餐廳: 千両 (世紀廣場)
資訊:

2023-03-01 1105 瀏覽
千両的壽司🍣係連鎖店中屬於高質,今日到中環想吃壽司二話不說便想起他,午市十分多人,等了12張枱才能入座。特別一提係店員見到我抱住小朋友,仲安排張櫈俾我坐住等,真係好!卷物方面十分推介特式呑拿魚卷🍣和廣島蠔卷🦪。特式呑拿魚卷用上赤身,中拖羅和大拖羅,包入青瓜和醃製黃瓜,有肥美又爽脆的口感。廣島蠔卷的蠔頗大,炸蠔做得十分美味,香脆可口。壽司叫了兩款時令的真鯛,辣味三文魚,螺片,左口魚邊和醬油漬赤身。真鯛魚十分鮮美,一款配上鮟鱇魚肝,另一款配上胡麻醬,兩款都十分好味,大推!其餘款式都是每次都會叫的壽司,不會失望😊

2023-03-01
2022-08-22 1148 瀏覽
今天想吃日本菜,又有兩張美心券,一於到千両食午餐。由於友人拎位,一去到就坐低。但12點半時門口都有不少人等位,所以想食應該要12點到了。叫了兩客壽司十件set,二百幾蚊左右。他的沙律有魷魚和秋葵,魷魚煙煙韌韌配上芝麻醬,又幾配合。海膽鮮甜,每一塊也很完整,沒有已溶了一Pat的樣子。拖羅亦很肥美,可惜都是有根的,不過不算多。油甘魚很好食,油脂充足,很有光澤。其餘的魚也很鮮甜。這個份量和質素的壽司性價比很高, 10分推介!
叫了兩客壽司十件set,二百幾蚊左右。

2022-08-07 687 瀏覽
中環食午飯嘅一大特色係「爭分奪秒」,只要差不多到12點,就一定要決定好去邊度食,然後即刻行動,否則過左12:30真係有排等。今次因為做嘢遲左出動,索性等到2:30先悠閑踱步到千両。全場得返兩三枱客,點左個午市壽司set,唔算特別出彩,叫做不過不失,勝在坐得舒服夠hea。
2021-09-11 1257 瀏覽
剛剛過了最繁忙的午餐時間, 只是想食個下午茶消磨時間, 在沒有人流慢慢的在選擇喜歡的美味壽司.除了叫壽司之外也點了蠔之類的食物, 烤蠔的美味在於肥大的蠔裡面的汁被濃縮, 海入面的生命精華.壽司也做得出色, 只是比一般壽司貴不到一倍的價錢食到這等美味相當值得. 尤其在不用等候的時刻.
2021-08-31
  • 壽司
2021-09-02 876 瀏覽
公司清假就順手約保險朋友仔傾吓保險事項約咗佢喺中環嘅千両食個午餐嘩一睇個餐牌都覺得唔平喎果然係中環區諗住散嗌嘅,但係諗睇落好似叫餐抵啲我同朋友仔每人都各自嗌咗一份午餐午餐得兩個😁一個係烏冬餐一個係10件壽司餐見到啲壽司都覺得好新鮮👍🏻👍🏻每件魚生啲肉同飯嘅比例係六比四,正丫😋佢仲有海膽壽司,所以加埋環境我覺得都可以接受嘅二百幾蚊一個餐同埋佢個燉蛋入邊係一隻蝦同埋一粒帶子果然唔係普通嘅燉蛋👍🏻😋
公司清假
就順手約保險朋友仔傾吓保險事項
約咗佢喺中環嘅千両食個午餐
嘩一睇個餐牌都覺得唔平喎
果然係中環區
諗住散嗌嘅,但係諗睇落好似叫餐抵啲
我同朋友仔每人都各自嗌咗一份午餐
午餐得兩個😁
一個係烏冬餐一個係10件壽司
見到啲壽司都覺得好新鮮👍🏻👍🏻
每件魚生啲肉同飯嘅比例係六比四,正丫😋
同埋佢個燉蛋入邊係一隻蝦同埋一粒帶子
果然唔係普通嘅燉蛋👍🏻😋

2021-09-01
2021-08-14 614 瀏覽
This is not only overpriced but poorly run. While there are a lot of staff, nobody seems to know what they are doing. I ordered hot sake but waited 15 minutes and had to ask twice for it to be served; it came halfway through my meal.  The sushi is "just okay" but certainly not worth the price.  What was just as irritating is that the restaurant does not offer wi-fi so if you're planning to have a quiet meal while reading on your phone, you can forget about it.  I simply do not understand establishments that do not provide wi-fi for their customers.  In 2021, wi-fi is as essential for a guest as electricity.

There are many other places in Central for sushi so give this a miss.
2021-08-13
2021-01-05 1562 瀏覽
世紀廣場裝修後,首次光臨,食了一個愉快以滿足的午餐。2020年12月31日,吃的最後一餐午餐,當然要吃的好。一個人來到裝修好的世紀廣場千両,這裏的午餐餐牌和其他地方有點不同。例如太古的千両一個午餐大概$150至$200,世紀廣場的千兩一個午餐就要$200起. 但是我覺得物有所值,因為滿有驚喜, 食材豐富而且10分新鮮. 我叫了北海丼,海膽極鮮甜,帶子份量好多而且好軟滑好Juicy。 簡單講就係好正,必定會返去再食。
世紀廣場裝修後,首次光臨,食了一個愉快以滿足的午餐。

2019-11-24 2256 瀏覽
其實之前食過千兩都已經有唔好嘅經驗,好耐之前食過IFC分店叫咗個刺身拼盤遲遲都唔上,一上啲蝦唔新鮮都算但竟然連蝦腸都未挑! 條蝦腸粗過條牙線,我都唔知可以點食!所以之後一直都冇食過千兩。諗住再俾多次機會試吓啦,點知都極為失望。當日唔使排隊一上去即入。見到有大toro壽司,睇落個樣好吸引,點知原來個樣係信唔過㗎! 拖羅條邊嘅油脂部份咬都咬唔到! 個感覺都幾嘔心。我真係對佢哋冇期望。如果以後有人話要去食千兩,我諗我淨係會叫手卷食。
2019-11-05
2019-07-14 1540 瀏覽
This is such a delight and happy afternoon, as I have an early day off and kind of a half day work. I just cant believe how happy I was in that moment. great! let's do something funny today.I realized I went to this restaurant sometime ago with client and now I bring friend to here. We ordered assort sushi and mixed it like a set of lunch boxes with full of fun. and I had ordered a drink Plum drink something like that. Sushi are great enough and fresh! tasty and good quality. You order now and m

We ordered assort sushi and mixed it like a set of lunch boxes with full of fun. and I had ordered a drink Plum drink something like that. Sushi are great enough and fresh! tasty and good quality. You order now and make it at once. super nice service. The drink I had was fantastic and unbelievable. I couldn't imagine this restaurant could be a good afternoon tea style.

This is such a lovely meal experience.
Staff are very helpful and nice!
Hygiene and area are comfortable and clean!
Value are very reasonable
2019-05-29
2019-06-28 1321 瀏覽
上班族最頭痛亦都最期待既就係每日既lunch time食咩好😆其實日日出街食,高糖高鹽高脂真係好唔健康,所以間唔中都會食下日本餐,食下壽司好似會健康啲🤣所以今日又到日本餐日,就選擇左千両。中環既物價高就個個都知,食個沙律都7、80蚊,相比之下,千両既午餐套餐都係90幾蚊(未加一),但有齊前菜、主食、飲品,性價比就高好多呢個lunch set有個壽司🍣拼盤配天婦羅烏冬。壽司🍣十分新鮮,刺身唔會有雪味,食落鮮甜👍🏻天婦羅🍤都炸得岩岩好,上菜時仲見到有煙,係岩岩炸起,熱辣辣烏冬係日本讚岐烏冬,食落好滑又彈牙,唔係普通食落成口粉漿既烏冬👋🏻食到超滿足

2019-06-26
2019-06-25 1047 瀏覽
今日lunch 本身約左個朋友去堅尼地城食野,點知臨放lunch前要開會,12:40pm先出返尼,唯有近近地留返係中環食。醒起之前續千兩會員有張coupon未用(食$200 free$100),6月底到期,所以就去左食。臨離開office,用千兩app拎左飛,所以去到都唔洗等好耐,好快就到我地,今日仲有卡位坐。不過我地其實鍾意坐bar table多d,因為可以自助斟水點左以下食物:我食過最滑最滑最滑嘅蒸蛋,仲好鮮甜,強烈建議大家試試啊!麵豉湯,不過不失啦,純粹滿足想飲湯嘅慾望。辣味三文魚軍艦,少少辣,惹味。炙牛油赤海蝦,大大隻。另一隻係黑松露海蝦。厚燒甜蛋,好味,唔係死實實嗰種。卷物,都好味,不過價錢偏貴,可以不食。重點!!!清酒煮蜆,好好味!個湯(汁?)有少少酒味加埋蜆肉嘅清甜,無得頂再尼甜品,雲尼拿雪糕配暖暖地brownie, 一流😻😻

點左以下食物:

我食過最滑最滑最滑嘅蒸蛋,仲好鮮甜,強烈建議大家試試啊!
千兩海鮮燉蛋

麵豉湯,不過不失啦,純粹滿足想飲湯嘅慾望。
麵豉湯

辣味三文魚軍艦,少少辣,惹味。
辣味三文魚軍艦

炙牛油赤海蝦,大大隻。另一隻係黑松露海蝦。
炙燒牛油珍寶赤海蝦

厚燒甜蛋,好味,唔係死實實嗰種。
千兩日本厚燒甜蛋

卷物,都好味,不過價錢偏貴,可以不食。
炙燒和牛櫻花蝦卷

牛油清酒煮蜆

再尼甜品,雲尼拿雪糕配暖暖地brownie, 一流😻😻
朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕

千兩日本厚燒甜蛋
炙燒和牛櫻花蝦卷
朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕
2019-05-27 859 瀏覽
試過五六間千兩,呢一間分店最好食!❤️同埋呢一間客人唔會太多,唔會似IFC等咁耐有一次喺IFC等左個半鐘 😭 可能因為呢一間餐廳泊車冇咁方便,又冇泊車優惠啦三文魚腩 — 睇幅圖都睇到有幾肥美啦,唔使講🤭油金魚 — 新鮮,都OK炙燒左口魚 — 左口魚通常要加上炙燒,令到油份既香味更突出,好好味甜蝦 — 好大隻,鮮甜帆立貝 — 你睇下!半邊帆立貝大過壽司飯呀!帆立貝味道重,呢個真係最最最最最愛軟殼蟹手卷 — 每次嚟到必食!軟殻蟹通常都會新鮮炸,放入口嘅時候,軟殻蟹仲係熱辣辣,紫菜好脆👏🏻好滿足嘅一餐
試過五六間千兩,呢一間分店最好食!❤️
同埋呢一間客人唔會太多,唔會似IFC等咁耐

三文魚腩 — 睇幅圖都睇到有幾肥美啦,唔使講🤭
油金魚 — 新鮮,都OK
甜蝦 — 好大隻,鮮甜

好滿足嘅一餐

之前看過好像挺多分店,看名字也以為會很好吃,而且好多人在等位應該不會差。。。。。。。。結果真的是有點失望,,,。。三文魚很不好吃,肉質是棉的,叫了刺身和壽司都是不好吃,只有鰻魚壽司好吃,口感好,甜蝦不錯,串燒不過不失吧,雞翼還可以,就是太咸了,另外服務態度挺好的。但食物整體水平不行,不會再來。。。。。。一星給鰻魚,一星給環境。,。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
三文魚很不好吃,肉質是棉的,叫了刺身壽司都是不好吃,只有鰻魚壽司好吃,口感好,甜蝦不錯,串燒不過不失吧,雞翼還可以,就是太咸了,另外服務態度挺好的。但食物整體水平不行,不會再來。。。。。。一星給鰻魚,一星給環境。,。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2019-04-28 332 瀏覽
今晚係ifc行完街唔太肚餓,又唔想咁快返屋企,就去左千両食sushi!我地7點半左右去到,等左一陣就入得,雖然我地坐迴轉位,不過落order都好快有人招呼,好快就有得食,唔錯!先叫左個三文魚壽司(2件)同他他牛壽司(2件),三文魚壽司都幾新鮮,他他牛壽司就有D靭。然後黎個牛油清酒煮蜆,都算份量足夠,但味道一般,有D有沙。飛魚子壽司,不過不失。加州卷,足料,尤其個牛油果,口感唔錯!芥末八爪魚壽司,無咩特別。

三文魚壽司及他他牛壽司

然後黎個牛油清酒煮蜆,都算份量足夠,但味道一般,有D有沙。
牛油清酒煮蜆

飛魚子壽司,不過不失。
飛魚子壽司

加州卷,足料,尤其個牛油果,口感唔錯!
加州卷

芥末八爪魚壽司,無咩特別。

芥末八爪魚壽司
2019-04-26
加州卷
2019-04-08 428 瀏覽
回說早輪我都係去咗1次千兩壽司, 由於上次個感覺真係唔錯所以今次我都會再選多一次留頭. 今次選嘅原因同目的好簡單因爲要同個客傾偈食飯接近同上次差唔多嘅格局。 噉當然啦,我又唔想行咁遠,隻腳都會攰架嘛,行到咁遠,我肯定唔制啦. 所以今次我選擇去左中環另一間嘅千兩壽司,佢哋嗰度有升降機直接上唔錯。今次諗住幾好過到嚟唔使等位直接有得坐,非常好因爲我早左到所以可以有时间睇下个餐牌, 睇下有啲咩特选食嘛, 睇下有啲乜精选嘅新鲜食材 , 因为佢哋话有筑地直送嘅食材, SO我想了解下详情。LUNCH TIME嘅時候侍應有禮有耐心,積極仲會同你開埋CHAIR,誒真係唔錯。呢個男經理值得加分。基於上次嘅經驗啦我就,會叫返嗰個壽司拼盤係兩千兩嘅壽司拼盤!! 因為樣樣都有啲,同我念念下嘅時候,唔多唔少都總會中一樣啱食嘅嘢啊,thay why 可以再encall因為真係好多款式。今次有個好奇怪嘅事情,就係我發現咗點解這間千両壽司係有一個,hot food menu食物嘅服務,,,,嘅即係話,你可以叫一燒物,去畀自己食,但係上一次就冇,熱食呢個餐牌噉我瞭解之下就發現原來唔係間間都有囉...噉所以今次一定要嚟這間
今次有個好奇怪嘅事情,就係我發現咗點解這間千両壽司係有一個,hot food menu食物嘅服務,,,,嘅即係話,你可以叫一燒物,去畀自己食,但係上一次就冇,熱食呢個餐牌噉我瞭解之下就發現原來唔係間間都有囉...噉所以今次一定要嚟這間中環嘅先行壽司食一食佢試下佢是什麼底子。
最主要今次想提到嘅就係個銀鱈魚,燒銀鱈魚!!!  因為一般嚟講出邊都會個價錢嗌到好高...同埋會比較乾身冇汁嘅,噉但係今次千兩壽司唔同,真係畀咗個驚喜我。
話說一嚟到嘅時候熱辣辣嘅仲有啲,蛋黃醬喺隔籬。我個人比較古怪我加片檸檬,女經理佢即刻攞畀我我覺得感覺非常之好。
咬落去份人說依度係多汁,有肉彈牙,同埋塊皮同肉係好好特別就煮得,因為塊皮呢係燒到乾而肉身都係濕濕佢呢種噉樣嘅層次兩個加埋真係好得意。同埋塊皮呢一搣佢嘅時候哩都係會成塊起左出嚟係唔使我咁,唔洗我浪費時間去處理。well done!
如果方面都唔算多同埋好簡單就可以清除,所以令到我好快就可以出條魚。
壽司拼盤嘅吞拿魚誒非常之咁新鮮彈牙,又冇根,同埋個魚生個紋路非常之順,我覺得係頂級嘅食材,真係好多謝。
佢哋嘅八爪魚壽司都唔錯,非常之大塊同埋係,有肉地嘅雖然我好少食但係始終都要嗌返畀個客,如果客都讚話佢嘅味道非常之好。

基本嘢佢個格局例如裝修同環境,都係大致一樣我唔重複喺度講出嚟喇,最想講嘅就係呢個地方非常之好嘅氣氛,環境清潔食物質素非常之好非常之高同事,佢喺中環呢個咁黃金嘅地段,價錢係非常之合理同埋應付得到真係嚟多次我都願啊。
2019-04-08
  • 燒銀鱈魚