2012-04-06 1451 瀏覽
好多蚊螆,請埋啲人無招呼,去到無位會係咁拖字決,坐低後以又唔會招呼生客,淨係識招呼啲有錢客。問佢有咩拿手小菜,個光頭佬淨係識係咁耍,又話乜都好食,但係比埋晒啲唔得嘅嘢比人食。
2012-04-03
2012-03-26 975 瀏覽
因為以前新蒲崗成日食既關係..又知道搬左梨呢度..一直都好想梨試下...去到鋪位俾以前大好幾倍...一樣都有蟲蟲食..但係我地冇人食..叫左送都幾耐梨..可能SAT多人..叫左生炒骨一般...絕技炒蛋好似淡左D...但撈飯食唔錯..西蘭花鮮魷呢個一般....頭抽雞幾香口..半隻都好多下...鐵板魚扣同魚云都好好食..由其是很多蔥..炸田雞我冇食..但D朋友話好好味..想叫烏頭扣但點知冇貨.失望..好在有白灼魚皮同椒鹽墨魚咀...終於有番D當年既感覺...仲有魚腸焗蛋...味道唔錯..但都係老左DD...但都好過有D地方..仲有個芥未牛柳粒...呢個好好食..D芥末夠攻鼻...另外叫左氣水同兩個白飯...12個送8個人埋單1100左右都OK.
2012-03-16
$137.50
  • 芥末牛柳粒
  • 炸田雞...
2011-10-26 588 瀏覽
第二次去食!一樣都係有水準!今次食咗蝦,撻沙魚,水曱甴,蜂擁,布袋雞,涼伴皮蛋,仲有膏蟹。最好味我覺得非條魚莫熟啦。鮮!甜!滑!唔係成日有得食!布袋雞係媽媽至愛,真材實料,冬天飲最啱!成餐埋單$1400!我覺得算係咁!值得!
2011-10-25
生日
  • 布袋雞、海鮮
2011-07-07 523 瀏覽
看到這食店只有十多篇食評,令主人與奴隸獸感到有點兒詫異,莫非食蟲蟲真是會令人卻步嗎?其實此食店的食物水準很不錯,絕對值得幫襯。椒鹽炸蜂蛹:原本想試蠍子或和味龍,但當天只有蜂蛹及竹蟲。所以就揀選了蜂蛹。一碟蟲蟲只有二兩重,但要索價九十多元,有點貴吧!主人與奴隸獸想像所食的蟲蟲會不會『爆漿』,心中頗為忐忑。其實食落是外脆內粉粉的,口感有點兒像M記的炸薯條。非常非常清淡的烚蛋味道,雖然稱不上美味,但一試亦無坊。必吃生炒骨:還是第一次食到脆口的生炒骨,味道不錯,有驚喜。艇王炒花甲:炒得乾身入味,豉椒的香味完全滲入蜆肉內,好好味。上海炸臭豆腐:這道炸臭豆腐一上桌,就聞到陣陣『香味』,令人食指大動,食落外脆內軟,正呀!!南乳田雞:炸田雞外脆內軟滑,香口惹味,送啤酒的絕佳美食。薑蔥炒及第:很有鑊氣,味道不錯,可惜豬內臟炒得過了火,扣分。椒絲腐乳炒通菜:大廚加了切幼的薑絲,令普通的一道菜,變得更美味,超讚!!和味館的營業時間:下午四時半至凌晨三時。

椒鹽炸蜂蛹
椒鹽炸蜂蛹
必吃生炒骨:還是第一次食到脆口的生炒骨,味道不錯,有驚喜。
必吃生炒骨
艇王炒花甲
上海炸臭豆腐
南乳田雞:炸田雞外脆內軟滑,香口惹味,送啤酒的絕佳美食。
南乳田雞
薑蔥炒及第

和味館的營業時間:下午四時半至凌晨三時。
必吃生炒骨
艇王炒花甲
南乳田雞
  • 通菜
2011-05-17 335 瀏覽
朋友住呢頭,特地帶左其他朋友同行十人去左呢間和味館試試!昆蟲果d就唔敢食啦,叫左8個送。 wasibi墨魚圈碟下有冰,上面好多墨魚圈,表面平平無奇,開頭以為係自己點d wasibi,點知咬落去有強烈的wasibi味,而且仲幾攻鼻!第一次試咁特別既菜式值得推介!頭抽雞雞身有d"諧",不過個汁幾濃味,有些少甜味而不太咸,有d鼓油香味,而且個雞汁用黎送飯幾開胃。金銀蛋莧菜與一般大排檔水準不大分別,在此不多提。油鹽水煮蜆d蜆每隻都係肥大,而且非常新鮮。楜椒豬肚雞溫底有黑楜椒既香,白楜椒辣,湯底幾好味,但隻雞唔入味,呢個不推介。炸大腸d腸尚算乾淨,皮十分脆,點上醬汁感覺還可以。 椒鹽魷魚呢個係全晚最不理想既一道菜。首先,魷魚冇椒鹽既野味。其次,魷魚上菜時已經唔熱。似炸魷魚多過椒鹽。沙爹肥牛粉絲煲個汁十分野味,肥牛不太肥,中規中舉。整體黎講都幾好,座得舒服,而且便錢唔太貴。
朋友住呢頭,特地帶左其他朋友同行十人去左呢間和味館試試!
昆蟲果d就唔敢食啦,叫左8個送。
wasibi墨魚圈
點知咬落去有強烈的wasibi味,而且仲幾攻鼻!
第一次試咁特別既菜式
值得推介!
頭抽雞
雞身有d"諧",不過個汁幾濃味,有些少甜味而不太咸,
有d鼓油香味,而且個雞汁用黎送飯幾開胃。
金銀蛋莧菜
與一般大排檔水準不大分別,在此不多提。
油鹽水煮蜆
d蜆每隻都係肥大,而且非常新鮮。
楜椒豬肚雞
炸大腸
d腸尚算乾淨,皮十分脆,點上醬汁感覺還可以。
椒鹽魷魚
呢個係全晚最不理想既一道菜。首先,魷魚冇椒鹽既野味。
其次,魷魚上菜時已經唔熱。似炸魷魚多過椒鹽。

沙爹肥牛粉絲煲
個汁十分野味,肥牛不太肥,中規中舉。

整體黎講都幾好,座得舒服,而且便錢唔太貴。

• wasabi墨魚圈
(非會員)
2010-12-06 202 瀏覽
響男友口中知道呢間食店之前響新蒲崗既, 不過早几年前執左, 已經令到佢地有點失望, 因為香港冇咩地方有蟲蟲食~ 近排朋友口中得知源來響深水埗開返, 所以專程黎試下, 睇下保唔保持到以前既水準~我地一行6人, 叫左9餸1湯如下:蟲草燉野鴨湯 ~ 呢個湯真係好補, 火喉十足, 飲完個人即時暖曬~~芥辣墨魚圈 ~ 一黎到見佢平平無奇, 點知一放入口, 個個都俾佢呃左... 因為佢係用左隱形wasabi, 俾佢殺個措手不及, 勁~ (suggest唔好點太多豉油, 因為咁會冇左D wasabi味架)炸4蟲~ 竹蟲, 蠍子, 蜂蛹, 禾味龍 ~ 呢4蟲一上枱, 對我黎我, 冇咩特別驚嚇感, 一來可能佢地已經瓜曬, 二來我都食既, 所以唔太怕, 不過4樣都係今次第一次食, 由細到大都只係食蠶蛹, 而呢D真係未食過, 4蟲中, 我最難入口既係禾味龍, 之但係今次有人幫我搣好曬, 所以我放膽一試~~ 原來係好香架~~ KAKAKA~~ 不過我覺得最好食既都係蠍子, 佢個味道係最好既~~ 同埋個樣都几得意架~ 最后蠍子同禾味龍我地再encore 1 round 呢~小炒王 ~ 呢個冇咩特別, 可以不試炸

我地一行6人, 叫左9餸1湯如下:

蟲草燉野鴨湯

蟲草燉野鴨湯~正

~ 呢個湯真係好補, 火喉十足, 飲完個人即時暖曬~~

芥辣墨魚圈

芥辣墨魚圈~正

炸4蟲~ 竹蟲, 蠍子, 蜂蛹, 禾味龍

炸4蟲~ 竹蟲, 蠍子, 蜂蛹, 禾味龍~正

真係好好味~正

小炒王

小炒王~可以不試

~ 呢個冇咩特別, 可以不試

炸大腸

炸大腸~正

~ 估佢唔到, 呢個都做得几好, 唔會好油, 好香趣~

川爆牛柳粒

川爆牛柳粒~正

~ D牛柳粒好冧, 好入味, 不過我就覺得辣左少少, 不過好夠鑊氣~

鐵板田雞

鐵板田雞~正

~ 咁耐以黎, 都食唔到一間好食, 但呢度做得好有水準, 色香味都齊, 佢一出黎, 個種香味係全間舖都聞到, 好多枱都因為咁耐叫黎食架~ 真係好正~

食完后, 佢地諗住見下老闆聚下, 點知老闆一出黎, 先知原來已經唔係之前果個, 但仲可以保持到原來既水準, 同埋加左好多新元素, 真係可以去試下架~~ P.S. 記得BOOK枱喎~
芥辣墨魚圈~正
  • 炸4蟲
  • 芥辣墨魚圈
  • 鐵板田雞
2010-10-15 90 瀏覽
食過這間食肆很多次, 一直都沒有留言, 係因為它只是家常便飯而幫襯, 但眼見食評寫的, 好似講到它主要是提供古靈精怪食材的食肆, 最終便的起心肝寫篇食評...這裡雖然有蟲、蛹等偏門野可以食得到,但我聽到已經覺得很嘔心,所以從未試過。但它在我家附近,所以我偶爾都會幫襯,因為這裡的小菜款式雖然不多,但幾特別和味道不錯。其中較為特別的有:頭抽雞:用頭抽炆/煮的雞,雞肉很嫩滑(但間中有唔熟得透的情況)沙白雞:用沙白、芹菜等一堆的材料煮個雞煲,要確保雞肉熟及喜歡吃沙白(類似蜆的東西)的人可以一試,幾好味的!薑葱魚骨腩:最欣賞它的是台蛋:用雞蛋,咸蛋、松子等材料整,幾得意的!不過佢的地方都清潔, 但係夏天見過食緊飯的時候有隻蚊飛來飛去,有點影響!但佢有幾部大電視,食住飯有電視加餸,咁可以加番分!

薑葱魚骨腩:最欣賞它的是
台蛋:用雞蛋,咸蛋、松子等材料整,幾得意的!

但佢有幾部大電視,食住飯有電視加餸,咁可以加番分!
2010-10-05
  • 頭抽雞、薑葱魚骨腩、沙白雞
2010-08-31 73 瀏覽
哩日幫朋友慶祝, 本人選址和味館. 原來有得book位, 真係失策, 搞到壽星仔女要同我地等足1個鐘好彩大家唔肚餓, 只係出面等比較熱.9點幾終於有台, 好感動一入去即刻叫野食! 首選砵酒煮蠔, 台式炒蛋本來想叫驢仔肉, 但冇貨, 要左驢蹄朋友想食蝦, 本來想叫個椒鹽蝦, 伙計就話依家冇人咁食, 豉油蝦啦咁, 是但啦, 好食就可以最後想叫碟竹蟲, 但伙計話今日冇蟲食, 下次可以打黎問下有冇先, 伙計推介魷魚圈, 看似唔係好抵食, 但廢事諗, 都ok啦先來魷魚圈, 又幾多喎, 加埋豉油中混入wasabi, 嘩!!! 真係好好食!!! 魷魚圈又凍又爽口, 果然冇介紹錯! 下次都要叫哩個呀!!驢仔蹄, 枝竹煲極都好似唔淋得晒. 驢蹄唔多亦唔大舊, 但舊舊都好膠呢~台式絕技炒飯, 好香蛋香味! 一聞就知送飯一流 入面有點松子有得咬下, 幾特別. 但就算佢唔加任何野都已經好吸引了!砵酒蠔, 哩個都好正!!! 蠔超大隻! 但$1xx 得6隻, 岩岩每人一隻, 蠔本身炸過再落d 汁焗, 所以食落都幾香口, 外面脆脆地. 食落又啖啖蠔肉真係好感動, 汁方面就冇酒味, 但醬汁調得幾好味就真, 甜甜地又有
好彩大家唔肚餓, 只係出面等比較熱.
9點幾終於有台, 好感動

一入去即刻叫野食! 首選砵酒煮蠔, 台式炒蛋
本來想叫驢仔肉, 但冇貨, 要左驢蹄
最後想叫碟竹蟲, 但伙計話今日冇蟲食

台式絕技炒飯, 好香蛋香味! 一聞就知送飯一流

砵酒蠔, 哩個都好正!!!
蠔超大隻! 但$1xx 得6隻, 岩岩每人一隻, 蠔本身炸過再落d 汁焗, 所以食落都幾香口, 外面脆脆地. 食落又啖啖蠔肉真係好感動, 汁方面就冇酒味, 但醬汁調得幾好味就真, 甜甜地又有蔥香味. 真係好回味!!!

豉油大蝦, 隻隻都好大隻!!!
個人唔太鍾意剝殼, 但個殼上面d 豉油汁甜甜地好好食!!
但入面d 肉就唔太爽.

唔係講笑, 哩間野真係要encore呀, 下次一定要醒水book台+問有冇竹蟲食
2010-07-25
  • 魷魚圈
  • 煮蠔
  • 台式絕技炒飯
2010-06-16 53 瀏覽
昨日同幾個舊同事去呢間野聚一聚我地叫左和味雞 : 呢個幾好食, 個汁同雞好夾, 又大碟, 一陣就俾我地食晒必食生炒骨:都唔係今必食姐, 個汁好普通既甜酸汁,不過排骨就ok臭豆腐:都係一般, 冇咩特別生墨魚:幾得意, 有wasbi味鐵板炒魚肚, 呢個幾有鑊氣, 魚肚新鮮, 好入味,仲有同炒既蔥都入晒味, 好好食艇仔炒花甲, 幾好食,有豉汁同炒, 花甲好大隻, 好肥美~特別一讚棵計好有禮貌, 一叫就有人走過來serve你~
昨日同幾個舊同事去呢間野聚一聚

我地叫左
臭豆腐:都係一般, 冇咩特別
生墨魚:幾得意, 有wasbi味
艇仔炒花甲, 幾好食,有豉汁同炒, 花甲好大隻, 好肥美~

特別一讚棵計好有禮貌, 一叫就有人走過來serve你~
2010-06-15
2010-05-27 74 瀏覽
想到賣豬仔食豬仔腳飲啤酒點知滿坐,唯有向前走去和味館食蟲蟲。時間只係七時許尚早,找個靜少少嘅位置坐下來,天氣太熱喇就先嚟藍妹涼一涼,未看餐牌先問今天有什麼蟲蟲吃,答案只有一個唔駛傷腦筋,椒鹽竹虫是也。尤記得多多年前在珠海那邊食過新鮮的竹虫,炸起來虫身漲漲半透明,內裏有一小撮白色漿狀似芝士,頭前方有兩小黑點是眼睛,很是趣緻的。先點白灼魚皮和臭豆腐佐佐酒,有涼有熱好極端。魚皮頗厚非常爽脆,跟配菜一起吃口感很是涼快。接著臭豆腐未見已聞其味..正,伴着混醬送進口中不錯..不錯,略過火少少皮硬了點。椒鹽竹虫送上,友人覺得新奇但偏細小而我則支吾其詞,我說路途遙遠餓瘦咗,至於味道是可以的。在細味竹虫之餘又叫了生菜乳鴿鬆同鉄板薑蔥爆魚卜,藍妹也安歌多一次。生菜乳鴿鬆熱騰騰的送上,用生菜包裹乳鴿鬆放口中感覺似雞肉,算了吧!好吃就得啦,何必計較是雞或是鴿呢?見鄰枱點了椒鹽魚扣很想吃,又不想太熱氣於是叫了油泡魚扣。落單的伙計回頭說老闆要加收$20元,因份量要比椒鹽魚扣多用一點,想吃的只能順從吧!鉄板薑蔥爆魚卜香氣四溢,魚卜淡口了點不過薑蔥卻非常惹味....讚!油泡魚扣好大碟,魚扣就像被艽黃埋藏起來,要用撥開
先點白灼魚皮和臭豆腐佐佐酒,有涼有熱好極端。
伴着混醬送進口中不錯..不錯,略過火少少皮硬了點。
至於味道是可以的。
何必計較是雞或是鴿呢?
見鄰枱點了椒鹽魚扣很想吃,又不想太熱氣於是叫了油泡魚扣。
油泡魚扣好大碟,魚扣就像被艽黃埋藏起來,要用撥開雲霧見魚扣來形容。
有冇攪錯?魚扣中心未熟就連艽黃都係!叫伙計拿回廚房再爆炒多一次,
出來的只是換了碟的油泡魚扣跟剛才的沒兩樣,算吧啦。
﹝$20元只多咗一兩艽黃,重要係生嘅 :[﹞
埋單時同老伙計談到那問題,得出結果是大廚放假由幫廚來做所以處理不好。咁都得!!!!!!!
最得意就係老闆就企咗響隔離,扮聽唔到冇反應........真係高!
2010-05-21
2010-04-25 75 瀏覽
今日朋友邀約到深水埗試菜,雖然未有說明是甚麼菜式,但也二話不說應了約,最後來到順寧道的和味館。小店為上了鋪的大牌檔小炒食店,近門口設有三數小魚缸放著各式海魚,店面位置不算太大,裝潢也欠奉,但勝在燈光明亮,整體感覺尚算舒適自然。食物方面,這裡除了有一般中式小炒,還有一些坊間難尋、與別不同的特別菜式,這也是朋友要來試菜的主因。由於席上還有其他「傳統」食客,所以我們也不敢全點那些奇特小菜吧。 炸蠍子:這是小弟第一次在香港吃蠍子。炸蠍子體型較小,一碟約有近三十隻,可怕的堆成滿滿一碟。蠍子炸得香脆鬆化,味道為帶鹹味的油香,內裡呈奶白的肉略帶綿軟,但吃下去卻完全沒有難吃的感覺,實是佐酒佳品。 但切記要趁熱吃,涼了後腥味漸現哩! 豉椒炒龍躉腸:魚腸吃得多,但龍躉腸也是首嘗。龍躉腸賣相與鵝腸無異,但入口魚香盡現,而且比一般魚腸爽口彈牙,味道很好。 紅燒驢仔肉:如枝竹羊腩煲般,只是羊腩換上了驢仔肉。驢肉沒有牛腩羊腩的羶,肉質嫩滑,而且煮得很淋很入味,根本用不著附送的腐乳吧。 砵酒焗桶蠔:桶蠔略略炸香,再放在錫紙內以砵酒焗,打開時熱騰騰,相機鏡頭也被冒起的蒸氣熏濛。桶蠔屬巨型,肥大肉厚,蔥蒜香味

但切記要趁熱吃,涼了後腥味漸現哩!

砵酒焗桶蠔:桶蠔略略炸香,再放在錫紙內以砵酒焗,打開時熱騰騰,相機鏡頭也被冒起的蒸氣熏濛。桶蠔屬巨型,肥大肉厚,蔥蒜香味十足,但卻吃不出任何酒味。整體味道不差,但以坊間同類菜式來計不算十分突出。
醬茶鴨:為鎮店菜式之一,連菜牌上也標著「港式首創醬茶鴨」。我們點了半隻,上檯時看似頗乾身,但入口卻外脆內軟,香口卻不油膩;茶味雖然吃不出來,但陣陣煙燻炭香伴著本身的鴨香卻十分出色,齒頰留香,推介之作。

胡椒豬肚雞窩:胡椒豬肚湯本身為小弟至愛,是次把豬肚湯作湯底,半隻鮮雞斬件後分開奉上。未放雞件前,先喝豬肚湯,味道濃郁,胡椒味頗重,豬肚夠入味之餘仍不失咬口。把雞件放入熱湯窩中,湯滾起後店員主動上前把火力弄慢,以免雞肉被煮得太熟不嫩滑,服務真貼心。雞肉入口果然夠嫩滑,而且因為用上鮮雞,雞味也能保持到。湯底被飲被煮下變得越少,店員則另加胡椒湯,不像有些店鋪只加入清水,值得一讚。另外,湯面逐漸積起一層雞油,店員也殷勤地幫忙撇去,單單是服務也拿足滿分。唯一不足是湯底煮過雞件後味道被雞味所掩,胡椒味大減,似乎單叫胡椒豬肚湯更加可取吧。

台式絕技炒蛋:上檯時呈厚厚的圓拱型,把蛋層表面切開,可見裡面呈半液體狀的滑蛋,一層疊一層的夾雜著松子仁及少量菜脯。除了質感滑溜外,蛋香味亦十分濃郁,而且味道不會太鹹,不用送飯也可大口大口吃掉。

觀乎一眾菜式,除了特別之外,質素味道也不錯,而且看得出店員有用心去做菜。另外,店員不時講解不同食物和吃法,殷勤有禮,值得加許。由於同檯朋友不大好奇異菜式,所以沒有點其他「蟲」類如蜂蛹、竹蟲、和味龍等。似乎下次要約好一眾「好此道者」再來這裡嘗一頓蟲蟲宴吧!!

豉椒炒龍躉腸
胡椒豬肚雞窩
台式絕技炒蛋
和味館
2010-04-20 53 瀏覽
一心來叫小吃當然要有酒佐之,先來支大樽麒麟啤 $13椒鹽鴨下巴,像巨型版脆炸鴨舌,惹味非常,送酒一流炸蜂蛹,鹹度剛好,內裏粉粉的很鮮甜,表皮有咬感炸蠍子,不夠鹹,炸得爽脆,只吃其油香味,但可能 size 較大隻,沒有大陸吃過的炸蠍子般鬆脆,在大陸吃的可是鬆脆得入口即溶,令人吃不停口還有炸臭豆腐,夠臭不好的就是比較多蚊滋,但實在是一間用心的和味館,別的餐館較難吃到某些菜式兩人埋單吃了約 $220
一心來叫小吃當然要有酒佐之,先來支大樽麒麟啤 $13
椒鹽鴨下巴,像巨型版脆炸鴨舌,惹味非常,送酒一流
炸蜂蛹,鹹度剛好,內裏粉粉的很鮮甜,表皮有咬感
還有炸臭豆腐,夠臭

兩人埋單吃了約 $220
椒鹽鴨下巴
炸蜂蛹
炸蠍子
$110 (宵夜)
椒鹽鴨下巴
炸蜂蛹
  • 椒鹽鴨下巴,炸蜂蛹
2010-03-13 75 瀏覽
首先在此多謝南瓜兄的邀請,有幸一來這個特別的局,主題是吃蟲,但攪手也照顧到不吃蟲的食友如我,所以也安排了非蟲席。而和味龍和味嗎?不知道,因為礙於有食友所謂的心障,始終也是過不了和味龍這一關,它真的如一隻蟑螂般的模樣,令我真的有點不安,何況要我吃了它,所以是夜坐了不吃蟲的一席,所以題目也是以問題的形式開始。雖然是夜坐了不吃蟲的一席,但其實在此席的大部份食友也有吃蟲,我們不斷從隔鄰那席的蟲蟲菜式之中,取一點點來吃吃,而本人也沒有例外,破天荒的試了炸蝎子,炸蝎子是炸得非常透,所以吃起來非常脆,完全不會有難受的感覺,加上帶少許椒鹽的味道,吃起來又相當不錯。是夜非蟲席打頭陣的是椒鹽白飯魚,白飯魚算是條條夠粗大,其本身的味道不強,店家也沒有為它加了很多鹽,所以也蘸上點喼汁同吃,吃起來酸酸的,味道當然就不會太差,可是始終白飯魚外層的脆漿炸得不夠乾身,吃起來總覺未夠香口。接下來的是八爪魚刺身,雖然話說是刺身,但個人認為,吃起來好像已經是灼過後,再放涼蘸Wasabi及醬油吃,入口的感覺,跟在日本料理店吃八爪魚壽司一樣,因為日本人吃八爪魚,也大多是煮熟後,才製作壽司及其他食物的,所以吃起來有欠驚喜,幸而大

接下來的是八爪魚刺身,雖然話說是刺身,但個人認為,吃起來好像已經是灼過後,再放涼蘸Wasabi及醬油吃,入口的感覺,跟在日本料理店吃八爪魚壽司一樣,因為日本人吃八爪魚,也大多是煮熟後,才製作壽司及其他食物的,所以吃起來有欠驚喜,幸而大部份的八爪魚肉也是煙韌有致,只有少部份的咬極也咬不開;再來的是臭豆腐,本人是愛吃臭豆腐的,今天的臭豆腐炸得很乾身很脆,但有點過乾,而且不太臭,但店家跟來的甜醬及豆辦醬醬就真的很地道。

另外接着來的是銀山砵酒焗生蠔,以鍚紙包着來焗,鍚紙一打開,蒸氣冒出,真的是很熱騰騰的一道菜,大大隻的桶蠔是酥炸過後,才再用蒜及辣椒汁同焗,店家說是用了砵酒焗,但說實在的吃不出任何酒味,但酥炸過的桶蠔帶點脆口的感覺,加上炸過乾身的蠔再用蒜汁一焗,所以蒜味盡收蠔肉內,吃起來味道當然不錯,而且蠔肉真的是肥大肉厚,總體來說很好吃,但當然跟生蠔是完全另一個吃法。

接下來是是夜一個比較大的主菜,是花甲雞煲也,說實話,也真的是第一次吃花甲配雞的菜式,但不知店家是否偷工減料了,花甲很明顯的是換了蜆仔,而且數量又不是太多,基本上吃不到海鮮的鮮味,整個煲內的湯的味道都被雞主導了,湯面泛起了一層雞油,喝起來雖然好像是有點師傅,但味道仍是很鮮美,而配料的木耳段也是爽口好吃,較為可惜的反而是主角雞,其肉可能是煲得太久了,吃起來很韌很嚡,還是喝多啖湯好了。

是夜另一主角是驢蹄煲,羊腩煲、牛腩煲,甚至是豬骨煲也吃得多,但驢真的是第一次吃,還要是驢的蹄部,真的是食得招積,驢蹄沒有肉,不是皮就是一大塊的軟骨及骨膠,吃起來滑嘟嘟的,而其皮就充滿彈性,比羊皮更為好吃,而且鹹度夠,但扣上醬汁的香度就有點不足,所以浸在湯汁內的枝竹也不是很夠味,如果可以下多一點南乳煮,再好像羊腩煲的加生菜就棒了。

之後的一道又是怪怪的東西,乃椒鹽鴨下巴也,鴨下巴只有少量的肉附在下巴的軟骨上,少少的肉椒鹽的非常入味,但個人認為是乾身了一點;炒龍躉腸又是又一招積之作,鵝腸牛腸豬腸雞腸就吃得多了,魚腸這兩年也吃得不少,但龍躉腸又真的是第一次吃,龍躉腸用上如鮮魷的方式以豉椒炒,豆豉辣椒洋蔥夾起來很香,而龍躉腸的口感跟魚腸是兩碼子的事,質感是較為爽身,說起來真的有點像魷魚呢,而比起牛腸豬腸就少了腸壁內脂香的美味,個人覺得牛腸豬腸鵝腸還是較好吃。

之後也來大家也喜歡的台式絕技炒蛋,究竟是何式絕技那麼神氣呢?炒蛋是可以界定為滑蛋來的,相信是一邊推蛋炒好一層薄的再加新的蛋到鑊中又推,如此類推,真至這個厚度,炒蛋入口細嫩,蛋黃及蛋白故意的不是攪得太勻,而且又加入了點鹹蛋黃一起同炒,吃起來又有雞蛋香,又有鹹蛋黃香。

近尾聲也來個纖維吃吧,這味蒜子上湯浸時蔬,用上的不是易浸得軟腍的菠菜或津白,而是合時的菜心,所以雖然菜心是爽綠無渣,但就沒有了吃浸菜的質感,氬當它是灼菜吃還是不錯的。

是夜沒有澱粉質作為單尾,但這個樟茶鴨也絕對是飽肚之物,真正的樟茶鴨製作工序繁複,是要用上醃料塗抹鴨身,蒸過後在炭上撒上樟木碎和茶葉煙燻,是夜的鴨的而且確吃得出一股樟木碎獨特的香味,茶味就不大覺,但其實已經是相當之難得的了,加上鴨肉連皮吃外酥內嫩,鴨肉不柴皮不嚡口不油膩,鴨皮夠肥美又有彈性及咬口,已經是比很多地方也要好。

是夜沒有甜品,但每人吃得飽飽的,也只不過是一百五十元,真的是非常便宜,在此再次多謝南瓜兄的悉心安排。
店家的廚房掛了是夜要吃的鴨子
2010-03-08
店家的廚房掛了是夜要吃的鴨子
銀山砵酒焗生蠔又脆口又有豐香的蒜味
蒜子上湯浸時蔬不過不失;樟茶鴨鴨皮夠肥美又有彈性
  • 台式絕技炒蛋,樟茶鴨
2010-03-11 37 瀏覽
經朋友介紹下, 第一次跟友人到這裡晚膳. 少有的菜館這樣乾淨清潔, 空間頗大, 不會很迫夾. 友人吃素, 所以除了羊扒之外, 其餘均為素食. 下次一定會試其他小菜!羊扒: size不算很有份量, 但肉質嫩嫩的. 調味恰好, 個人認為並不需再另加孜然粉(因為上桌時會再給你孜然粉一瓶適隨尊便. 聽說是用蒙古羊扒, 所以手羶味不會那麼重.臭豆腐: 朋友推介, 真的像似以前街邊小販檔的風味! 臭的有道理! 而且切成小塊方型方便入口, 讚!菜心&豉油王炒麵: 一般水準眼見餐牌有很多小菜想吃, 而且有很多也沒有在其他菜館見過, 可惜是次跟吃素朋友二人用餐, 下次一定會再來光顧!

菜心&豉油王炒麵: 一般水準

羊扒
臭豆腐
菜心
豉油王炒麵
2010-03-10
臭豆腐
2010-03-10 61 瀏覽
承蒙南瓜兄的邀請,好能再度坐在和味館之下,再嚐一眾古靈精怪的食物,上次的印象,大致可用「感覺良好」來形容,一眾昆蟲入饌的食譜,也沒有嚇走一眾食友,也不知今次再來,可有些更特別的菜式出現 ? 總觀全餐,其實有多款菜式已品嚐過,如花甲雞煲和驢肉煲等。際此寒冬時刻,來個暖身的煲仔菜,正是不二之選,其鮮嫩的大蜆配上嫩雞,理應以鮮味為主,可惜其湯下酒稍重,總覺搶走了若干鮮味,至於驢肉煲,挾了二件之下,味道仍然補而不燥,其皮膠質豐盛,甚為滑溜。炸臭豆腐尚算鬆化,配上豆辦醬等作伴食,更添惹味,至於那令人又愛又恨的「香氣」,自然沒有街邊的走鬼檔那麼濃烈了。首度登場的銀山砵酒焗生蠔,大大隻嫩滑鮮蠔,配上帶有酒香的蔥蒜醬汁,香氣食味俱佳。至於上次從缺的八爪魚刺身,雖然也算爽口,可惜欠了一點鮮味,想是當晚氣溫的關係,總比期望有點遜色。上次吃過的還有炒龍躉腸和椒鹽鴨下巴等,也是淺嚐即止,以龍躉腸來說,雖然來得比上次更加肥美,但同檯亦有食友覺得只屬平常,想是爽口度的問題吧 ! 香口的椒鹽的鴨下巴,依舊是送酒恩物,想當晚也沒有品嚐半滴酒,反而上次印象一般的台式煎蛋,有另一種的體會,大量雞蛋加上菜脯,弄成厚身的餅狀

上次吃過的還有炒龍躉腸和椒鹽鴨下巴等,也是淺嚐即止,以龍躉腸來說,雖然來得比上次更加肥美,但同檯亦有食友覺得只屬平常,想是爽口度的問題吧 ! 香口的椒鹽的鴨下巴,依舊是送酒恩物,想當晚也沒有品嚐半滴酒,反而上次印象一般的台式煎蛋,有另一種的體會,大量雞蛋加上菜脯,弄成厚身的餅狀,質感甚滑,蛋味卻十分香濃,也不知何解,近來對雞蛋類的食譜,多了一種偏愛。

「主角」終於上場,上次令一眾食友產生驚嚇感覺的蟲類食譜,在中段也陸續上場,有油泡的和味龍、炸蜂蛹和炸竹蟲等,味道來說,蜂蛹和竹蟲甚有香脆之口感,像若薯條,細嚐下卻有一股味道,難以用文字形容,勉強可以用「甘香」來形容,整體來說不俗,隔離桌的食友嚷著要吃,也沒想像中那麼恐怖吧 !

至於上次要一再追加的和味龍,今次再度拆其頭、去其殼並細啜其漿肉,卻缺乏那一試難忘的驚喜,與上次同來的食友討論,也是不無此感,想是集以為常吧 ! 也可能是油泡之法,蓋過了和味龍的原本道味,倒是隔離餐桌不準備吃蟲的食友,起初也略有尖叫之聲,後來也有勇敢之仕,嚐上一至兩隻後,也是讚好。

稍有驚喜的是炸蠍子,據聞是北京的地道美食,是老闆托人帶回來香港的,採用油炸之法,弄得十分香脆,味道略帶微酸,這一味的抗拒度算是最低了,好多不吃蟲的食友,也來搶光一番,有好東西理應同享,何樂而不為,也同意同檯的一位高手所言,如有一至兩道採用油鹽水之法來處理,更能帶出其鮮味。

以每人一百五十元的價錢來計算,不算昂貴,只是好多菜式在品嚐過之下,雖然水準沒甚麼大變,總覺驚喜欠奉,至於那些蟲類食譜,除和味龍略有失準之外,其他幾味也算不俗,新意來說,炸蠍子的印象尚算不俗,今餐也欠了一點澱粉質的飽肚之物(即粥粉麵飯)...............臨走前向隔離餐桌挾了兩件樟茶鴨(?),其肉甚有彈性,味帶煙薰,略嫌酥了一點。
焗蠔不錯,八爪魚刺是失望的,也不難在街外找到
炸蠍子食味甚佳,和味龍沒上次那麼好
大體保侍