2019-10-05 2611 瀏覽
《池記》麵好食聽就聽得多,趁著星期六不用上班,就走去試試其撚手小菜午市價錢中環而言,不算性格比高,但總算多選擇,一試無妨最後,選擇了套餐$97的海蝦水餃湯竹昇麵配菜心,與一杯凍豆漿海蝦水餃湯竹昇麵的麵底是幼麵, 十分彈牙堅韌全個麵都有粒粒蝦子與金華火腿絲,散發獨特香味。再睇睇隻蝦餃,粒粒呈珍珠狀,細細粒且海蝦大大隻,皮薄涵彈牙一碗麵大概有四粒餃。菜心就正常吧,菜葉較多,菜幹則爽甜加幾粒杞子,幫小弟明目。凍豆漿都幾大杯,甜度則剛剛好

午市價錢中環而言,不算性格比高,但總算多選擇,一試無妨

海蝦水餃湯竹昇麵的麵底是幼麵, 十分彈牙堅韌
全個麵都有粒粒蝦子與金華火腿絲,散發獨特香味。

再睇睇隻蝦餃,粒粒呈珍珠狀,細細粒且海蝦大大隻,皮薄涵彈牙
一碗麵大概有四粒餃。

菜心就正常吧,菜葉較多,菜幹則爽甜
加幾粒杞子,幫小弟明目。

凍豆漿都幾大杯,甜度則剛剛好
2019-09-01
2019-10-02 878 瀏覽
廣東人的糧食,除了白飯,粉麵亦是其中一項飽肚主食。除了打冷店鋪,其中一所連鎖粉麵店 - 池記,也是以粉麵馳名的,便一行四人來到中環品嚐。豬軟骨米粉.HK$97一個set lunch 除了包括一個麵食,還有一碟小食及飲品。當中只有小食可改成油菜或甜品,價錢亦有不同。除了主食及飲品方面,小食則一同share。我點了豬軟骨米粉+炸豬扒 +熱豆漿,其餘小食分別為芥蘭、蠔油冬菇和腩汁蘿蔔。豬軟骨米粉真的很大碗,好像怎樣吃也吃不完,但豬軟骨偏淋身又啖啖肉,值得一讚;炸豬扒沒有厚粉亦不覺肥膩,更細心地剪好一舊舊;蠔油冬菇大大粒,比起腩汁蘿蔔還要入味;腩汁蘿蔔可以再淋身多少少會更加入味,芥蘭亦正常不過。熱豆漿較甜,下次可以一嚐其出名的薏米水。特別之處是結賬時,將會得到一張HK$6 優惠券,而這張優惠券沒有設任何日期,亦沒有指定分店使用,挺有趣。

豬軟骨米粉.HK$97

2019-08-31
2019-08-31 878 瀏覽
做完野諗住食碗麵就入左池記叫咗碗鮮蝦雲吞麵上台賣相其實唔錯,仲聞到好香既蝦子鮮味但係個碗實在太細個啦個餐本身包一杯熱飲我就叫咗一杯熱豆漿豆漿甜甜地幾好味,而且都算大杯之後再加$18叫咗兩隻炸雞翼雞翼炸得非常脆口,肉嫩多汁不過始終都係太細隻食完成個餐都冇飽嘅感覺份量實在太細碗啦,咁就食左$71唔知食左咩咁,個肚仲空洞洞咁離開餐廳之後仲要再食多個包先夠飽我覺得可以當下午茶攝下牙撩但絕對唔可以當正餐咁食實在太細碗啦
做完野諗住食碗麵就入左池記
叫咗碗鮮蝦雲吞麵
上台賣相其實唔錯,仲聞到好香既蝦子鮮味
但係個碗實在太細個啦

個餐本身包一杯熱飲
我就叫咗一杯熱豆漿
豆漿甜甜地幾好味,而且都算大杯

之後再加$18叫咗兩隻炸雞
雞翼炸得非常脆口,肉嫩多汁
不過始終都係太細隻

食完成個餐都冇飽嘅感覺
份量實在太細碗啦,咁就食左$71
唔知食左咩咁,個肚仲空洞洞咁
離開餐廳之後仲要再食多個包先夠飽

我覺得可以當下午茶攝下牙撩
但絕對唔可以當正餐咁食
實在太細碗啦
2019-08-05 1039 瀏覽
朝早翻工口淡淡,係好想食翻啖粥,雖然天氣好熱,都想濕下個口。艇仔粥料都幾多。粥底就唔算非常綿,但都ok既。味道有少少淡,落d胡椒粉都ok。猪腸粉同粥係一個套餐,腸粉係幾滑。醬汁都落得多,加少少辣椒醬,就無敵了。整體來講,餐廳乾淨企理,食個早餐都醒神d。粥就唔算特別出色,但都中上水平既。
艇仔粥
猪腸粉

2019-07-24
$40 (早餐)
2019-07-23 896 瀏覽
今日計劃到晝展打書釘,路經中環池記,超懷念這兒的竹昇麵,發現沒人排隊客人又不多,止餓快閃吃碗美味竹昇麵。哦真的很久沒來了,什麽時候開始有下午茶套餐呢?套餐還可以加錢加不同小食,加錢飲不同飲品,點了水餃竹昇麵加雞亦和熱檸水,麵質跟之前一樣夠爽,水餃不及雲吞可口(個人主觀性)🤔可能 餡料肉太多而木耳比較少,但雞亦非常入味,上面舖了一層薄薄脆香蒜……正,結帳時還送了張6元的優惠劵下次用👏👏👏,快閃完。'
,結帳時還送了張6元的優惠劵下次用👏👏👏,快閃完。

'

2019-07-20
下午茶
2019-07-09 388 瀏覽
我地今次揀左位於中環既分店, 店面夠大有兩層, 而且座位夠多, 店員服務唔錯, 上菜都算快👍🏿 SET A 海蝦雲吞麵🦐🍜加熱飲($53)雲吞麵既份量算多, 而且鹼水味夠重, 麵質夠彈牙, 有3️⃣粒雲吞, 蝦肉彈牙爽口👍🏿SET B 豬軟骨米線🐷🍜加熱飲($45)呢個麵都算大碗, 米線軟硬度適中, 豬軟骨有3️⃣大舊, 啖啖肉再加埋D軟骨口感好豐富😋 個湯係豬骨湯, 飲落好濃味好正👍🏿我地兩個餐都揀左熱薏米水, 呢個熱飲唔單只有薏米, 仲有薑同蜜棗, 薏米去濕, 薑可以驅風, 暖身, 絕對係女士恩物😆 好多枱都係叫呢個跟餐熱飲茶餐既SET B 仲有另外5️⃣款麵選擇, SET C 就有干炒牛河同埋星洲炒米揀, 不過價錢就比其他兩個SET高, $73 都係包熱飲茶餐供應時間: MON-SUN 14:30-19:00

SET A
海蝦雲吞麵🦐🍜加熱飲($53)
海蝦雲吞麵

SET B
豬軟骨米線🐷🍜加熱飲($45)
豬軟骨米線

茶餐供應時間: MON-SUN 14:30-19:00
2019-07-08
海蝦雲吞麵
豬軟骨米線
  • 薏米水
2019-06-04 756 瀏覽
行完街之後找地方開餐,今次我揀嘅係《池記》。點咗個及第粥+腸粉+熱飲套餐 ($46),另加 ($16)配多碟上湯芥蘭。碗及第粥份量唔算大,不過都有齊豬膶、豬肚、粉腸等材料,味道唔錯,粥底亦夠綿。腸粉比我想像中爽滑,配埋麻醬、甜醬、豉油、芝麻,又幾好味。上湯芥蘭味道偏淡,清清哋叫做食得健康啲。熱飲揀咗薏米水,甜甜哋得少少薑味,估唔到又幾好飲。今餐雖然係速食,不過水準都okay,都不失為一個食平啲啲嘅好選擇。
行完街之後找地方開餐,今次我揀嘅係《池記》。

腸粉比我想像中爽滑,配埋麻醬、甜醬、豉油、芝麻,又幾好味。

上湯芥蘭味道偏淡,清清哋叫做食得健康啲。

熱飲揀咗薏米水,甜甜哋得少少薑味,估唔到又幾好飲。

2019-05-18 634 瀏覽
本來都唔想寫架啦,但越諗越嬲,今早去幫襯,叫咗腸粉同炒麵,我坐响對住出菜個位,見到腸粉同炒麵出咗,但冇人去攞,等咗差唔多十分鐘先有人去攞,心諗千期唔好係我架,點知真係,用手掂下碟麵,涼嘅,就同佢地講話涼架喎,個侍應黑晒面口話點會涼喎,啱啱先攞出嚟,大姐,妳係就係啱啱攞嚟比我,但係廚房唔係啱啱攞出嚟呢,跟住黑面口話換過碟比我,不過唔知以為我聽唔到定專登比我聽到,話嗰個女人話碟麵涼咗喎,麻煩,我唔想同佢地嘈,當時運高聽唔到,咁嘅態度,以後都唔會再幫親囉😠😠
2019-04-27 624 瀏覽
對於池記,第一個印象係貴同埋雲吞麵好出名,但因為貴既關係,之前一直都未有機會試下佢。今日我叫左一個lunch set 就係豬軟骨雲吞麵+熱薏米水+上湯芥蘭 $99豬軟骨入味,質地都屬正常,唔錯。雲吞有3粒,細細粒,食落蝦都爽口既,但又未去到好出色果種,所以以呢個知名度黎講,有點兒名不符實啦。麵食起上黎都彈牙,蛋味就無乜,份量都好少,我相信大部份男仔都應該唔夠家啦。菜就無乜特別家啦,不過不失吧。總括黎講,呢個價錢,呢個味道同埋份量,我未必會有下一次啦。

豬軟骨雲吞麵+熱薏米水+上湯芥蘭

豬軟骨入味,質地都屬正常,唔錯。

菜就無乜特別家啦,不過不失吧。

總括黎講,呢個價錢,呢個味道同埋份量,我未必會有下一次啦。
外賣送餐
豬軟骨雲吞麵+熱薏米水+上湯芥蘭
2019-04-25 365 瀏覽
因為要去中環返工,唔想食茶餐廳早餐,於是去咗池記食豬腸粉加炒麵😋😋😋中環返工時間四圍都係人,大家都係為左要食飽飽開工😂😂豬腸粉有麻醬同甜醬仲有甜豉油同芝麻,香滑甜👍👍👍炒麵唔會好油淋淋,我鍾意😋😋😋最後當然要加埋杯冰凍奶茶😆😆😆完美嘅一餐😁😁
中環返工時間四圍都係人,大家都係為左要食飽飽開工😂😂
豬腸粉有麻醬同甜醬仲有甜豉油同芝麻,香滑甜👍👍👍
炒麵唔會好油淋淋,我鍾意😋😋😋
最後當然要加埋杯冰凍奶茶😆😆😆
完美嘅一餐😁😁
豬腸粉炒麵
2019-04-24
早餐
豬腸粉炒麵
2019-03-25 503 瀏覽
落座一杯茶水,然後你就自己看菜單想唄,沒人管你,哈哈哈哈哈哈。沒啥服務!「蟹皇粥」這個推薦! !一鍋粥,裡面有一整隻蟹,雖然小只,但很新鮮,蟹黃都拆到粥裡,小的蟹腳也被剪掉,就留大的鉗子,蟹腮啥的也都被弄乾淨了,所以雖然就那麼小小的一碗,卻很用心,我這個平時不吃蟹的人也吃的很起勁哈哈!「手剝鮮蝦雲吞」確實確實鮮蝦很Q彈!湯汁里肯定放了蝦醬,很鮮很鮮
2019-03-18 256 瀏覽
地道的香港美食,雲吞的蝦肉鮮美彈牙 麵條軟硬度也是恰當好處,再來說說它的湯頭,一定是用蝦頭熬製的,散發出一股股海鮮的濃郁香氣,喝了一口 怎肯放下,再加點醋,更是另有一番滋味,分量不多,男士們估計要吃上兩三碗才夠本!值得推薦!
2019-03-04 495 瀏覽
每次唱💰,都會嚟上環食這店,雖然這店不是很出眾,但總算都還可以啦首先裝潢很中國風,都幾別緻。而且環境夠大,坐得比較舒適。服務員態度都很好,有禮。每次也是同一個餐,套餐b(雲吞竹昇麵,配上一個桑寄生蛋茶)雲吞都有隻鮮🍤👍,不過麵就有點淋,唔夠彈牙,湯底就麻麻唔多似大地🐠湯底桑寄生蛋茶,唔太甜,都很濃厚桑寄生味道最慘唔可以飲到兩款東西,👀見薏米水都幾濃,咁既天氣祛濕最好其實點解經過都會嚟食呢,第一食到雲吞麵,雲吞真♥是好食的,而且又同時食到糖水,唔洗兩頭走,更何況飲糖水比較養顏有益😂😂😂

每次也是同一個餐,套餐b(雲吞竹昇麵,配上一個桑寄生蛋茶)

桑寄生蛋茶,唔太甜,都很濃厚桑寄生味道

最慘唔可以飲到兩款東西,👀見薏米水都幾濃,咁既天氣祛濕最好

2019-02-05 605 瀏覽
本來我三人坐四位枱,我一家三口已經坐低咗,我去廁所先,首先問廁所位置已經冇乜人應我,要我行錯到入廚房先有個廚房工人話畀我聽喺樓下,上返嚟,發現佢將我哋張枱,同張二人枱夾埋咗,總共坐咗六個人,即係有三個係我唔識嘅人,我成家人被迫同人哋搭枱,由本來好舒服即刻變咗好迫,本身等咗好耐,所以無可奈何下都要忍受!我之後入嚟嘅所有人都冇好似我哋咁,可能因為我哋香港人,佢覺得我哋冇所謂啩,又或者佢間舖根本唔止在!嘢食方面,只不過係普通嘢,新年仲要加二,只係講句(無下次)!
2019-02-05
It was my second visit. This time I decided to try something different. Ordered their basic lunch set without any top-up at a cost of $80 (price has inflated) including 1 bowl of noodles + 1 dessert + 1 drink.豬軟骨米粉The portion seemed big. The total amount of pork soft bones was around the size of your palm and the quality was reasonably good. The rice noodles were smooth. I did feel full after finishing the whole bowl. Didn't feel particularly thirsty afterwards.冰花海底椰雪耳The degree of sweetness see
冰花海底椰雪耳
The degree of sweetness seemed to be about right. There were quite a lot of 雪耳 and 海底椰. It seemed to be quite a healthy option of dessert for winter time.

I ordered the hot 豆漿 as the drink. It was quite thick and was sweeter than the sweet soup but still I didn't find it overly sweet.

Got a -$6 coupon so the meal altogether cost me $74. My stomach was full until around evening time. Quite a healthy and filling option for lunch although it was relatively pricey.
2019-01-17
  • 豆漿