2017-11-08 456 瀏覽
好小會去到新界區,行行下街突然好想食雞煲,即刻打俾住新界嘅朋友,佢就推介我地去呢間。夜晚七點幾打去book即日八點,接受我地booking,諗住即係唔多人食啦。去到餐廳,餐廳好大,好多人。見到點單紙叫咗小辣雞煲,對於唔食得辣嘅應該會覺得辣,所以建議如果食唔到辣嘅就叫微辣或唔辣啦。雞煲味道唔錯,好多雞,好大件。叫咗其他食物,樣樣都達到水準以上!唯獨是手切牛比較失望,叫咗一碟細嘅,份量只得十塊,口感好韌。本身叫咗飽魚,但係賣哂,職員攞咗3隻蚌出黎問我地有無興趣,$80。見好新鮮又大隻,就order咗。熟咗都仲好大隻,好鮮甜!員工服務態度有意外驚喜,好有耐性,好有禮貌!價錢略貴,不過可接受!

見到點單紙

雞煲味道唔錯,好多雞,好大件。

叫咗其他食物,樣樣都達到水準以上!

員工服務態度有意外驚喜,好有耐性,好有禮貌!

價錢略貴,不過可接受!
2017-11-03
  • 雞煲
知道大埔八妹雞煲搬左新位置,一直未有機會食今日終於同朋友去左~因為我們訂了晚上7點鐘,時間尚算早,所以有卡位坐 但當到左晚上8時,八妹雞煲便開始要等位排隊了首先一定要食佢個雞煲,小編覺得微辣十分好食因為這個辣度剛剛好,唔食得辣既都接受到,唔會嗆到建議唔食得辣既都應該試下微速雞肉方面好鮮嫩,肉質唔老,汁方面真係十分正愈食愈惹味,建議食既朋友,食完雞放一小碟汁係旁邊陣間打邊爐撈埋食正到爆而且雞煲視覺效果好好,洋蔥芫茜既味道突出左雞既鮮味但又唔會over食雞煲既朋友建議食完雞先再叫打邊爐既野食,因為佢地上碟好快 我地問左有咩推介必食,店員推介左幾款海鮮俾我地第一個係美國桶蠔,一上碟我同朋友都忍唔住講:好大隻差唔多手掌咁大酒店自助餐都冇咁大,但依度128就食到,抵食煮出黎仲好有蠔既鮮甜味,同埋好滑口,食落冇沙如果有提供檸檬其他醬料就更好店員同我地講墨魚係北海道黎,本身小編就係墨魚lover緊係要試下 份量上好大碟 夠足料 同埋好抵煮完都唔難咬同埋幾彈牙,不過墨魚比較飽肚小編建議大家食左牛唔夠再叫 跟住想推介係雙蚌第一樣野要讚係佢乾淨冇沙而且蚌煮熟左發大後好彈牙鍾意食海鮮既千祈唔好錯過唯一
知道大埔八妹雞煲搬左新位置,一直未有機會食
今日終於同朋友去左~
因為我們訂了晚上7點鐘,時間尚算早,所以有卡位坐

但當到左晚上8時,八妹雞煲便開始要等位排隊了
招牌雞煲
首先一定要食佢個雞煲,小編覺得微辣十分好食
因為這個辣度剛剛好,唔食得辣既都接受到,唔會嗆到
建議唔食得辣既都應該試下微速
雞肉方面好鮮嫩,肉質唔老,汁方面真係十分正
愈食愈惹味,建議食既朋友,食完雞放一小碟汁係旁邊
陣間打邊爐撈埋食正到爆
而且雞煲視覺效果好好,洋蔥芫茜既味道突出左雞既鮮味
但又唔會over
雞煲既朋友建議食完雞先再叫打邊爐既野食,
因為佢地上碟好快
我地問左有咩推介必食,店員推介左幾款海鮮俾我地
第一個係美國桶蠔,一上碟我同朋友都忍唔住講:好大隻
差唔多手掌咁大
酒店自助餐都冇咁大,但依度128就食到,抵食
煮出黎仲好有蠔既鮮甜味,同埋好滑口,食落冇沙
如果有提供檸檬其他醬料就更好
桶蠔
店員同我地講墨魚係北海道黎,本身小編就係墨魚lover
緊係要試下 份量上好大碟 夠足料 同埋好抵
煮完都唔難咬同埋幾彈牙,不過墨魚比較飽肚
小編建議大家食左牛唔夠再叫
唯一覺得比較普通係豬紅
我覺得個味道可以再濃郁一點
同埋下次可以係未落湯既時候整左先
加埋雞煲個汁應該會好好食
最後想讚下個響鈴,鮮炸真係無得彈
顏色金黃仲好脆口,真心講句係我食過最好食既響鈴
下次再黎都會叫
2016-01-29
招牌雞煲
桶蠔
2015-12-26 889 瀏覽
朋友住在大埔,聽他說有一家雞煲實在不錯,趁天氣轉涼,大家一起去吃雞煲吧雞煲熱潮看來仍然能夠保持,門外依熱大排長龍,我們點了微辣煲,雞肉十分嫩滑,辣度剛剛好,所以十分惹味而且雞肉份量十分多,4人吃也吃不完雞肉的肉估了大部份,並不是街外一些小店骨多肉小,值得一讚寒冷天下氣吃雞煲,滋味的享受

而且雞肉份量十分多,4人吃也吃不完
雞肉的肉估了大部份,並不是街外一些小店骨多肉小,值得一讚

寒冷天下氣吃雞煲,滋味的享受
2015-11-02 1111 瀏覽
又到自己地頭搵食的時候了,八妹雞煲都食過好幾次喇,今次就寫下佢啦~到達時間係閒日晚上6點半, 已經8、9乘滿坐!再晏少少就要等位了~但坐低就見到好消息,會搬大d,勁開心,咁咪好囉~~黎到八妹,煲底就緊係要叫雞煲啦~今次叫左小辣,佢的小辣不太辣的,唔太食辣的人都可以一試,反而愛吃辣的人,就起碼中辣啦~為左就下朋友,我就唯有食小辣啦今次~雞煲一上已熟,但建議都煲一陣先食,熱d會再好味d~好香的麻辣味,麻的感覺剛好,過癮得來唔會麻到脾~有麻得來又唔會咬到花椒,好香~食到中途,先前叫的小吃來了~炸軟殼蟹呀,香脆熱辣辣的,炸得亦夠乾身~再來麻辣豬耳仔~好麻辣呀,麻辣過個小辣煲~好正~但食得多就會咸得滯,食到咁上下之後,攞佢黎送邊爐料就good fit 喇~餐前小吃及飲品有以下選擇~事不宜遲,加湯打邊爐啦~加湯tips:唔好加咁多呀,唔係會唔夠麻辣香,會變左清湯邊爐架喇~而我呢,仲一定會加碗辣雞汁 ($12)~ 加半碗入湯底,剩餘的會攞黎點邊爐料食~香濃好多嫁~打邊爐先食海鮮,叫大蜆冇晒,反而讓我有機會試到好新鮮的珍珠蚌~海鮮夠鮮就好味,好甜的呢~同埋冇沙呀~!安格斯牛夠淋,夠嫩滑都好唔錯,再肥d
又到自己地頭搵食的時候了,
八妹雞煲都食過好幾次喇,
今次就寫下佢啦~

到達時間係閒日晚上6點半, 已經8、9乘滿坐!
再晏少少就要等位了~
但坐低就見到好消息,會搬大d,勁開心,咁咪好囉~~
黎到八妹,煲底就緊係要叫雞煲啦~
為左就下朋友,我就唯有食小辣啦今次~

雞煲一上已熟,但建議都煲一陣先食,熱d會再好味d~
好香的麻辣味,麻的感覺剛好,過癮得來唔會麻到脾~
有麻得來又唔會咬到花椒,好香~
食到中途,先前叫的小吃來了~
炸軟殼蟹呀,香脆熱辣辣的,炸得亦夠乾身~
再來麻辣豬耳仔~
好麻辣呀,麻辣過個小辣煲~
好正~
餐前小吃及飲品有以下選擇~
事不宜遲,加湯打邊爐啦~
而我呢,仲一定會加碗辣雞汁 ($12)~
加半碗入湯底,剩餘的會攞黎點邊爐料食~香濃好多嫁~
海鮮夠鮮就好味,好甜的呢~同埋冇沙呀~!
安格斯牛夠淋,夠嫩滑都好唔錯,再肥d仲好~
點左墨丸~
平日打邊爐我已經好少食丸的了,通常食'滑'(e.g.墨魚滑),但呢度d墨丸又確係幾好食架喎~
一d都唔會粉,仲有好多墨魚肉在內,好有口感~

野生竹笙是必點的呀,因為夠晒索味呢~
白雪雪的金菇菜都係索味之選~
飽晒~
期待下次去新店,睇下搬大左的話質素係咪都 keep 到咁好先~!

2015-10-22
  • 雞煲
  • 辣雞汁
  • 墨丸
  • 竹笙
  • 珍珠蚌
2015-10-29 731 瀏覽
在大埔讀書已有差不多2個月,但未曾在這吃過晚飯。突然興起要在大埔尋覓美食,最後走來吃一下雞煲。雞煲當然要有點辣,但我和朋友都不太吃得辣,所以就點了微辣。等了大約20分鐘,終於等到雞煲了!店員細心地替我們開爐攪拌雞煲內的材料才讓我們享用。雞煲裡面有數種不同的香料,十分足料!而微辣的辣亦剛剛好,適合我這些不太嘗辣但又想吃辣的人秘製的醬汁已滲入雞塊,雞塊不算很嫩滑,但皮很爽口彈牙後來我們還點了火鍋材料來個雞煲MIX 火鍋1.唐生菜-菜真的很吸味!完全吸收了雞煲的辣汁,個人覺得還比雞辣2.日本蠔-這次是第一次吃日本蠔,十分鮮味及CREAMY!朋友同我都覺得超正3.芝心丸-是火鍋必備! 4.脆炸軟殻蟹-超脆!粉漿皮不是太厚,蟹味還有少許,普通天婦羅的味道5.A級安格斯肥牛-脂肪比例平均,容易入口聽了店員推薦點了桂花蚌和脆炸響鈴卷1.桂花蚌:很鮮甜爽口,果然十分新鮮2.脆炸響鈴卷:即叫即炸,樣貌已經與平時火鍋買的不一樣,非常大件!沾上雞煲汁,有點辣而惹味!最重要的是它真的比坊間的更鬆脆!!!
雞煲當然要有點辣,但我和朋友都不太吃得辣,所以就點了微辣。
秘製八妹雞煲
秘製的醬汁已滲入雞塊,雞塊不算很嫩滑,但皮很爽口彈牙

後來我們還點了火鍋材料來個雞煲MIX 火鍋

3.芝心丸-是火鍋必備!

5.A級安格斯肥牛-脂肪比例平均,容易入口

聽了店員推薦點了桂花蚌和脆炸響鈴卷
1.桂花蚌:很鮮甜爽口,果然十分新鮮

2015-10-28
秘製八妹雞煲
  • 脆炸響鈴卷,日本蠔
2015-10-06 719 瀏覽
我真係好中意打邊爐,而雞煲可以話係當中既最愛。成日去大埔都係食陳漢記,今日朋友就介紹黎呢到食雞煲,都可以一戰!我地有人唔食辣,所以叫左一個麻辣同一個醉雞,滿足晒每個人既所需。我自己本身中意食辣,但聞到隔離煲醉雞都忍唔住要坐過去,因為d花彫實在太香,而且仲有大大粒「紅祖」,夠晒補身,雞肉夠滑夠入味,唔錯唔錯。打邊爐點能夠唔食牛?我地一口氣叫左肥牛、頸脊同牛腩,我自己就最中意頸脊,牛味香又唔韌,食多兩碟都仲得。而豬紅亦係見到必點之選,因為唔係到到都有得食,佢嘅豬紅都幾爽口,唔會一patpat,水準唔錯。

2015-08-06
2015-09-28 561 瀏覽
今晚心血來潮想食雞煲, 就拖埋d 屋企人一齊去試下”八妹雞煲”。平時好早就要大排長龍,所以我地提早6:30就去到 等左一陣就有位。首先梗係叫侍應介紹下有咩好食啦。佢就推介我地食手切肥牛、牛肉粒、滑牛、日本蠔同埋萵筍。我地班牛魔王一定吾會放過d 牛啦…..哈哈哈~~ 同埋我都係第一次用萵筍打邊爐咋, 口感好清爽,味道都吾錯。當雞煲一滾起就聞到好香,而且d 雞好入味又好滑。個辣度都OK又吾會好嗆喉。好彩我地叫左半隻雞咋, 如果吾係點食d 火鍋料一定食吾晒。食完雞再加湯打邊爐, 一嚟就搶先試下侍應都推介既手切肥牛、牛肉粒同滑牛啦。D 牛真係好鮮好嫩。另外其他嘢食都吾錯, 侍應既服務態度都好好。下次再去既時侯希望有更多新既嘢食揀啦。
所以我地提早6:30就去到 等左一陣就有位。

好彩我地叫左半隻雞咋, 如果吾係點食d 火鍋料一定食吾晒。
下次再去既時侯希望有更多新既嘢食揀啦。

2015-09-14 520 瀏覽
作為雞煲的死忠粉絲,香港大大小小的雞煲店也是去了不少對我而言,雞煲好吃,一定少不了花椒和辣椒,尤其是花椒,雞煲必備。八妹雞煲很夠味,首先因為有花椒。美味的雞煲,除了花椒,牛肉也是必不可少的,八妹雞煲,牛柳粒,雪花肥牛,肥瘦搭配剛剛好,肉質新鮮,濃郁牛味,真是愛牛人士的好選擇。生蠔,響鈴薯仔都是雞煲必備,八妹雞煲的響鈴,一個有拳頭大,有特色,勁道。過湯後極美味最後介紹一下美味的軟殼蟹,鬆脆有質感,肉質鮮美,有嚼勁,美味!
作為雞煲的死忠粉絲,香港大大小小的雞煲店也是去了不少
八妹雞煲很夠味,首先因為有花椒。
2015-09-11 620 瀏覽
一行4人喺大埔做完野就坐得食下呢間食評吾錯既八妹雞煲, 入面陳設就好似一般既茶餐廳甘, 算整齊乾淨企理, 同一般雞煲一樣, 首先食完雞煲, 然後加湯打邊爐. 我地首先點左ERDINGER 黑啤同白啤. 然後點左個雞煲雞煲半隻都有10 幾件肉吾錯, 其實黎到個D雞肉已經熟, 不過D佩菜, 好似洋葱甘要等佢炒多兩野香D林D, 甘成個煲就食得, 雖然個煲D汁吾多, 但係勁濃味, 雞肉滑度OK, 而且好吸汁, 所以雞肉食落去十分JUICY, 而個汁同四川雞煲吾同, 主要有SATAY味,而且會見到雞肉上有一點點紅色, 應該係有少少香辣既香料, 雞煲汁入面仲有少量辣椒同麻子, 整體個汁配雞係十分惹味可口混丸:有魚蛋, 牛筋丸, 墨魚丸, 貢丸, 4樣都十分彈牙新鮮淮山:夠爽口, 不過放入去煲耐左就會變粉狀, 睇下自已想點食, 又係一樣吸汁佳品手切肥牛: 呢隻手切牛切得十分薄身, 所以就好似一般肥牛甘, 牛肉味對手切牛黎講吾算勁,不過好在切得夠薄:所以咬落去會有少少油脂。去彌補番牛味既不足西班牙黑豚豬腩片:切得薄薄既豬肉佈滿住脂肪, 豬肉味好濃,而且份量亦十分多,呢個推介!炸響鈴: 一黎到已聞到係新
我地首先點左ERDINGER 黑啤同白啤. 然後點左個雞煲
炸響鈴: 一黎到已聞到係新鮮炸起, 炸得十分鬆脆, 放入去煲內三秒就要拎番出黎, 正。!
脆肉鯇魚片: 少骨多肉, 脆鯇夠厚同夠爽口, 有魚味但不鯹, 吾錯
安格斯肥牛, 呢個推介, 牛肉比較厚身, 油脂同筋膜同肉, 大慨係三三三之比, 所以口感平均, 筋 肉 肥 每一部分放入口內都感受到。 吾錯
牛肉粒: 呢個其實就好似手切牛切左粒甘, 即係口感有咬口左
韮菜餃: 餃皮夠薄, 入面既韮菜多得黎新鮮, 十分美味
不得不讚係我地加左幾次湯, 佢既SATAY雞煲味仍然仲有, 而且因為麻子辣椒等香料既關係越煲越有味, 所以呢個雞煲係值得推介.!
2015-09-10
2015-09-06 487 瀏覽
週未約好上朋友家,朋友提議晚飯食雞煲。本來也怕太熱氣但剛好就在他家附近,還說試過也不錯,所以就沒所謂去試試吧。進去店舖不大幸好也不用等位~打邊爐的食品選擇也很多,而且還不算太貴呢~先來個主菜雞煲,雞肉還很鮮嫩,不像平常吃的一般”鞋”。選了個微辣,辣度剛剛好!!打邊爐之選有我最愛的蟹棒,這個很正,就是放很久了也不會太散,而且很好吃!!打邊爐怎可以沒有了肥牛,朋友說有點太肥但對我說卻是剛好。吃下去還好淋呢!總括來說算是吃過不錯的雞煲邊爐,邊吃邊笑就過了兩個小時,一個很愉快的晚上。
進去店舖不大幸好也不用等位~
打邊爐的食品選擇也很多,而且還不算太貴呢~
2015-09-06 400 瀏覽
由於今個月有朋友仔生日就要諗下去邊度食飯慶祝。一向我都係鐘意去大埔果頭搵食, 今次充揀左哩間"八妹雞煲"喇。果日7:00 去到已經有好幾枱食緊雞煲, 滾滾下好香呀~~趁未人齊我地先叫左d 軟殼蟹醫下個肚先, 個蟹軟殼好香又好脆, 哩個真係必食推介, 吾洗幾秒成碟已經清晒。經過一輪商議我地就決定叫個雞煲先嚟試下。個雞煲仲有分吾辣、微辣、中辣、大辣同勁辣…最後我地都係都係揀左個小辣。個辣度又啱啱好, 大家都接受到。食完雞之後d 侍應就提議我地加d 湯打邊爐。我地今次都係叫左d 大路嘢, 日本生蠔、青口同手切肥牛仲有竹笙等等.... d竹笙吸晒d 湯既精華, 真係好正呀~~下次去再試下其他邊爐料先... 另外侍應姐姐都好殷勤, 收碟都好快手。
由於今個月有朋友仔生日就要諗下去邊度食飯慶祝。

2015-09-05 255 瀏覽
抱住平常心入去  一開始點左雞煲香噴噴  即刻心心眼😍第一啖  馬上叫好食好食不停食不停食又滑又香  啖啖肉  吾識形容總之好食😋雞煲之後當然系打邊爐蠔,牛柳粒,手切肥牛,蟹柳同滑牛喜歡食牛既我  呢到都算系我天堂👍🏻
抱住平常心入去  一開始點左雞煲
香噴噴  即刻心心眼😍
第一啖  馬上叫好食好食不停食不停食
又滑又香  啖啖肉  吾識形容總之好食😋
雞煲之後當然系打邊爐
蠔,牛柳粒,手切肥牛,蟹柳同滑牛
喜歡食牛既我  呢到都算系我天堂👍🏻
雞煲-微辣
雞煲-微辣
2015-09-03 211 瀏覽
約左幾個朋友食飯, 講左好耐, 最後都系雞煲.雞煲起碼有隻雞食下先, 味道又夠濃, 依家食慣左無辦法改變.呢間個雞煲濃得來吾錯, 微辣剛剛好, 大家都食到. 雞又夠滑.食完雞, 叫D牛食下, 手切肥牛, 無得頂, 吾知系咪手切跟住牛肉紋路, 好像無咁硬, 牛味重D, 貴小小都要食手切肥牛.牛肉粒又幾好, 煮極都系咁林, 湯底個味越吸越多, 越煮越香.滑牛都系一個滑字, 無厄到人, 真系滑牛再叫D魚滑, 魚滑好入口好新鮮, 栗米好大個好甜, 竹生好爽, 最正都系佢自己炸的響鈴, 攞上來真系熱辣辣的, 真系自制, 外型都同出面的吾同, 食落好厚實, 可以吸到好多湯和味, 又吾會太林.
約左幾個朋友食飯, 講左好耐, 最後都系雞煲.
滑牛都系一個滑字, 無厄到人, 真系滑牛
2015-08-29 218 瀏覽
其實已經食過好幾次,每次都覺得唔錯由於本人非常鍾意食雞煲,啲雞夠唔夠重味好重要我食小辣,辣度剛剛好,食得辣同唔食得辣嘅人相信叫呢個實冇死  重點係啲雞汁真係好正  每次食完啲雞,我都會留返啲喺個碗度,用嚟做打邊爐用嘅調味汁,正到冇人用啲餸嘅份量都幾多,尤其係冬菇同豬潤,食極都仲有,有時候兩個人嚟食都唔知叫唔叫好總括而言,非常值得推薦比鍾意食雞煲嘅你去試吓! 不過唔好嘅係,地方太細,所以叫得多嘢張枱都擺唔落,有啲逼澀。值得一試!
其實已經食過好幾次,每次都覺得唔錯
由於本人非常鍾意食雞煲,啲雞夠唔夠重味好重要

我食小辣,辣度剛剛好,食得辣同唔食得辣嘅人相信叫呢個實冇死

啲雞好夠味
重點係啲雞汁真係好正

啲餸都幾足料

值得一試!
啲雞好夠味
啲餸都幾足料
2015-08-28 499 瀏覽
某日,E先生突然跟我說他想吃雞煲,在臨時臨急而且沒有訂座的情況下,這個晚上我們就在大埔區附近找了—間名叫八妹雞煲火鍋的店鋪嚐嚐。平日的晚上19:00來到店鋪,其時還有不少座位,但半小時候幾近滿座,看來這裡真是頗受街坊歡迎,建議還是預先訂座較好。點菜紙上的火鍋食材選擇不少,此外,店員亦會向客人推介餐廳每天新鮮時令的食材或海鮮配料。艾丁格德國麥啤$32 & 艾丁格德國黑麥啤$32吃雞煲火鍋最好就是喝啤酒,點來—黑一白麥味濃郁的麥啤,入口冰涼透心,既解辛辣,又消暑清熱。脆炸軟殼蟹 $58雞煲之前,先點來—款小食脆炸軟殼蟹,份量不少的軟殼蟹炸得香脆可口,面層灑上椒鹽夠惹味,用來送啤酒,讚! 秘制八妹雞煲 (半隻) $125點了小辣程度的雞煲,起初吃來辛辣程度可以接受,加上雞煲內各式配料食材,的確夠香夠滋味;雞件非常入味,肉質結實有彈性,味道還不錯。生雞蛋$8/隻吃完雞煲之後,店員就替我們加入熱湯開始打邊爐,這裡沒有混醬調味料,簡單的點來雞蛋混合醬油亦可。鮮炸腐皮$30店鋪鮮炸腐皮亦是不錯的選擇,香脆鮮味,厚薄得宜,不油不腻,正好用來吃火鍋。炸魚皮 $28魚皮香脆可口,吸湯力特強,幾乎—放入湯中
艾丁格德國麥啤$32 & 艾丁格德國黑麥啤$32
脆炸軟殼蟹 $58
秘制八妹雞煲 (半隻) $125
生雞蛋$8/隻

鮮炸腐皮$30

炸魚皮 $28
魚皮香脆可口,吸湯力特強,幾乎—放入湯中就要拿起來,在香脆與軟腍之間的口感最好。

唐生菜 $26
最後,當然不少得新鮮蔬,而且這唐生菜份量很多呢!
桶蠔 (美國) $128
美國桶蠔—客六隻,厚身肥美,肉質軟滑甜美,蠔味濃郁;加上桶蠔吸收了不少湯汁的味道,吃來帶點香辣,十分滋味。
西班牙黑豚豬腩片$58
豬味濃郁的西班牙黑豚豬,用上豬腩部位,吃來不油不膩,肉質爽口,味道香甜美味。
本地手切肥牛(大) $198
這裡有三種牛肉選擇,除了有本地手切肥牛外,還有美國雪花肥牛及A級安格斯肥牛;本地手切肥牛切得夠薄,輕灼數秒即可,入口香軟嫩滑,牛味香濃,實在美味得很,推介!