2023-09-21 264 瀏覽
✨越南撈檬粉 呢間太子餐廳係主打港式、泰菜、越菜。撈檬粉係好受歡迎嘅傳統小食,口感清爽,加上扎肉、蝦米、青瓜等配料,雖然睇落好似好齋咁。不過配埋酸辣可口嘅檬汁,令味道變得越來越豐富✨海鮮類:蒸魚、蒜蝦、扇貝啲蒸魚好鮮嫩,豉油就好似去飲嗰啲。蝦同扇貝都有好多粉絲同蒜,故之然係幾香。帶子大大舊 算新鮮,蝦比較細隻,不過無需自己用手剝蝦殼幾開心😂
✨越南撈檬粉
汁,令味道變得越來越豐富

✨海鮮類:蒸魚、蒜蝦、扇貝
2021-12-18 1107 瀏覽
相信好多香港人同我一樣收費工已經好攰,有時真係唔想煮飯,而我通常都會叫番屋企附近嘅太子小廚餐廳,而我最欣賞佢地嘅豉汁蒸魚云,連平時怕腥嘅人嚟講都讚、啲汁撈飯簡直一流。同埋佢地連泰色湯荷粉都超出色,好有泰國嘅味道,大推大家去試下👍🏻姐姐連我住邊度都記得吖。好勁

姐姐連我住邊度都記得吖。好勁
2020-06-08 1523 瀏覽
屋企冇煮飯 就落附近太子小廚 叫左粟米班腩飯,豆腐斑腩飯 ,咖喱牛腩飯 同埋 金菇肥牛炒出前一丁, 班腩係唔新鮮,有變味,碟碟都超咸;金菇肥牛炒公仔麵 直情咸到苦,話俾時應聽叫佢換,佢話拎入去叫師傅再炒炒佢,就走左去!我當堂O嘴,炒? 再炒個公仔麵點會冇咁咸,我唔理解!仲食得架咩?之後嚟咗果碟野,完全係可以預料淋到不餅野公仔麵,麵既咸味冇少到,仲淋埋,肉又硬又冇味,完全敗筆!第一次食到咁難食既炒公仔麵!杯奶茶又苦澀。。。大家不妨睇相,我碟炒公仔麵係冇金菇。。。。我碟金菇肥牛炒公仔麵去左邊唔好再黎啦各位石籬街坊!

屋企冇煮飯 就落附近太子小廚

叫左粟米班腩飯,豆腐斑腩飯 ,咖喱牛腩飯 同埋
金菇肥牛炒出前一丁,

唔好再黎啦各位石籬街坊!
2020-06-08
2019-02-20 1445 瀏覽
其實宜家30蚊咗右食到個豐富早餐已經好好。有方包,有煎蛋,有腸仔,再加個火腿通粉。一般茶記嘅味道。快靚正。一杯熱飲。夠哂飽肚。另外一個餐係炸魚柳配火腿蛋。不過呢個餐又好似唔太抵食。魚柳炸得岩岩好。
2019-02-16
早餐
2018-04-29 1263 瀏覽
最近在葵涌探完朋友 ,經過 葵涌宝星中心,剛好是晚飯時間,便到見到乎近有間太子小厨餐廳。餐廳裡面 氣氛寧靜 ,環境清潔。忙了整天拖著疲勞的身軀, 在寧靜的環境 ,可以慢慢 細嚼, 享受晚餐 感覺舒暢。餐廳內的 小菜 有多款選擇 加白飯 再配飲品$48。我柯打咗一碟涼瓜斑腩小菜,份量充足, 涼瓜爽口沒有苦澀味 , 班腩肉質新鮮 ,味道啱啱好。配上 軟綿綿的 白飯,口感不錯, 認真有益健康。

餐廳內的 小菜 有多款選擇 加白飯 再配飲品$48。

配上 軟綿綿的 白飯,口感不錯, 認真有益健康。

2018-04-28
2017-07-17 1071 瀏覽
肚餓令人好絕望 做乜嘢都好都必須要停一停 食個下午茶先再算XO乾炒牛肉河 配餐飲 $34炒河炒得熱辣辣好有鑊氣仲好香 睇嚟都幾大碟 唔係好油膩 牛肉數量都多而且煮得好腍滑 用XO醬嚟炒嘅乾炒牛河當然就有XO味啦 只係不過我覺得啲XO醬味唔係好出 應該話係XO醬落得太少 其實成碟乾炒牛河炒得好好 衰就衰在唔夠XO醬 最大問題就係呢碟係 XO乾炒牛河, 唔夠XO醬味 就梗係唔係咁好啦 如果真係落多番些少XO醬就會好完美34蚊 又炒可又有嘢飲真係抵食
肚餓令人好絕望 做乜嘢都好都必須要停一停 食個下午茶先再算

XO乾炒牛肉河 配餐飲 $34

34蚊 又炒可又有嘢飲真係抵食
2016-07-30 1089 瀏覽
一直知道有呢間餐廳外賣紙見到香茅雞亦粉只需28,雙拼都係34好多越南泰國餐廳雙拼粉面最少都要5、60蚊好少見到有甘平的就來試試豬扒有六件,抵食杏霜好飲羅白ok雞亦一般總體黎講,續金滿都,小越南雖然貴,但貴得值得論好味,小越南金滿都好味d呢間只係抵食同近屋企
2016-07-30
2016-07-06 1027 瀏覽
因為茶記「太子小廚餐廳」就晌老婆所返嘅教會附近,可謂近在咫尺,所以,晌嗰區算喺幾經常幫襯嘅餐廳。不過,食物質素又唔喺話非常突出,勝在碟頭大,故食嘅次數多,但點嘅都喺常見嘅碟頭飯呀、午餐呀之類,值得寫嘅真喺無乜 。之前嘅食評都交待咗好多餐廳嘅資訊,所以,今回就唔多提,環境無變,嘢食嘅款式都無變,變嘅都喺價錢漲咗啲。兩年前嗰篇食評寫快餐賣嘅價錢為$37 / $40,依家都只喺變為$40 / $44,同樣共有5款選擇,仲附送埋例湯或啡茶。不過,今次個蒸魚真喺幾得,所以,先手痕痕寫番一篇 。 豉汁蒸魚飯 $40 都話過依度碟頭大,可真唔講得笑,碟飯差唔多有3碗飯咁滯,所以,點一個快餐,加多碟灼菜已夠我哋兩公婆一餐午飯 。而快餐甚少見有蒸魚,多數喺散點嘅碟頭先有,而蒸魚喺原條上,底下仲墊有唔少豆腐,個豉汁落足料,好惹味,條魚又蒸得恰到好處,肉質嫩滑,同埋以豉汁蒸魚豉油撈飯,一流啦 ! 奶茶 跟餐棄例湯而揀奶茶,因為茶記嘅奶茶真喺寧捨好飲,茶底既芳香馥郁,質感又幼滑如絲! 腐乳通菜 $15 灼菜都喺啲大路嘅選擇,如菜芯、生菜等等,揀通菜,配腐乳相對好哋啲。而已,啲通菜喺啲
豉汁蒸魚飯 $40

腐乳通菜 $15

灼菜都喺啲大路嘅選擇,如菜芯、生菜等等,揀通菜,配腐乳相對好哋啲。而已,啲通菜喺啲水通,幼細啲,爽身啲。
腐乳通菜
兩個人平均唔使30蚊食一餐,而且,又要好食兼健康嘅,晌依個時勢,唔喺度度都可以搵到
2016-03-02 615 瀏覽
太子小廚一向出品不俗,但日前吃的晚餐,臘腸雲耳蒸雞真的令人失望。蒸雞配雲耳本是很好的組合,因為雞皮有油份,雲耳冇味,可取平衡,但加埋臘腸明顯過油了,最要命還把雲耳墊底,變相盡吸雞件同臘腸的油份,讓整碟小菜失分不少。
2015-12-19 429 瀏覽
今日同朋友嚟左食下午茶, 叫左星州炒米配熱奶茶。價錢只係$32,今時今日係香港以依個價錢食到即叫即炒真係算難得! 星州炒米米炒軟硬度適中, 夠大碟,但配料略嫌不足; 熱奶茶嚟到既時候飲落口唔夠滾,特別今日咁鬼凍,餐廳方面可以留意多些熱飲溫度!

2014-06-24 820 瀏覽
晌表哥屋企附近有間茶記「太子小廚餐廳」(長沙灣順寧道),都食過好幾次,不過因為都無乜特別,就只寫過一篇下午茶食評咁大把。而咁啱晌葵興有間茶記又叫做「太子小廚餐廳」,由於見佢啲餐牌都無話有分店之類,估計都只不過喺同名同姓。是日同老婆嘅午餐,就揀咗晌度食。依家啲茶餐廳好鍾意用埋啲「小廚」、「小館」做個名,實質無變,依然喺乜都有得賣、食物過百款嘅茶記 。太子小廚地方都幾大,環境夠乾淨企理。左右兩側卡位好坐啲,通道又夠闊落;但中間細圓枱就排得頗密,感覺會有啲窄,不過,有得5、6個人一齊,細圓枱始終喺最好選擇,方便傾偈 。老婆鍾意食粉麵多過食飯,所以,粉麵餐啱佢多啲。正宗泰式粉麵套餐,單拼$30,加餸每款$6,話就話「套餐」,其實唔包嘢飲,要冷熱飲品加$3,特飲就加$5,另外湯底改冬蔭公湯又加$3。為顧及港人口味,粉麵可揀河粉、米粉、米線、金邊粉、粉絲、檬粉、粗麵、幼麵、紅薯粉,連米線、紅薯粉都有,可預期有幾「正宗」 。 什錦金邊粉 $30 個泰式粉麵撇開「正宗」兩個字,本身個味道都唔錯,$30一大碗金邊粉,粉質幼細滑溜,湯底清香,而「什錦」有墨魚丸、豬肉丸、豬頸肉、札肉、豆卜、蘿蔔,
什錦金邊粉 $30

個泰式粉麵撇開「正宗」兩個字,本身個味道都唔錯,$30一大碗金邊粉,粉質幼細滑溜,湯底清香,而「什錦」有墨魚丸、豬肉丸、豬頸肉、札肉、豆卜、蘿蔔,下少少金蒜、蔥粒提味,餸料唔少,質素亦唔差,大熱天時涼住冷氣食碗熱辣辣粉麵,其實感覺都幾爽
什錦金邊粉
什錦金邊粉
嚟到食晏,小弟多數都慳慳哋揀啲快靚正嘅「快餐」為目標。是日快餐,一共有5款,賣$37 / $40,原來啲碟頭飯都喺即叫即炒嘅貨色
,仲附送埋例湯或啡茶,而是日例湯喺粟米合掌瓜豬骨湯
中式牛仔柳飯 $37

5款快餐揀咗A款「中式牛仔柳飯」,一來牛肉依家成本幾貴(雖然啲牛仔柳都只喺雪藏貨),二來小弟都算算哋食肉獸,加上中式牛仔柳味道酸酸甜甜,較開胃。早前睇過網上啲評論,話啲人食餐晏幾十蚊就嫌貴,但幾十蚊個甜品就話抵,有啲嘢好難一刀切嚟評論,始終一件「產品」都牽涉好多成本,不過眼前依碟飯就絕對喺抵食,啲飯多到呢兩個人都夠食,牛仔柳亦都唔少,軟腍酸香,又多洋蔥,如果多啲汁就仲好,總之抵食夾大件啦
中式牛仔柳飯
奶茶

茶記嘅奶茶點都要試番一杯,依度嘅奶茶幾得,個茶底夠芳香馥郁,質感幼滑如絲,甚有質素嘅茶記奶茶
奶茶
除咗上述午餐、泰式粉麵餐,仲有越式撈檬餐、常餐、三文治、多士、公仔麵、小食及其他碟頭飯餐;至於晚上嚟,又可以點吓家常小菜(配白飯,例湯或啡茶)。
「人情世態」,多指人與人之間嘅交往情分,不過,有時遇到啲抵食、用心嘅小店,亦喺一種情分啊
2011-12-06 248 瀏覽
上星期六同左個同事去左呢間店食晏,冇乜人,叫左個肉絲炒麵,同個小二講d麵麵要淋身d,唔想咁脆,佢竟然同我講冇得改,因為炒麵係硬既......呢d小要求,o係出面既茶餐廳好正常,只要叫廚房炒時用多d汁即可,唉.......食物質素一般,唔係好但唔算太差,肉絲冇咩肉味,d汁都ok多可以浸淋d麵.但一個餐$35來改肯定係偏貴,尤其係o係呢頭,冇下次!!
上星期六同左個同事去左呢間店食晏,冇乜人,叫左個
肉絲炒麵,同個小二講d麵麵要淋身d,唔想咁脆,佢竟然

食物質素一般,唔係好但唔算太差,肉絲冇咩肉味,d汁都
ok多可以浸淋d麵.但一個餐$35來改肯定係偏貴,尤其係
o係呢頭,冇下次!!
2010-01-02 176 瀏覽
將軍澳探望親友之後,再乘車回葵涌,我們途經 ( 太子小廚餐廳 )。天寒地凍,特別容易肚餓,我們進內吃了一碗雪菜肉絲雞蛋麵及一個吉列豬扒沙律。雪菜肉絲雞蛋麵:雪菜肉絲份量也不少,整體味道也可以。吉列豬扒沙律:豬扒炸得香脆好味,沙律味道也好味。這店開了很久,但幫襯只是第一次,食物水準也不錯。

將軍澳探望親友之後,再乘車回葵涌,我們途經 ( 太子小廚餐
廳 )。天寒地凍,特別容易肚餓,我們進內吃了一碗雪菜肉
絲雞蛋麵及一個吉列豬扒沙律。

雪菜肉絲雞蛋麵:雪菜肉絲份量也不少,整體味道也可以。

吉列豬扒沙律:豬扒炸得香脆好味,沙律味道也好味。

這店開了很久,但幫襯只是第一次,食物水準也不錯。
雪菜肉絲雞蛋麵
吉列豬扒沙律
2009-12-27
2009-06-13 155 瀏覽
鴛鴦炒飯以前係酒樓就食得多....茶餐廳我都試過唔少....但總係搵唔到一間係好味既.....最後俾我搵到呢間既鴛鴦炒飯係好味!!!$40一大盒...d蝦冇雪味, 好大隻, 足足有八隻大蝦, 最鍾意係佢個白汁加左d芥蘭粒, 令到成個飯食起上黎有口感, 好爽!!另外茄汁果邊, 有好多鮮茄, 雞絲亦都唔少......最後仲奉送例湯或者熱飲, 不過我勸大家唔好要例湯....因為好難飲!!

另外茄汁果邊, 有好多鮮茄, 雞絲亦都唔少......

2009-05-01
2009-05-03 142 瀏覽
數天前因路過此店時, 朋友仔說"不如試下呢間D奶茶好唔好....", 遂"引發"這頓下午茶......當日因朋友仔已吃過午餐(但我未喎...), 所以只點了兩個下午茶餐 : 餐肉公仔麵及吉列豬扒配沙律, 餐飲當然是熱奶茶在等吃的同時, 留意到這店的面積也不少, 不知是否"交更"時份, 當時店內待應却只有兩個, 所以要給點耐性"等候"他們的回應~~餐點上枱時, 給了我第一個"驚喜", 因為我點的餐肉公仔麵份量很"骨子", 尤其相比朋友仔的吉列豬扒沙律(都話我未吃午餐囉)! 其後, 當朋友仔吃過吉列豬扒後更告訴我第二個"驚喜" - 我的麵餐很不済但他的又不賴喎~~ 那刻我只好默默的"欣賞"我的熱奶茶(這個還可以)!原本想即時安歌朋友仔的吉列豬扒配沙律, 但在落單前一刹被通知有人要我"留肚"吃他專程買給我吃的食物, 唯有由落單變埋單~~

那刻我只好默默的"欣賞"我的熱奶茶(這個還可以)!