2014-02-17 18806 瀏覽
難得有劍魚,但得海洋同羊架係ok之外,其他所有熱食同甜品也真的麻麻地... ...連水果都無味,7七馬卡龍其實也只得基本的杏仁味... ...西冷唔好食,鵝肝又變左鴨肝,仲要入口唔化開...
難得有劍魚,但得海洋同羊架係ok之外,

其他所有熱食同甜品也真的麻麻地... ...

西冷唔好食,鵝肝又變左鴨肝,仲要入口唔化開...

2014-02-15
情人節
2014-02-04 14836 瀏覽
My wife and I have long heard about this restaurant. We decided to give it a try. Buffet price from Monday through Thursday was a little lower, costing us HK$488 per person plus 10% service charge, pricey: ( but quality and varieties of food were exceptional. They serve international cuisine, ranging from Chinese, Japanese, Thai, Indian, American to Italian food. We particularly like their fried jumbo tiger prawn which was freshly fried.  It was sweet and yet savory.  Nothing compared to freshly made prawn.  Prime rib was well prepared.  Slightly well done at the margin and yet very juicy and tasty in the center.  Selection of their dessert was insane.: P If you were seated at the table close to the window, you could enjoy the city view and harbor view, especially when they have the light show.
2014-01-23
團購
  • tiger prawn
  • prime rib
  • sashimi
  • dessert
2013-11-02 9429 瀏覽
其實每次去CONGRESS, 都沒有太大寄望, 但又永遠是不過不失的一個自助餐.刺身, 永遠係得果4款:三文, 劍魚, 吞拿, 八爪魚冇生蠔, 有蠔湯, 其實係用D蠔放入味啉度煮熟. 味道OK煎大虾: 夠熱, 但係食咗會食唔到其它嘢.我覺得成晚主打係煎鴨肝, 因為如果冇咗煎鴨肝, 根本唔值得來.
即煮海鮮湯, 味濃夠熱

刺身, 永遠係得果4款:三文, 劍魚, 吞拿, 八爪魚
冇生蠔, 有蠔湯, 其實係用D蠔放入味啉度煮熟. 味道OK
煎大虾: 夠熱, 但係食咗會食唔到其它嘢.

刺身真是很一般
煎鴨肝,
題外話/補充資料: 我都唔明, 又話環保, 用嘅又話什麼環保海鮮, 點解仲要咁唔環保: COUPON要打印?我冇用COUPON, 因為覺得太煩.
2013-10-31
即煮海鮮湯, 味濃夠熱
煎鴨肝,
  • 即煮海鮮湯 味濃夠熱
  • 煎鴨肝
2013-08-09 6047 瀏覽
同男友為慶祝相識週年,特別選擇到會景食自助餐, 因為我們很多年前試過,感覺不錯,多選擇,食物質素也相當之高,所以就算價錢貴一些也是值得。我哋一早訂位,而且準時6點30到,位置改左。。。入到去,待應先安排我哋坐好,之後當然係到取食物時間。食物方便。。。。款式不多,連佢哋所謂的主題,環保海鮮自助晚餐的海鮮種類也不多,真夠環保,只得長腳蟹,凍蝦及青口,連自助餐最基本的蠔都沒有。魚生方便,三文魚,吞拿魚及八爪魚,但味道尚算新鮮甜美。其他食品:東南亞食品 - 咖喱魚,沒有試,因為吾係太喜歡食咖喱魚,香葉豬頸肉,賣相太肉酸,香草炸雞腿,尚可接,用作拌食的薄餅,味道一般,不吃也不可惜。歐美食品 - 西班牙海鮮炒飯,一啲都吾好味,感覺只係普通炒飯,蝦,青口,完全吾入味。法式意粉,不夠淋,而且凍,食一啖已放棄。西式海鮮湯,湯就如罐頭湯,海鮮一啲都吾新鮮。煎鴨肝,無錯,係鴨肝,夠大件,味道也不錯,但點解大家都話係鵝肝,到現場係鴨肝???中式食品 - 燒味,得白切雞,燒鴨,試左一件,一般,沒有特別。鮑魚冬瓜燉湯,味道吾錯,好清味,仲有細細粒鮑魚粒。羅白忟牛腩,牛腩夠淋,羅白也很入味。鐵板燒 - 只得燒大蝦一
其他食品:
鐵板燒 - 只得燒大蝦一款,味道尚可。
甜品,因為對牛奶敏感,只好揀一啲沒有牛奶的甜品,見到棒子燉蛋,以為係燉蛋。。。點知係咖啡蛋榚,另外試左一件瑪卡龍圓餅,可能放得太耐,餅身很淋,沒有入口即溶感覺。最後想試埋沙律,見到成盤好似雜草咁,已沒有胃口,放棄。整體只可以講不值去試,比三星酒店自助餐還要差。但服務就不錯,很有禮貌。

2013-08-07
2013-05-30 4680 瀏覽
慶祝母親節,家人提議了會景餐廳的自助餐.是晚7:30到達,餐廳裡面已經人山人海,可能是母親節的關係吧.雖然人多,但食物補充都算得上快.本身對內臟無什麼興趣, 但是香煎鵝肝味道真的不錯.海鮮湯夠鮮味.燒大蝦d蝦夠大隻,推介之選.值得一讚是無論server或chef, 服務態度友善親切.
慶祝母親節,家人提議了會景餐廳的自助餐.

本身對內臟無什麼興趣, 但是香煎鵝肝味道真的不錯.
海鮮湯夠鮮味.
燒大蝦d蝦夠大隻,推介之選.

值得一讚是無論server或chef, 服務態度友善親切.
2013-05-12
母親節
  • 海鮮湯
  • 燒大蝦.
2013-05-26 2762 瀏覽
慶祝父母親節,選擇了一家人吃buffet。預早了三個星期book希望有window seat,已沒有了。可能confirmation calls後,人客有變,我們這天到來,抆車邊,坐到尾尾的window seat。餐廳真的很大,不饋為會議展覽中心!因此食物種類款式之多,比Café Too更多。而且更少有buffet中遇過。讚嘆的,還有對「主題」的認真。鵝盰,可做出菜式:鵝肝粿子(前菜)、香煎鵝肝多士(雖沒有入口即溶,但有少許脆面,鵝肝味好香!)、鵝肝酥皮湯(都頗羶吓&膩)、鵝肝錦鹵雲吞、鵝肝肉丸等。至於海鮮吧,沒有生蠔。蟹腳好咸、花蟹、新西蘭及智利青口、蝦,均質素麻麻。芝士款有七八款,基來款式之餘,竟然也有羊奶芝士,及*蒜香芝士,是Sour Cream & Union薯片的味道!好好好吃!好戲、回本之選,應是*秀珍菇煮珍寶蠔(好甜!連個椗都食到,好似扇貝咁鮮美!)。還有源源不絕的*燒大蝦....山!不叫好甜美,但ok新鮮,肉質爽口,啖啖肉!)*水雲蟹肉雜炊、白酒牛油斑塊、*松子松容菇鴨肉飯、*無味精蓮藕蠔豉燉湯、*法國蝸牛、芝士黃杏卷(前菜)、半熟吞拿魚(前菜)、麻醬綠茶冷麵、*威靈頓
。餐廳真的很大,不饋為會議展覽中心!
!
*水雲蟹肉雜炊、白酒牛油斑塊、*松子松容菇鴨肉飯、*無味精蓮藕蠔豉燉湯、*法國蝸牛、芝士黃杏卷(前菜)、半熟吞拿魚(前菜)、麻醬綠茶冷麵、*威靈頓三文魚(好吃,只出了一轉)、喇沙牛/雞串燒、參巴醬煮蟹、印式醃菜、印度薄餅、燒雞中翼、炸蝦片、*即煮海鮮湯(海鮮鮮甜)、*籠子蒸毛豆/紫芯蕃薯/粟米/南瓜、*上湯木魚絲燉蛋白、做到如三文魚他他樣的,雞肉沙律、雜錦麵包籃(唔新鮮,唔好食)、瑤柱爬白菜/冬瓜、清蒸海斑、羅馬生菜/自助沙律、白酒白肉腸、等等。
有星星*必吃

甜品,水準遠離,心裡那度尺
。每款一看就知,是「合家歡」水準。
栗子蛋糕、栗子mousse朱古力蛋糕、小泡芙、椰子朱古力蛋糕、吉士三文治、綠茶奶凍、藍莓cheese cake、Macaron(杏仁餅完全無外脆內柔韌口感,仲有d益味。macaron入門班口味)、Opera、朱古力噴泉、即煎pancake、HD雪糕。
最好吃的是蘋果撻,唔甜,少少酸酸地,皮薄而不膩,是餐後回胃之選。Cream Burlee,蛋味夠濃,ok!及buffet枱上少見的Brioche mini
, Brioche是法國代表作之一,主要牛油和奶+特別的發酵,而成。這件牛油味香,而且內的榛子奶油餡,和它非常匹配。面頭還加糖醬,正!
生果有火龍果、哈密瓜、西瓜。唯獨欠新鮮菠蘿。未能為解膩/消化作句號。
雖然食物有些水準一般,但好的、特色的,也多的是。
來會展吃東西,好像有點「我是香港人」的感覺。Support support
!
題外話/補充資料: 三位9折。六位或以上,或某幾間銀行,白金信用咭85折
2013-05-25
  • 燒大蝦
2013-04-30 1995 瀏覽
小弟有一個擁有皇帝脷的女朋友, 並不是她揀飲揀食很咀尖, 而是她一吃便知當中主要調味料有咩, 點樣整, 非常利害, 原因是她有一個很會煮的媽媽, 從小吃菜式耳魚木染下成個專家咁. 為左滿足她的味覺, 我經常都會跟她四出搵食, 試過不同自助餐, 比價$ 食材 味道, 最後一致推介會景餐廳, 可以一來再來, 因為這裡價錢合理, 款式多 , 用料十足, 水準穩定, 招呼好 , 環境舒適, 洗手間淸潔….太多好處, 所以小弟母親節, 父親節, 女朋友生日也在這裡慶祝(還有煙花BUFFET, 這裡的煙花BUFFET觀賞區是全港最棒的, 看完煙花不用逼來逼去再吃一頓豐富的晚餐, 真是完美) 重點推介如下: 鵝肝多士- 鵝肝煎得香口外脆內軟, 入口溶化, 配以多士, 是絕配. 基本上全晚都不停有人在鐵板前煎, 唔洗搶, 想食幾多都可以, 真係食幾件都已經值回票價. 鐵板煎大蝦- 同鵝肝一樣, 又是全晚都不停有人在鐵板前煎, 唔洗搶, 想食幾多都可以, 大蝦好大隻, 沒有下任何調味乾煎都好好味, 爽口彈牙, 又是回本推介. 燒牛肉- 喜歡這裡的牛肉, 四成左右熟, 肉質好軟熟, 加上濃郁的燒汁一齊食,

重點推介如下:

燒牛肉- 喜歡這裡的牛肉, 四成左右熟, 肉質好軟熟, 加上濃郁的燒汁一齊食, 不過都幾漏, 食多一片我寧願食多一塊鵝肝

即叫即煮海鮮湯 -個湯好足料有蝦,有蜆,有魚, 味道濃得黎都算清, 無加味精, 現場大部份人所見一人一碗都無走雞, 連我個皇帝脷女朋友都飲唔出點煮, 很特別的味道

除此之外, HD 雪糕有三款口味, 甜品又多選擇好味, 長腳蟹都幾鮮味, 唔會有雪味, 刺身 如三文魚, 吞拿魚, 北寄貝和甜蝦都好新鮮, BUFFET 最啱我這個肥仔是也.
2013-02-12
2013-03-08 1505 瀏覽
在年近歲晚的一個星期日晚, 到來這裡作為我倆的團年飯,好久沒有來這裡用膳了, 隱約記得以前的位置並不是在這麼遠, 而且位置偏向比較旁邊了, 正中位置被用作宴會擺酒之用,當晚就有幾對新人在這裡擺喜酒,時移勢奕現在連擺酒店可能都會感覺未夠派頭, 還有那些專搞婚禮的planner專門幫新人設計好讓新人花得豪,但如果勉強自己在這些地方搞一次喜酒可能要還上幾年卡数呢! 是否真的值得而且意義真的只在那區區数小時就見人見智了,說回那晚的自助餐, 一入門口好大個位置擺放了大半是印度式美食, 雖然自己並不是很食得辣那種, 但林林種種放於一起,加上這類型印式美食顏色特別鮮艷,即使睇都感覺很搶眼那種,尤其是紅色的Tendorii 雞/魚之類, 少試了一些都是中辣的, 好好食唔講得但唔難食嗰隻,同區還有一些串燒沙爹雞/豬之類的, 試食過後感覺肉質細緻但同時個汁調得好有甜加少辣的味道,好有街頭小食那風味,同一個師傅還會做一些炸物, 都好吸引,海鮮區則是擺成半座山那樣, 一般的長腳蟹, 青口, 熟蝦都有, 這裡的長腳蟹算合格了起碼感覺到食緊蟹肉沒有太多雪水在內, 雖然蟹肉嘅鮮味就無乜, 青口就普普通通啦, 熟蝦肉
海鮮區則是擺成半座山那樣, 一般的長腳蟹, 青口, 熟蝦都有, 這裡的長腳蟹算合格了起碼感覺到食緊蟹肉沒有太多雪水在內, 雖然蟹肉嘅鮮味就無乜, 青口就普普通通啦, 熟蝦肉都算爽口嘅
沙律吧都有好多選擇, 但由於當天要集中食其他美食,唯有放棄自己喜愛的沙律了
小食方面試了即做嘅唔知係鴨肝定鵝肝多士, 如果好此道者一定好開心, 因為任食任攞, 不停咁煎呀煎呀, 自已只是要一件就夠了, 每件肝尺碼也不少整整會蓋過下面那法飽多士, 配一個甜甜地嘅汁, 好正常的配搭,但油份豐厚一件已經好足夠, 同一個廚房有另一廚師負責即做海鮮湯, 同時要了一個湯, 湯底好重海鮮味亦應該有落蟹做湯底, 所以那甲殼類的味道頗濃, 廚師其實只是將半熟的料頭加大湯煮番埋一斉,不過又真的好好味,隻蝦緊緊熟,D蜆雖然只是本地貨但也配合得宜,想飲多一份但胃部沒有位置了
另一樣野在這裡感覺好食的是,”芝士” 拼盤,雖然只有五種但每種都好純,好有奶香且滑,羊奶芝士重幾騷下同最基本的梳打餅配搭又是那麼突出到芝味
, 唔知係芝士好味定係件梳打餅真係咁好味, 連件餅都好似比平時街買的好味好多咁?!
論到燒牛肉一入嚟已經釘實佢, 因為早到的關係, 一進場只見到兩舊深啡色的牛肉,體積真的比對一個枕頭咁大,所以要等佢切至中間都要等成個鍾咁滯,但都係值得的, 因為中間部份實在好軟熟, 只有四成左右熟, 加些少燒汁食無以上之
, 為它而來的客人應該會覺不枉此行, 不過也是想貪心食多一片都無位了,
壽司吧的食物方面, 魚生種類不多, 都是三文魚,北寄貝, 劍魚腩, 腐皮, 蛋之類的, 還有即做手卷,自己只要了手卷, 同心愛的腐皮壽司, 捲”手卷”的阿姐手勢很好,捲得扎實吃起來方便, 蒸蛋就一般啦,可吃可不吃
中式方面, 最得是蛇羹, 料足之餘果皮夠香但亦可能果皮的關係隱約有好輕微的苦味, 羹內滿是蛇肉絲,雞肉絲, 湯頭又鮮甜沒有人工味,再來一個燉湯, 同樣出色只是燉湯通常給人印象比較一般, 因為燉湯是將上湯放入燉的器皿內跟住就是”等”就可以了, 但其實做得好應該還有多些心思要花的, 可不是簡單的”等”就可以了,鎮江骨也是這裡中菜部食過的中式食物內較出色的一個, 肉質帶一點爽脆,個汁夠甜味又帶點點醋味, 條蒸魚就麻麻了,
甜品蛋糕的時候經已飽得很,雖然有吃了幾款但可能之前吃得太飽, 再好吃的甜品也感動不了
2013-01-27
  • 燒牛肉
  • 即做海鮮湯
  • 蛇羹
2012-11-11 985 瀏覽
HK 差不多所以hotel 都有提供buffet, 但就唔係間間好食.Congress 算係唔錯, 又多options有4-5種 cheese 選擇oysters, mussles 都好新鮮, 螺都唔錯, 好甜.長腳蟹都OK唔知點解, 近年無咁鍾意食sushi 喇, 不過都拎咗少少.熱盤一D都唔差嫁!! 有好多choiceDessert 幾正!! 又有macaron!!

Congress 算係唔錯, 又多options
有4-5種 cheese 選擇
oysters, mussles 都好新鮮,
螺都唔錯, 好甜.
長腳蟹都OK
熱盤一D都唔差嫁!! 有好多choice
Dessert 幾正!! 又有macaron!!
2012-10-23 758 瀏覽
今年的生日適逢在星期日 , 一於去盡大玩大食 一早出門去迪士尼玩了大半天 , 黃昏時份大家都帶住個又軟又餓肚身軀 , 出發去灣仔會展 , 一入餐廳門口 , 經過一段好有特式的長廊 , 我們的坐位比較入 , 要行完全個食物區才到 , 一路途中 , 陣陣香味攻來 , 見到各式各樣美食 , 真的好開心 , 好期待 ......( 雖然已經事隔一個月 , 不過現在打緊食評 , 都好回味呢 ~~~ ) 鐵板區 燒蝦真係好大隻 , 好正 , 煎鵝肝好香口, 但有點漏, 一件就就了 , 和牛粒OK啦 , 鐵板牛柳仲厲害 , 牛味十足之餘, 入口鬆化無得彈 只可惜每次取都只配給兩小片( 基本上全晚都不停有人在鐵板前排隊等牛柳 ) 海鮮區長腳蟹幾鮮味, 但SIZE比較細一點 ; 青口和翡翠螺有少少沙 ; 凍蝦普通 (因有燒蝦比較) 湯有海鮮湯 , 其實好足料 , 但略咸一點 熱食選擇不少 , 焗蠔 , 燒味, 炒菜, 泰式春捲 , 蒸魚, 龍蝦(切件) , 話梅骨 ...... 但可惜一開始比個鐵板牛 / 蝦已佔了個肚不少位置 , 都只淺嚐兩三款 , 都OK幾好,
今年的生日適逢在星期日 , 一於去盡大玩大食
一早出門去迪士尼玩了大半天 ,

鐵板區
燒蝦真係好大隻 , 好正
鐵板牛柳仲厲害 , 牛味十足之餘, 入口鬆化無得彈
只可惜每次取都只配給兩小片
( 基本上全晚都不停有人在鐵板前排隊等牛柳 )

海鮮區

有海鮮湯 , 其實好足料 , 但略咸一點

熱食
仲有好多款都唔得什麼名稱 >.<

甜品
成坐 "馬卡龍" 山 , 不同顏色味道 , 自製班戟 , 小朋友一定好開心 , 不同的蛋糕 / 布丁
梳乎厘不停出 , 迷你泡夫 , 但質素一般, 只得三兩款比較好味 唯有食多兩杯 HD 雪糕補數

OPEN RICE 優惠券 , 每人一隻鮑魚 , 原本大家都以為送的會有多大多好呀 ..
點知大家都有驚喜, 可以真正用刀叉來享受, 又鮮味 , 連一向不太喜好的亞仔
都想再來一份 , 正

足料海鮮湯 (略咸一點)
超正燒和牛片 大蝦
鮑魚好鮮味
最邊果碟就係 "龍蝦" SIZE細左D
2012-09-09
生日
足料海鮮湯 (略咸一點)
超正燒和牛片 大蝦
鮑魚好鮮味
  • 鐵板牛
  • 燒大蝦
  • 鮑魚
  • HD 雪糕
2012-10-18 178 瀏覽
鍾意唔洗排隊的我十分滿意呢到 , 雖然閒日都要$468 x0.85 + 46.8 =444.6一位 , 但環境好靜, 窗口位夜境正.首先食了4隻成把刀咁長煎大蝦, 勁新鮮 , 無雪味 , 好彈牙 , 腸都挑走 , 好有鮮蝦味 , 比起有d酒店嘅凍龍蝦更好味.跟住食好大件 , 好香的鵝肝 , 入口溶化 , 食4件 , 滯左 , 即刻叫凍檸茶 , 抖了15分鐘再戰勁粗蟹腳 , 雖然殼表面有d黑色污漬 , 但無損其鮮甜味道,而且無雪味,倀了12隻.漙燒燒和牛一般,唔夠火燒 , 好似蒸熟咁,刺身只有常見的大路款 , 無帶子失望 , 但都好新鮮.mango拿破菕好鬆化 ,食了3件 , 想再拎已無出 ,食番2柸哈根雪糕仲有好多熱盤野想食 , 但食唔落 ,其實啱一家大細唔同口味嘅人 , 就算唔食刺身海鮮都仲有好多野食 , 唔記得呢期有大閘蟹送,因兩個仔都無食 , 所以同老婆一人食兩仔 , 雖然係細蟹 , 但都好爆羔 , 一吮落去 , 正.我選擇呢間另一原因是小朋友收$268 , 格過好多都是$3xx , 總數同一般4星酒店一樣 而且相對無咁多大陸客 , 唔洗搶已值回票價.

而且相對無咁多大陸客 , 唔洗搶已值回票價.
2012-10-17
2012-09-02 167 瀏覽
暑假結束前和一班好友食Buffet,從來未試過會展食,返Vevey前一定要開懷盡食。灣仔地鐵站行去五分鐘左右,電梯上六樓原來餐廳面積好大,自助餐食物選擇亦非常豐富。當行入餐廳就被Macaroon Tree所吸引,朱古力做樹枝再放上colourful macaroon so cute! 最令我驚喜係我哋安排窗邊張圓枱,可座擁醉人夜景。超讚!食物方面做法國海鮮, Crab Tourteaux之前都有食過,不過呢度好似正啲,勁多膏!其它冷盤海鲜有雪場蟹腳和翡翠螺都好鮮味, 蟶子就麻麻地。之後再食刺身,三文魚、吞拿魚和甜蝦好味好新鮮(亦有劍魚和北寄貝不過我無試)。今晚原來重有鮑魚送,八頭古法炆勁正,口感一流,唔係太咸又彈牙。(每人一隻真係唔夠喉)經過中式counter厨師大力推介原盅燉湯(黨參云零煲豬展),好耐無飲呢啲咁傳統嘅湯,好清甜!唔知乜叫松鼠魚,都幾香口,家鄕釀豆腐好味。日式有燒三文魚骨腩、燒冬菇和甜椒,網燒和牛和鐵板扒大蝦,隻蝦真係好大啲肉好爽甜又鲜味。十個讚!法式煎鵝肝幾時都係我至愛, 即煮Seafood Bouillabaisse海鲜味和湯完美配合,推!焗蠔唔係我Favor蘋果豬
三文魚骨腩、扒大蝦、鵝肝
甜品選擇豐富
Colourful Profiteroles
Macaroon Tree
原隻八頭鮑魚,正!

法式煎鵝肝幾時都係我至愛, 即煮Seafood Bouillabaisse海鲜味和湯完美配合,推!焗蠔唔係我Favor蘋果豬柳都唔錯。

東南亞有泰式青咖喱鴨,香茅雞翼, 印度烤雞配Naan Bread都非常野味!

又到至愛甜品時間, Profiteroles, Crème Brulee, Souffle, Tiramisu和芝士蛋糕,成班女仔圍住Macaroon Tree影相

幾個好朋友加支Chateau, Legende,今晚已非常滿足,下次一定會再嚟。
Chateau, Legende
題外話/補充資料: 九月三十日前有原隻鮑魚送
2012-08-24
信用卡優惠
原隻八頭鮑魚,正!
Macaroon Tree
  • 青咖喱鴨
  • Crème Brulee
  • Souffle
2012-09-02 96 瀏覽
八月三十日,見到Openrice有送八頭魚嘅優惠,同家人朋友再到會展Congress Restaurant食buffet!雖然遲訂枱,都仲比我our到張窗口枱,6:30pm準時開動,先嚟海鮮頭盤,款式齊,蟹脚頗鮮甜,抵讚!之後伙記自動奉上古法魚,size都OK啦,但個汁又幾好味喎,然之後主攻咗兩round和牛三食,可以推介,鵝肝都仲係必食首選,飲埋個海鮮湯就要中場小休,餐廳經埋指引我搭直落地下戶外吸煙區,果然親切,之後享用埋共餘食品,味道都唔錯,杯仔甜品有好多選擇,再食齊三式Haagen-Dazs雪糕,超滿足!一家人飲飲食食,嘻嘻哈哈又一個愉快嘅晚上!
一家人飲飲食食,嘻嘻哈哈又一個愉快嘅晚上!
好正既鮑魚~yummy yummy
  • 古法炆鮑魚
  • 煎鴔肝
  • 和牛
2012-08-29 84 瀏覽
一家人耐唔時都會諗起想食自助餐, 但總會諗起會展(食過好多其他地方唔掂),貪佢地方大 ,食物有保正 , 款式多 , 招呼好 , 洗手間淸潔.......今次佢仲有" 和牛"同送" 鮑魚" , 一於去試吓啦.諗住送嘅鮑魚梗係指甲咁大, 點知送黎又OK 喎 ,仲大隻過咸蛋 , 幾好味添 , 成隻食夠豪氣 . 一黎自制個大蝦沙律先, 貪佢D 冷盤有保正 , 攞D大蝦 , 加D新鮮蔬菜 , 粟米 , 千島醬成了!和牛都OK , 我自己唔太喜歡但太太就話好鬼正 , 仲食咗好多轉 .雖然話食物種類無太大改變(我就係鍾意佢變得小) , 但水準KEEP 得好好 ,正宗印度咖哩 , 味道固然辣得好味, 又可以開吓胃, 轉頭食多D野.跟住食佢嘅焗蠔就係"賣飛佛" , 相信佢唔會用平野, 因真係好有蠔味, 正!法國鵝肝都係主角之一, 唔試吓唔算黎過.今次去有海鮮湯, 仲係即整, 試過勁OK .提一提佢嘅中湯都好得.其他食物都有試過 , 合格嘅 , 甜品唔駛講都知掂 , 雪榚用Haagen Dazs 唔食唔得 ,喺魚生可以考慮俾多dd ,唔駛行咁多次(因好食)唔可以唔提佢個"話梅骨", 好鬼好食 .大致滿意
今次佢仲有" 和牛"同送" 鮑魚" , 一於去試吓啦.

諗住送嘅鮑魚梗係指甲咁大, 點知送黎又OK 喎 ,
仲大隻過咸蛋 , 幾好味添 , 成隻食夠豪氣 .

法國鵝肝都係主角之一, 唔試吓唔算黎過.
今次去有海鮮湯, 仲係即整, 試過勁OK .
提一提佢嘅中湯都好得.
其他食物都有試過 , 合格嘅 , 甜品唔駛講都知掂 ,

唔可以唔提佢個"話梅骨", 好鬼好食 .

大致滿意 , 會期待再黎.

2012-08-24
2012-08-22 81 瀏覽
多次未有與家人聚餐了, 時間約定可與家人重溫往日聚餐的感覺. 但是帶來的是不快經歷, 進入接待處歡迎光臨後一直都........坐下後十年如一放水喉給大家(本人已光顧超過十年). 跟著吃吧, 從來都無人問下食物點呀服務好嗎或有乜需要呀, 因為來到食的客人大部分只管吃吃吃, 對服務員及經理來說有生意就無問題啦. 食物真係十年如一, 海鮮拼盤(蠔)無新意已超過十年, 連那些蝦兵蟹將也不大給引, 那條所謂聖子只有兩三吋長好像膠皮的有殼海產, 沙律冷盤唔覺好味. 魚生壽司起碼五六年無變過, 那些機械壽司難食到想死, 最頂級是那位女廚師給人有乞食的感受, 跟住望見其它廚師都唔覺得好咗去邊. 跟著果的中式不敢恭維, 果兩個燒味食足十年都係燒味唔通中式野只有這些, 還有十年如一的朱肉湯次次都飲到眼光光, 其餘四種家常小菜不用多講, 全無上得檯面的感覺. 跟著這即煮檔口的廚相當友善. 再來西式無乜喜訊千編一律. 東南亞只有咖哩咖哩再咖哩........., 印象中東南亞食品都好像沒有多變. 甜品可能受到前面影響不覺得有乜驚喜只能說句中規中矩, 最好食是那杯雪糕. 整體當天並非忙碌但是不論廚子及服務員也
坐下後十年如一放水喉給大家(本人已光顧超過十年). 跟著吃吧, 從來都無人問下食物點呀服務好嗎或有乜需要呀, 因為來到食的客人大部分只管吃吃吃, 對服務員及經理來說有生意就無問題啦. 食物真係十年如一, 海鮮拼盤(蠔)無新意已超過十年, 連那些蝦兵蟹將也不大給引, 那條所謂聖子只有兩三吋長好像膠皮的有殼海產, 沙律冷盤唔覺好味. 魚生壽司起碼五六年無變過, 那些機械壽司難食到想死, 最頂級是那位女廚師給人有乞食的感受, 跟住望見其它廚師都唔覺得好咗去邊. 跟著果的中式不敢恭維, 果兩個燒味食足十年都係燒味唔通中式野只有這些, 還有十年如一的朱肉湯次次都飲到眼光光, 其餘四種家常小菜不用多講, 全無上得檯面的感覺. 跟著這即煮檔口的廚相當友善. 再來西式無乜喜訊千編一律. 東南亞只有咖哩咖哩再咖哩........., 印象中東南亞食品都好像沒有多變. 甜品可能受到前面影響不覺得有乜驚喜只能說句中規中矩, 最好食是那杯雪糕. 整體當天並非忙碌但是不論廚子及服務員也是口黑面黑的, 連那些大廚及經理都係唔通那是待客之道. 不過家人忠情這裡的往昔情懷都是會再來的但是希望下次有所改善.
題外話/補充資料: 本人覺得與大型酒店布非相比實在相差得太遠了, 無論食物質數, 款式, 供應, 服務及態度給人感覺貴而不值.
2012-08-20
其他