2017-01-03 785 瀏覽
有朋千里來相會,我带朋友们开心遊玩兼购物的同时,途经有此老店的"恒香老饼家",一口气就买了2件"皮蛋酥",一飽為樂的,😀😀我們己特挑選了那2件不算焗得太焦的皮蛋酥,外表看起来也是可以的,👍內里的餡料,有白蓮蓉丶約四份一的皮蛋丶些少的芝麻跟帶上一点儿的𦍑味!👍味道還是挻好的呀!👍👍👍但是,我覺得跟昔曰的岀品相比,也是己望塵莫及了的啊!😏店員的服務態度冷淡,一点儿也不熱情有礼的啊!😡怎可如此的呢?👎😡
外賣自取
媽媽一向喜歡吃中式餅類,拜年時經過恆香就買了一盒6個老婆餅給她,6個就可以用盒子裝,用繩子綁好就直接拿回家了。盒子上貼有食用日期,大約是一星期左右,拿到回家後餅皮已經脫落一半了,雖然沒太大影響,但皮沒以前的鬆化,有點硬硬的,可能不是新鮮出爐吧,東爪蓉綿綿的很好吃,但不夠皮薄,比以前的質數好像下降了一點?
6個就可以用盒子裝,用繩子綁好就直接拿回家了。
盒子上貼有食用日期,大約是一星期左右,
拿到回家後餅皮已經脫落一半了,雖然沒太大影響,
但皮沒以前的鬆化,有點硬硬的,可能不是新鮮出爐吧,
$7.5
2015-02-01
外賣自取
$7.5 (其他)
2012-12-27 528 瀏覽
  媽媽去元朗,買來了半打老婆餅做手信。  感覺上比以前遜色了。皮依然是很薄,層層叠叠的,但內餡比以前堅硬,失去了煙韌感,沒有入口即溶的感覺,餅也比以前厚了。我記得以前吃沒有這麼厚的,夠薄和夠軟,現在好像變了樣子。而且也沒以前那樣甜呢。  感到有點兒失望,希望下次再能吃到昔日的情懷和味道吧!

媽媽去元朗,買來了半打老婆餅做手信。

感到有點兒失望,希望下次再能吃到昔日的情懷和味道吧!
2012-10-28 470 瀏覽
數到恆香的名物一定非老婆餅莫屬, 皮酥餡嫩, 推算其他酥皮系列應該不俗, 恰巧見蛋撻出爐, 熱呼呼的, 即管買一個來試。 個人對曲奇餅和酥皮都兼愛, 做法各異, 出來的感覺又大不同。 酥皮的層次未算細緻分明, 看來有點紊亂, 較扎實不太酥脆, 但油香不減, 不會膩得留下滿咀油, 植物油的份量下得不過份, 吃罷喉部沒多大不適, 乾乾的。 蛋漿比例跟皮相近, 色澤較深, 不算很平滑, 蛋味香濃自然, 至少不像單用吉士粉毫無誠意可言, 但始終說不上幼嫩, 稍甜了一點。我想老婆餅始終是信心的保證, 雖然到處也有分店, 但自己還是喜歡元朗店的出品, 心理上總覺是最新鮮味美, 有種解釋不到的好感。

2010-05-05 288 瀏覽
2010年5月3日 ( 3-3 ) ( 恆香老餅家 - 1 ) 飲食過程:( Cafe Panini>凱施餅店>恆香老餅家 )今晚太座與朋友到元朗晚飯,歸來時携回元朗手信....老婆餅是也!外層酥皮鬆香軟脆,餅心冬瓜蓉柔韌清甜,極具層次感,水準依然,偶爾嚐吃,倍感滋味。( 備註欄:每個售價 4.5元 )

今晚太座與朋友到元朗晚飯,歸來時携回元朗手信....
老婆餅是也!外層酥皮鬆香軟脆,餅心冬瓜蓉柔韌清甜,
極具層次感,水準依然,偶爾嚐吃,倍感滋味。
( 備註欄:每個售價 4.5元 )

2010-05-03
2009-07-26 112 瀏覽
今日出左元朗!見到有恆香!!我朋友好中意食佢d老婆餅!!!我就不太好既~剩係買左個皮旦酥黎食!我覺得好豐滿呀~都有皮旦既!~但係我覺得d皮旦冇咁濃皮旦味!~而且凍既........麻麻姐~
今日出左元朗!

見到有恆香!!我朋友好中意食佢d老婆餅!!!

我就不太好既~剩係買左個皮旦酥黎食!

而且凍既........麻麻姐~
2009-07-25
$4.5
放假同我男朋友一起入了元朗, 當然要買手信, 最出名也是老婆餅, 我們走了整個下午, 去了幾間鋪睇過, 我媽媽打電話給我要食恆香的蛋卷,老婆餅要買半打喎!! 最後我們都去了買老婆餅,蛋卷&白蓮蓉酥做手信...白蓮蓉酥都是奇華好食啲, 冇咩蓮蓉味, 得個甜味, 完全晤得老婆餅一打開個盒,有啲老婆餅的皮都碎了少少,但無減去我對老婆餅的熱誠,熱烘烘的老婆餅好好食, 食落好鬆軟, 個酥皮都好香, 晤會好像在街買的老婆餅那麼"實", 甜而不膩, 冬瓜蓉入口暖暖地好軟綿, 不會太甜果然是元朗名產,恆香真是聞名不如try 下蛋卷不會一咬就碎哂, 好濃的蛋味, 都好香牛油味, 我們買了一罐big size, 不過都好快給我們食哂!老字號的恆香老婆餅真是了不起,首創老婆餅起家的元朗恆香老餅家已接近三十年歷史, 仍然都是老婆餅最好食

白蓮蓉酥
都是奇華好食啲, 冇咩蓮蓉味, 得個甜味, 完全晤得

老婆餅
果然是元朗名產,恆香真是聞名不如try 下

蛋卷

好差的白蓮蓉酥
都不好食,好鬼甜
好正, 不會易碎哂
蜂巢雞蛋卷好濃蛋味
$110 (其他)
恆香老婆餅真是不錯
熱烘烘的老婆餅
金黃鬆軟, 真是好好食
好正, 不會易碎哂
蜂巢雞蛋卷好濃蛋味
  • 老婆餅
2008-12-17 74 瀏覽
食左件唔啱口味嘅老婆餅心有不甘, 走去恆香買返件補一補迷你老婆餅 $3外層酥皮十分軟身, 好鬆化, 冬蓉甜度又剛剛好~口感一流! 食完當堂滿足晒~
食左件唔啱口味嘅老婆餅

心有不甘, 走去恆香買返件補一補

迷你老婆餅 $3

外層酥皮十分軟身, 好鬆化, 冬蓉甜度又剛剛好~

口感一流!

食完當堂滿足晒~
2008-11-04 67 瀏覽
個個都話恆香老婆餅好食,但係真係有幾好食?我覺得我樓下果d老婆餅仲好食囉恆香果d又細隻,涵又唔夠多,皮蘇係蘇...但係蘇到甩哂d皮出黎,點食呀大佬!
個個都話恆香老婆餅好食,但係真係有幾好食?
我覺得我樓下果d老婆餅仲好食囉
恆香果d又細隻,涵又唔夠多,皮蘇係蘇...
但係蘇到甩哂d皮出黎,點食呀大佬!
2008-07-11 50 瀏覽
想試試新口味 所以買了1)紅薑綠荳蓉酥原來是有皮蛋的....味道一般2)花生燒餅難吃 皮不夠煙un filling怪怪的 沒有花生味 只有點點甜3)鴛鴦脆餅有杏仁和朱古力味 沒有預期中的脆 甚至可以說是有點腍 不好吃 另外 我看見蒼蠅在食物櫃內飛翔....始終還是(只有)老婆餅好
想試試新口味 所以買了
1)紅薑綠荳蓉酥
原來是有皮蛋的....味道一般
2)花生燒餅
3)鴛鴦脆餅

另外 我看見蒼蠅在食物櫃內飛翔....

始終還是(只有)老婆餅好
2008-05-25 60 瀏覽
元 朗 的 最 後 一 個 目 的 地 -- 恆 香 老 餅 家 的 老 婆 餅要 了 一 個 老 婆 餅 ( $ 3 )餅 皮 新 鮮 鬆 軟 、內 涵 煙 煙 韌 韌 、 不 太 甜 ,,,,有 點 椰 絲 味,,,,很 對 我 的 口 味 !!吃 過 這 麼 多 的 老 婆 餅 、 還 是 恆 香 最 得 我 心 。

要 了 一 個 老 婆 餅 ( $ 3 )

恆香老 婆 餅
恆香老 婆 餅
(非會員)
2007-10-03 31 瀏覽
每年都會收到恒香既雙黃白蓮蓉月餅, 今年都唔例外, 又收到, 但發覺得今年既月餅水準有下降之勢, 開左一個月餅, dee蓮蓉冇香味, 硬到死, 蛋黃真係健康到爆....一滴油都冇乾爭爭, 開左一個之後就到而定都冇人肯去食其餘個3個, 放左係度........等睇下邊個捱義氣
2007-01-14 26 瀏覽
也許誇張了少許。其實是爽朗的北京導遊曾答應,下次去北京可找她包食包住。當然也要我們有心:香港地道手信是必要條件,而恆香老婆餅是其一。 英雄所見略同,在元朗有名的幾間食店之中,恆香是我真心欣賞的一間。而且本店出品確比其他地區的要好,無需置疑。 今午吃完御品日本料理,夠飽的了,不過導遊的話令我很掛念這款久違的美食,即去買一件迷你裝吃。 沒幸運遇上剛出爐的餅,但見留在鐵盆上的餅仍有餘溫,照收貨。咬一口,餅皮輕、鬆、軟,不會太油;芯是重點,味道細緻,完全吃不出冬瓜蓉,甜但不過份,實在是美點一件。不過同廠出品,試過其他糕點如豆沙糕就認真麻麻。 又,這間阜財街門市比起大馬路門市,所出的糕點較新鮮熱辣。下次不妨走多幾步!

2006-09-22 40 瀏覽
我平時街市果,普通到唔普通麵包餅店買蛋撻食,元朗算最平$2-一件同埋$5-三件。但估唔到恆香咁出名,蛋撻都係同前者一模一樣咁平,而且酥皮咬落唔會散,蛋漿味確係比普通麵包餅店買香甜。大家真係不妨試下,真係冇介紹錯~
2006-07-26 38 瀏覽
可能唔岩我口味...我山長水遠坐o左兩個鍾車入到去試老婆餅,一咬...嘩...個皮好似粉咁...不過入面d涵又幾煙un ...不過不失啦....不過住得遠就真係唔值得特登入去食...
可能唔岩我口味...
我山長水遠坐o左兩個鍾車入到去試老婆餅,
一咬...嘩...個皮好似粉咁...
不過入面d涵又幾煙un ...
不過不失啦....不過住得遠就真係唔值得特登入去食...