2012-03-11 1328 瀏覽
12月13日, 因為夜晚睇戲想食下小食, 所以晚飯就搵d唔係咁full嘅野食~ 諗起食常餐就會啱啱好, 就嚟咗呢間以北海道牛乳炒蛋出名嘅港日式茶餐廳~ 我地之前食過中環嘅, 食物特別之餘味道都唔錯, 今晚試下佢地嘅第一分店先~::: 北海道套餐 ::: $36 + $2正常地呢個全店推介套餐我地唔可以唔叫, 上次我地都有食~ 炒蛋同樣地都係以滑見稱, 個滑溜感真係一切開個蛋就有d蛋醬流出嚟~ 蛋味十分豐富, 不過都係唔係好食得出牛乳味. 火腿好似比之前細塊咗, 味道都係一塊普通火腿咁, 唔算特別. 要讚下厚多士嘅牛油一d都唔孤寒, 仲搽得好均勻, 牛油味豐富嘅多士更加出色, 麵包夠香, 不過唔夠脆. 叉燒通粉嘅叉燒明顯份量少咗, 亦比較細粒, 味道同燒味店嘅差唔多. 要讚嘅始終係佢嘅湯底, 好夠thick好似忌廉湯, 味道真係十分濃郁, 一路食通粉一路飲埋d湯一滴不漏~凍咖啡應該都加咗北海道牛乳, 咖啡味道幾夠, 奶味都好足, 幾平衡, 唔錯~::: 公司三文治 ::: $35本身唔想食多一個餐咁飽, 就揀個小食食啦~ 以為呢個公司三文治係細細件, 唔慌大得去邊, 點知嚟到先知大件事!

::: 北海道套餐 ::: $36 + $2

::: 公司三文治 ::: $35
本身唔想食多一個餐咁飽, 就揀個小食食啦~ 以為呢個公司三文治係細細件, 唔慌大得去邊, 點知嚟到先知大件事! 嘩堆到成個蛋糕咁, 份量直頭拍得住成個餐! 多士係厚切唔在講, 炒蛋都成兩寸厚, 加埋已經堆到成座山~ 仲要加埋叉燒、火腿、午餐肉同芝士, 真係一個大雜燴咁~ 啖啖肉你都咪話唔滯… 但係真係好充實, 真材實料, 蛋味肉味芝士乜都有~ 不過多士都係唔係好夠脆, 烘燶多少少會更好. 呢個份量真係足2人食~

今次誤打誤撞之下食到個咁好食嘅公司三文治, 超級驚喜~ 不過服務係需要改善嘅, 唔係太識得做, 收銀手腳又慢~
火腿炒蛋
2011-12-13
牛油搽得均勻
公司三文治
2012-01-28 601 瀏覽
久久之前常常來牧場餐廳...總被某些食物吸引著往往門前總是堆滿人群...受到極多支持者的擁戴這天不少人被玻璃上的告示弄呆了...原來此分店快將結業雖然只是形容為搬遷...但還未看到新店正式開幕...始終未有定案店方也在努力物色新地方...期望在不久的將來能再在銅鑼灣遇上它 12時後供應 $39小樽叉燒飯北海道咖啡或茶 12時後供應 $38火腿雙蛋 另加蘑菇片 $5叉燒湯意粉 轉 通粉牛油多士北海道咖啡或茶一直都喜歡吃這裡的叉燒飯...總是愈吃愈想吃...停也停不了隔了一段時間沒來...差點忘了這個獨特的味道第一口...驚嘆不已...再一口...回憶擁現...原來心底仍是愛著它叉燒肉厚軟滑...配上特製的燒汁...其甜無比太陽蛋熟成度精準...吃掉滑溜蛋白...留一點蛋黃汁伴飯...更爽這裡的秘密...當然是那枝芝麻油...實在是超棒的魔法棒一滴就如下了魔法...令人難以不愛幾滴就像下了魔咒...讓人難以抗拒湯通粉...主角其實是那個忌廉湯香滑濃郁...那種清甜不常遇到叉燒味道亦是那麼出眾...當然滿意唯那個通粉略嫌過硬...湯汁只掛外還沒吸進內...不夠好蘑菇片選材特別...沒加錯炒
久久之前常常來牧場餐廳...總被某些食物吸引著
往往門前總是堆滿人群...受到極多支持者的擁戴

這天不少人被玻璃上的告示弄呆了...原來此分店快將結業
店方也在努力物色新地方...期望在不久的將來能再在銅鑼灣遇上它[小樽叉燒飯套餐] 12時後供應 $39
北海道咖啡或茶 [北海道套餐] 12時後供應 $38
火腿雙蛋 [太陽蛋,反蛋或炒蛋]
另加蘑菇片 $5
叉燒味道亦是那麼出眾...當然滿意
唯那個通粉略嫌過硬...湯汁只掛外還沒吸進內...不夠好
叉燒湯意粉 轉 通粉
蘑菇片選材特別...沒加錯
炒蛋仍是幼滑有致...生熟程度剛好...蛋汁流走其中...水準保持
多士厚薄適中...烤得香脆鬆化...帶牛油香...甚是好吃
火腿炒蛋,牛油多士,蘑菇片
北海道咖啡是此店特色之一...當然選定了它

經歷變遷 期盼牧場仍能堅強留守
2012-01-21
芝麻油
2011-11-17 362 瀏覽
星期日同女友去CWB北海道牧場餐廳,到達時大約2點半,不用排隊就可以入座,叫左一個餐,有叉燒意粉,多士,2塊火腿+蛋,蛋可以選擇太陽蛋或反蛋(即係2邊有有煎,但都有蛋黃流出的),或炒蛋,我地當然要炒蛋啦,本身個餐係$36,但女友想試熱北海道牛奶,要加$4,所以呢個餐盛惠$40叉燒意粉有香草味,湯底係忌廉湯,值得一讚多士都大塊,不過食左先記得影相,哈哈哈哈火腿就一般啦炒蛋都算滑,當然比佐敦的澳洲牛奶還差點啦,但都唔錯牛奶都不俗,夠滑另外都有叫一個磨菇腸仔庵列,餐牌上推介的,但小弟就覺得一般,盛惠$30有一大塊多士,蛋唔滑,腸仔係細條的芝士腸切開的,用廚師雞肉腸應該更好
叉燒意粉有香草味,湯底係忌廉湯,值得一讚
多士都大塊,不過食左先記得影相,哈哈哈哈
火腿就一般啦
炒蛋都算滑,當然比佐敦的澳洲牛奶還差點啦,但都唔錯
牛奶都不俗,夠滑

2011-11-13
2011-10-30 290 瀏覽
寫食評一向會附上相片, 但今次不必了, 全因想談的只是服務.這天放工後要到銅鑼灣做gym, 因約了教練8時, 到達CWB才6時半, 知道餐廳這個時候應該不太多人, 想有一點米飯下肚才做運動, 決定來個叉燒煎蛋飯.餐廳半滿, 最入一張枱剛有客人離開, 其餘的枱也有人坐, 雖然不太喜歡最入的那一張枱, 但也先坐下. 未點餐見有其他枱的人走, 所以搬過去.是一張在餐廳正中的枱, 我動身後坐下, 那侍應姐姐說這張枱很大風(因在冷氣機下), 我回應說我不想坐那處; 那侍應姐姐便黑面.去過這裡便知, 最入那張枱只可坐3個人(因一邊泊牆), 中間位置的枱可坐4個人; 如果那時是繁忙時間, 當然我不會'亂動', 實際情況亦不容許我想轉枱就轉枱啦. 當時餐廳外並沒有人等位, 亦未見有新客進入.我帶同上一張枱已給我的餐具, 轉坐到中間枱的位置後, 她便執拾上一枱客人的東西, 她抺枱時好像很急趕似的, 連那份用餐紙包好的刀叉也從紙中掃出來, 跌出枱上不止, 還把整個menu座也壓在叉子上....我想叫這位侍應姐姐換過另一隻叉給我, 但... 見到她氣急敗壞的樣子, 也不要再煩她好了. 我自己拿濕紙巾

我想叫這位侍應姐姐換過另一隻叉給我, 但... 見到她氣急敗壞的樣子, 也不要再煩她好了. 我自己拿濕紙巾出來抺.

叫餐的時候, 我囑咐叉燒要不燶及不肥, 她又面有難色, 說很難保證... 說了一堆話. 我回應因有一次吃到很燶及肥的, 切走之後得番半份叉燒.
之前幾次我也有相同要求, 侍應也沒有給我聽這麼多說話.

有一枱客(3個人)全部叫凍飲, 那位姐姐從水吧出口想一次過拿三杯飲品, 怎料跣手跌了一杯, 冰粒跌在她身上... 一地也是冰粒. 然後她很緊張地抺身上的冰水. 其實有圍裙.. 使唔使咁大反應?

這一切看在我眼裡真的有點可笑, 不是幸災樂禍的笑, 而是, 體現了一個小道理: 怎樣的人說怎樣的話, 怎樣的人做出怎樣的事.

餐廳有幾大? 分開兩次拿該三杯凍飲便不會弄得自己這樣狼狽. 我聽到她叫水吧同事補番啲冰落杯嘢飲... 唔係嘛? 我覺得應該從新整一杯.
(當然, 因為佢一個人嘅失誤, 咁樣就對餐廳及水吧同事唔公平!)

一向也喜歡這裡的食物: 平, 靚, 正, 快 ; 但那晚真的吃不知味, 就是因為一個咁樣嘅餐廳員工.

結尾更精彩: 餐廳一路有人走但入來的人也不多, 我由頭到尾自己一個人坐一張枱, 諗住食晒碟飯後飲埋杯檸茶走啦, 果位侍應姐姐走來收走我個碟, 真的很奇怪, 這張枱在餐廳中央位置, 我坐靠內一邊, 她收碟時, 把手從我的左邊伸過來, 當時我正飲緊杯檸茶, 佢就喺我杯下及直立的餐牌嘅中間位置攞嘢, 我好驚佢掂到我(尤其是見識過佢之前啲"卓越表現"), 攪到我要就住嚟飲. 早知佢要咁高難度角度收碟, 我寧願唔飲住!

嘜我張枱其餘三邊有人坐咩? 唔係唔俾你收, 但點解唔响另外三邊, 不騷擾到人客嘅情況下收嘢? 係有心或無意?

就係因為呢個細節令我覺得要上來寫, 因為我亦有另一個類似經驗: 在尖咀該個收費不便宜的連鎖茶餐廳, 那次跟同事(共7至8人)縮在小圓枱lunch, 食物陸續上的時候, 一個侍應想從較窄(兩人坐得較密及正進食中)的一邊上菜, 但另一個看來是經理指示他要多走一步從較鬆動(坐得較疏, 未有得食)的位置上菜, 盡量做不干擾客人的事, 我好impressed!!

最後想說的是, 儘管今次在這裡有過這一次不快經歷, 我還是很喜歡這裡的食物! 理解人會有脾氣, 但咁樣不單止對工作冇幫助, 得失客人之餘更將那些負能量反射到自己身上! 你話幾無謂!

2011-10-24
2011-08-18 219 瀏覽
今天和S小姐在銅鑼灣逛街時,S小姐突然送了我一份小禮物,物輕情意重,為表謝意,原本想和S小姐嚐點新口味,不過S小姐卻希望吃茶餐,最後S小姐提到新會道,但卻說不出餐廳名字,最後終於讓我想起來,原來S小姐想吃的是「北海道牧場餐廳」也有很久一段時間沒光顧過「北海道牧場餐廳」了,今次再臨,仍舊坐到店內最入靠麵的位置。大家也簡單看了看餐牌,最後我們一同點了北海道套餐,北海道其實與一般茶餐廳的常餐無異,包括火腿煎雙蛋,湯粉,多士以及一杯餐飲,不過標榜湯粉用上日本湯,餐飲似是標明用上北海道牛奶沖調,相信因此而冠上北海道之名。S小姐一向忌蛋黃,因此必定要了反蛋,我的理論則是吃這個茶餐,就正正為了炒蛋,因此必選炒蛋無疑。另外S小姐多士亦特別要走油,而我們同樣點了叉燒湯通粉。火腿煎雙蛋(太陽蛋,反蛋或炒蛋)‧牛油多士我們火腿蛋賣相般,最好的要數多士烘得有些深坑紋,很是搶眼。S小姐的反蛋蛋白中混有黃色的蛋黃,明顯是最少有一只蛋黃煎時弄穿了,嚴格來說不能收貨,不過S小姐不計較就是了。而我的炒蛋份量不大,而且看得出有頗多蛋汁。火腿一向也是雞肋,沒什麼特別可言,炒蛋方面,吃起來還算香滑,不過收蛋汁一步似乎久了點火
北海道牧場餐廳

火腿煎雙蛋(太陽蛋,反蛋或炒蛋)‧牛油多士
火腿‧反蛋‧多士(走牛油)
火腿‧炒蛋‧牛油多士
炒蛋

而我的炒蛋份量不大,而且看得出有頗多蛋汁。火腿一向也是雞肋,沒什麼特別可言,炒蛋方面,吃起來還算香滑,不過收蛋汁一步似乎久了點火喉,蛋汁頗多,相對來說未夠完美,印象中,似乎與炒蛋老大哥澳洲牛奶公司的仍有些少差距。S小姐吃其反蛋,應該是有一只蛋黃穿了,但見S小姐吃過蛋白後,將餘下的一只蛋黃放上多士,挑破蛋黃來吃,而且更喜歡對我的炒蛋「分甘同味」,這樣說不定她吃蛋黃比我還多。

多士夠厚度,牛油塗得不薄,烘得很夠鬆脆,吃起來味道不俗。

叉燒日本湯通粉
特別註明用上日本湯,令人頗感興趣的叉燒湯通終於來了。驟眼看,湯看起來呈奶黃色,比一般茶餐廳的來得濃郁,亦有頗多叉燒,而且叉燒似是用汁醬再爆炒過的樣子,看起來頗為惹味,賣相很是吸引。

先吃了一件叉燒,叉燒瘦中帶肥,而且確是經過爆炒,吃起來感覺更新鮮惹味,與一般茶餐廳奉上放涼了的叉燒優勝多了。再吃通粉,通粉是一般沒坑紋的,煮的軟硬得宜,而所謂的日本湯(是否真是日本湯實在無法考究)不過味道確較一般茶餐廳的湯粉的湯底要濃,味道亦勝上一籌,這碟叉燒日本湯通粉令人頗有驚喜。

北海道奶茶
熱奶茶
熱奶茶多奶
我和S小姐均點了北海道奶茶,顧名思義,我會想這杯奶茶是用北海道牛乳沖調的,這想法相信不太過份吧!S小姐知道我喝奶茶一向多奶,笑說人家會以為我貪圖那些北海道牛乳云云!

說回奶茶本身,我那杯多奶,茶色固然比較奇特,但S小姐一杯茶,茶色也未特別漂亮(曾聽過傳聞,用淡奶沖調的奶茶茶色較用牛奶的好,是否屬實,小弟未有研究,但亦可以側面推敲出這裡用北海道牛乳沖調茶品並非幻想)

奶茶入口香滑,味道有很濃郁的奶香,不過茶味沒有完全被掩蓋,我自己覺得味道不俗,而S小姐也對這杯奶茶頗為滿意。

「北海道牧場餐廳」位處寧靜的新會道,不知是否開業久了,加上店內裝修多用上米白色,給人有種殘舊的感覺。侍應服務良好,親切有禮。食物方面,茶餐中的炒蛋及煎蛋似要再下功夫,但叉燒日本湯通粉卻又能突圍而出,令人留下印象;茶品方面亦有其特色!以三十六個大洋的價錢,雖然不算便宜,不過亦值得一眾「茶餐同好會」的食友品嚐品嚐的。

肚子填飽了,腦子卻充斥著「蛋黃疑問,飢餓不已」。今次和S小姐吃茶餐,才知道S小姐雖愛吃炒蛋,卻又因健康理由點了反蛋,結果最後繞了一大個圈子,還是把一個蛋黃吃了,那為什麼就不點自己喜歡吃的炒蛋呢?不過我有自知之明,沒再去細想了,反正漂亮的女孩子的心思,豈是我這凡夫俗子可以參透的呢!

Berlin
熱奶茶
熱奶茶多奶
北海道牧場餐廳
2011-07-20 97 瀏覽
早前友人說帶我去食好正既套餐, 強調又平又好味, 身為「為食妹」既我, 難道銅鑼灣有HIDDEN GEM 我唔知?來到時方知是我想試已久的北海道牧場餐廳. 還記得上次到中環分店, 正正是年初三休息, 被迫吃了閉門羹 ! 這次來到, 亳不猶豫點了以下名物: 北海道套餐: 包括火腿炒蛋(或煎蛋) + 厚多士+ 叉燒通粉 (或意粉).炒蛋外表雖平平無其, 但可能用上牛奶炒製的關係, 用叉微微分開後只見內裡非常水嫩幼滑, 蛋汁豐富, 與牛油厚多士同吃滋味一流. 而火腿竟然不是凍冰冰, 難得煎得金黃香口充滿生氣, 單吃此三竇已叫人滿足.叉燒通意粉: 坊間大部份茶餐廳吃到的叉燒 (包括佐敦 xx 公司) 都是硬瘦如柴, 經常懷疑是否隔夜貨色?! 但這裡真大可放心, 每塊叉燒都切得厚薄一致, 咬落軟硬適中, 味道略帶輕甜 不會一味死鹹, 後來才知是用上灣仔燒臘名店「再與」叉燒!! 對我來說已是驚喜! 通意粉亦沒有煮得如發水麵包般的過腍弊病, 湯底不是有否有上罐頭湯, 至少不會淡而無味, 已是交足功課! 呀 !! 各位還要記住加點枱上放有的日本麻油, 整碗湯粉會生息不少呢!不得不提, 友人

來到時方知是我想試已久的北海道牧場餐廳.

不得不提, 友人的一份餐中, 醒目將牛油多士改成奶醬格仔餅! (忘記拍照
) , 餅身香脆之餘, 店員亳不留手塗上大量粗粒花生醬, 多得從餅邊四周瀉出, 我亦急不及待吃一口, 明知爆肥度爆燈, 但如此美味的組合又同自己講: 減肥都係聽日先開始啦~

唯一要改善是那杯即磨咖啡, 店員說奶是分開上的, 但可惜只是普通花奶而已, 莫非此花奶來自北海道??
  • ]奶醬格仔餅
2011-07-17 58 瀏覽
今日相約了朋友去講座,話說我又中了美白日霜,我約了朋友係cwb等,順便去台灣美妝專門店取試用品.我們去完美妝店後,順便醫下個肚,朋友不停話好想食.她帶了我去一間叫北海道牧場餐廳.她話呢間好好食.仲好多人幫親,我們丁去到食店.今日有位,我們點埋同一個套餐.朋友唔飲奶.轉左檸茶.我覺得朋友無介紹錯.炒蛋好滑.原來加左牛奶去炒,牛奶選用3.6北海道牛奶真係好滑好好飲,多士比一般仲要厚,呢間好好味.價錢相對貴左d,要31元.服務都ok.店面唔大.感覺唔會太迫,環境都幾整潔,我覺得值得一試啦食物水準:我覺得唔錯.炒蛋好滑.比我食開大快活仲要好服務:我覺得ok店舖環境:尚算整潔,地方唔大.感覺唔會太迫價錢:位於cwb.價錢係貴d.物有所值幫親機會:下次同朋友再去cwb,都會再去地址:銅鑼灣新會道6-10號京城大廈地下B舖 .我無留意佢地址,在op找到地址:

食物水準:我覺得唔錯.炒蛋好滑.比我食開大快活仲要好

服務:我覺得ok

店舖環境:尚算整潔,地方唔大.感覺唔會太迫

價錢:位於cwb.價錢係貴d.物有所值

幫親機會:下次同朋友再去cwb,都會再去

地址:
2011-07-16
2011-07-02 45 瀏覽
其實我都幾鍾意食佢哋個炒蛋佢哋個炒蛋明顯已經跑贏"過多"人去o既澳洲牛奶,好夠滑 (仲未試過華星,冇得比較住)不過有時個炒蛋靚唔靚都有啲睇彩數以前幫襯得比較多宜家實在太抵唔住佢啲年輕店員成日黑口黑面,態度又唔好所以都少咗好多幫襯了. 讀到其他指其服務差o既comment都好有同感
其實我都幾鍾意食佢哋個炒蛋
不過有時個炒蛋靚唔靚都有啲睇彩數
以前幫襯得比較多
宜家實在太抵唔住佢啲年輕店員成日黑口黑面,態度又唔好

15 分鐘 (外賣自取)
2011-06-17 42 瀏覽
某日同友人黎試下...去到果陣已經好多人等緊位.....等左陣就入得..環境唔太大...ok迫....叫左個hokkaido set...飲凍朱仲有個日本叉燒通粉冇影.....炒蛋真係好好味....至於叉燒通粉冇乜特別....但呢度d凍朱好特別....杯野個面有勁多朱古力粉!!!
某日同友人黎試下...
去到果陣已經好多人等緊位.....
等左陣就入得..
環境唔太大...ok迫....

叫左個hokkaido set...飲凍朱
仲有個日本叉燒通粉冇影.....

炒蛋真係好好味....

至於叉燒通粉冇乜特別....
但呢度d凍朱好特別....杯野個面有勁多朱古力粉!!!
2011-05-04
2011-04-24 37 瀏覽
攞左一日大假處理完私務,就去左銅鑼灣搵朋友食個下午茶,咁佢介紹我嚟呢度食,佢話幾好食,平時要等好耐位,下午三點過到嚟還好,只等了一會就有位,坦白講D個環境就真係麻麻地,好迫,張枱又細,仲辛苦過坐茶餐廳。不過,嚟得呢度食都唔會預慢慢HEA啦!言歸正傳,我同朋友各人點了一個茶餐,我就要左杯奶茶,杯茶很滑,味道不俗,個餐整體來說味道都OK。不過,呢度可選擇的食品不多,我諗遇然經過試一次也可以,但不會常來光臨。

下午茶套餐
2010-12-20
下午茶套餐
2011-03-22 48 瀏覽
I've been here several times, to my detriment, and I have finally vowed to never return.The food is decent and the value is acceptable. The merits end there.The service is absolutely abysmal. In 4 years living in HK, I have never encountered such incompetency. If you're lucky, there will be two staff, who seem to be in some sort of trance, totally oblivious to any customers, loitering around the room. They will forget your order, bring you the wrong food, without the slightest apology, mind you,

The service is absolutely abysmal. In 4 years living in HK, I have never encountered such incompetency. If you're lucky, there will be two staff, who seem to be in some sort of trance, totally oblivious to any customers, loitering around the room. They will forget your order, bring you the wrong food, without the slightest apology, mind you, be rude in general and rarely respond to your frantic waves for their attention. I would be ashamed if I were the manager of this pathetic excuse for a restaurant.

It is not uncommon to wait 30 minutes for two fried eggs.

Do yourself a favor and go to a regular canteen instead. They may not have the Hokkaido milk, but you will at least be treated like a human being and the food will be just as good.
$35 (早餐)
星期一晚辦完事返港島區中途想試試呢一間身邊好多朋友都話好食o既餐廳。一入到o黎,見到有位諗住埋去,有個waiter過o黎,我以為佢帶我過去,點知,佢帶我去搭另一檯!!咩事呀????????????????? o下???個waiter答我,係因為呢個人就o黎走喎...??????????????我要搭o個張檯個男人起身埋單,於是就坐低o左睇一睇個餐牌...個茶餐,我估佢個內容應該都同澳牛華星呢o的一樣o既啦?咁點解佢要o係個叉燒湯意粉中間加「日本」兩隻字?Order呢一個茶餐..加o左$4要3.6牛乳..餐到了個牛奶實唔會出事啦個蛋就都食得出有少少牛奶味,但係淡o左少少個意粉就..我真心唔知佢日本o左邊part..港式叉燒,意粉就係普通意粉,湯就係普通味精湯..?!食緊o野o既時候..我長期俾1隻烏蠅圍繞住..點解有咁o既用餐環境?除o左佢個蛋係比較好一點之外,o野食就一般啦,但服務真係有待改善囉..

咩事呀?????????????????
o下???

Order呢一個茶餐..加o左$4要3.6牛乳..

餐到了
一個字:頂~
個牛奶實唔會出事啦

個蛋就都食得出有少少牛奶味,但係淡o左少少

2011-03-07
本人到此兩次,都有不快的經歷︰第一次31.1.11 (星期一) 同友人一起叫左兩個茶餐︰1)通粉湯的味道偏鹹,可以接受2)炒蛋的確好香奶味2) 加$6轉埋格仔餅,可以揀要奶油定係奶醬,好味3) 鹹牛炒蛋三文治︰蛋繼續係好食既,不過同鹹牛肉分開,如果一齊炒會更好食品質素算幾好,可以要光顧!!不過店中有個女仕應既態度好有問題(高高瘦瘦短髮女職員),我地點餐句句都有誚「唔該」,而佢竟然由頭到尾都只係聽到佢講幾個字︰「通粉定意粉?」「奶油定奶醬?」,初初以為佢唔識得笑,但係見到佢同店員之間係有講有笑既。第二次7.2.11 (初五) 去到門口見到幾個人排緊隊,我就企左一陣等叫位。今次有位女仕應(戴黑邊眼鏡短髮)出來,我就舉起兩隻手指叫兩位,突然有人從後行出打尖(38號),我就同個仕應講我黎先,佢臉部毫無表情,之後寫左張飛俾我(39號),乜反應都無,完全沒有打算處理。嘩!!!!今次真係好過份!!!!! 都係第一次食野遇到咁既對待!!!!!!如題,再好的食物遇上如此服務也等如垃圾北海道牧場餐廳 既老闆應該訓練下員工既服務態度!!!!!決定罷吃!!!
本人到此兩次,都有不快的經歷︰
第一次
31.1.11 (星期一) 同友人一起叫左兩個茶餐︰
1)通粉湯的味道偏鹹,可以接受
2)炒蛋的確好香奶味

2) 加$6轉埋格仔餅,可以揀要奶油定係奶醬,好味
3) 鹹牛炒蛋三文治︰蛋繼續係好食既
,不過同鹹牛肉分開,如果一齊炒會更好
食品質素算幾好,可以要光顧!!

第二次

如題,再好的食物遇上如此服務也等如垃圾
北海道牧場餐廳 既老闆應該訓練下員工既服務態度!!!!!

決定罷吃!!!
2011-02-07
2011-02-02 10 瀏覽
好耐無食啦!好彩八點几去無咩人等位!一入去都係勁大油煙味!兩個人分別叫左蛋冶同餐蛋冶,好快就有得食!餐蛋份蛋都係三吋咁厚呢!蛋味香但唔滑,牛油查得太多,食落比得蛋冶無咁流,食半份都飽!不過d egg有d濃野chi住係蛋入面
2011-02-01
2011-01-09 39 瀏覽
Every Saturday or Sunday I come here for brunch, because the food is delicious and the set prices are very reasonable. The downside of eating at Hokkaido is the regular queuing time of 10mins (customers have to go inside and get a number from the waitress inside), which can be especially torturous in warm weather and when the adjacent mini-bus stand is full of mini-buses with their engines on. Moreover, the tables are cramped, and if you're a party of two, you'll likely be sharing your table with one or two strangers - but hey, this is HK after all

If you don't mind the waiting time, cramped conditions and regular blunt, spaced-out waitresses, then this is the place to get your breakfast/brunch/lunch, especially after a night of drinking. The important thing is the food, and generally, after having come here over 10 times in 2010, and one time in 2011, the food quality is very good. My only critique is that at times the food can be a little salty - but for a set meal under $40, it's a great deal! You can also pay by Octopus which is always helpful.

Here is a look at their sets:
Set Meals
My Favorite Set: "Hokkaido Set"
BBQ Pork Macaroni
Coffee
Hokkaido offers nice, fluffy pre-buttered toast
, and the scrambled eggs are tasty too
! If you don't want toast, you can ask the waitress to give you waffles instead. The BBQ Pork usually tastes good, and you can ask for spaghetti or macaroni in soup.
2011-01-09
Set Meals
BBQ Pork Macaroni
Coffee
  • "Hokkaido Set"