今日趕住番工,於是就網上外賣平台叫咗呢間餐廳,打算澳門餐廳叫個焗葡國雞飯應該唔錯賣相唔錯🙈,上面d焗芝士都冇問題,個飯都係炒飯底都好食,但個汁咸到食咗兩啖就搞唔掂,我要狂對礦泉水,直程腎衰竭咁款😀,雞就多數碎骨到咩咁,基本上係食一啖lur一啖😂😂😅講真,去到呢個位,對佢個粉絲時菜已經唔抱咩期望,個菜一開蓋就見到成個面都係肥肉碎粒😳又有d尤魚丫蝦米咁,本以為丫... 今次算足料啦🤔喂唔係丫,食落去一陣油溝味精嘅風味,絕對係要食菜lur水嗰隻,為咗唔好嘥錢(大佬成90蚊個菜🤮),我勉為其難食咗dd菜,最後頂唔順,難食到將d嘢食(?)一嘢車落垃圾房,物歸原處😇依家搞到番工都冇晒心情🙈估計今個月都唔會再叫外賣🤣因為咸到水腫🙃入廠都似👍

2023-08-19
2022-10-01 1112 瀏覽
食左幾十年野,誇張到咁的情況我真係未見過!叫左個焗葡國雞飯外賣,全部都係骨,仲有舊雞翼尖,有無搞錯呀 !呢間野 ,錢唔係咁賺,你當街坊傻的?盒飯己經細了,仲要全部都係骨!真係無呃人,全部都係骨!如果唔係趕時間,我實攞返盒野畀佢厨房,叫佢自己睇下,玩野呀!邊個仲會幫襯?啲飯又勁難食,仲要唔包野飲都收成五十幾蚊,一盒細飯加少少汁,全部都係雞骨,收成五十幾蚊!我實幫佢宣傳,等全天水圍都知呢間野咁樣賣飯!睇下邊個仲幫襯!
食左幾十年野,誇張到咁的情況我真係未見過!
  • 全雞骨焗飯
2019-12-17 3778 瀏覽
***入呢間餐廳前忘記左睇黃藍地圖就入去的***今日同媽媽去左新北江食TEA,因為媽媽比較麻煩,又要坐得舒服又要乾淨但又唔想食連鎖店。行過三盞燈見都符合到媽媽要求就唔理入左去先雖然已經係食TEA既時間,但係呢度既價錢其實同午餐差無幾,大部份既野食都係三十到尾望住個MENU都唔知食乜好,所以就㨂左比較少機會食到既辣魚包辣魚包係澳門名物入面我既至愛麵包有悄悄烘下,又熱又脆,麵包香加上沙甸魚既香,聞到都食指大動再黎個CLOSE UP看看,入面餡料既份量的確唔少!雖然沙甸魚係一定有D腥,但係如果頂得少少腥既人不妨試下食辣魚包因為辣魚包加左咖喱,所以係D辣味遮蓋下腥味係無咁明顯,而且係好惹味的熱辣辣 既辣魚包好快就俾我KO左,媽媽請我食一舊佢個餐既豬扒,都出乎想像的好食醃得夠味又煎得香,雖然係好油,但係好食既野就係唔健康呢度食物既味道都尚算唔錯,但係始終價錢同MENU既配搭唔算好岩我既口味,我都未諗到下次要幾時先會再黎了
***入呢間餐廳前忘記左睇黃藍地圖就入去的***

辣魚包

辣魚包係澳門名物入面我既至愛

辣魚包

再黎個CLOSE UP看看,入面餡料既份量的確唔少!

醃得夠味又煎得香,雖然係好油,但係好食既野就係唔健康

2019-11-30
  • 辣魚包
2019-09-14 1838 瀏覽
呢間餐廳開咗好耐,一向食物質素都唔錯。基本上就係炒粉麵飯等等嘅食品。焗飯都唔錯嘅,用餐方式:提供堂食 或 送外賣。輪候時間:平時約15-20分鐘;午飯時段同埋晚飯時段人比較多,需要排隊而且需時更來食品方面:澳門是招牌骨炒河($38): 分量充足,味道頗佳。冇跟餐嘢飲既,飲野要散嗌,一點要扣分。總括而言都推薦嘅。價錢唔貴,人均消費:40-60蚊左右。總括而言,美味又出色既食店,咁岩過黎天水圍嘅朋友不妨一試。

用餐方式:提供堂食 或 送外賣。

食品方面:

價錢唔貴,人均消費:40-60蚊左右。
總括而言,美味又出色既食店,咁岩過黎天水圍嘅朋友不妨一試。
2019-05-25 1801 瀏覽
集會炒麵炒麵份量好多,的料都好多,啲炒麵超脆,啲麵都唔會好油,啲汁都好好味e個炒麵份量都好多,的料都好多,啲蝦都好大隻,啲炒麵都一樣超脆,啲麵都唔會好油,啲汁都係好好味乾炒牛河好油,味道都好淡,不過牛肉嘅份量都好多,啲麵份量都多,不過味道就真係淡左啲而且都好油星洲炒米份量好多,料都好多,啲味道好濃好好味佢唔會好油,又唔會好乾鹹魚雞粒炒飯飯嘅份量唔係好多,不過料都好足,啲料就唔係好食得出有鹹魚味,啲雞就好多,而且仲好大舊啲飯都唔會好乾,都唔會好油,整體都好好味
集會炒麵
e個炒麵份量都好多,的料都好多,啲蝦都好大隻,
啲炒麵都一樣超脆,啲麵都唔會好油,啲汁都係好好味
星洲炒米
份量好多,料都好多,啲味道好濃好好味
佢唔會好油,又唔會好乾
鹹魚雞粒炒飯
啲飯都唔會好乾,都唔會好油,整體都好好味
2019-04-13 1174 瀏覽
叫早餐外賣,番茄牛肉湯螺絲粉,煙肉炒蛋,奶茶,加$4多士。50分鐘才送到,螺絲粉一pat pat, 煙肉不見了只有炒蛋,多士無牛油只得一片,全個餐$38。不算貴但也不平,但超難食,不值,下次不會幫襯。
不算貴但也不平,但超難食,不值,下次不會幫襯。
外賣送餐
2019-04-02 1119 瀏覽
相約朋友上屋企玩又懶得煮野食,所以我地決定叫外賣!叫完半個鐘度就送到上屋企,勁快!👍👍🍀金銀蛋白菜 ($63)白菜分量都幾多,清清地仲有菇、金銀蛋,好好食 !😋🍀西蘭花炒鮮魷 ($71)西蘭花好爽口,鮮魷都幾大舊☺️🍀香煎芙蓉蛋 ($63)好大塊,中間加左叉燒同好多韭菜,味道唔錯👍🏻🍀麻婆豆腐 ($63)夠麻夠辣好惹味,撈飯一流 !👍🍀雪菜肉絲炆米 ($47)比較淡味,但加埋麻婆豆腐個汁就岩岩好
相約朋友上屋企玩又懶得煮野食,所以我地決定叫外賣!

叫完半個鐘度就送到上屋企,勁快!👍👍

🍀金銀蛋白菜 ($63)
白菜分量都幾多,清清地仲有菇、金銀蛋,好好食 !😋

🍀西蘭花炒鮮魷 ($71)
西蘭花好爽口,鮮魷都幾大舊☺️

🍀香煎芙蓉蛋 ($63)
好大塊,中間加左叉燒同好多韭菜,味道唔錯👍🏻

🍀麻婆豆腐 ($63)
夠麻夠辣好惹味,撈飯一流 !👍

🍀雪菜肉絲炆米 ($47)
比較淡味,但加埋麻婆豆腐個汁就岩岩好
2019-03-31
30 分鐘 (外賣送餐)
2018-10-18 1085 瀏覽
平時外賣都係叫開三盞燈嘅鹹魚雞粒炒飯但今晚個外賣真係愈食愈燥底一路食一路吐雞蛋殼其實一兩塊都算,都可以接受但又大塊又細塊 食極都有大就大到差唔多指甲咁細就細到好似沙咁食到成咀都係食到冇晒心機
平時外賣都係叫開三盞燈嘅鹹魚雞粒炒飯
但今晚個外賣真係愈食愈燥底
一路食一路吐雞蛋殼
其實一兩塊都算,都可以接受
但又大塊又細塊 食極都有
大就大到差唔多指甲咁
細就細到好似沙咁
食到成咀都係
食到冇晒心機
鹹魚雞粒炒飯
2018-10-18
聽講新北江好出名🤔🤔🤔外賣叫送食飯就打去詆下佢😳落單大約40分鐘就送到♥️當日星期日真心快手🧐☝🏻沙爹肥牛粉絲煲粉絲煮得夠入味。不過新奇地入面有菠蘿😆朋友都話有d 太"新奇"了😂 3味當中lee 味比較得唔到朋友既歡心😂haha椒鹽蝦球🤗好味呢!一打開可以話係狂風掃落葉式咁清曬!唔會過咸! 蝦好大隻! 正😳金銀蛋白菜仔正路野!份量足☝🏻菜量多!送飯一流🤤$199 3樣野! 唔錯!下次試埋其他野先🧐
聽講新北江好出名🤔🤔🤔外賣叫送食飯就打去詆下佢😳

落單大約40分鐘就送到♥️當日星期日真心快手🧐☝🏻

沙爹肥牛粉絲煲

3味當中lee 味比較得唔到朋友既歡心😂haha

椒鹽蝦球🤗
好味呢!一打開可以話係狂風掃落葉式咁清曬!
唔會過咸! 蝦好大隻! 正😳

金銀蛋白菜仔
正路野!份量足☝🏻菜量多!送飯一流🤤

$199 3樣野! 唔錯!
下次試埋其他野先🧐
外賣送餐
2018-05-28 951 瀏覽
今天約左朋友去天水圍嘉湖山莊新北江商場食下野吹吹水,於是去幫襯該商場一樓的一間餐廳叫 ''澳門三大盞燈食坊''。地方唔算寬趟、勝在冷氣夠大。多款美食,任君選擇。我叫左炒貴刁($44),加杯凍咖啡($9),我朋友叫左咸魚鷄粒炒飯($44),加杯熱咖啡($7),合共盛惠$104。炒貴刁夠鑊氣,配料豐富,味道唔錯,但是份量略為少。凍咖啡味道一般,咖啡和奶都不夠。咸魚鷄粒炒飯的飯炒得唔夠乾身,有水氣又太淋,鑊氣唔夠,配料太少,有咸魚味但是食唔到咸魚。

地方唔算寬趟、勝在冷氣夠大。

多款美食,任君選擇。

炒貴刁夠鑊氣,配料豐富,味道唔錯

但是份量略為少

凍咖啡味道一般,咖啡和奶都不夠。

2018-05-27
2018-03-25 956 瀏覽
同好耐冇見嘅朋友食下午茶,因為未食過這間,所以選這間食。 這裏的環境及裝修,都有啲裝飾嘅,不似一般茶餐廳。下午茶叫咗兩個餐,一個星洲炒米,另一個係雞扒炒公仔麵,一杯凍咖啡,一杯熱菜蜜,39蚊一個餐,食咗81蚊。份量一般。唔夠兩個人食飽。最愛星洲炒米,第一次食這間,當然要試下個鑊氣夠唔夠,少少辣,好鹹,成碟嘢得一隻蝦,oh. 但都彈口,星洲炒米 係幾好味不,過就鹹咗啲 ,個熱菜蜜就少少甜。凍咖啡好多冰,都ok嘅,同其他茶餐廳差不多。個雞扒炒公仔麵,好咸,好重味精,個公仔麵炒得好食,個雞好喊。下次都唔會食呢間,雖然係幾好食,但係太太重味精。個雞扒炒公仔麵,超多油,有圖有真相。係食到最後先見到,嚇親我。好肥。
同好耐冇見嘅朋友食下午茶,因為未食過這間,所以選這間食。
這裏的環境及裝修,都有啲裝飾嘅,不似一般茶餐廳。

份量一般。唔夠兩個人食飽。

凍咖啡好多冰,都ok嘅,同其他茶餐廳差不多。
下次都唔會食呢間,雖然係幾好食,但係太太重味精。

2018-01-21 893 瀏覽
三盞燈裝修完都未食過,今日搵野食時甘岩見無乜人等位就決定入去食座位比以前闊落,地方光猛,應該係走葡式路線Menu設計都好靚叫左3個餐脆豬餐$37+凍飲$3迷你脆豬,但好好食,外脆內軟沙嗲牛米,好普通燒汁饅魚豬扒飯$50+凍飲$9幾驚喜,饅魚好大塊,豬扒好鬆軟(係米因為澳門餐廳所以豬扒出色d?),個汁都好好味!焗牛魔王飯$58+凍飲$9一半係咖喱牛腩,一半係黑椒牛仔骨外表都幾靚仔,咖喱牛腩唔係好辣,似葡汁多d,不過有好多牛腩牛根,無薯仔有d失望黑椒牛仔骨就普普通通,只算正常Overall算有驚喜,見人哋話佢啲小炒幾好食,下次有機會去試吓先!
座位比以前闊落,地方光猛,應該係走葡式路線

Menu設計都好靚

叫左3個餐
脆豬餐$37+凍飲$3
迷你脆豬,但好好食,外脆內軟

沙嗲牛米,好普通

燒汁饅魚豬扒飯$50+凍飲$9
燒汁饅魚豬扒飯

焗牛魔王飯$58+凍飲$9
焗牛魔王飯

一半係咖喱牛腩,一半係黑椒牛仔骨
黑椒牛仔骨就普普通通,只算正常

2018-01-21
燒汁饅魚豬扒飯
2017-11-18 692 瀏覽
下午茶36蚊,但食左依然好似完全冇食過野甘。50蚊咖哩飯夠食,但有頭髮。職員態度惡劣,未叫野食就beer到實,上餐又慢,個場已經啪緊烏蠅,完全5明點解仲生存緊。
下午茶薯條及咖哩飯
2017-08-04 808 瀏覽
I've never taste any curry as bad as theirs,after all the ignores of the waitress,i ordered a beef curry with rice.the curry came out to be thin slice pork with a pinch of curry powder in a corn scratch sauce.it is fine if you don't want to put coconut milk or milk in the curry and go for the Japanese style instead of the real Portuguese curry,but the curry has no taste, it's humiliating,please remove it from the menu if you dont like to make curry.(p.s. i pay the meal after a bite)我一生人食過最差既咖哩,叫

我一生人食過最差既咖哩,叫野食已經比佢地無視左四次,我叫個牛肉咖喱飯$42,出到黎變左粟粉芡汁加一茶匙咖哩粉豬肉片飯,唔鐘意好似葡式落椰奶或者奶算數,比個濃郁少少既日式咖哩汁我都好ㄚ,個咖哩無味嫁,個咖哩好侮辱人,唔鐘意咖哩唔該你係餐牌刪除左佢。(我食左一啖就比左42蚊走人)
2017-08-04
2017-05-25 880 瀏覽
三盞燈(天水圍新北江)同男友兩個人食晚餐,叫左2個小菜🥘🥘,1碗白飯🍚,菜同飯都份量大黑椒牛柳絲炒腰果HK$62:黑椒味唔太重,牛柳口感岩岩好,唔會煮得太熟,腰果非常香脆😋😋,配埋爽脆既青椒同西芹粒,但食到底有d 油😐,如果無甘油會更好XO 醬炒什菜HK$60:d 菜出左好多水,搞到XO 醬味沖淡哂~🙁什菜包括有菜心,小白菜,西蘭花,紅椒小白菜味道最好,菜心就太硬,西蘭花又太林🙁仲叫左杯咸擰7~🍹HK$10,白飯就$8, 所以埋單total HK$140環境都幾乾淨,好中意地下d 懷舊地塼😍下次會再去試下其他小菜😝😝😝

三盞燈(天水圍新北江)

黑椒牛柳絲炒腰果HK$62:

XO 醬炒什菜HK$60:
d 菜出左好多水,搞到XO 醬味沖淡哂~🙁
什菜包括有菜心,小白菜,西蘭花,紅椒
小白菜味道最好,菜心就太硬,西蘭花又太林🙁

環境都幾乾淨,好中意地下d 懷舊地塼😍
下次會再去試下其他小菜😝😝😝
黑椒牛柳絲炒腰果