2024-03-09 50 瀏覽
中秋節禮盒版本有心思地寫上中秋節快樂包含舖頭主打,特色蝴蝶酥,名不虛傳,香口脆卜卜更有鬆脆曲奇,內有杏仁片,健康有營養及應節食品月餅🥮禮盒包裝大方,佳節送禮一流
中秋節禮盒版本
有心思地寫上中秋節快樂

包含舖頭主打,特色蝴蝶酥,名不虛傳,香口脆卜卜

更有鬆脆曲奇,內有杏仁片,健康有營養
及應節食品月餅🥮

禮盒包裝大方,佳節送禮一流
2023-04-10 1639 瀏覽
評分: 4 / 5 🔥🔥🔥🔥講起香港馳名好食既蝴蝶酥,𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭 出品既一定榜上有名 💯 某個下午,公司有人送來𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭 既曲奇禮盒,同事們(全部都食慣好野之人)就算岩岩食完晏都即刻聞風而動要品嘗一番,由此可見老字號既盛名✨👅 原味蝴蝶酥 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭 蝴蝶酥的確有佢出色既地方,酥脆可口,充滿空氣感。外層有薄薄既糖衣,入口微甜並富有牛油奶香,出色美味 👍🏻👍🏻👅 嚐味禮盒 一份禮盒包含十一款唔同味道既曲奇 🍪 原味、朱古力、杏仁、抺茶等等,各款味道都好突出,其中最有印象既當屬抺茶及開心果曲奇 ✨✨ 每種都做到甜而不膩既感覺,不過稍嫌牛油味不足, 以及唔夠鬆脆 😢 上網睇返原來好多旅客都會買𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭既餅乾禮盒做手信,亦時有香港人用作送禮之用,算得上得體大方既送禮自用好選擇 💝💝*聽講曲奇四重奏既水準時有變化,最近味道回復返原本水平,暫且觀望 👀**因不是親自購買之禮盒,價格不特別細列 🍪=====================曲奇四重奏 (獅子石道) (九龍城)📍九龍城獅子石道9A地下
評分: 4 / 5 🔥🔥🔥🔥

👅 原味蝴蝶酥

👅 嚐味禮盒

**因不是親自購買之禮盒,價格不特別細列 🍪

=====================
曲奇四重奏 (獅子石道) (九龍城)
📍九龍城獅子石道9A地下
嚐味曲奇禮盒
嚐味曲奇禮盒
  • 蝴蝶酥
2021-01-26 3816 瀏覽
曲奇4重奏 - 超級鬆脆蝴蝶酥!😍外表金黃色的蝴蝶酥🌟 由多層酥化酥皮砌成心型💕送禮自(私)食都perfect池😂你仲唔心郁郁買番盒嘆?😎 曲奇4重奏蝴蝶酥🥨 ($180)甫咬開口感香脆鬆化👄完全溶化於口腔當中☺️香濃牛油味四溢🧈 加上畫龍點睛的糖粒🥞令鬆化口感增添一點甜!😍
曲奇4重奏 - 超級鬆脆蝴蝶酥!😍
外表金黃色的蝴蝶酥🌟

由多層酥化酥皮砌成心型💕
送禮自(私)食都perfect池😂
你仲唔心郁郁買番盒嘆?😎

曲奇4重奏蝴蝶酥🥨 ($180)
甫咬開口感香脆鬆化👄
完全溶化於口腔當中☺️
香濃牛油味四溢🧈

加上畫龍點睛的糖粒🥞
令鬆化口感增添一點甜!😍

• 原味蝴蝶酥
2019-08-15 4405 瀏覽
第一次食呢間店嘅蝴蝶酥喺朋友送來嘅禮物,食完仲好掛住蝴蝶酥嘅香味,就自己過來買。買咗三盒原味蝴蝶酥,真喺好合我心水啊!蝴蝶酥超級香,牛油味超香。口感又酥脆。呢三盒蝴蝶酥喺我進牌下午茶前三位。
2019-06-09 3355 瀏覽
這家的蝴蝶酥真不錯☺本來之前已聽朋友講過呢間,同埋佢啲廣告都做得幾多下,但係自己就一直未有機會試,而就近父親節要出黎食飯,咁上次就咁岩經過,順便都買左盒,價錢唔算貴,一百多啲一盒,包裝得幾靚仔,咁去食飯果時就送比屋企人,果時順便都拆左出黎黎,自己拎左幾塊試下,味道可以的😍!蝴蝶酥做得真心好味!!鬆脆,有口感,香口,有層次...喔,令我都有點迷上了呢款口味了,決定下次經過再去買盒小的,自己收埋慢慢食😌
  • 原味蝴蝶酥
2019-03-27 3194 瀏覽
呢間餅店出品嘅曲奇向來都精緻又好味,「笑哈哈樣 😊」同「lam lam脷樣 😋」嘅曲奇,更令人留有深刻嘅印象,猶如signature cookies一樣,哈哈!😆·🔸 Palmier 蝴蝶酥($168)對於頭先提到嘅款式,雖然吸引,但個人反而更鍾情蝴蝶酥🦋🍪!佢哋嘅蝴蝶酥品質上做得幾好,保持到每一塊都係色澤金黃,口感非常酥脆,味道一流!而每塊嘅形狀都相差不遠,係對稱嘅蝴蝶形狀/心形💛,好睇又好食!·一盒有好多塊蝴蝶酥,自用或者送禮🎁都夠得體!😎
🔸 Palmier 蝴蝶酥($168)
一盒有好多塊蝴蝶酥,自用或者送禮🎁都夠得體!😎
Palmier 蝴蝶酥
Palmier 蝴蝶酥
外賣自取
早前7月中,在一個灣仔生日飯局,食友好姊妹 A 很客氣的,送上購自九龍城 <曲奇四重奏> 的期間限定櫻花腰果曲奇給我!實在好多謝那麼有我心呢!九龍城距離她的公司較近,對她來說,絕對是方便就腳呀!櫻花在春季開花,因此供應期有限,亦可算是珍貴的食材!櫻花腰果曲奇 (期間限定)夾雜腰果粒,並非腰果碎,真材實料,而且口感更強!櫻花是鹽漬,口味帶鹹!整體鹹甜交集,口味也夾得來!為了承托得起櫻花及混合腰果粒的關係,口感鬆脆而並非鬆化!如果質感鬆化,曲奇會容易碎!
九龍城距離她的公司較近,對她來說,絕對是方便就腳呀!

櫻花在春季開花,因此供應期有限,亦可算是珍貴的食材!

櫻花腰果曲奇 (期間限定)
夾雜腰果粒,並非腰果碎,真材實料,而且口感更強!

櫻花是鹽漬,口味帶鹹!整體鹹甜交集,口味也夾得來!

2018-07-14
早餐
2018-05-30 3512 瀏覽
2個月既實習終於黎到尾聲,諗左好耐就揀左曲奇四重奏做散水餅,買來蝴蝶酥同曲奇餅,買個時仲係咁試食,蝴蝶酥依然咁鬆脆好食,個個都中意🤣🤣一開罐就聞到好香~金黃鬆脆,人見人愛,好快就清左一盒~曲奇味道很多,味道都很吸引,食落鬆化,同事都話好過食西餅做散水餅曲奇四重奏地址:九龍城獅子石道9A地下
一開罐就聞到好香~
金黃鬆脆,人見人愛,好快就清左一盒~

曲奇四重奏
地址:九龍城獅子石道9A地下
2018-01-19 4725 瀏覽
隊友要調職,請我哋食曲奇,比食西餅好,因為可以慢慢食,笑哈哈曲奇禮盒:綠色鐵盒存氣,設計簡潔,入面有嚴密牛油紙保護,仲有本書仔圖文並茂介紹每款曲奇,曲奇🍪好多款式!賣相好靚!牛油杏仁片:牛油香,脆卜卜,好味朱古力曲奇:濃濃朱古力味!鬆脆好味高纖五穀籽曲奇:鬆脆又多纖維!口感豐富黑白芝麻曲奇:香芝麻味,有碎芝麻口感!牛油酥條:好鬆化,香牛油味咖啡☕️合桃曲奇:無食夏威夷果仁曲奇:果仁夠脆,牛油味香,曲奇鬆化玫瑰🌹曲奇:玫瑰壓花靚,曲奇鬆化好味開心果曲奇:最愛開心果獨特味道!藍莓麥皮粟米片:藍莓煙韌,曲奇鬆脆椰子花糖曲奇:好鬆化!不過唔覺椰子味曲奇款款都好味!而且不是太甜,總有一款啱口味
隊友要調職,請我哋食曲奇,比食西餅好,因為可以慢慢食,

牛油杏仁片:牛油香,脆卜卜,好味
朱古力曲奇:濃濃朱古力味!鬆脆好味
高纖五穀籽曲奇:鬆脆又多纖維!口感豐富
黑白芝麻曲奇:香芝麻味,有碎芝麻口感!
牛油酥條:好鬆化,香牛油味
咖啡☕️合桃曲奇:無食
夏威夷果仁曲奇:果仁夠脆,牛油味香,曲奇鬆化
玫瑰🌹曲奇:玫瑰壓花靚,曲奇鬆化好味
開心果曲奇:最愛開心果獨特味道!
藍莓麥皮粟米片:藍莓煙韌,曲奇鬆脆
椰子花糖曲奇:好鬆化!不過唔覺椰子味

曲奇款款都好味!而且不是太甜,總有一款啱口味

2018-01-16
下午茶
2017-10-27 4501 瀏覽
記得之前有在餅店做過下part time, 日日對住都不是樣樣想食架,蝴蝶酥都不是我的至愛,因為我做既個間店既蝴蝶酥好甜,又硬掘掘,自此之後都冇乜掂過啦,直到中秋節,有朋友送我一盒蝴蝶酥,反傳統唔送月餅,初頭都只是放在家中讓家人享用,亦知此產品很有名,即管拎起一塊吃下去,好好味呀!一D都唔硬,好酥脆,人地話蝴蝶酥要好多層先酥脆架,呢塊蝴蝶酥一定係勁多層同加上師傅的功夫,先可以做到連我唔喜歡吃蝴蝶酥既人也追著吃完一塊又一塊,而且唔甜,仲要有好濃香既牛油味,作下午茶係唔錯嘅選擇。
2017-08-12 5026 瀏覽
今天又是家庭聚會,又是讓人肆無忌憚的開懷大吃大喝的時候!好客的長輩準備了曲奇4重奏的蝴蝶酥招呼各人,雖然大家已是着緊身體健康的哥哥姐姐,見到此等又美麗又邪惡的東西,都是一致認為-食左先算啦!罐子用上紫色金字,高貴典雅!原味蝴蝶酥,造型工整,牛油味濃郁,甜度適中,甘香鬆脆,好味!吃了令我想起兒時吃過的大大件蝴蝶酥!黃金亞麻籽蝴蝶,亞麻籽健康有益,真是百吃不厭,個個姊妹吃得笑逐顏開!大家想食這𥚃的蝴蝶酥,記得預早訂購啊!
今天又是家庭聚會,又是讓人肆無忌憚的開懷大吃大喝的時候

罐子設計高貴典雅

罐子用上紫色金字,高貴典雅!

黃金亞麻籽蝴蝶酥

大家想食這𥚃的蝴蝶酥,記得預早訂購啊
2017-08-12
下午茶
黃金亞麻籽蝴蝶酥
2017-06-12 3235 瀏覽
曲奇四重奏由讀書時期食到出黎工作,真係陪住成長..包裝精美,有少女夢幻味道的粉紫色,配上金色華麗的公司名字,更貼心附上一張介紹卡-曲奇每種口味,真令人賞心悅目!蝴蝶酥入口鬆化,牛油味特別香濃,在家/辦公室配上一杯清淡香茶,可以令人放鬆一下!每次一打開個餅罐,都一塊接一塊食唔停!
曲奇四重奏由讀書時期食到出黎工作,真係陪住成長

每次一打開個餅罐,都一塊接一塊食唔停!
2017-04-06 4137 瀏覽
早前,媽咪的好朋友送了一盒 <曲奇四重奏> 出品的蝴蝶酥給她!話說這位姨姨的媳婦喜歡食,所以,今次送一盒給我們試其出品!其實,我們兩母女都是第一次嚐到 <曲奇四重奏> 出品的蝴蝶酥! 我們從來未幫襯過 <曲奇四重奏>,除了供應多款口味的蝴蝶酥之外,還有各式各樣口味的曲奇!原味蝴蝶酥原味蝴蝶酥是最簡單的牛油味,打開粉紫色的鐵盒包裝,牛油味飄香, 原來不是獨立包裝,滿載三十多件蝴蝶酥!很實際!還要比預期多!金黃色的外層,表面沾上糖粒,千層酥的質感,入口超鬆脆可口,甜度剛好,的確好美味!難怪令人一塊接一塊啦!

原味蝴蝶酥

原來不是獨立包裝,滿載三十多件蝴蝶酥!很實際!
還要比預期多!
金黃色的外層,
難怪令人一塊接一塊啦!
2017-02-24
宵夜
2016-07-30 6684 瀏覽
今天特別去九龍城就是為了蛋糕和蝴蝶酥。蝴蝶酥食過四重奏,記得係不錯,今日就去再買。入到去,見到店員十問九唔應仲黑黑,唉,快快買一盒走回家了算了。返去同老公一食,好失望喔!今次係好硬好硬,一D都唔酥,而且唔甜,好淡!似餅乾,牛油味係有,但係仲有陣油益味,感覺係焗過龍。做左遊客生意,質素下降了,但價錢仲貴左。
今天特別去九龍城就是為了蛋糕和蝴蝶酥。
蝴蝶酥食過四重奏,記得係不錯,
今日就去再買。
返去同老公一食,好失望喔!
做左遊客生意,質素下降了,但價錢仲貴左。
2016-06-12 5451 瀏覽
今日買左玉桂酥條、海鹽朱古力曲奇、黃金亞麻籽蝴蝶酥。玉桂酥條,因為自己本身喜歡玉桂既味道,呢款岩口味,但餅身比較硬唔太酥。海鹽朱古力曲奇,朱古力味剛好,苦味同甜味幾均勻,而且有Cocoa nib 有咬口,喜歡。黃金亞麻籽蝴蝶酥,呢個好酥趣,但覺得牛油味唔夠,唔係幾夠甜,蝴蝶酥來說個人會比較expect 偏甜的比較好。
今日買左玉桂酥條、海鹽朱古力曲奇、黃金亞麻籽蝴蝶酥。