2024-02-27 885 瀏覽
米之連一星餐廳,值得去呀。團年開年飯,加生日飯,10個人。有3人食素,但整體非常好。親子丼版中式雞,薰雞,好味。馬蘭頭,鐘意食。素雞都好味。頭子頭湯,一定要食,個湯好清好食,獅子頭超好味。麻婆老腐又係一定要叫。豆沙鍋餅都要叫。素雞又脆都好味。年糕爽又好食。黃金炸蝦都好味。薰魚又係一定要叫,炸得好味。桂花紅豆糕,清甜。另外叫了酸辣湯,有啲辣。咸肉湯飯,担担麵,油豆腐湯就一般。服務十分好,記得要早好啲book。
米之連一星餐廳,值得去呀。
團年開年飯,加生日飯,10個人。
有3人食素,但整體非常好。
親子丼版中式雞,薰雞,好味。
馬蘭頭,鐘意食。
素雞都好味。
頭子頭湯,一定要食,個湯好清好食,獅子頭超好味。
麻婆老腐又係一定要叫。
豆沙鍋餅都要叫。
素雞又脆都好味。
年糕爽又好食。
黃金炸蝦都好味。
薰魚又係一定要叫,炸得好味。
桂花紅豆糕,清甜。
另外叫了酸辣湯,有啲辣。
咸肉湯飯,担担麵,油豆腐湯就一般。
服務十分好,記得要早好啲book。
獅子頭湯
薰魚
獅子頭湯
薰魚
2024-01-14 2144 瀏覽
經常食廣東菜,一於換一下口味,食浙江菜。友人每逢食京滬菜必點的烤麩,這裡做得不俗。起碼烤麩沒有油益味,醬汁鹹中帶甜,襯著豆仁一起食,滋味沒法擋。舟三爽三樣的真身乃海蜇、青瓜和粉皮。海蜇爽滑、青爪爽脆,與溜溜的粉皮絕對是好拍檔;汁醬以醋為基底,醒胃得很。鍋貼一客四隻,跟有一碟醋。鍋貼皮亦算薄,肉餡好咬口,有肉汁。雖云醋是解膩神器,不過只食鍋貼亦不會食到一口的油。叫做油爆蝦的菜餚居然一點也不油膩,反而鹹度恰好,蝦肉爽口彈牙,蝦殼脆脆的,好吃到連蝦殼都一拼消滅掉!最怕食到的嫩雞燴麵味道淡而無味,不太過癮,但這裡的卻很可口,湯頭濃淡得宜,喝下圓潤柔和,纖細而濃郁,極品的美味!高豆沙力是沒有糖絲鋪面的,只撒有一些糖粉。包皮雖然較厚,幸好甜甜的,入口還是不錯。豆沙餡亦不是太甜,食完都不漏。果然不俗,大飽口福。
經常食廣東菜,一於換一下口味,食浙江菜。

四喜烤麩

舟山爽三樣

鍋貼

油爆蝦

嫩雞煨麵

高力豆沙

果然不俗,大飽口福。
四喜烤麩
舟山爽三樣
鍋貼
油爆蝦
嫩雞煨麵
2023-12-26 1451 瀏覽
We came to this place for lunch as a group of four people. First two of the main dishes came out before the appetizers, almost cold. They probably have been sitting in the kitchen for a while. After we complained, the manager, they took those dishes back to the kitchen with a horrible face.  Ever since then, the loud dish noises became so loud around us, that I saw the waitress literally throw spoons and plates onto each other... It's so obvious that they would like to push us to leave ASAP. The
The taste was mediocre and we really feel it's a shame for this kind of restaurant to be on the Micheline list.  PLEASE BE VERY CAREFUL!!!
2023-12-22
2023-08-06 3919 瀏覽
灣仔「浙江軒」,呢間連續摘米芝蓮獎嘅傳統正宗上海菜及浙江菜餐廳,食物水平超班,服務員又好有禮貌。我特登揀咗佢哋幾款招牌菜嚟試吓,真係回味無窮。首先,🌟煙燻蛋上枱,一聞到佢嘅香氣,就令我餓到口水直流。佢淡淡嘅煙燻色嘅外觀,同埋蛋黃嘅濃郁口感,真係完美演繹。每一口蛋黃都帶嚟好豐富嘅味道,令我一口要食晒佢!然後,佢哋嘅🌟擔擔麵上場,真係川菜嘅經典之作。麵條彈牙有勁,同埋香辣嘅花椒味加微辣嘅花生碎完美結合,味道平衡得好好,每一啖都帶啲少辣同埋麻嘅感覺,令我忍唔住好快又食晒。之後主角之一🌟醬炒大閘蟹年糕到啦!呢道菜嘅味道同口感真係獨特美味,贏得我歡心。第一口嘅大閘蟹嘅鮮甜多膏同埋年糕嘅嚼勁係絕配,再配上濃而不膩醬汁,令每一啖都飄出強烈嘅蟹味。接住佢哋嘅🌟龍鬚桂魚到啦!呢道菜以佢精緻嘅製作同鮮味聞名。桂魚嘅肉質鮮嫩就一定,再沾上一點點醋味,火速提升條魚嘅河鮮味,呈現出完美嘅口感同豐富嘅真鮮味,每一口都令我感受到大廚對烹飪嘅匠人精神。最後,試埋佢哋嘅🌟麻醬油麥菜,呢道綠色菜餚睇落好簡單,但係味道上好有驚喜。油麥菜嘅脆口同埋麻醬嘅濃郁味道完美結合,帶嚟好多層次嘅口感,每一啖都令我感受到清新同埋濃郁嘅對

煙燻蛋

擔擔麵

醬炒大閘🦀️年糕

龍鬚桂魚

最後,試埋佢哋嘅🌟麻醬油麥菜,呢道綠色菜餚睇落好簡單,但係味道上好有驚喜。油麥菜嘅脆口同埋麻醬嘅濃郁味道完美結合,帶嚟好多層次嘅口感,每一啖都令我感受到清新同埋濃郁嘅對比,好開心。
麻醬油麥菜

總括嚟講,灣仔「浙江軒」係一間無得挑剔嘅餐廳,無論係食物水平定係服務態度都非常出色💯,I should be back!
煙燻蛋
擔擔麵
醬炒大閘🦀️年糕
龍鬚桂魚
麻醬油麥菜
  • 醬炒青蟹年糕
2023-07-17 5431 瀏覽
🥰 食嘢講緣份, 早前 "山東菜店長" 不辭而別, 老友 “長介” 偵探上身, 幾翻波折, 竟然係 “浙江軒” 搵番 "店長". 🤗 今晚約戰江湖飯局, 搵埋同期師兄弟 “村井” 同埋 “一清” 嚟到 “浙江軒” 探店. 🥢 餐廳裝修古樸典雅, 坐位闊落, 啱唒傾偈講是非. "長介” 負責點菜:醬香蘿蔔舟山爽三樣 (靑瓜, 粉皮, 海蜇頭)金華豬手苔條田雞腿目魚紅燒肉紹興蒸臭豆腐薺菜肉絲豆腐羮鴛鴦沙咀魚炸豆沙球桂花酒釀丸子📖 翻查資料: 相傳清朝康熙八年, 舉人 “王致和” 赴京考試, 不幸名落孫山, 留在北京經營豆腐店. 一日, “王致和” 因累積不少存貨, 打算製作豆腐乳, 將豆腐切成小塊, 放入罈中. 過幾天, 豆腐變成青色, 奇臭無比, 又非常好吃, 所以決定將臭豆腐乳出售. “臭豆腐” 後來成為長沙, 南京, 紹興, 台灣嘅小食, 做法各有差異.🥕 醬香蘿蔔. 我本身唔鍾意食醃嘢, 但呢個味道不俗.🥒 舟山爽三樣 (靑瓜, 粉皮, 海蜇頭). 粉皮冇麻醬, 靠麻油味, 其他都一般吧.🐖 金華豬手. 酒味到位, 豬手夠腍, 略嫌碎濕濕.🦎 苔條田雞腿. 炸皮薄, 田雞肉滑, 烹

醬香蘿蔔
舟山爽三樣 (靑瓜, 粉皮, 海蜇頭)
金華豬手
苔條田雞腿
目魚紅燒肉
紹興蒸臭豆腐
薺菜肉絲豆腐羮
鴛鴦沙咀魚
炸豆沙球
桂花酒釀丸子

🥕 醬香蘿蔔. 我本身唔鍾意食醃嘢, 但呢個味道不俗.
醬香蘿蔔
舟山爽三樣 (靑瓜, 粉皮, 海蜇頭)
🐖 金華豬手. 酒味到位, 豬手夠腍, 略嫌碎濕濕.
金華豬手
🦎 苔條田雞腿. 炸皮薄, 田雞肉滑, 烹調功夫一流.
苔條田雞腿
🦑 目魚紅燒肉. 紅燒肉肥瘦適中, 目魚即係墨魚, 襯呢個味道Ok喎, 而且冇咁肥膩.
目魚紅燒肉
😱 紹興蒸臭豆腐. 臭! 臭! 臭! 真係臭埋隔離枱, 紹興酒味滲入豆腐, 神級之作.

📖 翻查資料: 臭豆腐喺香港嘅懷舊小食之一, 食店嘅氣味喺香港受到 “空氣污染管制條例” 規管, 1990年代便有食店因為販賣臭豆腐造成空氣污染而遭到 “環境保護署” 檢控.
紹興蒸臭豆腐
🥣 薺菜肉絲豆腐羮. 普普通通.
薺菜肉絲豆腐羮
🐟 鴛鴦沙咀魚. 肉滑, 香口, 可惜唔夠厚肉.
鴛鴦沙咀魚
🍡 炸豆沙球. 正常.
炸豆沙球
🍯 桂花酒釀丸子. 桂花味道優香, 合格.
桂花酒釀丸子
🤗 總結: 服務一般, 人手明顯不足, 坐位舒適, 傾偈一流. 論食物, 冷盤麻麻, 主菜出色, 蒸臭豆腐非常驚艶. 雖然整體表現一般, 皆因一兩道菜, 翌日仍然回味, 感覺意猶未盡, 我已經計劃下次飯局.
2023-06-13 3642 瀏覽
因為曾經是米芝蓮一星,所以冒名而來,其實個午市套餐百零蚊又真係大碟夾抵食,食物質素真係有一星級的水準👍🏻👍🏻特別推介燻魚、砂窩粉皮魚頭,份量不減仲要係個窩成煲上,既然咁平嘅價錢可以食到米芝蓮點解都要俾負評呢?答案就係呢度嘅服務➡️係冇服務,d阿姐真係悪過d校工,明明我哋訂2:15枱時話可以食到3:30,點知2:30已經催我哋,話3:00要交枱,2:45才上甜品要我哋15分鐘內交枱?唔好以為我哋可以繼續食,一到3:00,阿姐竟然「熄。冷。氣。」仲要換晒衫坐喺隔離枱暗示你唔好阻我收工咁款,呢啲服務態度真係令人非常難忘😵‍💫😵‍💫😵‍💫

2023-03-31 3854 瀏覽
此前來過幾次堂食外帶都ok,waitress姐姐也都很客氣。最常點春筍香乾炒肉絲、龍鬚桂魚和百頁唐菜。但今次(2023年3月31日中午12:30左右)的2樓前台就很無禮。我兩次上來(因為第一次未帶現金)她都直接忽略我只同後面的堂食客人打招呼。拜託你是看不到我走在前面並且有say hello to you??之後點單對話也常常有去無回,不知所謂。

2023-03-31
外賣自取
去年屢次訂不到位,今年趁舅父從美回港,再一次測試運氣!幸運地食神降臨,這回終可於中午重溫「浙江軒」的滋味!大家肚子已餓了,連忙將想吃的下單,然後坐定定等吃!燻蛋 (五隻) HK$130蔥油紅蜇頭 HK$188不到一會,幾乎前菜陸續端上,效率挺高的,肚子不用再咕嚕大響!燻蛋以每隻計算,我們九人要來了五隻。煙燻香氣十分突出,蛋黃質感融密可口,若然添加一點淮鹽吊味,美味必然提升到另一層次!蔥油紅蜇頭極之爽口過癮,拌入不過油、不過濃的蔥油,好吃!寧波脆鱔 HK$130涼拌茄子 HK$100再來脆鱔和茄子兩款餐前小吃。大家也特別偏愛鹹甜適中、酥脆香鬆的脆鱔。其實茄子的調味也佳,鹹甜香酸來得平衡,也許茄子相對家常,而脆鱔則較為少吃,因而獲得更高的滿足感!弟弟對醉乳鴿 HK$180 感興趣,恰巧亦是我欲重溫的美味!醉乳鴿優勝之處在於醉味濃而溫厚、帶著酒香的肉質柔軟緊緻,令人吃得津津有味!春日推介裡有幾味筍子的菜式,當然不能錯過,唯肚子容量不大!經左思右想後,決定要來一份油燜春筍 HK$330。甫上桌,濃油赤醬之香撲鼻而來,色澤油亮潤澤,令大家急不及待要一試!入口春筍鮮嫩爽脆,赤醬均勻附在春筍之上,芳

大家肚子已餓了,連忙將想吃的下單,然後坐定定等吃!
燻蛋 (五隻) HK$130
蔥油紅蜇頭 HK$188

蔥油紅蜇頭極之爽口過癮,拌入不過油、不過濃的蔥油,好吃!
寧波脆鱔 HK$130
涼拌茄子 HK$100

甫上桌,濃油赤醬之香撲鼻而來,色澤油亮潤澤,令大家急不及待要一試!入口春筍鮮嫩爽脆,赤醬均勻附在春筍之上,芳香又滋味,沒有死濃死甜的弊端,又能展現春筍原有的純美,非常好吃!
砂鍋奄篤鮮 HK$260 是我和老公念念不忘的湯品,且看看久別後的水準又如何!
老媽和舅父邊吃邊讚奄篤鮮的美味,對我而言,久別後的奄篤依然乳白帶鮮香,但味道卻淡了一點點,鹹肉鮮味未及以往的突出。
目魚紅燒肉 HK$310 是老公的必吃!
目魚即墨魚,一般選用大而厚身的墨魚,取其口感爽軟彈牙。此菜將一瘦一肥的墨魚和五花腩肉互惠條件發揮,經烹調後帶出獨特的效果。入口燒汁富層次、香濃而恰好,不失為一道好菜!

席間舅父提出何不將腩肉切得細小一點,方便客人進食!確實這趟的紅燒肉大得有點誇張,若然切開一半,方才是一般坊間紅燒肉的體型。可惜當日未遇上經理求教!
記憶中,「浙江軒」的炸子雞甚出色,這回我們換上了油淋雞 (半隻) HK$240 一試。

淋上惹味醬汁的油淋雞,雞皮半腍半脆、吸收了醬汁的滋味,加上雞肉嫩滑不柴,美味不遜炸子雞,油淋雞亦是值得欣賞的菜式!
火腿津白 HK$135 夠入味的同時,也保留了津白原有的質感,唯一要挑剔是幾片火腿出味不足,依然帶有過高的鹹度,浪費了食材!
弟弟要了松子一口酥 (九隻) HK$135
新鮮出爐酥皮與芝麻的香氣迎面襲來。一咬熱燙燙的酥皮,鬆化可口,水準不錯,唯松子肉鬆餡有丁點乾,下回可試試肉餡的效果!
松子一口酥後,便進入了甜品時間,我們試了三款甜品,感覺甜品水準較為一般!

第一度甜品是椰棗糕。椰棗拉糕 HK$45 煙韌軟糯,質感介乎上海年糕與拉椰糕之間,椰棗的甜度變得平易近人,帶來了初嚐的新口味!
脹卜卜、呈現一副新鮮製作模樣的高力豆沙 (九隻) HK$117,以紅糖代替常見的白色糖粉!質感鬆軟,紅豆蓉餡亦不錯!
而邪惡的炸芝麻湯丸 (九粒) HK$112 火喉控制得宜,唯芝麻餡未夠香濃!

要稱讚「浙江軒」可按人數而增加的菜式和甜品,做法富有彈性、亦為便客人。

還有許多欲回味的菜式未及嘗試,只好留待下次再續!

2023-02-19
  • 油燜春筍
  • 醉乳鴿
  • 蔥油紅蜇頭
  • 寧波脆鱔
  • 油淋雞
2022-12-23 2830 瀏覽
今年的第一餐蟹宴,我會用精彩、美味和有驚喜來形容。是夜超有食神,跟朋友一家共嚐預訂的大閘蟹宴。先來的冰鎭鵝肝,嫩嫩的鵝肝吸收了酒香,為精彩蟹粉宴揭開序幕。接著的烤夫,是正宗用手撕的,配合筍、毛豆、雲耳等材料,是開胃前菜。跟著是蟹粉粉皮,讓我重拾多年前在上海吃新光蟹宴,不動一跟手指拆蟹,而是只需用筷子和匙品嚐,啖啖美味。蟹粉濃稠、粉皮滑滑的,加少許醋吃,人間極品。再來蟹粉翅,蟹粉足料,翅針浸發適中,碟下有火熱著,調味剛好,不用再加醋。接著的蟹粉豆腐,重點是豆腐,有豆香、又嫩滑。吃完清炒豆苗,再來最驚喜的蟹粉菜飯。白菜粒粗切,咬出菜的甜味,配合人人搶著吃的飯焦,雖然個個都話飽,但都全鍋清空。由於吃粉皮和翅時,已吃了超多蟹粉,所以尾二道菜式,讓豆腐和菜飯來代替蟹粉做主角作結,超級完美的一餐蟹粉宴。
今年的第一餐蟹宴,我會用精彩、美味和有驚喜來形容。
是夜超有食神,跟朋友一家共嚐預訂的大閘蟹宴。

接著的蟹粉豆腐,重點是豆腐,有豆香、又嫩滑。

2022-11-08 6870 瀏覽
環境(3分)- 有介紹話由日本著名設計公司負責室內設計,採用大紅柱子等,我覺得系木製傢具有D古樸優雅。之,吾乜特別。- 真系好嘈服務(3分)- 有其他食評話夥計無禮貌。如果同其他西式一星級,當然無得比啦!但如果同上海鋪頭比較,已經幾好啦!- 去到夥計有介紹2人套餐; 隔離果檯吾叫套餐亦會提醒 - 介紹食物。 - 差不多夠食啦! - 有曬不同的肉類。- 叫套餐唯一吾好系差不多同一時間過曬所有野食(除了甜品),搞到凍曬,食得太急會影響食慾。抵食(4分)- 2人套餐系抵食咖,其他8,12人套餐睇落都OK- 散叫餐牌就好似貴D, 有機會食過再比分啦。煙熏蛋(2分)- 蛋白無乜煙燻味,- 蛋黃系流心,有好小煙熏味長江薰魚(5分)- 通常系上海鋪食到都系黑媽媽,死實實,哩間做到皮脆肉嫩,有煙燻味,難得糟溜魚片(4分)(套餐加$40)- 魚片好厚,應該叫魚球,哈哈,但好有魚味同好滑- 酸味吾夠均勻,松子雞米鍋巴卷(4分)(套餐加$40)- 松子吾夠自己買果隻咁香,- 雞米炒得幾好味- 鍋巴做到一個桶咁幾特別,脆脆地,吾錯。香茜鮮魚羹(3分)- 真系好香的茜啊- 魚系好鮮但有D ”鞋”酸辣湯(

環境(3分)
- 真系好嘈

服務(3分)
- 去到夥計有介紹2人套餐; 隔離果檯吾叫套餐亦會提醒
- 介紹食物。
- 差不多夠食啦!
- 有曬不同的肉類。

抵食(4分)
- 2人套餐系抵食咖,其他8,12人套餐睇落都OK
- 散叫餐牌就好似貴D, 有機會食過再比分啦。

煙熏蛋(2分)
- 蛋白無乜煙燻味,
- 蛋黃系流心,有好小煙熏味

長江薰魚(5分)

糟溜魚片(4分)(套餐加$40)
- 魚片好厚,應該叫魚球,哈哈,但好有魚味同好滑
- 酸味吾夠均勻,

松子雞米鍋巴卷(4分)(套餐加$40)
- 松子吾夠自己買果隻咁香,
- 雞米炒得幾好味
- 鍋巴做到一個桶咁幾特別,脆脆地,吾錯。

香茜鮮魚羹(3分)
- 真系好香的茜啊
- 魚系好鮮但有D ”鞋”

酸辣湯( 3分)
- 佢的作法系無豬紅用豆腐,個人喜歡豬紅多一點
- 但佢有好多其它料包括蝦,肉等。
- 無乜酸味,辣味亦吾夠。

菜飯(4分)
- 除了菜,還有火腿粒,如果要吃齋就不要叫
- 幾香口

蔥油拌麵(2分)
- 蔥油真系吾香吾夠味
- 麵比較”淋”

小籠包(2分)
- 其中一個已經穿了沒有湯。
- 皮比較厚,尤其是接口。
- 肉比較”鞋”

高力豆沙(3分)
- 豆沙做的好好,好融,吾會太甜。
- 皮都幾薄,可惜有一個又系穿左。
-但比較特別佢好似吾同其他地方,吾系炸到金黃色,而好像是焗出來白色。

香茜鮮魚羹,酸辣湯
糟溜魚片
松子雞米鍋巴卷
  • 長江燻魚
2022-10-30 2487 瀏覽
Was cleaning out an office drawer and came across my membership card. Came to this restaurant a lot when it first opened many years ago. Was interested to revisit, especially during crab season, and to see if its Michelin ⭐️ was well deserved. Also interested to see how it compared to Shanghai club (which we just visited recently).Dinner in the private room. Here’s what we had. Appetizers, being :-醬香蘿蔔 (didn’t try as someone said it was spicy)-蟹粉春卷: 春卷 itself was yummy: very crispy and not oily b
Appetizers, being :
-蟹粉春卷: 春卷 itself was yummy: very crispy and not oily but couldn’t taste any 蟹粉 at all.
-冰鎮鵝肝: surprisingly yummy. Very smooth.
-蔥油海蜇頭: also good;very爽

甜豆河蝦仁: as good as the one at Shanghai club.
搶虎尾, ie eel in sauce. Loved it. Tender and soft.

清蒸大閘蟹: there were S/M/L to choose from. Everyone went for the smallest size. Initially wanted to order the 忘不了 as well, which was supposedly a signature. However manager advised against it, saying it was a clash of flavors with the crab.

松子雞米窩巴卷: yums.

火朣雞燉大排翅: flavors not as intense as the one from Shanghai club.

蟹粉魚肚: crisp texture of the 魚肚 soaked up the 蟹粉 very well.

蟹粉豆腐: came in a sizzling pot. A very pleasant surprise.

蟹粉小籠包

蘿蔔絲酥/鮮肉酥: very good.

蝦籽蔥燒海參- the only dish which wasn’t up to par. There was a piece of 海參 that was way too hard for my liking. No hint of 蝦籽 whatsoever.

Dessert: 桂花紅豆糕+椰棗拉糕.

In summary: Modern Shanghainese cuisine. Well deserved Michelin star. Excellent service. Clean toilets.
浙江轩是浙江同乡会旗下的江浙菜馆,开业11年,也蝉联了多年的米一。传统酒楼风格,装饰怀旧雅致,上座率比较迟,我们晚上6点这一档人就不多。餐厅接受会员制,但非会员貌似除了附加费用和订位无特权之外,服务也没有区别对待。·【长江熏鱼】,热乎乎的熏鱼迫不及待咬下一大口 —— 开场即惊艳!高质青鱼先炸再熏,外皮酥脆,咬合瞬间能听见令人愉悦的断裂声。薄薄的鱼皮与鱼肉结合度很高,但内里依然柔嫩细腻。·糖醋酱汁调味平衡而不过猛,鱼肉切块虽饱满厚实,但超出预期地入味,带出一股精致的油润回甜,一连吃了好几块都没觉得腻和干。·【烟熏蛋】,就没见过蛋黄比例如此丰满的蛋,金灿灿的,流又欲止,鲜艳的色泽不断向味蕾发起挑逗,浓厚的蛋味像是要淌出来。·吃起来并不是溏心蛋的那种咸甜,呈咖啡色的蛋白透着实实在在的烟熏感,非常特别。一只卖20蚊的蛋,确实有几分看家本领。·【松子鸡米锅巴卷】,锅巴卷是浙江轩的特色菜,有点中式Taco的感觉。锅巴卷成蛋筒状,有力地包裹着沉甸甸的馅料,吃法很妙。锅巴也有点功夫,既不会一手油,也不会一口咬下就四分五裂。·鸡肉切得松碎,松子油润的坚果香气融合沙葛的清脆,口感丰富之极。调味不多,但已经
鸡肉切得松碎,松子油润的坚果香气融合沙葛的清脆,口感丰富之极。调味不多,但已经足够咸鲜。
【龙井河虾仁】,手剥虾仁新鲜脆韧,淀粉裹得不厚,是仿佛一落到舌尖就能轻轻弹开的舒适触感。
但茶叶碎似乎仅仅做到了外观上的点缀,整体吃起来和清炒没什么区别。倒是一碟陈醋风味很有深度,轻而易举吊出了虾仁的鲜美。
【雪菜毛豆百叶】,挑了几大夹之后才觉惊喜,雪菜真的给了好多啊,百叶也比平常吃到的更加柔嫩和富有弹性。
【桂花酒酿丸子】,手工小丸子切成大小一致的厚度,弹糯的嚼劲是那么讨人喜欢,但完全不会有粘牙感,每一颗浸满了桂花浓而不烈的香甜。
酒酿的绵稠馥郁带着一丝不易觉察的酸,在味蕾中沉下去后,糯米令人沉醉的清香还能久久在口中打转,像浮现出了窗外这秋夜的温婉。
2022-10-23
  • 松子鸡米锅巴卷
  • 烟燻蛋
  • 长江燻鱼
2022-10-04 2387 瀏覽
喜歡吃上海菜, 每隔一段時間就會想吃炒年糕, 可惜要找到一家好吃的餐廳也是不易. 這晚回到浙江軒, 吃的是杭幫菜, 心心念念的就是他們的'青蟹炒年糕'! 早早安排了廂房, 為的就是讓大夥兒盡興, 飲飽食醉! 是晚的菜單如下:-6中碟: 鎮江肴肉, 搶虎尾, 海蜇頭, 四喜烤夫, 腰花, 鵝肝-主菜: 清炒蟹粉拼叉子餅火朣雞燉魚唇湯(加獅子頭)清蒸盤龍鱔芙蓉蟹粉樟茶bb鴿青蟹炒年糕清炒菜心苗鮮肉酥 (很推薦! 可惜沒有拍照)炸芝麻湯丸水果拼盤-由於不想因為'相機先食'掃了大家的雅興, 是晚並沒有為每一碟餸菜拍照, 僅僅拍下我最愛的3道菜 (其實整個菜單也很喜歡吃)!清蒸盤龍鱔 - 愛吃鱔的朋友真的不能錯過這一道菜! 不需太多的調味, 鱔肉多汁有咬口, 唇留齒香! 樟茶bb鴿 - 記得這一道菜讓嘈吵如我們都靜了下來, 茶香肉嫩, 大家都忙於好好品嘗這bb鴿的鮮味, 真的不能錯過! 青蟹炒年糕 - 這裡的年糕真的是我試過的'世一'! 每次都能維持同一水準, 這年糕本身煙靭彈牙, 加上吸收了青蟹的鮮香, 真的讓人回味無窮! 推介!! 寫到這裡, 又開始盤算下一次再訪淅江軒的日子了!

早早安排了廂房, 為的就是讓大夥兒盡興, 飲飽食醉!

是晚的菜單如下:
6中碟:
鎮江肴肉, 搶虎尾, 海蜇頭, 四喜烤夫, 腰花, 鵝肝
主菜:
清炒蟹粉拼叉子餅
火朣雞燉魚唇湯(加獅子頭)
清蒸盤龍鱔
芙蓉蟹粉
樟茶bb鴿
青蟹炒年糕
清炒菜心苗
鮮肉酥 (很推薦! 可惜沒有拍照)
炸芝麻湯丸
水果拼盤

寫到這裡, 又開始盤算下一次再訪淅江軒的日子了!
2022-09-21 2325 瀏覽
退休已個幾月,今日終於輪到同總部呢位同事食飯,今日去咗浙江軒,原來午市套餐已由$158 加到$188, 由於入口隱秘,並不如一般食肆,可以静静地傾偈,每次黎呢度都食唔哂,不過呢位同事有食力,不用打包,今次小食叫了燻魚同燻蛋,好味到不得了,我黎多次,每次都有叫燻魚,每個人都贊不絕口,(如果少啲骨就100分喇),主菜叫了葱爆牛肉同宮爆雞丁,呢度啲肉唔會醃得過份,可以保持肉味,不過可能加咗價宮保雞丁由花生轉為腰果,而我覺得花生有香脆口感,保留好啲。

• 長江燻魚
2022-09-02 2326 瀏覽
第一次嚟呢度,見佢位置都坐得舒服,但服務真係差,搵人點嘢食又一直都搵唔到,我哋四個人叫咗諗住叫啲點心,小菜, 點不知阿姐話除咗小籠包其他全部點心乜都冇,本來一心想上嚟食啲小食,點知全部都冇,焗住叫咗3個午市商務套餐,睇返網上,價錢已經有$158加到$188 ,嘢食還可以,但中間不斷出錯,我哋叫兩個鮮魚羹,佢就嚟兩個酸辣湯,叫佢換返,要三催四叫先有人過嚟處理,叫加茶,又係不斷要叫幾次先有人嚟,有個阿姐仲要講話:我哋好多嘢做㗎,總之嚟呢度食就覺得貼錢買難受,可能會員待遇會好啲掛,但我唔會比1萬蚊你都要做會員囉,冇下次😡