2021-10-23 2315 瀏覽
星期五晚到處食店都人多,本來想去嘅食店,因為無訂位,所以未能食到。唯有選擇其他食店,這間酒樓之前都曾經試過,記得價錢和食物都可以的,所以決定選這裡。以下係我哋點選嘅食物:這個雜菜煲那些菜其實都未撕開。又大又難咀嚼,老人家就真係多得佢唔少。上湯味道普通,份量都算大這份魚我食得最多。三個人都夠食,大小適中,大家都食得好滿意,沒有太多調味。但佢本身嘅魚味都幾好這個小炒王唔辣嘅。我哋一開始都問過樓面,佢哋都話唔辣。因為坊間大部份小炒王都係辣嘅。所以都係問清楚好啲送來時姐姐還特別和我哋交代那些紅色是番茄🍅都幾窩心。老實講這些鮑魚其實真係好細隻⋯不過價錢唔貴都唔需要太執著。此中一分錢一分貨。我都係滿意最後樓面問我哋要咩免費菜式。我哋才知原來酒樓有推廣。我哋本來想食鮑魚。但因為叫咗所以就選咗乳鴿。每人半隻都算大隻。我哋今餐係無浪費。剛剛好食完桌上所有食物。每人$160就可以。酒樓晚餐真係算合理。這裡9點半就要離坐。比其他酒樓早一點,可能因為我哋好遲才入坐,所以客人唔多。坐得都舒服和安靜
以下係我哋點選嘅食物:

小炒王

送來時姐姐還特別和我哋交代那些紅色是番茄🍅都幾窩心。
果皮蒸鮑魚

老實講這些鮑魚其實真係好細隻⋯

不過價錢唔貴都唔需要太執著。此中一分錢一分貨。我都係滿意

乳鴿

2021-10-22
乳鴿
2021-08-07 1645 瀏覽
2點下午茶時間剛開始,同友人不用排隊直入,但今次無嗱嗱被安排要搭枱,明明還有一些枱是空的。🙄【必試推介】👍粟米煎魚餅每次來飲茶,是必每人各自食一碟是我最愛的點心之一。雲吞皮外皮脆脆的,鯪魚肉唔腥,粟米爽甜,好鬼好味脆肉瓜鮮蝦腸米漿還算嫩滑,蝦肉較彈牙,豉油另上,口感不錯豉油蒸鳳爪賣相不討好,鳳爪較瘦削,有些少雪味,味道都淡,普普通通啦雪山义燒飽💕熱辣辣,新鮮出爐,表層唔算太甜,义燒微甜,是好味的

【必試推介】👍
粟米煎魚餅
每次來飲茶,是必每人各自食一碟

脆肉瓜鮮蝦腸
米漿還算嫩滑,蝦肉較彈牙,豉油另上,口感不錯

豉油蒸鳳爪
賣相不討好,鳳爪較瘦削,有些少雪味,味道都淡,普普通通啦

雪山义燒飽💕
熱辣辣,新鮮出爐,表層唔算太甜,义燒微甜,是好味的

2020-07-17 3130 瀏覽
又係家庭樂時間 由於親戚都係住係觀塘附近話由佢地帶路話事食乜觀塘真係好多酒樓同埋好多野食佢地帶左我地去百樂門食玩完一日倦意同餓意真係出哂黎要快d食飽飽叉叉電先得咁簡好野食不過都唔係好快上菜乳豬係我既至愛 佢脆就真係好夠脆啦 不過肉就好小 唔夠滿足依個d蝦大大隻 好正個份量幾多🤩成碟都好入味 有西蘭花🥦都爽口黃金炸蟹鉗卜卜脆好好食中間個碟野好開胃 酸酸甜甜瑤柱菜脯個賣相好靚 個羹汁好濃撈飯正 瑤柱同節瓜好夾🤣🤣
又係家庭樂時間 由於親戚都係住係觀塘附近

卜卜脆好好食
中間個碟野好開胃 酸酸甜甜

瑤柱菜脯
個賣相好靚 個羹汁好濃撈飯正 瑤柱同節瓜好夾🤣🤣

這是我一生人吃得最差的一餐, 我們四個人叫了一個半圍六人套餐, 份量嚴重不足,味道比大快活還差,六人餐的海鮮炒飯,只有紅罗白跟芹菜,海鮮卷比早飲茶的還差,每個菜只有兩人份量, 半隻乳豬,只有八塊一吋剩一吋的乳豬皮,所謂半只燒雞,怎料到雞比成年人的拳頭還要細,其他所有菜只能說一句不知所謂,這是中餐業的一種恥辱,如果要這樣去經營中餐店,関門只是早晚的事。
2019-09-29 3887 瀏覽
上星期日同屋企人再去觀塘百樂門飲下午茶一聚,環境同之前一樣都係咁多人😁每次都必食嘅雪山叉燒包,味道同以前差唔多,只係越來越唔雪白😅煎腸腸略嫌有點硬,味道還可大大粒燒賣,啲蝦都幾新鮮蝦餃啲皮有點薄,一夾就爛🙈鳳爪排骨飯味道很好👍🏼
雪山叉燒包

煎腸腸略嫌有點硬,味道還可

大大粒燒賣,啲蝦都幾新鮮
蝦餃啲皮有點薄,一夾就爛🙈
鳳爪排骨飯味道很好👍🏼
2019-09-19 1974 瀏覽
路過APM,随便找一間食過晚餐晚餐有特價5選1,就選了$68的茫汁大蝦球6隻,圖片是非常吸引,但上菜時,中伏了,原来是蝦仔都不如。另外,叫了锡紙黑椒牛柳,平野冇好,下次不敢再试。最後是南乳粗齊煲,有點咸。
路過APM,随便找一間食過晚餐

另外,叫了锡紙黑椒牛柳,平野冇好
,下次不敢再试。最後是南乳粗齊煲,有點咸

最近屋企人惠顧此中式酒樓,叫了一席套餐價值$4,5xx. 第一碟莱是乳豬 , 已覺得很不對勁!肉質、味覺十分差勁!從未吃個如此差的乳豬!雖然職員已換了另一碟,但質素都差不多!第二道莱是翅,味道淡如水……而且食材十分差勁。這樣的價錢食D嘢……仲差過好M記食
這樣的價錢食D嘢……仲差過好M記食
2019-08-03 1385 瀏覽
觀塘酒樓有好多選擇,不過成枱人食飯就梗係長輩話事啦。今日其實佢哋試菜,試得好的話就訂2圍。乳豬就一般啦,得皮同埋肥膏,又冇肉。最好食就係脆皮燒雞,只成酒樓先可以煮到,燒個皮係真係脆既。其他菜式都係中肯,最難食係甜品桂花糕,一夾就散,味道又唔夾,送生果好過啦。

2019-06-27 1343 瀏覽
3/6/2019 @ 觀塘 百樂門宴會廳今日探親戚的關係嚟到觀塘飲茶店員話星期六日都有下午茶時段嘅 所以畀咗下午茶特價整我哋$9.8 一盅嘅灌湯餃 好似幾抵食但係食落唔落得麻麻地 灌湯餃皮係薄的, 但係塊皮超大塊而且有啲黐底痴住隻碗,唔係好多料雪山叉燒包下午茶叉燒飯,抵食!蘿蔔絲鬆餅紫薯煎餅夠特別, 芋蓉卷 芒果卷 正常菜苗餃, 幾好食皮薄餡靚牛柏葉 夠大碟鯪魚球 唔記得乜嘢炒飯總括嚟講普普通通 唔算好好食, 但係都過得去, 星期六嚟講飲茶價錢都ok ,成棟鱷魚恤大廈都好多人, 呢間都係唔錯嘅選擇
3/6/2019 @ 觀塘 百樂門宴會廳
今日探親戚的關係嚟到觀塘飲茶

店員話星期六日都有下午茶時段嘅 所以畀咗下午茶特價整我哋

雪山叉燒包

下午茶叉燒飯,抵食!

蘿蔔絲鬆餅

紫薯煎餅夠特別, 芋蓉卷 芒果卷 正常

菜苗餃, 幾好食皮薄餡靚
牛柏葉 夠大碟

鯪魚球

唔記得乜嘢炒飯

之前屋企人食左個蒸魚,78蚊,平日晚餐,好似幾正!所以今日又去,點知撞正就黎節日,啲價錢變晒「節日價」。。。就唯有叫啲難散嗌。。。如果平日食,絕對系更抵食!今次就叫左,雜菜粉絲煲,帶子蒸豆腐,同鮮果咕嚕肉,加一個白飯,茶錢每人十二蚊位。雜菜粉絲煲比想像中多蔬菜款式,每樣都好冧,連西蘭花都好易咬口,有菜心,白菜,粉絲,草菇,冬菇,瑤柱,尤魚鬚仔等等。。。冬菇鮮味彈牙白菜都好冧菜心有少少筋粉絲少少乾身但彈性夠。勝在菜款式多。開頭以為黑松露帶子,點知原來系豆豉😂🤛🏻 不過都好似,豆腐味好清,好衛生既感覺,帶子得少少鮮味,反而個豆豉令帶子更惹味以為豆腐就好Hea,但份量足加清新感。不錯!之後就系咕嚕肉,幾驚會鞋肉,或者肥高多,最後!皮脆肉軟,肥高就有少少,不過系適量,無肥高又唔滑同軟姐,每粒就一個手指公咁上下大,岀面食果啲有啲就系因爲太大粒,裡面啲水就變左條紋肉好鞋。但距肉質彈牙,皮脆肉軟,特別岀面脆,非常好味!。下面附圖。
之前屋企人食左個蒸魚,78蚊,平日晚餐,好似幾正!

所以今日又去,點知撞正就黎節日,啲價錢變晒「節日價」。。。
就唯有叫啲難散嗌。。。如果平日食,絕對系更抵食!

雜菜粉絲煲

以為豆腐就好Hea,但份量足加清新感。不錯

帶子蒸豆腐

但距肉質彈牙,皮脆肉軟,特別岀面脆,非常好味

鮮果咕嚕肉

。下面附圖。
2019-05-04
雜菜粉絲煲
帶子蒸豆腐
鮮果咕嚕肉
2019-03-05 1025 瀏覽
叫左三個餸,食完一道菜,第二道菜先上,仲要落錯單上錯菜,之後黎果條魚又吾熟要蒸多十五分鐘,我地飯都食完,第三個餸就黎;同員工反映, 員工話:關我咩事丫!然後大叫,你地邊個落錯單丫,重部客望住個員工咆哮,叫我地揾經理,叫佢搵佢又吾搵,呢個時候經理扮聽吾倒,然後叫我地反映意見自己打出hotline,吾知可以講咩好,只能夠叫身邊人吾好去呢間垃圾餐廳

2019-02-15 1133 瀏覽
情人節初十的早上,同朋友3人早茶,可能仍是初十的關係,門口在早上10點半已企滿了人,2位的一定要搭枱,所以雖然人多,都去得好快。樓底不高,所以一入去好嘈,每枱之間都好近,所以不太舒適,如果想靜靜傾計多過食野既,呢到應該唔O岩你。食物質素幾好,可能仲係新年,冇早市優惠。雪山叉燒包好好食,軟熟而且都大大個,叉燒好味也不太多醬。另叫左個脆脆肉鬆腸粉,幾特別因為未食過,但肉鬆在腸粉內好像有D頹。另燒腩仔都皮脆好味,馬拉糕都大件,基本點心都正常。4個人只吃了點心,埋單都成$430,飲早茶而言, 真係貴左D,新年可能其他區內的酒家都是咁。

2019-02-14
$140 (早餐)
2019-02-07 823 瀏覽
年初三在這裏吃的,服務人員很好,味道也很不错,價錢在春节期間也沒有太夸张。燒鵝很讚,椒鹽豆腐一般,叉燒包很讚,燒麥皇也不错。這家餐廳值得再來一次的,总之可以作為常駐就餐點
燒鵝很讚,椒鹽豆腐一般,叉燒包很讚,燒麥皇也不错。
這家餐廳值得再來一次的,总之可以作為常駐就餐點
2019-01-21 989 瀏覽
與家人共聚,吃了下午茶。這裏人流甚多,可是也有足夠地方。我們只是叫了下午茶特價食品,食物種類OK多,可是我對這裏的食物沒有太大期待因為它餐牌上的食物沒有另人眼前一亮。我們叫了一碟豬肚釀燒賣、紫米脆網卷、鮮蝦菜苗餃、藥膳鳳爪、北菇棉花雞、一碗勝瓜魚滑米線和山竹牛肉。第一碟同的菜式是紫米脆網卷, 沒想到是冷盤,吃下去不中不西,沒有什麼特別的味道。感覺上,好像吃了一件小腸粉但裏面沒有什麼驚喜。其他菜式陸續上菜,唯一值得一點推介的可能是它的豬肚釀燒賣,但是對膽固醇過高的人士我不會推介。總括而言,這裏下午茶餐比較便宜,但盡可能的話我應該也不會回頭再來。
與家人共聚,吃了下午茶。這裏人流甚多,可是也有足夠地方。
紫米脆網卷

豬肚釀燒賣

北菇棉花雞
山竹牛肉
藥膳鳳爪
鮮蝦菜苗餃
豬肚釀燒賣
觀塘的鱷魚卹中心,整棟都係酒樓嚟的, 所以酒樓與酒樓之間嘅競爭非常之激烈, 為咗收納多啲嘅客人,佢哋嘅晚餐都經常會有特價小菜出現。一至四人只可叫一款五人以上可叫兩款特價小菜我哋叫咗兩款特價小菜 第一個 香醋鎮江骨鎮江骨味道 比較有醋味炸得好香口坻食 第二個上湯龍蝦, 賣相很不錯而且食落去 龍蝦炸得剛剛好再加埋一個juicy嘅汁,好好味!我哋叫咗晚飯孖寶一條清蒸石斑再加多一個 燒味拼盤 拼盤成為228元清蒸石斑大概有一斤重左右,剛剛恰當。其實酒樓食蒸魚都會好食。媽媽 食到津津有味.燒味拼盤比較一般同出面食嘅味道冇乜分別, 但總括嚟講都不覺得失妹妹叫咗個鹵水鴨腳做餐前小食成為58元, 鹵水鴨腳做得好一般,鹵水唔係太入味,我哋只係想搵啲嘢嚟咀嚼下, 送下啤酒呢!媽媽最愛食雞,我們叫了半隻炸子雞給他吃。炸子雞皮脆肉滑。雖然係凍咗啲,但係佢個甜豉油溝得啱啱好,98元半隻 算係咁啦!叫咗咁多碟肉,點都要食番個菜嘅,我哋叫咗個 粉絲南乳雜菜煲, 呢個係一個齋菜煲,唔係有太陣南乳味, 整體嚟講都係好一般,唔建議下次再試想再講下,呢度嘅半席酒席係非常之抵嘅。如果你喺兩天前預定會减250元半席。一席減50
觀塘的鱷魚卹中心,整棟都係酒樓嚟的, 所以酒樓酒樓之間嘅競爭非常之激烈, 為咗收納多啲嘅客人,佢哋嘅晚餐都經常會有特價小菜出現。
一至四人只可叫一款五人以上可叫兩款特價小菜

我哋叫咗兩款特價小菜
第一個 香醋鎮江骨
鎮江骨味道 比較有醋味炸得好香口
坻食

想再講下,呢度嘅半席酒席係非常之抵嘅。如果你喺兩天前預定會减250元半席。一席減500元。
仲要包埋汽水,茶介,加一服務費。所以如果我哋下次五個人呢, 兩日前我哋會預訂 一個半席六人餐, 埋單都係一千元,抵呀!
推介!