2010-08-01 434 瀏覽
告訴大家,莊士敦道這間百事吉在1.8.2010起要結業了,剛好我在31/7晚上經過,想買點曲奇餅,跟著店員姨姨說這店做到今晚,如明日起想幫襯要到石水渠街的分店了!我買了一磅曲奇,$48可選6味道~按喜歡次序:1. 咖啡味~ 最鬆軟,咖啡味未放入口都已經嗅到! 入口更香濃!2. 朱古力味 ~ 牛油曲奇上再唧上一粒朱古力,不太甜,是鬆軟款式!3. 黑白階磚 ~ 小小一片易入口,小小脆,好快又吃一片!4. 朱古力粒 ~ 也是正方一小片,不過朱古力粒略厭太少,吃不到濃厚的朱古力味...5. 橙味 ~ 餅乾較硬,吃得有點口軟,不過香橙味不錯,還有點橙肉在內,新鮮的口感~6. 杏仁味 ~ 淡淡的杏仁味,也有杏仁粒在曲奇內,很脆不過也很硬,較實的口感~

我買了一磅曲奇,$48可選6味道~

按喜歡次序:
3. 黑白階磚 ~ 小小一片易入口,小小脆,好快又吃一片!
一磅雜錦曲奇
六款不同味道!
2010-07-31
外賣自取
$48 (其他)
一磅雜錦曲奇
六款不同味道!
  • 咖啡味曲奇
2010-07-26 125 瀏覽
Saw this weird long shaped thing walking past, so decided to take a closer look at it.It appears to be a "cow tongue puff" (ngau lei so) according to its chinese name.However it is different to the other ones, the conventional ones are just fried dough, but this one is made of puff pastry and flatter.The ridges make it appear like fried dough but infact it is a line of jam.The surface was covered in sugar, so it just tasted like flat puff pastry with sugar, the blueberry was faint to the extent

The surface was covered in sugar, so it just tasted like flat puff pastry with sugar, the blueberry was faint to the extent it was non existent.
The colour was peachy pink.

外賣自取
2010-06-20 80 瀏覽
每朝返工都會路過百事吉, 今日心血來潮想起佢既菠蘿毛毛蟲, KC形容為菠蘿油x3, 真是貼切不過有的大連鎖店的菠蘿油可能只有這裡的一節, 或是菠蘿油通常是長條型, 吃起上來不過癮這裡的菠蘿油分三節, 就像一條毛蟲一樣, 吃起上來, 是三倍的享受, 還有麵包也是甜甜的甜包, 絕對是甜魔至愛, 也絕對是膽固醇者既誘惑早餐要有足夠能量, $5能有如此的美味, 真是非常抵食

早餐要有足夠能量, $5能有如此的美味, 真是非常抵食
菠蘿毛毛蟲
2010-06-08
$5 (早餐)
菠蘿毛毛蟲
2010-06-16 63 瀏覽
六月十二日再到灣仔灣仔道67號買蝴蝶酥,門前正擺放著端陽糉,我分別買了一隻綠豆咸肉糉($12)和一隻裹蒸糉($50)。 它們都有一共通點…勁少餡! 咸肉糉味道淡,裹蒸糉味道還可以,餡料雖少了一點,但最少亦有一顆完整的瑤柱。 Agnes更認為它的味道比華興行的好。 我則認為它們各有千秋,但老實說,我不會再試了,還是吃蝴蝶酥吧!
2010-06-12
$20 (其他)
2010-06-13 50 瀏覽
百事吉的曲奇早前獲得報章介紹,店內貼上了報章廣告雖則如此,當香港人想買些曲奇來吃時,好少會到這類餅店買一來未必有信心保証,二來包裝遠遠不及那些盒裝曲奇般送禮得體不過我卻獨愛這裡的曲奇,夠新鮮香脆之餘又可自由配搭口味曲奇沒有濃郁的牛油肥膩感,是清新香口的。加上有大量果仁,少了糖份,令人食完一塊又一塊$48一磅 $24半磅(可配三款口味)試過這店差不多十款曲奇,以下是我的推介:杏仁非常足料,每一口都是香口的杏仁,好味道!曲奇香甜!咖啡杏仁這款曲奇原本是我的最愛,但近幾次吃較遜色,可能轉了咖啡粉,不過愛吃咖啡味的人應該會喜歡香橙杏仁雖然是香橙味,但依然落足杏仁,有咬口香橙味夠開胃,有點點酸味,比其他曲奇更香脆今次看到有鳳梨酥味,蠻得意的順道一提,這裡的芒果糯米滋也很足料
百事吉的曲奇早前獲得報章介紹,店內貼上了報章廣告
雖則如此,當香港人想買些曲奇來吃時,好少會到這類餅店買
一來未必有信心保証,二來包裝遠遠不及那些盒裝曲奇般送禮得體

不過我卻獨愛這裡的曲奇,夠新鮮香脆之餘又可自由配搭口味

曲奇沒有濃郁的牛油肥膩感,是清新香口的。
加上有大量果仁,少了糖份,令人食完一塊又一塊
$48一磅 $24半磅(可配三款口味)
試過這店差不多十款曲奇,以下是我的推介:

杏仁
非常足料,每一口都是香口的杏仁,好味道!曲奇香甜!
咖啡杏仁
這款曲奇原本是我的最愛,但近幾次吃較遜色,
可能轉了咖啡粉,不過愛吃咖啡味的人應該會喜歡
香橙杏仁
雖然是香橙味,但依然落足杏仁,有咬口
香橙味夠開胃,有點點酸味,比其他曲奇更香脆

今次看到有鳳梨酥味,蠻得意的
順道一提,這裡的芒果糯米滋也很足料
杏仁曲奇
2010-06-12
$24 (其他)
杏仁曲奇
  • 曲奇
2010-06-05 30 瀏覽
下午出開灣仔幫大佬送完文件後,趁上學前還有少許時間,便去百吉事打個白鴿轉~妹子search到這裡最出名便是手製曲奇,而且款式口味又多,點都買包回家做手信吧!由於少出灣仔的關係,拿著地圖看著路牌向莊士敦道141號目標出發,然而找到目標後是間平凡到不平凡的包餅店,小店比妹子一種親民無架子的感覺~一邊擺放著各式各樣的曲奇,另一邊是售賣各種麵包,對於麵包並沒有太大驚喜,都是一般麵包店的款式,沒甚麼特別!反之眼看曲奇款式甚多,不知如何入手?上層有3款,分別是杏仁酥~蝴蝶酥~杏仁餅,同樣都是$68/磅。而下層的方形及圓形曲奇就$48/磅~妹子本身想買杏仁酥的,但覺得好像貴了點,想想試下先,若果好吃的下次再來買過,反正大把時間~望著多款曲奇,都不知是甚麼名?見阿姐問我要幾多?若果要半磅的話就可揀兩款。妹子一向偏向脆曲奇,便揀方形的好了,有朱古力~香橙~合桃~杏仁等口味,見香橙頗為特別,就要了這款mix花生朱古力。好懷念呀~花生朱古力和朱古力花生的分別是:花生朱古力是花生大過主人婆,滿滿的花生粒痴住朱古力漿,咬感異常滿足!又不會比朱古力花生甜膩~反而香橙曲奇只感一般,曲奇比較硬多過脆,香橙粒食落似橡皮

好懷念呀~花生朱古力和朱古力花生的分別是:花生朱古力是花生大過主人婆,滿滿的花生粒痴住朱古力漿,咬感異常滿足!又不會比朱古力花生甜膩~反而香橙曲奇只感一般,曲奇比較硬多過脆,香橙粒食落似橡皮糖,帶點痴牙…

不過$24就有大大袋曲奇都幾抵吃,值得妹子再去買,下次買果仁曲奇都是一個不錯的選擇~建議不如店子加個名牌會比較好,免得妹子勁問阿姐:這個是甚麼口味,那個是甚麼?阿姐不嫌妹子煩,妹子都覺自己好煩!哈哈…
半磅裝曲奇
左:香橙曲奇 右:花生朱古力
2010-06-05 52 瀏覽
五月七日晚同Shirley, Agnes行經灣仔莊士敦道141號地下B舖百事吉餅店。見佢貼哂poster話自己D蝴蝶酥好食到街知巷聞。 Shirley同Agnes都唔知幾時巳經入咗去… 以下就係我哋D戰利品:蝴蝶酥($68∕磅):好香牛油味,好酥,可能有人會覺得甜,我就啱啱好杏仁酥($68∕磅):一樣咁酥,上面有薄薄的杏仁片,色、香、味俱佳小小杏仁餅($68∕磅):小小一塊餅,佈滿杏仁粒,走眼,杏仁味重過杏仁酥好多,計起上來仲抵食!雞仔餅($15∕包):注重健康就千祈咪食,好香!食落停唔到口,個人認為好食過澳門幾間…其他曲奇($48∕磅):賣相唔錯,食落就鬆散咗D,試下無妨,唔食亦無損失。食過返尋味,仲介紹同事買,點知買完先每人俾張九折咭我!算啦,我都會再幫襯嘅! 不過你又知唔知百事吉餅店有另一樣“限量供應”嘅美食吖,請看下回分解…

杏仁酥
小小杏仁餅
  • 杏仁餅
  • 雞仔餅
2010-05-28 37 瀏覽
是日早餐, 心血來潮想食麵包, 返工途中就選左百事吉百事吉是灣仔老牌麵包店, 大部份雜誌都係介紹佢既曲奇, 其實麵包也很不錯, 我覺得比曲奇更吸引買左個台式肉鬆包, 只是$5咁大個唔在講, 沙律醬肉鬆都好多, 最抵讚係沙律醬多到可以黐實晒d肉鬆, 唔會一路食d肉鬆一路跌, 而肉鬆又唔會因為沙律醬"林"濕晒沙律醬是偏酸的那一款, 如果不喜歡可能覺得唔好味如果要比較, 我覺得係平價版既bread talk肉鬆包, 平過bread talk, 肉鬆當然無咁靚, 但味道一d都唔差其他推介既包有毛蟲菠蘿油, 絕對是膽固醇者既誘惑有報導會拎百事吉曲奇同曲奇薈, jenny比較, 我覺得是過喻了, 無論價錢用料, 以至客路都不同, 百事吉的曲奇不是不好, 不過只有一至兩款是水準可媲美曲奇薈 & jenny, 如果你真的想吃曲奇, 我建議不要買雜錦, 因為只有蝴蝶酥跟杏仁條是好吃的
是日早餐, 心血來潮想食麵包, 返工途中就選左百事吉

沙律醬是偏酸的那一款, 如果不喜歡可能覺得唔好味

其他推介既包有毛蟲菠蘿油, 絕對是膽固醇者既誘惑

台式肉鬆包
2010-05-27
$5 (早餐)
台式肉鬆包
  • 毛蟲菠蘿油
  • 蝴蝶酥
  • 杏仁條
2010-05-14 13 瀏覽
....曲奇..唔...味道不夠, 鬆散得嚟不夠質感.食咗半包後放棄了...只會幫襯一次. $48 / 磅 大約6-7款店員服務不錯.
....曲奇..唔...味道不夠, 鬆散得嚟不夠質感.
食咗半包後放棄了...
只會幫襯一次.
$48 / 磅 大約6-7款
店員服務不錯.
什錦曲奇
2010-03-10
$48 (其他)
2010-04-03 17 瀏覽
路經灣仔,忽然想起馳名的蝴蝶酥,買了二十元(最少)來嚐嚐。鬆脆與牛油味,比曲奇四重奏更優,價錢更可親。約有近二十塊。一邊想著膽固醇和脂肪,一邊忍不住吃、吃、吃‧‧‧幾小時內已吃了大半。尚有杏仁條及其他曲奇的誘惑,如何是好?糖多了點
路經灣仔,忽然想起馳名的蝴蝶酥,買了二十元(最少)來嚐嚐。

糖多了點
2010-03-30
2010-03-19 18 瀏覽
這兩天因事來灣仔,恰巧見到這裡有看來不錯的蛋糕,所以決定一試。第一天:燕麥蛋白蛋糕($8):蛋糕非常厚身,中間有一層薄薄的忌廉。很多燕麥,看上去很像某牌子的切邊燕麥方包。吃下去,很鬆軟,不太甜,沒有油膩的感覺,很好味。第二天:迷你瑞士卷($4.5):有好幾款,我選了燕麥蛋白。蛋糕軟綿,有很多燕麥,但可能因為是瑞士卷,所以忌廉略多。提子鬆餅($3):味道正常,提子乾雖然不多,但勝在整件餅不太甜。至於其他出品,麵包看上去不太吸引,反而各款蛋糕看來不錯,有機會一定會再試試。
第一天:

其他
瑞士卷
  • 燕麥蛋白蛋糕
2010-02-26 13 瀏覽
心血來潮...特登去灣仔百事吉買曲奇16:XX 到達...唔係繁忙時段...可以慢慢揀...$48 / 磅 6-7款$24 /半磅 2款 朱古力菊花﹕朱古力同曲奇既比例平均,成舊曲奇好鬆化 咖啡切片曲奇﹕咖啡既味道唔夠濃,但脆度啱啱好 杏仁切片曲奇﹕杏仁片算多,每咬一啖都有杏仁,脆度好好唔會硬 牛油擠花﹕好香、好鬆化、食多幾塊都唔會乾 咖啡擠花﹕好香濃咖啡味,一打開就會「聞」到... 格子曲奇﹕SIZE好似「的骰」左,唔係好食到「可可」個部分服務﹕入到去店員好主動,可能無咩客...所以揀款揀耐少少都OK。我買一磅半分兩袋,半磅個包店員都比我揀三款...保持高水準...係平價既選擇,仲有好多味道可以選擇,食得多JENNY BAKERY,都可以有多一個OPTION唔覺唔覺已經食左半包LU...
心血來潮...特登去灣仔百事吉買曲奇
16:XX 到達...唔係繁忙時段...
可以慢慢揀...
$48 / 磅 6-7款
$24 /半磅 2款

朱古力菊花﹕朱古力同曲奇既比例平均,成舊曲奇好鬆化

咖啡切片曲奇﹕咖啡既味道唔夠濃,但脆度啱啱好

杏仁切片曲奇﹕杏仁片算多,每咬一啖都有杏仁,脆度好好唔會硬

牛油擠花﹕好香、好鬆化、食多幾塊都唔會乾

咖啡擠花﹕好香濃咖啡味,一打開就會「聞」到...
格子曲奇﹕SIZE好似「的骰」左,唔係好食到「可可」個部分

服務﹕
入到去店員好主動,可能無咩客...
所以揀款揀耐少少都OK。
我買一磅半分兩袋,半磅個包店員都比我揀三款...
保持高水準...係平價既選擇,
仲有好多味道可以選擇,
食得多JENNY BAKERY,
都可以有多一個OPTION

唔覺唔覺已經食左半包LU...
$48 六至七款
$24 兩款
2010-02-24
$48 六至七款
$24 兩款
2010-01-17 10 瀏覽
十二月上旬‧晴買麵包做早餐,要吃足夠能量,不怕吃些重量級一點的,就要了這個菠蘿蟲蟲包。其實就是三個小型菠蘿包連在一起,中間夾上不薄的牛油。菠蘿包加牛油,幾時都咁好吃,而這條蟲蟲更有三個菠蘿油,吃得滿足。只賣4元半,非常的經濟抵食。
十二月上旬‧晴

只賣4元半,非常的經濟抵食。
令人吃得滿足的菠蘿蟲蟲包
$4.5
令人吃得滿足的菠蘿蟲蟲包
  • 菠蘿蟲蟲包
2009-11-12 4 瀏覽
咁啱經過呢度,睇下有咩好食,比我發現喺呢度有不少好評的蝴蝶餅。蝴蝶餅放喺當眼處,有一大盤,我想如果唔係咁好賣都唔會整咁多啦,於是要了半磅試吓。結果係唔使一晚就比我地食晒,一人大概3,4塊。個蝴蝶餅大小適中易入口、好鬆脆、又十分香牛油味。下次會再買半磅,點解唔買一磅?! 因為少食多滋味呀!

,於是要了半磅試吓。

結果係唔使一晚就比我地食晒

下次會再買半磅,點解唔買一磅?! 因為少食多滋味呀!

2009-11-08
  • 蝴蝶餅
百事吉嘅蝴碟酥,杏仁條同曲奇真係好好好好好好好好好好味. 蝴碟酥+杏仁條 好香甜, 好脆, 好香牛油味. One of the best in the City!!!曲奇都好正, 尤其是果仁曲奇, 屬較硬脆那種. 比Jenny's 及 樂宮的入口即化更合口味. 是我的心水選擇
百事吉嘅蝴碟酥,杏仁條同曲奇真係好好好好好好好好好好味.

2009-10-18