2013-08-11 3396 瀏覽
今日要去醫院探公公,所以係小巴站附近搵野食,平時LUNCH都有落黎食,今日就試試飲早茶。酒樓係商業大廈入面,我諗除左返工都好少人會特登黎飲茶,所以唔駛等位仲好多枱任揀唔嬲。炸雲吞一向係我既最愛,加左芝士又會係點呢?結果係有啲怪,佢係蝦中間加左芝士,但係太咸,同埋唔襯點雲吞既甜酸醬。通常酒樓既炸雲吞都係炸定放係度,但佢應該係即叫即炸,非常炙口。新鮮值得一讚,所以芝士係半溶狀態。蝦餃係一般貨色,淨係蝦肉,無豬肉,不過蝦夠大隻同幾爽口。鳯爪通常都唔會差得去邊,但我覺得佢呢度甜左啲。蒜容蒸鮮魷值得一讚,通常都係見到蒜容但食唔到味,但佢呢度D鮮魷煮到好入味。但切得太大舊同太厚,如果細舊啲會更加易食。呢個係我最鍾意食既菜,仲有個蜜糖雞翼都好正,但今日得2個人食唔哂2款雞翼,所以淨係叫左呢個。佢係用左類似避風塘既煮法,將雞翼開邊,非常惹味,用配料黎送飯一絶。不過呢個雞翼每次既辣度都唔同,有時唔辣,有時又辣到要不停飲水。如果可以保持一貫辣度會好一點。小籠包都算皮薄,唯獨頂太厚,成舊麵粉。汁都算多,但係完全無鮮味,好似飲緊油咁,豬肉都唔夠爽口,不算好吃。

芝士炸雲吞
蝦餃係一般貨色,淨係蝦肉,無豬肉,不過蝦夠大隻同幾爽口。
鳯爪通常都唔會差得去邊,但我覺得佢呢度甜左啲。
辣爆雞中翼
小籠包
題外話/補充資料: 小菜比點心出色
2013-08-10
辣爆雞中翼
2013-06-11 1735 瀏覽
(749)威軒酒家位於葵涌工業區內之商業中心,認識這裡是在Open Rice內,這天跟太太一起過來飲茶。選擇了8款點心:潮州粉果,潮州韭菜果,鴛鴦奶皇包,雞絲粉皮,糯米釀雞翼,椒鹽九肚魚,牛乳香芒布甸,紅豆桂花糕。各樣食物都幾好,最喜歡為潮州粉果及糯米釀雞翼。來這裡飲茶,環境不錯,搵位都比較容易,服務水準又幾好。
(749)
威軒酒家位於葵涌工業區內之商業中心,

認識這裡是在Open Rice內,

這天跟太太一起過來飲茶。

選擇了8款點心:

潮州粉果,潮州韭菜果,鴛鴦奶皇包,

雞絲粉皮,糯米釀雞翼,椒鹽九肚魚,

牛乳香芒布甸,紅豆桂花糕。

各樣食物都幾好,最喜歡為潮州粉果及糯米釀雞翼。

來這裡飲茶,環境不錯,搵位都比較容易,服務水準又幾好。
雞絲粉皮
潮州韭菜果
糯米釀雞翼
椒鹽九肚魚
2012-06-24 1319 瀏覽
早上大約十一時左右, 和媽媽走到葵涌中心裡面一間理髮店理髮. 整理好後便相約爸爸去這間酒家吃午飯. 這間酒家位於九龍貿易中心, 估不到這麼大的寫字樓裡面會有間酒家, 而大部份顧客也是在附近工廠區工作的人, 午市走來吃飯的. 雖然這裡不算是很大, 但裡面裝修得也不錯. 石鍋雞粒炒飯: 熱辣辣的石鍋上, 盛載着一粒粒米啡色的飯粒, 伴着切粒雞肉, 蛋絲和葱粒. 飯粒都算乾身而且浸透了雞香味, 飯粒也不會黏在一起, 亦不會炒得很油膩. 而且雞肉粒很嫩滑. 食到最尾, 會有少許飯焦在底, 可算是石鍋飯既精粹, 吃下感覺有如似食煲仔飯一樣. 不錯. 干蒸牛肉: 不是有好多酒家有得食干蒸牛肉, 干蒸牛肉其實是牛肉燒賣. 但好多間酒家只有山竹牛肉食. 這裡的干蒸牛肉有點失望, 蒸得過稔, 肉質鬆散, 牛肉味不夠濃. 小籠包: 皮不薄但多汁的小籠包, 當然不及在上海店吃到的小籠包, 追求體小、餡大、汁多、味鮮和皮薄. 而這些豬肉餡料也做得不夠濃味, 但個汁都算鮮甜.蜂巢芋角: 炸得外脆內鬆, 內層還有芋頭粉香, 但豬肉餡料並不多. 雞扎: 腐皮包住芋頭, 棉花和鴨腳. 並有豬肚和雞肉. 而
石鍋雞粒炒飯
干蒸牛肉
小籠包
蜂巢芋角
雞扎
雞扎: 腐皮包住芋頭, 棉花和鴨腳. 並有豬肚和雞肉. 而且味道一般. 失望.
蛋散
蛋散 : 現在已經很少地方有蛋散吃, 這裡蛋散份量+足,蜜糖下得剛好而且蛋散炸得脆身鬆化, 入口上亦不覺油膩. 好吃.
2012-06-22
石鍋雞粒炒飯
蛋散
2012-06-06 846 瀏覽
附近見工完畢,肚子開始咕嚕咕嚕地叫,原來已是午飯時間, 方便地在這座葵興區最新穎的商業大樓裡找東西吃,原來這裡也有茶飲,一於飲茶。入口位於蠻有氣勢的電梯大堂一端,長長的扶手電梯直達門前,向知客小姐表明一位,誰知她以一句帶點很奇怪語氣回應: "一個人呀?! "一個人不能上酒樓飲茶的嗎??不然怎會連通道兩邊也有那麼多張二人桌子???這位小姐是否有點少見多怪呢??還以為我會被拒絕入座,不過也被安排坐在後堂面向全場的位置,好一個有靠山的自閉位,真好! 酒樓沒有如其他主打婚宴的酒樓般, 以華麗水晶吊燈及輕紗營造浪漫瑰麗感覺,反而用上較有型格的吊燈, 而且也是大、中圓桌子為主,絕對是主打商務午飯的客路,難怪知客小姐有如斯反應了。先來一壺香片茶, 看了點心紙才知道自己今天遲了一點入座,現在已不是較便宜的早茶時間!午市茶錢及食品是貴一點的,誰叫面試時間推遲了呢!!茶錢並不便宜,茶葉質素也幸好成正比, 雖然香片茶裡仍見到有茉莉花在,不過不是有著朵朵花蕾的最便宜貨色,初泡時有淡淡花香氣,稍浸泡後不但顏色及茶味更濃,茶湯也不會澀澀的,飲來也感覺很順滑,平時一壺茶也飲不完的,今天也飲了兩大壺,盡了人事了!點心

有靠山面向全場位置
蠻好飲的香片
不香的雪山叉燒包
點心紙將食品以不同名字來分別,除精美點心, 粉麵飯,廚師推介等較正常用詞,還用上很有趣的詞彙如長搵長有--腸粉;包羅萬有--包點; 甜甜蜜蜜--甜品,看後使人會心微笑!

雪山叉燒餐包($26.2)跟腸粉一同送到,那麼快的?!表面白白的似乎焗得未夠香口,三個包子的雪山脆皮基本是相連的,而且包底加有托底紙,包子及雪山皮也會黏著紙托,不像平時一夾即起的方便。雪山脆皮如外觀般焗得未夠香脆,最吸引嗅覺的牛油香及甜香也沒有,只餘一種香酥口感,感覺上不太對勁; 甜餐包模樣的包子做得柔軟不黏糊,可是跟雪山的味道也是淡淡的,味道都是來自中間的叉燒,叉燒切得蠻大粒, 沒有太多芡汁吃來都是叉燒而不是芡汁,只是內裡像個山洞般相當空洞,餡料不算得太豐富,而且整個包子香味不足,非常一般的酥皮叉燒包食味,添好運吃三個仍有意猶未盡之感, 這裡的就沒有了。
明爐叉燒腸
其實我想點雞絲粉卷的,只是平時大都是小點至中點的粉卷,這裡取價($23),跟明爐叉燒腸($26.2)只相距不足$4,在材料及份量來看也應是即拉腸粉較佳,而且肚餓時感覺腸粉會較飽肚嘛。三條卷得大小不一的腸粉不是薄得透明,不過仍明顯看到裡面豐盛的紅色餡料,叉燒比剛才的雪山包更大粒,叉燒肉質鬆化帶有蜜味,最重要是加入很多芫茜,紅綠混合的顏色很搶眼,只可惜芫茜竟沒有那種獨有香氣,以至味道未能突出;腸粉軟軟中有點兒彈性,不黏筷不糊口,跟甜味豉油很搭配,也算得好吃的布拉腸粉,不過自己更愛荃灣的老式茶居出品而已。
醜樣蝦餃皇
看看筍尖蝦餃皇($29.4)是否就是我想找到的有筍絲有肥肉的蝦餃了! 四粒蝦餃包得有點失手,雖沒有什麼笑口情況但每粒也歪歪的,每個的摺紋也不平均,不太好看唷! 澄麵皮做得稍軟不夠彈性,不是一口蝦餃尺寸裡面藏著兩枚紅白相間的大蝦仁, 以這價錢應是用上鮮蝦了吧! 蝦仁的確很有鮮甜也很爽口,跟淡味只有爽口的冷凍蝦仁的食味不同,只是名為筍尖蝦餃皇卻一條筍尖也沒有,更枉論令味道更甘腴的肥肉了! 所以四粒像試驗品的蝦餃也只是爽口有餘甘香欠奉的新式大蝦餃,絕不能稱之為皇。

不知道是否一人入座, 其他茶客有個大湯碗供洗杯筷的,我卻沒有! 不過侍應阿姐們的態度比知客小姐專業,起碼我專心的在玩scramble沒有即時吃東西,當蝦餃上桌時也主動的蓋上蒸籠蓋以免冷卻。

後期午飯大軍殺到,人聲鼎沸的走為上著!在這飲茶不便宜,要是日後有機會在附近工作,以這價格相信也不會再來這裡午飯了吧。

想不到酒樓裡沒有水晶燈,反而女洗手間卻有一盞,但誰會在洗手間欣賞那華貴水晶燈呢??
有靠山面向全場位置
明爐叉燒腸
蠻好飲的香片
2011-10-30 664 瀏覽
星期六on-duty,即係要返工,仲要出勤去到葵涌,認真,如果唔係兩大亦客亦友既會員公司都係葵涌,一定唔會去呀!!平時真係好少去葵涌,因為覺得隔涉。於是佢地帶左小女子去威軒飲荼,開頭以為係三個人飲,原來係8個人,意思佢間公司要返既同事都落黎一齊飲。其實間酒樓都幾企理,又夠光猛,可惜就有d唔係幾識做,因為佢地連訂枱服務都冇架,一定要親自行落去攞位既八個人點既菜式太繁多,未能盡錄,有d相都唔齊,不過想講果d都有係度。鮑汁鳳爪係班客介紹既,其實我本身鍾意食豉汁蒸鳳爪,因為覺得夠 '淋'同夠入味,係第二d酒樓都有食過鮑汁鳳爪,通常都係個汁夠味,鳳爪冇味又唔 '淋'。但今次唔同,個鮑汁鳳爪係好好食有齊晒鳳爪要好食既元素。凍豆腐又係客介紹既,麻汁蔥花加滑滑豆腐,oishii其他點心不能盡錄,睇下賣相算啦~~~最後來一個甜點,杏仁茶加蜂蜜蛋散,本身呢個又係去茶樓食甜點既絕配,可惜呢度既蛋散太差,一黎唔夠鬆、二來太多峰蜜係上面過甜

凍豆腐又係客介紹既,麻汁蔥花加滑滑豆腐,oishii
鮑汁鳳爪
麻汁凍豆腐
其他點心不能盡錄,睇下賣相算啦~~~
幸福的甜品呢
麻汁凍豆腐
幸福的甜品呢
鮑汁鳳爪
  • 鮑汁鳳爪,凍豆腐
2011-10-12 407 瀏覽
二哥早前推介在他工作的地方有間好味的酒家, 由於位於工廠區, 平時召呼商務人士, 星期六日就推出特價點心, 吸引了不少家坊幫襯. 差不多兩個月前到坊. 這裡有座如太古坊商業大廈, 有獨立電梯從寫字樓大堂直達酒家, 洗手間更有水晶吊燈, 酒家內掛了拼風式富中國式彩的中國畫, 很有氣派, 環境不錯, 食物質素都幾好. 雖然二哥話侍應服務於假日比平時差, 可能服務對象不同, 我覺得大致上可以接受, 於是今天同家人再來, 可惜.... 到達時是早上約10:50, 桌面放了兩張點心紙, 一張是正價, 一張是適用於11:00後才供應的優惠點心紙"優惠點心紙". 我問侍應有沒有11:00前的優惠點心, 她說10:50後無得落單, 於是我分別遞上正價及, "優惠點心紙", 可惜那個大肚短髮姐姐話.現在入唔到機, 我話你未到時侯咪入機囉, 但她不肯, 仲俾番張"優惠點心紙" 給我 我覺得好奇怪囉, 1. 點解11:00前無11:00前應有的優惠? 2. 又未到11:00, 唔通這段時間就要一定食正價點心? 3. 未到11:00, 桌面已放上 "優惠

我覺得好奇怪囉, 1. 點解11:00前無11:00前應有的優惠? 2. 又未到11:00, 唔通這段時間就要一定食正價點心? 3. 未到11:00, 桌面已放上 "優惠點心紙". 但又唔俾人落單? 4. "優惠點心紙" 寫上11:00後供應, 沒有寫上11:00前不可落單. 5. 原來今時今日, 位於甲級寫字樓內的酒家都有咁嘅服務水準, 真的需要再培訓. 希望有關酒家股東及管理層能看到, 有所改善.

這間酒樓其實都幾遍遠, 雖然心中怒火未熄, 但是有老人家, 不方便離開工廠區到地鐵站附近再找另一間酒家. 最後還是叫了叉燒包, 馬拉糕, 豉汁蒸排骨, 蒸餃, XO醬煎腸粉及肉餅蒸飯.食物方面, 馬拉糕很軟熟, 不似番蒸, 與"X好運"差不多水準, 難以形容的味道, 令我有種重拾兒時所吃酒家點心的感覺. 其他點心方面, 排骨 - 很入味, 有住家餸的味道, 蒸餃 - 皮薄, 算是交足課. XO醬煎腸粉 - 以普通圓圓的腸粉, "業"成豉油般的深色,上面灑上雞蛋切絲,入口有小小辣.

進食期間, 點心嬸嬸兩次奉上我們沒有落單的點心. 眼見附近都有類似的情況發生, 有些更與侍應對單. 心感不妙, 埋單時更提高警覺. 終於給我發現多計我一碟排骨點心, 價值$20, 請大家食客多加留意, 希望精明消費的你唔好好似我咁留下難以忘懷的經歷.
2011-10-01
$50 (早餐)
  • 馬拉榚
  • 蒸餃
2011-03-27 379 瀏覽
一時入座,冇唸過假期的工廠區還有食店會開...二人大約叫了七、八個點心,沒有太大驚喜,表現平平,最大敗畢可算得上臨走時才發現''雞絲粉皮',上枱食時超咸兼不是花生/芝麻酱味口中細嘗...就仿如西式沙律酱+盬憑空想像一吓味道,這回扣下不少分數,不值我由沙田遠道到訪~~連加約$216.
好味...輕輕的口感,唔太甜...
超級咸的傑作..
一時入座,冇唸過假期的工廠區還有食店會開...
二人大約叫了七、八個點心,沒有太大驚喜,
表現平平,
最大敗畢可算得上臨走時才發現''雞絲粉皮',
上枱食時超咸兼不是花生/芝麻酱味
口中細嘗...就仿如西式沙律酱+盬

憑空想像一吓味道,這回扣下不少分數,
不值我由沙田遠道到訪~~
連加約$216.
2011-03-27
$108.
好味...輕輕的口感,唔太甜...
2011-01-15 304 瀏覽
工廠區內的食肆平日當然不愁沒有生意,但到了假日很多時也會選擇和隣近的工廈一同休息.如仍照常營業的話,來的好處當然是不用等位.單邊有自然光透入,環境裝修著實不錯!咸菜胡椒豬肚湯----用一個燒得通紅的砂鍋盛載著上檯,熱力把胡椒的味道揮發未喝已感覺到溫暖,豬肚及咸菜已煮至軟淋,湯喝起來辣味和順不嗆喉.鱆魚雞粒炆飯----經炆煮的飯粒依然挺身有咬口沒有糊成一團,比炒飯底加芡汁面的做法來得更加入味.鮑汁雞腳----鮑汁的味道頗濃,雞脚並不是炆至軟爛而是尚保留有一點彈性.炸蝦角----炸得夠乾身少油,餡料內的蝦肉鮮味彈牙.薑汁雞包仔----皮開得靚包身夠鬆軟,如果薑的味道再重一點效果會更好.豆苗餃----內裡的豆苗嫩綠無渣,一口咬下油份亦不多.潮州粉果----澄麵皮咽韌適中,餡料內的沙葛粒非常爽口.鮮蝦腸粉----豉油的味道調得不錯,腸粉皮薄滑蝦肉夠鮮,加了脆肉瓜在內效果未算討好.蝦餃----蝦餃剛出爐時皮黏性較重,放一會已變韌,餡料內的肥豬肉較多感覺油份頗重.星星脆腸----不是用上傳统的硬身春卷皮而是用上網紙,炸出來的效果是極之酥脆!蟹子燒賣----除面層一隻蝦外便全是半肥瘦的豬肉,是一粒能
單邊有自然光透入,環境裝修著實不錯!
炸蝦角----炸得夠乾身少油,餡料內的蝦肉鮮味彈牙.
豆苗餃----內裡的豆苗嫩綠無渣,一口咬下油份亦不多.
潮州粉果----澄麵皮咽韌適中,餡料內的沙葛粒非常爽口.
蟹子燒賣----除面層一隻蝦外便全是半肥瘦的豬肉,是一粒能吃到肉味的燒賣.
排骨蒸陳村粉----排骨吃不到雪藏味,蒜蓉的味道加上排骨的肉汁被墊底的陳村粉所吸,效果不錯!
山竹牛肉----牛肉成份甚高,沒有討厭的搞不碎攝牙隙的筋膜在內.
炸蜂巢芋角----外層極之鬆化入口不覺油膩,內裡的芋蓉幼滑有臘味的油香,是近年吃過做得最好的一間.菜肉生煎包----底部煎得金黃香脆一口咬下鮮味肉汁四濺.
椰絲綿花糖----鬆軟綿滑甜度不高.
南北杏燉萬壽果----味道清甜感覺不錯.

這裡的油炸點心做得非常出色,其它點心水準也不俗.假日價錢比平日便宜不少,如不是交通較為不便,實不失為這區之選.
2010-08-13 224 瀏覽
佢既早茶有特價點心一蚊一個盅頭飯, 已經是抵食之選. 另外, 晚市仲有$68蚊一隻龍蝦. 部長話大約一斤重. 我地心諗, 咁平, 應該無乜肉食. 所以叫了2隻 (5位以上才可以叫2隻). 點知一來來了一碟, 都幾多龍蝦肉架, 心諗2隻放埋一齊, 都ok啦, 但無左我地叫既烏冬底 (無錯, 係烏冬, 唔係伊麵). 點知原來只係一隻, 仲有另外一隻加烏冬既再上. 天呀! D龍蝦多到你唔信. 我地再次懷疑有乜陷阱, 其實唔係 $68一隻? Lee隻叫加拿大龍蝦唔係澳洲龍蝦, 所以貴d? 結果張單真係 $68+ $68+ $30 (烏冬).優惠期: 7月23日至8月15日仲唔澎澎聲去!!
佢既早茶有特價點心一蚊一個盅頭飯, 已經是抵食之選.
優惠期: 7月23日至8月15日
仲唔澎澎聲去!!
2010-08-08
生日
  • 龍蝦
2010-07-26 170 瀏覽
剛剛星期六要OT,和幾位同事到這裡飲早茶,看到這裡的裝修可以啦,早上有很多公公婆婆在這裡飲早茶,因早上比較平,鳳爪排骨飯特價$1,我們叫了5個,山竹牛肉球OK,鳳爪可以,生煎菜肉飽都可以,但叉燒腸比較鞋口,其他食品下次再試,在這區可以多一個選擇.
2010-07-24
$20 (早餐)
  • 鳳爪
  • 牛肉球
2010-07-25 9 瀏覽
琴日同左大班同事去左呢間店到飲茶,呢頭只係有新花,明星同稻舶可以選擇,食都食到悶,前幾日發現呢間酒樓,上到去個裝修都ok,不錯,坐得都算舒服,佢d點心都ok,必試燒賣,奶皇包同雞扎都係o係水準之上,每人都係$50左右,都算ok抵啦.
琴日同左大班同事去左呢間店到飲茶,呢頭
只係有新花,明星同稻舶可以選擇,食都食到
悶,前幾日發現呢間酒樓,上到去個裝修都ok,
不錯,坐得都算舒服,佢d點心都ok,必試燒賣,
奶皇包同雞扎都係o係水準之上,每人都係
$50左右,都算ok抵啦.
2010-06-30 37 瀏覽
小妹被困左係葵興呢個工業區都有好幾年, 平時多數帶飯, 因為呢頭冇乜好野食, 出去食多數都係食d 大排檔或煮飯堂果d咁。今日返工果陣有人派左張單張, 原來九龍貿易中心1期開左間新酒樓, 咪講笑真係好想call 齊公司d 姐姐仔去踩場, 點知lunch 已經訂唔到位,咁算la , 諗住公司係隔離,下次再去囉. 可能個天知我地好想試, 我地做廠邊有得準時放工, 晚晚都要ot 今日都唔例外,做到7點幾時大老闆話不如今晚一齊食飯, 咁夜都未食,咁我梗係爭取機會話不如去試新野, 開左間酒樓係九貿,我地連埋老闆,一行6人就快快手完成手頭工作, 去食飯。呢間酒樓叫威軒酒家個名好熟, 不過唔理好肚餓食左先至講; 嘩一上到去, 勁多花籃喎, 入口兩邊放滿哂.勁得. 我地上到去大約8點3到, 估唔到都有10枱8枱客, 房都有喎, 可能新開張好多人好似我地咁試新野卦. 一入到去, 個感覺好靚, 裝修好有心思, d 燈同埋櫈都好靚, 簡直有d 感動, 覺得自己依家好似置身係尖沙咀同銅鑼灣d 酒樓咁,終於可以擺脫屋村酒樓嘞,自從係呢頭返工都係第一次見到間似酒樓的酒樓呀. 我地幾個大鄉里一坐低就梗係睇下食乜,
呢間酒樓叫威軒酒家個名好熟, 不過唔理好肚餓食左先至講;
一入到去, 個感覺好靚, 裝修好有心思, d 燈同埋櫈都好靚, 簡直有d 感動, 覺得自己依家好似置身係尖沙咀同銅鑼灣d 酒樓咁,終於可以擺脫屋村酒樓嘞,自從係呢頭返工都係第一次見到間似酒樓酒樓呀.
我地幾個大鄉里一坐低就梗係睇下食乜, 我地望到張單張,好正忍唔住笑左出黎, 要贊下個marketing 咁識食住個勢用左依家最hit 的口號. 原來真係超錯價$8.8/一隻龍蝦, 冇錯大家冇睇錯, 我地都有d 唔信於是問左原來真係囉, 仲要係足一斤, 我地2話不說梗係要左一隻, 仲有個魚$88/條, 係東星斑黎喎, 講真個價錢真係好吸引, 可能新開張, 所以我地都覺得好抵. 跟住我地又叫左個燒味拼盤, 嘩原來係好大碟, 個拼盤有义燒, 燒鵝, 乳豬, 仲有燒肉, 仲有鴨胸同埋海浙呀, 不得了個义燒真係水準之作, 入口即溶, 慘唔知係咪係呢個區太耐,好耐冇食好野咁.
個乳豬皮好好好脆, 要用3個好字先可以形容到囉.
order 左一隻特價龍蝦, 上湯焗, 真係好抵, 我老闆話應該有斤幾重呀. 未黎之前都唔信, 落到張枱先唔理咁多,食左先至講. 平時同老闆食飯都好悶要聽佢講下野, 今餐大家都好集中精神密密食,
中段連條魚都黎埋, 清蒸得喎, 冇過火, 時間岩岩好, 好滑, 我當然唔執輸,同我同事分左個魚頭. 正.
仲有一碟上湯菜膽, 又叫左個荷葉飯, 呢個飯係我覺得掂因為裏面真係有蓮子, 我第一次食到咁有心機的荷葉飯, 得喎, 要加分.

最後個經理同我地傾計, 叫我地支持下, 仲送左碟棉花小白兔俾我地做甜品, 好得意入口即溶d 棉花糖. 大家要試下.
我老闆仲同個經理鬼咁social , 又話第時可以同客係公司開完會落黎食, 終於呢個區有返間見得人的酒樓. 我地幾個當然冇理咁多, 不停係咁食食食, 掃哂全枱野食, 我地仲發現佢個設計係冇柱, 仲講笑話可以係度擺酒, 點知經理話呢度可以擺32圍喎, 老闆都忍唔住話公司可以係度攪annual dinner 喎, 連平時對食野有要求的老闆都滿意, 証明真係水準之作.
不過可能新開, d 侍應都有d 生手, 不過第一日都算冇乜混亂, 希望佢地可以越早越好. 我地仲話揾日約埋另一team 同事黎飲茶, 佢d 點心都唔係貴喎, 星期六/日仲好似小點係8.8咋, 揾日做下孝順女帶阿媽黎食, 雖然我地由葵芳過黎都唔太遠, 不過都要行, 遲d 佢條橋係葵興站駁過黎都方便好多, 連我地返工都方便埋到時.
因為掛住食, 唔記得左影相,. 下次補返.
埋單時見到好似都係$7XX , 嘩每人都係百鬆d 蚊咋, 好抵呀.
起錨
2010-06-29