2013-08-29 598 瀏覽
我都明白有時價錢平,質數方面都心中有數架喇~但真係估唔到係咁離譜姐!話說上月24號同幾個姐妹去打邊爐, 因為團購左既關係, 已經預早幾日BOOK定位,而且酒樓方面都有早一日confirm返我係19:00 既!!到左果晚7點鬆d去到, 已經好多人企哂係門口等緊, 咁我地就俾左幾張團購from個知客, 順便問大約要等幾耐, 佢就塞左張飛俾我, 話:"等叫NO啦"(語氣唔好) 好啦~因為我地未齊人, 就邊傾計邊等...19:30齊人, 我就問多次到未, 因為book左7點, 佢望一望個list話:"book左都要等架喎!"我:"既然係咁, 我book黎有咩意思? 入面豆潤咁細, 你就咪收咁多街客啦!!" (因我見不停入walk in客)佢唔出聲, 話好快到我地咁話~無耐有班c9都燥底, 都係咁鬧!!!我都廢事出聲喇, 唯有繼續等...19:45我又問多次, 佢話埋緊單!!  ok, fine~20:00我再問佢:" 阿姐呀, 你話埋緊單果張台係幾號, 我睇下佢埋單埋成點!!咩單要埋15分鐘咁耐呀!?"佢答:"3分鐘有台!!!"  []幾經辛苦, 8點鬆D先有位... 一坐低即點野食

好啦~因為我地未齊人, 就邊傾計邊等...
19:30齊人, 我就問多次到未, 因為book左7點,
佢望一望個list話:"book左都要等架喎!"
(因我見不停入walk in客)
佢唔出聲, 話好快到我地咁話~
佢答:"3分鐘有台!!!"  [[我即刻計時!!]]
幾經辛苦, 8點鬆D先有位...

一坐低即點野食, 肥牛,芝心丸,脆肉鯇等等...
肥牛>>真係全部係白色肥膏, D肉唔知去哂邊~~
丸>>次次黎都得幾粒, 點分呀!!
魚皮餃>>又酸又臭!!
菜>>原全冇洗ga, 仲有沙!!
款式選擇少!!!
熟食方面, 係要出去拎o既, 但因為我地8點幾先入座, 咩都俾人食哂, 成張台好似打完仗咁,
而所謂任食"高級雪糕", 都係冇哂o既...
漏單我都算, 叫左3,4次唔黎咪當冇囉, 雖然好想食脆肉鯇

但點知隔離台個中年女人同我一樣都好想食脆肉鯇, 仲叫埋經理黎鬧!!
中年女人:"我突登黎食脆肉鯇, 你竟然冇? @#$%*#$
2分鐘後, 我眼見經理拎住2碟脆肉鯇放係佢台度, 我即刻火到黎, 搵經理!!
我話:"你係咪放錯左碟野係隔離台呢?我入左3,4次單都唔黎都算, 人地發火就有呀??"

經理:"都唔關我事架, 廚房執架喎!!"
之後死死地又拎返碟俾我~

2013-07-24
用餐優惠
團購
在下向來都喜歡飲茶,就算在下自己一個人去,也可以飲得津津樂道。之前去飲茶、除了去過蓮香樓外,在下多數去點心專門店,今次卻走到觀塘廣場的一家酒樓飲茶。由觀塘廣場乘坐升降機到達十五樓,就見到了德星酒家,向接待員接過點心紙及一眾食品紙後,侍者引領入座。入座後,其酒樓都幾寬敞,坐位間也有空間,在下感覺都算舒適。當在下看過點心紙及勾選點心後,就品嚐一下茶。茶壺內盛載的是壽眉,是在下喜愛茶葉之一,初時味道未有強烈,只是淡淡的一口,當熱水泡過茶葉後,茶味滲出,開始味濃,之後亦有甘苦。雖然有甘苦味道,但在下並未加入白熱水沖淡,只有讓茶葉繼續洋溢它原來的味道。首先上場的是蜜汁叉燒腸。叉燒腸粉看起來皮很薄,可以看到內涵。當在下用筷子夾開,未見散開,再呷一口腸粉,皮確是較薄,但腸粉未見滑溜。叉燒是呈現粒狀而且較腍,味道是尚可的。然後輪到了鮮蝦菜曲餃。從表面看來,蝦餃較為濕潤,似乎蒸得過了火候,不見得乾身,而且夾起來已經散開了。吃下時皮較厚,菜曲尚算青綠及爽口,而蝦仁則則較彈牙但未見爽口。至於潮州粉果,同樣地與鮮蝦菜苗餃有同一的問題,就是蒸得過了火候,粉果表面同樣地濕潤,當在下夾起第二件時,由於粉果太黏,結果

至於潮州粉果,同樣地與鮮蝦菜苗餃有同一的問題,就是蒸得過了火候,粉果表面同樣地濕潤,當在下夾起第二件時,由於粉果太黏,結果就散開了。粉果雖然饀料豐富,但是今次卻欠了爽脆,原因是粉葛較腍。
最後是雞扎。今次飲茶中此道點心較為好一點,腐皮把內涵包得結實,蒸得尚恰到好處。雞肉都很嫰滑不嚡,魚肚同樣吸收了內涵精華,都幾好吃,芋頭雖然有點硬但蒸得很粉,(在下喜歡吃較粉的芋頭,這是個人喜好),逼雞扎不用豬肚反而用上了火腿,是十分普遍的,也見逼火腿蒸得很腍。
論味道,其實味道抦不差的,只是部分點心蒸得過份而言,若非蒸得這麼濕潤,味道就會更好。至於侍者的服務,也算是殷勤的,至少不會舉手一段時間才會有人應。
2013-01-10
2012-10-19 173 瀏覽
一家3口....本來念住求其搵間野食...本身念住食晚飯的...但入到去見到好多人打邊爐...咁就轉左去打邊爐....一坐低見到人出去拿果D熟食..好像好正咁...唔汁輸我都去拿埋一份先...一出到去...嘩咁多野食GE....拿左幾轉 (睇相)仲有串燒影唔切太搶手...個爐未滾我就半飽啦....98蚊低返晒.....

但入到去見到好多人打邊爐...咁就轉左去打邊爐....
一坐低見到人出去拿果D熟食..好像好正咁...
唔汁輸我都去拿埋一份先...
一出到去...嘩咁多野食GE....拿左幾轉
(睇相)
仲有串燒影唔切太搶手...
個爐未滾我就半飽啦....
98蚊低返晒.....
正!! 豬腳我超LIKE....食左幾碟....好入味...想起都流口水
打邊盧都有魚蛋食.....估佢唔到
2012-10-17
打邊盧都有魚蛋食.....估佢唔到
2012-10-13 91 瀏覽
有個fd推介話哩間ok。於是同14-15個fd去德星打邊爐慶祝生日。首先14/15個人逼埋1張枱已經好唔滿意,勁逼。但哩間野既價錢算係幾平,除左有火鍋料之外,仲可以出出面夾d熟食。例如,雞翼、茶葉蛋等。出面仲有兩個筒裝住汽水&啤酒。同埋有個雪糕櫃(擺到好亂,有d雪糕連蓋到甩左) 之後我地叫左d野食打邊爐。單上寫左7碟肥牛、2-3碟鮮魷、牛柏葉、豬肚、牛肉、鴕鳥肉。幾分鐘後就尼野,但竟然尼既做只有1碟鮮魷、1碟牛肉、1碟鴕鳥肉、1碟牛柏葉、2碟肥牛。貨色都係無咩特別。 然後佢真係夠擔死。過左10分鐘都唔尼野。於是同個部長講,之後佢就膚顯到拿了2碟肥牛比我地就算。(我地成14/15個人,你唔係玩野啊嗎。尼咁少野。) 成日都無咩落過肚咁,真係虧曬比佢。 一定無下次。非常差的任食火鍋
貨色都係無咩特別。
成日都無咩落過肚咁,真係虧曬比佢。

一定無下次。非常差的任食火鍋
2012-09-22
生日
  • 熟食:雞翼
2012-09-24 73 瀏覽
$88 自助火鍋 任飲任食兩粒鐘食物: 唔評論, 因為一分錢一分貨價錢: 在呢一區應該唔算特別平又唔算貴啦, 服務: 據網站所講佢地收凌時12:00點, 我地約22:00到, 食到大約22:45經理走來說Last Order, 我地不約而同都覺得太早喇, 跟住好快手轉個頭就隊張單埋黎...其實應該係因為收銀小姐要收工, 所以咁早就要截單, OK, 但d食物飲品已經唔再refill, 問佢仲有無可樂, 佢話無之前剛剛上來時已經問左樓面仲有無可樂, 跟住樓面叫個阿姐入去拎D出來, 但聽到果個阿姐應左"哦"之後轉頭就消失了......都算喇, 食到11點幾D樓面已經走得八八九九......得返個一個經理一個樓面一個唔知咩員工.......燈又熄左部份, 令客人感覺很差
$88 自助火鍋 任飲任食兩粒鐘
食物: 唔評論, 因為一分錢一分貨
價錢: 在呢一區應該唔算特別平又唔算貴啦,

$98 (宵夜)
2012-09-02 15 瀏覽
happy with friend's examination result to celebrate in this old-style restaurant as her friend is a Kwuntonger show her that place for a reasonable 2 hours-hotpot cost HK$98 per person onlygas-style hotpot is a kind culture when most of the customer really "街坊" look friend's 2nd try within a week, her highly recommended foods are beef & ice-creamveg. & some hot-dishes, drinks (beers, soft-drinks, sour-plum juice etc ) & ice-creams, soup are self-servicethe dishes like deep-fried wanton, dessert
new shopping mall opposite to it: contrast

local style
the dishes like deep-fried wanton, dessert (honey-melon milk) & sweet & sour pork are nice when I expect it's come with a chinese dinner / banquet only!
ice-cream is not my favour, but friends eat 4 cups at last !
ok
sour pig-knuckle is one of the favour to chinese !
veg. have variety choice & customers are polite to share foods from basket & dishes!
sfsg
meat-balls are not that good as too much "根/ 什質" but I can see other's table have the handmade meat-ball is nice look!
soupbase x 2
satay soup base & clear chicken-broth (?)
after an hour we need to take a break~
gas is stop when the waitress serve effectively within 3 mins
題外話/補充資料: weekdays is HK$88 only!
2012-09-01
local style
ok
sfsg
soupbase x 2
  • beef
  • wanton (both raw for soup & deep-fried)
2012-04-20 11 瀏覽
清蒸班,普通野無話好唔好食,但正常味,過得去。實在係好差,張相係反轉隻蟹之後影,有2隻小糕蟹,坐我後面果台d伯伯都係到話隻蟹唔新鮮,就咁睇以為會有d肉,墊到咁高,點知翻開之後好多調味料-蒜泥,激咸,可能我食野比較淡啦,但真係唔太好味。另外,d糯米飯無咩蟹味,可能唔係一齊蒸掛,搞到糯米飯唔太好食,同埋有某幾舊類似飯焦。呢個係1客2味既鴨絲炒年糕。但同我想像中既味道差d,+左d xo炒,輕微辣。個味唔差既,但我地係兩食既.個殼佢遲遲都唔拎入去,之後佢就答我地佢D殼隨機既,唔一定俾返呢個殼你。我地另外有叫到象拔蚌,個味過得去,算係咁啦。有d粉絲鋪面,d蚌都幾大粒,不過無影到相。不過最後尾既糖水就真係唔好味,佢有紅豆沙同芝麻糊簡,2個d味都麻麻地,芝麻糊粉都未融,無咩芝麻味,紅豆沙好多水,無咩豆,不過送既話來講係咁上下。因為今次係第1次試食,唔知點解d野唔太岩我口味。總結來講,見到10台有9台都係打邊爐,好少人叫小菜,如果各位要去食,真係有d一般。服務態度來講唔算太差,係有d慢,最近搞好多特價,但我始終覺得食野清淡既去呢到打邊爐好了,小菜真係一般。
條班$138,呢個價錢來講算唔錯,佢話係海魚來
清蒸班,普通野無話好唔好食,但正常味,過得去。
食咁多野至差係呢個啦,$88,2隻細蟹鋪面,底係糯米飯
差,洋蔥變左味,d肉佢話係鴨絲,睇落似牛肉,食落係炸既但無鴨味。
見佢做緊特價咪試下囉.D味都幾好既

紅豆沙好多水,無咩豆,不過送既話來講係咁上下。

因為今次係第1次試食,唔知點解d野唔太岩我口味。
總結來講,見到10台有9台都係打邊爐
,好少人叫小菜,如果各位要去食,真係有d一般。

2012-04-20
見佢做緊特價咪試下囉.D味都幾好既
條班$138,呢個價錢來講算唔錯,佢話係海魚來
  • 象拔蚌,北京填鴨
2011-10-25 20 瀏覽
矩地做緊羊腩煲特價$68煲,放工同同事去食,叫左個羊腩煲$68,ok夠味好正.叫左個黑椒京蔥爆牛柳粒$78,呢個正味道一流,牛柳(亂)口.蟲草花魚肚泡菜苗$58,清清地健康.不過個場就有小小舊,以食物質數同偉生來說都算ok.三個人埋單約$90.都可以一試呢間d小菜.
2011-10-21
$90 (其他)
  • 羊腩煲
2011-08-29 14 瀏覽
上兩週日與家人在觀塘apm看戲,時間充裕之下,兩老寧願吃貴一點,就是不想光顧商場的美食廣場,帶他們到附近的觀塘廣場,這個舊式商場,曾是區內旺場地標,於頂層的密閉空間處,開設了兩間酒樓,因為新鮮感的關係,我們選了當中的德星,看餐牌及點心紙,選配既多之餘,價錢也「看似」合理。三個人點了一個九十八元的小菜套餐,據紙上所言是可免上兩個茶介錢的。小菜兩個之餘,亦包白飯及例湯,呈上的老火湯也真足料,湯味濃郁,不是水汪汪的一種。小菜有薑蔥魚頭煲,上桌時熱燙十足,魚頭應是淡水大魚之類,加了麵醬及薑蔥作煀焗後,香氣樸鼻而來,而當中的腥味已經盡除,入口的肉質也多,魚雲部位亦滑,是家父母喜歡的一道菜,今次連帶我也要來個Like。另外來了燒味部的油雞配燒鴨,雖不是最佳的部位,兩款的肉質也嫩,調味濃厚適中,合格之選。另加三味點心,約十五六元一碗的雞粥,粥底十分綿滑,而當中的雞塊亦是不少,重要的是雞肉的精華已溶入粥內,粥底的味道鮮味也重,有別於坊間的粥與餡分離一般,吃雞粥,也不需專程來到沙田,雖然我在那裡住。沙律海鮮卷炸得金黃香口,內裡除了沙律醬外,內裡也有蟹柳及什果等,弄得不錯。最後的即蒸蝦餃總共四粒,拍照時已
最後的即蒸蝦餃總共四粒,拍照時已吃了一顆,其實外皮甚薄,質感也算煙韌,內裡不外是豬肉、蝦膠及筍尖等,不是名店的級數,還是吃出一點傳統的味道的。

今餐味道本身不俗,服務亦不算差,理應可評上一個笑臉,直至埋單之時.......承惠一百八十六元,因為事急之下,付了帳後便盡快離開,事後越想越不對路,如說一百六十八元的話反而合理,因為選的有特價點心,套餐也減了茶錢,合理地解釋之下,惟有相信計算時出了錯誤,雖然十餘廿塊也不是付不起的價錢,始終令印象上扣了一點分,見食物水準實在不錯,仍可給予機會,希望下次可來時,可有一個滿意的結果。

陵之微調:B-

進食於二零一一年八月廿一日下午
2011-08-21
2011-04-15 7 瀏覽
今次試試德星的火鍋, 原來真係唔錯喎!星期日晚七時許, 不用等位, 可能這區是工廠區, 星期日比較人流少吧! 任點任食的火鍋, 這天只需$88一位, 不用加一, 實在很抵食。但無論如何, 質素是最重要的, 看看點菜紙, 食物種類都是一般, 但任叫生蝦, 唔錯! 加上任飲的種類也不少, 有竹庶水、汽水、啤酒等等。而還有少許熟食, 包括炸腸粉、燒鵝、碗仔翅、三款糖水等, 最令人驚喜的是竟然有沙律, 清清哋, 真係好正呀! 三款湯水我也有試食, 紅豆沙有點燶味, 而綠豆沙和芝麻糊都OK。我們要了皮蛋芫茜湯底, 亦點了不少食物, 魚類頗新鮮, 而蝦還會跳的, 夠新鮮亦鮮甜, 肥牛肥了一點, 但夠鬆化, 丸類有多款, 最喜歡芝士丸, 芝士味濃, 好味啊! 除了任點外, 菜和菇類可以自行任取, GOOD! 但我覺得每次送來的份量太多, 我們三個人來吃火鍋, 但給我們十粒同一款的丸, 為了不浪費食物, 我們吃得過飽呢!!!!總括來說, 這個火鍋值得推介, 食物新鮮, 價錢便宜, 很抵食! 大家可以試試!
今次試試德星的火鍋, 原來真係唔錯喎!

2011-04-03
2010-12-14 55 瀏覽
101211 星期六 | 朋友喜歡吃片皮鴨,想起上次跟家人到德星吃飯,那裡有京式烤填鴨,於是提議大家來這裡飯聚,人到齊便點菜,當然少不了京式烤填鴨喇,有二食選擇,我們要了京式烤填鴨配家鄉炒鴨絲 ($98),還有點菜紙寫著必食的蒙古醬烤肥牛煲 ($58),記得上次吃過的椒鹽脆鯇片 ($28) 很不錯,所以今次也點了,我們這班食肉獸不會忘記要食蔬菜來平衡一吓的,於是點了個鮮蟹粉扒菜苗 ($55),菜單已定落order,然後等食。不多久,見有侍應捧著一隻大大隻的烤填鴨,放在隔兩張枱沒有人客的枱面上,心想應該是我們的,但不敢肯定,所以未有走過去拍張烤填鴨被處決前的靚相,侍應姐姐又背著我們開刀,令我們看不到整個片鴨過程,實在有點掃興,正感納悶之際,一籠薄餅皮送上枱面,還有微暖,片皮鴨也跟著送上,大大碟,片片都大大塊,皮脆肉嫩,雖然中間夾著D肥鴨油,但都擋不住我們的食慾,不過D薄餅皮未免太薄喇,又一塊黏著一塊,很難可以完整一塊拿起,所以不是要打雙來包片皮鴨,便是索性唔包,一啖片皮鴨、一啖薄餅皮算數。跟著來的蒙古醬烤肥牛煲,原來有饅頭仔跟住上,雖然肥牛煲個賣相不大討好,但分量都幾多,材料就只得洋葱和

薄薄的薄餅皮
大大塊的片皮鴨

跟著來的蒙古醬烤肥牛煲,原來有饅頭仔跟住上
,雖然肥牛煲個賣相不大討好,但分量都幾多,材料就只得洋葱和火鍋吃的肥牛兩樣,個醬汁幾特別、甜甜地、幾惹味,都是混醬吧,混了甚麼醬就不大清楚了,秘製醬汁喇,個饅頭仔本身有少少椰香味,面頭有一丁點脆,裡頭還有少少軟熟,蘸點蒙古醬汁,很不錯呢。
大大煲的蒙古醬烤肥牛煲
有椰香味的饅頭仔

跟著來的家鄉炒鴨絲,又係大大碟,剛才吃過烤填鴨的皮,現在吃它的肉喇
,鴨肉切成幼條,跟蒜芯、韮皇、芽菜和甜椒絲炒在一起,都幾惹味。
大大碟的家鄉炒鴨絲

椒鹽脆鯇片就有點失望,不再是大大碟了,隻碟是依舊那麼大,但分量就少了,記得上次沒有十件都有八件,大大件,今回只得六件,細細件,好似給人偷食過咁
細細碟的椒鹽脆鯇片

至於最後來的鮮蟹粉扒菜苗,也是大大碟,菜是白菜苗,分量頗多,煮得相當腍,浸著的相信是魚湯,味道鮮美,面頭的所謂鮮蟹粉,其實真的鮮蟹粉的分量很少,夾雜咗D蟹柳絲(人工製那隻)再加個杰撻撻的獻汁煮成的,有點扮嘢之嫌
,不過見菜的分量夠多,味道也不錯,就放過它吧。
大大碟的鮮蟹粉扒菜苗

埋單時還有湯水送,紅豆沙或綠豆沙,實在吃得好滿足

整體來說,今回吃的餸菜,質素普普通通,勝在大大碟,價錢相宜,相信這裡都是主要做街坊生意,所以都有不少人來飯聚,我們大概7點來時還只是半滿,吃了不多久便全滿了,更有部分地方間開設有雀局,但就很吵耳,上次平時日來無咁多人,感覺好D,不過不能要求那麼多了,又要食物質素高,價錢平,環境優美,睇怕只有上了天堂才找到了

2010-12-11
2010-12-04 6 瀏覽
難得今次有個朋友攪飯局,去觀塘食火鍋!最犀利嘅係約到 10 位朋友,連成年無見嘅係朋友都俾佢約咗出嚟! 可惜有個朋友病咗嚟唔到!結果 9 個人一齊打邊爐!記得上次我為兩位朋友攪生日飯局,竟然無人覆!果然無介紹錯!夠平呀!$88 ( 免茶芥,免加一 ) 價錢夠均真!食物真係好新鮮...叫咗好多嘢!推介:蝦 - 新鮮到跳出碟! 嚇親我呀!駝鳥肉 - 比較牛肉有口感,有點爽身,肉質嫩滑!大家對食物質素好滿意!只係環境擠迫及嘈!
難得今次有個朋友攪飯局,去觀塘食火鍋

可惜有個朋友病咗嚟唔到!結果 9 個人一齊打邊爐!
記得上次我為兩位朋友攪生日飯局,竟然無人覆!

食物真係好新鮮...叫咗好多嘢!
推介:
蝦 - 新鮮到跳出碟!
嚇親我呀!
駝鳥肉 - 比較牛肉有口感,有點爽身,肉質嫩滑!

大家對食物質素好滿意!

只係環境擠迫及嘈!
2010-12-03
  • 駝鳥肉
2010-10-21 6 瀏覽
101015 星期五 | 跟家人到德星吃晚飯,未到7點來到,不用等位便可入座,這家食肆有分火鍋和小菜兩個區域的,吃火鍋的人比較多,看來是比較抵食和受歡迎,但爸、媽不大喜歡火鍋,所以我們還是吃小菜了,打開點菜紙,有相當多款式而價錢又相當實惠,最後四個人就點了四個菜。 椒鹽脆鯇片($28),新嘗試之選,其實這個是小食類,還有好幾個款式,都是$28一碟,不過覺得這個幾特別,結果亦不負所望,脆鯇片本身已是脆口的,外面加了一層脆漿,又是另一種脆口的感覺,兩種脆脆加埋一齊很特別,不用蘸調味料也夠味。 紅燒豆腐斑腩煲($58),穩陣之選,大大煲,熱辣辣,豆腐和斑腩,啖啖肉,容易消化,而味道則不過不失喇。 蟲草花魚肚泡菜苗($48),健康之選,材料十足,蟲草花、魚肚和菜苗,營養價值高,分量又頗多,認真抵食。 蜜桃柚子醬烤骨($58),非一般之選,甜甜酸酸,跟平常食的咕嚕肉、生炒排骨的甜酸味很不一樣,是帶點清新的甜酸味,蜜桃跟柚子產生的化學作用非常好,肉排又夠腍,送飯一流。最後還有紅豆沙奉送,真是感到很滿足。

最後還有紅豆沙奉送,真是感到很滿足。

2010-10-15
  • 椒鹽脆鯇片,蜜桃柚子醬烤骨
2010-10-10 10 瀏覽
如果無人邀請我的話,我想我唔會到這間酒家食飯的今晚Menu: 情迷龍蝦宴(1)上湯焗波士頓龍蝦伊麵(2)鴻運乳豬拼盆(3)碧綠花姿蚌片(4)千絲萬縷素蟹(5)紅燒竹笙大生翅(6)鮑汁靈菰扣玉掌(7)清蒸大海斑(8)當紅脆皮燒雞(9)蛋白菜啦炒飯(10)紅豆沙(11)壽包(12)鮮果拼盆不果價錢係好抵的,每位只需HKD220,叫做有龍蝦又有翅食!但啲魚翅好硬囉龍蝦又無肉囉我覺得最好食係個素蟹!其它就............................好彩服務員啲service都好好呢
如果無人邀請我的話,
我想我唔會到這間酒家食飯的

(10)紅豆沙
(11)壽包
(12)鮮果拼盆
不果價錢係好抵的,每位只需HKD220,
叫做有龍蝦又有翅食!
但啲魚翅好硬囉

龍蝦又無肉囉

我覺得最好食係個素蟹!
好彩服務員啲service都好好呢

2010-10-02
  • 千絲萬縷素蟹
晚上 OT 完,一行六人想打邊爐,想起官塘廣場兩家酒樓,德星及富臨。當時已是晚上九時,兩邊都不用等位 (可能因為對面開多了很多酒樓,搶走晒 D人流),而宣傳單張兩間都伙任食2小時。再問下,富臨講明限時2 小時,而德星就話可以去到 12點,價錢一樣 ($78/位),咁就選德星啦。(Dinner 就$88/ 位)。去到快快手開爐,6個人送一個湯底,而7-12人就可以有2 個。實在太餓,我已急不及待去攞熟食,不過沒有什麼選擇,只有炸蟹柳及魚餅,紅豆沙、綠豆沙。不知是夜了沒有再加,OR 本身就那麼少。火窩食材的選擇大路,不過都算多及新鮮,最驚喜是那碟送的海蝦,仲札札跳的,好新鮮。肥牛: 肥了點,不過我們都叫了四碟。反而本地牛完全不好吃,不吃也罷。豬肚爽,不過無物味。豬頸肉都係太肥。鵝腸可以,粉腸就麻麻。丸類中,芝士、海膽包心丸、手打牛丸都幾好,其他手打墨丸、鯪魚丸就普通。蔬菜類自己出去攞,菠菜、生菜、油墨菜、白菜、金菇、南瓜、冬瓜、芋頭,芋頭夠粉、南瓜又夠甜。可惜沒有腐竹,魚皮又太碎,不過 overall 都已很不錯。另有些要加錢,如鱔片,不過我們沒有點,印象中 around $28/$38

肥牛: 肥了點,不過我們都叫了四碟。
反而本地牛完全不好吃,不吃也罷。
豬肚爽,不過無物味。
豬頸肉都係太肥。
鵝腸可以,粉腸就麻麻。
另有些要加錢,如鱔片,不過我們沒有點,印象中 around $28/$38 一碟。

飲品都是自助,汽水啤酒都有,另外有竹蔗水,不過沒有五花菜/ 酸梅湯。

服務方面,基本上沒有什麼服務可言,食物基本上不會漏單,但叫佢換隻碟就等極都無,結果自己攞隔離桌的。

我們坐到差不多 12點至走,埋單時真的是 $78 位,無加一無其他雜費,好抵食。
2010-10-09
$78 (宵夜)