5天前
去到嘅時候已經夜晚十點半入到去先知原來收十一點,都覺得唔好意思咁就點左個竹炭胡麻黑蒜油拉麵同埋辛口肉味噌拉麵兩個屬於重口味嘅湯底同樣叫咗普通硬度嘅面湯嘅濃度為一般覺得啲面冇咩彈性,亦都冇咩特別好食個黑蒜油嘅味就唔出,冇正常嘅油香味鹹得來變得冇咩特色紫菜就得一塊,肉都係得一塊個肉就正常另外就係味噌湯太鹹,鹹到食唔到落去辣味就有少少嘅,不過重點唔係嗰度總之係成個湯嘅味都唔係咁協調其實個蛋就做得好好佢好入味,溏心位都做得啱啱好唔會太咸值得留意嘅事,佢水入面有放備長炭可惜最應該做嘅細節位做唔夠好多普通嘅拉麵店都做得出色過佢真係冇咩需要嚟le間食拉麵係可一不可再
去到嘅時候已經夜晚十點半
入到去先知原來收十一點,都覺得唔好意思
咁就點左個竹炭胡麻黑蒜油拉麵
同埋辛口肉味噌拉麵
兩個屬於重口味嘅湯底
同樣叫咗普通硬度嘅面
湯嘅濃度為一般
覺得啲面冇咩彈性,亦都冇咩特別好食
個黑蒜油嘅味就唔出,冇正常嘅油香味
鹹得來變得冇咩特色
紫菜就得一塊,肉都係得一塊
個肉就正常

另外就係味噌湯太鹹,鹹到食唔到落去
辣味就有少少嘅,不過重點唔係嗰度
總之係成個湯嘅味都唔係咁協調

其實個蛋就做得好好
佢好入味,溏心位都做得啱啱好
唔會太咸

值得留意嘅事,佢水入面有放備長炭
可惜最應該做嘅細節位做唔夠

好多普通嘅拉麵店都做得出色過佢
真係冇咩需要嚟le間食
拉麵係可一不可再

6天前
HK$90 (宵夜)
  • 溏心蛋
見習食家
農曆牛一戈晚屋企冇飯開,咁啱朋友仔約食飯,就揀咗佢女朋友住戈區大圍。想食日本嘢,行下見到有間食壽司,然後見對面個角落有間食拉麵的就過去試下,望下望下見到原來有鰻魚飯同蟹膏飯此等至肥物質,好想食 見冇位,戈個女侍應就帶我哋去隔離另一個鋪位…柳暗花明又一村咁款。入去見到有張BAR枱對住幾個人煮嘢食,之後就帶左我地上一層坐,很好,竟然同朋友們可以有房坐,可以盡情傾偈喇。不過要行樓梯,行動不便的人就要留意喇。同朋友坐低,左諗右諗,其實已鎖定要試下蟹膏飯同鰻魚飯,戈個女侍應知道我牛一,好有禮貌咁介紹左一D串燒,我地就是但揀左幾樣又是但叫枝清酒賀一賀去。我話D飯走蔥啦,但朋友又想食蔥,戈個侍應就話會同師傅講。等左一陣,鰻魚飯到先,一人食左一格鰻魚後,我覺得應該要記錄下哩個神聖時刻 師傅係將鰻魚生燒整飯,鰻魚燒到係有一浸薄脆包住魚肉架~~平時食戈D鰻魚飯好少有會生燒嘛。跟住到蟹膏飯仲勁,係每一啖都有蟹膏㗎痴線,勁開心~~仲要應該係戈個侍應同左師傅講,知道我地有人食蔥有人唔食蔥,戈個師傅用蟹腳分咗一半擺蔥一半走蔥,真有心!仲有個拖羅餅同串燒和牛,冇影相喇,但一定要食~~~我地忍唔住同個侍應講好好味。埋
師傅係將鰻魚生燒整飯,鰻魚燒到係有一浸薄脆包住魚肉架
!仲有個拖羅餅同串燒和牛,冇影相喇,但一定要食~~~我地忍唔住同個侍應講好好味。埋單每人大約二百幾,OK喎又,鰻魚同蟹膏已值回~
走戈時我地同師傅打左聲招呼,再忍唔住講佢用蟹腳分開蔥真係好搞笑但好正,堅窩客人心。見佢BAR枱前都有個客人應該係熟客,一齊吹左幾句水,佢都大讚哩到煮嘢有心。

以前都會同成大班朋友去田心村戈邊D 屋村樓下搵食,人大左難約成堆朋友出來食飯,去到哩D屋村小店食到開心嘢,除左食物誘人,其實仲有小店裡職員哩種本土人情味至為吸引,有機會經過先再試拉麵嚕~
2016-08-16
  • 生燒鰻魚飯
  • 蟹膏飯
  • 拖羅餅
  • 茄子
  • 串燒和牛
入門食家
作為一個拉麵控,聽到有蟹肉蟹黄拉麵,當然是走去試一下,價錢貴不是問題,好味就可以了,可惜事如願違。要讚的是拉麵的蟹香的確濃郁,有很多的蟹黃,說明是澳洲來的蟹,但是剛由雪櫃攞出來,蟹黃依然是冰凍,加上豚骨湯本身温度不滾燙,所以美味度大受影響。拉麵附有兩隻蟹腳,不太多有肉咬,亦不新鮮,半熟蛋呈啫喱狀但不太流心,麵條一般,收$168一碗及只限每天賣十碗有點名不符實。龍亭最大敗筆是服務,店已經不大,兩個女生理應綽綽有餘,但可惜其服務水平只流於快餐店,催促客人落單,女生介紹食品時如急口令,落單搶點菜紙來剔選食品,客人未點完就已離去。最大問題是收錯錢。當然其食品款式太多樣化,拉麵已有十多款,特別的如蟹黄拉麵、鰻魚拉麵、一口牛拉麵等等,再加上炸物燒物以及鰻魚飯、蟹肉丼,搞到變得不太專注。客人於八時是全滿的,門外有兩名客人等候。

2016-07-11
好日本嘅環境,D野食都唔錯。不過有少少貴。蘸麵係最有特色,有個黑蒜油醬嘅好好味,基本自己食一碗都好夠飽,記得最後食完叫人幫你加湯,飲埋個湯底。咖喱蝦飯,個日式咖喱同我之前係日本食嘅好似,個蝦都炸得爽脆。一個set有薯泥、味增湯同蒸蛋。另外,比較推薦小食,炸紫薯跟茄子都超級好吃,茄子係涼食,配埋柴魚片(好像是)好清爽。仲有枝豆,新鮮熱辣,仲有鹽鋪係面,oyisi~~~唔推薦肉串,因為真係好油…… 之前匯豐卡有折,依家冇,所以覺得有D貴….埋單五百幾….
好日本嘅環境,D野食都唔錯。不過有少少貴。

唔推薦肉串,因為真係好油……

之前匯豐卡有折,依家冇,所以覺得有D貴….埋單五百幾….
2016-07-01
HK$170 (晚餐)
卓越食家
大圍下大雨,單車計劃又須取消,只好給帶到此店吃個拉麵便離開😳。香港地太熱,店方設置玻璃隔開熱廚房與「水吧位」,細心而不失格調。醬油豚骨沾麵,沾汁有點杰身,汁中可見粒粒叉燒,而汁本身也非常稠,有點起粒狀。儘管麵條看來像快熟麵,但吃著卻不是快熟麵的質地。幼身而硬條,爽口彈牙,沾汁容易沾上麵條,也算不錯。豚雞骨魚介拉麵。第一口喝湯底,挺濃香豚骨與雞湯味道。麵條硬身最好,因店方使用幼條,不選硬麵的話肯定很快軟林糊掉。然而,一口麵條配上濃湯,濃而不太咸,不俗。叉燒不太肥膩,半肥瘦而的確是日式的呈圓形叉燒,相當美觀,惟切得非常薄,而且只有兩薄片,到喉唔到肺。多給一兩片叉燒或糖心蛋充撐場面,應會令顧客更為滿意。

大圍下大雨,單車計劃又須取消
,只好給帶到此店吃個拉麵便離開😳。
醬油豚骨沾麵,沾汁有點杰身
,汁中可見粒粒叉燒,而汁本身也非常稠,有點起粒狀
儘管
,也算不錯。
豚雞骨魚介拉麵。第一口喝湯底,挺濃香豚骨與雞湯味道
。然而,一口麵條配上濃湯,濃而不太咸,不俗。
叉燒不太肥膩,半肥瘦而的確是日式的呈圓形叉燒,相當美觀
HK$85 (午餐)
2016-07-05
一心想到大圍踩單車,怎料到達不久即下暴雨,只好吃過午膳便離開,記憶中幾年前吃過這間拉麵,今次難得到大圍可以再戰豚雞骨介魚拉麵 - 叉燒切得非常薄,但勝在肥瘦均勻,拉麵較幼身像上海拉麵的麵條,點了硬麵口感更合我心,湯底鮮味清新,介魚的味道豐富了整個湯底,雖然這個不是我點的,但也不禁偷吃了好幾次醬油豚骨沾麵 - 先說湯底不是黏稠的哪種,但味道卻出奇地濃郁,碗子裡更盛滿木耳絲和一條條的叉燒,麵條拌著配料一起吃,口感比平時的更豐富,味道層次亦大大加強,不像平時吃到的,只有湯沾麵條,口感單寡,這點值得一讚麵條份量不算多,男生吃的話可能要追加,麵質卻是不錯,有機會倒想試一試黑蒜味沾麵
HK$90 (午餐)
2016-06-12
價錢不便宜 食物質素不太好拉面湯底只有重重的味精味 無鮮味可言 叉燒是薄薄的 沒有味道口感像吃樹皮⋯刺身質素也是不太好的 不新鮮 存放的溫度好像也有問題 暖暖的 ⋯沒有心情點其他小食吃⋯只好說服務態度是不錯的 ⋯
價錢不便宜 食物質素不太好
拉面湯底只有重重的味精味
無鮮味可言 叉燒是薄薄的 沒有味道口感像吃樹皮⋯

沒有心情點其他小食吃⋯

只好說服務態度是不錯的 ⋯
2016-06-07
HK$200 (晚餐)
  • 竹炭胡麻黑蒜油拉麵
  • 元祖豚骨拉麵
見習食家
垃圾價錢貴食物差好難食尤其個芝士雞翼加d好似肉餅咁ge野落隻雞翼到無咩芝士味仲要唔係流心芝士不如叫肉餅雞翼算啦學咩人叫芝士雞翼之後個竹炭拉麵成碗野黑mama以為有咩咁特別點知食落成陣芝麻味勁9唔搭8仲要得1塊薄到唔薄ge 肉片超難食再黎d刺身一d都唔新鮮但又要俾咁貴同出邊好食個d差唔多咁貴三文魚出黎切到散修修未試過咁差
垃圾

同出邊好食個d差唔多咁貴
三文魚出黎切到散修修
未試過咁差
新晉食家
出糧日子,對自己好D,食好D來到呢到本來打算食沾麵,不過店員強烈推薦限定餐牌的蟹膏飯,就一於試下!當我地以為餐牌上的相片永遠只供參考,咁就錯啦!竟然實物同相片係一樣樣架!蟹膏上面有幾條蟹腳,有D蔥花,有幾粒車厘茄,咩色都有,賣相一流!「筆」開碗飯,發現真係完全無呃秤,D蟹膏成尺厚,絕無偷工減料!食落蟹膏真係好鮮味,配埋白飯,減退了膩的感覺,一流絕配!暖暖的蟹膏,唔會腥哼哼,好好味呀,好有去日本漁市場食得海鮮飯的感覺!
出糧日子,對自己好D,食好D

食落蟹膏真係好鮮味,配埋白飯,減退了膩的感覺,一流絕配!
2016-04-03
放工試下個蟹黃丼之前試過蟹黄拉麵<好味>今次試下個蟹黄飯海報超多蟹黄真實都十足分量(鋪滿成個碗)嘩!好香呀……好多蟹黃(第一啖好濃味,不過第二啖,第三啖,只食到咸味)最差係白飯,煲到似稀飯(超濕的白飯)完全似食糊仔,(秘製個汁太咸,令到蟹黄,難入口)食到一半,根本食唔落口飯太差,秘製汁太咸(希望改善)p.s.拉麵有水準,但今次個蟹黄丼,非常失望
放工試下個蟹黃丼
之前試過蟹黄拉麵<好味>
今次試下個蟹黄飯
海報超多蟹黄
真實都十足分量(鋪滿成個碗)
嘩!好香呀……
好多蟹黃(第一啖好濃味,不過第二啖,第三啖,只食到咸味)
最差係白飯,煲到似稀飯(超濕的白飯)
飯太差,秘製汁太咸(希望改善)
p.s.拉麵有水準,但今次個蟹黄丼
,非常失望
2016-04-01
HK$185 (晚餐)
卓越食家
2016-01-14
店名: 博多拉麵龍亭地址:大圍大圍村第九街10A地下(積富街旁)好味指數:7/10價錢:(火)辛口肉味噌拉麵$72味付半熟蛋$12/一隻拉麵湯底是全店最濃的一款,雖說是辛口,但一點也不辣。味道是不錯的,當然不能與重口味的豚王比較。半熟蛋有驚喜,蛋黃伴拉麵一起吃是一個好配搭,蛋白散發出陣陣的獨特味道,推介!店名: 博多拉麵龍亭地址:大圍大圍村第九街10A地下(積富街旁)好味指數:8/10價錢:香蔥碎拖羅脆餅 $14平日我好少食拖羅,呢個脆餅配上拖羅,沙律,香蔥感覺好惹味,一試難忘!大家去到除左食拉麵之餘記得要試埋佢啦!
店名: 博多拉麵龍亭
地址:大圍大圍村第九街10A地下(積富街旁)
好味指數:7/10
價錢:
(火)辛口肉味噌拉麵$72
味付半熟蛋$12/一隻

店名: 博多拉麵龍亭
地址:大圍大圍村第九街10A地下(積富街旁)
好味指數:8/10
價錢:香蔥碎拖羅脆餅 $14
大家去到除左食拉麵之餘記得要試埋佢啦!
2014-02-13
HK$80
2015-12-01
我叫了兩碗拉麵,一碗什麼辛辣口味,一個黑蒜醬油沾面,一來到見那個黑蒜醬油沾面,肉也看不到,只有一碗面,和一碗黑色的湯,再吃下去只吃到一些肉醬,淡而無味,另一碗那片叫做肉的東西,比紙巾還簿!真是巧手,刀法一流!湯頭又不夠味⋯⋯總知沒有下次
2015-12-01
  • 不知推介什麼
入門食家
今日放學,同朋友去龍亭。試下期間限定既蟹丼,雖然168蚊對於學生既我黎講有d貴,個飯黎到個時,好香,食個時,發現蟹膏多過飯,啖啖蟹膏,重有好多蟹肉,成個飯簡直物超所值,好好食啊!!!另外,我好中意一路食飯,一路睇住間鋪播放既日本節目。埋單個時,員工好貼心甘問我好唔好食,我答左好食,有機會會下次再食。
今日放學,同朋友去龍亭。
試下期間限定既蟹丼,

雖然168蚊對於學生既我黎講有d貴,
個飯黎到個時,好香,
食個時,發現蟹膏多過飯,
啖啖蟹膏,重有好多蟹肉,
成個飯簡直物超所值,好好食啊!!!

另外,我好中意一路食飯,一路睇住間鋪播放既日本節目。

埋單個時,員工好貼心甘問我好唔好食,
我答左好食,
有機會會下次再食。
蟹丼
  • 蟹丼
入門食家
 不用等位, 雖然舖不大, 但有位坐. 我是得燈去食, 我知道有呢間舖好耐了. 我抱住比較高預期去試一次. 大概希望會遇到一間深宵食堂吧. ... 但同時可能期望越高, 也失望越大。不多講了. 開始.我叫了一碗他們新出的飯。。。 正名唔記得了, 我就叫它做燒和牛飯。 等了十多分鐘之後, 終於來了。 比普通叫拉麵來得久很多。 唔緊要, 等不是問題。 最緊要好食。 來到。。。 一碗飯。 外表沒有相中好。 不過都不是差。我決心會一會佢 我先食葱....一咬落去... O.. mygod, 好林的, 唔係爽. 無咬口. 林而咬唔開跟住試食紅色的...唔知係乜. 我估酸菜... 酸酸地. 心諗不妙. 中伏.我還抱抱著絲絲的希望, 我還有牛肉和溫泉蛋.. 洋葱沒食牛肉, 是燒的. SLICE 到一小小粒.. 望落去都燒得OK. 5 -6成熟. 食落去OK. 不過, 可能切得好細粒. 無乜牛肉味. 燒烤味... 有.. 居然不在牛肉里... 在溫泉蛋... 唉..點解..... 點解...燒烤的燶 HI到了溫泉蛋.. 我的蛋帶了苦燶味...只有洋葱是沒有問題...LAST , 飯. 日本野. 飯係十

不多講了. 開始.

我還抱抱著絲絲的希望, 我還有牛肉和溫泉蛋.. 洋葱沒食

點解..... 點解...

LAST , 飯. 日本野. 飯係十分重要的. 一碗好的白飯可以空口飯, 沒餸都可以. 我曾經食過.香港有人做到, 也不是什麼酒店呀個D地方

呢度唔知係唔係專做拉面. 希望大廚能去了解多點日本飯.

講地方環境, 都很似日本的. 地方小小, 位少少. 迫的但有日本風味.

2015-10-24
  • 沒法提供
2015-10-23
龍亭雖作日式包裝,內裡感覺卻像是港式食店,有拉麵有飯有小食,種類繁多,還有午市自選配搭套餐,很適合花心的香港人,但心中已響起警號。我叫的是竹炭胡麻黑蒜油拉麵(硬麵,濃湯) ,友人叫了元祖豚骨拉麵(普通麵,濃湯) ,套餐配炸雞和蟹子飯糰。先說好的,小食甚為出色,除了炸雞肥的部分較多,飯糰亦會散開,但味道真的不錯。至於拉麵,可謂慘不忍睹。雖點了濃湯,但很稠很"杰", 卻非味濃,亦無香可言,味道平平。感覺我的拉麵是芝麻糊撈麵,很難吃,友人的麵亦被稱之為杏仁糊撈麵。當然麵能掛這麼稠的湯。喜愛濃味的我,這次並無喝下所有湯底。我知道對於這樣的平民麵店,不應要求過高,但我不會再吃這裡的拉麵。不知道其他拉麵質素如何,看Openrice上也有不少好評,相信未必全屬打手所為。為何質素如此參差,是否午市套餐的錯?無論如何,小食是值得欣賞的,二人吃飯一百元有找,也算相宜,可以再來吃小食和飯,拉麵則免了。

2015-10-23
HK$50 (午餐)