Eva WHY

Eva WHY

我是 Eva WHY
訊息
正顯示第 110 篇(共 19 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
AUG 23

食晚飯當然加甜品,係門口見到啲cut cake都幾靚,所以加咗件好少見嘅哈蜜瓜伯爵茶蛋糕。 當然正常menu 上嘅野食係無問題,但係件蛋糕真係唔好食,又無伯爵茶味,哈蜜瓜味都有,但係個texture 就好怪,整體就大甜,所以我覺得唔值得食。
蝦大阪燒
抹茶豆乳
2023-07-23
每人約$150
JUL 23

今日4點零行完街特登黎食個tea, 兩個人叫咗一個蝦大阪燒,一個丸久小山園焙茶烤蛋糕同一杯抹茶豆乳。 大阪燒足料唔係多粉果種,當然蝦係細細粒果啲,但切開6件,每件都會食到。 焙茶烤蛋糕嘅焙茶醬好好味,好濃,連伴碟嘅香蕉都有做焦糖面,好有誠意,蛋糕應該有少少芝士,因為食落係鹹味蛋糕,食落雖然唔漏,不過一定要兩個人食,因為好大個,一個人實食唔晒。 抹茶豆乳就正常水準。 不過一定要有耐性,因為全部都係即叫即整,廚師只有一位,出餐時間比較慢。
日本金柚手撕脆皮雞
茉莉花茶味意式奶凍
茉莉花茶味意式奶凍
2021-02-18
是次消費
每人約$700 (晚餐)
FEB 21

之前生日一直想試,可惜成日都full.因為人日想食中菜,難得又book 到,終於如願。 6點坐底啱啱可以睇咸蛋黃落山,又坐得舒服,仲可以去戶外影相。 我地4個人都有好多野想試 首先每人點咗一款茶,我點咗桂花烏龍,不過略嫌淡味。 前菜手撕脆皮雞,塊皮真係最好食,脆卜卜好香口。雞肉雖然不太夠雞味,但都嫩滑,加上青瓜同金柚粒,味道清新。 第二道北海道牛乳龍蝦炒蛋白,賣相十分好,牛乳炒蛋白夠滑,可惜我覺得龍蝦肉不夠多。 點咗份拍蒜黑醋津菜芯,松露黑豚叉燒撈生粗麵,甜品試桃膠同茉莉花茶味奶凍係必食。 ...
2 推介
椒鹽九肚魚
酥炸黑松露菌醬芝心乒乓波牛丸
鑊氣豉椒炒蜆
老薑蕃薯糖水
45分鐘 (堂食)
2019-02-23
是次消費
每人約$150 (晚餐)
APR 19

成日經過見到人排,搵日又去排下 第一次4個人食左福建炒飯,飛天通菜,爆漿牛丸,豉椒炒蜆,炸豬手,黃金白飯魚,樣樣都好好味。 必食係爆漿牛丸。 食過就反尋味,因為呢頭真係無乜好野食。之後再去就試左小炒蝗,炸大腸炒米粉,蒸魚云同椒鹽九肚魚,真係食到lam lam 脷。 最後仲可以叫佢送蕃薯糖水,食埋就好滿足,又唔收加人,但係侍應態度非常有禮貌。 如果唔想等咁耐,建議17:30一開門就去,或者21:00後去,如果唔係可能要等1個鐘。
2019-01-11
是次消費
每人約$360 (晚餐)
JAN 19

朋友仔同我慶祝生日,知我鍾意食牛,特登揀呢間。 我哋都好早放工book左6pm,去到都有幾枱客。我哋3個人,佢俾左個角落頭3個位,隔離有對情侶食緊,其實佢仲有大把吉枱,咁嘅安排好怪囉! 佢係單點,但係限時90分鐘,食落真係好趕。我哋叫左豪華盛盒,壺漬牛肋條,燒野菜盛盒,和風拌飯同3個汽水。 豪華盛入面嘅牛肩係好味,有牛味又嫩,厚燒牛舌都ok,其他就一般。$688就貴左啲。壺漬牛肋條都脆口,味道一般,燒野菜盛盒其中錫紙包住原來係蒜頭,menu又無寫。 食到7pm就叫我哋賣單,無問題可以賣單先,食到7:20分,同我哋講有...
廣島蠔烏冬
廣島蠔烏冬
清湯烏冬加牛肉
清湯烏冬加牛肉
60分鐘 (堂食)
2018-09-29
是次消費
每人約$100 (午餐)
OCT 18

見到報導有介紹師傅去日本學藝,所以特登黎試下。 星期日1:00左右去到,預左要等。去到前面有大概10個人,鋪頭都係得12個位,所以我兩個人等左差不多一個鐘。差不多有位時先點菜,我哋叫左一個清湯烏冬,一個廣島蠔烏冬,再加一份牛肉。烏冬真係夠彈牙煙韌,湯底都好重鰹魚味,牛肉就正常,不過不失,因為清湯無餸所以叫嘅。炸廣島蠔真係好食,夠大隻香甜,唔厚粉,同個烏冬好夾,仲有個流心蛋,真係煮得剛剛好,又夠入味,值得一試。
1 推介
sopigso
澳洲肉眼
澳洲肉眼
filet mignon
filet mignon
0分鐘 (堂食)
2018-10-05
是次消費
每人約$250 (晚餐)
OCT 18

見到附近新開,今日早放6點幾就去試,坐低無耐都陸續有客入。 我哋兩個人淨係叫左小食雞翼,同每人一個main course bbq雞翼香脆肉嫩,附有一小碟醬仲好香,令雞翼更可口。 rib eye 同filet mignon都好抵食,建議食medium可以食到軟嫩質地同肉汁 另外,鋪頭每日3-7都係happy hour, cocktail買一送一,佢哋cocktail$55左右一杯,而且無加一,真心抵! 有機會會去試lunch 同埋cocktail。
2 推介
happy212
Chungyan27
2018-05-14
是次消費
每人約$140 (晚餐)
MAY 18

成日見到人影相幾靚,所以特登去試。去到發現其實都好少位,而且影啲位唔好坐,最入係比較好,有梳化位,其他都係鐵櫈。 我兩個人叫左兩個意粉,味道還可以,不過唔值呢個價,份量係女仔食量,不過我見佢寫住可以免費加底,如果男仔去記得加底。 松露帶子意粉ok,大蝦意粉就差啲,兩隻蝦煮老左,我expect係會開背,咁會易熟同易剥殼啲。 最後因為想襯返佢個粉紅主題,所以揀咗櫻花梳打,但呢個真係好難飲,不止藥水味,仲要係淡嘅藥水味。 不過佢地嘅招呼就唔錯,好有禮貌。
清酒煮蜆
2018-05-08
是次消費
每人約$200 (晚餐)
MAY 18

係喜薈入面有好多新餐廳,有啲連鎖都試過,今次試下日本菜。 呢間而家做緊同款壽司,第二件半價,所以吸引到我地幫襯。 我地叫左兩串燒牛,真係好食嘅,有牛味有口感,不過如果燒嘅時間短啲,無咁熟就好。 12件壽司,賣相唔錯,而且食材新鮮,肥瘦適中,當日最好食係帶子。第二件半價就抵食嘅,如果正價食,我就覺得未到果個level。 最後嘅清酒煮蜆,清酒味香,蜆肉夠大夠甜無沙,而且數量唔算少。 我地算早去,係第一枱客,座位都幾闊,不過佢出餐就比較耐,我地諗住呢啲都好簡單,但係等左20分鐘先開始有食物上枱。
意大利雲吞
意大利雲吞
玫瑰奶茶
玫瑰奶茶
2018-04-14
是次消費
每人約$90 (晚餐)
MAY 18

長沙灣區最近開左好多新餐廳,呢間裝修幾有特色,放工去試下好唔好食 睇個menu,好多野都想試,最後叫左芝士菠菜意大利雲吞同法式燒春雞 跟餐會有湯,當晚係周打蜆,我覺得一般,少少稀,唔夠香濃 芝士菠菜意大利雲吞個汁幾好,不過份量少左啲啲。燒春雞係好食嘅,外皮真係脆,而肉係滑同juicy,不過雞髀骨附近唔夠熟,有血水要扣分 最後我要左玫瑰奶茶,真係好香玫瑰味,唔係玫瑰同奶茶分開,真係融合在一起,而且奶茶夠濃厚 呢個價可以再食
Top