店內有一張張很大的枱需要搭枱。於送餐時,姐姐給我的餐上有三粒冬菇,我以為冬菇是餐的配菜,我亦沒有留意到餐單可另加冬菇,因此並沒有為意姐姐送錯餐。直到同桌有加點冬菇的那位該男士發現他的餐少了冬菇向店員反映。而姐姐發現自己上菜時弄錯了,便跟該男士道歉,然后轉頭以惡的語氣跟我說 "你食咗人哋個餐" ,要我加翻八蚊。而我在細看餐單睇下發生咩事時,姐姐再次重覆"你食錯人地個餐,要加翻八蚊"。其實我不介意加$8試多一個餸,但姐姐的語氣極不友善,完全對自己送錯餐沒有半分歉意,反而惡人先告狀,好似我刻意食錯。唔想受氣既建議可以唔洗黎已 BLACKLIST
店內有一張張很大的枱需要搭枱。
" ,要我加翻八蚊。而我在細看餐單睇下發生咩事時
,姐姐再次重覆"你食錯人地個餐,要加翻八蚊
"。

唔想受氣既建議可以唔洗黎
已 BLACKLIST
2024-02-05
2023-11-14 1045 瀏覽
午餐時候去劉森記,12點已經坐滿九成人,生意幾好。Order咗薑蔥牛肉雲吞蝦子撈麵同埋羅漢果水,撈麵其實質量還好,蝦子撈麵好好食,好多蝦子,撈麵嘅味道好粥,但係又唔油,雲吞都幾足料蝦夠爽口,,唯獨牛肉真係用梳打粉「乸」得太過分,完全冇晒應有嘅質感同埋味道,希望真係可以改善。羅漢果水雖然淡淡地,但係感覺幾滋潤解渴,跟餐加$8幾抵。另外,辣椒醃蘿蔔仍然免費任食,喺香港其實已經好難得。老字號始終都係老字號,點都係有保證嘅一餐。
另外,辣椒醃蘿蔔仍然免費任食,喺香港其實已經好難得。
老字號始終都係老字號,點都係有保證嘅一餐。
薑蔥牛肉雲吞蝦子撈麵
2023-11-14
  • 蝦子撈麵
  • 酸蘿蔔
2023-09-10 1254 瀏覽
劉森記麵家,他們的炸醬撈麵簡直是絕世美味啊!一走進餐廳,就能聞到誘人的香氣,馬上讓你食指大動。先說說那麵條,煮得剛剛好,有嚼勁,每一根都能完美沾上那濃郁的炸醬。那炸醬可是餐廳獨家秘方,色澤鮮豔,味道濃郁香濃,一吃就讓人上癮!吃進嘴裡,那濃郁的豆醬和醬油香氣立刻彌漫開來,讓你為之迷醉。還有新鮮的蔬菜和豆芽,增加了口感,咬下去爽脆可口。劉森記麵家的炸醬撈麵份量絕對大啊!不管是一個人吃,還是和朋友分享,都能滿足你的味蕾,讓你吃得開心滿足。還有,他們的服務真是一流!服務員總是笑臉迎接客人,快速而親切地照顧每位顧客,讓你有種回家的感覺,真是溫暖又貼心。

2023-09-06 976 瀏覽
見網上咁多人吹捧呢間麵店,講到d麵超好味。今日中午就同細佬一齊去呢間麵店食嘢。鋪內人客唔多,只得十幾個人,因鋪內面積細,只放得幾張枱櫈。我同細佬都要同幾個人搭枱坐。仲要係膠櫈,坐得好迫,好唔舒服😟。我叫咗碗雲吞麵,細佬就叫咗個碟蝦子牛腩撈麵。先食雲吞,味道正常,但唔算超好食。麵唔太淋,又唔係特別爽口。湯底好淡。總之成碗麵好普通。唔好食🥵。根本唔值咁貴嘅價錢。細佬食果碟蝦子牛腩撈麵,話d汁超咸,牛腩又唔好食,食咗幾啖冇再食。總之,呢間麵鋪嘅嘢食其實好普通,絕冇網評到‘’天上有,地下冇‘’咁好食。水準麻麻。真係冇下次,絕對唔會再去食。普通嘢。☹️難食!
見網上咁多人吹捧呢間麵店,講到d麵超好味。
真係冇下次,絕對唔會再去食。
普通嘢。☹️難食!
$46蝦子撈麵:麵條夠彈牙,湯汁鮮美,撈麵配上煮熟嘅蝦仁,味道鮮甜爽脆,令人嘆為觀止。$54蝦子雲吞撈麵:咸鮮度剛剛好,雲吞肉質鮮嫩,蝦仁新鮮有彈性,湯汁香醇,令人回味無窮。

作為一個雲吞重度愛好者,吃過幾十家雲吞面了,把覺得還不錯的記錄一下,僅供參考。深水埗有兩家,這家是總店,環境比較差,建議去新店,兩家店相隔一個拐彎,而且呢,明顯新店人更多。點了三拼蝦子撈麵,配雲吞,水餃和魚片加配無糖可樂 腐乳菜心 一共一百塊 豐儉由人味道沒問題 挺好吃的 小店的蘿蔔也很好吃唯一問題是阿姨上雲吞的時候手指泡在了我的湯裡面有點崩潰 好在雲吞裡面的蝦仁新鮮其他的不錯 還是推薦大家去新店 好食 看起來設施也很新

點了三拼蝦子撈麵,配雲吞,水餃和魚片
加配無糖可樂 腐乳菜心 一共一百塊 豐儉由人

味道沒問題 挺好吃的 小店的蘿蔔也很好吃

其他的不錯 還是推薦大家去新店 好食 看起來設施也很新

蝦子撈麵
  • 虾子云吞捞面
2023-03-14 1301 瀏覽
好多朋友已經同我介紹過深水埗有兩間好出名嘅劉森記記麵店,佢嘅蝦子撈麵係非常之出名,咁啱夜晚去咗深水埗,就趁機會去桂林街總店食撈麵!今次我叫左蝦子撈麵雙拼(鵝腸拼牛筋),等咗一陣,叔叔已經將大大盤嘅撈麵送到我面前,當我見到碟撈麵嘅面積之大已經令我有啲驚喜,只係$54就可以食到好大碟嘅撈麵,除咗多撈麵,鵝腸同埋牛筋都好多,我認為呢個份量足以可以啊比兩個女仔食都仲有剩,鵝腸住得好爽口唔會好韌咬唔落,而牛筋亦都炆得好林好香
2023-02-26
  • 蝦子撈麵
2023-02-20 1111 瀏覽
見係米芝蓮同平時幾旺場就去試下~店鋪有提供好大罐既自制醃蘿蔔任食,唔會太酸,幾開胃👍我都食左兩小碟😆叫左個蝦子牛腩牛筋撈麵($52),蝦子非常多,鋪滿左個表面,啖啖蝦子❤️啲麵係竹昇麵,有咬口,彈牙👍牛筋好腍,牛腩入味,份量適中最後想讚下個湯,平時對中式麵檔既湯冇期望,通常淡到用黎濕下口就算,但呢間既湯好飲,好有魚鮮味,我都朋友都飲曬👍👍👍味道⭐️⭐️⭐️⭐性價比⭐️⭐️⭐️⭐⭐環境⭐️⭐️⭐️Encore指數: 80%
見係米芝蓮同平時幾旺場就去試下~

啲麵係竹昇麵,有咬口,彈牙👍牛筋好腍,牛腩入味,份量適中

味道⭐️⭐️⭐️⭐
性價比⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境⭐️⭐️⭐️
Encore指數: 80%

2022-11-21 1326 瀏覽
第一次來食,1130就有食客陸續來了。點了牛腩黑百葉蝦子撈面行街。行街都配有湯,兩包酸蘿蔔,和醋,好貼心。牛腩又酥又入味,牛肚味道也很好,配大蔥和油菜,就是湯有一點油。
  • 虾子捞面
  • 酸萝卜
  • 虾子牛腩牛筋捞面
劉森記已經攞過好多年既米芝蓮推介,一間平民化既粉麵店可以得到咁高評級,都幾犀利😯今日就趁黎開呢頭,試下佢既雲吞麵!呢度既麵係宜家買少見少既竹昇麵,而且每枱都有一樽酸蘿蔔比客人任食😋等野食既時候食下酸酸甜甜又爽脆既酸蘿蔔夠曬開胃。1⃣️蝦子雲吞撈麵($48)個蝦子撈麵,份量多,而且蝦子亦都落得一啲都冇手軟🤩基本上每一啖麵都可以食到蝦子。麵唔似出面啲麵檔,食落好夠爽,而且冇乜鹼水味👍而呢度既雲吞都好好食,原隻蝦加上半肥瘦豬肉,食落夠鮮味😚而且雲吞都有做到正宗既散尾。大地魚湯鮮甜,飲曬都唔會覺得太鹹或者口渴😌
1⃣️蝦子雲吞撈麵($48)
蝦子雲吞撈麵
蝦子雲吞撈麵
2022-04-11 2019 瀏覽
🐟 劉森記麵家 (褔榮街) (深水埗) 🐟-· 牛筋腩拼薑蔥鵝腸蝦子撈面真正嘅蝦子麵🦐味道十分甘香濃郁🥳牛筋腩入味🥰落左啲醋落去酸酸地更加好食!薑蔥鵝腸配一碟辣椒豉油🥳點上辣椒豉油嘅鵝腸更加有鮮味🥳正呀!· 豬手拼薑蔥黑柏葉蝦子撈麵豬手炆得好淋好入味😳食落啖啖肉咁一啲都唔油膩😍不過黑柏葉就感覺over cook咗啲食落唔夠爽脆😔·淨水餃雲吞超級推介你哋叫呢個!佢個水餃係我係睇住佢包嘅😂超足料係真正嘅皮薄餡靚🥟木耳喺入邊增加口感👏🏻好正-Total: 150(2ppl)推介指數:8/10———————————————🔺 劉森記麵家 (褔榮街) (深水埗) 🔺 深水埗褔榮街80號地舖-----------------------
🐟 劉森記麵家 (褔榮街) (深水埗) 🐟

· 牛筋腩拼薑蔥鵝腸蝦子撈面
真正嘅蝦子麵🦐味道十分甘香濃郁🥳

· 豬手拼薑蔥黑柏葉蝦子撈麵

·淨水餃雲吞

Total: 150(2ppl)
推介指數:8/10
———————————————
🔺 劉森記麵家 (褔榮街) (深水埗)
🔺 深水埗褔榮街80號地舖
-----------------------
2022-03-19 1235 瀏覽
黎到深水埗 實在太多美食 貴有貴食 平有平食 可謂豐儉由人 今日就同大家分享一間心水餐廳 劉森記點可能大家都知道佢好出名同又好食 咁好野不坊再三介紹本人就極之欣賞店家仍每日以人手醃製酸蘿蔔 酸酸辣辣 好開胃口 有說店家之所以醃製 乃當年開店時是以露天方式開檔 夏天日曬 令到人無胃口 所以店主特意醃製 以令客人可以開胃 拎到必嗌薑蔥蝦子黑栢業撈麵 新鮮牛栢業原本顏色係黑色 坊間所見既白色係經過處理 食落無咁爽口 另外此店既撈麵係用竹升按壓 令到麵條食落更爽更有咬口
點可能大家都知道佢好出名同又好食 咁好野不坊再三介紹
薑蔥黑栢葉蝦子撈麵
2022-03-17 939 瀏覽
專登岀去深水埗買野,新鮮同急凍始終都有啲分別,要咗半打生雲吞半打水餃🥟,共51蚊,WFH 簡單之選,皮薄,口收得好,煮唔會散,之前食過有啲個口收得好厚。涵新鮮,特別係水餃,木耳,荀👍
涵新鮮,特別係水餃,木耳,荀👍
2022-03-17
外賣自取
那天週末,我請兩位好姊妹先到深水埗食 weekend lunch!然後,讓其中一位帶我們到深水埗福華街買揮春!她建議去深水埗桂林街那間傳統老字號竹昇麵店 <劉森記麵家>!內有好幾張圓枱,由於,限聚令關係,只限兩人一枱,我哋一行3人要分開兩枱真無癮!餐牌劉森記最出名是蝦籽竹昇麵!自家制醃蘿蔔桌上有樽醃蘿蔔,是不能錯過的開胃小食, 入口清爽又酸香醒胃!但未至於激酸,恰到好處!蝦子薑蔥黑柏葉撈麵 $46好姊妹食蝦子黑柏葉撈麵,店方選用黑柏葉!蝦子牛筋牛腩撈麵 $46大量的蝦子密密麻麻鋪滿麵條表面,蝦子帶出輕微脆脆口感及鹹鮮!麵條均勻黏上很多蝦子, 幼身的麵質入口爽彈,為保持彈性,加入鹼水也在所難免,就算有鹼水味也被中和了!牛筋牛腩份量都算幾多,兩者煮到好腍好入味又沒有韌勁,香濃腩汁,跟蝦子雙重鮮味!另配有清湯,帶有魚鮮又有韮王清香,不錯喝!

餐牌
劉森記最出名是蝦籽竹昇麵!

自家制醃蘿蔔
桌上有樽醃蘿蔔,是不能錯過的開胃小食,
入口清爽又酸香醒胃!但未至於激酸,恰到好處!

蝦子薑蔥黑柏葉撈麵 $46
好姊妹食蝦子黑柏葉撈麵,店方選用黑柏葉!
蝦子薑蔥黑柏葉撈麵
蝦子牛筋牛腩撈麵 $46

麵條均勻黏上很多蝦子,

另配有清湯,帶有魚鮮又有韮王清香,不錯喝!

清湯
2021-01-16
蝦子薑蔥黑柏葉撈麵
2022-01-22 665 瀏覽
第一次幫襯。應該唔會有下次因為有大把選擇。見佢話出名竹升麵所以試吓。叫咗蝦子雲吞鵝腸面攞上車食。湯底得個咸字,冇乜味。最離譜係明明叫咗鵝腸,竟然俾咗牛柏葉。如果我唔食牛肉咁點呢?總括嚟講係班人好似冇乜心機做生意咁。諗住幫襯下小店,冇下次。