2014-02-21 1092 瀏覽
今天是老婆仔畢業拍照日的重要日子我做了一整天的攝影師都沒有時間吃午餐活動完結後我們攜著一袋二袋伴隨餓扁了的肚子到沙田吃晚飯來到了紅螞蟻時間尚早還有很多位子可選擇不過原來晚飯套餐只有一個二人套餐可選擇計算過後決定散叫食物要了芝士焗煙三文魚西蘭花飯 和 忌廉汁三文魚天使麵又加了一個小食 - 田螺肉焗薯蓉老婆仔還想要甜品, 最後選擇了朱古力梳乎里主菜之一芝士焗煙三文魚西蘭花飯是我點的沒想到只有一件西蘭花也好意思寫在菜式名上不過幸好芝士很多幾乎是包圍了整個飯而且煙三文魚也很好味燒得剛剛好又不會太濃味所以配合芝士一起吃也是不錯的配搭另一個主菜忌廉汁三文魚天使麵看起來不是太大碟不過天使麵配合忌廉汁總是最好的選擇加上三文魚也很多鮮味也可以接受所以也可一試至於小食 田螺肉焗薯蓉即使我本身不太愛吃田螺但沒想到配合薯蓉一起吃也是相當美味薯蓉也焗得很軟雖然份量不多但也很飽肚這個朱古力梳乎里一捧來時我和老婆仔都嚇了一跳沒想到會是這麼大份但是吃起上來卻是十分普通裡面是空心的就不提了畢竟梳乎里總會有點空心但味道卻十分淡幾乎吃不出朱古力味比雪芳蛋糕的朱古力味更淡所以只是金玉其外而已不過這餐也是十分豐富一次過吃了午餐
今天是老婆仔畢業拍照日的重要日子

不過原來晚飯套餐只有一個二人套餐可選擇
計算過後決定散叫食物
要了芝士焗煙三文魚西蘭花飯 和 忌廉汁三文魚天使麵
又加了一個小食 - 田螺肉焗薯蓉
老婆仔還想要甜品, 最後選擇了朱古力梳乎里
芝士焗煙三文魚西蘭花飯

芝士焗煙三文魚西蘭花飯
忌廉汁三文魚天使麵
田螺肉焗薯蓉
2014-02-18 1633 瀏覽
早前與朋友相約來到沙田新城市廣場,大家都各自忙了一個上午,會合後決定在逛街前先吃個late lunch吧。我們邊行邊聊,不知不覺來到無印旁到紅螞蟻。店內光猛,裝修簡約以白、黑為主,看來幾好坐,於是便試試吧。這裡有多款下午茶餐,有較light的三文治,亦有飽肚的飯、麵選擇和幾款甜品。定價由30多至50多,包餐飲。我們選了3款來share,分別是香草肉碎茄子炒意大利麵($48),酥炸雞寶伴日式咖喱汁蛋包飯($52)和美國生菜煙三文魚三文治($40)。香草肉碎茄子炒意大利麵,味道雖然有點像港式茄子肉碎炒意粉,但起碼即炒熱辣辣,味道尚算不錯。酥炸雞寶伴日式咖喱汁蛋包飯,飯本身不過不失,可惜咖喱汁只是微溫,而且很杰。炸雞的炸漿太厚,雞肉幾乎找不到。這客飯大家淺嚐過便放棄了。 美國生菜煙三文魚三文治,主要是生菜絲,煙三文魚只有2小塊。嗯,用料方面欠了點誠意呢。奶茶香濃,是全餐較滿意的item。 下次要在新城市廣場食飯,還是找別的餐廳好了。
香草蟹醬肉碎茄子炒扁意大利麵
酥炸雞寶伴日式咖喱汁蛋包飯
酥炸雞寶伴日式咖喱汁蛋包飯
美國生菜煙三文魚三文治
奶茶香濃,是全餐較滿意的item。
 下次要在新城市廣場食飯,還是找別的餐廳好了。
熱奶茶
2014-01-30 354 瀏覽
之前個篇本身寫得好詳細因為唔識用依家寫第二次唉 唔寫咁長啦今次就直入主題:甜品我叫左個心太軟($32)大家都知心太軟係由黑朱古力整 但係依個佢又唔會太苦加埋啲朱古力漿岩岩好埋單$28x 但係未加一前食滿$300減$50 因為心太軟太正 我即刻心算一計姐係加多$20有2個心太軟 扺!之後黎個兩個 其中一個熟左啲不過仲來少少流心既 但係應該2個一齊焗架 點解會唔同呢?我都唔知呀haha
之前個篇本身寫得好詳細因為唔識用依家寫第二次

唉 唔寫咁長啦今次就直入主題:甜品
我叫左個心太軟($32)

大家都知心太軟係由黑朱古力整 但係依個佢又唔會太苦
加埋啲朱古力漿岩岩好

用餐優惠
信用卡優惠
  • 心太軟
2013-10-28 260 瀏覽
呢間餐廳開左咁耐都係第一次去, 又估唔到會比想像中好吃點了一個二人套餐, 二人套餐包一個餃子, 一個煙三文魚沙律, 一個煎三文魚, 一個意粉及兩杯飲品煙三文魚沙律很清新, 很醒胃餃子有四隻, 但味道一般煎三文魚味道唔錯, 甜甜地, 但又唔會太油意粉就一般, 像家中自己煮的一樣

呢間餐廳開左咁耐都係第一次去, 又估唔到會比想像中好吃

煙三文魚沙律很清新, 很醒胃

餃子有四隻, 但味道一般

煎三文魚味道唔錯, 甜甜地, 但又唔會太油

意粉就一般, 像家中自己煮的一樣

2013-10-12
一田百貨附近的紅螞蟻 , 都數不出去過幾多次, 因為就算要等位都不用太長時間 , 可能跟上餐快有關 , 每次一落完單, 好快就會陸續上菜, 一直都保持了此快捷的水準, 值得一讚最近又去一田 , 逛完商場, 到晚飯時間 , 又餓又倦之際, 對腳好似有自動導航咁 , 自自然然的又行到紅螞蟻門外, 十多人在門外等位 , 但一如以往好快的可以入座, 加埋亞女三個人, 又是例牌動作 , 點一份二人餐 , 雖然主餐經常轉 , 但每次我們都可以滿足的離開 , 不過今天差了一點, 所以借少少地方反映一下, 希望餐廳可以keep 回以往水準, 不要使我們再失望多一次.....餐廳定期更換優惠套餐內容 , 食客不會沉悶   煙三文魚火龍果沙律 煙三文魚帶少少咸, 火龍果的清甜, 新鮮的菜, 絕佳的配搭, 一定不要忘記加沙律醋 , 又另有一番滋味 , GOOD ....( 早幾年食此二人餐時有兩份沙律的, 但後來轉了只得一客)  風乾腸黑松露什菌雞肉飯賣相並不吸引 , 但味道卻幾好, 飯夠香軟 , 略帶少少黑松露味更香, 風乾腸個樣好似炸過的臘腸, 但食落又似自助餐的火腿可惜只有四小片, 未夠喉
一田百貨附近的紅螞蟻 , 都數不出去過幾多次, 因為就算要
好快就會陸續上菜, 一直都保持了此快捷的水準, 值得一讚

餐廳定期更換優惠套餐內容 , 食客不會沉悶
 煙三文魚火龍果沙律
( 早幾年食此二人餐時有兩份沙律的, 但後來轉了只得一客)
 風乾腸黑松露什菌雞肉飯
更香, 風乾腸個樣好似炸過的臘腸, 但食落又似自助餐的火腿
可惜只有四小片, 未夠喉
 燒豬仔骨
唔掂~~ 好似食緊 '乾身廋叉燒' 又硬又鞋又無味, 跟意粉屋的
水準差好遠 .
日式軟骨餃子
唔夠熱, 料少, 淡口
 甜品 ( 每款另加 $20 )
除了煙三文魚火龍果沙律外, 以往例牌必食的甜品, 今次最令我們
失望>.<,  今次加 order 兩款甜品都太甜, 相比以往的失色好多.
 花生榛子雪芭唔夠凍有溶的感覺 , 亦沒有花生榛子香味 , 好像
雲呢拿多D
 心太軟個蛋糕外皮好削好黏口

2013-08-31
2013-09-04 170 瀏覽
單看名字以為是南瓜汁的燴飯,怎知道原來是南瓜粒雞粒忌廉汁的飯。幸好南瓜味道濃郁,忌廉汁不會掩蓋南瓜的香味。煎大蝦生熟程度剛剛好,雖然蝦不是十分大,但以價錢來說,已經可以。還有我最喜愛的原片南瓜,入口即溶。店員於午餐繁忙時段服務尚好,朋友點了的咖哩需要等比較長的時間,詢問店員後,他們有交代大約多久才會到。
煎大蝦南瓜忌廉雞粒燴飯
幸好南瓜味道濃郁,忌廉汁不會掩蓋南瓜的香味。
還有我最喜愛的原片南瓜,入口即溶。

2013-09-03
煎大蝦南瓜忌廉雞粒燴飯
2013-07-31 129 瀏覽
最近跟女朋友在感情路上有點煩惱不過幸好溝通過後發現到問題的所在今天相約一起吃飯還是我們短暫的約會讓我們重溫甜蜜我還準備了一朵玩偶花給她希望她會感到驚喜到了女朋友一直以為我們去過但其實沒有去過的這間 紅螞蟻 吃飯我們都打算點41元的午市套餐分別點了香煎鹵肉麵和香煎雞扒麵女朋友推薦選擇髮絲麵和雞骨清湯還有一杯熱檸茶髮絲麵吃起來的確很有口感雖然沒有真的如髮絲一般幼但比起一般麵更煙韌不易咬斷似是一對纏綿的戀人香煎鹵肉看起來很吸引但吃起來卻發現充滿脂肪每一塊鹵肉都有部分因太肥而不能吃香煎雞扒則還可以煎出來很香配合麵及雞骨清湯非常好吃其實雞骨清湯本身已經很濃味而且份量十足所以都是值得推介不過我們整頓飯的趣味都放在熱檸茶上我們都不小心把糖放得太多了令熱檸茶過甜了這份甜會否也蔓延到我們的感情上呢?
最近跟女朋友在感情路上有點煩惱

所以都是值得推介

不過我們整頓飯的趣味都放在熱檸茶上
我們都不小心把糖放得太多了
令熱檸茶過甜了
這份甜會否也蔓延到我們的感情上呢?
2013-07-31
香煎雞扒麵
2013-04-11 97 瀏覽
去紅螞蟻食下午茶因為飽飽地所以食麵不過貪心之過叫左三食送-豬大腸、腐竹冬菇及豬頸肉朋友則叫左雞翼米線米線一向水準穩定 故唔評,只評食送先評雞翼雞翼香而且味道岩岩好不太咸不太淡豬大腸唔厚故此外脆時有點過乾冇壓味冇香味豬頸肉下次可以唔叫味道同質感都普通到爆冬菇腐皮唔錯 冬菇厚肉 味道不錯基本上係唔錯但唔夠以前好
去紅螞蟻食下午茶
因為飽飽地
所以食麵
不過貪心之過
叫左三食送-豬大腸、腐竹冬菇及豬頸肉
朋友則叫左雞翼米線
米線一向水準穩定 故唔評,只評食送
先評雞翼
基本上係唔錯
但唔夠以前好
2013-03-25
2012-12-26 85 瀏覽
在自己食評當中很少很少寫予劣評,是我對負面過於輕手還是我運氣好很少遇上負面食品?紅螞蟻是我經過無數次而過門不入的一間,為的是多年前曾在葵芳吃過同等型式之歷久經驗今回又是敗畢於它精美門外餐牌,探頭張望食物做型又相當吸引在魔鬼與天使的角力行,我終告就坐午餐亦有七、八款選擇有西式意粉、千層麵、芝士焗飯,而中式就是有米粉、米線、烏冬等選擇而中式方面更是相宜由$四十多元有交易揀上一個鮮茄鮮菌法式雞比肉煮寛條麵配咖啡$60.入口之寛條麵毫無煙韌可言,我想自家製作的包裝意粉還要好、更失敗的是整碟以(散修修)來形容最貼切不過不要試途想像可用上义子轉吓轉地吃著寛麵,加上兩、三條薄薄之雞絲片混合上有色而淡味之茄醬本來興致勃勃的我,就如狠狠的被推倒中伏一樣,邊吃邊暗然無語硬著頭皮吃上半碟終告放手即磨咖啡幸好算是劫後餘生的感覺,沒有苦澀下之咖啡、功勞應屬於咖啡機先生及咖啡豆小姐但這頓午飯徹徹底底地倒破壞了我整個下午之心情!

今回又是敗畢於它精美門外餐牌,探頭張望食物做型又相當吸引
在魔鬼與天使的角力行,我終告就坐
午餐亦有七、八款選擇
而中式方面更是相宜由$四十多元有交易

揀上一個鮮茄鮮菌法式雞比肉煮寛條麵配咖啡$60.
本來興致勃勃的我,就如狠狠的被推倒中伏一樣,邊吃邊暗然無語
硬著頭皮吃上半碟終告放手
但這頓午飯徹徹底底地倒破壞了我整個下午之心情!
題外話/補充資料: 食品水準對心情真是有著直接影響,有時一件簡單的蛋治,只要麵包新鮮、雞蛋炒得嫩滑 吃在口中也滿足非常。
2012-12-26
2012-05-06 69 瀏覽
- Five person dine-in (three adults, two children)- Ordered five dishes (one lasagna, four baked rice)Atmosphere was great, to an extent it felt like a canteen as it was very loud, but it was fine as our own table was quite rowdy.Price for food? Not really. Lasagna was worth $62, but it felt like 'half-a-portion' instead of one.- Ordered beef-baked rice, I admit, the dishes were filling, just because it was filled with rice, but the amount of ingredients which were suppose to supplement the tast

- Ordered beef-baked rice, I admit, the dishes were filling, just because it was filled with rice, but the amount of ingredients which were suppose to supplement the taste were minimal at best.
2012-05-06
2012-04-23 31 瀏覽
和朋友吃二人晚餐, 可選2款小食, 2款主菜及2杯餐飲; 二人晚餐menu 的選擇豐富, 但有一些我們感到較特別的主菜, 例如白汁忌廉素蝦意粉, 菠蘿素咕嚕肉飯, 其實真正的蝦仁和咕嚕肉對我們來說更實際小吃(1) - 餐湯我們點了”一紅一白”的餐湯, 雜菜湯酸甜度適中, 有蕃茄, 棷菜等配料; 菠菜溶忌廉湯較為失色, 忌廉的味道不夠濃郁小吃(2) – 芝麻醬羅文生菜沙律生菜嫰綠色, 新鮮乾淨, 芝麻醬份量充足, 每塊生菜都沾了芝麻醬的酸甜味主菜(1) – 燒羊膝肉配薯菜羊膝肉有2大塊, 肉質鮮嫰, 沒有”蘇”味, 淋上燒汁, 十分惹味; 薯菜是半個烚熟的薯仔, 味道有點寡, 要點燒汁吃才有味道; 其他配菜是茄子, 南瓜和絲瓜, 全都吸收了燒汁的味道, 但配上絲瓜有黠格格不入主菜(2) – 牛肉肉醬意粉用四方型的器皿盛載, 賣相給人一種茶餐廳/快餐店的感覺; 我們之前只顧傾談和分享羊肉, 冷落了肉醬意粉約10分鐘, 但這個意粉仍然盪咀, 熱力十足!! 茄醬味道甜, 牛肉碎的味道差一黠, 但肉醬份量充足最後來2客熱茶, 慢慢品嚐服務方面, 侍應很主動給我們添水, 收起碟子, 笑容可掬

小吃(1) - 餐湯

小吃(2) – 芝麻醬羅文生菜沙律

主菜(1) – 燒羊膝肉配薯菜

主菜(2) – 牛肉肉醬意粉

最後來2客熱茶, 慢慢品嚐

服務方面, 侍應很主動給我們添水, 收起碟子, 笑容可掬
2012-04-13
2012-02-02 27 瀏覽
同媽咪喺沙田shopping,搵位下午茶,經過哩度唔洗等位,望落都幾靚就坐低喇。餐廳卡位舒適,尤其左邊樓底好高,下午時份陽光喺天窗透入,好好坐呀!望望餐牌,係最唔喜愛嘅中西fusion (即係例如叉燒湯意或豉椒焗三文魚飯)。無緊要,選擇都幾多,揀最正常嘅先。叫咗椰香海鮮湯豬扒髮絲麵同埋炸魚柳香檳汁蛋包飯。椰香海鮮湯好香呀,豬扒淋,髮絲麵似極幼米線,還附上幾片生菜,比想像中好味。炸魚柳都唔錯,無雪味又唔會好乾,所謂香檳汁即係忌廉汁?飯略嫌唔夠汁,香檳汁變成名存實’忘’。侍應服務好好,很有禮貌。加上寬闊座位同充沛陽光,要tea一tea係幾好選擇。

2011-12-25 21 瀏覽
好味
心太軟-朱古力好味,可惜不夠稀
皮脆,芒果ok, nice!
美中不足係5熱,但夠好有芝士味,正!!
  • 朱古力梳乎厘
2011-12-08 12 瀏覽
見好耐冇黎過, 又貪呢到唔使等位, 就呢到食啦 宜家d野真係貴, 一個lunch都要50-60幾蚊!!!! 好在佢lunch set 唔使加一我地點左香草蒜片雜肉香腸炒扁意大利麵, 味道好淡, 都冇乜香草蒜味既南瓜鮮蟹肉白菌菠菜焗千層麵, 味道還可以, 但份量勁少, 真係兩三啖就冇晒, 真係好唔值$62, 我諗我未必會再幫襯佢!!!
見好耐冇黎過, 又貪呢到唔使等位, 就呢到食啦
2011-11-19
2011-07-26 16 瀏覽
行完一田百貨來食下午茶,沙田較多餐廳選擇尤其是$50-$150的價錢這裡環境寬敞坐得舒適不過下午茶餐牌不是很多選擇於是點了焗西蘭花煙三文魚飯。焗西蘭花煙三文魚飯 三文魚的味道有魚的濃郁鮮味食落真是味甘,飯就沒有意粉屋的飯好食算是不過不失!在這裡食下午茶可以放鬆一下的。

在這裡食下午茶可以放鬆一下的。

焗西蘭花煙三文魚飯
2011-07-26