2010-09-09 424 瀏覽
朋友成日都話大吉好味..好味!今次終於帶埋我黎試下...證實一下係唔係真係咁正先~叫左都好多野...最最最impress 既係佢既壽司...真係好長好正好味!觀塘都有一間...但冇lee 間咁好味wor~我地叫左好多sushi, 刺身拼盤, 炸蝦天婦羅, 蟹籽沙律1. 壽司大部份都好正,我最鐘意個三文魚2. 蟹籽沙律好大兜,好多蟹籽好抵呀!3. 刺身,都好多...不過味道,鮮味麻麻地0者4. 炸蝦都係好正,大隻,彈口,新鮮原來真係咁正...為左食物一定要再去再去再去呀!!btw...有少少不滿意既係0個度既冷氣係咁吹住個頭..凍到我癲左..真係癲左..好鬼凍d服務員既態度又好差..尤其有一個女服務員叫佢較一較個冷氣佢話冇得較叫佢幫手轉轉位又話冇得轉...後來有個黑衫經理級人物..態度先好少少..幫手整一整個冷氣0個個女服務員真係超級唔得...點菜又冇禮貌...真係好差!今時今日咁既服務態度真係唔得囉!
朋友成日都話大吉好味..好味!
今次終於帶埋我黎試下...證實一下係唔係真係咁正先~
觀塘都有一間...但冇lee 間咁好味wor~

1. 壽司大部份都好正,我最鐘意個三文魚
2. 蟹籽沙律好大兜,好多蟹籽好抵呀!
3. 刺身,都好多...不過味道,鮮味麻麻地0者
4. 炸蝦都係好正,大隻,彈口,新鮮

原來真係咁正...為左食物一定要再去再去再去呀!!
btw...有少少不滿意既係0個度既冷氣係咁吹住個頭..
凍到我癲左..真係癲左..好鬼凍
叫佢幫手轉轉位又話冇得轉...
後來有個黑衫經理級人物..態度先好少少..幫手整一整個冷氣
今時今日咁既服務態度真係唔得囉!
2010-08-16 59 瀏覽
之前食果幾間大盛都覺得味道麻麻地~ 尖沙咀呢間都算係 okay 啦~~我地3個人叫左三文魚壽司 - 三文魚又長又厚身, 仲好新鮮 帆立貝刺身 - 少少腥, 但還可以接受牛油果軟殼蟹光 - 一般蜜桃蟹子沙律 - 好多蟹子炒什菜 - 好普通, 味道偏咸金菇肥牛卷 - juicy, 咬左半啖 d 金菇都唔會散哂出黎。熟食中, 最好味! 鰻魚炒烏冬 - 好咸, 好油, 烏冬好淋 bad!!!
我地3個人叫左
三文魚壽司 - 三文魚又長又厚身, 仲好新鮮

帆立貝刺身 - 少少腥, 但還可以接受
牛油果軟殼蟹光 - 一般
蜜桃蟹子沙律 - 好多蟹子
炒什菜 - 好普通, 味道偏咸
鰻魚炒烏冬 - 好咸, 好油, 烏冬好淋 bad!!!
2010-08-14
  • 金菇肥牛卷
2010-07-08 49 瀏覽
一句講晒, okay 好味+抵食okay好味--只係okay 因為我好鐘意食日本野, 幾高要求,所以呢度只算okay好食.不過真係抵食--啲野大大件金菇牛柳卷係勁正壽司: 鰻魚好大件+正其他特別卷+小食幾特別同好食最後個豬肉煲勁大 不過d 豬肉有d 腥好多人, 一定要訂位!
一句講晒, okay 好味+抵食

不過真係抵食--啲野大大件

金菇牛柳卷係勁正
壽司: 鰻魚好大件+正
其他特別卷+小食幾特別同好食
最後個豬肉煲勁大 不過d 豬肉有d 腥

好多人, 一定要訂位!
2010-07-04
(非會員)
我係附近一間學校讀書.放lunch ge時候同班frd黎食飯,,因為學校附近有好多日式restaurant 所以之前未黎過lee間.講真佢d野味道&quality唔差, 環境&價錢okay.但係佢d侍應勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁有問題lor !!!!! 我lunch hour 放1235 -- 1335 ,我地1250去到都諗住食完唔會太趕番school到ge.快快手手order 5個餐完之後三個都ok快黎到ge. 點知我地個位上面部冷氣滴水.重滴落我碗麵到-o-咁咪同個waitor話換lor點知佢竟然話:換咩丫換....大菌食細菌呀....咪咁煩啦!!!!嘩咩事!!!你家陣咩態度呀!!!!!although我係學生但都係消費者wor!!!!!!於是勁不滿同個經理講數=.=個經理費是煩就黑口黑臉換走碗麵.連sorry都冇句lor. 之後等左勁耐.大約1325仲有個set未到.但係淨番10mins就打鐘.感到唔對路於是同waitor講叫佢催下廚房.點知佢又話: 等多陣lor.而家得你地等緊呀!?唔等得就咪緊la !!!!佢有病架!明知我地趕時間ga la!! !於是我地就咁俾左4個餐

講真佢d野味道&quality唔差, 環境&價錢okay.
但係佢d侍應勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁有問題lor !!!!!

我lunch hour 放1235 -- 1335 ,
我地1250去到都諗住食完唔會太趕番school到ge.
快快手手order 5個餐完之後
三個都ok快黎到ge.
點知我地個位上面部冷氣滴水.
重滴落我碗麵到-o-咁咪同個waitor話換lor
點知佢竟然話:
換咩丫換....大菌食細菌呀....咪咁煩啦!!!!

於是勁不滿同個經理講數=.=
個經理費是煩就黑口黑臉換走碗麵.連sorry都冇句lor.

感到唔對路於是同waitor講叫佢催下廚房.
點知佢又話:

佢有病架!明知我地趕時間ga la!! !

於是我地就咁俾左4個餐ge價錢好不滿走左
個waitor 仲miu嘴miu舌!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

貼錢買難受!!!!!!!在此奉勸大家千祈唔好去!!!!!!!!!!!!!!!
2010-04-08
2010-05-25 32 瀏覽
好耐無黎, 起初都有d擔心水準會下跌, 加上見到最近唔少食評都話呢度服務唔掂, 都有考慮過另一d日本料理餐廳可惜其他都唔可以訂位, 我地又唔想大熱天時企係度等, 唯有再信多佢一次去到時一坐低就已經feel到: 仍然好迫!呢個係我唯一唔開心既事, 迫到好似茶餐廳咁, 但價錢又唔係茶餐廳價, 真係完全唔需要俾太多貼士for環境... 不過明顯地見到佢地服務改善唔少~落單前問位姐姐借支筆想mark低叫左d咩食, 態度一般, 唔會好她笑容, 但至少唔會黑你面可能咁o岩我個張檯係個經理管轄範圍, 所以全晚幾乎都係個經理招呼我地落單個陣經理非常清晰咁重複一次, 轉個頭仲要俾番張單我地, 叫我地check下有冇漏回應左最近食評有人批過話漏單既局面, 有改進, 值得一讚! 落單後男友話要計下時, 因為佢見到有人批黎得好慢...點知個頭話計時, 呢頭唔夠10分鐘, 第一樣野食就黎到! 快好多喎!! 有改進~讚! 先黎軟殼蟹手卷 - 好肥一條, 即係唔會覺得「un之之」咁...上面一大堆蟹料已經覺得好足料, 可惜我無食到, 但男友就食得好開心咁, 應該唔會差...蟹料就俾我K.O.晒, 超好味! 再黎壽

去到時一坐低就已經feel到: 仍然好迫!

不過明顯地見到佢地服務改善唔少~

回應左最近食評有人批過話漏單既局面, 有改進, 值得一讚!

落單後男友話要計下時, 因為佢見到有人批黎得好慢...
點知個頭話計時, 呢頭唔夠10分鐘, 第一樣野食就黎到!
快好多喎!! 有改進~讚!

再黎壽司...

三文魚 - 係長長三文魚, 長度ok, 厚度適中 (對比起長左既關係), 肉質都唔錯
帶子 - 好厚肉, 肉質新鮮

櫻花 - 好多魷魚, 而且好鮮味, 不過味道較重, 無咁鹹會好d
魷魚 - 好厚肉, 有少少絲, 不過可以接受, 好鮮味
芥末八爪魚 - 第一次係大盛叫呢款, 好足料, 而且芥末味重, 食個陣小心唔好一次過, 否則都幾搶喉, 八爪魚好多粒, 唔錯!
三文魚子 - 大大粒, 而且好多粒, 全部都好新鮮, 唔會覺得佢「煤煤地」既

芝士蟹籽 - 每次必叫之選!
水準仍然保持到, 好足料, 而且芝士味重, 蟹籽勁多~正!!

再黎刺身...

三文魚 - 勁勁勁厚!!!
而且好大塊!!!
最重要係肉質仍然新鮮!!

甜蝦 - 意外地大隻! 而且好新鮮, 完全食到蝦味!!

最後男友游說下, 終於點埋牡丹蝦!
又一意外之選!! 大隻得好緊要!!
而且真係好好味囉!!

雖然唔係好知點樣由個頭個part拉出黎食, 又有d擔心拉左個頭入面唔知咩出黎
不過最終成功食到好完整一條大蝦~ 滿足~~~

整體黎講除左環境真係每次都好迫之外, 服務有改善, 食物保持水準
希望可以唔會只為接多d客而係咁加檯, 其實咁樣食野真係唔多舒服囉...
好新鮮三文魚
  • 芝士蟹籽壽司
  • 甜蝦刺身
  • 牡丹蝦
2010-05-16 7 瀏覽
琴晚同左幾個fan去左呢間店到食晚飯,叫左蟹粥(千祈唔好叫),幾個刺身拼盆,幾碟卷物,一個海鮮烏冬,一個日式炒鳥冬,(千祈唔好叫),d刺身一d都唔新鮮,尤其係d吞拿魚,好似d豬肉咁,見到都唔想食,d卷物又係麻麻,佢地d壽司飯好似怪怪地,d味道好怪,一人埋單大約係$80到,價錢算ok,但未必再去.
琴晚同左幾個fan去左呢間店到食晚飯,
叫左蟹粥(千祈唔好叫),幾個刺身拼盆,
幾碟卷物,一個海鮮烏冬,一個日式炒鳥冬,
(千祈唔好叫),d刺身一d都唔新鮮,尤其係
d吞拿魚,好似d豬肉咁,見到都唔想食,d卷
物又係麻麻,佢地d壽司飯好似怪怪地,d味
道好怪,一人埋單大約係$80到,價錢算ok,
但未必再去.
2010-04-22 24 瀏覽
今日我果FD生日,她好期待。我哋揀左呢間系因為有FD話好味又抵食。講真點野食我真系覺得唔錯,真系抵食,尤其系果SALAD,辣酒煮蜆。一路都食得好開心,覺得無揀錯。之後我哋系度完猜輸食WASHABI,可能有點吵,我哋叫人比多少少WASHABI,果女侍應系度大大聲話[]食曬成兜,唔曬買單聽,甘巴閉。之後又叫人整左2個下面成舊WASHABI上面系白飯的壽司,話請我哋。之後我地夾硬食曬,我食到嘔。我想講我哋玩關你乜事啊,吵你咪出聲啦,我哋就會細聲點。但你只不過系侍應,憑乜甘整蠱點客,我來食野嘆世界,唔系睇你黑口黑面,仲要比你整蠱。果經理仲要縱容果侍應甘做,你又點做經理加。
果經理仲要縱容果侍應甘做,你又點做經理加。
2010-04-16
生日
2010-04-18 7 瀏覽
當日帶個仔去山林道剪頭髮, 打算在附近食個午餐, 阿仔話要食牛肉飯, 於是入咗呢間日本料理, 我哋叫咗牛肉飯, 鶏泡魚干, 牡丹蝦寿司等, 轉頭侍應回覆我哋無牛肉飯, 一間日本料理居然話無牛肉飯, 真奇怪! 轉頭又有另一個侍應話做比我咃, 跟着鶏泡魚干先到, 要用好大力咬才可以咬得開, 阿仔完全食唔到, 成碟放在枱面 到牛肉飯阿仔又食咗兩啖就話好難食, 我試食咗一啖又真係得個咸字兼牛肉又un! 最後總算有個牡丹蝦叫ok, 但個寿司飯就完全唔掂, 中間夾住有d飯未煮透 決定埋單走去第二度再食, 埋單時個經理見我d野食仲係枱面便問我係咪唔啱食, 於是咪講, 希望他們日後有所改善, 點知阿經理回應鶏泡魚干係咁un, 講到我好似未曾食過咁 我只不過叫他們可以考慮入第二隻貨, 真係好心無好報! 係人都知鶏泡魚干本身係un, 但燒完之後應該係會變軟身囉! 唔係叫人食柴皮! 以後一定唔會再幫襯
2010-03-27
2010-03-24 7 瀏覽
與友人左揀右揀之下入此店,論食物算是OK, 魚生都幾新鮮SIZE都算大件, 炸物都算合格至少唔會有好厚粉既感覺,上枱速度都好快,可惜.侍應服務差得緊要,最慘唔止一個係咁差,臨走時間去一去廁所,惡劣不堪,直頭想嘔!真係唔會有下次!
2010-03-14
2010-02-03 2 瀏覽
之前去過西環果間, 覺得都幾好味, 服務態度又好, 見到openrice咁多個笑, 咁咪嚟試吓!!2日前已經訂枱, 但去到竟然俾張6人枱, 仲要喺廁所條巷附近,有4人枱又唔俾, 問侍應近廁所可唔可以換去4人枱,但個侍應態度勁差, 話廁所行好遠, 最後逼於無奈咁要坐!!最嬲係個侍應嘅態度, 佢即刻轉身同另外兩個侍應講, 係講都唔係喺客人面前, 仲要咁快呀!!坐左一陣, 就有2個人搭枱, 咁訂枱都無用啦!!同埋果時其他地方仲有空枱!!大盛嘅食物ok, 都算抵食, 但尖沙咀店嘅態度真係好差!!
之前去過西環果間, 覺得都幾好味, 服務態度又好,
見到openrice咁多個笑, 咁咪嚟試吓!!

有4人枱又唔俾, 問侍應近廁所可唔可以換去4人枱,
但個侍應態度勁差, 話廁所行好遠, 最後逼於無奈咁要坐!!
最嬲係個侍應嘅態度, 佢即刻轉身同另外兩個侍應講,
係講都唔係喺客人面前, 仲要咁快呀!!

坐左一陣, 就有2個人搭枱, 咁訂枱都無用啦!!
同埋果時其他地方仲有空枱!!

大盛嘅食物ok, 都算抵食, 但尖沙咀店嘅態度真係好差!!
2010-02-01
2010-02-02 9 瀏覽
我地一行10幾個人~ 好彩有得book 定台~唔係都有排等位~ 不過就真係逼左少少...個侍應姐姐好nice~ 向我地推介食咩~ 仲同我地講笑tim^我地order 左一個4人餐再加野~ d 野食都黎得幾快wor!~ haha^ 等野食期間~見到思琪妹離開鋪頭~ 睇黎係熟客咁wor~ 刺身同壽司都好大件ar~ 同好鮮甜ar~ 我地個個都爭住食~ (ha^所以d 相成日唔係朦..就係俾人夾左幾件~)蛋包魚生飯 好正~入面d魚生飯帶少少辣味~好足料~! 不過個蛋皮厚番d的話~就仲好~個pizza d cheese 太重手.. 一件已經好溜~個清酒煮蜆係最差gei... 真係咩味都無.. 真係唔想食.....埋單一人百一~食到個個都飽~好過食放題la~
我地一行10幾個人~ 好彩有得book 定台~
唔係都有排等位~ 不過就真係逼左少少...

刺身壽司都好大件ar~ 同好鮮甜ar~ 我地個個都爭住食~ (ha^所以d 相成日唔係朦..就係俾人夾左幾件~)
個pizza d cheese 太重手.. 一件已經好溜~

埋單一人百一~食到個個都飽~好過食放題la~
芒果蟹籽沙律
海膽刺身
pizza
蛋包魚生飯
2010-01-23 12 瀏覽
8吋長壽司,吃起來很新鮮很滿足,但很多人說過,不再說了。今次介紹活花竹蝦壽司(1件$30、2件50),蝦出來時,蝦頭的腳仍在抓來抓去,蝦肉很彈很鮮甜,好味!!!(如果蝦頭不習慣吃生的朋友,可叫師傅幫你炸熟,每個收$5.-)另一個大盛特上什錦刺身($399),用料很新鮮,有活魚一條、活赤貝、三文魚、劍魚腩、八爪魚、海胆一板、帆立貝、水母。活魚出來時口在開開合合,側鰭仍在游水,我覺吃時要唸一次經才吃牠會好點。魚生每片很有彈性、活赤貝很鮮、水母很爽、其他就是新鮮啦。我們一家三口吃了活海尖咀魚壽司、珍寶三文魚、珍寶鰻魚壽司、櫻花魷魚壽司、火炙三文魚腩壽司、三文魚子壽司、火炙吞拿魚壽司、清酒煮面包蟹............................嘩!!!不打出來由可以,我們四肥一家,只出動了三肥已這樣,如果全家出動就不得了。不過吃得真的很飽!!
8吋長壽司,吃起來很新鮮很滿足,但很多人說過,不再說了。

魚生每片很有彈性、活赤貝很鮮、水母很爽、其他就是新鮮啦。

2010-01-23
$328.333333 (晚餐)
  • 活花竹蝦壽司、大盛特上什錦刺身
2009-11-29 3 瀏覽
之前都食過兩次,不過冇打食評,今次有影相,就打啦!!!!上次就係食豬頸肉拉麵($28)(有相),真係唔好食呀大家!!!舊肉硬到想死呀!!!!!!!咬勁耐都咬唔到囉=.=唉,但個拉麵同個湯底本身真係唔差架!!!男朋友就要鴨胸肉定食,佢話唔好食,而且又少,d肉好怪架~建議大家唔好試~再上次我就係食過豬扒定食($25),個豬扒都幾好味呀,唔肥~不過碗白飯冇汁點,好難食~今次我見上次去隔離台有個學生妹唔知食乜,勁大碟炸蝦,就好想食喇咁我見有個餐(學生餐$25-$28)有個叫天婦羅定食($25),就叫左來食~點知得兩隻蝦,不過都算啦,但個兩隻蝦真係好好味,雖然點都係雪藏,但真係算okay了~男朋友食個個shabu shabu~要海鮮鍋,裹面有三文魚,蝦,帶子,蜆等等...個湯我男朋友又唔鍾意,佢話都係麻麻地,又唔鮮,但要$40,唔抵喇~你叫學生餐係會每人送兩件三文魚比你既,我全部都比男朋友食,因為我唔食~呢間鋪既waitress係冇乜禮貌同有少少hardsell~
之前都食過兩次,不過冇打食評,今次有影相,就打啦!!!!

我幫襯左山林道大盛兩年幾了, 睇住由以前晚市唔book位~唔使止意有得walk-in 去食,到而家既情況,好大原因我相信唔係因為經濟唔好,同行競爭大,而係佢既食物質素同服務態度差左大大截有關, 而且情況係一次比一次嚴重.一. order食物~~錯單,漏單 近3次去食,每次都有錯單,漏單,無論重覆,覆單,以至用筆o係張台紙度寫埋都可以黍錯左.叫8樣錯3樣.而且侍應毫無改進, 拎走左錯既菜,冇去跟進新既...3樣都係..二侍應態度極奇差~~&好hard sell 自從換左個男性打扮既主管後,每次坐低侍應都不停hardsell 乜乜生蠔xx, 話冇興趣就黑口黑面,唔知以為落左mk~無論客多客小班侍應都中意圍埋傾嘰,唔好講話主動去斟茶招呼客人,連叫野,拎野,埋單都3吹4請.. 三.上菜次序有問題炒飯炒面,炸物食完,沙律,壽司,卷物 (一同order )先黍~問題係客唔多..四,食物質素差及份量大減~~海鮮炒烏冬~~以前一碟分到4碗,而家得2碗, 明顯大縮水蜜桃沙律~~沙律一d都唔凍,而且夾起,下邊全部都係水溶曬o係d沙律醬度香芒海鮮卷物~~侍應一放低,成舊卷物,上至面頭既 蟹子,下至芒果都下陷
同服務態度差左大大截有關, 而且情況係一次比一次嚴重

一. order食物~~錯單,漏單

侍應態度極奇差~~&好hard sell

三.上菜次序有問題

四,食物質素差及份量大減~~

海鮮炒烏冬~~以前一碟分到4碗,而家得2碗, 明顯大縮水
香芒海鮮卷物~~侍應一放低,成舊卷物,上至面頭既 蟹子,下至芒果都下陷~,未夾已經散曬加埋果舊肉係'梅'既/
壽司~~一大碟壽司上左,黍多2件冇order既, 侍應拎去壽司bar,拎走2件,唔換2年岩都算,但唔岩果2件d 汁係曬隻碟度都照上..求求其其

我忍左幾次..o係尖沙咀做到lee d質素,仲差過女人街果d,我唔會再去.
2009-11-12
紀念日
上星期行開尖咀, 記得山林道有幾間日本料理, 經過呢間, 睇過menu, 覺得價錢ok, 想去攞飛, 門口雖然有counter, 但良久都沒有人出來, 於是入去搵店員, 企左一陣都冇人理, 仲比後來個個男子打尖, 個店員黑口黑臉, 對於我地比人打尖又唔理, D服務態度十分差, 咁樣做係未想趕客
2009-11-07