2015-04-21 2155 瀏覽
唔知點解想坐得舒舒服服噤食潮洲野,都總係會諗到潮江春,唔通個名真係改得噤好今日同爸爸嚟到撑檯腳,新年過後都想食番清淡啲清一清腸胃,叫咗幾個家常小菜就等食喇呢兜咸菜都幾開胃嘅,夠酸又凍凍地!有咸菜、花生同木耳,仲有少少微辣添鵝片上檯喇,大大碟無失禮,色水夠,食落無想像噤濃味 淡淡鹵水味同鵝味,如果鵝味多啲就更好除咗皮位之外,鵝肉偏瘦, 唔會食到成口油但2個人食就覺得多,可能叫雙拼會好啲!期待感好高嘅椒鹽九肚魚到喇,CP值好高,平平地但又幾大碟上檯即食係會「辣」口嫁,炸得薄無翻炸,香鮮出爐都已經加分唔少!九肚魚一食啲肉係會好自然噤鬆開化開本身九肚魚都唔會好大條,但如果個魚身厚肉啲就仲好!呢個咸魚煎肉餅就真係跌一跌眼鏡喇,咸魚香奉,食落好「實」 因為係煎,我仲特登睇一睇個外表,一啲都唔香脆,失望係就係無油味,但同時無咩肉味,見到都食唔落喇叫咗幾道下飯嘅菜式,我都叫番個白粥送下先白粥係偏杰身,粥水較少,而且唔係太熱,真係比較似潮洲粥!嚟到呢道,點可以唔試下反沙芋條呢?之前其實未食過呢個甜品,所以唔知正唔正宗,但食食吓覺得幾得意,硬身嘅糖包住熱熱嘅芋條!本身唔鐘意太甜嘅我,預先將小部份嘅糖拆走,
咸菜
鵝片
鵝片上檯喇,大大碟無失禮,色水夠,食落無想像噤濃味
淡淡鹵水味同鵝味,如果鵝味多啲就更好
除咗皮位之外,鵝肉偏瘦, 唔會食到成口油
但2個人食就覺得多,可能叫雙拼會好啲!
椒鹽九肚魚
期待感好高嘅椒鹽九肚魚到喇,CP值好高,平平地但又幾大碟
本身九肚魚都唔會好大條,但如果個魚身厚肉啲就仲好!
咸魚煎肉餅
呢個咸魚煎肉餅就真係跌一跌眼鏡喇,咸魚香奉,食落好「實」
因為係煎,我仲特登睇一睇個外表,一啲都唔香脆,失望
係就係無油味,但同時無咩肉味,見到都食唔落喇
白粥
叫咗幾道下飯嘅菜式,我都叫番個白粥送下先
白粥係偏杰身,粥水較少,而且唔係太熱,真係比較似潮洲粥!
反沙芋條
反沙芋條
本身唔鐘意太甜嘅我,預先將小部份嘅糖拆走,係就係新鮮,但就唔係噤啱我口味喇
淨番個啲就交俾爸爸KO啦
2014-09-09
椒鹽九肚魚
  • 反沙芋條
2015-01-09 1501 瀏覽
同媽咪過來食冬至兼生日飯 好在提早book檯 超多人 呢度服務好周到   一定要讚下!叫咗個豬肺湯 好濃郁 料足夠 媽咪都飲咗好多碗 個燒雞稍微咸咗少少 但係都唔錯 皮薄脆翠肉瓜好正 裡面D木耳爽口彈牙 配上百合 正!因為冬至 好似D價錢貴咗好多 成餐飯around600
四季豆
翠肉瓜
燒雞
2014-12-22
團年飯
翠肉瓜
燒雞
2014-10-18 1894 瀏覽
之前同男友約定爸爸同世伯o係(11-10-2014 Sat)晚o係葵芳食晚飯傾o野,6:45 pm到o黎,我o地諗住去稻香,點知執o左, 咁唯有等呢間同隔離o既中國芳.我o地攞o左飛,男友就兩邊問晒要等幾耐?中國芳答7:15pm,呢間就答7:00pm,咁好啦,等.等到7:00pm都未叫我o地No.,男友就走去問,佢答7:30pm. 突然又變7:30pm, 我知我爸爸會開始肚餓同唔等得,於是即刻拉隊走人搵第二間.其實我都知要等,但佢o地唔應該咁樣呃人留客,呢一刻話7:30pm,分分鐘到時又話8:00pm,8:30pm如此類推.

突然又變7:30pm,
我知我爸爸會開始肚餓同唔等得,於是即刻拉隊走人搵第二間.

2014-10-11
2014-09-16 1878 瀏覽
遲來的月餅評襯托出遲攞的月餅, 因此我要特地走到潮江春處攞月餅。路邊社透露今年美心的雙黃白蓮蓉, 若然揀選環保裝而非鐵盒裝, 可獲贈多一件流心奶黃月餅。  而我本著環保暨貪吃的念頭就換了盒環保裝, 當我從女侍應生手中接過月餅來時, 我慶幸自己選得正確。環保紙製作的月餅盒, 附手抽;逛街時, fing fing 下真過癮!「香港限定」加上「保證全部香港製造」--- 已經是信心加值得購買的認證。得到了多個「可生物分解」認證月餅盒的開關就是靠手抽旁的紙索條, 別小看它們 ... 把盒鎖得穩固。連內籠間隔都是用硬咭紙, 可是個別包裝的月餅要無可奈何地用塑膠袋盛著。隨手拿件月餅來開刀...就拿這件雙黃白蓮蓉月餅來評評, 兩隻鹹蛋黃一大一小, 鹹味不夠亦無漏油, 白蓮蓉沒有以往的幼滑, 油份少了亦削了。後來吃的那三件月餅, 幸而切開後蛋黃油都漏了出來, 沒有錯過!
得到了多個「可生物分解」認證
隨手拿件月餅來開刀...

外賣自取
2014-07-27 1876 瀏覽
星期日同屋企去飲茶~今日超好彩好快就有位,上次去要等幾十張枱T.T大約等咗15分鐘就有位了~環境裝修得幾靚~入到去首先放底咗碟前菜~都幾好食~辣辣地幾開胃鵝肉絲粉皮鵝味算幾濃,但唔夠凍,好油,可能係用鵝油去撈. . .所以好淡味,比較喜歡用麻油或麻醬. . . 可能因為唔想遮蓋咗鵝香所以整得好淡沙津明蝦角即叫即炸,黎到嗰時好熱,但都係勁多油,無(鯨)下d油先出黎. .不過炸得好鬆脆,蝦肉夠大,爽口彈牙,尚算不錯水晶包有豆沙同蓮溶餡,個皮比較比較韌. . .好彩唔算太甜~如果有奶黃餡就好了~Xo 醬羅白糕完全無xo醬味. . . 得美極味. . .羅白糕有少量羅白絲係入面,但口感較腍. . .唔洗講. . .都係好油. . .香麻流沙煎埋仔衣個無甘油~表面好廷同脆身~麻蓉不會太甜,可惜唔太流沙不過都幾好食~價錢比一般酒樓貴,雖然野食比較多款式,但質素比想像中差. . . 有點失望
星期日同屋企去飲茶~
今日超好彩好快就有位,上次去要等幾十張枱T.T
大約等咗15分鐘就有位了~
環境裝修得幾靚~
入到去首先放底咗碟前菜~
都幾好食~辣辣地幾開胃

鵝肉絲粉皮
鵝味算幾濃,但唔夠凍,好油,可能係用鵝油去撈. . .

沙津明蝦角
不過炸得好鬆脆,蝦肉夠大,爽口彈牙,尚算不錯

水晶包
有豆沙同蓮溶餡,個皮比較比較韌. . .
好彩唔算太甜~如果有奶黃餡就好了~

Xo 醬羅白糕
完全無xo醬味. . . 得美極味. . .
羅白糕有少量羅白絲係入面,但口感較腍. . .
唔洗講. . .都係好油. . .

香麻流沙煎埋仔
衣個無甘油~表面好廷同脆身~
麻蓉不會太甜,可惜唔太流沙
不過都幾好食~

2014-07-27
2014-04-07 2572 瀏覽
今晚想食小炒,天氣不穩定,留在商場最安全。一直對連鎖酒樓有保留,因為很多時都碟頭細,味道有一般。想不到今晚卻有意外驚喜。每枱酸菜: 少許麻辣,帶酸,醒胃。青瓜、木耳等夠爽口,抵比廿蚊。粟米班塊: 炸得夠脆,內又夠滑,粉不厚,有魚味,肉又厚身,件數多。粟米汁夠濃,沾上後滑上加滑,讚。薑蔥蘿白糕生蠔煲: 很特別的配搭,蘿白糕盡吸當中精華,又薑蔥和生蠔的香味,蘿白糕有蘿白條在內,很正。生蠔肥美JUICY,煲內居然有8隻漲卜卜的肥美生蠔,才$168-真係抵食又好味。鹽水炸豆腐: 豆腐好滑,有點像炸鮮奶般,有豆香,沾上鹽水,微咸...LIKE。沙茶牛肉芥蘭: 碟頭勁足,牛肉夠味有咬口,芥蘭沾上沙茶汁,GOOD。
每枱酸菜
粟米斑塊
薑蔥蘿白糕生蠔煲
鹽水炸豆腐
2014-03-20 1840 瀏覽
和同事一起來此午飯,我都是第1次前來,價錢有點高,但食物質素和味道很好,環境又很舒服,貴一點都值的。******************************午飯先來取枱,看到這裏環境都不錯。這個炸蝦丸做得好味,入口彈牙,味道又很香蝦味。這個椒鹽魷魚,炸漿夠薄但又脆口,入口香酥,所以很好味。這個雙色水晶包,內裏的有奶黃和蓮蓉,味道不甜皮又不厚,好味。

午飯先來取枱,看到這裏環境都不錯。
這個炸蝦丸做得好味,入口彈牙,味道又很香蝦味。
炸蝦丸
這個椒鹽魷魚,炸漿夠薄但又脆口,入口香酥,所以很好味。
椒鹽魷魚
雙色水晶包
炸蝦丸
椒鹽魷魚
雙色水晶包
2013-11-17 1621 瀏覽
今年的生日願望其實是想吃北京烤鴨,耐何與家人一共三人一定消滅不到一隻鴨,最後經過我這大小姐精挑細選下,選擇了屋企附近的潮江春,因為慶祝本小姐生日,我希望選擇一個舒適的環境。我們家住在葵涌區大大話話有十多年,但竟然從來沒有光顧過潮江春,這是我們的第一次。訂了七時晚飯,爸爸媽媽一早便入座。門口接待處外坐了一排人,大概是要等待入座,接待處後有一大空間,我確實不明白這設計是為甚麼的。酒樓入面的設計很有趣,先看到一四方的廳,經過這個大廳見到一排的廳房,經過這一堆廳房(有點九曲十三彎的感覺呢!),又會見到另一個大廳的。一坐下已經到圓枱上的餐枱布寫著Chiu Chow Garden,這是中價酒樓的派頭吧!餐具算是精緻,銀灰色的花邊,予人感覺高尚(雖然那些花邊,經過時日的洗禮後,有點褪色 )吃中菜必然會附上一小食,雖然是潮洲菜酒樓,但這兒的小食不是傳統的酸菜,而是帶麻辣味的涼拌青瓜雲耳豆腐。這是我最喜歡的涼拌小食,青瓜爽口,雲耳吸收了醬汁的味道,豆腐有硬,但還算不錯。潮洲菜要吃鹵水應該是一個常識吧,我們點了個鹵水鵝片,因為可以啖啖肉嘛!以大概$95的鹵水鵝片來說,份量算是不少,但是這兒的鹵水做得很差,

涼拌青瓜雲耳豆腐
鹵水鵝片
潮洲菜要吃鹵水應該是一個常識吧,我們點了個鹵水鵝片,因為可以啖啖肉嘛!以大概$95的鹵水鵝片來說,份量算是不少,但是這兒的鹵水做得很差,沒有鹵水應有的味道,花椒八角桂皮味欠奉,只有豉油的鹹味。吃鹵水應該少不了的醋汁,竟然還要三催四請可有,失望。
沙茶牛肉芥蘭
菜方面,我對芥蘭情有獨鍾的,於是選了這款沙茶牛肉芥蘭。芥蘭煮得剛剛好,但沙茶牛肉卻是最大的失敗之處。牛肉沒有牛味,明顯的經過梳打粉重重的醃過,軟得失去了牛肉應有的靱口感。用沙茶醬去煮過的牛肉,竟然沙茶醬只是流於表面,而且醬汁太多,令整碟茶太多水,應該要打獻去收汁。
碧綠珠菜川椒雞
這個月以恒生信用咭簽賬單一消費滿$300可以以$1 Cash Dollar換購一道小菜,我們選擇了這碟碧綠珠菜川椒雞。我好喜歡川椒雞的炸珍珠葉,聽說炸珍珠葉也不容易,因為時間要拿攝後準確,否則珍珠葉會變黃。至於主角的雞件,估計又是用上雪藏貨,沒有雞味的,而川椒雞應有的微辣椒香味亦沒有,又是失望之作。
木桶鮮鮑粒雞粒炒飯
整個晚餐唯一最叫我滿意的是這個飯。木桶飯內有一個不銹鋼桶,盛載著炒飯,面頭是一個有雞肉粒、鮮鮑魚站和江瑤柱絲的醬料。木桶飯,其實還不過是一個噱頭,正宗的木桶飯,應該是把米飯放入木桶蒸煮。這炒飯明顯的跟木桶沒有關係,幸好炒飯做得不錯,炒得一粒粒的,每粒米飯亦沾到醬汁味。要彈劾的是主角雞肉粒和鮮鮑魚粒,兩者都沒有味的,只有雞肉和鮑魚應有的口感而已,相反,瑤柱絲煮得剛剛好,可以吃到瑤柱應有的甘甜味,而且大廚毫不孤寒,這飯內有許多瑤柱絲的。
2013-11-16
生日
涼拌青瓜雲耳豆腐
木桶鮮鮑粒雞粒炒飯
2013-10-08 1221 瀏覽
飲茶叫點心之餘,都叫下一啲潮州野,滷水鵝,滷水好好味,鵝肉又滑。椒鹽小黃魚,炸得香脆又夠乾身,好食呀。燕窩蛋撻,燕窩增加口感,最正係酥皮呀。煎堆仔外脆內煙韌,好食。其他既點心有薑蔥牛柏葉、奶皇包、雞扎和鳳爪,都有水準。
椒鹽小黃魚,炸得香脆又夠乾身,好食呀。
燕窩蛋撻,燕窩增加口感,最正係酥皮呀。
煎堆仔外脆內煙韌,好食。
其他既點心有薑蔥牛柏葉、奶皇包、雞扎和鳳爪,都有水準。
2013-10-03 977 瀏覽
雖然潮江春聲稱是潮洲菜,早市點心絕大部份都是廣東款式都, 是美心格局及美心味道。。煎腸粉質量不錯,煎的火喉恰恰好,外面香脆,裡面尚保持軟滑,加甜辣醬及芝麻,乃港式美食也! 豉汁鳳爪夠惹味,鳳爪大隻足肉,再配炆花生,不錯的配搭。比較差的是豆苖鮮蝦餃,饀料疑似是蝦,豬肉及菜攪成,肉不夠新鮮,'爛蓉蓉',更不用說彈牙,皮又太厚,認真麻麻!柴魚花生粥普普通通,排骨及柴魚淡而無味。
豉汁鳳爪
柴魚花生粥
2013-09-30
2013-01-14 791 瀏覽
繼平安夜到深圳探班,除夕日寶寶也到訪了香港公司前。抵達前,一家人又是先填飽肚子;其實不只一家人,因為同事的B女一家也一道來到潮江春飲茶,好不熱鬧!  兩個可愛寶寶同坐一桌,大人們的焦點都不知放在那裡好了;不過天氣凍特別肚餓,大家仍然點了一檯點心,在餵飽寶寶後,努力的吃吃吃!  首先是叉燒酥,飽滿薄帶油光,酥皮又輕薄脆而層次豐富,加上香甜叉燒餡,相當美味! 又是以叉燒為餡的叉燒腸,令人慨嘆想不吃紅肉還真不客易;不過這裡的出品皮較厚,水準只是平平,沒早前澳門觀海軒的晶瑩剔透高質。 鳳爪是飲茶熱門點心,不過我很少吃,趁大家勁吃時反而努力將前菜青瓜木耳豆腐清光了,因為微辣口味實在很開胃呢! 又點了老公至愛的雞紮,用上蟹柳取代冬菇,鮮味更重,除了棉花雞我全部吃光光! 另有鮮竹卷則沒試了。還點了叉燒包,其實是點給寶寶吃的,不過他吃的版本沒有叉燒餡,可能有點寡,好動豬吃了兩口就去撩隔離檯玩了!   起初擔心不夠飽,又點了火鴨絲炆米,後來覺得有點過多;不過它實在炆夠入味相當好吃,而且由blog友資料所知,鴨肉鐵質豐富,比起豬肉令我更舒心食用!(按:早前惠州行後,對於吃哺乳類的動物開始抗拒

首先是

又是以叉燒為餡的

鮮竹卷則沒試了。還點了

起初擔心不夠飽,又點了
火鴨絲炆米,後來覺得有點過多;不過它實在炆夠入味相當好吃,而且由blog友資料所知,鴨肉鐵質豐富,比起豬肉令我更舒心食用!(按:早前惠州行後,對於吃哺乳類的動物開始抗拒,想盡量少吃,但同時也怕鐵質不夠!)

甜點方面,先有
脆皮菠蘿包,中間是奶皇混合菠蘿粒,香甜得來相當清新美味,推介。

另外又有
鴛鴦水晶包,個人鍾愛蓮蓉餡多於豆沙餡,不過要講這次那外皮是厚了些少,感覺比以前遜色了。

最後還有
馬拉糕,這個則非常鬆軟,香甜得來質感微帶濕潤,很讚。這頓姐姐也有來,令我與老公相對吃得舒服多了,還拍下好些雙寶的搞笑片段! 這頓5個大人共吃了$462,收費合理,不過擺碟似乎比以前逼了,BB車入其實有點困難呢!

食開有條癮,隔了不夠一星期,HR發起慶功宴,邀請上回有份幫手的同事去飲茶,又是選址潮江春。當日抵達時HR已率先點了一檯都是點心,首先是
生炒糯米飯,這個嫌炒得不夠香!
迷你蛋撻仔也有兩份,不過我沒吃,其實個人鍾意麵包店新鮮焗製的大蛋撻,多於酒樓的小蛋撻,大家認為呢? 當日胃口一般,
鯪魚球
韭菜餅也沒有吃,改而主攻
菜芯,另外還有
菜苗,除了健康及素食考慮,也是希望留肚給晚上的buffet! 然而來到
炒蘿蔔糕,雖然切得比較大粒,但實在香口入味,兼連少量炒蛋十分美味,又忍不住吃了好多! 另外還有
燒賣
蝦餃,前者已經沒幫襯了,但後者有三籠之多,不吃不行,而且味道也不差的。

還有
雞紮
雞包仔
叉燒酥
帶子腸
叉燒腸等,每款試一點已經挺飽了! 要提是
奶皇包水準非常麻麻,有點浪費胃納呢。

繼點心之外,人多關係還點了
滷水鵝片夾豆腐,始終是潮州菜館,出品果然有水準,肉香鮮濃相當好吃的。

再加多個個人一向大愛的
福建炒飯,米飯一下來,無比的飽足了。

最後再以甜美的
雪糕楊枝甘露作結,是超滿足的一頓,多謝HR了!
2012-12-31
  • 滷水鵝片夾豆腐
  • 福建炒飯
  • 雪糕楊枝甘露
2012-03-04 859 瀏覽
今年,為了遷就手術後剛癒一個月的媽媽,親戚們亦不介意正月之後才食這餐遲來的賀年飯! 最緊要大家開開心心健健康康! 姨姨及姨丈每逢星期日,總會來葵芳新都會廣場 5 樓 <潮江春> 飲茶,覺得質素不俗,因此決定在此食一年一度的賀年飯。 <潮江春> 是美心飲食集團旗下酒樓,有著一貫管理模式及系統!相信質素會較有保證!一走入門口位置,華麗水晶燈襯托之下,氣派中見優雅! 桌與桌之間有合理距離,座位寬敞,客人能夠坐得舒適。 貴賓房外,花紋圖案添上色彩!就連掛燈配合 fake print 牆身!突出優雅的環境! 服務方面一貫美心作風,勤快有禮貌! 我頗為欣賞女侍應的制服設計! 白色短身外套上有藍色車花,時尚中不失中國色彩!配合黑色衫及黑色西褲,其實,都幾蝦人著!由於表弟要工幹,我們一行 9 人,選擇了五款小菜、伊麵及湯。依上枱次序: 前菜小食清脆的拍青瓜、木耳絲、青豆配上麻辣汁料,相當醒胃! 最初入口時,只是微辣,辣味會慢慢滲透整條舌! 卥水三拼盤 ( 例牌 ) $138卥水鵝片在潮州菜中是不可缺少的!雖然薄薄的一片鵝肉,肉質豐腴富肉香!肥而不膩又入味!海蜇絲是微辣有
最緊要大家開開心心健健康康!

<潮江春>
一走入門口位置,華麗水晶燈襯托之下,氣派中見優雅!
桌與桌之間有合理距離,座位寬敞,客人能夠坐得舒適。
華麗水晶燈襯托之下,氣派中見優雅!
貴賓房外,花紋圖案添上色彩!
掛燈配合 fake print 牆身
服務方面一貫美心作風,勤快有禮貌!
我頗為欣賞女侍應的制服設計!

依上枱次序:

前菜小食
清脆的拍青瓜、木耳絲、青豆配上麻辣汁料,相當醒胃!
最初入口時,只是微辣,辣味會慢慢滲透整條舌!
卥水三拼盤 ( 例牌 ) $138

海蜇絲是微辣有口感的!
墨魚切得夠薄,爽滑彈牙,也是不錯的!

豆腐是用來墊底!滑不留口,水準之作!
整碟很有潮式風味!
可真一流呢!
卥水三拼盤 (卥水鵝片、海蜇絲、墨魚 )
上湯浸豆苗 $88
食過 heavy 的卥水三拼盤後,來一道清新美味的上湯浸豆苗,豆苗口感柔軟,蒜香香氣四溢!清清地好食又健康。
上湯浸豆苗
金沙炸子雞 $168
色澤均勻,外皮甚為香脆,肉質嫩滑!
總算有雞味,不肯定是否冰鮮雞!就是咸了一點!要多渴水才可解渴!滋味自然扣分!
金沙炸子雞
上湯焗澳洲龍蝦伊麵 $64/兩
經理先拿出新鮮龍蝦給我們過目,足一斤半!果然斤兩十足!

龍蝦肉十分鮮美!食起來啖啖肉!很滿足!
師傅碎切龍蝦,令人容易進食,認真細心!
我們不需用那個龍蝦鉗!伊麵軟硬適中,完主吸收上湯與龍蝦汁的精華,份外滋味!
沒有芝士焗龍蝦伊麵帶來的飽餾感,已是不錯!
上湯焗澳洲龍蝦伊麵
蟲草花燉螺頭湯 ( 例牌 ) $168
冬蟲草價值連成,具滋肺、補腎、護肝、防衰老、降血壓、提高免疫力的功效,隨時動輒成萬銀先買到一兩高級冬蟲草;反之,蘊含氨基酸嘅蟲草花藥用功效不及冬蟲草,大約 $20/兩。相比之下,天淵之別!
近年,廣受食肆歡迎,一來成本低,二來帶點爽身煙韌口感,三來天然橙色增添賣相色彩!
加入蟲草花後,帶有藥材味道,
配合響螺頭、雞、瘦肉,入口更鮮甜!湯料很足令湯味濃郁!只是略嫌有點油膩!
蟲草花燉螺頭湯
家鄉煎釀豆腐煲 ( 例牌 ) $78
當日天氣頗冷,媽媽建議點個煲仔菜,暖胃之餘又可保溫。真是好主意!

這是最為清清淡淡的一道小菜。
豆腐的質感頗為滑溜,表面的材料,以肉及蔥粒為主,散發陣陣清香!
還有,混合了左口魚粒,增添咸香又充滿潮式風味! 伴上芹菜粒一起食,豐富了口感層次!
底層放了不少白蘿蔔絲墊底,味道清甜。
家鄉煎釀豆腐煲
清蒸杉斑 $880 ( 信用卡優惠正價75折 )
起初我們打算點大青斑 $528 ,不過,經理游說杉斑肉質更滑,包我們滿意!( 認真 Hard sell! )

他告訴我們,條魚足兩斤!
這是全晚最貴的菜色!魚質果然鮮滑!經理沒有介紹錯啊!
火喉蒸得恰到好處!魚肉柔軟得來,夾起不會散,証明肉質不是霉!魚味清甜帶魚鮮味!口感極佳!已是值回票價!
清蒸杉斑
我們已經很飽,沒有叫甜品

某信用卡優惠:2人 - 5 折、3人 - 67 折、4~12人 - 75 折正價 75 折
埋單大約 $3,100/ 9人 ,每人大約 $350,是貴了一點!一年一次亦無所謂吧!

實在誠心希望店方繼續努力,保持食物水準!
2012-02-25
用餐優惠
信用卡優惠
<潮江春>
華麗水晶燈襯托之下,氣派中見優雅!
貴賓房外,花紋圖案添上色彩!
掛燈配合 fake print 牆身
卥水三拼盤 (卥水鵝片、海蜇絲、墨魚 )
上湯浸豆苗
金沙炸子雞
上湯焗澳洲龍蝦伊麵
蟲草花燉螺頭湯
清蒸杉斑
家鄉煎釀豆腐煲
  • 卥水鵝片
2011-06-02 349 瀏覽
週三繼續飲茶生涯,地點仍然是葵芳新都會,但就上了一層去到潮江春。它的前身是同樣主打潮式的聚豪閣,改名及裝修後,原來已已升價不少,一進門即見大水晶燈+艷麗花束,已可見其華麗不凡氣派。  酒樓內亦以玻璃窗及水晶燈作佈置,環境相當高雅瑰麗,然而偏黃的燈光真的很欺負人,是以當日無心機影相,當然太多食物一次上檯也是原因。這裡與樓下的推車仔不同,食客是剔點心紙落柯打的,收費則為:茗茶$10/位,小點$17、中點$23、大點$26、特點$28;腸粉、粥品等$26。先來兩碟收費前菜($15份),當中的豆腐、木耳、朁豆都十分清新開胃,得我歡心,最後大家都清得七七八八,算是值回票價。 第一碟是影得算是最四正的豉油皇炒腸粉(特),腸粉炒得滑溜又入味,配上麻醬與甜醬十分好吃呢! 之後又有一連串的點心/小食,包括:椒鹽九肚魚($38),很多同事讚好食,但怕熱氣關係我只試了一小段尾,未吃出鮮味來;沙律明蝦角(大),忍不住吃了大半隻(尾部不要),但覺蝦肉鮮爽美味,皮薄也不太油,配上沙律醬尤其滋味;蟹籽蒸燒賣(大)兩籠,還是有點陰影,沒試了;水晶鮮蝦餃(特)兩籠,大肚婆不能吃太多蝦啦,這回忍住沒吃了;碧綠菜苗餃(大)

第一碟是影得算是最四正的
之後又有一連串的點心/小食,包括:
蟹籽蒸燒賣(大)兩籠,還是有點陰影,沒試了;
碧綠菜苗餃(大),錯過了蝦餃,改吃菜苗餃一樣美味,而且食味更清治討好;
咖哩蒸土魷(大),沒吃土魷,卻吃了咖哩薯仔,炆得很稔挺可口的。除了點心,與早一天一樣又是點了大量蔬菜,其中
白灼皇帝菜(特)是我吃不慣的,所以沒碰,改而主攻正氣的
白灼菜心(特),以及平日較少吃到的白灼小豆苗(特),這裡加上少量蒜茸同吃,多一份香口滋味。
此外更多的點心還包括
魚湯鮮竹卷(大),浸在湯中而非油中,賣相不錯,但鮮竹卷向來非我所好,留給其他貴賓品嚐吧;
韭黃鮮蝦腸(特),又是因為用盡了蝦的quota,放棄了;
安蝦咸水角(小),也同上;來到甜點系列的
鴛鴦水晶包(中),就不容錯過了,這次吃了蓮蓉味,很香又滑,美味;
紅棗千層糕(中)則軟棉得來很彈牙,又是很讚!

當日又散點了一份
滑蛋帶子蝦仁炒河($108),炒河雖然賣相平平,然而滑蛋「捐窿捐罅」索進軟滑的河粉後,實在是意料之外的美味動人,而且我極欣賞成品炒得絕不油膩,所以一連添食了三數碗!

另外還點了一窩
蠔仔粥($88),由於食物太多擺滿了餐檯,就由侍者要求分起送上。這個粥貨真價實,相當足料,但講味道卻是前身的聚豪閣要好吃一些,這個只是中中挺挺。

來到餐後甜點/糖水時間,實在太飽關係,這次放棄了
楊枝甘露,改吃較清怡的
香芒蘆薈果凍(大)。不得不讚果凍充滿清爽蘆薈粒,拌的香芒汁又非常酸甜開胃,在飽餐後來一份真的很妙!
吃得滿足的一餐,比早一天美心皇宮那頓滿意多了,雖然消費也相對較貴。不知是否這個原因,OR的評價中更多是彈多於讚? 其實除了燈光真的很不濟,其他各方面都表現不錯,是與客食飯的好地方!
2011-05-25
  • 紅棗千層糕
  • 滑蛋帶子蝦仁炒河
  • 香芒蘆薈果凍
2010-10-06 243 瀏覽
同兩個客吃飯, 見到呢間新開幾個月潮江春$298 元一個輕量四人餐, 合乎公司請客吃飯價位, 點知賣單要$420, 加茶位加落台小食加1錦就加了成百幾大元, 真是物如主人樣, 講番食物:卥水拼盤鵝片切得夠薄, 少少肥肉, 點咗汁吃落酸中帶鵝片卥香, 正東菰肉丁泡飯湯用老火湯, 東菰薄切加芫茜吃落咸中帶少少甜, 如果啲米先炸一炸過冷水再整成泡飯吃落會粒粒出汁, 美中不足紫蘇葉炒雞味道我吃落就覺得過咸, 個東北客就話炒得夠火喉很香口三個點心中蝦餃啲蝦很大只, 不過雪藏蝦仁無蝦味得個大字津白煮得太干身, 成舊飯錦痴埋一齊, 賣相不佳午飯繁忙時間都坐不滿席, 服務態度不錯, 茶剛倒完即刻有婶婶來換, 請客吃飯以新都會廣場可以選擇的餐廳不多來講都算過得去, 就是茶位雜八欄費太貴了.

成泡飯吃落會粒粒出汁, 美中不足

三個點心中蝦餃啲蝦很大只, 不過雪藏蝦仁無蝦味得個大字

津白煮得太干身, 成舊飯錦痴埋一齊, 賣相不佳

值得一試
ok啦
2010-09-30
值得一試
  • 鵝片
2010-09-21 156 瀏覽
大,中,小點,蒸飯及粥都是$13.80, 腸粉$18, 茶$8人數:2位, 叫了8樣當中包括鳳爪排骨蒸飯及大點, 基本上吃4樣點心再加蒸飯已飽, 但想叫特色甜品, 例如煎芋蓉餅及紅棗千層糕燒賣及一般港式點心有4粒, 但如果點潮式點心(例如煎芋蓉餅, 粿), 全都是得3件。非甜品類都頗鹹, 咬一口已想吐出, 鳳爪排骨蒸飯很大盆, 足2大滿碗, 鳳爪有2隻, 排骨至少有五粒。$13.80頗貴, 銅鑼灣早茶都只是大,中,小點$10 (我見過陳寶珠同佢d fans都時常在那兒飲茶)

2010-09-20
$70 (早餐)