟PHD買薄餅。不過,蠢咗,誤信個店員話等20min,結果等咗40min,否則,落咗單再去逛超市買嘢,返轉頭先拎薄餅就變相唔使等太耐。 有咩揀就唔講喇,Pizza Hut又好,PHD又好,相信好多香港人都好熟。本來打算叫個超值二人套餐,但薄餅只限指定款式,老婆唔啱食,唯有散點。不過,其他套餐嘅薄餅就可以任揀款式,唔明咩邏輯。臨俾錢時,見佢啲有啲「星級追加」,睇落好似平平哋,就點多兩客甜品返去,不過,比預期好鬼細杯。醬烤雞肉薄餅 $117 (8折) 外賣自取有樣着數,就喺8折咗,而揀咗惹味嘅「醬烤雞肉薄餅」,睇餐牌紙材料包括雞肉、牛肉、桃、青椒、青瓜,並配以燒烤醬汁。不過,單睇外表,餡料真喺唔算多,加上睇住佢哋咁多單,啲店員做到唔停手,餡料就唔好期望分布平均喇。質素方面呢?咁叫得PHD嘅,都唔喺貪咩高質素,但求平靚正,過吓薄餅癮,不過,食材分布不均,喺會影響咗個食味,
醬烤雞肉薄餅 $117 (8折)

醬烤雞肉薄餅
質素方面呢?咁叫得PHD嘅,都唔喺貪咩高質素,但求平靚正,過吓薄餅癮,不過,食材分布不均,喺會影響咗個食味,我都專登揀件料多嚟影先睇落咁好咋,其實啲青瓜同罐頭桃都喺平價嘢,不妨落多啲啦。
醬烤雞肉薄餅
沖繩黑糖豆乳布甸 $10

本身黑糖分開裝起喺無問題,但估唔到喺黑糖粒,唔喺黑糖漿,唔似食豆腐花咁,熱嘅豆腐花好易將啲黃糖溶咗去,但呢家啲黑糖根本就一粒粒晌布甸上面,唔會溶,故此,食落口喺沙沙嘅感覺,唔OK喎,嘥晒啲香滑豆乳味濃嘅布甸啫。
沖繩黑糖豆乳布甸
紅豆抹茶布甸 $10

相對個豆乳布甸,呢個紅豆抹茶布甸就正好多,一來紅豆跟抹茶向來都好夾,二來唔會好似啲黑糖有沙沙嘅感覺,再者,紅豆夠腍、夠清甜,布甸嘅抹茶味夠濃郁。可惜喺兩杯甜點都好細杯,兩啖就食晒,感覺有少少到喉唔到肺嘅感覺。
紅豆抹茶布甸
題外話,晌等候期間,客人越嚟越多,但都仲喺同啲客講我20分鐘,我見佢哋啲外送速遞堆到十幾袋都送唔徹,我心諗,後面啲客唔使等一個鐘就怪,眼見有啲客都開始不耐煩,包括小弟!
40 分鐘 (外賣自取)
2019-08-04 1386 瀏覽
個pizza料幾足,但個邊口感一般,唔夠脆。但個蒲汁雞皇長通意真係要俾100分,個汁好好食,夠濃,咸度岩岩好。雞肉都算嫩,唔鞋口。另外叫左2個甜品,黑糖布甸同果凍。果凍都好酸下,食野前食反而應該會幾開胃。布甸同黑糖分開上既,本身布甸都夠甜,唔建議落太多黑糖。
個pizza料幾足,但個邊口感一般,唔夠脆。

• 蒲汁雞皇長通粉
  • 黑糖布甸
2019-06-29 749 瀏覽
成家今日唔想出街,所以嗌左PHD外賣,個人覺得炸雞水準真係差少少,因為個外皮唔係好脆,食落唔算juicy,同埋都幾咸下,一定要嗌埋嘢飲外賣。薄餅個批係差少少,有種pizza同配菜分開嘅感覺,海鮮千島醬批味道普通。

2019-06-23
30 分鐘 (外賣送餐)
2019-04-02 2428 瀏覽
原來星期二有個特別嘅大批優惠,外賣自取半價只需$78!(原價$156)無任何嘅附帶條件,不過呢,你想上網就order唔到啦,一定要打電話去order! 啲電話唔知係咪係大陸聽嘅,質素好差, 好似潛緊水咁~ 為咗食個大批都要試吓啦!呢期做緊嘅只有兩揀一款係PH嘅珍寶大批,另一個係美式蘑菇烤雞大批,叫咗個烤雞大批啦,返屋企一家三口見到咁大個以為食唔晒,最終都可以完成,個手拉批底係我至愛,好過佢姊妹店的批底多多聲!另外自己煮咗啲西蘭花咁就一餐真係抵呀!

2018-11-02 625 瀏覽
今晚自己係屋企,唔想煮,又唔想出街食,突然間就食pizza 。落完order唔洗30分鐘就到,星期五黎講真係算好快,最緊要仲熱既。今次叫左個新批。激芒唐揚雞, 好足料,個批又夠熱。
2018-09-16 549 瀏覽
上party room玩就叫左20人分量既外賣,嗌左兩個M6大套餐再加左啲小食。外賣一黎到真係俾佢既份量嚇親,炸雞好多又大件。辣肉腸pizza: 芝士好夠,辣肉腸偏咸唔夠辣夏威夷風情pizza: 不嬲都中意火腿同菠蘿既配搭,菠蘿好甜柚子/蜜糖雞翼: 柚子好食過蜜糖味,酸酸甜甜好開胃蒜蓉柚子炸雞: 炸雞非常好食,肉唔會乾,蒜味同柚子又配得好好,一黎到好熱咁食仲正芝士條: 芝士一啲都唔膩,要快啲食先唔會變硬意茄海鮮飯: 比想像中好味,海鮮好多,茄汁都較得好好今次既外賣覺得好有水準,價錢唔貴之餘份量又好多。
辣肉腸pizza: 芝士好夠,辣肉腸偏咸唔夠辣
柚子/蜜糖雞翼: 柚子好食過蜜糖味,酸酸甜甜好開胃
芝士條: 芝士一啲都唔膩,要快啲食先唔會變硬
意茄海鮮飯: 比想像中好味,海鮮好多,茄汁都較得好好
今次既外賣覺得好有水準,價錢唔貴之餘份量又好多。
2018-09-14
2018-04-22 492 瀏覽
每次追緊西劇,就特別想食西野😂😂😂於是今晚就學下西人食下西餐,放咗工返到屋企附近幫襯呢間pizza舖。入到黎諗咗陣最後決定叫呢個餐,百二蚊有pizza有雞翼有湯有野飲,OMG仲有得加5蚊要埋個飯去邊度搵!?我地1行4人每人都係盛惠30蚊,啲野食又係睇住佢即叫即整熱辣辣咁上比我地拎走,行2步返到屋企又可以繼續1路煲劇1路食。最想推介就係佢既雞翼!身為1間pizza專門店真係唔知點解佢個雞翼整得咁好食,又多肉又多汁!其實久唔久嘆返餐呢啲快餐扮下西人真係幾正😎
每次追緊西劇,就特別想食西野😂😂😂

Same normal rude Hong Kong service, which is pretty disappointing considering it's a 172 HKD for two really small pizzas. (their normal size)  They're smaller than the ones you get at PIzza Express.  I'd say they are about 8 inches.  The crust is pretty large, and the toppings are again not very good.  Salty, and generally tasteless other than being salty.  The cheese also is not stringy, even if you try to reheat it.  The crust is not terrible but nothing that makes me think wow thats good pizza.  Really even compared to Paisano's, which is just really big and cheap, it's sub par.
2017-11-23
外賣自取
2013-07-18 1573 瀏覽
突然想吃Pizza,選擇了這間外賣速遞,$214的四人餐也算合理,只需25分鐘到,還快過自己煮,讚!夏威夷風情加$16有芝心,尚算合理。肉碎加菠蘿,雖然普通,用料不多,但勝在芝心邊夠多芝士,入口大滿足。肉醬意粉,碎肉加磨菇,勝在醬汁夠多,味道適中。白汁雞皇飯,白汁雖多,但白飯略硬,而且雞柳只有2件,失望之作。小食併盤,4人餐只有3隻雞翼,何解?但雞翼值得一讚,裡外也入味。 其他炸物沒大驚喜。湯、汽水、甜品,只能3選一,在難於選擇下,揀了忌廉湯,湯用料不多,淡而無味,是錯誤選擇吧!

肉醬意粉,碎肉加磨菇,勝在醬汁夠多,味道適中。

2013-07-18
25 分鐘 (外賣送餐)
2013-05-04 947 瀏覽
半年有多的時間沒有去叫外賣速遞, 今晚的晚餐確實令人期待網上訂購$158套餐, 由於滿$180會奉送價值$20的墨西哥薄脆, 因此襯時間吻合便再叫多份$35的意粉套餐(下午5:30後只限外賣自取)由傳送訂單至收貨只需半小時, 效率得好 食物送到來我家, 溫度還是熱辣辣的基本上$158套餐是包括有大批一客(火熱墨西哥)、飯/意粉一客(拿破崙雞肉飯)、蜜糖/照燒雞翼八隻;$35的意粉套餐包括有意粉一客(肉醬意粉)、湯/汽水一客(忌廉雞蓉粟米湯);拿破崙雞肉飯的蕃茄醬汁是非常濃郁, 食到的味道不單止是蕃茄, 還包含了一些綠色蔬菜的味道, 例如是青椒。火熱墨西哥是真的吃到滿口火辣, 薄餅上除了有大量辣椒外, 還有salami薄片、大量芝士、腸仔條、菠蘿粒;手拉的薄餅的確是品質好, 夠鬆軟, 焗起也不會乾巴巴到柴皮似的蜜糖雞翼既焗得熟, 肉也很嫩滑, 蜜糖醬汁已徹底地把雞翼醃到入味非常墨西哥薄脆的薄脆原來是由多層薄片所組成, 油炸後的薄脆雖然油, 但質感鬆脆上, 越吃越停不了 沾醬較稀但醬汁內都有肉碎、飽滿的洋蔥碎等等, 看來都是心機貨
半年有多的時間沒有去叫外賣速遞, 今晚的晚餐確實令人期待

由傳送訂單至收貨只需半小時, 效率得好
食物送到來我家, 溫度還是熱辣辣的

2013-05-04
30 分鐘 (外賣送餐)
  • pizza
  • 蜜糖雞翼
  • 墨西哥薄脆
2012-11-26 725 瀏覽
第一次親身到這店堂食, 眼見職員間的互動態度良好, 良好工作氣氛反而令食客得益, 煮食都落心機多些新出品Dip dip 薯條, 基本配蜜糖芥末醬 $23、Dip dip 薯條配雞尾腸 $26、Dip dip 薯條配脆爆雞粒 $26, 另加$3可換購多一罐百事系汽水。等了5分鐘左右便由專人送上, 白色紙湯碗裝有約十多廾條粗薯條, 拿上手卻不太油膩, 粗薯條皮脆薄身, 咬啖可嚐到脆皮內那軟綿綿的薯蓉 職員也有在薯條上撒上磚紅色的香料粉, 蜜糖芥末醬的甜度與芥末味道都不甚突出, 反而味道更似蛋黃醬, 不過是帶黃色的。
2012-11-26
  • Dip dip 薯條
2012-02-22 303 瀏覽
好少會咁樣...偏凍偏腍, 點食呀?PHD 2-3人套餐 ($152) 任何手拉薄餅 (大批1個)...我要火熱墨西哥, 餡料有辣肉腸、火腿、雞肉、五香肉粒、菠蘿、辣椒、紅椒粉 , 不過無以前咁勁辣, mild得多網上訂購滿$150就送一客蒜香包, 包身鬆軟完全充滿蒜泥香味
好少會咁樣...

偏凍偏腍, 點食呀?

PHD 2-3人套餐 ($152)

2012-02-04
45 分鐘 (外賣送餐)
  • 蒜香包
2011-05-25 247 瀏覽
平時半小時內一定送到, 可能紅雨無人想出街個個叫外賣, 所以Hotline先生已講明要等45分鐘。齋睇menu已經覺得抵食......$138脆香雞套餐, 包括有:脆香雞4件, 兩上肶兩下肶, 雖然已經不脆但是肉質嫩滑又標油, 大S話就算唔脆都比KFC的好味。蜜糖BBQ雞翼5隻, 個汁甜甜酸酸好醒胃。脆薯角, 淋咗同埋佢嘅質地唔啱我口味肉醬意粉, 意粉有少少over-cooked, 已經脹咗肥咗少少, 不過幸好肉醬代意粉搶回些面子, 粒粒分明清楚睇得出用鮮蕃茄來煮汁, 食出原味。芝士滑豆腐雞肉飯, 芝士汁濃及甜甜地, 豆腐真係好滑溜, 不過唔係好覺那些雞肉, 究竟是否遺漏了????豆腐布甸3杯, 入口滑溜而且真係食出有豆腐味, 上層朱古力粉要小心chok入喉嚨!套餐另加$39可以叫一客普通批, 那我要燒烤雞肉, 餡料包括有雞肉、五香肉粒、青椒及車厘茄, BBQ 汁。 新鮮就一定好味, 批底就好似識呼吸咁有生命力, BBQ汁甜甜酸酸好醒胃, 餡料亦豐富, 滋味滿足。全單$177, 每人都是三十多元, 抵爆
蜜糖BBQ雞翼5隻, 個汁甜甜酸酸好醒胃。
脆薯角, 淋咗同埋佢嘅質地唔啱我口味

全單$177, 每人都是三十多元, 抵爆

2011-05-22
45 分鐘 (外賣送餐)
  • 脆香雞
  • 燒烤雞肉pizza
2010-11-07 261 瀏覽
有日去香工, 諗住打定底先去行, 路過呢間不出名的EXPRESS, 被佢的午餐吸引, $25有PIZZA食? 有野飲哩! 如是者, 坐低等食, 店員都有耐性講解, 講明要等幾多分鐘, 而等的途中都好多街坊黎買外賣, 生意都不錯哩?佢地不理你堂食/外賣, 都會一PACK過比晒D野你, 咁點食就自便, FREE~叫的黃金XX PIZZA, 熱烘烘的幾好食, 介乎PIZZA HUT同PIZZA EXPRESS之間的質素, 但以呢個價錢又或者口痕想食PIZZA, 都幾好. 我有點失策叫左湯, 因為有D"漏", 飲可樂就PERFECT啦~ 薯角OK啦, 唔太腍夠香口. 呢個餐可以支持到晚餐, 勁! 記住食完要大運動量至好, 否則日日食都幾勁

店面乾淨,店員有礼
一個人食熱烘烘,飽飽!
堂食對住馬路,路過的人無得食,HAHA
25+8有個薯角,醫肚一流
2010-10-23
店面乾淨,店員有礼
一個人食熱烘烘,飽飽!
堂食對住馬路,路過的人無得食,HAHA
25+8有個薯角,醫肚一流