kit2790

kit2790

我是 kit2790
訊息
正顯示第 110 篇(共 24 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2009-06-22
JUN 09

這間在招牌標明扒房之家既雲疊餐廳,第一次到來一定要試下鐵板餐,這一餐是補祝父親節,不過老媽子要開工,所以只有老豆,我同細佬三個人,老豆同細佬都叫左美式什扒加意粉,美式什扒價錢較平,只需$48,而我就叫了美國頂級肉眼扒,話明是頂級肉眼扒,價錢都不低,要$63,不過份量就不多,肉眼扒不算大塊,但肉質就真的不錯,很有口感,肥瘦肉比例都好均勻,不過$63都真是一個不便宜既價錢,而老豆同細佬既美式什扒份量反而較多,有豬扒,牛扒同腸仔,只可惜是意粉配了醬汁仍是很淡,不夠味道,但整體上都是不錯的鐵板餐,下次有機會會...
2009-04-03
是次消費
每人約$30 (晚餐)
APR 09

收工去左佐敦,行到差唔多九點,見有小小餓,於是去澳洲牛奶公司食小小野,去到門口見到有位就入左去,原來d waiter都幾好禮貌喎,做野仲超快手,我order左茶餐,落左單真係唔洗20秒就黎哂d野食,快到有點兒驚訝,d炒蛋真係好好食,同出面既茶餐廳好唔同,又香又滑真係好想叫多份,而塊多士好厚,熱辣辣,食落好香口,個叉燒通粉就冇咩特別,但整體上唔差,唯獨係杯凍啡細杯左d,唔洗幾啖就飲哂 下次有機會會同細佬一齊黎食,到時一定要試埋d甜品
2009-03-19
是次消費
每人約$23 (下午茶)
MAR 09

午餐食得唔太滿意,下午茶當然想食得好d,放左學之後落左深水步同細佬會合,佢話想食下午茶,原本諗住去食周記油渣面,但當行到去維記門口,見到冇人排隊仲要有好多吉位,立即轉軚,因為我未食過維記,今次大好機會一定要食,叫左兩碗潤牛面,d豬潤好彈牙,好好食,湯底唔錯,好有鮮味,牛肉都好好食,又係好彈牙tongue 食完碗面之後先知道原來細佬係唔食豬潤,但係連佢唔食豬潤都話好食,仲要話以記剩係食維記既豬潤,其他地方都唔會食...
2009-03-19
是次消費
每人約$36 (午餐)
MAR 09

今日要係九龍灣上堂,所以午餐要係九龍灣搵食,其實我都知工業區既餐廳都唔會特別出色,而且又撞正放lunch時間,雖然mega box近在咫尺,但係可以選擇既唔多,都係求其搵間茶記解決左去算,入到去見到有位拿拿聲坐,叫左個西班牙海鮮炒飯,其實都幾大碟同足料,不過午餐我覺得始終都係粗製濫做,味道就一般啦,好在有好多料,有蕃茄,有蘑菇,有獅子狗仲有蝦仁,但係碟飯都要成$31,要餐飲仲要加$5,都唔係平mad
2009-03-14
是次消費
每人約$47 (晚餐)
MAR 09

這間景霖我覺得佢只有價錢較平做買點,而味道就不可以稱得上係好,$27有三餸真係抵既,而雞翼$20有6隻都值得一試,都係因為抵囉,我點了雞肉,腩肉同豬潤,份量都幾多,個湯底冇咩特別,成碗面既精髓就在個湯底,但係佢個湯底就令到碗面扣左分,配料都唔差,唯獨是個腩肉太過肥 香草雞翼都唔係太出色,如果唔係$20/6隻幾抵下都未必會叫,純粹過下口癮
2009-03-14
是次消費
每人約$37 (下午茶)
MAR 09

下午特登去捧場,原來都幾好生意,座位都坐滿八成,好采我一個人易搵位,個地方幾乾淨,唔錯唔錯,睇睇餐牌,叫左個牛腩雲吞河加多個炸錦鹵雲吞,碗面都真係大大碗,好足料下,牛腩同牛筋都好淋,有三粒雲吞,不過就好細粒,但係都落足料,幾夠鮮味,而成碗面美中不足就係湯底淡左小小,好在有份量搭夠 炸錦鹵雲吞就夠哂香口,配埋個甜酸醬就真係好正,食多幾碟都仲得,如果佢唔熱氣既話tongue
2009-03-12
是次消費
每人約$48 (下午茶)
MAR 09

對上果次黎都好似已經一年前,今日去完黃金買野,突然好想食米線,所以就行過黎睇下有冇位,去到門口見到得四五個客,入到去坐低準備點餸,原來已經電腦化,只要寫個食品編號就可以,我order了清雞湯,雪花肥牛同牛腩,再加多一碟花雕雞翼,碗米線好大碗,d湯好甜好特別,完全冇退步,肥牛同牛腩都唔錯,幾好味,而碟雞翼$22有四隻,勝在新鮮熱辣製造,不過花雕酒唔夠多,如果多小小就好好味smile 我個人認定這間麻辣川比譚仔更好食,無論湯底以及配料都比譚仔好食,不過雞翼我就覺得譚仔較為出色
2009-03-07
是次消費
每人約$26 (下午茶)
MAR 09

今日下午兩點半去到,勁多人買,不過都估到啦,星期六喎,一定人多,排隊買就排左五分鐘到啦,但係等攞包就等左足足半個鐘,買左兩個包,一個雙層芝士蛋漢堡飽,一個豬排飽,上左車之後即刻食,食豬排飽先,都ok既,唔算好特別,不過都比出面好食,因為新鮮製造,十分有七分啦,而個雙層芝士蛋漢堡飽就真係好出色,仲更加新鮮,論味道同價錢都可以說是頂級,食幾多個都唔會厭
2009-03-06
是次消費
每人約$35 (晚餐)
MAR 09

這間榮發由我搬來沙田一直光顧到而家,都有接近十一年了,而且水準一直都可以保持到,但近一兩年唔知係唔係換左廚師,水準開始有不穩定既情況出現,有時好食,有時唔好食.有時份量多,有時份量少,但佢已經有了固定既街坊客同學生,所以生意影響唔大. 今晚唔想出街食又唔想煮,所以決定叫外賣小菜,叫左西檸雞,我覺得西檸雞D雞一定要炸得脆同D汁一定要夠酸,而今晚既西檸雞既汁就合哂我口味,但係D雞就唔脆了,不過外賣就唔可要求咁多,送黎都要時間啦,所以整體黎講係唔錯既
好新鮮,俾十個讚
好新鮮,俾十個讚
炸餃
面類
2009-03-06
是次消費
每人約$75 (午餐)
MAR 09

下午同細佬去黃金商場同鴨寮街買野,去之前食個午餐先,看過食評見到這間周記都唔錯,而且見到有位,大家就一致決定了,我叫了一碟滑蛋叉燒炒河,細佬就叫左一碗頂級牛腩面,再加多碟炸韮菜餃一齊食,我細佬碗頂級牛腩面,聽佢講話牛腩夠林,面夠粗有口感,湯底正,真係好似唔錯,而我碟滑蛋叉燒炒河就一般啦,雖然夠大碟,不過唔夠熱,冇咩鑊氣,最後碟炸韮菜餃就最好食,幾大隻而且熱辣辣好新鮮,細佬話,睇到佢地既menu,有好多東西都好想食,所有我地已經諗好左下次黎要order既野了tongue
Top