10
7
7
卓越食家
114
0
今日,同舊同事一齊午茶。順便fqarewell上司。我地由點菜唔洗三分鐘。但上菜的時候都幾熱。燒春雞,外層炸得幾脆。都啖啖肉,只係細碟姐。雞肉都幾滑。叉燒腸同叉燒蘇;叉燒腸由於我無食,所以唔寫啦。叉燒上的時略嫌凍,食落去時候外層塊皮好厚,入面的肉好肉,汁的份量唔算多law... 如果佢做多汁的話就好啦。而家搞到個叉燒蘇乾身。
更多
今日,同舊同事一齊午茶。順便fqarewell上司。

我地由點菜唔洗三分鐘。但上菜的時候都幾熱。

燒春雞,外層炸得幾脆。都啖啖肉,只係細碟姐。雞肉都幾滑。
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
叉燒腸同叉燒蘇;叉燒腸由於我無食,所以唔寫啦。叉燒上的時略嫌凍,食落去時候外層塊皮好厚,入面的肉好肉,汁的份量唔算多law... 如果佢做多汁的話就好啦。而家搞到個叉燒蘇乾身。
18 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-06-27
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
見習食家
2
0
今天中午再次光顧灣仔名爵酒樓,叫了一些點心,其中一款是"金蒜蒸鮮魷",當食品來到我面前嚇了我一跳,如圖所顯示,像已經被人吃了一半似的,我立刻叫上點心的阿姐看看,阿姐話"你同經理講",我隨即叫經理過來取消這碟"金蒜蒸鮮魷"的單,理由是這碟點心是特點價錢,依價目表在該時段(中午12點至下午2點)是$31,加一小費$3.1,合共$34.1,非常物低所值,經理亦認同幫我取消該單。本人認為出品除了美味之外,亦要注重份量,不可能出品好好味,但份量就給你試食般。名爵你應該好好地檢討。
更多
今天中午再次光顧灣仔名爵酒樓,叫了一些點心,其中一款是"金蒜蒸鮮魷",當食品來到我面前嚇了我一跳,如圖所顯示,像已經被人吃了一半似的,我立刻叫上點心的阿姐看看,阿姐話"你同經理講",我隨即叫經理過來取消這碟"金蒜蒸鮮魷"的單,理由是這碟點心是特點價錢,依價目表在該時段(中午12點至下午2點)是$31,加一小費$3.1,合共$34.1,非常物低所值,經理亦認同幫我取消該單。
本人認為出品除了美味之外,亦要注重份量,不可能出品好好味,但份量就給你試食般。名爵你應該好好地檢討。
44 瀏覽
0 讚好
0 留言
98 瀏覽
0 讚好
0 留言
86 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
用餐途徑
堂食
見習食家
2
0
2016-04-24
今天星期日,一家人到名爵酒樓飲茶,我叫咗燒鵝飯一碗,很快燒鵝飯就送到上枱,但一見來的一碟燒鵝衹是附上淨皮和多骨少肉,我從未食過這樣的燒鵝飯,真失望,該碟其實不應叫燒鵝飯,應該叫燒鵝皮和骨汁飯才實至名歸,以後都唔會再落燒鵝飯單!
更多
今天星期日,一家人到名爵酒樓飲茶,我叫咗燒鵝飯一碗,很快燒鵝飯就送到上枱,但一見來的一碟燒鵝衹是附上淨皮和多骨少肉,我從未食過這樣的燒鵝飯,真失望,該碟其實不應叫燒鵝飯,應該叫燒鵝皮和骨汁飯才實至名歸,以後都唔會再落燒鵝飯單!
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
殿堂食家
2015-09-04
大食會聚餐中,其中一位會友極力推介灣仔「名爵」,激讚佢抵食又好味,有興趣o既十個人就立刻夾好日子去試食。「名爵」位於灣景中心,離地鐡站頗遠,附近一帶o既交通經常性擠塞,乘搭公共交通工具,甚至的士或私家車都極難掌握時間,落咗車仲要搵電梯或升降機上三樓,地點可算唔多方便 。餐廳由門口到大廳o既裝潢全以粉紫、粉紅同白色為主,裝飾都用上花花同蝴蝶,極富婚宴味,同為單身o既小肥同Auntie V一同行經走廊,耳邊彷彿正奏出結婚進行曲,搞到大家都打哂冷震 ,好唔自然。入座一刻即發現食店屬好彩集團名下,而且標名為「婚宴專門店」。除咗經理姐姐一人較為落力之外,樓面伙計大多都面無表情,唔多願做咁 。點餸方面交由會友即場同經理姐姐商討,大致上都係叫返啲抵食o既推廣菜式。 响螺海皇冬瓜盅($168):冬瓜盅湯味清甜,其實都好足料吓,同行o既會員卻挑剔地形容湯品只屬中規中矩,好彩睇清楚價錢為每盅$168後都大叫抵食 。 潮連燒鵝皇($148/半隻;$280/隻):訂枱時其實只係訂咗半隻,不過姐姐話留咗一隻,見大家都冇異議,最終我地就要咗一隻。大食會中有多位隱世廚神同食家,除咗彈燒鵝唔夠熱、皮唔夠脆
更多
大食會聚餐中,其中一位會友極力推介灣仔「名爵」,激讚佢抵食又好味,有興趣o既十個人就立刻夾好日子去試食。
69 瀏覽
2 讚好
0 留言
「名爵」位於灣景中心,離地鐡站頗遠,附近一帶o既交通經常性擠塞,乘搭公共交通工具,甚至的士或私家車都極難掌握時間,落咗車仲要搵電梯或升降機上三樓,地點可算唔多方便
。餐廳由門口到大廳o既裝潢全以粉紫、粉紅同白色為主,裝飾都用上花花同蝴蝶,極富婚宴味,同為單身o既小肥同Auntie V一同行經走廊,耳邊彷彿正奏出結婚進行曲,搞到大家都打哂冷震
,好唔自然。
75 瀏覽
2 讚好
0 留言
入座一刻即發現食店屬好彩集團名下,而且標名為「婚宴專門店」。除咗經理姐姐一人較為落力之外,樓面伙計大多都面無表情,唔多願做咁
53 瀏覽
1 讚好
0 留言
點餸方面交由會友即場同經理姐姐商討,大致上都係叫返啲抵食o既推廣菜式。
134 瀏覽
2 讚好
0 留言
响螺海皇冬瓜盅
($168):冬瓜盅湯味清甜,其實都好足料吓,同行o既會員卻挑剔地形容湯品只屬中規中矩,好彩睇清楚價錢為每盅$168後都大叫抵食
响螺海皇冬瓜盅
HK$168
47 瀏覽
2 讚好
0 留言
响螺海皇冬瓜盅
HK$168
46 瀏覽
1 讚好
0 留言
潮連燒鵝皇($148/半隻;$280/隻):訂枱時其實只係訂咗半隻,不過姐姐話留咗一隻,見大家都冇異議,最終我地就要咗一隻。大食會中有多位隱世廚神同食家,除咗彈燒鵝唔夠熱、皮唔夠脆之外,令佢地最反感o既就係左右兩邊好似黎自兩隻唔同燒鵝咁
潮連燒鵝皇
HK$280
42 瀏覽
3 讚好
0 留言
醬燒黑毛豬肋排
($268):熱辣辣o既豬肋排可稱得上為全晚之最
,其味道甜濃,而且好夠鬆,肉質唔嚡、唔老、又唔乾。
醬燒黑毛豬肋排
HK$268
47 瀏覽
2 讚好
0 留言
椒鹽骨腩青班球($368):如相所示,炸頭腩外型大到好似炸蠔咁,L姐話炸粉就靚,因為好夠香脆,可惜調味欠奉,入面o既魚肉毫不鮮甜,油麻地過油麻地
椒鹽骨腩青班球
HK$368
33 瀏覽
2 讚好
0 留言
菠蘿咕嚕肉($88):咕嚕肉粉多過肉,咬落又硬又乾,完全唔掂
菠蘿咕嚕肉
HK$88
37 瀏覽
2 讚好
0 留言
金銀蛋浸莧菜($78):翠綠o既莧菜清甜脆口。
金銀蛋浸莧菜
HK$78
40 瀏覽
2 讚好
0 留言
上湯浸春菜($78):春菜食落有渣,唔係細佬杯茶囉!
上湯浸春菜
HK$78
34 瀏覽
2 讚好
0 留言
香煎涼瓜肉餅($98):苦瓜餅貌似蓮藕餅,雖然煎得夠乾身,但味道勁苦,且過咸,不吃也吧!
香煎涼瓜肉餅
HK$98
45 瀏覽
2 讚好
0 留言
「名爵」不但地點唔方便,餐廳好似一間「娘」味濃厚o既酒樓咁,又唔夠冷氣,真係唔多舒適!服務生得過且過,推廣菜式質素偏低,價錢再抵都實難登大雅之堂
119 瀏覽
2 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2015-08-20
用餐途徑
堂食
人均消費
HK$180 (晚餐)
推介美食
  • 响螺海皇冬瓜盅
  • 醬燒黑毛豬肋排
  • 金銀蛋浸莧菜
新晉食家
59
0
到灣仔工作2年了,都未有機會試一下,聽說同事講食過一次,但等左好耐先黎第一碟點心,所以BLACKLIST左~但因為食到唔知簡邊間好,所以比多次機會呢度~今次我就覺得唔差~等10分鐘開始上,30-40分鐘黎齊哂因為同同事食,所以唔好意思影相~我覺得腸粉好好食,皮夠簿~仲有心太軟,朱古力夠濃~D食物大部份都好食,因為食左太多,所以都唔記得~反而D服務唔太OK~因為地方大,但得幾個人做野~佢地又好似扮見唔到我地咁...熱水都自己加,費是等了~
更多
到灣仔工作2年了,都未有機會試一下,聽說同事講食過一次,但等左好耐先黎第一碟點心,所以BLACKLIST左~
但因為食到唔知簡邊間好,所以比多次機會呢度~
今次我就覺得唔差~
等10分鐘開始上,30-40分鐘黎齊哂
因為同同事食,所以唔好意思影相~
我覺得腸粉好好食,皮夠簿~
仲有心太軟,朱古力夠濃~
D食物大部份都好食,因為食左太多,所以都唔記得~
反而D服務唔太OK~
因為地方大,但得幾個人做野~
佢地又好似扮見唔到我地咁...
熱水都自己加,費是等了~
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2015-05-05
等候時間
10 分鐘 (堂食)
用餐時段
午餐
見習食家
2
0
公司開親大型宴會都去e間, 因為附近冇地方比2-3百人既酒樓, 不過每次都唔好食...唔好話佢預咁早訂位都好似冇準備好混亂感, D食物真系一D都達唔到酒樓基本要求水準... 一系太鹹, 一系冇味, 蝦餃皮厚過餅皮, 小菜油淋淋, 試過經紀帶去食傾保單, 唔係幾十枱預位只系平時飲菜都系唔好味...
更多
公司開親大型宴會都去e間, 因為附近冇地方比2-3百人既酒樓, 不過每次都唔好食...

唔好話佢預咁早訂位都好似冇準備好混亂感, D食物真系一D都達唔到酒樓基本要求水準... 一系太鹹, 一系冇味, 蝦餃皮厚過餅皮, 小菜油淋淋, 試過經紀帶去食傾保單, 唔係幾十枱預位只系平時飲菜都系唔好味...
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
卓越食家
老闆帶路,黎到呢度飲茶,裝修好似幾好,但係入到去勁嘈,傾唔到計,仲要有煙味什麼,邊個食煙小點$13,頂點$30,價錢中等炒飯好重口味,咸度很高,但除左咸味,飯底有咬口,夠乾身,不油膩,算係幾好食既炒飯春卷賣相幾好,潮流好興整到咁長,雖說係蒜香,但完全食不出,但蝦肉爽彈,味道咸甜適中,都唔差叉燒包個餡好少,汁也不足,劣燒賣面頭放左類似黑松露醬,但係食落無味既,由於加左菇,味道更有層次,豬肉軟熟得來有咬口,豬肉味道很甜,而且好飽滿,唔錯點心其實唔錯,但咁既環境同仲有煙味,扣好多分約$150每人
更多
老闆帶路,黎到呢度飲茶,裝修好似幾好,但係入到去勁嘈,傾唔到計,仲要有煙味

什麼,邊個食煙
223 瀏覽
0 讚好
0 留言
189 瀏覽
0 讚好
0 留言
297 瀏覽
0 讚好
0 留言
175 瀏覽
0 讚好
0 留言
小點$13,頂點$30,價錢中等
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
炒飯好重口味,咸度很高,但除左咸味,飯底有咬口,夠乾身,不油膩,算係幾好食既炒飯
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
春卷賣相幾好,潮流好興整到咁長,雖說係蒜香,但完全食不出,但蝦肉爽彈,味道咸甜適中,都唔差
30 瀏覽
0 讚好
0 留言
叉燒包個餡好少,汁也不足,劣
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
44 瀏覽
0 讚好
0 留言
燒賣面頭放左類似黑松露醬,但係食落無味既,由於加左菇,味道更有層次,豬肉軟熟得來有咬口,豬肉味道很甜,而且好飽滿,唔錯

點心其實唔錯,但咁既環境同仲有煙味,扣好多分

約$150每人
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2014-02-10
用餐途徑
堂食
人均消費
HK$150 (午餐)
卓越食家
139
0
2013-07-02
名爵的前身為好彩海鮮酒家,由中藝樓上搬來這裡之後,主攻婚宴。因為地點沒以前「就腳」,因此比較少來幫襯。自從改名名爵之後(可能不是改名,而是同一集團的另外一條line),菜式也多了不少選擇。當中各種不同的卷物,做法富有創意,挺有趣的!羅宋湯鮮竹卷將鮮竹卷做成幼幼的一條,浸在酸中帶甜,淡淡幽香的羅宋湯中。雖然牛的味道略欠,但吸收了大量蔬菜汁,非常好味!不過羅宋湯的「芡」非常多,不宜飲用。和風沙律魚柳卷將春卷做成幼幼的一條,中間加入魚柳和mayonnaise 沙律醬,香口異常!記得剛開張時的魚柳比較juicy,份量也比較多。現在就比較一般,乾身少少。脆卜卜鬆化蘿蔔腸(好像是..)外型好似炸両,但內裡是脆卜卜的酥炸麵粉包著蘿蔔,juicy之餘,也非常香口。同意同行友人評語:口感「好得意」!
更多
名爵的前身為好彩海鮮酒家,由中藝樓上搬來這裡之後,主攻婚宴。因為地點沒以前「就腳」,因此比較少來幫襯。自從改名名爵之後(可能不是改名,而是同一集團的另外一條line),菜式也多了不少選擇。當中各種不同的卷物,做法富有創意,挺有趣的!
羅宋湯鮮竹卷
99 瀏覽
0 讚好
0 留言
羅宋湯鮮竹卷
將鮮竹卷做成幼幼的一條,浸在酸中帶甜,淡淡幽香的羅宋湯中。雖然牛的味道略欠,但吸收了大量蔬菜汁,非常好味!不過羅宋湯的「芡」非常多,不宜飲用。
和風沙律魚柳卷
78 瀏覽
0 讚好
0 留言
和風沙律魚柳卷
將春卷做成幼幼的一條,中間加入魚柳和mayonnaise 沙律醬,香口異常!記得剛開張時的魚柳比較juicy,份量也比較多。現在就比較一般,乾身少少。
脆卜卜鬆化蘿蔔腸
98 瀏覽
1 讚好
0 留言
脆卜卜鬆化蘿蔔腸(好像是..)
外型好似炸両,但內裡是脆卜卜的酥炸麵粉包著蘿蔔,juicy之餘,也非常香口。同意同行友人評語:口感「好得意」!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2013-06-15
等候時間
3 分鐘 (堂食)
人均消費
HK$100
推介美食
  • 羅宋湯鮮竹卷
  • 脆卜卜鬆化蘿蔔腸
見習食家
1
0
I normally come here for family dinner and it is not too bad as in dinner, but I came to try dim sum this time.Unfortunately, this restaurant is really disappointing me in their dim sum meal, First of all, 鹹水角 is served as a Siu Mai size. For me this is surely not acceptable! I am a dim sum lover and it is just not possible for a 鹹水角 to be as tiny as this! I also order a few more dim sum dishes, and they only taste 'okay'.We paid $300ish at the end for 9 dishes, actually its not very expensive,
更多
I normally come here for family dinner and it is not too bad as in dinner, but I came to try dim sum this time.

Unfortunately, this restaurant is really disappointing me in their dim sum meal, First of all, 鹹水角 is served as a Siu Mai size. For me this is surely not acceptable! I am a dim sum lover and it is just not possible for a 鹹水角 to be as tiny as this! I also order a few more dim sum dishes, and they only taste 'okay'.

We paid $300ish at the end for 9 dishes, actually its not very expensive, but for this quality of food, it is overpriced in my opinion.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2013-06-02
等候時間
1 分鐘 (堂食)
人均消費
HK$120 (午餐)
見習食家
3
0
8個人叫了兩個套餐A,一開始拎兩個糯米飯,怪怪的,飯竟然上先,跟住上埋湯,同燒味拼盤,最後仲有兩個餸一個甜品,等左半個鐘都未來,追個女部長,應左跟住行開,唔覺有追,之後10分鐘追一次,個女部長完全唔理我哋,仲叫其他人唔好理我哋,最後個半鐘後頂唔順走去捉另一個男部長,佢就走㕑房追,個女部長由頭到尾當我哋透明
更多
8個人叫了兩個套餐A,一開始拎兩個糯米飯,怪怪的,飯竟然上先,跟住上埋湯,同燒味拼盤,最後仲有兩個餸一個甜品,等左半個鐘都未來,追個女部長,應左跟住行開,唔覺有追,之後10分鐘追一次,個女部長完全唔理我哋,仲叫其他人唔好理我哋,最後個半鐘後頂唔順走去捉另一個男部長,佢就走㕑房追,個女部長由頭到尾當我哋透明
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
用餐日期
2013-02-20
用餐途徑
堂食
用餐時段
午餐
新晉食家
48
0
中午到灣仔飲茶,第一次走進了名爵,。點心味道屬中下,體形細少到嚇死人。鮮蝦腸粉:粉皮一般,鮮蝦細少,算有蝦味。海苔百花腐皮卷:外型可愛,腐皮炸得脆口,入口不算油膩,海苔配上百花餡料的味道都算配合。蜜汁叉燒包:體積似小龍包,包皮和內餡算可以。鮮蝦賽螃蟹餃:外皮半透明,呈三角形,內裡有蟹肉,口感一般,無鮮味,外型算吸引。南瓜萍果炸湯丸:新嘗試的點心,但南瓜湯丸皮無南瓜味,萍果味酸,外層黏上椰絲,味道不吸引。黑椒蘿蔔金錢肚:蘿蔔變了薯仔,金錢肚腍身,黑椒味算入味。香草綠豆沙:$8的糖水精緻得很,應有100ml容量,甜味適中。
更多
香草綠豆沙100ml
66 瀏覽
0 讚好
0 留言
南瓜萍果炸湯丸
55 瀏覽
1 讚好
0 留言
海苔百花腐皮卷:外型可愛
54 瀏覽
0 讚好
0 留言
鮮蝦賽螃蟹餃
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
蜜汁叉燒包:體積似小龍包
40 瀏覽
0 讚好
0 留言
鮮蝦細少
38 瀏覽
0 讚好
0 留言
中午到灣仔飲茶,第一次走進了名爵,。點心味道屬中下,體形細少到嚇死人。

鮮蝦腸粉:粉皮一般,鮮蝦細少,算有蝦味。

海苔百花腐皮卷:外型可愛,腐皮炸得脆口,入口不算油膩,海苔配上百花餡料的味道都算配合。

蜜汁叉燒包:體積似小龍包,包皮和內餡算可以。

鮮蝦賽螃蟹餃:外皮半透明,呈三角形,內裡有蟹肉,口感一般,無鮮味,外型算吸引。
南瓜萍果炸湯丸:新嘗試的點心,但南瓜湯丸皮無南瓜味,萍果味酸,外層黏上椰絲,味道不吸引。
黑椒蘿蔔金錢肚:蘿蔔變了薯仔,金錢肚腍身,黑椒味算入味。
香草綠豆沙:$8的糖水精緻得很,應有100ml容量,甜味適中。



(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2012-05-07
用餐途徑
堂食
人均消費
HK$60
推介美食
  • 海苔百花腐皮卷:外型可愛
殿堂食家
今次沒有拍照,因為同大人物食飯,唔好意思影相呢~~第一次去,發覺原來酒樓都可以這樣的貴麗堂皇,這裡的裝修真的不錯。由於灣仔一猜晚上都沒有太多人,所以這裡不會很嘈,傾偈都不錯。一行3人,總共叫了燒肉、炒帶子、牛柳粒、炒生菜和每人一個燉湯告兩個飯。另外自行帶了一支半紅酒去~~首先講下燒肉,都算唔錯,脆皮的,每碟有二十件左右。黑松露炒帶子、帶子粒粒都好大,炒得適中,很滑,一碟大約有十多粒帶子,都不錯。牛柳粒下有西蘭花,個粒幾好,應該係芥辣沙律汁的物體,雖有芥辣,但味道不是很強烈,適合怕芥辣的人吃,而牛柳粒質素也很好,脂肪分佈得十分均勻,很嫩滑。炒生菜都好好味,我不懂中菜,只知道有很多肉粒一起炒,用煲上的。個燉湯好正,好足料,是日燉湯為彿跳牆,很清甜,應該沒有加味精,湯中還有鮑魚、向螺、雞、瘦肉~~真的不錯~~最近吃了兩次中菜,上次簡直惡劣,今次都算不錯,不過我平時很少吃中菜的,所以沒有人建議都不會再來~
更多
今次沒有拍照,因為同大人物食飯,唔好意思影相呢~~

第一次去,發覺原來酒樓都可以這樣的貴麗堂皇,這裡的裝修真的不錯。
由於灣仔一猜晚上都沒有太多人,所以這裡不會很嘈,傾偈都不錯。

一行3人,總共叫了燒肉、炒帶子、牛柳粒、炒生菜和每人一個燉湯告兩個飯。
另外自行帶了一支半紅酒去~~

首先講下燒肉,都算唔錯,脆皮的,每碟有二十件左右。

黑松露炒帶子、帶子粒粒都好大,炒得適中,很滑,一碟大約有十多粒帶子,都不錯。

牛柳粒下有西蘭花,個粒幾好,應該係芥辣沙律汁的物體,雖有芥辣,但味道不是很強烈,適合怕芥辣的人吃,而牛柳粒質素也很好,脂肪分佈得十分均勻,很嫩滑。

炒生菜都好好味,我不懂中菜,只知道有很多肉粒一起炒,用煲上的。

個燉湯好正,好足料,是日燉湯為彿跳牆,很清甜,應該沒有加味精,湯中還有鮑魚、向螺、雞、瘦肉~~真的不錯~~

最近吃了兩次中菜,上次簡直惡劣,今次都算不錯,不過我平時很少吃中菜的,所以沒有人建議都不會再來~

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
(非會員)
0
0
部長孔先生及丘先生的恐嚇式服務!!! 差差差差差!!! 叫咗好耐都未理單, 就算張單來了也大錯,我哋只不過禮貌地叫果兩部長改正張單, 但他們二話不說便大大聲用恐嚇式對我們說: 你想點呀 錯咗咪錯咗囉, 你地再講張單仲遲呀! 你地咪起到咗住我地做野! 你地起邊間公司做 我要投訴你哋! 嘩! 有無攪錯 實在不明白他們為何這麽差的態度 還要用恐嚇的方式駡客!!!
更多
部長孔先生及丘先生的恐嚇式服務!!! 差差差差差!!!


叫咗好耐都未理單, 就算張單來了也大錯,我哋只不過禮貌地叫果兩部長改正張單, 但他們二話不說便大大聲用恐嚇式對我們說: 你想點呀 錯咗咪錯咗囉, 你地再講張單仲遲呀! 你地咪起到咗住我地做野! 你地起邊間公司做 我要投訴你哋!

嘩! 有無攪錯 實在不明白他們為何這麽差的態度 還要用恐嚇的方式駡客!!!

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
用餐日期
2012-01-03
用餐途徑
堂食
見習食家
1
0
2011-09-14
A letter I sent out to their company to provide my feedback. that tell you their services I experienced.***My family of 7 members today had a dinner at one of your restaurants located at Shop 301-303, 3/F., Causeway Center, 28 Harbour Road, Wanchai at 7:30 pm on 25th August. We have experienced the worst and most unpleasant services that your group of restaurants should be ashamed of. We ordered a set dinner for 6 people but your staff made the wrong order for 12 people. I realized this in t
更多
A letter I sent out to their company to provide my feedback. that tell you their services I experienced.

***

My family of 7 members today had a dinner at one of your restaurants located at Shop 301-303, 3/F., Causeway Center, 28 Harbour Road, Wanchai at 7:30 pm on 25th August. We have experienced the worst and most unpleasant services that your group of restaurants should be ashamed of.


We ordered a set dinner for 6 people but your staff made the wrong order for 12 people. I realized this in the second dish. then I immediately stopped them to do so and spoke with a staff who claimed that he was the manager and he was in charge of the restaurant. I tried to explain to him that there must be a mistake in the order as there was no way that we could consume the amount of food that was meant for 12 people. However, he totally ignored my complaint and argued that there was nothing he could do to change the order once it was made. His attitude was so bad and disgusting that he was implying that it was totally our responsibility to accept the mistake and he could care less of how we should handle the surplus of the food. To avoid further embarrassment to my family, which included 3 visiting relatives from France, I was forced to accept the set dinner for 12 people against my own will. Nevertheless, our pleasant family gathering was completely spoiled, not to mention the wastage of the food.


As a faithful customer, we have visited your chain of restaurants many many times. We have never experienced the kind of poor and unprofessional service like we did in the above restaurant. It has not only damaged the image of your chain of restaurants, but it has badly stained the goodwill of the whole culinary industry and tourism in Hong Kong.

I am filing this complaint to draw your attention to the above matter so that you can discipline your staff and improve their manner and service.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
用餐日期
2011-08-25
用餐途徑
堂食
入門食家
12
0
2011-09-08
與 朋 友 聚 會 , 大 部 份 朋 友 也 在 港 島 那 邊 工 作 , 便 相 約 了 在 附 近 的 酒 樓 晚 飯 。 步 入 酒 樓 , 眼 前 一 亮 , 西 式 的 設 計 , 白 門 的 走 廊 , 走 廊 天 花 用 了 電 子 板 天 幕 , 閃 閃 生 輝 , 甚 有 氣 派 。 進 入 內 堂 , 牆 上 掛 有 宮 廷 油 畫 , 華 麗 的 水 晶 燈 作 佈 置 , 環 境 十 分 典 雅 。欣 賞 環 境 過 後 , 便 和 朋 友 們 商 議 點 菜 , 選 了 數 款 小 菜 , 當 中 有 名 貴 的 , 也 有 特 色 的 , 沙 律 蝦 球 , 味 道 鮮 甜 , 爽 口 彈 牙 , 以 千 島 醬 伴 食 , 酸 甜 開 胃 。麒 麟 風 腿 蒸 蔥 子 參 , 上 等 的 一 道 菜 , 風 腿 味 道 鹹 香 , 肉 味 濃 郁 , 海 參 肉 厚 軟 滑 , 爽 口 鮮 味 , 美 味 非 常 。胡 麻 醬 龍 蝦 , 滿 特 別 的 菜 式 , 常 見 的 是 用 芝 士 焗 , 這 道 菜 , 用 了 胡 麻 醬 , 味 道 較
更多
與 朋 友 聚 會 , 大 部 份 朋 友 也 在 港 島 那 邊 工 作 , 便 相 約 了 在 附 近 的 酒 樓 晚 飯 。 步 入 酒 樓 , 眼 前 一 亮 , 西 式 的 設 計 , 白 門 的 走 廊 , 走 廊 天 花 用 了 電 子 板 天 幕 , 閃 閃 生 輝 , 甚 有 氣 派 。 進 入 內 堂 , 牆 上 掛 有 宮 廷 油 畫 , 華 麗 的 水 晶 燈 作 佈 置 , 環 境 十 分 典 雅 。

欣 賞 環 境 過 後 , 便 和 朋 友 們 商 議 點 菜 , 選 了 數 款 小 菜 , 當 中 有 名 貴 的 , 也 有 特 色 的 , 沙 律 蝦 球 , 味 道 鮮 甜 , 爽 口 彈 牙 , 以 千 島 醬 伴 食 , 酸 甜 開 胃 。麒 麟 風 腿 蒸 蔥 子 參 , 上 等 的 一 道 菜 , 風 腿 味 道 鹹 香 , 肉 味 濃 郁 , 海 參 肉 厚 軟 滑 , 爽 口 鮮 味 , 美 味 非 常 。胡 麻 醬 龍 蝦 , 滿 特 別 的 菜 式 , 常 見 的 是 用 芝 士 焗 , 這 道 菜 , 用 了 胡 麻 醬 , 味 道 較 為 清 新 , 胡 麻 醬 香 , 也 突 顯 出 了 龍 蝦 的 鮮 甜 , 很 配 合。
西 式 的 設 計 卻 不 失 中 式 酒 樓 的 味 道 , 不 俗 。

談 笑 風 生 的 一個 晚 上 , 闊 別 多 久 , 卻 唔 生 疏 , 友 共 情 不 變 。

137 瀏覽
0 讚好
0 留言
69 瀏覽
0 讚好
0 留言
64 瀏覽
0 讚好
0 留言
73 瀏覽
0 讚好
0 留言
61 瀏覽
0 讚好
0 留言
64 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2011-09-08
用餐途徑
堂食
人均消費
HK$200