2012-12-19 1045 瀏覽
前2天同朋友去食,叫左益力多加石榴綿綿冰,唔好食::,但我朋友覺得OK我試了楊枝甘露一口,MANGO好甜,今日再同朋友去食,再叫楊枝甘露,D白色大粒西火唔好食,仲叫左杯哈蜜瓜沙冰,直情超難飲,無味又唔甜,只像加了糖的冰水而已
前2天同朋友去食,叫左益力多加石榴綿綿冰,唔好食:
:,但我朋友覺得OK
2012-12-18
2012-08-16 695 瀏覽
同內人, 朋友CF食甜品行過女人街就見到呢一間土屋見到幾好所以入黎食環境算係幾好, 可能因為仲早 (九點), 所以人唔太多, 好舒服 都有唔少既甜品可以選,於是就叫左 招牌木糠布甸 同 朱古力心太軟招牌木糠布甸 黎到好靚口感幾特別, 有D似雪糕+面包糠。味道幾好, 唔太"林", 而且唔太滯 朱古力心太軟 黎到都唔錯!好香牛油味, 而且入面既朱古力心真係好熱同會流出黎!!!加埋云尼拿雪糕真係幾好食下次行過會再黎!
同內人, 朋友CF食甜品

行過女人街就見到呢一間土屋見到幾好所以入黎食

都有唔少既甜品可以選,

於是就叫左 招牌木糠布甸朱古力心太軟
木糠布甸
招牌木糠布甸 黎到好靚

口感幾特別, 有D似雪糕+面包糠。

味道幾好, 唔太"林", 而且唔太滯
心太軟
朱古力心太軟 黎到都唔錯!

好香牛油味, 而且入面既朱古力心真係好熱同會流出黎!!!

加埋云尼拿雪糕真係幾好食

下次行過會再黎!

$40 (宵夜)
木糠布甸
心太軟
2012-08-11 488 瀏覽
我個日係同D FRIEND一齊去食,一開始係被佢88蚊好似好抵咁(後尾先知要加一), 咁就3條友傻更更入左去受罪 一開始我地仲好HIGH好期待,但興奮既心情已經比個黑人憎既服務員破壞晒 我地寫好張點餐紙叫佢過黎收,佢用好唔耐既語氣叫我地等等.. 咁我地等左一陣佢都冇理過我地..咁我咪好心行過去令張紙比佢囉!! 點知佢竟然黑曬面同我講"咪叫左你等等囉!!" 哇大佬!!我好心令比你你竟然黑我面!! 個陣諗住算啦,開心D食埋D甜品佢,我估唔到甜品先至係最令我失望既野!!! 3種CHEESECAKE黎齊,望上去好好食,一食落口冇CHEESE味! 而個芒果班戟,個皮唔知點解怪怪地,入面得一舊CREAM加2舊芒果仔咁就算 而個木糠布甸算係最OK,第一次叫既時候覺得終於有樣野係好食,我地落多次單, 叫番黎個木糠布甸係硬到我地3個用最大力先可以吉得入 堅係唔知個2舊野究竟擺左係雪櫃幾耐... 另外我地仲叫左個焦糖燉蛋,我想講我食出黎既只係得蛋味,完全食緊水蛋咁既FEEL!! 我唔知係我地3個既期待太高定係放題既QUALITY差過散叫,我只係
咁就3條友傻更更入左去受罪

我地寫好張點餐紙叫佢過黎收,佢用好唔耐既語氣叫我地等等..
點知佢竟然黑曬面同我講"咪叫左你等等囉!!"
哇大佬!!我好心令比你你竟然黑我面
!!
叫番黎個木糠布甸係硬到我地3個用最大力先可以吉得入

堅係唔知個2舊野究竟擺左係雪櫃幾耐...

我唔知係我地3個既期待太高定係放題既QUALITY差過散叫,我只係知道我從來未試過食甜品就黎食到想嘔(呢個唔係我誇大)
完全覺得我食既野完全唔值98蚊!!!
我成篇文冇相係我已經冇MOOD去影相

BUT佢都教識我平野冇好野,我要多謝佢

呢間野同明將有得揮,我死都唔會再食第2次!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2012-07-20
2012-08-08 349 瀏覽
旺角這區沒特別需要真少踏足, 人多車多, 空氣又不好, 雖然尖沙咀不見得好很多, 但感覺上就是較得我心。 是晚與朋友在附近的fine pasta吃晚飯, 飯後一定要甜的我當然有下場, 不想走太遠, 見斜對面的土屋有著各款木糠布丁, 可以一試。等侯期間眼尾瞄到有黑色的物體在牆上走動, 赫見是隻小小強, 衛生程度實在需要留意。三色木糠布丁: 以白、黃和藍三色, 分別為原味、芒果和藍莓口味, 配搭巧妙, 挺吸引的。 但未知是否冰得太過, 以致嚐到不少冰粒, 未像細滑軟綿的雪糕討好, 幸好果味的人工成份未算太重, 原味相對較好, 做足本份, 奶味豐盈醇厚, 頗滑溜, 唯所佔的比例最少, 未能扭轉對整體的觀感。芒果酥皮卷: 冰涼過後, 便轉戰這道熱食的甜品。 那層皮烘得香酥, 輕得用力一點便會碎開, 本想用刀叉來吃, 但一切下去皮便散開, 弄得滿碟皆是碎, 有點狼狽。 索性整條叉著來吃還好, 芒果肉將卷填得滿滿的, 焗後更加軟腍卻不會太像醬般糊口, 仍帶點挺身, 肉厚多汁,以薄薄的海綿蛋糕作夾層, 更感香甜, 只是個人總覺芒果熱食怪怪的, 反而香蕉、蘋果、啤梨會容易接受一點。

2012-06-12 431 瀏覽
唔知點解,常常無啦啦就會去咗旺角,可能係慣性,食嘢行街都非常多選擇。今次想寫嘅係我去旺角食甜品嘅首選土屋,呢到之所以能夠成為我最愛嘅甜品店之一,同我鐘意去旺角一樣,因為選實在非常多。首先呢到有好多我鐘意食嘅西式甜品,最神奇嘅係呢到除咗有單點甜品之外仲有放題甜品,真係滿足到我唔同嘅需要。。。嘻老闆娘同d員工都好nice,勁吹得,好攪笑!可能呢個都係令我係旺角想食甜品都會嚟呢度嘅原因。言歸正𨍭,講返呢度嘅食物,個人真係好Like呢度嘅心太軟同提拉米蘇朱豬,心太軟朱古力味濃,而且d朱古漿真係要用澎湃嚟形容,真係唔好一嘢叉落去食,一定要小心開頂食,咁d朱古力槳就唔會流晒落個碟,仲可以將d雪糕同士多啤梨當朱古力火煱咁點嚟食,真係十個正,有時我會加$加多個雪糕球,因為真係巧多朱古力漿,一冷一熱咁一齊食,真係巧梳肝呢至於果個咩提拉米蘇朱豬呢就真係未食過嘅一定要試下,記得第一次同男友食呢個嘢,男友好似儍咗咁,係咁講好好食,好好食,然後係咁食,極速消滅咗呢碟嘢,諗起都覺得好攪笑,老闆娘見到咁仲問佢使唔使叫多碟,我真係笑咗囉! 其實呢果甜品係將我哋成日都會係X華食到嘅脆奶油豬焗脆再加上店家自制嘅Tiram

至於果個咩提拉米蘇朱豬呢就真係未食過嘅一定要試下,記得第一次同男友食呢個嘢,男友好似儍咗咁,係咁講好好食,好好食,然後係咁食,極速消滅咗呢碟嘢,諗起都覺得好攪笑,老闆娘見到咁仲問佢使唔使叫多碟,我真係笑咗囉! 其實呢果甜品係將我哋成日都會係X華食到嘅脆奶油豬焗脆再加上店家自制嘅Tiramisu同朱古力雪糕一齊食,但真係無諗過將呢幾樣加埋嚟食係咁夾囉,其實之前聴老闆娘介紹係脆豬包,我都幾抗拒,因為驚好飽,好彩第一次試果日男友話肚餓會食得晒,點知真係比佢極速食晒囉,我淨係食到2舊囉!

另外佢哋嘅㧧乎厘都非常出色,有好多味比你選擇,個人巧喜歡嘅係香蕉朱古力梳乎厘,店家將梳乎厘加入新鮮嘅香蕉同黑朱古力,旦香加蕉香再加半溶嘅朱古力真係巧巧味,之前好鐘意食太X館的梳乎厘,但食過呢度嘅梳乎厘我就變咗心啦...哈哈哈! 值得一讚嘅係呢度d㧧乎厘真係好彈,唔似有d甜品店嘅梳乎厘好快就扁晒。
其實仲有d甜品放題甜品想寫,不過e家巧眼瞓,下次得閒再寫過

因為之前d相唔知放咗去邊,下次先up埋d相啦!
2012-06-10
  • 心太軟,提拉米蘇朱豬,香蕉朱古力梳乎厘,甜品放題
2012-06-09 185 瀏覽
第一樣黎的是提拉米脆朱,一食落口,已經覺得係完美配搭,我同d朋友都覺得太好味~第二樣梳乎里,真係名符其實,我梳乎緊(你),而且外形彈彈下,好得意~主菜..心太軟,老板娘勁好人,幫我寫左生日字句,祝賀我的朋友...總之,食得又好味又開心,服務也很好~大家可以去試下~正正正
d字寫得好靚
2012-05-25
生日
d字寫得好靚
  • 朱古力布朗尼
  • 蘋果金寶
事先怕下午沒味所以前一天提早致電預約了結果今天去了發現店內顧客甚少 有種包場的感覺 O(∩_∩)O哈哈~店員也只有老闆娘一人 好在顧客不多 甜品放題的也只有我和朋友二人 也沒有被怠慢的感覺 老闆娘很親切來店內的裝修也跟外部互相映照 溫暖的橘色 亮麗的黃色 舒服的綠色 再加上不是那麼刺眼的溫暖黃光 整個空間顯得很是溫馨入座后環顧四周 最吸引人的是通往廚房的那條《超長》走道!正面走道墻被刷成超溫暖的黃色調調 看得人很舒服 牆上兩條長長的拍立得相紙成為店內最好的裝飾即是店鋪受歡迎的佐證 又很時尚的佈置了店內的牆面 一石二鳥~相片中的人可以說是老中青 各個年齡都有 各個關係的人群也有 有三口之家的 也有四代同堂的 有兩小口子甜蜜的 也有一大群“狐朋狗友”擠熱鬧的!開吃啦!第一輪上的比較快 因為都是從門口的雪櫃里直接拿出來的凍品~藍莓芝士蛋糕紐約芝士蛋糕芝士蛋糕個頭雖很迷你 (完全能夠理解做放題生意的店家)味道卻不賴!冷芝士味濃郁卻不膩 芝士層非常之厚配上薄薄的底層蛋糕軟潤適中 店家用料實在紐約芝士最為純正 每一口都是純純的芝士味 非常滿足 芝士也凍得比較厚實 挖的時候完全不會塌下去 在口中慢慢

入座后環顧四周 最吸引人的是通往廚房的那條《超長》走道!
很有意思的照片墻
藍莓芝士蛋糕
紐約芝士蛋糕
紐約芝士最為純正 每一口都是純純的芝士味 非常滿足
芝士也凍得比較厚實 挖的時候完全不會塌下去 在口中慢慢品嘗也有頗有“嚼感”
藍莓芝士亮點絕對在于上面的藍莓果醬了 可以看到三分之二的部份都鋪上一層厚厚的藍莓醬!看得很是喜人
藍莓醬的顏色有些偏暗淡
裏面夾有不少的藍莓肉
吃起來藍莓味不是很濃 化而言之沒有新鮮藍莓特有的酸甜口感
所以就口感而言 這款《藍莓》芝士還是更偏重於普通的芝士蛋糕 更多的是甜蜜豐富的芝士味 而非藍莓!
藍莓芝士蛋糕以及紐約芝士蛋糕
奶凍放在倒梯形的塑料容器中很是小巧玲瓏 從上面看“波平如鏡” 呈現淡淡的雞蛋黃色澤
凍得也十分結實 吃的時候不會因為挖走一塊少了力的支持而整個塌陷下去
其實我是分辨不出北海道的牛奶云云~~ 因為也沒有嘗試過正宗的北海道牛奶。。。
但要給的評價是 《奶味夠足》四個字!
且這個甜品應該算是點的所有甜品中最不甜的一款了 比起甜膩的木糠之類~ 奶凍真的是清淡很多
再加上涼涼的口感
的確是給人一種北海道吹來的清新之風
原味奶凍(傳說中的北海道牛奶)
作為港式經典甜品之一——班戟!是必點的
可惜這份芒果班戟讓我有些失望了
首先 就賣相而言 整體顯得有些鬆散 蛋皮松松誇誇的包著裏面的“餡” 雖然一勺一刀都未動過 蛋皮還是翹起了一個角
其次 就蛋皮的口感而言也很是平平 原本應有的那種富有彈性外加入口即化的感覺是完全木有啦
切得時候 很明顯可以感覺到內部的cream做的很是敷衍
好不容易切下一塊來 裏面的cream連同芒果肉已經完全溢出到碟子中 並不能完全的保留有原有的形態 cream就像液體一般無法撐起整個班戟
其中的芒果粒倒是不少 又吃到幾塊
不過芒果香味卻不是很明顯 可能並不是什麽很新鮮或者是很好的芒果品種吧
芒果班戟
店內一大招牌——木糠布甸
恕我無知 我還是不知道《木糠布甸》這種叫法的由來和傳統 也許這是香港對於這類甜品的固有叫法吧 就好像草莓=士多卑利 酸奶=優格 等等
點了眾多口味中的四種:朱古力,綠茶,芒果,榴槤
最愛榴槤 無論到那裡 只要有榴槤口味的品種 必點!
榴槤香味全無 用聞的完全無法分辨出兩塊米色狀木糠布甸誰是榴槤誰是芒果
吃的時候榴槤味相當濃郁! 幾乎完全可以忽略掉木糠布甸原有的蛋糕香味等等 滿嘴只有榴槤香氣啊~~~ 滿足ing
芒果木糠布甸 很甜!絕對可以與朱古力味的那塊相媲美 不過好在還是有些許芒果味 可以沖淡掉不少的甜膩
朱古力味 是最最糟糕的了。。。完全後悔點了朱古力味的木糠布甸 除了甜還是甜 甜到有些發膩的程度!!而且完全沒有吃出朱古力的味道
反倒是把我給膩著了
要知道已經吃了以上不少的甜品了 這時候想要再戰下去 最忌諱的就是過於甜膩!
綠茶木糠布甸 綠茶味超級濃 也很甜!
以至於吃完後 除了綠茶。。其他甜品的回味都沒有了
不過 喜愛綠茶的朋友還是值得嘗試的~
比較四款口味 最喜歡榴槤和芒果味 比較清爽 也不會顯得過分甜膩
其實這款甜品的特殊之處除了在於多種不同的口味意外
還有口感!
猜想《木糠》二字 應該是指蛋糕頂層那層厚厚的粉末吧 有點類似于提拉米蘇的上層
吃的時候 最上面那一層的口感比起下面鬆軟的蛋糕 更顯得《酥鬆》
很喜歡這份 《酥鬆》的口感~
各種木糠布甸
朱古力布朗尼——我愛布朗尼~
相信很多愛吃甜品以及冰淇淋的朋友都會對布朗尼很有體會~ 最懷念絞碎在冰淇淋里的布朗尼蛋糕了~ 那份充分結合濃稠冰淇淋的布朗尼蛋糕真是美味~
一旁的朱古力雪糕球 化得很快 其中加入的牛奶成份不多 不過朱古力味倒也算濃 不至於是一份淡而無味的冰激凌
朱古力布朗尼淋上朱古力醬 很有feel
可惜布朗尼做的太硬 特別是靠近兩邊的部份 硬到讓我聯想到了麵包。。。
口感也很乾 完全失去了布朗尼應該有的那份濕潤的特質
中間部份的蛋糕也能很明顯的看到其中的空隙因為“乾”的原因而形成一種不太尋常的裂痕
這份布朗尼其實也就只有味道上過關了
朱古力布朗尼
接著需要20分鐘現做的兩道熱甜品終於上桌了!
同樣是兩道招牌甜品:麵包布丁(左) 蘋果金寶(右) 都是迷你型的~ 如果單點應該個頭很大。。。
麵包布丁很好吃!果然是招牌
上面是烘的分外蓬鬆的麵包層 其實說是麵包 我倒更覺得這個是經過烘焙而出的一種蛋液與麵粉的混合! 吃的時候不但有溫熱的口感 還有松鬆軟軟有點類似于那種即是麵包又是蛋糕的麵包。。。實在不知如何形容了 我好迂迴。。。請發揮充分的想像力和聯想力
裏面的話則是先前原味奶凍以及焦糖燉蛋中都已經領教過得布丁口感
依然保持了雞蛋味以及奶味兼顧的特點~

蘋果金寶 朋友並不喜歡
首先是長相醜了些 = = 以至於朋友一點都不像觸碰到那些有點像火山表面的酥鬆層
裏面的蘋果塊因為經過高溫處理 已經非常軟了 甜味並不厲害 但卻完全保留了蘋果固有的酸味 同時因為烹調的關係 那份酸味已經進一步發展成了一種類似于《肉桂》味的 味道。。。 甜不甜酸不酸
我倒是挺喜歡上面那層“火山表面”
其實吃起來很有點 鬆餅的感覺 只不過打碎了的鬆餅版本 非常酥鬆也有些碎餅乾的感覺~
麵包布丁&蘋果金寶
又見芝士蛋糕 很喜歡《土屋》的芝士蛋糕系列
雖然只有四款 卻樣樣都是經典 件件都是精品
無論是用料還是製作都很用心思
左邊的是卡布奇諾右邊的是提拉米蘇
兩款芝士蛋糕的芝士以及底部都是相同的 不過卻不同於先前的紐約芝士以及藍莓芝士
前兩款的芝士層顏色較淡 口感比較嫩滑
而這兩款的芝士則是深褐色的 顏色基本已經相同于最底下的那層蛋糕底了
口感則顯得更為硬實以及厚實
吃的時候超有滿足感!!只可惜吃到這個份上 我已經很難好好的 真心的 享受芝士美味了 (好飽= =)
卡布奇諾上層的那層奶油超級厚實 奶油打得十分濃稠
雖然卡布奇諾中應有的咖啡味完全沒有吃出來 不過那個奶味是足够了
提拉米蘇則比較中規中矩 當然不是什麽特別好的朱古力粉了
因為並沒有朱古力的香氣或是吃起來有朱古力淡淡的苦味
cappuccino cheese cake& triamise cheese cake
(從這裡開始就不能上傳照片了~)

焦糖燉蛋
其實我習慣稱之為焦糖布丁
凍凍的雞蛋布丁被上層高溫處理過的焦糖所覆蓋
乍一看 總會以為這是一道熱的甜品
其實確實是凍的
上面的焦糖很甜很甜 不過好在很薄
下面的燉蛋/布丁 口感有些類似于前面已經吃過的原味奶凍 不過相比較之下奶味少了許多 甜味以及雞蛋味則增加不少
且不似奶凍那樣如果凍般 能保持原有的形態
燉蛋很輕易的就被打碎了

朋友點的楊枝甘露 作為港式最經典甜品之一 點擊率那是相當的高!
小小一碗倒是正合適我們已經撐得差不多的胃~
其中有一些芒果 一些西柚等等 同時還有西米露以及一種長的像大一些的魚籽咬起來中間會有一股水分爆出的小小丸子
味道不算是最美味的楊枝甘露
不過基本上傳統的味道都表現了~

特濃朱古力奶凍
因為原味奶凍的出色表現 忍不住在最後一輪向店主order了一份特濃朱古力奶凍
要說的是!
這份奶凍 絕對 對的上《特濃》二字
那是相當的《苦》啊~~~
對於我而言確實再好不過的了 曾經在上海的HOF尋找純正的朱古力甜品以及飲品時就點過一杯純正朱古力飲品
味道與這款奶凍有異曲同工之妙
同樣都是那麼的 《苦》 可是苦的確實那份純純的朱古力味
只是稍有不同的是奶凍還是偏甜的 而曾經的那份飲品確實甘甜中帶有一定的酸度!

最後的最後 來介紹一下這個 叫做 鮮什果意大利涼粉的東東~
鮮什果即雜果 有西瓜啦 菠蘿啦 火龍果之類~~ 當然其中還有西米露
水果的話 據朋友反應菠蘿很不新鮮。。。直接吐掉 = = (╮(╯▽╰)╭ 我是天生分不出食物好壞的)
對於水果不做過多評價 那些也都是市場上常見的品種啦
味道的話 說實話 真的也挺平庸的 甜甜的而已
重點在於:意大利涼粉!!!
起初對於《意大利》三字還有些小納悶 涼粉還跟歐洲國家搭上關係了??
原來涼粉被做成了粗粗的意大利面的形態
我是很欣賞店家敢於創新以及中西結合的想法啦
不過這。。。當朋友撩起一根涼粉的時候我瞬間有些大倒胃口
要知道這樣黑黑的意識形態能讓人聯想到許多不怎麼跟甜品衍生出來的歡快所和諧的東西
(小插一句。。。這個涼粉不但是一條條的還是一頭圓圓粗粗一頭像尾巴一樣細細尖尖的 o(╯□╰)o)
至於涼粉的味道也十分奇怪了
與其說涼粉不如說是龜苓膏更好些 但又不似龜苓膏中藥苦味這麼濃重
╮(╯▽╰)╭
真是四不像了

玫瑰紅棗桂圓茶
這是我點的唯一一份飲品 沖著又是玫瑰又是紅棗又是桂圓的滋補功效!
桂圓茶一小杯 裝在普普通通的深色水杯裡
完全不像牆上的照片裝在透明玻璃容器中那樣那麼誘人!
裏面的玫瑰花苞兩朵也已經是泡爛的那種了 稀稀拉拉的
紅棗一顆切成兩半 外加幾個小小桂圓 這兩樣還算不錯
茶整體偏甜!是很甜的那種~~ 不過玫瑰香氣都是分外撲鼻 很好聞也很舒心~
如果能過把視覺上的享受做的好一些就perfect了

整體來說88+1的甜品放題還是很值得!雖然有些甜品並不算是過關了~
但還是出色的占了多數
另外還有相當一部份的甜品沒有吃到 雪花冰!!沒有吃到~ 實在吃不下啦
90分鐘可以說是吃的非常有滿足感以及飽腹感
相信也沒有多少能人能夠在91分鐘的時候繼續向店家下order = =

2012-02-02
很有意思的照片墻
藍莓芝士蛋糕以及紐約芝士蛋糕
原味奶凍(傳說中的北海道牛奶)
各種木糠布甸
麵包布丁&蘋果金寶
  • 木糠布甸
  • 奶凍
  • 朱古力布朗尼
  • 榴槤木糠布甸
  • 蘋果金寶,麵包布丁,芝士蛋糕
2012-01-22 107 瀏覽
女服務員(穿貼身黑色全身短裙)的態度真是極差1.叫嘢食時,唔多彩你;問嘢更加唔彩你2.有下午茶時段,竟然計我原價,問她時的態度很不滿。3.有兩個女仔要求改單,她竟然大叫,表示不滿。4.大力把餐牌摘在桌上點解要受她的氣這是第二次幫襯,我唔會幫襯第三次了。
服務員(穿貼身黑色全身短裙)的態度真是極差
1.叫嘢食時,唔多彩你;問嘢更加唔彩你
2.有下午茶時段,竟然計我原價,問她時的態度很不滿。
3.有兩個女仔要求改單,她竟然大叫,表示不滿。
4.大力把餐牌摘在桌上
點解要受她的氣
這是第二次幫襯,我唔會幫襯第三次了。
2012-01-21
2012-01-14 79 瀏覽
之前係到食過甜品放題覺得到ok,所以今次黎試下心太軟! ~個心太軟唔洗5分鐘就有,我心諗唔洗咁快呀!第一眼望落去已不合格,雪糕好細,唔洗兩啖就食曬,而心太軟除左要流外仲要做到冰火交融既感覺,所以唔合格!另外,我一切落去一D都唔流心,極“傑”,成舊好傑嘅朱古力槳係里面唔流出黎,外層一D都唔脆,食落去都只係微暖,最差係食到里面係凍嫁!要個心太軟連一個好嘅地方都冇,仲收$49,都真係好唔抵!加上我去到個時间店里面得4個人,完全唔忙,我又冇吹佢快D,佢居然俾個凍嘅我食,我真係好失望,我諗我以后都唔會再去!
之前係到食過甜品放題覺得到ok,所以今次黎試下心太軟!
2012-01-12
2011-12-29 160 瀏覽
早前在旺角女人街附近見到土屋宣傳甜品放題的banner,頗吸引,今天約了友人去試試。土屋在旺角女人街,任食甜品限時九十分鐘,下午時分收費$88+10%,晚上時分收費$108+10%,早有準備的我一早book了位,在場見有些人想walk in食任食甜品都full了,這間店似乎都頗受歡迎呢。 由左上至右下:-法式焦糖燉蛋白:面層有焦糖片,蛋白味道幾清,個人比較喜歡燉蛋白多於燉蛋。-紐約/藍莓芝士蛋糕:芝士味足夠,蛋糕質地實淨,藍莓醬味道正常不會藥水味,蠻不錯。-綠茶木糠布甸:綠茶味頗重,雪得頗硬頗凍,但溶了後就成cream狀,要趁凍吃口感才好。-Tiramisu:咖啡手指餅層較薄弱,不太夠濕,反而普通蛋糕的比例較多,蛋糕太挺身不夠正宗,旺角溏苑的Tiramisu才是王道。-原味木糠布甸:cream的比例都幾多,由於對creamy的甜品較有罪惡感,故不再order。-法式焦糖燉蛋:蛋味濃,焦糖片較燉蛋白那個少。由左上至右下:-意式奶凍:好香滑,正!-火龍果涼粉條:總沒什麼錯的甜品-芒果布甸:芒果不多,但布甸頗滑,OK-蘋果金寶:很多甜軟的蘋果在底下,面層有豐富餅碎,喜歡!-熱檸檬茶:無下糖

由左上至右下:
-法式焦糖燉蛋:蛋味濃,焦糖片較燉蛋白那個少。
由左上至右下:
-意式奶凍:好香滑,正!
-火龍果涼粉條:總沒什麼錯的甜品
-芒果布甸:芒果不多,但布甸頗滑,OK
-蘋果金寶:很多甜軟的蘋果在底下,面層有豐富餅碎,喜歡!
-熱檸檬茶:無下糖的,本想取糖,但吃多了甜品,又覺得不下糖也OK
-焗麵包布丁:焗得頗香軟,但頗飽的甜品
-焗西米布甸:普普通通
-朱古力布朗尼:朱古力味略為普通,但有個雲尼拿雪糕球混在一起吃倒是不錯
-香蕉班戟:裡面全是cream加幾片香蕉,但連班戟皮和少許朱古力醬一起吃,又不太覺得膩

encore項目:蘋果金寶、香蕉班戟、藍莓芝士蛋糕
另外叫了熱的木瓜雪耳糖水,吃了一輪凍甜品,喝碗熱糖水,感覺很舒適。

甜品上來的速度頗快,邊吃著一早已弄好的芝士蛋糕和tiramisu,邊等其他甜品,之後甜品也陸續送上,不會要停著手等的,而一個半小時的時間剛好,再多時間也不再吃得下了,以一百元不到的價錢,試了好多款小甜品,也真是滿足呢。
2011-12-27
  • 蘋果金寶
  • 藍莓芝士蛋糕
  • 意式奶凍
2011-12-05 14 瀏覽
朋友想食心太軟...所以就搵下邊度有啦!!有人介紹lee 度...就黎左試啦!!成日係女人街行過都會見到lee 間0家..不過一次都冇入過黎試~~今次終於有機會啦!!位就唔算好多...係出邊都等左一陣~~但個menu 幾好~~有晒圖片睇...好吸引呢~~最後我地揀左:1. 心太軟 - 好creamy..好濃郁的chocolate,入邊都仲熱熱地...流左好多朱古力漿出來呀!!2. 魔鬼雪山 - 上邊係cream燒熱左咁...下邊係少少蛋糕同埋雪糕...點樣樣可以整到咁得意呢??不過覺得蛋糕少左d...都食唔太到呢!!價錢就有少少貴呢!!依家d 甜品真係好賺...怪不得開到成行成市...不過咁既水準甜品..就覺得抵俾的~
朋友想食心太軟...所以就搵下邊度有啦!!
有人介紹lee 度...就黎左試啦!!
成日係女人街行過都會見到lee 間0家..
不過一次都冇入過黎試~~
今次終於有機會啦!!

位就唔算好多...係出邊都等左一陣~~
但個menu 幾好~~有晒圖片睇...
好吸引呢~~
最後我地揀左:

不過覺得蛋糕少左d...都食唔太到呢!!

價錢就有少少貴呢!!
依家d 甜品真係好賺...怪不得開到成行成市...
不過咁既水準甜品..就覺得抵俾的~
2011-12-03
$40 (宵夜)
2011-11-22 12 瀏覽
$30有兩個木糠布甸當然是十分優惠,但原來只得4吋。 不過商户並没有取考,只是我未看清细節而已。我較喜歡朱古力味,喜歡它的外内層有着較明顯的分别;但Shirley卻喜歡原味,說它較清純... 為何會有那麽大的分别???回說土屋,我們到訪時居然一個客人也沒有,下午茶及每天優惠似乎吸引不了多少客源,不知晚上的$88甜品自助餐的反應如何呢? 我便不會嘗試,因甜品較滯口,吃不了多少,只是兩個布甸已幾乎吃不下了,還是少食多知味吧!

2011-11-16
用餐優惠
團購
  • 木糠布甸
2011-11-18 9 瀏覽
想黎好耐架啦,只係成日都要番工,假日又懶出街-333-但呢日自己一個出開街,就特登黎食土屋,為左食甜品,午餐都唔食*V*終於等到3點,第1個入去,即刻叫左呢度既個款芝士蛋糕@V@老闆娘即刻問我食唔食得哂!!!嘻,等左甘耐,又餓左甘耐,點會食唔哂丫紐約芝士蛋糕: 無咩特別Cappuccino芝士蛋糕: 唔中2佢上面有一大舊Cream -0- 藍莓芝士蛋糕: 呢個好好食!!! 我食左2件tiramisu: 因為我之前食過都唔覺好食,但食完呢度既tiramisu就令我改觀 好有咖啡味,不過唯一個缺點係--又有一舊cream=-=木糠布甸:綠茶味真係好好食,好濃既綠茶味=] 正!!原味就好清,好有馬利餅味朱古力就普通餾蓮夠特別朱古力布朗尼: 雖然我只係點左一件,雖然得我一個人食,但老闆娘都為我既甜件做裝飾,整到靚一靚先上枱 多謝佢,比左一個滿足又扺食既下午茶我!!滿足左我甘多年既心願=]
想黎好耐架啦,只係成日都要番工,假日又懶出街-333-
但呢日自己一個出開街,就特登黎食土屋,
為左食甜品,午餐都唔食*V*

終於等到3點,第1個入去,
即刻叫左呢度既個款芝士蛋糕@V@
老闆娘即刻問我食唔食得哂!!!
嘻,等左甘耐,又餓左甘耐,點會食唔哂丫

紐約芝士蛋糕: 無咩特別
藍莓芝士蛋糕: 呢個好好食!!! 我食左2件

好有咖啡味,不過唯一個缺點係--又有一舊cream=-=

木糠布甸:
綠茶味真係好好食,好濃既綠茶味=] 正!!
原味就好清,好有馬利餅味
朱古力就普通
餾蓮夠特別

多謝佢,比左一個滿足又扺食既下午茶我!!

滿足左我甘多年既心願=]
2011-11-09
  • 藍莓芝士蛋糕; 綠茶木糠布甸
2011-10-25 8 瀏覽
之前食過紅螞蟻的甜品放題~~~呢次試下土屋!!! 因為唔記得韓相機~~所以冇相睇~~但亦因為太迷你~~我諗影來都冇咩用~~3-6pm $88 放題的甜品幾乎都是迷你版的這樣才好~~才不會浪費食物因為每100G 便要 $8 我們一共叫了 4 ROUNDS第1 ROUND~~~亂叫的◆士多啤梨奶凍---粉紅色的 不太甜 軟身◆榴槤木糠布甸---勁重的榴槤味 充滿整個口腔◆意式奶凍---我只吃了一小口第2 ROUND~~~精選芝士蛋糕 & 木槺布甸◆NEW YORK & BLUEBERRY~~~ 味道一樣 似食緊雲石芝士 cake 而兩者 CHEESE CAKE 只係其中一種 CAKE 多左 BLUEBERRY JAM◆CAPPUCINO~~~香香的咖啡味 較硬身◆TIRAMISU~~~同外面買的味道差不多木槺布甸◆原味~~~同外面買的味道差不多◆朱古力~~~ OERO 味◆綠茶~~~好香綠茶味 呢個正◆芒果~~~酸酸地◆榴槤~~~冇第1 ROUND咁重味P.S. 唔知點解冇 COFFEE 口味第3 ROUND~~~雪花冰◆MILK~~~完全冇味 連DD牛奶味都
之前食過紅螞蟻的甜品放題~~~
呢次試下土屋!!!

因為唔記得韓相機~~所以冇相睇~~
但亦因為太迷你~~我諗影來都冇咩用~~

3-6pm $88

◆可樂布甸~~~放落口幾特別 吞落肚時好重梳打味 好難頂
◆芒果班戟~~~安全的甜品 但好漏
◆香蕉班戟~~~安全的甜品TOO 好漏TOO

P.S.
如果可以有 Order 紙落單會好D~~唔洗食完就叫人來落單
(因為我地落單落得好奇怪~~落單時要晒整個系列的~~ e.g. 雪花冰全部丫)

2011-10-24
  • 迷你蘋果金寶
  • 石榴雪花冰
  • 益力多雪花冰
  • 香橙布甸
  • 榴槤木糠布甸
2011-09-11 22 瀏覽
自從第一次食完後, 愛上土屋, 成日為咗食呢度既甜品而去旺角食飯~我見其他食客話土屋唔好食, 真係好想支持土屋, 因為我真心覺得呢個老闆係真心整甜品~D 甜品好有心思同驚喜~今次係APPLE CRUMBLE~呢個係我食過最好食最好食既APPLE CRUMBLE~ 1) 熱辣辣2) 好好味3) 夠脆4) 又香~ 5) 好大份, 好飽足~正!!!我帶咗個好愛食APPLE CRUMBLE 既朋友黎食, 佢都超愛食呢~~~ 十卜十卜~!!!

D 甜品好有心思同驚喜~

今次係APPLE CRUMBLE~
超正!!!
呢個係我食過最好食最好食既APPLE CRUMBLE~

1) 熱辣辣

2) 好好味

3) 夠脆

4) 又香~

5) 好大份, 好飽足~

正!!!

2011-08-11