新晉食家
和影菲林的友人們都很喜歡去深水涉萬發食飯,因為我地人多,基本最少都1圍人,過時做節就更多人...天氣熱,飲返罐可樂先,但今次遇上個罐身有兔公仔例叫的薑蔥魚皮,由於我唔食的,其他朋友就很愛這個,話正會長叫左烏頭...um...由於我又係唔多愛吃烏頭,所以...菜我至愛風沙雞,又係每次都會叫的,亦都係最快被大家狂風掃落葉式清碟上湯魚肚滲勝瓜,又係9秒9被消滅豉油皇吊桶,其中一位友人至愛,所以每次會聚食飯,都會叫呢個薯仔牛柳粒,精華在於薯仔蜆芥鯪魚球~正正正<<由於好重要,所以要講3次蒸烏頭,我矛食呀,之前講過,我對烏頭不太喜好唔記得呢個煲叫乜,但第一次叫的...佢地話麻麻地(因為有牛,而我唔食牛的)豉油皇炒麵,又係必食的蔬菜類唔會怕多的,所以基本上最少要有3-4碟都係蔬菜萬發真係越多人一齊去食,越抵食
例叫的薑蔥魚皮,由於我唔食的,其他朋友就很愛這個,話正
菜我至愛
風沙雞,又係每次都會叫的,亦都係最快被大家狂風掃落葉式清碟
上湯魚肚滲勝瓜,又係9秒9被消滅
豉油皇吊桶,其中一位友人至愛,所以每次會聚食飯,都會叫呢個
薯仔牛柳粒,精華在於薯仔
蜆芥鯪魚球~正正正<<由於好重要,所以要講3次
蒸烏頭,我矛食呀,之前講過,我對烏頭不太喜好
唔記得呢個煲叫乜,但第一次叫的...佢地話麻麻地(因為有牛,而我唔食牛的) 豉油皇炒麵,又係必食的
蔬菜類唔會怕多的,所以基本上最少要有3-4碟都係蔬菜

萬發真係越多人一齊去食,越抵食
2016-06-17
HK$150 (晚餐)
入門食家
深水埗區大排檔暈暈之中,萬發海鮮菜館,必定係深水寶區嘅表表者,萬發海鮮菜館厄立深水埗多年,咸豐年前媽媽爸爸浦嘅年代,我地80後,在後者可能90千禧後既潮人仲有粗獷型火腩飯嘅大排檔友,有邊個係未黎過呢間咁老字號嘅大排檔架? 每次你都萬發一定必定會點解賣飛佛,我心目中辦法嘅冧巴溫招牌菜黑椒薯仔牛肉粒,講番十幾年前食呢個才嘅時候真係一名驚人,薯仔同牛肉配合得天衣無縫,薯仔粒粒都炸到金黃通透,外脆內軟,再加埋佢野未辣椒蒜蔥頭,魅力沒法擋,講真次次叫呢個餸牛肉反而變成左配角每一次個個都行隊啲薯仔,每次我將呢個我心中嘅冧巴溫介紹比火腩友,我心目中嘅冧巴溫都隨之而變成佢哋嘅no.1! 再黎就係膽固醇萬歲嘅金沙大蝦碌,每隻大蝦都被金黃既金沙滿滿咁樣樣包圍着係佢哋嘅外皮上邊每一個部位,鹹香嘅金莎濃郁嘅滋味齒頰留香,最緊要係輸得夠乾身時,食食一定要食乾身,夠咸夠香夠乾身方為真是師傅,上枱唔使三分鐘一大碟金沙大蝦碌已經被煎皮拆骨 仲有大排檔嘅好朋友點會少得椒鹽鮮魷呢?椒鹽鮮魷再忌厚皮死實,呢度做得出椒鹽鮮魷要有嘅重點,渣漿要夠薄薄得來要脆,魷魚要入口唔un夠爽口,再加埋冇走雞嘅椒鹽料頭,一碟傳說中嘅椒鹽鮮魷活生生咁樣呈現係你眼前 萬發海鮮菜館不但只食物有水準,呢度仲有佢嘅一份情懷,黎都深水埗一間禁地到既大牌擋小炒,冇華麗嘅水晶燈,樸實直接嘅一碟薯仔牛肉粒,昔日情懷,男人嘅浪漫 !

• 椒鹽鮮魷
入門食家
呢間野環境比較無咁優雅, 雖獨薯仔牛柳粒好好食, 其他野食我覺得一般大排檔既味道, 但薯仔牛柳粒推介俾10人食 有9人都話好好食, 主要係佢D薯仔好脆 外脆內鬆化 第一次食到咁既薯仔 有唔錯既蜜糖同黑椒味其他小炒都好重爐火味,好香, 白飯就偏脆d野食好大碟, 我同朋友2人最多都係點2樣送 夜晚去有時要等下位 約15-30MINS
呢間野環境比較無咁優雅, 雖獨薯仔牛柳粒好好食,
其他小炒都好重爐火味,好香, 白飯就偏脆
d野食好大碟, 我同朋友2人最多都係點2樣送

夜晚去有時要等下位 約15-30MINS
2016-05-07
HK$130 (晚餐)
  • 薯仔牛柳粒
回味
2016-06-16
同男友去開深水埗逛街,突然想起黑椒薯仔牛柳粒,當然係萬發啦,未拍拖前約會去過,今次回味一下,始終小廚碟頭比較大,兩個人去極其量只能點兩碟小菜,所以通常會約埋三五知己。久違了的薯仔跟牛柳粒保持水準,肉嫩入味、薯仔外脆內鬆化,味道適中萬發小炒皇,蝦乾、鮮魷、蘿蔔乾、枸菜花用料十足,可惜味道偏鹹而且多油,配白飯吃就一流,可惜兩人只可點一碗白飯,勉強可以吃光光剛到嘅時候尚早,可以坐室內位置,雖然簡陋,但勝在有冷氣,吃飽走時連陰暗悶熱嘅後巷位都座無虛席了⋯⋯
萬發小炒皇,蝦乾、鮮魷、蘿蔔乾、枸菜花用料十足,可惜味道偏鹹而且多油,配白飯吃就一流, 可惜兩人只可點一碗白飯,勉強可以吃光光

2016-06-16
大排檔
2016-05-26
同屋企人食飯最好就係去食大排檔,深水埗萬發非常出名,開到整條街都係 食過好多次都係無失水準,堅係要試!黎到萬發,一定唔小得佢個蜜糖炒薯仔牛肉粒,真係好味到食唔停口,食過一次係包會上癮薯仔炒到外脆內軟,勁香蜜糖同黑椒味,牛肉亦都非常嫩口,入味,真係好食到形容唔到魚頭煲一上台已經好香, D魚肉好滑,加埋爆香左既蔥一齊食,正!芝士西蘭花,黎到枱真係嘩一聲,勁濃郁既芝士汁配上西蘭花再加多個白飯,真係極品 ,認真肥食過衆多既大排檔,個人覺得呢間係最有獲氣最香口!不過員工服務態度幾差好食就....算啦
食過好多次都係無失水準,堅係要試!

,認真肥

食過衆多既大排檔,個人覺得呢間係最有獲氣最香口!
不過員工服務態度幾差

好食就....算啦
  • 鐵板黑椒豬手
入門食家
成條街有勁多間同名GE萬發...蜜糖炒薯仔牛肉粒...好好食!!!!D蜜糖炒到D薯仔痴痴地牙,個表皮勁脆!!!牛肉都算有口感...唔會NA到林哂! 黑椒味唔重...卻帶出左蜜糖d甜味...係d油多左d姐~~但味道真係無得頂!!!!炒蜆...我唔食得辣...呢個有獲氣得黎....唔算辣, 炒得幾香,  而且份量都幾足, 幾多蜆肉...唔會好似出面d菜館...炒完碟野得番d殼...不過由於重味...都係叫左個飯送一下...同埋有幾粒都有沙...魚頭煲一上台已經好香, D薑蔥味好香~我本身唔好食魚頭GE...但都比佢陣香味吸引住...試左少少...D魚肉好滑好滑... 食落D汁都好好味....好膠好漿...原來魚頭煲咁好味=P
成條街有勁多間同名GE萬發... 蜜糖炒薯仔牛肉粒...好好食!!!!D蜜糖炒到D薯仔痴痴地牙,個表皮勁脆!!!牛肉都算有口感...唔會NA到林哂! 黑椒味唔重...卻帶出左蜜糖d甜味...係d油多左d姐~~但味道真係無得頂!!!! 炒蜆...我唔食得辣...呢個有獲氣得黎....唔算辣, 炒得幾香,  而且份量都幾足, 幾多蜆肉...唔會好似出面d菜館...炒完碟野得番d殼...不過由於重味...都係叫左個飯送一下...同埋有幾粒都有沙... 魚頭煲一上台已經好香, D薑蔥味好香~我本身唔好食魚頭GE...但都比佢陣香味吸引住...試左少少...D魚肉好滑好滑... 食落D汁都好好味....好膠好漿...原來魚頭煲咁好味=P
入門食家
麻甩飯局,梗係要去有鑊氣又唔怕吵既地方。這次選了去九江街的萬發,為了他的黑椒牛柳粒薯角和燒鵝。七個大漢叫了八個菜:燒鵝先上,大家太餓了,未及拍照已掃清。鵝皮脆肉嫩,鵝汁美味,只嫌鵝太肥了。黑椒牛柳粒薯角:牛柳粒嫩滑,但吸滿汁,外脆內軟的薯角才是主角豬油渣炒菜芯:很有鑊氣,豬油香四溢,惹味非常欖角一字骨:份量頗多,排骨外香脆內有肉汁,但醃得不夠味,欖角汁很醒胃,可惜不夠味酥炸小棠菜:以炸粉包著切碎小棠菜去炸,很有特式。外面炸很香酥而內裡有蔬菜的爽口,油膩感也被小棠菜吸去,可惜有點不夠味,小棠菜也有些少苦澀椒鹽九肚魚:外脆內軟,唯椒鹽味不太夠,要點淮鹽吃蠔餅:炸得太乾了,粉醬乾硬,跟蠔仔不協調,唯有挑出蠔仔和較軟的地方去吃。生炒骨:份量夠,汁料酸甜適度,配料豐富,排骨外脆內有肉汁,索些汁吃很不錯。環境無拘無束,大杯酒配鑊氣美食,放肆一番,埋單只是每位百四,男人的浪漫就是這樣子。
七個大漢叫了八個菜:
黑椒牛柳粒薯角:牛柳粒嫩滑,但吸滿汁,外脆內軟的薯角才是主角 豬油渣炒菜芯:很有鑊氣,豬油香四溢,惹味非常 欖角一字骨:份量頗多,排骨外香脆內有肉汁,但醃得不夠味,欖角汁很醒胃,可惜不夠味 酥炸小棠菜:以炸粉包著切碎小棠菜去炸,很有特式。外面炸很香酥而內裡有蔬菜的爽口,油膩感也被小棠菜吸去,可惜有點不夠味,小棠菜也有些少苦澀 椒鹽九肚魚:外脆內軟,唯椒鹽味不太夠,要點淮鹽吃 蠔餅:炸得太乾了,粉醬乾硬,跟蠔仔不協調,唯有挑出蠔仔和較軟的地方去吃。 生炒骨:份量夠,汁料酸甜適度,配料豐富,排骨外脆內有肉汁,索些汁吃很不錯。 環境無拘無束,大杯酒配鑊氣美食,放肆一番,埋單只是每位百四,男人的浪漫就是這樣子。
2016-04-21
HK$140 (晚餐)
  • 酥炸小棠菜
入門食家
每月聚餐,朋友提議到此食晚飯,雖然沒有好的裝飾,但總算不會枱貼枱,服務員態度差,環境和衛生也算可以,幸好食物水準高,而且有鑊氣,特別推介出爐乳豬,皮脆,肉嫰,味道適中,黑椒薯仔牛柳粒,薯仔外脆內軟,味道超級好味,下次一定會再叫,如果能夠改善服務員的態度和招呼,餐廳是不錯的選擇。
2016-04-22
HK$110 (晚餐)
  • 出爐乳豬
  • 酥炸小棠菜
  • 椒鹽鮮魷
  • 椒鹽白飯魚
  • 豉椒炒花甲
  • 蝦乾粉絲節瓜煲
入門食家
星期六去左深水埗食小菜,一行五人,可以叫多啲餸食!可能時間尚早,未夠七點,唔洗等位就有得入去坐! yeah!五個人叫左五個餸! 碟碟餸都好大碟,又足料!夠哂火喉,值得推介!食完之後,大家都攬住個肚走,岀面已經好多人等位喇!所以如果有興趣食,又唔想等嘅,記得早少少去喇!

五個人叫左五個餸! 碟碟餸都好大碟,又足料!

夠哂火喉,值得推介!

2016-04-16
  • 滑蛋炒蝦
  • 西蘭花炒斑塊
  • 椒鹽白飯魚
  • 京都骨
  • 炸子雞
新晉食家
一間餐廳可以開到5間舖都係萬發,全部坐滿就知有實力! 自從第一次食過薯仔牛肉粒,乳豬後念念不忘,專程飛的黎食。薯仔牛肉粒一吃難忘,薯仔夠香脆又帶點蜜糖味!牛肉粒入味,滿分!乳豬皮脆不油膩,大師級數絲瓜浸龍躉魚皮,大大件厚身魚皮,非常慷慨嘅份量,好用趙頭。豬油渣蒜頭菜心,試問香港有邊幾個地方有做?金葱撈起雞,雞肉嫩滑充滿紅葱頭香味,第一次食呢種味道雖然店舖衛生環境好差,仍然嚇不走食客,自然有原因令一眾食客捧場。

乳豬皮脆不油膩,大師級數

絲瓜浸龍躉魚皮,大大件厚身魚皮,非常慷慨嘅份量,好用趙頭。

豬油渣蒜頭菜心,試問香港有邊幾個地方有做?

金葱撈起雞,雞肉嫩滑充滿紅葱頭香味,第一次食呢種味道

見習食家
在1月29日, 一行12人晚上大約6:30pm到萬發晚飯歡送同事.坐在B2大.很快齊人, 跟著叫了15,16 個, 其中有牛仔粒, 蠔餅, 炸大腸, 鐵板豬手, 燒鵝, 梅菜扣肉, 魚腸, 豆苗, 小炒皇.各樣都沒有什麼驚喜, 一般大排檔水準, 比大角咀新錦園, 石X尾愛文生差最貴的燒鵝是微凍的! 焗魚腸很少魚腸.其他都是一般大排檔水準.我們進食期間, 回因為是歡送同事, 我們說笑時聲浪有點大, 招待我們的阿姐叫我們靜少少, 我們十分驚奇!去大打排檔不可暢所欲言?! 我們就是覺得可以大聲說笑才去大排檔. (說真, 我們也不是很大聲, 有男有女, 沒有一個字是粗口, 只是說笑談往事)不過我們之後真的有將聲浪收細, 阿姐一真一臉不悅. 大約8:15pm左右, 阿姐粗聲粗氣地問我們"重叫唔叫, 唔叫就要走! 門口好多人等位!" 我們說想坐耐少少, 想叫多兩枝啤酒, 阿姐答" 唔叫, 無得叫啤酒!", 跟著黑面走.大約8:30pm, 阿姐突然走來, 將收據丟在上, 命令說"唔叫野, 出去比錢!"我們全靜了, 即時心情大減, 比錢走人.出到門口, 沒有人在等位.全程令我們最失望的是,
坐在B2大.

很快齊人, 跟著叫了15,16 個,
其中有牛仔粒, 蠔餅, 炸大腸, 鐵板豬手, 燒鵝, 梅菜扣肉, 魚腸, 豆苗, 小炒皇. 各樣都沒有什麼驚喜, 一般大排檔水準, 比大角咀新錦園, 石X尾愛文生差
最貴的燒鵝是微凍的! 焗魚腸很少魚腸.
其他都是一般大排檔水準.

不過我們之後真的有將聲浪收細, 阿姐一真一臉不悅.

我們全靜了, 即時心情大減, 比錢走人.

出到門口, 沒有人在等位.

全程令我們最失望的是, 我們選擇在大排檔歡送同事食晚飯是想暢所欲言, 大聲說笑談往事, 我們全晚一個粗口也沒說過, 竟然被人如此不禮貌對待, 差不多是趕我們走!

如果你真是很多人在等位, 我們也合作, 無憤的是竟然沒人等位, 只是不滿我們大聲.
我和同事一共12人決定以後不會再光顧最萬發大排檔!

今次的結果是去了一間一般水準的大排檔, 各樣沒有驚喜, 招呼惡劣.

2016-01-29
HK$180 (晚餐)
卓越食家
Dinner time
2015-10-21
有朋自遠方來,今次我就帶咗個日本朋友去呢間大排檔食晚飯,叫咗兩個佢嘅招牌撚手小菜,啫啫通菜煲同埋黑椒薯仔牛柳粒,通菜一上枱聞到佢好香嘅煲仔味,通菜食落去好軟熟同埋熱辣辣,啫啫味亦都夠濃郁,唔會好似某些餐廳淡味道。而佢嘅黑椒薯仔牛柳粒炒一炒得好乾身,最鍾意食佢嘅薯仔,黐住晒啲黑椒有少少辣嘅感覺,推介得冇錯呀!
見習食家
出餐快 咁多年水準都冇降低!最鍾意既都係薯仔牛柳粒$88係其它鋪頭都食唔翻呢隻味牛肉嫩 夠獲氣 味道好肉餅$68都好好味 肥瘦肉比例剛剛好即叫即蒸個人覺得咸蛋肉餅好味過土魷肉餅但白飯有啲貴要$12一個2個人要嗌3個先夠飽不過整體黎講都係物有所值
出餐快 咁多年水準都冇降低!

最鍾意既都係薯仔牛柳粒$88

要$12一個
2個人要嗌3個先夠飽
不過整體黎講都係物有所值
卓越食家
宵夜時段嚟到深水埗萬發食夜宵,店內滿座唯有坐門口位,唔緊要!雖然好熱,但大排檔坐喺街頭食,倍感風味!負責落單嘅員工阿叔相當冇禮貌,大排檔嘛!其實唔需要貼心服務,但員工面口太黑,餐牌同杯都擺放粗魯!杯放檯勁大聲響!餐牌直頭飛落檯⋯嘩!做得咁辛苦?不如唔好做啦!客人啱啱坐低,聲都未出,就先受你地氣,餐前大贈送呀?如果按同區嚟講,呢間店嘅食物價錢唔算平!但貴同平嘅定義都要睇埋食物個質素!二人同行叫左三個餸、兩支汽水加個「靚仔」白飯。啫啫芥蘭嘩!呢個好經典!真係想問下何謂啫啫?最基本係個煲要熱到啫啫聲呱?一啲啫聲都冇⋯個煲?用手都可以掂得,可想而知有幾熱啦?!普遍啫啫煲,嚟到檯都怕啫得太勁怕燶⋯好失敗囉!誠意何在?如果係咁樣,倒不如就咁叫個咸魚或蒜蓉炒芥蘭碟上算啦!仲平$10添!味道上冇特別,冇突出!仲嫌偏咸!炒得好差!偏乾!冇誠意可言。椒鹽田雞炸粉好重手!好厚!火喉唔夠!炸唔出香同酥嘅脆口感!田雞唔太新鮮,應該唔係即劏嘅新鮮田雞!但肉質尚算滑,可惜椒鹽味淡,亦唔夠咸,味道不足!鋪面香蒜亦唔夠味重,唔野味!冇乜誠意。魚香茄子煲魚香茄子冇魚香味,失敗!茄子煲個煲唔熱,點算叫茄子煲?擺明又係整好晒

二人同行叫左三個餸、兩支汽水加個「靚仔」白飯。

啫啫芥蘭

椒鹽田雞

魚香茄子煲

魚香茄子冇魚香味,失敗!茄子煲個煲唔熱,點算叫茄子煲?擺明又係整好晒個茄子先用個煲裝起,咁不如用碟上啦又係嗰句。肉碎偏少,茄子太腍,辣味唔夠⋯好失敗。

Sorry,味道俾唔到ok...因為一嚟員工態度唔好!二嚟,師傅真係冇乜誠意!小菜最重要嘅火喉都冇!冇心冇誠意冇制作!其實幾年前都幫襯過,記得味道都可以呀⋯今日係退步咗定客人要求高咗?唉⋯

平!靚!正!
2015-07-01
同事相約食飯~其中一位推介萬發~ 七點就到左~ 人唔多~ 估唔到成條街都係佢~ 今次叫左黑椒牛柳薯仔粒/ 炸蠔/ 椒鹽鮮魷/ 通菜煲/ 芝士大蝦伊麵/ 豉椒炒蜆~ 黑椒牛柳薯仔粒: 薯仔粒真係好正~香脆可口~: 芝士味好濃~ 通菜煲: 菜唔老~ 好入味~ 炸蠔/ 椒鹽鮮魷/ 豉椒炒蜆: 水準一般~下次會再番黎食~
同事相約食飯~其中一位推介萬發~
七點就到左~ 人唔多~ 估唔到成條街都係佢~
黑椒牛柳薯仔粒: 薯仔粒真係好正~香脆可口~
: 芝士味好濃~
通菜煲: 菜唔老~ 好入味~
炸蠔/ 椒鹽鮮魷/ 豉椒炒蜆: 水準一般~
下次會再番黎食~
2015-06-30