2015-06-15 613 瀏覽
完全唔掂,叫揚州炒飯,無叉燒,無蝦嘅,完全唔係果樣野,問點解,佢話係潮州揚州炒飯。。。叫蒜蓉雞扒飯,蒜係生嘅,汁係透明嘅,唔食得架囉,結果大人細路都無食,叫罐可樂,成$10,但食完都未到囉,以前間野服務幾好,而家?垃圾一樣,我之後就無再去了,一樣叫朋友無去
2014-06-15
2014-05-18 620 瀏覽
星期日放假番秀茂坪 見肚餓走入利來茶餐廳等咗十分鐘左右見有位立即坐底等咗又十幾分鐘 先有亞姐拾枱以為可以落單 亞姐勁不耐煩話等等喇好似你嚟幫趁 煩到佢咁屋企人睇唔過眼 問佢叫咩名佢好大聲話劉X卿  之後我哋起身走亞姐好惡咁駡 唔食未唔好食囉 勁趕客婆婆話去利來食晚飯 真係十個不願意但唔想佢老人家唔開心 就同佢去試下首先叫咗蝦醬通菜炒鮮魷 金針雲蒸滑雞同泰色酸辣粉蝦醬通菜炒鮮魷 食不到蝦醬味 而且冇鑊氣金針雲耳蒸滑雞 雞肉好小 雞骨同金針就好多甚麼 泰色肥牛酸辣粉 酸菜太多 而且湯底太淡味道一般 非常失望
星期日放假番秀茂坪 見肚餓走入利來茶餐廳

味道一般 非常失望

2014-05-11
1K
2013-12-16 316 瀏覽
在早一天的下午茶中已品嚐過另一餐廳的炸雞脾,因為有點回味,所以來這餐廳也來一份炸雞脾試試,不同的是上次是配意粉,今次是配沙津。以下午茶來說,這個份量是適中的。雖然沙津醬多了一點,但生果尚算新鮮,也不會只吃到沙津醬的味道。但炸雞脾的水準就不行了。非常乾身,以致外皮太硬,肉質也有點韌,是一個不行的炸雞脾示範。
炸雞脾沙津
沙津
炸雞脾的水準就不行了。
炸雞脾
2013-12-14
2011-04-12 120 瀏覽
今日出街食飯到附近既茶餐廳呢間d野又貴又細碟平時好少黎不過費時去開果幾間換下口味之前lunch嗌咖哩牛肉炒河已經中過伏咖哩牛肉一個碗載另外一碟白焯河粉咁上點知今次仲唔掂椒鹽炒鱔球:芝士牛油白飯魚) 邊度有芝士牛油?同碟鱔球咁一樣椒鹽咁上於是即刻call侍應過黎仲衰!俾佢地屈機我:呢碟係乜黎??? 侍:呢一碟係芝士牛油白飯魚) 我:邊度有芝士邊忽有牛油侍:上面果d係芝士,牛油係炸左係入面:-[ 我:上面果d同椒鹽鱔球上面d椒鹽一樣喎,唔係芝士粉侍:我地menu既芝士牛油白飯魚就係咁架啦我:..............邊個想去嗌碟乾炒牛河轉過頭黎左碟揚州炒飯既然之後個侍應答你:我地既牛河係咁既就去呢間
今日出街食飯
另外一碟白焯河粉咁上

點知今次仲唔掂
椒鹽炒鱔球:
芝士牛油白飯魚
邊度有芝士牛油?
同碟鱔球咁一樣椒鹽咁上
於是即刻call侍應過黎
仲衰!俾佢地屈機

我:呢碟係乜黎???
侍:呢一碟係芝士牛油白飯魚
我:邊度有芝士邊忽有牛油
侍:上面果d係芝士,牛油係炸左係入面:-[
我:上面果d同椒鹽鱔球上面d椒鹽一樣喎,唔係芝士粉
侍:我地menu既芝士牛油白飯魚就係咁架啦
我:..............

邊個想去嗌碟乾炒牛河
轉過頭黎左碟揚州炒飯既
然之後個侍應答你:我地既牛河係咁既

就去呢間
2011-04-12
2011-01-04 88 瀏覽
今曰一行六人,有老有嫩去食個開心早餐,在早上十時四十五分其中一位成員先到,其餘人帶著老人家跟著在十一時到達,我們二話不說馬上叫早餐(因早餐到十一點)跟住有個惡劣既伙記埋黎同我地講話只可叫午餐,還說你地可以唔食,就算食物質數有幾好都冇用,希望餐廳老細可以睇到此文章,改善d伙記惡劣既態度
2011-01-04
2010-03-12 96 瀏覽
我間唔中都會來秀茂坪商場食下飯,多數會食利來,主要原因係佢有一杯好似湯咁大杯的奶茶!前天午飯時間來,吃了咸旦肉餅飯。肉餅其實蒸得唔錯,但因為佢有些肥肉,令一些怕肥的人會感到怕怕。但亦係因為D肥肉,令肉餅唔會話太乾。肉餅面仲有些蔥粒,幾香,就算係我個師奶同事,都冇有怕食左成碟。最後,當然係一杯大奶茶,就係咁食左好滿足的一餐!

最後,當然係一杯大奶茶,就係咁食左好滿足的一餐!

肉餅,又大碟又好味!
奶茶,成碗湯咁大。
2010-03-10
肉餅,又大碟又好味!
奶茶,成碗湯咁大。
2009-12-01 63 瀏覽
讀中學既時候,利來簡直係我地既飯堂~每日lunch time一班同學,由學校衝上利來,share 幾個$26既學生餐,炒飯、梅菜抧肉、焗飯、回鍋肉,冬天的一杯茶走…仲有酸到胃痛的紅湯~食飽之後又要衝返學校~~當年既學校生活,有一部分在利來~星期六約左舊同學返學校行下,lunch首選梗係利來la~ 午市快餐依舊,連個meun都冇換過,但係已經無緣享用學生價喇~ 一個lunch $31,唔抵食lu… 紅湯 + 蝦醬叉粒炒飯 + 茶走 中湯 + 梅菜抧肉飯 + 茶走飯一啖紅湯~o…都唔係紅湯黎既?! 除左咸味,個湯可以話係冇味,飯唔夠半碗就飲唔落lu…朋友既中湯似乎好一點,差不多飯哂~ 炒飯味道唔錯,但係蝦醬味唔係太夠,唔駛咁慳呀?!?! 梅菜抧肉就差左好多,完全走哂樣~d梅菜唔知係咪冇洗過,鹹到苦…抧肉冇以前咁香軟~ 茶走就冇特別,依然係以前果杯茶走,但係依餐飯入面,係最好味既一樣野~相別幾年,利來既味道已經唔同哂…

紅湯 + 蝦醬叉粒炒飯 + 茶走
中湯 + 梅菜抧肉飯 + 茶走

相別幾年,利來既味道已經唔同哂…
咁多年都冇換過既meun
差-->係俾後面碗紅湯
鹹到苦的梅菜抧肉
唔夠蝦醬既蝦醬叉粒炒飯
2009-11-28
咁多年都冇換過既meun
2009-01-18 52 瀏覽
同父母因為有點事而來了秀茂坪,不知道這兒有甚麼好吃,所以隨便選擇了這間茶餐廳,心想質素應該只會是普著普通通,想不到竟然會有意外驚喜!由於那天晚上幾冷,而店舖又推介其羊腩煲「絕不肥膩」,便忍不住試試,另外再叫了一客水煮牛肉。羊腩煲:真的一點也不肥膩!但並不代表它難吃,相反羊腩好林!又有羊應有的蘇味,而且啖啖肉無骨,其他配料份量亦幾多也好吃,羊腩亦多,我們三人吃一個煲亦夠吃!水煮牛肉:都ok,不會要求它有正宗四川菜館的質素,不太夠辣,但也可一試。而且那兒的招呼不錯,侍應忙碌但經常面帶笑容!

而且那兒的招呼不錯,侍應忙碌但經常面帶笑容!
  • 羊腩煲
好忙碌上午補完課下午又要補lunch去左利來食有一人卡位坐咁特別既淨叫左個墨魚丸米線 $18佢用個匙放左d蔥呀莞茜呀果d一放晒依d落碗湯度諗住飲下個湯啦嘩隻匙好大陣洗潔精味-0-希望唔會食死我啦-0-繼續照食..............5粒墨魚丸都幾大粒!都有少少墨魚味既但彈牙就冇嘜架啦等我遲d繼續試埋另外果幾間秀茂坪商場既食店睇下係米一樣咁差-0-
好忙碌
佢用個匙放左d蔥呀莞茜呀果d
一放晒依d落碗湯度諗住飲下個湯啦
嘩隻匙好大陣洗潔精味-0-
希望唔會食死我啦-0-
繼續照食..............
5粒墨魚丸
都幾大粒!都有少少墨魚味既
但彈牙就冇嘜架啦
等我遲d繼續試埋另外果幾間秀茂坪商場既食店
睇下係米一樣咁差-0-
(非會員)
2008-07-27 34 瀏覽
今天和媽媽游完水之後, 去了吃早餐。點了2個早餐set:1.凍lemon tea , 2 片garlic 多士, 火"食退" 蛋, 沙嗲牛肉公仔noodle $21 2. hot 奶茶, 2 片garlic 多士, 2片"食退", 2片午餐肉,雜菜牛肉通粉。 $20 hot 奶茶好大杯呢, 有十二安士, 都ok.雜菜牛肉通粉好好味, 好似飲雜菜湯。其他東西不過不失喇!!!!!!!!!!!
今天和媽媽游完水之後, 去了吃早餐。
點了2個早餐set:

hot 奶茶好大杯呢, 有十二安士, 都ok.
雜菜牛肉通粉好好味, 好似飲雜菜湯。
其他東西不過不失喇!!!!!!!!!!!

$20 (早餐)
  • 雜菜牛肉通粉