2015-01-23 541 瀏覽
平時LUNCH 離唔開公司附近D餐廳,唔係食呢間就係M記,可選擇既唔多。呢間有時侯都會一星期食一兩次,自從早兩個月有小強哥+大版經過我附近之後,就無再去。凍檬T-夠大杯又多檸檬~~正!黑汲椒汁豬扒腸仔火腿飯 - 個汁幾好味,朱扒唔會太難食,全部都可以放得入口就算,話晒40蚊都唔過,算係咁。食完急急腳趕返公司繼續返工。埋單$39, 仲有1蚊找!!正
凍檬T
凍檬T-夠大杯又多檸檬~~正!
黑汲椒汁豬扒腸仔火腿飯
埋單$39, 仲有1蚊找!!正
2015-01-23
凍檬T
2014-01-12 212 瀏覽
早前食過佢地嘅清湯牛腩飯,牛腩好像用清水烚熟一樣,完全無牛味,還以為係豬肉,其實到而家我都懷疑係豬,真係好似用黎煲完湯再攞上枱咁,上次都話唔會再幫襯,點知又比多次機會自己“奶”嘢,今次食個羅宋湯公仔面加隻雞肶,隻炸雞肶細過小朋友手板,又乾又咸,個麵就更加唔掂,又咸又油,我話過下次請我都唔會再去!仲有一樣嘢係佢地d筷子好油,感覺好唔乾淨,唉?
2014-01-10
2013-09-04 114 瀏覽
I've eaten at this restaurant several times before. I only come here for their outdoor seating. But other than that, there are many more choices around the area. On this particular day, I had the lunch set...steamed meat pie. It comes with a drink and soup. I was quite disappointed with the size of the meat pie as it was very small...probably the size of my palm and much smaller compared to the other restaurants nearby. The positive thing about it was the taste. They added dried squid on top whi

On this particular day, I had the lunch set...steamed meat pie. It comes with a drink and soup. I was quite disappointed with the size of the meat pie as it was very small...probably the size of my palm and much smaller compared to the other restaurants nearby. The positive thing about it was the taste. They added dried squid on top which gives it a briny umami flavor to an otherwise plain pork pie.

The soup was just your typical soup of the day and the iced milk tea was again, typical. So grand total for the meal was $38...$35 for lunch add $3 for cold drink. I could have gotten the same meal for $30 elsewhere.
2013-09-02 100 瀏覽
在下甚少在上葵涌覓食,最近一次就要數七月份新開的茶記,也是放工後才去吃一個下午茶。今天再次來到這裡,適逢是午飯時間,順理成章地在這裡吃個午餐。石蔭路有好幾間茶餐廳的,而港麗餐廳便是其中一間,而且是廿四小時營業,還有 WiFi 提供,是一間較進取的茶餐廳。今天適逢開學日,加上午飯時間,不少學生在這裡吃午飯,而在下只有一個人,便很快入座,基本上是不用等位的。從店舖看來,餐廳環境都算幾企理的,雖然開業都有兩年多,但感覺上都幾新淨的。打開餐牌看看,有粉麵和中西式午餐,也有小菜套餐選擇。在下對於今天的中式午市套餐興趣不大,不想食炒粉麵炒飯和蒸餸,也不想吃小菜套餐,因此點了西式午餐好了。從餐牌點選了三款:豬扒腸仔蛋飯配洋蒽汁,洋蒽汁貫徹了茶餐廳的風格,比較稠杰,豬扒有點鬆脆,但也較腍,煎蛋是全熟煎蛋,沒有半點蛋汁,是意料中事,腸仔沒有煎過或炸過,估計是用熱水浸熱。凍奶茶入口都算幾香滑,奶和茶比例適中,也有茶味的香醇,茶味也沒有因為有冰而變淡。一到午市,餐廳例牌忙碌的,但是今天所見卻又不是忙中有亂,服務都算意啦。

2013-09-02
2K
獨個兒到葵涌的石陰路, 深入敵方去剌探軍情... 事後肚仔餓便跑進身旁的港麗餐廳吃過下午茶~我點了F 肉絲炒麵-跟奶茶 $30奶茶:熱度ok, 奶跟茶的比例算是調得適中, 入口細滑, 茶味香醇~ 掂! 肉絲炒麵:芽菜爽脆清甜, 肉絲略帶maggi醬油味亦有強勁的小蘇打粉味, 茨汁調得適中, 然而麵炒得不夠乾身, 非常油膩... 口感不佳~以茶記的下午餐以言, 尚算OK吧~
我點了F 肉絲炒麵-跟奶茶 $30
奶茶
奶茶:
肉絲炒麵
肉絲炒麵:

以茶記的下午餐以言, 尚算OK吧~
2013-08-01
奶茶
食物的開支日益擴大, 無論是買餸在家煮食或者是出外覓食; 尤記得五、六年前還可以用二十元去買餸回家煮飯, 餵飽家中老幼(那當然是碟頭飯形式), 現在動不動要付出五十元已是等閒事 。  外出覓食就多了選擇在下午茶時段, 希望可以遇到一些用優惠的價錢就可以買到稱心滿意而飽腹的美味。在北葵涌街市附近有間設計明亮兼且與附近環境有種格格不入的(茶)餐廳, 屬24小時營業難怪齋看主餐牌的價錢都可以與翠華看齊  不過下午茶餐都好似吃得過...熱咖啡先送上檯, 咖啡的香氣是隨著熱蒸氣飄進入鼻腔;呷一口香濃的咖啡, 味道不發酸, 而且有滑身的醇度口感, 風味不錯。下午茶中的 欖菜肉鬆炒飯 $29包熱飲, 可以講是味道很足料, 因為吃一啖已嚐到滿滿的欖菜香味, 不過鹹而炒飯也不會太油, 粒粒炒飯吃起來也很清爽無負擔, 最驚喜就是加入了生菜葉在炒飯裏, 別輕看這個, 因為要炒得生菜葉熟得來又不會出水令炒飯濕身, 廚師的猛火拋鑊功夫可真了不起。  還有就是加了生菜葉在炒飯內, 是可以令停留在口腔裏的熱辣辣炒飯多了分清甜, 尤如把熱氣阻隔住。 一啖又一啖, 碟上的炒飯是所餘無幾, 實在是有點不捨

不過下午茶餐都好似吃得過...
咖啡
欖菜肉鬆炒飯

一啖又一啖, 碟上的炒飯是所餘無幾, 實在是有點不捨
2013-06-15
欖菜肉鬆炒飯
2012-09-19 14 瀏覽
末試過食咁差概海南雞,比雞"羅油“我都算成碟雞得雞皮,冇雞肉,啲油菜都酸酸地咁都收我$48-一出來我見到以為尋晚食剩啲餸咁我其實在這食過早餐,都正正常常,點知到宵夜就出事la用晚市用剩的雞,可能菜都係,所以酸酸地
末試過食咁差概海南雞,比雞"羅油“我都算
成碟雞得雞皮,冇雞肉,啲油菜都酸酸地
咁都收我$48-
一出來我見到以為尋晚食剩啲餸咁

我其實在這食過早餐,都正正常常,點知到宵夜就出事la
用晚市用剩的雞,可能菜都係,所以酸酸地
2012-09-19
2012-08-14 18 瀏覽
鍾意去港麗食早餐其中一個原因係有免費wifi早餐凍飲$27元,有厚多士,而且夠熱夠脆,最欣賞係牛油獨立一小盒,唔好好似其他茶記一pat撻晒落件多士上物價高漲的關係,好明顯見件餐肉同煎蛋都縮左水,火腿鮑魚絲麵幾清,唔使落辣油/胡椒粉都十分好味,但今天的奶茶就失準了,很淡口,茶味不夠濃呢!
鍾意去港麗食早餐其中一個原因係有免費wifi

2012-08-14
2012-06-22 12 瀏覽
這裡是北葵涌區的大型餐廳,開業已經一年有多了,偶爾也來幫襯。最近來的一次,一個人要了涼瓜斑腩飯,飯與餸是分別用碟盛載,飲品要了熱咖啡。涼瓜斑腩飯,涼瓜軟腍對味。斑腩浸在豐沛的芡汁內,表面炸粉已經沒有了脆感,不太好,幸好芡汁味道都不錯,飯底是OK的。熱咖啡,是即磨咖啡,香滑好味。這裡食物試過幾次,平均都OK的,奶茶及咖啡的水準就幾好。
開業時盛況

涼瓜斑腩
白飯
熱咖啡,是即磨咖啡,香滑好味。
即磨咖啡
這裡食物試過幾次,平均都OK的,奶茶及咖啡的水準就幾好。

即磨咖啡
開業時盛況
2012-06-01 19 瀏覽
今晚游完水去港麗諗住食個快飯先返歸首先飲湯先 - 羅宋湯今次好咸~~湯內d菜好黃, 應該煲左好耐所以先咁"入味"男友一灌係港麗海南雞飯既死忠粉絲好不解男友點解會鍾意食其實佢一d都唔正宗雞似白切雞油飯唔夠油, 只係得薑我覺得抱住食白切雞既心情去食呢個海南雞飯會開心d佢個蠔油味道好特別唔似普通淘x牌蠔油我非常之咁推介輪到我既蟹籽蝦仁炒飯蟹籽同蝦仁, 佢比得絕不吝嗇蝦有蝦味, 蛋有蛋味就係冇咸味師傅炒飯冇落鹽唯有自己幫手加d味 ......
今晚游完水
去港麗諗住食個快飯先返歸
跟餐羅宋湯
首先飲湯先 - 羅宋湯
今次好咸~~
湯內d菜好黃, 應該煲左好耐
所以先咁"入味"
海南雞飯
男友一灌係港麗海南雞飯既死忠粉絲
好不解男友點解會鍾意食
其實佢一d都唔正宗
雞似白切雞
油飯唔夠油, 只係得薑
我覺得抱住食白切雞既心情去食呢個海南雞飯會開心d
蠔油菜芯
佢個蠔油味道好特別
唔似普通淘x牌蠔油
我非常之咁推介
蟹籽蝦仁炒飯
輪到我既蟹籽蝦仁炒飯
大特寫
蟹籽同蝦仁, 佢比得絕不吝嗇

蝦有蝦味, 蛋有蛋味
就係冇咸味
師傅炒飯冇落鹽

唯有自己幫手加d味 ......
2012-06-01
海南雞飯
蠔油菜芯
2012-05-15 14 瀏覽
呢排中意寫食評上openrice所以食冇大小, 都影一餐跟住post上openrice今次寫既係屋企附近我常常幫襯既飯堂下午茶時間落去叫左個豬扒包加杯凍柯華田同男朋友share一齊食~個包烘得好脆入面仲夾左d番茄生菜, 幾fresh仲有個朋友叫左個西多嗯 .... 普通, 冇乜特別
呢排中意寫食評上openrice
所以食冇大小, 都影一餐
跟住post上openrice

今次寫既係屋企附近
我常常幫襯既飯堂

下午茶時間落去
叫左個豬扒包加杯凍柯華田
同男朋友share一齊食~
個包烘得好脆
入面仲夾左d番茄生菜, 幾fresh

仲有個朋友叫左個西多
嗯 .... 普通, 冇乜特別

2011-04-02 10 瀏覽
好很之前試過堂食,但礙於新開舖。所以仲未有外賣送,依家營運幾個月後終於有外賣送。所以今日叫左一個午餐,瑤柱蝦仁炒蛋飯,加中湯同凍檸茶,唔算貴,$32。炒蛋同飯係分開上,味道不差,但可惜係炒蛋油就得多左D,如果減少D油就更加好啦!中湯係紅青蘿白湯,而凍檸茶就好大杯,有排飲!
中湯係紅青蘿白湯,而凍檸茶就好大杯,有排飲!
2011-04-01
外賣送餐
2011-02-14 3 瀏覽
2010 年尾才開業嘅街方茶餐廳, 短短兩個月時間便成功吸引我家3口經常幫襯午餐, 道理就係抵食。午市套餐有8款, 由$28-34, 我就最愛28蚊嘅單拼潮式粉面, 套餐包油菜及即磨咖啡。牛什, 清湯牛腩, 牛肚都好味油菜 - 通常有3條捷榮即磨咖啡已依家市道, 算是不錯

牛什, 清湯牛腩, 牛肚都好味

油菜 - 通常有3條

捷榮即磨咖啡

已依家市道, 算是不錯
2011-02-06
  • 牛什
  • 清湯牛腩
  • 牛肚
2011-01-23 17 瀏覽
公司喺葵涌區, 因為本身係唔鍾意出銜食飯,平時多數叫外賣, 快覩正, 食完仲可以小休15分鐘, 但同事 Bosco 生日, 同事們起哄話一齊出去食飯, 唯有跟大隊啦 ! 一行7人, 行落去石蔭路, 我話凍凍地不如食粥啦 ! 佢地話無理由人地生日請人食粥.......咁又係 ! 阿 man 話揾間坐得舒服D喎, 佢一支箭走左去港麗排隊, 我心諗 : 最憎排隊 ! 1行7人唯有一邊講是非一邊等, 講下講下, 等左大約5分鐘就有位喇 !入到去, 有位大嬸話安排左間房比我地喎, 我心諗咁筍 ! 即刻叫 阿man 問清楚有無加一先 ! 原來係無嘅 , 咁梗係即刻坐低啦 !大家當然快速睇下D餐牌.....有午餐 ( 8 款, 多到揀唔到 ), 常餐 (平時都成日食啦 ), 炒粉麵飯又無乜新意 ! 最後有張綠色的餐牌....叫港麗推介.....D嘢就特別啲, 本身又唔鍾意食飯, 諗來諗去最後就叫左個 " 鮑汁鮑片雞柳炆米 - 少米 (怕食唔晒) - 多汁 (鮑汁喎) 加熱珍珠奶茶 ! Jo Jo 就叫左 星洲炒公仔麵加熱啡 !等左幾分鐘, 嘢食嚟lu, 1. 唔係講笑, 我個 " 鮑汁鮑片雞柳炆米"

等左幾分鐘, 嘢食嚟lu,

1. 唔係講笑, 我個 " 鮑汁鮑片雞柳炆米" , 堅得 ! 碟嘢好香, 米粉入晒味, D雞柳同鮑片好 match ! 成碟食晒先記得影相 !

2. Jojo 碟 " 星洲炒公仔麵" , 佢話辣辣地好惹味喎 !

3. 另外 Bosco , Ah man 佢地叫嘅午餐, 我見大大碟, 佢地話味道都ok喎 ! ( 葵涌區嚟講已經係好好好味 ! )

4. Jojo 杯咖啡嚟到, 我真係聞到好香 ! 我不嬲都唔鍾意飲茶餐廳咖啡, 因為多數飲左個心会卜卜跳 ! 望落去顏色唔深, 仲跟咖啡糖, 誠意有的, 味道 jojo 話無得頂, 我用匙更索左一啖 ! 又眞係ok wor , 唔澀 ! 睇返餐牌原來係即磨 ! 心諗平時係buck仔買一杯咖啡都 $32, 計落食飯配即磨咖啡咪好抵 ?

5. 珍珠奶茶, 水準平均, 夏天可能飲凍會仲好 !

臨走問佢攞外賣紙, 有个應該係經理的先生話比住臨時我先喎, 因為新嘅仲印緊 ! 佢話過年後開24小時, 多多幫襯喎 ! 唔通佢知我地過年後要OT 凌晨收工 ?

出到門口仲有人排緊隊 !

喺葵涌區是一個驚喜 ! 誠意滿分, 給你好評一個吧 !
2011-01-21
  • 鮑汁鮑片雞柳炆米
2011-01-17 5 瀏覽
2010-12-31中午, 和同事來這間新開張的茶餐廳吃晏. 我叫了一個原汁牛腩飯. 待應說:冇, 但牛肚有, 很不錯. 我於是要了. 但來到一看, 原來是吃魚蛋河過d滷水牛肚加幾條菜, 都不是我要的原汁牛肚飯, 但又收我原汁牛腩飯的價錢, 但已經吃了幾口, 只好算了.2011-1-7晚上開OT, 8:00pm又去港麗試下, 給多一次機會佢啦. 我很愛吃海南雞, 見餐牌上有海南雞飯, 旁邊還有一個大拇指, 心想一定不錯. 可是答案是讓人極度失望的.中湯例湯---水一樣.海南雞飯---1.油飯不是正宗的油飯, 不知是什麼油飯, 而且飯超硬, 可能放了一日以上.---2. 最可氣的是海南雞不是海南雞, 是用白切雞充數. 海南雞醬變成了超市買的泰國雞醬, ---3. 實在吃不下去了, 叫來娙理一問, 他說他們做的海南雞飯就是這樣. 我無語了. 又被他們騙了$42. 太生氣了, 連拍照也忘了. 但有收據為証.

中湯例湯---水一樣.

連拍照也忘了. 但有收據為証.

2011-01-07